Новини от 14.02.2019

comment 0
visibility 389
София

Новините в София: Най-важното за деня, 14 февруари 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 14 февруари 2019 г. С по точка повече за адрес и родители студенти за детска градина За адрес и за работещи родители или студенти, с точка повече ще получават децата, кандидатстващи за детска градина. Това са направените поправки в наредбата. Днес тя беше гласувана и приета на сесия на СОС. Досега малчуганите получавах по една точка, а за новата кампания по приема вече ще получават по две, ако родителите им са работещи или студенти. Скандал в СОС - Не гледаха плана за бедствия и защитаОбщинските съветници се оправдаха, че не са успeли да го разгледат на време и, че той бил твърде обемен. Според председателят на комисията Иван Илиев планът бил раздаден на всички и то в хартиен вариант за три дни. Така всеки е имал време да се запознае с него. СОС прие програмата "Инвитро" на Столична община толичният общински съвет прие програмата на Столична община за финансиране на семейства, които се нуждаят от ин витро с донорски яйцеклетки. Програмата стартира през 2015 г. и продължава успешно и през тази година. В бюджета на общината са предвидени 70 000 лв. за подпомагане на двойките. Вдигат заплатите в Столичния автотранспорт с 10% Проблема в столичния транспорт стана актуален, след като се оказа, че шофьори работят по-повече от две седмици със само с един ден почивка. Самите шофьори разказват, че техни колеги, давали дори по 700 часа извънреден труд, а пък по закон той трябва да е не повече от 150 часа. Лек автомобил помете колоездач на Цариградско шосеЛек автомобил е помел колоездач в района на х-л Плиска в локалното платно в посока кв. Младост, съобщиха очевидци.

comment 0
visibility 271

Мелис Йонузова със загуба на боксовия турнир "Странджа" в София

Българката Мелис Йонузова в категория до 64 кг. Загуби драматично с 2:3 съдийски гласа от солидната представителка на Индия Пвилао Басуматари в двубой на боксовия турнир "Странджа". Двубоят бе много динамичен и двете състезателки постоянно навлизаха в разменни удари. В крайна сметка индийката игра с обратен гард и явно е успяла да убеди повече съдиите в превъзходството си на ринга. В третия рун Йонузова успяваше да отбранява тялото си и се справяше добре в стремежа си да  тормози противничката с дясна ръка по незащитената ѝ страна. За съжаление на подкрепящите я нейни съотборнички по трибуните, Мелис трябваше да приеме поражението Припомняме, че 70-ото издание на най-стария боксов турнир в Европа "Странджа"  се провежда в София. 350 състезатели от 42 страни ще премерят сили в столичната зала "София". 32 боксьори ще представят нашата страна. Това е общата бройка от мъжете и жените, които ще излязат на ринга.

comment 0
visibility 347
книги

София се сдоби с още една книжарница

В центъра на София отвори врати нова книжарница. Официални гости на събитието бяха министърът на културата Боил Банов и зам.кметът по култура Тодор Чобанов, предаде  тв  Европа. Книжарницата отваря врати благодарение на издателство „Милениеум“. Главният редактор споделя, че днес е празник на любовта и е хубаво да се отбележи с поезия. Тя казва още, че всички от издателството са много развълнувани за откриването на  първата си книжарничка, която макар и малка е стъпка към по-големи начинания. Всички посетители днес имаха възможността да се срещнат лично с писателя Недялко Йорданов, който също беше официален гост на събитието.

Реклама
comment 0
visibility 553
вода

В „Дружба“ 2 и Казичене пресъхват кранчетата

Планирани ремонти по мрежата на „Софийска вода“ ще наложат прекъсване на водоснабдяването в части от столицата на 15 февруари, петък. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение до бл. 551 жк. „Дружба“ 2, от 09:30 до 17:30 ч. ще спре водата на живеещите в: бл. 501, бл. 510, бл. 511, бл. 512 Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде доставена вода с водоноска пред бл. 511. Заради диагностика на уличен водопровод в кв. „Абдовица“, от 09:30 до 16:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на кв. „Абдовица“ от №180 до №230. В случай, че ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще се достави вода с водоноска в кв. „Абдовица“ №213. Заради монтаж на пожарен хидрант на ул. „Цар Борис III“ с. Казичене,  от 10:00 до 16:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на ул. „Цар Борис III“ №38, №42, №40. Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще се достави вода с водоноска пред кметството.

comment 0
visibility 660
училище

Столична гимназия с ново име

Националната гимназия за древни езици и култури вече е с ново име от днес-"Свети Константин-Кирил Философ". В деня, в който се честват 1150 години Успение на Свети Кирил, министърът на културата Боил Банов прие да бъде символичен кръстник на учебното заведение. Той подари и символичен подарък икона. Министърът отправи пожелание към всички ученици и преподаватели да носят  името Св. Константин-Кирил Философ с чест и да го отстояват до живот.  По време на церемонията учениците илюстрираха и текстове от житието на светеца в театрален етюд.  Свещеният ритуал бе извършен от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп – викарен епископ на Софийската света митрополия на церемония в Аула Магна на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

comment 0
visibility 338
НАТФИЗ

НАТФИЗ взе първа награда на церемония в НДК

НАТФИЗ получи първа награда в професионално направление „Театрално и филмово изкуство".  Събитието  „Най-добрите университети в България"  е организирано от „24 часа". Общо 25 университета бяха отличени. Били са включени 51 висши училища. Министърът на образованието, Красимир Вълчев е връчил голямата награда, която е получил Софийският университет „Св. Климент Охридски" . Наградата на НАТФИЗ бе връчена от директора на Народен театър „Иван Вазов" г-н Мариус Донкин. Ректорът проф. д-р Станислав Семерджиев е приел отличието, като е отправил специални благодарности към министър Вълчев за системните усилия и работа в подкрепа на българското образование, както и към кмета Йорданка Фандъкова.

comment 0
visibility 264
СО

Столична община организира среща в подкрепа на стартиращи фирми в София

Заради големия интерес от страна на бизнеса в София  към пилотното издание на програмата „Акселератор Стартъп София“ Общинският гаранционен фонд за МСП и Столичната агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ), се организира  информационна среща на тема: „Подкрепата на Столична община за инвестициите, предприемачеството, иновативните и стартиращи фирми в София“. Целта на срещата е насочена към столичани, които искат да стартират бизнес в София или вече са го направили. Чрез нея Столична община ще представи информация как и с какво може да подпомогне предприемачите, които искат да развиват бизнес в столицата. Ще бъдат показани инициативи и инструменти в помощ на бизнеса. Срещата ще се проведе на 18 февруари 2019 г. от 14,30 ч. в БТПП, зала А, ет. 1, София, ул. "Искър" № 9. Участието в информационната среща е безплатно, но изисква предварителна регистрация,която можете да направите на https://www.bcci.bg/payment_bcci/index.php?act=semview&id=696&lang=bg

comment 0
visibility 770
Църквата Света Неделя

Готово е заданието за архитектурния конкурс за "Света Неделя"

Съвсем скоро ще бъде отворен международен архитектурен конкурс за концептуален проект за реконструкцията на площад "Света Неделя", научи Столица.bg Заданието е готово и до дни ще бъде публикувано. Това потвърдиха пред Столица.bg главният архитект на София Здравко Здравков и председателят на Камарата на архитектите в България (КАБ) арх. Борислав Игнатов. Очаква се заданието да бъде публикувано в Европейски вестник. Конкурсът ще е с международно участие и ще се проведе в две фази. Първата ще е класиране на кандидатите по зададените критерии, а втората за разглеждане на проектите. "Съгласували сме всички условия", каза арх. Игнатов. Както е известно конкурсът вече беше отложен в средата на октомври 2018 г., тъй като се получиха противоречиви мнения от страна на КАБ. Според тях  заданието, в първоначалния вариант ограничавало участниците. Целта на конкурса е да се привлекат големи чуждестранни архитекти или бюра, защото зоната, която ще се трансформира има много археология и история. Победителят в конкурса ще получи и финансова награда от 70 000 лв. и договор за разработване на проект за 750 000 лв.

comment 0
visibility 507
Нови Искър

В Доброславци отпразнуваха Трифон Зарезан (СНИМКИ)

Стотици жители на Доброславци, район Нови Искър, се събраха да отпразнуват Трифон Зарезан заедно на площад „Пробуда“. Това написа кметът на района,  Даниела Райчева в социалните мрежи. По традиция е имало и резитба на лозята в местността. С хора и народна музика всички успяха да си повдигнат духа, а студеното време не развали празничното настроение на никого. На 14 февруарие честваме Трифон Зарезан – денят на виното, лозарите, кръчмарите и градинарите. Макар всяка година празникът да се радва на голямо внимание и да е отбелязван шумно с много веселба и усмивки, малко от нас знаят историята на неговия произход. Според православната църква, Свети мъченик Трифон е роден около 225г. в село Комсада. Той живее праведно и загива заради отказа си да отхвърли християнската вяра. По време на гоненията срещу християните светецът е арестуван, подложен на мъчения и обезглавен. И докато житието на Свети Трифон ни запознава с човек, чийто път е изпълнен с много терзания, то народни предания в някои части на страната твърдят, че той е бил брат на Богородица.

comment 0
visibility 659
патрулка

Хванаха още един служител на МВР за рекет

Привлечено като обвиняем е още едно лице по случая с полицаите от 4-то РПУ в София. Припомняме, че те бяха задържани за взимане на така наречената „такса спокойствие от различни търговци в района. След достатъчно събрани доказателства, вчера е бил арестуван служител на Главна дирекция Борба с организираната престъпност. Той е част от организирана престъпна група. Действали са на територията на София. Станало известно, че антимафиотът е предупреждавал собственици на магазини за предстоящи проверки, касаещи продажба на фалшива стока. Служителят на МВР е по-малко от година в ГДБОП. Преди това е той е бил част от 4 РУП, в „Икономическа полиция. Обвиняемият е привлечен към наказателна отговорност, но престъпленията му не са свързани с работата му в ГДБОП. Заместник-главният прокурор Иван Гешев заяви, съществува вероятност към наказателна отговорност да бъдат привлечени още лица и компромиси няма да се правят.

comment 0
visibility 328
Лекар

В София бяха прегледани безплатно над 500 души

Днес в София бяха прегледани безплатно  над 500 души от водещи лекари, кардиолози и специализанти. Това се случи в социалната кухня на омбудсмана Мая Манолова, която се намира в двора на столичния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ , съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана. Инициативата беше организирана с цел да се предоставят безплатни прегледи на хора , които нямат възможност за достъп до медицински грижи. Денят на любовта не е случаен избор за провеждане на това събитие. „Любовта, която носим в сърцата си, има различни измерения. Но грижата, вниманието, човешкото отношение към ближния и особено към най-уязвимите хора, са най-висшата й проява. Неслучайно избираме този ден за  и неслучайно каним лекари, предимно кардиолози, защото в основата е сърцето, което за да дава любов, трябва да е здраво“. Това каза Мая Манолова по повод инициативата .

comment 0
visibility 703
операционна зала

Д-р Сираков и проф. Монайе оперират българчета с малформации (СНИМКИ)

Две деца – 4-годишно момиченце и 18-годишно момче ще бъдат първите пациенти, които ще бъдат оперирани утре, 15 февруари 2019 г.  в болница „Св. Иван Рилски”. Интервенцията ще се извърши от проф. Шарбел Монайе, в топ три на световните интервенционални неврорентгенолозии и носителят на медицински Оскар за 2017 г. у нас доц. Станимир Сираков. Двамата млади пациенти са със сложни артериовенозни малформации (АВМ), които иначе трябваше да бъдат лекувани в чужбина. Методът, който двамата медицински специалисти ще използват, е eндоваскуларна емболизация, при която достъпът до патологичните съдове се осъществява чрез артерия на крака. АВМ са вродени малформации, които представляват кълбо от абнормални или не добре формирани кръвоносни съдове (артерии и вени) с естествено предразположение към кървене. Те могат да са навсякъде в човешкото тяло, но мозъчните и гръбначните АВМ са с висок риск при кървене. При тази техника лекарите се движат по съдовата система и след като достигнат до центъра на малформацията запълват патологичните съдове с т.нар. тъканно лепило. По този начин изолират съдовете от нормалното кръвообръщение и елеминират риска от по-нататъшно кървене. Ендоваскуларната емболизация на артериовенозни малформации е един от най-новите и обещаващи методи за лекуване на подобни тежки състояния. Той се практикува във водещите страни в света, както и от няколко години в България. Един от най-големите специалисти в този вид терапия в света е проф. Шарбел Монайе. Операциите ще започнат в 9:00 часа и ще бъдат предавани чрез пряка връзка на живо в аулата на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, където интервенционални неврорентгенолози от целия балкански регион ще следят какво се случва в операционната. Съвместната демонстрация на проф. Монайе и доц. Сираков ще бъде част от Балканската неврологична среща „Трансвенозен достъп при емболизация на мозъчна артериовенозна малформация”. Сред участниците в нея ще бъдат най-големите специалисти в тази област в Румъния – д-р Дима Стефанита и Д-р Разван Станчиулеску. Очакват се гости от Гърция, Турция, Македония. Съвместните операции на проф. Монайе и доц. Станимир Сираков ще продължат и в събота (16 февруари 2019 г.), когато ще бъде даден шанс за нормален живот на две млади жени, които също са с много тежки мозъчни артериовенозни малформации.

comment 0
visibility 260
разкопки

В София представят националната изложба „Българска археология 2018“

Днес ще бъде представена националната изложба „Българска археология 2018" в Националния археологически институт с музей при БАН. В деня на археолозите, ще бъдат показани част от археологическите находки, разкрити при строителството на автомагистрала „Струма“ край село Покровник. Изложбата ще продължи до април т.г. На нея ще бъдат показани находки, намерени при проучването на селище от римската и късноантичната епоха край селото. Откритите ценности са над 2700. Сред тях са над 1400 монети, керамични съдове и метални предмети. Освен разкопките при магистрала Струма, проучвания започнаха и и по трасето на магистрала  Хемус - в отсечката между п. в. „Белокопитово“ и с. Буховци, на път I-8 Калотина - София и път I-1 в участъка Видин - Димово - Ружинци - Монтана.

comment 0
visibility 340
Георги Дермеджиев

Дерменджиев подписа с Левски за 30 месеца

Георги Дерменджиев вече официално е треньор на Левски, съобщиха от клуба. Треньорът на първия отбор подписа договор, който е за срок от тридесет месеца. Очаква се Дерменджиев официалния си дебют начело на Левски още тази неделя в мача срещу Локомотив Пловдив на стадион Виваком Арена Георги Аспарухов от 17:30. Наставникът на сините сподели,че основната му задача е да върне сините към победите.Специалистът добави, че иска от отбора да играе агресивен, комбинативен и нападателен футбол.  Последно той бе треньор на на казакстанския отбор Ордабаси а преди това водеше успешно шампиона Лудогорец.  

comment 0
visibility 334
Бус трудноподвижни хора

Повече шофьори в звеното за специализирания превоз на трудноподвижни хора

Броят на шофьорите към звеното за специализиран превоз на трудноподвижни хора на дирекция "Транспорт" на СО бе увеличен от 11 на 16 души. Това решение беше взето на днешното редовно заседание на Столичен общински съвет, написа зам.кметът Дончо Барбалов в социалните мрежи. Предишната бройка на шофьорите  не е била недостатъчна, тъй като Звеното осигурява услугата 7 дни в седмицата от 06,00 ч до 23,00 ч. , в делнични, почивни и празнични дни. За това е необходимо водачите на специализираните микробуси да работят на две смени.  С увеличението на шофьорите ще могат да се поемат над 1000 заявки на ден. Досега е имали възможност да за изпълнение на около 700 трудноподвижни хора. В София хората, които имат право да ползват този тип услуга са около 18 000 души. Микробусите са модерни и удобни. Оборудвани са с всичко необходимо за превоз на трудноподвижни хора. Цената на услугата е 1лв. Заявка за нея е необходимо да се направи няколко дни по-рано и не по-късно от 12 ч. преди заявения час на тръгване. Заявка може да се прави на откритата „зелена” мобилна телефонна линия 0800 20 720 . В работни дни от 9,00 до 17,30 ч. заявки могат да се подават и на тел. 02 904 1351 в отдел „Транспортно обслужване” при дирекция „Транспорт” на СО.

comment 0
visibility 335
Замръзнала маршрутка

Студ и мизерия в маршрутка от Своге до София

Пътуването от Своге до София се превърнало в кошмар за пътуващите тази сутрин.Точно в 5:30 маршрутката тръгва за София, но условията вътре се оказали екстремни. На пътуващите се е наложило да пътуват с шапки, шалове и ръкавици заради липсата на отопление. От студ вътре, дори стъклата са били замръзнали, сигнализираха Столица.bg премръзнали граждани. Освен студа в маршрутното такси са липсвали предпазни колани, някои седалки са били буквално скършени, така който ги ползва премазва стоящият зад него. За проблема, който се случва всеки ден разказват жители на Своге и околните села. Според тях липсата на отопление, лошите условия вътре и постоянните аварии с транспорта се случват от няколко години, като никой не взима адекватни мерки. По натоварената линия се пускат едни от най-амортизираните бусове. От офиса на фирмата превозвач потвърдиха за Столица.bg, че е имало проблем с маршрутката в 5:30 от Своге. Причината е била в два не работещи вентилатора на парното. Проблемът вече е отстранен, заявиха от офиса на превозвача.

comment 0
visibility 450
Градски транспорт

Йорданова: Заплатите се увеличават и са подобрени условията на труд

Продължава проверката на ГИТ в столичния градски транспорт за работното време и извънредния труд, както и условията на труд. Служители инспектират общинското дружество от 31 януари. Проверката все още не е завършила, но вече се разбра, че едно от откритите нарушения е за драстично надвишаване на положения извънреден труд. Причината е недостигът на шофьори и това е от години. Санкцията, която заплашва дружеството е от 1500 до 15 000 лв. На година извънредният труд не може да надхвъря 150 ч. За този проблем знаем и говорим отдавна – недостигът на шофьори в градския транспорт не е от вчера. През последните години сме направили много за решаването му. Всяка година се увеличават заплатите, правим безплатни обучителни курсове, подобряваме социално-битовите условия, вече на всяка първа и последна спирка има постоянни или временни тоалетни. И най-важното – изцяло обновихме транспортните средства, което създава съвременни условия на труд, обясни председателят на транспортна комисия Екатерина Йорданова. Ако има нарушения – то този, който ги е допуснал ще си понесе административното наказание, но трябва да стане ясно на столичани, че колегите от БСП правят тежки манипулации, тези нарушения не водят до опасност за пътниците, коментира тя. В момента се обсъжда възможността годишният извънреден труд да се увеличи двойно – от 150 на 300 часа годишно. Има създадена работна група между държавата, бизнеса и синдикатите. Предложението на социалното министерство и бизнеса е повечето труд да се уреди чрез колективни трудови договори. Това означава, че експерти и всички заинтересовани страни са преценили, че това е възможно, каза Йорданова.

comment 0
visibility 1091
Цариградско шосе

Лек автомобил помете колоездач на Цариградско шосе

  Тежка катастрофа е станала днес на бул. Цариградско шосе в София. Лек автомобил е помел колоездач в района на х-л Плиска в локалното платно в посока кв. Младост, съобщиха очевидци. Велосипедистът е пострадал тежко и е откаран в медицинско заведение, на място има полиция която установява причините за инцидента.      

comment 0
visibility 336
Болница "Света София"

СОС прие програмата "Инвитро" на Столична община

Столичният общински съвет прие програмата на Столична община за финансиране на семейства, които се нуждаят от ин витро с донорски яйцеклетки. Програмата стартира през 2015 г. и продължава успешно и през тази година. В бюджета на общината са предвидени 70 000 лв. за подпомагане на двойките. До момента от инвитро в Столична община са родени 9 бебета - 5 момчета и 4 момичета. Програмата е разработена съвместно с НПО-та  и така че да не се дублира финансирането с това от националната програма. До момента в Столична община са кандидатствали 108 двойки, а 82 от тях са одобрени. Общо за процедурата са изплатени 114 926 лв. Подробности за програмата и кандидатстването може да се намерят на официалната страница на Столична община. Процедурите по донорската програма се извършват в 10 софийски здравни заведения, които имат сключени договори със Столична община. Сред тях е специализираната АГ-болница Света София.

comment 0
visibility 231

9 бебета са родени по програма инвитро на Столична община

Столичният общински съвет прие програмата на Столична община за финансиране на семейства, които се нуждаят от ин витро с донорски яйцеклетки. Програмата стартира през 2015 г. и продължава успешно и през тази година. В бюджета на общината са предвидени 70 000 лв. за подпомагане на двойките. До момента от инвитро в Столична община са родени 9 бебета - 5 момчета и 4 момичета. Програмата е разработена съвместно с НПО-та  и така че да не се дублира финансирането с това от националната програма. До момента в Столична община са кандидатствали 108 двойки, а 82 от тях са одобрени. Общо за процедурата са изплатени 114 926 лв. Подробности за програмата и кандидатстването може да се намерят на официалната страница на Столична община. Процедурите по донорската програма се извършват в 10 софийски здравни заведения, които имат сключени договори със Столична община. Сред тях е специализираната АГ-болница Света София.

comment 0
visibility 397
Полиция

Повдигнаха обвинение на софиянец за притежание на незаконно оръжие

63-годишен  столичанин получи обвинение за притежание на незаконно оръжие. Това съобщиха от ОДМВР - София.  Миналата година при проверка са намерени  в дома му в Долна баня  незаконни огнестрелни оръжия и боеприпаси.  Открити и иззети са били общо един полуавтоматичен пистолет, преработен револвер и боеприпаси към двете огнестрелни оръжия.  В края на 2018 г.  е било било образувано досъдебно производство. След приключване на разследването, мъжът е  привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл. 339, ал.1 от НК.

comment 0
visibility 506
Полиция

54-годишен отвлече жена край Драгоман, полицията го арестува

54-годишен мъж отвлече жена село Чеканец край ДРагоман. Дамата е била натъпкана в бус и откарана в гората. Случаят е станал на 12 февруари т. г., потвърждават от ОД на МВР София. Пред служителите на реда се е оплакала жертвата. Тя е успяла да избяга от похитителия си преди да бъде вкарана и заключена в къща на затънтено място. Мъжът, който я е отвлякъл тя бегло познавала. Той упражнил над нея психически тормоз. Пред полицията жената разказала, че около 10 часа на 12 февруари мъжът насилствено я е качил в автомобил, против нейната воля. Това е станало в района Драгоман. Криминалистите веднага са предприели мерки по издирването на похитителя  и са успели да задържат 54-годишния мъж за 24 часа. За случая е уведомена Софийска окръжна прокуратура. Продължават разпитите и изясняването факти и обстоятелства.

comment 0
visibility 573
Езерото в Дружба 1

Район "Искър" прави конкурс за есе и рисунка

Конкурс за рисунка, есе, разказ или стихотворение стартира в район Искър и тази година. Той се организира за втори път от общинския съветник и председател на Комисията по околна среда към СОС Лорита Радева, съвместно с район „Искър” и Сдружение „Дружба-София“. Темата на творческото състезание е водата, едно от най-ценните природни богатства.Участието в конкурса е без възрастови ограничения. Всички творби за участие с конкурса трябва да бъдат пердадени в кметството на район Искър, София, жк. "Дружба" 1, бул. Кръстю Пастухов" № 18, в стая 306 или 307. също така може да се изпратят и на e-mail - iskar.obrazovanie@gmail.com. Крайният срок за участие и предаване на материали е 17 март 2019 г. до 17.00 ч. На 21 март 2019 г. ще бъде награждаването на призьорите. Часът и мястото на събитието ще бъдат обявени на страницата на район „Искър“.