Новини от 27.01.2019

comment 0
visibility 415
София сняг

Новините в София: Най-важното за деня, 27 януари 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 27 януари 2019 г. Търговският регистър заработи по-рано от очакванотоВ края на миналата седмица правителството реши Агенцията по вписванията да влезе в Списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност и да мине под контрола на ДАНС. Роми на палатки си палят огън на зелена площ от парк ВитошаОколо тях вече има доста боклуци и продължават да се трупат, а по-опасното е, че постоянно се пали огън. Живеещите в близост кооперация са подали сигнал, но след една проверка, при която ромите не са били в палатките, всичко е приключило и катунът продължава да си е действащ. София - Европейска столица на спорта събра хиляди на Витоша (ВИДЕО и СНИМКИ)Добре обработените писти след прясно навалялия сняг и отличните условия допълнително спомогнаха за добрата организация на феста. С най-голям интерес бе проследено спускането с колела по сняг за време. Стартът бе даден от зам.-кмета на София Дончо Барбалов. Той потвърди амбицията на Столична община да прави всичко възможно за подобряване достъпа до планината и осигуряване на по-добри условия за ски, отдих и туризъм. 19-годишни потрошиха 30 автомобила в Младост 2В 5.10 часа сутринта граждани са подали сигнал на тел. 112. При бързите действия на полицията момчетат са задържани. По първоначална информация големи щети са нанесени на 30 автомобила. Огледите продължават и след това ще се оценява стойността на щетите.

comment 0
visibility 906
Без вода

Казичене, "Хиподрума" и "Крива река" започват седмицата на сухо

Два столични квартала и с. Казичене започват седмицата без вода. Водоснабдяването ще бъде спряно в част от "Хиподрума" и "Крива река" на 28 януари 2019 г. (понеделник), предупреждават от Софийска вода. Причината е изграждане на сградно водопроводно отклонение на бул. „Цар Борис III“. Затова в „Хиподрума“ ще са без вода от 10:00 до 16:00 часа по ул. „Найден Геров“, бул. „Акад. Иван Евстатиев Гешов“, бул. „Цар Борис III”, ул. „Софийски герой“. Концесионерът ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Найден Геров “ ъгъла с ул. „Сотир Андонов“ при продължителност на ремонтните дейности над 12 часа. Спирането на водоповането в "Крива река" пък е заради подмяна на спирателен кран на ул. „Константин Иречек“. Там на сухо ще са от 10:00 до 17:00 часа живеещите по ул. „Константин Иречек“, ул. „Св. Иван Рилски“, бул. „Пенчо Славейков“, ул. „Даскал Манол“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Св. Иван Рилски“ ъгъла с ул. „Крива река“. И в село Казичене седмицата започва без вода, защото от Софийска вода ще подменят сградно водопроводно отклонение на ул. „Троянов път“. На сухо ще са клиентите, живеещи по ул. „Троянов път“ от ул. „Липите“ до края на улицата.  При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Троянов път“ пред №40. Ремонтите се правят, за да се осигури по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването, твърдят от Софийска вода. За повече информация за прекъсването на водоснабдяването клиентите могат да получат на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството.

comment 0
visibility 367
Търговски регистър

Търговският регистър заработи по-рано от очакваното

Търговският регистър заработи отново и при това по-рано от предвиденото. В петък от Агенцията по вписванията предупредиха, че сайтът ще спре да функционира до полунощ в неделя. Причината за спирането бе планирано въвеждане на нови функционалности в информационната система на Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. В края на миналата седмица правителството реши Агенцията по вписванията да влезе в Списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност и да мине под контрола на ДАНС. Веднага бе поставена под въпрос достъпността до публичната информация необходима за работата на бизнеса. От правосъдното министерство пък обещаха, че няма да има засекретяване на публичните регистри и .прозрачността на обществените поръчки също няма да пострада. Преминаването под контрола на ДАНС ще предотврати хакерски атаки и ограничаване на риска от нов срив, като този през август 2018 г., аргументират решението си в кабинета. На агенцията е възложено да води и поддържа Имотен регистър, Регистър БУЛСТАТ, Търговски регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел, Регистър на имуществените отношения между съпрузите.

Реклама
comment 0
visibility 3387
Роми на палатка в кв. витоша

Роми на палатки си палят огън на зелена площ от парк Витоша

Роми са се заселили в отредени за зелени площи в столичния кв. Витоша, район Лозенец. От една палатка през лятото вече са станали две, а обитателите не е ясно колко са. За "новодомците" в определените за парк земи в София съощават в социалната мрежа. Обитателите на двете палатки си палят огън, за да се топлят, а за тоалетна ползват полето. Лагерът е в площта зад ул. Йордан Стубел, където завършва и от там започва ул. Ради Радев, пише жена, която ги е забелязала още при идването им през лятото. Те си палели огън и си живеели кротко. На никого не пречели, а пък хората смятали, че като започнат студовете ще се махнат. Прогнозите им обаче се оказали неточни. Ромите продължили да  си живеят и при зимния студ, а на всичкото отгоре лагерът се разширил. Около тях вече има доста боклуци и продължават да се трупат, а по-опасното е, че постоянно се пали огън. Живеещите в близост кооперация са подали сигнал, но след една проверка, при която ромите не са били в палатките, всичко е приключило и катунът продължава да си е действащ. Там където са опънати палатките не са частни имоти, а терени, кото влизали в границите на парк Витоша. В полето имало и животинки, които при редовното палене на огън ще изчезнат. Хората от съседните блокове търсят съдействие от общината, за да се премахнат палатките и да се спре с трупането на отпадъци и палене на огън в зелените площи.

comment 0
visibility 342
София, "Св. Александър Невски"

Ще влезе ли София в мрежата Start Alliance

София може да влезе в бизнес мрежа на най-привлекателнителните предприемачески центрове по света като немската Start Alliance. Бяха обсъдени и нови възможности за партньорски инициативи между София и Берлин, съобщават от Столична община. На двудневно посещение в германската столица бе изпълнителния директор на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ) Владимир Данаилов и Стефан Йонков, ръководител на Службата по търговско-икономическите въпроси към посолството на България в Берлин (СТИВ-Берлин). В разговорите се акцентира на сътрудничество в областта на стартиращите компании и традиционните и технологични индустрии в двете столици. Идеята е българската столица да се присъедини към платформата Start Alliance – бизнес мрежа между най-привлекателните предприемачески центрове по света. Българските представители разговаряха с Кристиан Херцог, който е инициатор на платформата и ръководител на отдел “Дигитален бизнес и стартиращи компании” в Берлин – партньор за бизнес и технологии (Berlin Partner für Wirtschaft und Technologie). Berlin Partner е публично-частна партньорска мрежа, която вече над 20 години подкрепя местния и чуждестранен бизнес и изгражда облика на германската столица като атрактивна бизнес дестинация. Работи в сътрудничество с Берлинския държавен сенат и с над 280 компании, които популяризиратграда и са отговорни за имиджа на Берлин по света. Start Alliance подпомага стартиращите компании да адаптират бизнес моделите си към международните изисквания, да подпомага глобалния им растеж и да ускорява корпоративните иновации. През последните години в София бързо се развива технологичния сектор и има висок инвеститорски интерес от чужбина към предприемаческата среда. Включването на София в алианса ще бъде изключителна възможност градът ни да бъде ценен партньор в мрежата, в която към момента са присъединени безспорни стартъп хъбове като Пекин, Берлин, Дубай, Лондон, Ню Йорк, Париж, Шанхай, Тел Авив, Виена и Варшава, коментира изпълнителният директор Владимир Данаилов.

comment 0
visibility 445
Шампиони на Витоша зимен фест

София - Европейска столица на спорта събра хиляди на Витоша (ВИДЕО и СНИМКИ)

В суператракция и емоционален спортен празник се превърна четвъртото издание на Витоша зимен фест. Близо 600 бяха участниците, а няколко хиляди проследилите екшъна на спусканията с колела и ски край хижа Алеко. Многобройна бе и групата на хората от третата възраст, която допринесе за доброто настроение с изпълнение на планинарски песни и стихове, посветени на Витоша. Най-доволни обаче бяха малчуганите, които изпробваха умения в истинско състезание по паралелен слалом с награди за всеки участник. В състезанието участваха по 10 представители на ски-училищата на Витоша. Добре обработените писти след прясно навалялия сняг и отличните условия допълнително спомогнаха за добрата организация на феста. С най-голям интерес бе проследено спускането с колела по сняг за време. Стартът бе даден от зам.-кмета на София Дончо Барбалов. Той потвърди амбицията на Столична община да прави всичко възможно за подобряване достъпа до планината и осигуряване на по-добри условия за ски, отдих и туризъм. Барбалов се срещна с председателя на Сдружението на Витошките ски и борд училища Марина Тепавичарова, с Радослав Пеев от Витоша ски и с Иво Рангелов от Мотен спорт. Те обсъдиха бъдещето на Витоша и начините да се подобрят условията за ски-обучение на децата в планината. Всеки ден между 800 и 1000 деца от столицата са на ски и борд училища на Витоша. Миналата година Столична община рехабилитира пътищата на Витоша, подмени заслони по спирките и пусна нови екологични автобуси по транспортните линии в планината. Спускането с колела на сняг се организира по инициатива на София – Европейска столица на спорта за трети път в България, след като дебютът му за страната бе на Витоша зимен фест през 2017 г. Шоуто в планината отново бе със старт на плаца пред х. Алеко, като за първи път за година имаше е надпревара с сноускут. Зрителите видяха много екшън изпълнения по дългото 800 метра трасе, оформено с множество виражи, скокчета и възможности за трикове. Най-бърз до финала пред долна станция на Романския лифт бе Борислав Василев 1:11,86 мин., следван от Цветомир Даков 1:13,72, Роберто Василев 1:16,62 и др. При дамите шампионка е Изабела Янкова 1:33,14, следвана от Маргарита Христова 2:40, 58. Стоян Халембаков пък грабна титлата при спусканията със сноускут с 50,11 сек, пред Тодор Киров 1:00,36 мин. и Владимир Кривцо 1:05,53 мин. Тази година ски-бягането бе на писта "Универсиада". Съвместно с БФ Ски се организира състезание за Купа Витоша, което е Мемориал „Георги Зографов“. То бе в пет възрастови групи с четири масови старта, а най-дългата дистанция е 10 км. Като част от Витоша зимен фест след старта на ски-бегачите имаше възможност за масово пробягване на любители по писта „Универсиада“. Всички резултати можете да намерите на сайта на ски-федерацията. Състезанието по ски-алпинизъм бе със старт-финал пред хижа Алеко, като големият маршрут бе с дължина 12 км и впечатляващата денивелация от 1200 м. Надпреварата събра най-добрите в този спорт у нас, а условията бяха превъзходни. Най-бърз при мъжете бе Никола Калистрин от Алпирински Банско, финиширал за 1.15:59 ч., пред съотборника си Иван Геров 1.25:03, Кирил Николов – Дизела от СК Вертикален свят 1.26:29 и др. При жените шампионка е Ивона Михайлова с 1.51:48, следвана от Михаела Георгиева – и двете от Алпирински Банско. След финала стана ясно, че проблем със закрепяща каишка е попречила на Кирил Николов Дизела да вземе втора победа на Витоша зимен фест след титлата му преди 4 години. С Витоша зимен фест София – европейска столица на спорта стартира годишната програма от активности за 2019 г. Спортният празник се провежда за четвърта поредна зима и отново е посветен на Световния ден на снега. Глобалната инициатива се организира за осми път и обединява близо 500 празнични, спортни и забавни събитията в световноизвестни зимни центрове в 46 държави.   С феста се отбелязва и Световния ден на снега, чието мото е "Открий, забавлявай се, изживей".

comment 0
visibility 732
Параклисът на Витоша

Праклисът на Витоша посреща посетители (ВИДЕО и СНИМКИ)

Малкият параклис в планината Витоша вече работи. Днес в него влязоха десетки столичани, които бяха в планината, видя Столица.bg. Всеки втори минувач се отбиваше в малкия храм да го разгледа. Преди година параклисът стоеше затворен, тъй като имаше спорове около законността му. Днес обаче всички му се радваха. Постройката е разположена по пътя към "Голи връх",  в непосредствена близост до хижа "Алеко". Днес край хижата се събраха стотици столичани - туристи и участници във Витоша земен фест, който е организиран от София - Европейска столица на спорта. Много атракции и състезания се проведоха край "Алеко", но най-адреналиновата бе спускането с велосипеди в снега. За финал имаше и викторина с въпроси. С фестивала се отбелязва и Световния ден на снега. 

comment 0
visibility 370
Стартъп програма за ученици

Ученици правят за 48 часа разработки за стартъп бизнеси

Два дни имат ученици от 4 столични училища да работят по идеята за създаване на нов бизнес в неразработена досега сфера. Това е експеримент за млади предприемачи, който започна в първия ден от уикенда в „София тех парк“. Разработките на децата са част от програмата за създаване на стартъп клубове "Тийниноватор" в българските училища, съобщи БНТ. Българският еврокомисар Мария Габриел даде началото на програмата. Ученици от X и XI клас трябва да представят идея за бизнес в рамките на минута. Без значение колко добра е идеята, това е опит за бъдещите предприемачи. За 48 часа учениците трябва да трансформират идеята си в начинание, как ще се реализира тя, за да може да се доразвие след това в истинска бизнес идея, казва Светлана Савова, директор Партньорства и комуникации в „Прознание“. Търсим проблем, търсим решението на дадени проблеми, това е цялото иноваторство, тъй като за да има идея трябва да има проблем, който да го реши, казва пред БНТ единадесетокласникът Теодор от столичното 32 СУ. Ако инициативата с младите иноватори се окаже успешна и в други училища ще се създадат клубове за нови идеи и предприемачество.

comment 0
visibility 1871
Полиция

19-годишни потрошиха 30 автомобила в Младост 2

30 автомобила са изпотрошени в столичния "Младост" 2 тази нощ. До момента са задържани някои от извършителите - две 19-годишни момчета. Те са установени и арестувани от столични полицаи. В 5.10 часа сутринта граждани са подали сигнал на тел. 112. При бързите действия на полицията момчетат са задържани. По първоначална информация големи щети са нанесени на 30 автомобила. Огледите продължават и след това ще се оценява стойността на щетите. Работата на полицията продължава за установяване и на други участници в деянието, съобщават от МВР.

comment 0
visibility 694
Христо Павлов

Рекетиран от полицаи от IV РПУ: Вярвам в справедливостта

Вярвам, че ще има справедливост. Това заяви Христо Павлов, един от собствениците на заведения, които е трябвало да плащат такса "спокойствие" на полицаи от IV РПУ в София. На 23 януари т. г петима от икономическа полиция на районното в "Лозенец" бяха арестувани при операция на "Вътрешна сигурност" в МВР. Той признава, че още след като се отчел първия път е подал сигна във Вътрешна сигурност, започнало разследване и е дал обяснения. Павлов е собственик на заведение с нагриле бар и плейстейшъни, което работи до 2 ч. "Правеха ни много чести проверки, всяка седмица по един, два пъти. Първо искаха почерпка, докато стигнахме да отчитаме сума всеки месец. При нас идваха на проверки от ДПС, криминална, икономическа", разказа Христо пред Нова телевизия. Преди три месеца заведението му започва да плащат около 600 лв. месечно. Всеки при проверка на икономическите полицаите имало тормоз над служители и клиенти. Щом влязат и спира работата на заведението. "Имали сме проверки от доста по сериозни институции, те си гледат документите, а заведението работи. Полицаите казват: дай този документ, дай другия. Аз съм там и виждам, че никога не са се зачитали в тях. Казаха, че е време да започнем да се отчитаме както другите", разказва Павлов. Той признава, че решава да не мълчи, защото този рекет е характерен за 1995 г. "Продължавам да си работя, изрядни сме. Шефът Красимир Кръстев пише, че не сме редовни. Очакваме още проверки. Заплахите, които имахме бяха, че няма да спрат проверките. Откакто се разбрахме да плащаме, не е идвала проверка от IV РПУ, признава рекетираният собственик на заведения.

comment 0
visibility 495
Витоша зимен фест

Пътищата към Витоша са обработени, но автомобилите да са с вериги

Пътищата към Витоша, водещи към "Алеко" и "Златните мостове" са обработени със смеси срещу заледяване и са опесъчени, потвърдиха от Столична община. Днес там има зимен фест, организиран от София - Европейска столица на спорта. Фирмите, които отговарят за снегопочистването в София са работили на пълни обороти и са обработили улици, булеварди и стръмни участъци в столицата. Разчистени и опесъчени са трасета в районите „Младост“ и „Оборище, както и пътищата свързващи населените места в районите „Връбница“, „Кремиковци“, „Панчарево“ и „Банкя“.  Екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ са извършили обходи на Южната дъга и пътищата към „Алеко“ и „Златни мостове“, за да следят състоянието на пътните платна. Шофьорите, които днес тръгват към Витоша да поставят вериги на автомобилите, защото към "Алеко" ще се пускат само коли с вериги, предупреждават от Столична община. Пътищата ще бъдат затваряни при обилен снеговалеж, за да се почистят. Градският транспорт в София ще движи по график, изпълняват се всички маршрути и няма закъснения.

comment 0
visibility 530
Витоша зимен фест

Времето и предстоящите събития на 27 януари 2019 г. в София

Времето на 26 януари 2019 г. Слънчево и без облаци ще е времето днес в София. Минамалните температури достигат до 5 градуса, а максималните малко над 0 - 2 градуса. Ще има лек вятър от 0,9 м/сек. Не се очакват валежи, сочи Prognozata.bg. Предстоящи събития за 26 януари 2019 г. 09.30 часа Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп -викарий на Софийския митрополит ще оглави Архиерейска света Литургия в храм „Св. Николай“ в с. Вакарел. 11.00 и 13.00 часа Витоша зимен фест. Пред хижа „Алеко“ ще се състои церемония по награждаване на победителите. Организатор е София - Европейска столица. 12.00 часа Градския съвет на БСП - София ще поднесат цветя в памет на жертвите на Холокоста и ще се поклонят пред всички, които са се борили за победата над фашизма на паметника на Съветската армия. Участие ще вземе и общинският съветник и лидер на БСП в СОС Калоян Паргов. 17. 00 часа Детската постановка „Кучето, което не можело да лае” в ОКИ "Красно село"