Новини от 12.03.2019

comment 0
visibility 244
Езерото в Дружба  1

Новините в София: Най-важното за деня, 12 март 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 12 март 2019 г. Технически проблем аварийно приземи турски самолет в СофияТехнически проблем е наложил аварийно кацане на самолет на летище София, съобщи Нова телевизи. Той е на турските авиолинии и е пътувал от Брюксел за Истанбул. Кацането е било наложително и самолетът е насочен към столичното летище.Откриха изчезналото 13-годишно момчеПолицаи от СДВР откриха изчезналия Асен Пендурков, съобщиха от МВР. Момчето бе обявено за издирване, след като е излязъл от вкъщи на 5 март т. г.. До днес следобяд той е бил в неизвестност.Започна изграждането на канализация в "Горубляне" (СНИМКИ)В кв. Горубляне, район Младост започва изграждане на канализация и подмяна на водопровода. Днес в столичния квартал бе открита на строителна площадка на обектАрестуваха Семерджиев в Барселона по искане на СРПНа 8 март т. г. СРП е започнала досъдебно производство срещу Георги Семерджиев за лично укривателство, защото на 7 март в дома му в Испания бяха задържани издирваните повече от 5 месеца сем. Арабаджиеви, каза Арнаудова. В София започва безплатна подмяна на печки за отопление с екологичниБезплатна подмяна на печки за отопление започва в София. Столичната община има осигурени 6,85 млн. лв., за да подмени отоплителните системи на около 5000 домакинства в столицата с екологично чисти. За 3 години искаме това да се случи в 20 000 домакинства в столицата. Столичният кмет възложи нов проект за ограничители на "Графа" (СНИМКИ)Ограничителите, приличащи на перки на акули по ремонтираната столична улица "Граф Игнатиев" ще бъдат сменени. Това стана ясно днес, след като кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че е възложила на главния архитект Здравко Здравков да се направи нов проект за предпазни съоръжения. В последния месец зачестиха случаите на пострадали хора при спъване и падане.60 нови автобуса за градския транспорт тръгват към гараж ДружбаС още 60 чисто нови автобуса ще се обнови автопаркът на градския транспорт в София, научи Столица.bg. До края на тази седмица всички трябва да излязат от магазина на MAN в Божурище. Има график, по които автобусите на групи ще се придвижат до гараж Дружба, където ще останат до разпределянето им по линии.Подхвърлена раница затвори метростанция ВитошаИзоставен багаж затвори метростанция „Витоша“. Районът бе отцепен от полицията.

comment 0
visibility 526
Аварийно кацане на летище София

Технически проблем аварийно приземи турски самолет в София

Технически проблем е наложил аварийно кацане на самолет на летище София, съобщи Нова телевизи. Той е на турските авиолинии и е пътувал от Брюксел за Истанбул. Кацането е било наложително и самолетът е насочен към столичното летище. При аварийното кацане на Airbus А 321 няма пострадали пътници. На пистата е имало екипи на Спешна помощ и пожарна. Заради извънредната ситуация имаше временна забрана за излитане на самолети от София. Около 19.30 ч. полетите са възстановени.

comment 0
visibility 3647
Полиция

Откриха изчезналото 13-годишно момче

Полицаи от СДВР откриха изчезналия Асен Пендурков, съобщиха от МВР. Момчето бе обявено за издирване, след като е излязъл от вкъщи на 5 март т. г.. До днес следобяд той е бил в неизвестност. 13-годишният Асен е в добро здравословно състояние, до момента не се съобщава къде е бил през изминалите дни, както и къде е открит.

Реклама
comment 0
visibility 509
вода

Спират водата в Младост 1, Банишора и Обеля

Предварително планирани ремонти ще станата оричина за спирането на водата на 13 март, сряда, в някои райони на столицата. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение до бл. 100 жк. „Младост“ 1, от 09:00 до 17:00 ч. ще спре водоснабдяването в: бл. 100, 10-то ОДЗ, пицария пред бл. 100 Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул.“Юрий Гагарин“ жк. „Изток“, от 09:30 до 17:30 ч. ще спре водата на живеещите в района на ул. „Юрий Гагарин“  от  ул. „Тарас Шевченко“  до  ул. „Антон Павлович Чехов“. Заради реконструкция на уличен водопровод на ул.“Козлодуй“ жк. „Банишора“, от 09:00 до 19:30 ч. ще спре водата на живеещите в района на ул. „Козлодуй“  от  ул. „Странджа“  до  ул. „Опълченска“ и ул. „Лада“. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул.“Тунджа“  Център, от 09:00 до 18:00 ч. ще бъде спряно водоподаването на живеещите в района на ул. „Тунджа“  от  ул. „Прага“  до  ул. „Разслатница“. Заради подмяна на пожарен хидрант на ул.“Изгрев“  с. Казичене, 09:30 до 17:30 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на: ул. „Никола Петков“, ул. „Христо Ботев“, ул. „Витоша“, ул. „Пейо Яворов“ Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. 9-та  кв. „Обеля“, от 09:30 до 16:30 ч. ще спре водата на живеещите в района на ул. 9-та  от  ул. 19-та  до  ул. „Академик Дмитрий Лихачов“.  

comment 0
visibility 406
Столична община подкрепя с 3 млн. лв. филмовата индустрия в града

С близо 3 млн. лв. Столична община е подкрепила филмовата индустрия в София

Столична община е подкрепила с 2,894 млн. лв. производството на филми в София през последните 5 години, съобщават от Московска 33. Преди години българската столица бе обявена от ЮНЕСКО за творчески град на киното. 13 филма и шест големи кинофестивала в града са получили подкрепата на общината през последната година. Това са документалната лента „Нова Генерация“ и филмът "Изкушението Павел Койчев" на режисьора Владимир Люцканов. Финансова подкрепа е имало и за документалния "Музика от крайните квартали", който е за историята на българския хип-хоп и „Соня Йончева – пътят на една дива“ на журналиста Георги Тошев. Столична община е финансирала и международния „София филм фест“, документалния „В двореца“, „Киномания“, „Синелибри“. Реализирани са и инициативите „Срещи на младото европейско кино“ и прожекции на открито - между блоковете на 10 квартала, обединени под името „Блок Кино“. Тази вечер в кино "Люмиер" ще бъде представена кратка анимация, която показва подкрепата на Столична община във филмовата индустрия в града. Събитието е част от "София филм фест". Премиерата на клипа съвпада с награждаването на знаменития режисьор, носител на "Оскар" – Биле Аугуст, от кмета на София Йорданка Фандъкова.  

comment 0
visibility 764
ул. Кукуш, район Илинден

Ще ремонтират ул. "Кукуш" в "Захарна фабрика"

Скоро ще започне ремонтът на една от възловите улици в район Илинден - ул. "Кукуш". В момента се очаква приключване на процедурата по избор на изпълнител, съобщава БНР. Миналата година обновена бе ул. Божана, която стига до "Кукуш". Ремонтът ще бъде в участъка от бул. "Сливница" до ЖП линията и в посока ул."Йосиф Щросмайер". Състоянието на улицата в "Захарна фабрика" в момента е ужасяващо. По нея има дупки и при дъжд се образуват големи локви. "Кукуш" е една от най-големите улици в "Илинден" и почти обикаля зоната от бул. Сливница до жп линията, откъдето започва "Щросмайер". Дължината й е около 1,5 км. Гражданите и районният кмет Иван Божилов предлагат въвеждане на еднопосочно движение във вътрешнокварталин улици. А дали това ще се случи зависи от предстоящата среща с представители на Пътна полиция. В бюджета на Столична община са отделени 38 млн. лв. за текущи ремонти на улиците за 2019 г. В Капиталовата програма пък са предвидени 63,2 млн. лв. за основни ремонти. След студените и влажни зимни месеци по някои столични улици се отвориха дупки. В момента 49 улици в столицата има обекти на текущи ремонти. Запълват се дупки, преасфалтират се ленти, възсатновява се маркировка, монтират се антипаркинг колчета и се сменят предпазни огради.

comment 0
visibility 458
БДЖ търси машинисти

БДЖ търси за София машинисти, шлосери и елмонтьори

БДЖ търсят машинисти, подмашинисти, шлосери, електромонтьори, ревизьор на вагони и стрелочници за София, съобщиха от БДЖ през Столица.bg. В момента има нужда от специалисти на тези позиции. Днес БДЖ-Пътнически превози се включи в „Национални дни на кариерата: Добра кариера. Добър живот”. Форумът е най-значимото кариерно изложение в България и се провежда на 12 и 13 март в НДК. За поредна година HR-екипът на националния железопътен превозвач се включва със свой щанд на кариерния форум. Целта на представителите на БДЖ е да предоставят информация относно сферата на дейност на компанията, както и да очертаят начините за успешно кариерно развитие в железопътния превозвач. По време на събитието на младежите се предлагат и свободните позиции и стажантските програми в дружеството. Железопътният превозвач предоставя възможности за развитие на младите хора, които търсят сериозна кариерна реализация. Като работодател, за компанията това е начин да привлече млади хора и да насърчи придобиването на квалификации по застрашени професии, които обаче са с ключово значение за дейността на единствения железопътен оператор за превоз на пътници на територията на страната.  Проектът „Заедно напред” на „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД осъществи съвместно сътрудничество с професионалните гимназии по транспорт в София, Горна Оряховица, Пловдив, партньорите в дуална форма на обучение от професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в гр. Мездра и висшите учебни заведения ВТУ „Тодор Каблешков”, УНСС, Техническият университет в гр. София. За да представят стажантската си програма от компанията ще направят презентация в професионалната гимназия в София. Те предоставят обучение по железопътна техника и елобзавеждане на вагони. Идеята е да бъде изграден добре работещ механизъм, който да предоставя на обучаващите се кадри още от гимназиално ниво възможност за професионална реализация и продължаващо обучение във висше учебно заведение.

comment 0
visibility 1516
Започва изграждането на канализация в кв. Горубляне

Започна изграждането на канализация в "Горубляне" (СНИМКИ)

В кв. Горубляне, район Младост започва изграждане на канализация и подмяна на водопровода. Днес в столичния квартал бе открита на строителна площадка на обект „Изграждане на канализация и подмяна на съществуващ водопровод по улиците, попадащи във водосбора на Главен колектор IV. Ремонтът обхваща района между ул. „Деян Попов“ и ул. „Хан Аспарух“, кв. „Горубляне“, район „Младост“ по ул. „Боте Бърборков“ от ул. „Деян Попов“ до ул. „Лазар Плачков“, ул. „Лазар Плачков“ от ул. „Хан Аспарух“ до ул. „Петър Дипларов“, ул. „Ален мак“ и 6 броя тупици“ Проектът е на Столична община, чрез концесионер „Софийска вода“ АД. Срокът за изпълнение е 190 работни дни. Изграждането на канализация и подмяна на водопровода е станало възможно благодарение на усилията на зам.-кмета Ирина Савина, която отговаря за  “Инвестиции и строителство” на Столична община, коментират от районната администрация. Със съдействие и усилена работа на САвина са отпуснати 2 225 000 лв., с които да бъдат извършени нужните строително-монтажни работи. На откриването на строителната площадка, днес, присъства кметът на Столична община район „Младост“ – арх. Румен Русев, зам.-кмет на район „Младост“ - инж. Снежана Вълкадинова, инж. Теодора Никленова – нач. отдел „Инженерна инфраструктура и благоустройство“, както и представители от „Софийска вода“ АД и фирмата изпълнител – „Гелак“ ООД – Георги Гелов.Чрез изграждането на канализацията и подмяната на водопровода, жителите на кв. „Горубляне“ ще повишат качеството си на живот, което е и сред основните приоритети на арх. Русев. Гражданите можат да разгледат проекта в сградата на СО район „Младост“, на адрес: ж.к. „Младост“ 3, ул. „Свето Преображение“ № 1, ет. 2, стая 213, инж. Теодора Никленова.

comment 0
visibility 12143
Изчезнало момче

13-годишният Асен Пендурков е изчезнал, издирват го

Полицията издирва 13-годишния Асен Николаев Пендурков от София, който е в неизвестност от 5 март т. г., съобщиха от СДВР. По молба на близките столичното Пето РУ е предприело действия за откриването на момчето. Той е излязъл от дома си на 5 март т.г. и до момента е в неизвестност. Тийнейджърът е висок 165 см, с тъмноруса коса, сини очи и светла кожа. Облечено е с тъмносиньо яке, черен анцуг и светлосини маратонки. Всички, които разполагат с информация за издирваното момче, могат да сигнализират на тел.: 112, 02/9825920 или в най-близкото поделение на МВР.

comment 0
visibility 472
Отборът на ТУ

Болид на Техническия университет участва във Formula Student Netherlands (СНИМКИ)

Отборът на Технически университет - София Formula Student подготвя трети български състезателен болид за участие в международната надпревара Formula Student Netherlands (FSN), съобщиха от университета. Тимът на университета за първи път е класиран за надпреварата. Международното състезание, в което участват отбори от над 100 престижни университети от цял свят, ще се проведе от 7-ми до 11-ти юли 2019 г. на писта Assen, където също се провеждат и кръгове от F1 и Mоto GP. В момента отборът подготвя и трета версия на първия български състезателен болид. Той ще бъде подобрена версия на този от сезон 2018. В него са вложени много нови инженерни разработки, които са новост на технологичния пазар у нас и по света. Formula Student е един от успешните студентски проекти на Технически университет-София. Мотивирани студенти от различни факултети на университета преди четири години сформираха ОТБОРА, който проектира и реализира прототип на състезателен болид. За втора поредна година отборът се класира и за престижното международно студентско състезание FS ImechE (Institution of mechanical Engineers). То е от международните серии Formula Student и се провежда на пистата от календара на F1 Silverstone, Великобритания и е най-утвърденото европейско състезание в сферата на инженерното образование. Надпреварата има за цел да развива предприемачески и иновативни идеи у младите инженери и да насърчава повече млади хора да започнат кариера в инженерството. Всяка година на Silverstone за участие в състезанието пристигат повече от 100 отбора от целия свят.    

comment 0
visibility 673
Задържане

Арестуваха Семерджиев в Барселона по искане на СРП

В Барселона днес е арестуван Георги Шопов по искане на Софийска районна прокуратура (СРП). Задържането е станало при полицейска проверка, съобщи говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова пред журналисти. На 8 март т. г. СРП е започнала досъдебно производство срещу Георги Семерджиев за лично укривателство, защото на 7 март в дома му в Испания бяха задържани издирваните повече от 5 месеца сем. Арабаджиеви, каза Арнаудова. От прокуратурата спешно вчера са издали Европейска заповед за задържане на Семерджиев. Преди това имало задочно обвинение. "Днес в 10.45 часа испанските власти са установили лицето Семерджиев и при осъществена полицейска проверка е задържано в ареста", каза Арнаудова. Заповедта вече е преведена на испански и е изпратена заедно с допълнителни документи. Семерджиев е заявил, че не е укривал Арабаджиеви и те сами са се предали. Според прокуратурата обаче той им е спомогнал да избегнат наказателното производство, предоставяйки жилището си. Още не е установено от кога и колко време Ветко и Маринела Арабаджиеви са били в дома на Семерджиев и това трябва да установи и разследването.

comment 0
visibility 301
Проекти по програма "Навън"

В РИМ-София представят проектите по програма "Навън"

Одобрените от Творческия съвет проектните предложения по програма "Навън" ще бъдат представени от дирекция "Култура" на Столична община в Реигоналния исторически музей - София. От 14 до 17 март 2019 г.  могат да се видят в РИМ-София, в галерийно пространство при "Триъгълна кула" на Сердика на бул."Княгиня Мария Луиза” №16 Проектните предложения ще бъдат показани в оригиналния си вид с всички придружаващи материали – макети и визуализации. Програмата е за подкрепа на временни художествени инсталации в градска среда – площадка „Мавзолей“. Одобрената творба ще бъде поставена на площадката на мавзолея, където доскоро бе Бронзовата къща. "Навън" е създадена в изпълнение на Стратегията „София – творческа столица“, а приоритет е развитието на творческата инфраструктура, обособяването на артистични пространства за изкуство, особено в публична среда. Правилата на програмата предвиждат публично представяне само на одобрените от Творческата комисия проекти. Това са „Мавзолеят“ с автор Васил Симитчиев и „Един човек“ с автор Венелин Шурелов. По конструктивно-технически причини проектът „Мавзолеят“ няма да бъде реализиран и беше оттеглен от автора си. Поради засиления обществен интерес към програмата, ще бъдат представени всички 18 проекта - Фондация Аматерас, „Семейство – три тотема“, Тодор Тодоров, скулптура; Фондация ДА ЛАБ, „Един човек“, Венелин Шурелов, инсталация; Васил Симитчиев, „Камбаната“, инсталация; Васил Симитчиев „Мавзолеят“, инсталация; Станимир Цонев Божилов, проф. Олег Гочев и Румен Кожухаров, „Арка на толерантността и на приемствеността“, арт инсталация; Николай Панайотов, „Конуси“, инсталация; Сдружение „Тух арт“, „1990“, обект, Destructive Creation; Христо Гелов, „Отворено – Open“, инсталация; Андрей Врабчев, „Мавзолей“, скулптурна инсталация; Светослав Теодоров Недев, „Либер мунди“, инсталация; Иван Русев, „ Каменен лабиринт с „пеещи колони““, инсталация; Студио A PRIORI, „МЕХ“, Марио Радев, инсталация; Сариев Галерия, „Стрийт лайт София 2019“, Стефан Николаев, инсталация; Камелия Белинчева, „Танц на светлината“, инсталация; Сдружение Проект А, „Погледът на свободата“, Хубен Черкелов, инсталация; Данчо Йорданов „Пропуснати възможности“, инсталация; Тодор Димитров, „Снопът“, инсталация; Добромир Вичев, „Ние“, скулптура. Към настоящия момент одобреният за реализация проект „Един човек“ на Венелин Шурелов е в процес на съгласуване, според изискванията на Наредбата за именуване и преименуване на общински обекти, поставяне, преместване и премахване на паметници и художествени елементи на територията на Столична община. Следващият етап е одобрението на проекта „Един човек“ от Столичния общински съвет и подписването на договор, с който да се гарантира финансиране на проекта.

comment 0
visibility 518
отдаване под наем на пазар "Ситняково"

Пазари Изток отдават павилиони и магазини с конкурс

От "Пазари Изток" е пуснат конкурс за отдаване под наем на търговска площ.  До 20 март могат да се подават документи за кандидатите да наемат павилиони и сергии на пазарите на дружеството. Пазари Изток имат площадки при Техническия университет, пазар Ситняково и Римската стена. В момента под наем ще се отдават павилиони и магазини на топ локации на "Ситняково". Те са подходящи за химическо чистене, за млечни продукти, занаятчийски ателиета и др. Конкурсът е на 21 март т. г. Цените за търговската площ не са на квадратен метър. Те варират от 200 до над 1000 лв. за павилион или сергия в зависимост от мястото, обясниха пред Столица.bg от Пазари Изток. Както е известно дружеството е едно от организаторите на най-големите фермерски пазари в столицата.

comment 0
visibility 383
Евгения Раданова с кмета на София Йорданка Фандъкова

Жени Раданова благодари на Фандъкова за подкрепата при организацията на световното

Трикратната олимпийска медалистка Евгения Раданова беше лидерът на България при организацията на Световното първенство по шорттрек за мъже и жени в „Арена Армеец“. Тя помагаше, както при подготовката на самия шампионат, така и за тренировките на националните ни състезатели. След края на първенството, вицепрезидентът на Международния кънки съюз Трон Еспели даде висока оценка за организацията. Като „отлична“ определи организацията и спортният министър Красен Кралев. „Благодаря за добрите думи, които казаха по наш адрес министър Кралев и господин Еспели. Тези оценки са важи, защото осмислят огромния труд, които положиха всички, ангажирани с организацията. Аз също мисля, че се справихме добре и доказахме, че можем да подготвим и проведем на високо ниво толкова голямо състезание. Истината е, че щеше да ни е много трудно, ако не бяхме получили подкрепата на Министерството на младежта и спорта, Национална спортна база и Столична община. Благодаря на министър Красен Кралев, който застана зад нас и ни помогна с всичко, от което имахме нужда. Благодаря и на госпожа Йорданка Фандъкова за подкрепата, която ни оказа с логистиката и рекламата на шампионата. Национална спортна база пък закупи ледената пързалка, на която нашата федерация провежда второ голямо първенство“, каза Раданова. Относно трудностите, които организационният комитет е срещнал при подготовката на състезанието, Жени заяви, че толкова мащабни събития не може да минат без перипетии. Раданова не скри, че е доволна от българското представяне, като изрази съжаление, че двойната бронзова медалистка от Младежките зимни олимпийски игри в Лилехамер 2016 Катрин Маноилова не е участвала в индивидуалните стартове. „Организацията на Световното първенство отново показа, че няма да имаме проблеми да приемем Младежките игри. През тази година го видяхме в шорттрека, през миналата – във фигурното пързаляне, където имахме Световно за юноши и девойки. Колегите от ските и сноуборда също имат огромен опит. А през последните години в България проведохме множество големи първенства по различни видове спорт, които доказаха, че държавата, общините и федерациите са готови да приемат подобно предизвикателство“, завърши Жени.

comment 0
visibility 1961
Йорданка Фандъкова с кметовете на Искър - Ивайло Цеков и на Красна поляна -

В София започва безплатна подмяна на печки за отопление с екологични

Безплатна подмяна на печки за отопление започва в София. Столичната община има осигурени 6,85 млн. лв., за да подмени отоплителните системи на около 5000 домакинства в столицата с екологично чисти. За 3 години искаме това да се случи в 20 000 домакинства в столицата. Това заяви на пресконференция днес кметът на София Йорданка Фандъкова. Столична община е спечелила проект за безплатна подмяна на отоплението. В момента над 50 000 домакинства се греят на твърдо гориво. Известно е, че това е един от основните замърсители на въздуха в София. Чрез безплатната подмяна, че ще се осигури по-добро качество на въздуха. Още от утре собствениците на законно построени жилища, обикновенно къщи, ще могат да подават заявление в районните администрации за смяна на печките. Финнасирането е по програмата на ЕС - Лайф+. Столична община каниддатства заедно с още 6 общини. Днес на пресконференцията беше и кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е председател на УС на НСОРБ. Старопрестолният град, Бургас, Монтана, Русе и Стара Загора също са получили финансиране за подмяна на печки за отопление. Общо проектът е за 16 млн. евро като 60% от тях са безвъзмездна помощ, уточни Йорданка Фандъкова.  Столична община има и одобрена Стратегия за по-добро качество на въздуха и има начертани 100 мерки за справяне с проблема.  В София ще бъдат изградени и две нови стационарни станции за измерване на замърсяването на въздуха. Ще се направят анализи на действащата програма и ще се пиремат предложения за нова.  

comment 0
visibility 1259
Ограничители на "Графа"

Столичният кмет възложи нов проект за ограничители на "Графа" (СНИМКИ)

Ограничителите, приличащи на перки на акули по ремонтираната столична улица "Граф Игнатиев" ще бъдат сменени. Това стана ясно днес, след като кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че е възложила на главния архитект Здравко Здравков да се направи нов проект за предпазни съоръжения. В последния месец зачестиха случаите на пострадали хора при спъване и падане. Поставените мраморни парчета с остри ръбове и върхове ще бъдат подменени. "Главният архитект и проектантите да проучат възможностите и да предложат други варианти за ограничители. Безопасността и здравето на хората са приоритет", заяви Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че ще се положат всички усилия проектът да бъде изпълнен качествено, но да са безопасни ограничителите. Докато се реши какви да са новите, тези остават по "Графа".   

comment 0
visibility 651
ТЕЦ ИЗТОК

“Топлофикация София” е събрала от столичани 4,2 млн. лв. за юристите си

Близо 4,2 млн. лв. са събрали от гражданите Топлофикация София за допълнителни възнаграждения за юристите си. Парите са от начисляване на такса за юридически услуги на некоректните си длъжници. Минималният размер на таксата е 300 лв. От дружеството изнесоха детайлна информация за събраните средства и разходите, които са направили. За 2015 г. "Топлофикация София" е начислила над 4,2 млн. лв. за юридически такси при съдебни, изпълнителни и заповедни производства. От тази сума обаче реално са събрани малко над 2,23 млн. лева. Те са осчетоводени като “приходи от други продажби”. Юристите на дружеството са получили като хонорари за 269 290 лева. От тях стимулите за добре свършена работа са стойност 11 000 лева. "Топлофикация" е наела и външни юристи за по-трудните дела, за фирми. За 2015-та от дружеството за събрани близо 142 млн. лева дългове от фирми.На служителите са били изплатени и средства по СБКО в размер на 76 554, 82 лв. за работно облекло и очила 3 550, 54 лв.". Според доклад на Агенция „Държавна финансова инспекция“ (АДФИ) обаче данните изнесени от "Топлофикация" се разминават съобщи днес Мая Манолова. Тя даде пример за наетите юрисконсулти, които според дружеството са 19 средно месечно а според „Държавна финансова инспекция“ 54.  Според същия доклад за 2014 и 2015 г. в дружеството са работили 54 юристконсулта месечно или по 54 души, най-много са работели през месеците май и юни 67 души, които взели възнаграждение в размер на 789 хил. лв., или близо 800 хил. лв“, отбеляза още Манолова. Според нея всички тези средства се плащат от абонатите в чийто сметки са зачислени. Тя ще настоява от „Държавна финансова инспекция“ да направят пълна проверка на заведените от "Топлофикация" дела за периода от 2015 до 2018г. Близо три години от общинското дружество отказваха да отговорят на Мая Манолова за какво са похарчени парите, събрани от заведени дела срещу 21 000 абонати. В края на миналия месец Административният съд задължи "Топлофикация" да отговори на въпросите на омбудсмана.  Манолова е зададе общо 10 въпроса към изпълнителния директор на "Топлофикация София" Георги Беловски.

comment 0
visibility 1127
Гараж Дружба

60 нови автобуса за градския транспорт тръгват към гараж Дружба

С още 60 чисто нови автобуса ще се обнови автопаркът на градския транспорт в София, научи Столица.bg. До края на тази седмица всички трябва да излязат от магазина на MAN в Божурище. Има график, по които автобусите на групи ще се придвижат до гараж Дружба, където ще останат до разпределянето им по линии. "Имаме договор и се прави подготовка, за да се придвижат автобуси до гараж", потвърдиха пред Столица.bg от магазина в Божурище. Рейсовете са бели и са на газ. От магазина излизат като базови модели. В гараж Дружба ще бъдат оборудвани с GPS, климатици и други допълнителни екстри. Все още не се знае по кои линии ще се движат новите рейсове. След оборудването ще бъдат разпределени в гараж Земляне и Малашевци, а една част отстават в гараж Дружба. С пускането на новите превозни средства в движение, средната възраст на автопарка ще бъде  5 - 6 години. Само допреди 2 години по повечето градски линии се движеха 30-годишни автобуси.

comment 0
visibility 440
Спектакъла „Наемателят“

Спектакъла „Наемателят“ за всички софиянци в театър Азарян

Само на 16 март в 20:00 ч. в Театър Азарян столичани и гостите на града ще имат възможността да гледат най-новото представление „Наемателят“ на режисьора Александра Петрова. Тя ни позната от спектаклите „Хамелин“, „Вихрушка“ и „Хензел и Гретел“, които постави за краткото време от дипломирането си през 2016 до днес. Спектакълът на Драматичен Театър Пловдив бе номиниран за годишните награди „ИКАР” в категория авторска музика, като част от програмата на „Софийски театрален салон”. „Наемателят“ е една вълнуваща история за границата между реда и тиранията, любовта и репресията, между „нормалното“ и екстремното. Сюжета се развива в апартамент, нает от трима приятели, които търсят още един съквартирант за свободната стая. В слънчев ден идва тайнственият Владимир, чието минало е загадка за всички. Разбира се те веднага го приемат и така започват истинските им срещи. На принципа „разделяй и владей”, Владимир прави всичко необходимо в този дом да„владее мир. На сцената ще видим актьорите Тодор Дърлянов , Радина Думанян , Димитър Банчев, Добрин Досев и други. Автор на текста на „Наемателят“ е словенският автор Матяж Зупанчич. Билети може да закупите от касите на НДК , както и онлайн.

comment 0
visibility 955
Тринога камера и полицаи

Тринога камера на Околовръстното дебне нарушители

Тринога камера следи за нарушители на ограничението за скорост на Околовръстното шосе в посока кв. Овча купел. На мястото има и екип на Пътна полиция, съобщи гражданин в социалната мрежа. Видеотехниката е разположена срещу магазин Аико. В тази отсечка шофьорите редовно карат с превишена скорост, не спазвайки правилата за движение. От КАТ препоръчват на шофьорите де се движат внимателно и с допустимата скорост, за да няма инциденти.

comment 0
visibility 403
клошар

Кризисният център за бездомни е приютил 101 души

В Кризисния център за настаняване на бездомни хора в кв. „Захарна фабрика“ са нощували 101 човека. По думите на директорката на приюта - Йорданка Темелкова пред Фокус, нощта е преминала нормално, без инциденти и необходимост от викане на спешна помощ и полицията. Тя очаква броят на настанените хора да се увеличи в следващите дни, поради снеговалежа в столицата и спада на температурите. И припомни, че центърът ще работи до края на месец март.

comment 0
visibility 997
Изграждане на детска площадка в Курило

Кметът на район "Нови Искър" провери изграждането на детска градина в Курило (СНИМКИ)

Кмета на район "Нови Искър" Даниела Райчева заедно с зам.-кмета по строителството в района, Людмил Игнатов, извършиха проверка на строително-ремонтните дейности по изграждането на нова детска градина в квартал Курило. Строежа на детската градина върви по заложеният в проекта план без закъснение. В момента сградата е още на на етап "груб строеж". През следващите месеци предстои да се изгради ниво сутерен и да се достигне кота нула. Градината ще бъде за предназначена за шест групи, като сградата ще има всички необходими помещения според съвременните стандарти, физкултурен салон, зала за игрова култура, кухненски блок, лекарски кабинет, а в двора ще бъдат изградени шест детски площадки. Средствата за построяване на сградата са осигурени от бюджета на Столична община благодарение на кмета на София Йорданка Фандъкова. Даниела Райчева, благодари на г-жа Ирина Савина – зам. кмет на Столична община както и на нейния екип оказването на постоянна подкрепа. Заради добрата съвместна работа и тази година ще бъдат осигурени средства за ремонти дейности в образователната инфраструктура на територията на "Нови Искър".  

comment 0
visibility 2982
Почистване на градинка в Изток

Доброволци почистиха градинка в кв."Изток" (СНИМКИ)

Боклуци в 105 чувала, купчини с клони и храсти събраха доброволци при почистването на градинка в столичния квартал "Изток" този уикенд. Жители на от квартала направиха основно почистване на градинката и междублоковото пространство в близост до домовете им, съобщава bTV. Групата от ентусиасти споделят, че дори не им е стигнал само един ден а се наложило да чистят целия уикенд, тъй като боклука е бил много. Те се радват изключително много, че децата им вече има къде да играят. Дори вече имат и нов проект, почистят пространството зад иракското посолство. В тяхна помощ от общината ще изпратят камион да извози събраният боклук.