Новини от 13.02.2019

comment 0
visibility 364
Нощна София

Новините в София: Най-важното за деня, 13 февруари 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 13 февруари 2019 г. Класикът Израел Хоровиц в София на 17 и 18 февруари Класикът Израел Хоровиц пристига в София. Знаковият драматург е поканен да гледа два спектакъла по негови пиеси в Народния театър. На 17 февруари ще се играе постановката  „Моята скъпа лейди“. Недоволни се обявиха срещу общината заради отчуждаване Притеснени столичани се обявиха срещу Столична община заради отчуждаването на парцели, предаде Нова тв. Това се случва, тъй като на мястото ще се строи метростанция Ученици от София с първи крачки в журналистиката Ученици от пет столични гимназии с първи стъпки в журналистиката. В интернет ще стартира тяхно авторско младежко предаване. В момента младежите го подготвят, а за това им помага водещата Алекс Кръстева Тодор Чобанов: Министерството на културата трябва да откупи „Царските конюшни”  Заместник-кметът по култура Тодор Чобанов е останал доволен, че съдът обяви сделката за „Царските конюшни” за нищожна, предаде БТВ . Според него това е добра новина, тъй като те ще се върнат на държавата , което е най-добрия вариант за обекта. Граждани поискаха нов проект за модернизация на жп линията Елин Пелин - Септември  Според жителите идеята на проекта е да се налеят милиони в железницата а тя отново да бъде неконкурентоспособна спрямо останалия транспорт. Също така проекта липсват цялостно от районите Вакарел и Костенец, в него са открити нарушения в цялостната процедурата по ОВОС, заявяват от гражданската инициатива. Мобилен пункт за опасни отпадъци в "Павлово" на 15 февруари Столичен инспекторат припомня графика за мобилния пункт за опасни отпадъци. Този петък той ще е в район Витоша и ще бъде разположен в кв. Павлово на ул. „Слънце" № 2, пред районна администрация. Столични кардиолози ще преглеждат в социална кухня В социалната кухня разположена в двора на софийския храм „Св. Св. Кирил и Методий“, лекари от столични болници ще правят безплатни профилактични прегледи на социално слаби, съобщиха от офиса на омбудсмана. Запазва се над 100-годишна дървена дограма в банята в Банкя (СНИМКИ) Реконструкцията на минералната баня в Банкя върви с бързи темпове. Вече се забелязва обновяването при реставрацията видя Столица.bg. Да се уверят в напредъка, днес на посещение в обекта бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът доц. д-р Тодор Чобанов, общинският съветник Анна Стойкова, районният кмет Рангел Марков и заместникът му Пламен Симеонов. Ремонтът на ул. "Иван Вазов" започва в Деня на влюбените С пренареждане на гранитни бордюри и смяна на тротоарната настилка ще стартира ремонтът на ул. Иван Вазов от утре, 14 февруари 2019 г., четвъртък, съобщиха от Столична община.

comment 0
visibility 727
Район Надежда

В кв. Илиянци трябва да се отчуждат още 21,5 дка за ПУП-а

Собствениците на завод "Арома" не са дали съгласие за оценката на част от имота, който трябва да се вземе от общината заради новия Подробен устройствен план. Затова в действие ще влезе процедурата за принудително отчуждаване, пише Софийски вестник в последния си брой. Обществено обсъждане на заданието за изработване на ПУП бе проведено с жителите на кв. Илиянци, район Надежда за бул. Рожен. Планът е за улична регулация и включва поземлени имоти за публична собственост (ПУР). Той се отнася за бул. Рожен в участъка от м. „ПЗ Илиянци запад” до река „Блато” (регулация) и ПУП –парцеларен план за бул. „Рожен” в участъка от река „Блато” до „Софийски околовръстен път” в район Надежда и район Нови Искър. Обсъждането на заданието за ПУП се проведе в читалище „Отец Паисий” в присъствието на районния кмет инж. Димитър Димов, началникът на отдел “Устрой- ство на терито- рията, кадастър, регулация и контрол по строителството” Димо Александров и ръководителят на проекта инж. Христов. Вече са отчуждени 11,4 дка от земята, но трябва да се приложи същата процедура и за още 21,5 дка. Според проектантите до 2 години трябва да е реализиран ПУП-а. Гражданите от кв. Илиенци се интересуваха кога метрото ще стигне до тях  и как ще се казва новата отсечка. Предложения и корекции могат да се правят до 20 февруари т. г. Следващото обществено обсъждане ще е на 28 февруари т. г. На 15 февруари т. г. пък от 17.30 ч. ще има отново дискусия в 63 ОУ "Христо Ботев" в кв. Требич на ул. Леденика 12.

comment 0
visibility 377
Среща за бизнеса в София

В София ще се проведе среща на тема инвестиции и предприемачество за стартиращи фирми

Заради големия интерес на столичните фирми към инструменти за финансиране и растеж, СОАПИ БТПП)и с Общинския гаранционен фонд за МСП организират среща на тема Подкрепата на Столична община за инвестициите, предприемачеството, иновативните и стартиращи фирми в София. Срещата ще бъде насочена към всички столични бизнесмени стартиращи софийски и малки и средни предприятия ще предостави информация за дейностите, с които Столичната община ще може да ги подпомогне за да развиват бизнеса си в София. На срещата ще бъде преставена и следната информация за Бизнеса: Инициативите и дейностите на СОАПИ в подкрепа на компаниите в София – за стартиране на бизнес и за разрастване на външни пазари.  Инструментите на Общински гаранционен фонд за подпомагане достъпа до финансиране на МСП в София.  Акселератор Стартъп София – новата програма на Столичната община Срещата ще бъде проведена на 18 февруари 2019 г. от 14,30 ч. в БТПП, зала А, ет. 1, София, ул. Искър 9.

Реклама
comment 0
visibility 302
Пешеходна пътека

1350 пешеходци са глобени за неправилно пресичане

От 4 до 17 февруари на територията на цялата старана, патрули на Пътна полиция провеждат специализирана операция има ща за цел спазване на правилата за движение от пешохдиците. От данните до момента са глобени 1325 пешеходци за неспазване на правилата за движение. Според Закона за движение по пътищата, пешеходците също са участници в движението по пътищата и към тях има разписани редица задължения, като пресичане само на обозначените за целта места, забрана да прескачат ограничителните пътни съоръжения и да се движат само по тротоара или банкета на пътното платно, ако няма тротоар. Един основните акценти в операцията е поставен върху възрастните, съпровождащи деца. Глобени са общо 25 възрастни с деца. Внимание бе обърнато и на водачите, които са длъжни да дават предимство на придвижващите се пешеходци. До момента глобени са общо 248 водачи, защото не са дали предимство на пешохдците. От МВР съобщават,че подобни операции ще има през всеки месец от годината.

comment 0
visibility 982
вода

„Люлин“9, „Лозенец“ и „Горна Баня“ остават без вода

„Софийска вода“ е планирала ремонти по мрежата си в столицата на 14 февруари, четвъртък, което ще наложи спирането на водата в някои райони. Заради диагностика на уличен водопровод на ул. „Ген. Казмир Ернрот“ жк. „Люлин“ 9, от 10:00 до 18:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в: бл. 954, бл. 955, търговски обекти, автосервиз зад бл. 912 Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде доставена вода с водоноска пред бл. 954 и бл. 955. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Зелено дърво“ жк. „Лозенец“, от 09:00 до 16:00 ч. ще бъде спряно водоподаването на живеещите в района на: ул. „Зелено дърво“ ул. „Малуша“ Ако ремонтните дейности продължи повече от 12 часа, ще доставят вода с водоноска на ул. „Зелено дърво“ ъгъла с ул. „Малуша“. Заради подмяна на спирателни кранове на ул. „Люлинско поточе“ кв. „Горна баня“, от 09:00 до 21:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на: ул. „Дъга“, ул. „Мечта“, ул. „Лазурно утро“, ул. „Буен поток“ Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде доставена вода с водоноска ул. „Пладнище“ ъгъла с ул. „Лазурно утро“. Заради подмяна на спирателни кранове на ул. „Момина сълза“ кв. „Суходол“, от 09:00 до 21:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на: ул. „3-ти март“, ул. „Овчо поле“ в участъка от ул. „3-ти март“ до ул. „Траян Танев“, ул. „Люлинска“ от ул. „Овчо поле“ до ул. „Бъдеще“ ул. „Момина сълза“ от ул. „3-ти март“ до ул. „Траян Танев“. Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде доставена вода с водоноска на ул. „3-ти март“ ъгъла с ул. „Момина сълза“. Заради реконструкция на уличен водопровод на ул. „Ген. Иван Колев“ кв. „Кръстова вада“ , от 09:30 до 21:30 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на ул. „ Емилиян Станев“ от ул. „Проф. Марин Големинов“ до ул. „Никола Крушкин - Чолака“. ул. „Ивайло Петров“, ул. „Йосиф Брадати“, ул. „Никола Крушкин - Чолака“ от № 10 до № 16, ул. „Ген. Иван Колев“ от ул. „Димитър Манчев“ до ул. „Проф. Марин Големинов“, ул. „Иван Колев“ от № 40 до № 46. Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще доставят с водоноска ул. „Емилиян Станев“ ъгъла с ул. „Димитър Манчев“. Заради монтаж на пожарен хидрант на ул. „Рудината“ с. Лозен, от 09:00 до 16:45 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на: ул. „Свети Спас“ ул. „Рудината“ Ако ремонтните дейности продължат повече от  12 часа, ще бъде осигурена вода с водоноска на ул. „Сергин Сердарски“ ъгъла с ул. „Рудината“.

comment 0
visibility 463
Каруца в лява лента

Опасно за живота: Каруца се движи в лява лента в София (ВИДЕО)

Каруца в лява лента на възлов столичен булевард застраши живота на шофьори и пътници в автомобилите, движещи се към Ломско шосе в столицата. Публикуваното в социалната мрежа видео предизвика лавина от коментари, които бяха от иронични и смешни до ядовити и злобни. Проблемът с каруците в столицата все още не е решен. По него обаче работят кметове, общински съветници, неправителствени организации, а гражданите вече втора година очакват решение. Преди година общински съветник обеща, че изцяло ще бъдат забранени каруците и това щяло да стане до започване на европредседателството на България през 2018 г. Година по-късно проблемът с движещите из София каруци се задълбочава и не е решен. За щастие, движещата се в лява лента каруца не е предизвикала катастрофа, но при по-висока скорост можеше да стане трагедия, коментираха шофьори в социалната мрежа. За промяна в Наредбата на Столична община има създадена работна група в СОС. Един от проблемите е, ако се конфискуват каруците, къде ще се държат конете. Според общински съветници трябва да се вземат рестриктивни мерки и максимално да се ограничи движението на каруците в столицата. Съвсем скоро работната група ще излезе с предложения за промяна в Наредбата. Това каза пред Столица.bg Екатерина Йорданова, председател на комисията по транспорт и туризъм, която е начело и на работната група. Обмисляме решения е скоро ще ги оповестим. Ще направим и предложение за промяна в Закона за движение по пътищата, но нека да ги обсъдим с колегите, каза Йорданова пред Столица.bg. Тя припомни, че и в момента има забрана за движението на каруци по централни улици и булеварди. Юристи обясниха, че случая с каруцата е трябвало да се потърси съдействие от КАТ.

comment 0
visibility 347
ПФК Левски София публика

Васил Божков взе Левски

Официално новия собственик на футболен клуб Левски София е Васил Божков, съобщиха от Нове Холдинг.Васил Божков и неговите компании от много години подкрепят и работят за развитието на българския футбол и спорт като цяло. Футболен клуб Левски София е най-популярният разпознаваем футболен клуб в България и като такъв е потенциална възможност за успешен бизнес. Това е и основаната причина Божков да поема клуба и неговото оздравяване, управление, финансиране и развитие. Участието на Божков в Левски ще продължи, докато е налице растежа в бизнеса и интересите на двете страни съвпадат, посочват още холдинга.

comment 0
visibility 539
Как ще изглежда ул. Иван Вазов след ремонта

Ремонтът на ул. "Иван Вазов" започва в Деня на влюбените

С пренареждане на гранитни бордюри и смяна на тротоарната настилка ще стартира ремонтът на ул. Иван Вазов от утре, 14 февруари 2019 г., четвъртък, съобщиха от Столична община. Обновяването ще започва от отсечката от ул. „Цар Иван Шишман“ към бул. „Васил Левски“. Очаква се и одобрението от НИНКН за полагането на паважни настилки и ще се започне работа и по пътното платно. От общината предупреждават, че при застудяване или влошаване навремето работата ще спре. От 18 февруари т. г. пък Софийска вода рестартира подновяването на водопровода и канала по централната софийска улица. Ремонтните дейности започват от участъка между ул. „Цар Иван Шишман“ и ул. „6-ти септември“ в останалите 50 метра. След това дейностите по подмяната на водопровод продължават между ул. “6-ти септември“ и ул. „Г. С. Раковски“. Всички дейности на концесионера Софийска вода трябва да приключат до края на април т. г.  Докато се извършват дейности по реконструкцията се въвежда временно ограничение на движението и се ограничава достъпът на автомобили.  С цялостната реконструция ще се обновят 460 м канализация и 470 м водопроводи, както и всички прилежащи сградни водопроводни и канализационни отклонения. Инвестицията е за около  1,5 млн. лв.. Реконструкцията на водопровода е разделена на 5 етапа и 3 от тях вече са осъществени. Водопровъд е правен през 1935 г, а уличният канал е от началото на миналия век  1901 г.  Обновяването на ВиК системата е изключително важна, тъй като обхваща сградите на ул. „Иван Вазов“ и зоната между улиците  „Граф Игнатиев“, ул. „Аксаков“, ул. „Г. С. Раковски“ и бул. „Васил Левски“. След приключване на дейностите на Софийска вода през април се започва работа и по пътното платно и тротоарите поул. „6-ти септември“ до ул. „Цар Иван Шишман“. В началото на май рехабилитацията ще продължи и в участъка от ул. „Г. С. Раковски“ до ул. „6-ти септември“. След края на ремонта улица „Иван Вазов“ ще е с изцяло ремонтирана паважна настилка, както и с нови, удобни тротоари.

comment 0
visibility 823
локомотив от третия райх

Локомотив от Третия райх ще бъде реставриран в София (СНИМКИ) (ВИДЕО)

Близо 100 тонен локомотив от Третия райх ще бъде докаран и реставриран в София. Очаква се той да пристигне с кораб по река Дунав, защото е много тежък за да се транспортира по друг начин. Ремонтът, които е на стойност близо полвин милион евро, ще се извърши в жп завода в София. Локомотива който на близо 87 годити, е използван около 20 години като музеен експонат, за да стигне до виенското пристанище Фройденау той е пуснал по ресни, за да може да бъде качен и да отплава за България. Освен него е небоходимо да се транспортират резервни части, които са толкова големи и тежки, че няма как да бъдат превозени по земя. Затова пътят по вода е най удобен, разказа пред Радио Виена неговата собственичка Дорис Пулкер-Рорхофер. Произден е през далечната 1941 година в Пилзен, в Трети райх. Модела е от серия 50 и е бил използван за задвижване на товарни и пътнически влакове, като дори е тегле и изключително тежки влакове в ГДР. Карин Флайшхакер го транспортира в София защото много иска да го върне отново към живот и да се използва като туристическа атракция. Ремонта и пълната му реставрация трябва да продължи в Софийския завод близо 9 месеца. След което той ще започне да работи в полза на туристите. Карин Флайшхакер обясни, че страста и към влаковете идва от бащай като за първи път като малка е получила като подарък малък влак и за това иска да реставрира този ценен модел.  

comment 0
visibility 359
плащане на данъци

Системата се бъгна, опашка се изви във "Витоша" за плащане на данъци

Голяма опашка се изви тази сутрин за плащането на местните данъци и такси в район Витоша. Служителка е обяснила, че има проблеми в НАП и няма да работят с клиенти. За случилото се сигнализираха пред Столица.bg столичани, наредили се на опашката да се издължат към Столична община. Имало е технически проблем, който трябва да се отстрани централно, научи Столица.bg от общината. Хората дълго са чакали на опашка. Много от тях са се отказали и си тръгнали, по-упоритите обаче са останали. Проблемът е бил отстранен бързо и плащанията на каса са били възстановени. Програмисти коментираха, че вероятно се появяват сривове, тъй като системата се ползва едновременно от много хора, които бързат да си платят данъци за сгради, такса смет, данъци на автомобили и т. н. Системата в момента работи и може да се плаща на каса, онлайн в изипей и с карти.    

comment 0
visibility 902
ЦГМ сваля скоба

ЦГМ не можа да свали скоба на кола, ползва флекс

Екип на ЦГМ (Центъра за градска мобилност) не успя да свали поставена скоба на автомобил, чието време за паркиране е изтекло. Това се е случило с кола в центъра на София. След като служителите не успели с ключ да отворят скобата и се наложило да ползват флекс. За куриозната случка разказа очевидец, натъкнал се на комичната ситуация. На публикуваните в социалната мрежа снимки се виждат 3-ма служите ли на ЦГМ, които наблюдават как други двама се борят с помощта на флекс със поставанета скоба. "Да, имаме такъв случай. Ключът за скобата е заял и се е наложило да се ползва флекс. човекът си е платил глобата и е трябвало да му се освободи автомобила", потвърдиха пред Столица.bg от ЦГМ. Ужасът за собственика на скъпото возило дошъл не когато видял скобата, а когато служителите не успяли да свалят скобата и започнали да я режат с риск да минат и през цялата джанта не с един а с цели два флекса. Постът в социалната мрежа отприщи вълна от забавни коментари като най-забавния от тях е: Собственикът си е мисли през цялото време, дано не ми срежат джантата, дано не ми срежат джантата!

comment 0
visibility 591
Ул. "Иван Вазов" плаче за ремонт

Ул."Иван Вазов" е като разорана нива, кога ще започне ремонтът (СНИМКИ)

Централната софийска улица "Иван Вазов" е като след бомбандировка в Сирия. Разкопана, без настилка, а в други участъци има останки от асфалт. Дупки, изкривени и изкъртени антипаркинг колчета допълват драматичния пейзаж, оплакаха се граждани пред Столица.bg. В същото време, там постоянно има представетел на ЦГМ за платено паркиране и е безкомпромисен, коменитрат недоволните. Ул. "Иван Вазов" е в центъра на столицата и докога ще е това положение, питат софиянци. Най-трагичен  е участъка от ул. "Цар Шишман" до "6-и септември". От общината има проект за обновяване и ремонт на ул. "Иван Вазов". Той бе представен още през септември и подложен на две обществени обсъждания. За съжаление до момента няма разбирателство между живеещите и общината и затова улицата продължава да бъде в окаяно състояние. Според проекта "Иван Вазов" трябва да стане пешеходна зона от бул. Левски до ул. Раковски. Тротоарите да се разширят, да се постави паркова мебел и допълнително озеленяване. Живеещите по улицата обаче не искат, тъй като щяло да се намали броят на местата за паркиране. Те се опасяват, че ако улицата стане пешеходна зона много хора ще се струпват там и ще стане шумно. Всъщност наистина ще се намалят местата за паркиране, но жилищните кооперация са малко, другите сгради са институции и офици. Така, докато не се стигне до взаимно разбиране и съгласие за обновяването на централаната софийска улица, тя ще прилича на разорана нива.

comment 0
visibility 566
Уволнена директорка на децка градина

Съдът върна директорка на градина, уволнена за прием по втория начин

Мариана Иванова, която бе уволнена дисциплинарно заради нередовен прием на 24 деца е върната на работа. Районния съд в София, отмени дисциплинарното уволнение на директорката на ЦДГ 164 "Зорница". Според Темида тя отново трябва да е на работа от 8 февруари т. г. Директорката бе уволнена от кмета на София Йорданка Фандъкова през декември 2017 г., след като експресна проверка на Столична община откри нередности при приема на деца и финансови нарушения. След проверката на 265 приети деца, се оказа,че 24 са влезли в детската градина не по установения ред, а по втория начин. Скандалът в Горнобанската детска градина избухна още през лятото на 2017 г. Родителите започнаха подписка в нейна подкрепа. Според тях тя е била притискана от общината да си подаде оставката. Тогава пък Иванова си показа личния телефон с есемеси от общински съветници и отговорни лица, които й се обаждали и нареждали кое дете да се приеме. След като бе уволнена Иванова е потърсила правата си чрез съда. От експертизата по делото става ясно, че тя е страдала от заболяване, при което според чл. 333 ал. 1 т. 3 от Кодекса на труда тя се ползва с закрила при уволнение. В този случай е необходимо разрешение на Инспекцията по труда, за да бъде отстранена. Нито по закон, нито с друг акт тя е била задължена да показва документ от ТЕЛК за заболяване пред столичния кмет, се казва още в постановлението на съда. Според чл. 334 ал. 3 КТ в случаите, когато за извършване на уволнението се изисква предварителното съгласие на Инспекцията по труда или на синдикален орган. Такова становище от компетентните институции също не е било искано или не е било дадено преди уволнението. Съдът отменя заповедта за уволнение като незаконна само на това основание, без да разглежда трудовия спор по същество. Заради пропуски в процедурата при уволнението съдът върна Иванова на работа без дори да разгледа доказателствата за нарушения, наложили уволнението на директорката.

comment 0
visibility 3446
lidl София

Lidl отваря няколко нови магазина в София

Веригата за хранителни стоки Lidl ще открие тази година няколко нови магазина на територията на София. Германската компания вече пусна в експлоатация първите нови магазини в различни части на страна. Пред Столица.bg от офиса обясниха, че изграждането на новите магазини в столицата се прави в движение и все още няма точни дати за отварянето на вратите им. С разширението на веригата ще бъдат открити нови 200 работи места. Lidl продължава и с програмата си за реновиране на съществуващите магазини на територията на стараната , като главната цел е модернизиране, осигуряване на повече удобства за клиентите, както и по-добра енергийната им ефективност. Очаква се до края на годината да бъдат обновени общо 18 магазина от веригата, както и тяхното преустройство и внедряване на съвремени технологии. Плановете ни за 2019 г. са излключително амбициозни, каквито бяха и за 2018 г., тогава отворихме нови 7 нови магазина. С развитието на търговската мрежа през 2019, целим да предложим удобни локации за пазаруване на жителите в централни райони на София както и за всички в периферия а също и за всички в останалите градове, както и повече хора да има достъп до търговските обекти по Черноморието каза изпълнителният директор на Лидл България Милена Драгийска.

comment 0
visibility 332
Мониторинг

София става част от приложение за мониторинг на културните събития

В София беше представено приложение, чиято цел е да картографира културния живот на градовете, включително и столицата. То ще разшири потенциала им по отношение на публики и видимост на процесите. Европейската камисия включва и българската столица в мониторинга на творческите европейски градове. В Софийската младежка лаборатория за иновации беше проведена работна среща на културни оператори с представители на Joint Research Center към ЕК, които са по покана на кмета на София Йорданка Фандъкова. Наблюдението и културните събития ще се провежда в 168 града от общо 30 европейски държави. Така ще се  подобри и поощри обмяната на опит в сферата на културата. Целта на мониторинга е проследи процесът на развитие на културния живот в градовете, както и креативността в подобряване на социалното и икономическото състояние в тях. От страна на Столична община беше представен мониторинг на събитията, включени ежегодно в културния календар на града. На събитието бяха представени и критериите за оценка и данните, които се събират и обобщават сферата на културата.

comment 0
visibility 1329
Проверка на ремонта на банята в Банкя

Запазва се над 100-годишна дървена дограма в банята в Банкя (СНИМКИ)

Реконструкцията на минералната баня в Банкя върви с бързи темпове. Вече се забелязва обновяването при реставрацията видя Столица.bg. Да се уверят в напредъка, днес на посещение в обекта бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът доц. д-р Тодор Чобанов, общинският съветник Анна Стойкова, районният кмет Рангел Марков и заместникът му Пламен Симеонов. В сградата вече е опъната новата елинсталация. В салона на големия басейн продължава възстановяването на купола. По стените вече се забелязват възстановените някогашните орнамементи. Направени са и подстъпите от входния салон към другите зали. Въпреки ниските температури работниците на Консорциум 2020 не спират и продължават да извършват строителни дейности. Проектът Консервация, реставрация и социализация на централната минерална баня "Банкя" стартира на 2 ноември 2018 г., когато бе открита строителната площадка. Срокът за изпълнение е 500 дни. Към емблематичния за Банкя обект вече има интерес от Турция, Франция и Италия. Оператори проявяват любопитство за управлението на банята. Работи се и в тази насока, защото за нас е важно не само да готова банята и да врътнем ключа, а да се управлява ефективно и да се ползва от хората, каза кметът Йорданка Фандъкова. С темповете, с които се движи реконструкцията сградата е сигурно, че скоро ще е готова. А моделът на публично частното-партньорство, който бе приложен за спасяването й, е доказателство, че е работещ, коментират местните жители. Хората в Банкя са доволни, че след 30 години отново ще могат да ползват минералната вода, заради която градът се превръща в известен балнеологичен център. Сградата на минералната баня бе спасена с отдаването на право на строеж за 35 години на общински терен на Алианц България. Получените пари, около 8 млн. лв. отиват за реконструкцията и възстановяването на банята, уточни районният кмет Рангел Марков. Новият хотел ще бъде изграден в близост до банята, там където в момента са руините от някогашния летен театър. Ще има топла връзка, най-вероятно под земята с банята. След 35 години хотелът също остава собственост на общината. В сградата на банята ще има уникално кафе, предвижда още проектът. То ще е вдясно като се влезе през централния вход. В него се запазват дървените сепарета и дърворезбата. Това дърво е над 100 години и е оргинално от отварянето на банята през 1910 г. Някой се е опитвал да го запали, но не гори, обясни зам.-кметът на Банкя Пламен Симеонов. Всички дървени елементи и орнаменти, които са разделяли кабинките също ще се запазят. Реставрира се и символът, емблемата на банята - мида, която е поставена освен над централния вход, но и над всяка врата на някогашните лекарски кабинети и над малките корита в салона на големия басейн. Уникална архитектура и сграда, но защо се е стигнало до тук, да рухне и сега да е в това състояние, чудеха са двама полицаи от Банкя, които за първи пъл влизаха в сградата. Дебитът на минералната вода там е 24 л/сек., а 4 л/сек, са достатъчни за двата басейна. Отоплението на обекта също ще е с минерална вода чрез съвременен енергиен център. Капацитетът на банята ще е 180 души, обясни кметът Рангел Марков. Извън сградата ще се построи 25-метров басейн, който също ще бъде с минерална вода.

comment 0
visibility 744
Ученици

Първокласници с по-големи братя и сестри влизат с предимство

Според новите правил в групата за прием в първи клас освен децата, които живеят в района на училището в продължение на три или повече години, вече ще могат да попадат и децата, чиито брат или сестра до навършени 12 години учат в същото училище , без значени къде живеят. Децата трябва да са навършили 12 години, в годината на прием в първи клас на техните братя и сестри. Без значение ще кога са навършени тези 12 години дали през януари или декември. Важна е годината на постъпване в първи клас на по-малките , обясни Ели Тричкова от Министерството на образованието и науката за Дарик. Целта на тази промяна е всеки един родител да бъде улеснен като води децата си в едно и също училище. Тази промяна има за цел да се спре порочната практика за влизане в училище по втория начин. Според Тричкова има точна причина да бъде избрана именно 12-годишна възраст, това е възрастта до която родителите са длъжни да не оставят децата си без надзор, ако това е опасно за техния живот и развитие. Така след новите правила кандидат-първокласникът, който има брат или сестра навършили 12 годишна възраст учещи в същото училище, вече няма да попада в първа група на приема, но пък това ще му носи допълнителни точки в класирането.

comment 0
visibility 359
Социална кухня на Мая Манолова в София

Столични кардиолози ще преглеждат в социална кухня

В социалната кухня разположена в двора на софийския храм „Св. Св. Кирил и Методий“, лекари от столични болници ще правят безплатни профилактични прегледи на социално слаби, съобщиха от офиса на омбудсмана. Събитието има подкрепата на водещи кардиолози, общопрактикуващи лекари и специализанти от водещи софийски болници и ще състои утре 14 февруари от 11 часа. Любовта, която носим в сърцата си, има различни измерения, грижата, вниманието,човешкото отношение към ближния и особено към уязвимите хора, са най-висшата ѝ проява. Неслучайно изблахме точно този ден за инициативата и каним лекари, предимно кардиолози, защото в основата на този ден е сърцето, което дава любов, а то трябва да е здраво, сподели омбудсмана. 14-ти февруари е и 40-ият работен ден на социалната кухня. Проектът бе стартиран на 17 декември 2018 г. с благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, по инициатива на Мая Манолова с подкрепата на Българския червен кръст и Министерството на земеделието, храните и горите. Храната за бедните се приготвя абсолютно безвъзмездно от кетъринговата компания на Милен Цанов и Александър Ковачев, изцяло с данрени продукти, дарени от големите търговски вериги както и от Асоциацията на месопреработвателите в България, фирма Лактима Балкан и още много други.

comment 0
visibility 384
кофи

Мобилен пункт за опасни отпадъци в "Павлово" на 15 февруари

Столичен инспекторат припомня графика за мобилния пункт за опасни отпадъци. Този петък той ще е в район Витоша и ще бъде разположен в кв. Павлово на ул. „Слънце" № 2, пред районна администрация. Безвъзмездно ще се приемат опасни отпадъци като живак и живак-съдържащи уреди (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни), лакове и бояджийски материали, домакински препарати и химикали, мастила и замърсени опаковки, фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност). Това е съвместна инициатива заедно със Столична община и БалБок Инженеринг АД. Тя е много успешна и се прилага в София от началото на 2012 г. Мобилният събирателен пункт за район „Витоша" ще бъде на 15 февруари 2019 (петък), от 8³° до 14³° часа. Всеки гражданин, който има запитвания може да с обади на тел. 0700 11 750.

comment 0
visibility 580
Ал Капоне

Имотите в София по-скъпи от къщата на Ал Капоне

Къщата на мафиотския бос Ал Капоне е обявена за продажба за 109 000 долара, което е значително по-евтино от някои имоти в София, предава БТВ. Цената на един мезонет в София е между 135 000 и 250 000 евро. Апетитният имот, пълен с гангстерска история се намира в Чикаго, САЩ. Семейството на Капоне закупува имота през далечната 1923 г.. Цената е била тогавашните 5500 долара. Само две години след имотната придобивка, Алфонсо Капоне ще измести своя покровител Джони Торио и ще поеме управлението на подземния свят в Чикаго. Има една подробност. Капоне не е живял в къщата от 30-те години на миналия век. Той сменя местоживеенето си и се мести във Флорида. Това се случва, след като излиза от затвора. В къщата в Чикаго остава да живее единствено майката на Капоне до смъртта си през 1952 г.

comment 0
visibility 329
Жп линията Елин Пелин-Септември

Граждани поискаха нов проект за модернизация на жп линията Елин Пелин - Септември

Според жителите идеята на проекта е да се налеят милиони в железницата а тя отново да бъде неконкурентоспособна спрямо останалия транспорт. Също така проекта липсват цялостно от районите Вакарел и Костенец, в него са открити нарушения в цялостната процедурата по ОВОС, заявяват от гражданската инициатива. Те припомнят, че са много кратно са сигнализирали министър-председателя Бойко Борисов за сериозните рискове и проблеми от неефективно изразходване на близо милиард в жп линията Елин Пелин – Септември. Първо според реализирането на проекта ако той остане така, няма да има конкурентоспособно между времепътуването „врата – врата” между София и Пловдив, респективно – Бургас и обратно. Пътуването с влак ще продължи да бъде по-дълго и бавно от отколкото с автомобил или автобус. Според гражданската инициатива, само в нашата държава можем да сравняваме несравними алтернативи. Освен проблема с време пътуването, в проекта са открити и доста сериозни нарушения в Оценката за въздействие върху околната среда, в наредбата на ОВОС (чл. 14,ал.1, т.3) е посочено, че е необходимо равностойно описание, анализ и съпоставка на алтернативите. В дадената процедурата се разглеждат само 2 варианта, а те на практика са практически несъпоставими, както от експлоатационна и пазарна гледна точка, така и от вариант за реконструкция на съществуващата линия, също и вариант трасе за скорост до 120 км/ч. и едва един 1 вариант за такова до 160 км/ч, който пък е претърпял преработка. Дадената алтернатива за трасе с до 120 км/ч пък изобщо не отговаря на нито едно европейско изискване за международните коридори и модернизирани жп линии, които трябва да са със скорости не по-малко от 160 км/ч. Така на практика ако проекта влезе в сила жителите на Костенец и Вакарел остават без достъп до жп-транспорта и едвали не насила ще бъдат бутани в автомобил. А в Ихтиман ще продължат старта традиция да ходят до гарата с каруца… При една реализация на проекта, близо 15 000 души няма да могат да ползват железопътен транспорт. Голям проблем е изместването спирките да бъде с над над 3 км. североизточно гара Костенец.

comment 0
visibility 343
Кошче

Счупено кошче за смет на Раковска опасно за пешеходците

На ул . „Георги С. Раковски " е извадено кошче за смет. Намира се между "Екзарх Йосиф" и ул . "Искър". Паднало е полегато и от него стърчат железа. Кошчето е опасно за преминаващите граждани. В близост има тролейбусна спирка и пешеходна пътека. Улицата е централна и много оживена.В района се движат много пешеходци и майки с деца. Кошчето е предпоставка за инцидент. Някой забързан или разсеян човек лесно може да се спъне и да се нарани в желязната греда. Не се знае как се е измъкнало от мястото си. Дали е дело на някой несъвестен гражданин или причината е друга, никой няма да разбере. 

comment 0
visibility 725
Протест в столичния електро транспорт

Служителите в Столичен електротранспорт облякоха жълтите жилетки

Мирен протест, чрез носене на жълти жилетки е започнат от служителите на Столичен електротранспорт. Недоволоството идва след последните катастрофи с градския трансорт в столицата и разразилия се скандал с работното време,липсата на почивки и лошите битови условия на работа. Припомняви,че в момента в Столичен градски транспорт се извършва проверка от Инспекцията по труда, а до дни такава ще започнат и от Автомобилна администрация.Целта на проверките е да се види какво е работното време и почивките , също така ще се проверяват тахошайбите, които обаче липсват. Все още не ясно колко време ще продължи протеста, и дали той ще прерастне в ефективна стачка и спиране на градския транспорт в София.