Новини от 04.02.2019

comment 0
visibility 599
Зелена зона в София

29 млн. лв. са прогнозните приходи на ЦГМ, с 2 млн. лв. ремонтират тротоари

26 млн. лв. са приходите на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) за 2018 г. от платеното паркиране, скобите и паяците. За настоящата година прогнозата е за приходи до 29 842 000 лв., научи Столица.bg. Половината от тези приходи са за изпълнение на транспортната задача на ЦГМ, за която Столица.bg вече съобщи. Другите пари ще се използват за поддържане на зоните за локалното платено паркиране. Също така от Центъра са поели ангажимент за ремонтират мого от тротоарите по улиците, на които има зона за платено паркиране. Инвестицията ще е около 2 млн. лв. С тях ще се оправи настилката по разбитите тротоари и ще се поставят антипаркинг колчета. През изминалата година със средства от платеното паркиране бяха оправени тротоарите по ул. „Странджа“ между булевардите „Т. Александров“ и „Ал. Стамболийски“. Започнат е и ремонтът на тротоарите на ул. „Братя Миладинови“ и на „Лайош Кошут“. Предвидено е тази година да се обновят и тротоарите на ул. „Самуил“, ул. "Лозенец", ул. „Княз Борис Първи“. Трябва да се възстанови настилката и в междублокови пространства в районите Лозенец, Възраждане, Красно село, които бяха присъединени към "зелена зона" от 1 ноември 2019 г. Въпреки въведената зона във "Възраждане" веднага се появиха проблеми в Зона Б -18 и Зона Б-5, които останаха извън обсега на платеното паркиране. Там в свободните пространства се напълни с автомобили, но не на живеещите, а на работещи в зоната. Така местните поискаха от ЦГМ и там да се въведе "зелена зона". Почти аналогичен бе случаят и с кв. Иван Вазов, където хората също поискаха зона, за да се въведе ред и дисциплина. От район "Триадица" вече бяха провели обществено осъждане, но много от хората се бяха възпротивили на идеята. Към края на годината обаче те отново изявиха желание за въвеждане на "зелена зона" и в "Иван Вазов". През ноември 2018 г. от ЦГМ откриха нов буферен паркинг за 2,7 млн. лв. със 193 паркоместа на метростанция "Васил Левски". В програмата за 2019 г. се предвижда ремонт на подземния паркинг до Централна гара със 73 места и един надземен в район „Надежда“. ЦГМ стопанисва 10 обществени надземни паркинга и 4 подземни буферни паркинга, а два от тях са на метростанция „Джеймс Баучер” с 577 паркоместа и на метростанция „Цариградско шосе”.  

comment 0
visibility 551
София

Новините в София: Най-важното за деня, 4 февруари 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 4 февруари 2019 г. След изграждането ще се осигури отвеждането на дъждовните води от района и ще се предотврати наводнения на имоти. Временната организация на движението ще продължи до 22 февруари т.г. Започва изграждането на отводнителни канали на кръстовището на бул. Черни връх и ул. Филип Кутев и затова ще има промени в движението по булеварда, съобщиха от Столична община. Временната организация се въвежда от утре, вторник, 5 февруари 2019 г., тъй като "Софийска вода" започва изграждането на съоръжението. Едно от водещите в район „Илинден“ училища – 3. СУ „Марин Дринов“ вече е напълно обновено. Все още продължават ремонтните дейности по постройките, прилежащите към училището, но основната сградата е напълно реконструирана и има модерно архитектурно-художествен вид. Използвани са нови цветови решения и нови материали. Подменена е настилкатав класните стаи с дъбов паркет, а стените са боядисани с нови приятни цветове. Вижте, как се променят и маршрутите на автобусите от градския транспорт. Нова организация на движението ще има в района на бул. Янко Сакъзов и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" за следващите 6 месеца, съобщиха от Столична община. Промените са заради продължаващото сторителство на метрото в тази част на града. За улеснение на гражданите подробно са описани участъците, в които ще се измени маршрутът на градския транспорт, както и къде се закриват платени паркоместа. Заловени са 1105 водача след употреба на алкохол. 3236 акта и 54 288 фиша/ел. фиша са съставени за несъобразена скорост. Катаджиите са били безкомпромисни и към 1664 шофьори, които са говорили по телефон по време на движение. Без шофьорски книжки са хванати 1233 водача. Без регистрационни табели са останали 1485 автомобила, след като е установено, че водачите са употребили алкохол и наркотични вещества. Голямото чакане! Омбудсманът зададе 10 въпроса през 2016 г. На 7 февруари 2016 Мая Манолова поиска от дружеството да й отговорят в писмен вид на десет въпроса по Закона за достъп до обществена информация. От общинското дружество й връщат отговор, че молбата й и поисканата информация не попадат в приложеното поле на ЗДОИ. 

comment 0
visibility 1299
Детска градина

Колко точки ще носи уседналостта за кандидатстване в градина

Малко над 600 деца - 618 са отложили тръгването си на ясла или градина, съответно след 60 и 30 дни в столицата. Цифрата не е чак толкова голяма, коментират в социалната мрежа родители запознати с проблемите за записване в ясли и градина в София. Отново има спорове около готвените промени в Наредбата за прием. Основно родителите се вълнуват дали ще имат предимство братя или сестри, както и породени и близнаци. Уседналостта ще е водещ критерии затова и още не е ясно колко точки да се дават за постоянен и настоящ адрес на територията на административния район. Друг критерий, който ще носи бонуси е работещи родители. Но и там все още не се знае 2 или 5 точки ще се добавят към актива на детето кандидат. Новите места ще се обявят на 18 март т. г. Повече няма да има "пазене на място", ако прието дете на постъпи в ясли до 60 дни и в градина до 30 дни. Това също е обсъждано днес в образователната комисия на СОС. Уседналостта ще е водещ критерии и в градините, за да доближат максимално критериите за детски градини до тези в пъви клас. Постоянен адрес, който не е променян 2 години ще осигурява по-големи шансове за приемане намалчуганите в градина и първи клас. Промяната влиза в сила от 2020 г.  

Реклама
comment 0
visibility 368
Тенис

Александър Лазаров взе втора победа на Sofia Open 2019

Българинът Александър Лазаров взе поредна голяма победа на Sofia Open 2019 в „Арена Армеец“ . След доста оспорван мач, софиянецът надигра своя опонент Лука Вини с  7:6 (6), 3:6, 7:5.  Лазаров триумфира след два мачбола в последния сет. Мачът  продължи два часа .Тази победа осигурява на нашенеца 12 точки за ранглистата на АТР. Лазаров вече е в топ 500  в света след днешната си победа. По време на пресконференция след мача, българският тенисист споделя, че не повярвал какво му се случва. Той участва за 4 път на този турнир и никога не е предполагал, че ще вземе победа и дори 2. Лазаров сподели приятното и незабравимо чуство, което му е оставила публиката със своята подкрепа. Той се надява на мача с Вердаско да има още повече хора на кoрта. Алекс Лазаров ще играе в основната схема срещу Фернандо Вердаско, който е носител на 15 титли от АТП турнирите.

comment 0
visibility 420
София, ул. Московска 31

Времето и предстоящите събития на 5 февруари 2019 г. в София

Времето на 5 февруари 2019 г. Повече слънце, отколкото облаци ще има днес в София. Облачността ще е променлива, но се очаква по-силен вятър със скорост 2,4 м/сек. Минималната температура в София ще е 5 градуса, а максималната стига до 12. Не носете чадъри, не се очакват валежи, сочи Prognozata.bg. Предстоящи събития за 5 февруари 2019 г. 10.00 часа Националният център за безопасен интернет ще отбележи 16-ия международен Ден за безопасен интернет в България в Детския научен център „Музейко“. 11.00 часа Кметът на София Йорданка Фандъкова ще провери готовността на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и дирекция „Околна среда“ за предприемане на превантивни мерки и организация за реакция при повишаване нивата на реките и язовирите при топенето на снеговете. Столичният кмет ще е в сградата на дирекция „Аварийна помощ и превенция на ул. „Деспот Слав“ 19. 11.00 часа Пресконференция по повод 23-тия Международен филмов фестивал София Филм Фест 2019 в зала In the park, над кино „Люмиер”. 16.00 часа Представяне на творби от Милий Балакирев и Николай Римски–Корсаков в музея "Борис Христов" на ул. "Цар Самуил" №43. 17.00 часа Представяне на документалния сборник от поредицата „Архивите говорят“ в Изложбена зала „Архиви“, ул. „Московска“ 5.Политическа история на съвременна България. Том III (1953-1956). 18.00 часа Представяне на творчески портрет на поета Иван Карадачки в литературен салон „Красно село“ в зала 1. 19.00 часа Прожектират филма „Бохемска рапсодия“ в кино „Люмиер Лидл“. 19.00 часа С тържествен концерт на Софийската филхармония започват честванията, посветени на 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция в зала „България“. 20.00 часа „Ratio представя: Тайните в сърцата на галактиките“в клуб „City Stage“.

comment 0
visibility 974
д-р Дженгиз Чабукоглу

Безплатни консултации с водещ ортопед в София

Безплатни консултации за пациенти в София ще прави д-р Дженгиз Чабукоглу, водещ специалист по ортопедия и травматология от Университетска болница OKAN в Турция. Той ще е в столицата на 15 и 16 февруари. Именитият ортопед идва по покана на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“. Д-р Дженгиз Чабукоглу  има успешна практика при лечението на спастичност при деца с церебрална парализа. Категоричен метод за окончателно излекуване на това състояние все още няма, но при голяма част от пациентите е възможно значително подобрение с помощта на хирургична намеса, което ще подобри функцията на крайниците, съчетана с последваща физиотерапия. Д-р Чабукоглу бележи успехи и в случаи на дефекти на долни крайници, тибиална хемимелия (когато тибиалната кост е скъсена или напълно липсва), дисплазия на тазобедрената става, поставяне на ортопедични протези и импланти. Всички, които искат да се възползват от възможността за безплатна консултация с д-р Дженгиз Чабукоглу в София на 15 и 16 февруари, се налага да се запишат предварително с обаждане на тел. 0879 977 401 или 0879 977 402.

comment 0
visibility 402
Театър

Варненският драматичен театър гостува в София

Варненският драматичен театър Стоян Бъчваров ще гостува в София за поредна година. Столичани ще могат да се насладят на най-новите спектакли на театъра. Варненската треатрална трупа ще стартира със спектакъла „Драконът“ на Евгени Шварц. В „Драконът“ разказва за една измислена страна. Всяка година, там драконът взима по едно момиче. И разбира се историята не пропуска рицарят, който трябва да спаси девойката.  Постановката е на Явор Гърдев и ще бъде на  сцената  на 11 февруари от 19 часа и на 12 февруари от 16 и 19 часа в Театър София. Това не е всичко. Другите две представления ще са „Изборът на Марта“, постановка на Георги Михалков (на 13 и 14 февруари от 19 часа в театър „Българска армия“) и „Приключения опасни със герои сладкогласни“ , което може да гледате на 17 март от 17 и 20 часа в театър Азарян. Почитателите на театъра ще могат да се насладят и на още представления, но през март. Тогава зимният гастрол на Варненския драматичен театър продължава. Това са спектаклите Магьосническо езеро“  и „Телефонът на мъртвеца“ от Сара Рул, в постановка на Петър Денчев.

comment 0
visibility 520
вода

„Света Троица“ и „Факултета“ остават на сухо

Планови ремонти по водопроводната мрежа на „Софийска вода“ ще наложат спирането на водата в някои райони на столицата на 5 февруари, вторник. Заради изграждане на уличен водопровод на ул. „Суходолска“ кв. „Факултета“, от 10:00 до 22:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на: кв. „Факултета“ по ул „Дръстер“ от ул.“Суходолска“ до бул.“Възресение“ ул.“Стрезимировци по ул.“Суходолска“ от ул.“Дръстер“ до ул.“Западна“ кв.“Красна поляна“- бл.11,120, ул.“Перуника“ по ул.“Ришки проход“ от бул.“Възкресение“ до ул.“ Иван Гарванов“ Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде осигурена вода с водоноска на бул. „Възкресение“ до магазин „Т-маркет“. Заради монтаж на пожарен хидрант на ул. „Галичник“ жк. „Света Троица“, от 10:00 до 18:00 ч. ще спре водата на живеещите по ул. „Галичник“ от ул. „Цар Иван Александър“ до ул. „Цар Симеон“. Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа,  ще бъде доставена вода с водоноска на ул. „Галичник“ ъгъла с ул. „Цар Иван Александър“. Заради ремонт на стратегически водопровод на бул. „Цариградско шосе“ вилна зона „Врана – Герман“, от 09:00 до 19:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на Военно поделение и база „Хидрострой“. Понижено ще бъде налягането на водата в кв. „Ботунец“ и с. Горни Богров. Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще се достави вода с водоноска пред Военно поделение.

comment 0
visibility 303
Гоце Делчев

Тодор Чобанов присъства на церемонията по повод рождението на Гоце Делчев

Заместник-кметът по култура на София Тодор Чобанов присъства на тържествената церемония по полагане на венци и цветя на паметника на  Гоце Делчев в София. Днес се честват 147 години от рождението на дееца. На събитието присъстваха българският министър на културата Боил Банов и министърът на културата на Македония Асаф Адеми. Церемонията уважиха и други видни личности. Гоце Делчев е деец в националноосвободителното движение в Македония, както и ВМРО през 1894 г. Той е роден на 4 февруари 1872 г. Кукуш. Основател е на голяма мрежа от революционни комитети, както и инициатор на редица важни събития.

comment 0
visibility 590
грипна епидемия

Грипната епидемия в столицата се отменя

Обявената грипна епидемия на територията на София – град се отменя утре, 5 февруари, съобщават от Столичната регионална здравна инспекция. Седмица преди обявяване на епиден=мията са били регистрирани  3 670 човека с респираторни заболявания. По време на обявената епидемия регистрираните са били 2734. Тенденцията е на трайно намаляване на заболелите от грип и остри респираторни заболявания. В следващите дни заболеваемостта ще намалее до нормалните си нива за този сезон. Поради тази причина, от 5 февруари се отменя грипната епидемия и се премахват ограничителните мерки в училища и лечебни заведения.

comment 0
visibility 436
кола

Изгоря автомобил до метростанция Вардар (СНИМКИ)

Кола горя на столичния булевард „Царица Йоана“ и ул. Вардар непосредствено близо до метростанция „Вардар“, сигнализира столичанин в социалната мрежа. Огънят не е бил силен. Пътниците от колата не са пострадали, но има материални щети по автомобила. Няма данни за пострадали преминаващи граждани . Не са ясни причините за пламването на колата. Част от коментарите под снимката в социалната мрежа са, че има вероятност колата да се е запалила заради газова уредба. Екипи на пожарната са се отзовали на сигнала и са потушили горящата кола. Движението по булеварда е спокойно и не са се образували задръствания.

comment 0
visibility 549
намерено оръжие

Задържаха група, търгувала с оръжие на територията на София, Козлодуй и Враца /СНИМКИ И ВИ...

ГДБОП залови членовете на организирана престъпна група, съхранявала и търгувала с оръжие на територията на София, Козлодуй и Враца. Акцията е протекла под ръководството на Специализираната прокуратура, информират от МВР. Задържани са 7 човека. Сред арестуваните е и лидера на престъпната група. Групата е имала свой организатор. Оснаовната дейност е разпространение на оръжието, което е купували от склад, разкрит в началото на месец декември. Според  директора на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, членовете на групата са били наблюдавани от службите от средата на 2017 г. Имало е строга йерархия в групата, свеки от членовете е имал точно определени задължения, изпълнявами в строга секретност. Всички са криминално проявени. Претърсени са девет адреса. Всеки от задържаните е имал в себе си незаконно оръжие, споделя наблюдаващият прокурор. Иззети са 5 пушки, карабина, 16 пистолета, около 1 000 пълнителя и боеприпаси. Назначени са съответните експертизи. На единия от адресите е намерен струг, с помощта на който са били заличавани серийните номера. Групата е изкупувала деактивирани оръжия, възстановявала ги е, след  което ги е продавала, според ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров. Трима от  заловените, сред които и организаторът на групата, са в ареста с постановление на Специализирания  съд, един е под „домашен арест“,  а на друг е взета мярка „парична гаранция“.  

comment 0
visibility 421
Анатоли Илиев награждава Александра Фейгин

Най-добрата ни фигуристка със специален приз от София – евростолица на спорта

Новата суперзвезда на българското фигурно пързаляне Александра Фейгин получи днес поредното признание. 16-годишната състезателка бе удостоена със специален от приз от Фондация „София – европейска столица на спорта“ като най-прогресираща спортистка в своята възраст през последната година. Възпоменателният медал бе връчен на фигурстката от Анатоли Илиев – организационен секретар на Фондацията по време на пресконференция в Инфоцентър „София – евростолица на спорта“. "В последно време София приема домакинството на много елитни състезания в кънки-спортовете - световни първенсва по фигурно пързаляне и шорттрек в различните възрастови групи, кръгове от световни и европейски купи. Точно преди година Александра бе при нас, в този Информационен център и сега, 12 месеца по-късно, тя вече е записала огромен прогрес като най-добре класиралата се наша фигуристка при жените в историята на европейските първенства. Нека си пожелаем след година отново да сме тук с още по-големи успехи - вече на световния и на олимпийски лед," каза Илиев при връчването на приза. На срещата с медиите присъстваха още Татяна Йорданова – председател на БФ кънки и Ина Лутай – треньорка на Фейгин, които дадоха повече подробности за започващия в сряда турнир за Европейската купа „София Трофи“. Състезанията ще бъдат придружени със семинар, в който ще се включат световно известни личности във фигурното пързаляне. Към турнира и към съпътстващите събития има огромен интерес, след като преди три седмици Александра Фейгин записа най-доброто класиране на българското фигурно пързаляне при жените на Европейско първенство с 11-ото си място в Минск.

comment 0
visibility 885
София

Американска компания иска да инвестира $20 млн. в София

Между 20 и 25 млн. долара за 24 месеца смятат да инвестира в София американската компания AtScale. Тя ще създаде инженерно звено. В началото на годината от дружеството обявиха, че европейското им разширяване ще започне от България, съобщава investor.bg. AtScale е привлякла инвестиции за 50 млн. долара в последния кръг от преговори за финансиране, водени от Morgan Stanley. Почти половината от тях ще ги инвестира в нов офис в София. Това разкрива Матю Бърд, който е основател на UpScale, и Скот Хаузър, продуктов директор на AtScale пред Bloomberg TV Bulgaria. Компанията иска екипът и в България да достигне до 50 служители през следващата година. За следващите 2 години искат да ерализират инвестиция от 20 - 25 млн. долара в местния пазар и да изграждаме по-силно присъствие тук от това, което имаме днес, коментира Скот Хаузър. Фокусът им е върху образователната система и как да се създават по-добри кариерни възможности и по-голяма мобилност на гражданите, защото това гарантира развитие на технологиите в този регион. Американците искат да създадат у нас инженерно звено, в което екипите да имат възможност да работят независимо по собствени продукти от началото до завършването им. Компанията се е насочила и към Франция и Великобритания.

comment 0
visibility 296
Пиеса

В Театър НАТФИЗ ще бъде показан спектакълът "Зверското синьо"

Актьорите от класа на Стефан Данаилов поставят пиесата "Зверското синьо" от Филип Радли на сцената на НАТФИЗ. Тя ще се появи за първи път на българска сцена на 8 и 9 февруари в театъра. Авторът е малко познат в България, но се слави с противоречивите си пиеси. Освен това, Ридли е и художник, фотограф и композитор, което е малко известно. Пиесата на българска сцена, излиза благодарение на преводача Сава Драгунчев. Той е дългогодишен асистент на проф. Стефан Данаилов и е признат с невероятните си роли в Народния театър. Спектакълът оживява благодарение на участието на сценографите Елис Вели, Ванина Цандева и Никола Тороманов. Невероятни заслуги има класът на Стефан Данаилов. Пиесата "Зверското синьо" представлява антропологичния сблъсък на три епохи, въвлечени в световъртеж, в който Филип Ридли оголва десетки персонажи в ексцентрично преследване на звяра, притаен в човека и яхващ всяка негова амбиция, сексуален порив и творчески стремеж. В постановката участват третокурсниците: Йордан Ангелов, Цветан Апостолов, Боряна Бабанова, Радина Боршош, Филип Буков, Роберт Ваханян, Явор Вълканов, Дона Вълова, Петър Данов, Анджелика Джамбазова, Стела Димитрова, Георги Краев, Велислава Костадинова, Божидар Мицев, Габриела Накова, Пепа Николова, Недиляна Павлик, Филина Петрова, Антон Порязов, Марин Рангелов, Живко Сираков, Румен Троев.

comment 0
visibility 937
Зам.-кметът Дончо Барбалов разглежда чертежите за отводнителните канали

Движението по "Черни връх" се променя, строят отводнителни канали

Започва изграждането на отводнителни канали на кръстовището на бул. Черни връх и ул. Филип Кутев и затова ще има промени в движението по булеварда, съобщиха от Столична община. Временната организация се въвежда от утре, вторник, 5 февруари 2019 г., тъй като "Софийска вода" започва изграждането на съоръжението. Отливни канали ще има по ул. „Филип Кутев“ в участъка от бул. „Черно връх“ до ул. „Атанас Дуков“ и по ул. „Хижите“, от ул. „Атанас Дуков“ до Драгалевска река. Днес на мястото на строежа бе зам.-кметът на София Дончо Барбалов. С техническия ръководител на проекта и други експерти той се запозна с подробностите на проекта. Новите канали ще са от стъклопластови тръби с диаметър 1800 мм и 14000 мм, като общата им дължина е 517 м. Прогнозната стойност на инвестиционния проект на „Софийска вода“ е 1, 8 млн. лв. Новите отводнителни канали ще подобрят качеството на канализацията за живеещите в кв. „Кръстова вада – изток“ и имотите до бул. „Черни връх“. До момента нямаше отводняване, а след изграждането ще се осигури отвеждането на дъждовните води от района и ще се предотврати наводнения на имоти. Временната организация на движението ще продължи до 22 февруари т.г.  Забранява се влизането на пътни превозни средства по източната половина на кръстовище бул. „Черни връх“ - ул. „Филип Кутев“ – ул. „Тодор Каблешков“. Движението през кръстовище бул. „Черни връх“ - ул. „Филип Кутев“ – ул. „Тодор Каблешков“ ще се промени: - по бул. „Черни връх“ в посока Център в една пътна лента само направо;- по бул. „Черни връх“ в посока Околовръстен път в три пътни ленти, само направо, само направо или надясно и само надясно;- по ул. „Тодор Каблешков“ в една пътна лента само надясно или наляво.  Разрешава се извършването на ляв завой от бул. „Черни връх“ по ул. "Сребърна" към ул. „Хенрик Ибсен“.

comment 0
visibility 1011
3.СУ

3 СУ в столицата има лекарски кабинет и напълно нов облик

Едно от водещите в район „Илинден“ училища – 3. СУ „Марин Дринов“ вече е напълно обновено. Ремонтът на училището става възможен благодарение на екипа на кмета на района Иван Божилов през лятото на 2018 г. Всичко е съобразено с изпълнение на Плана за Интегрирано градско възстановяване и развитие на София. Финансовата подкрепа идва от Оперативна програма „Региони в растеж“ чрез Проект за изграждане и основен ремонт на 26 общински училища и детски градини. Все още продължават ремонтните дейности по постройките, прилежащите към училището, но основната сградата е напълно реконструирана и има модерно архитектурно-художествен вид. Използвани са нови цветови решения и нови материали. Подменена е настилкатав класните стаи с дъбов паркет, а стените са боядисани с нови приятни цветове. Пълен ремонт е направен и на санитарните възли в сградата, има и  тоалетна за лица в неравностойно положение. Вместо стария зъболекарски кабинет, има нова чакалня с отделен санитарен възел, свързани с лекарския кабинет. Отоплението е модерно и безопасно. Подменена е и водопроводната и канализационна мрежа. Училището е санирано и отговаря на актуалните изисквания за енергийна ефективност. В двора на училището ще бъдат изградени нови игрища, ще се обособят приятни кътове за отдих с пейки, кошчета за отпадъци и нови пешеходни алеи около сградата.

comment 0
visibility 351
Лозенец

Няма ръст, запазват се цените на луксозните имоти в София

Ще има задържане на цените на база достигнатите вече нива на имотите в София, тъй като предлагането е повече от търсенето. Пазарът на луксози имоти навлиза в период на повишено внимание. Лъскавите къщи и апартаменти са поскъпнали средно с 6% през миналата година, отчитат специалисти, пише investor.bg. Заради ръстът на цените, сделките на пазара имат спад в последните две години. Това се дължи на по-трудното взимане на решения от страна на купувача. Пра 2019 г. не се очаква някаква промяна и пазарът ще работи в полза на куповача, посочват от агенция Unique Estate. В София, все още най-желаните и привлекателни места за закупуване на имот остават центъра на столицата, кв. Лозенец и Докторски паметник. През 2018 г. кв. Лозенец е най-желаното място за закупуване на апартаменти и имоти. Стимулът за това, е че през изминалата година в един от елитните столични квартали са се появили нови жилищни проекти. В района на Докторската градина се отчита спад на продажбите заради поскъпването на имотите. Статистика на агенцията показва, че цените на жилища там са били в диапазон 2800-3000 евро за кв. м при единични сделки. Според оперативният директор на Unique Estate, потенциал имат новите квартали на София. Сред тях са кв. Витоша и Кръстова вода. Тя казва също, че кв. Изгрев и района около улица Тинтява са квартали заслужаващи внимание. Ниските лихви, както и ръстът на икономиката ще играят ключова ролля за жилищния пазар през 2019 г., това показват данните на агенцията.

comment 0
visibility 486
Топлофикация София дело

Грешка отложи делото Манолова срещу Топлофикация София

Отложи се делото на омбудсмана на страната Мая Манолова срещу Топлофикация София. То беше насрочено за 18 февруари т.г. в Софийски градски съд. Причината е заради грешка в призовката. В нея пише да се призове като свидетел "Топлофикация София", а не нейния изпълнителен директор. Жалбата на омбудсмана е заради отказа на Топлофикация София да предостави информация до гражданите за възнагражденията, които получава. Това са така наречените "юристконсултски възнаграждения". На 7 февруари 2016 Мая Манолова поиска от дружеството да й отговорят в писмен вид на десет въпроса по Закона за достъп до обществена информация. От общинското дружество й връщат отговор, че молбата й и поисканата информация не попадат в приложеното поле на ЗДОИ. Днес преди делото, омбудсманът се възмути още веднъж. Тя е изумена, че не са й предоставили поисканата от нея информация, а пък какво остава за гражданите. Мая Манолова припомня, че дружеството е длъжно да дава информация на гражданите по смисъла на закона.

comment 0
visibility 1210
Бул. Янко Сакъзов и бул. ЕВлоги и Христо Георгиеви

Промени в движението по "Евлоги и Христо Георгиеви" заради метрото

Нова организация на движението ще има в района на бул. Янко Сакъзов и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" за следващите 6 месеца, съобщиха от Столична община. Промените са заради продължаващото сторителство на метрото в тази част на града. За улеснение на гражданите подробно са описани участъците, в които ще се измени маршрутът на градския транспорт, както и къде се закриват платени паркоместа. Промените в движението влизат в сила от 00:00 часа на 4 февруари 2019 г. до 24:00 часа на 4 август 2019 г.  Забранява се влизането на пътни превозни средства по западното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” между ул. „Силистра” и бул. „Янко Сакъзов”, като движението на превозни средства ще се извършва двупосочно в източното пътно платно на булеварда в същия участък. Закрива се наказателният паркинг на ЦГМ в разделителна ивица на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” между ул. „Силистра” и бул. „Янко Сакъзов”. Движението на превозни средства се извършва еднопосочно между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и ул. „Чамкория” в посока към ул. „Чамкория”. Закриват се местата за почасово платено паркиране на източното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” между бул. „Янко Сакъзов” и ул. „Силистра” и по западното пътно платно на ул. „Проф. Милко Бичев” между бул. „Ген. Данаил Николаев” и ул. „Силистра”. За същия период от време се променя маршрутът на автобусни линии №№ 11, 213 и 404 само в посока ж.к. „Гео Милев”, ж.к. „Младост” и ж.к. „Дружба” – автобусите се движат по маршрута си до кръстовище бул. „Ген. Данаил Николаев” – ул. „Проф. Милко Бичев”, надясно по ул. „Проф. Милко Бичев”, по източното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и по маршрутите си. Изместена е спирка „Пл. "Орлов мост“ с код 1289 на 100 м напред от съществуващото си местопложение на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”.

comment 0
visibility 467
Ремонти по ул. Раковска

Софийска вода възстановява асфалта на ул. Раковски

Софийска вода продължава с ремонтните дейности по централната ул. Г. С. Раковски, видя Столица.bg. В отсечката между ул. Московска и бул. Дондуков концесионерът е струпал строителна техника и с ленти има ограничена зона. Движението по улицата не е затруднено, тъй като не и натоварено. "Приключил е ремонта и сега се възстановява настилката на улицата", обясниха от Софийска вода. Преди дни там са работили по водопровода и е било разкопавано.

comment 0
visibility 440
Полиция

В центъра на София разбиха заложна къща

Заложна къща в центъра на София е разбита. Неизвестни са потрошили витрината. Инцидентът е станал на столичния бул. Мадрид. На мястото има криминалисти, които правят огледи. Все още няма информация дали нещо е открадното от заложната къща и имало ли е вътре пари. След приключване на огледите ще се изчисляват щетите. Твърде вероятно е да няма нищо откраднато, тъй като веднага се е задействала алармената система. Помещението има и застраховка. От полицията са иззели записи от близките камери.  

comment 0
visibility 505
Безопасност на движението в София

Над 7000 шофьорски книжки са отнети в София за 2018 г. (ВИДЕО)

Над 7000 шофьори са се простили с удостовернията си за упавление на МПС през 2018 г. Това сочат данните на Пътна полиция - СДВР. Точно 7037 книжки са отнети при порверки на столичните полицаи. През 2018 г. представителите на Пътна полиция-СДВР са извършили проверки на 210 720 автомобила, съобщиха от МВР. Констатирани са 112 340 нарушения по ЗДвП.  За изминалата година през гишетата на ОПП-СДВР са обслужени над 400 000 граждани. Има съставени общо 32 047 акта и 87 154 електронни фиша. 3236 акта и 54 288 фиша/ел. фиша са съставени за несъобразена скорост. Катаджиите са били безкомпромисни и към 1664 шофьори, които са говорили по телефон по време на движение. Без шофьорски книжки са хванати 1233 водача. Без регистрационни табели са останали 1485 автомобила, след като е установено, че водачите са употребили алкохол и наркотични вещества. Общо отнетите шофьорски книжки за 2018 г. в София са над 7000. Заловени са 1105 водача след употреба на алкохол. За периода са настъпили 718 тежки пътнотранспортни произшествия и 16 369 леки. По оперативни данни са загинали 33-ма, а 836 души са пострадали. На територията на гр. София, за посочения период са регистрирани 161 950 нови и втора ръка автомобили, а са бракувани – 27 700. Столичната дирекция на вътрешните работи продължава да следи и анализира данни за тенденциите на пътя и какво е необходимостта от допълнителни промени и мерки при проверките и нарушителите на пътя. Целта да се подобри безопасността на пътя и намаляване на жертвите и ранените, обещават от Столичната полиция.