Новини от 27.05.2019

comment 0
visibility 156
София вечер

Новините в София: Най-важното за деня 27 май, 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 27 май 2019 г. Стара София скри грозни драсканици по бул. Данаил НиколевНа грозната гледка се възмущаваха стотици столичани и шофьори, някои от които по два пъти на ден минават по маршрута. Вместо да чистят драсканиците от Столичен инспекторат налепиха снимки от стара София.Камили пасат в неокосена градинка в кв. ЛевскиКамили събират овациите на жителите в столичния квартал "Левски", район Подуяне. Преживните спокойно си пасат в зелена площ, а снимката им бе публикувана в социалната мрежа. "Кв. "Левски" ми е Сахара", написа шегаджия.Тротоари като след война пред XXIX поликлиникаРазбит тротоар с локви и разместени плочки възмущават жителите на столичния квартал "Гоце Делчев". Изпитанието да се ходи в безопасната зона е точно пред входа на XXIX поликлиника, съобщават граждани в социалната мрежа.Започва ремонтът на бул."Президент Линкълн" за 4,8 млн. лв.До 28 юни 2019 г. се спира движенвието в участъка от бул."Президент Линкълн" от ул."Карел Трънка" до ул."Д-р П. Димков". Трасето ще бъде стеснено от булеварда между ул."Д-р П. Димков" и ул."Сребърни звънчета", а автомобилите ще се движат двупосочно само в едното пътно платно.Издадоха ул. "Граф Игнатиев" със забележки, размина ли се Джи Пи Груп със санкцииУтре, вторник представители на Столична община, надзора, проектанта и строителя ще проверят отстраняването на забележките, описани в подписания на 21 май акт 15", обясни директорът на дирекция „Транспортна инфраструктура" Даниел Евлогиев. Ако недобре извършените дейности не бъдат отстранени до 28 май, ще бъде наложена санкция за качество.Училищна тоалетна впечатли избиратели в СофияСлед победата на ГЕРБ една от най-коментираните теми в социалната мрежа станаха тоалетните на 51 училище "Елисавета Багряна" в кв. Хиподрума в столицата. Свикнали на добрите условия учениците дори не забелязват, че ползват тоалетна като в луксозен хотел. Санитарният възел обаче впечатли избиратели. Не снимка от урната, а от тоалетната пусна столичанка, която е гласувала в "Елисавета Багряна".Кино Арена: Временно затваряме в Младост и ЛюлинНеприятната за феновете новина бе съобщена от ръководството на компанията. В сайта на веригата кина е обяснено, че най-скоро те ще бъдат отворени отново. Прожекциите на 29 май от 19 часа и на 2 юни от 16 часа отпадат. Всички закупили билети за тези прожекции ще могат да ги използват в Кино Арена Делукс България Мол и Кино Арена The Mall за същите дати но от 20 часа и 17:30 часа. Най-много високи сгради има в "Младост" Първата висока сграда в столицата е 18-етажното Министерство на транспорта на ул. „Дякон Игнатий“, проектирано през 60-те години от екип на „Транспроект“. След нея е построена и сградата на „Енергопроект“ в кв. „Лозенец“. След тях нови високи сгради са строени през 70-те и началото на 80-те години.

comment 0
visibility 441
бул. Данаил Николаев

Стара София скри грозни драсканици по бул. Данаил Николаев (СНИМКИ)

Огромни снимки на стара София прикриха и спасиха мръсна и надраскана ограда на столичния бул. Данаил Николаев. Много хулигани, тийнейджъри и всякакви ентусиасти дълго време са се упражнявали по оградата на булеварда. На грозната гледка се възмущаваха стотици столичани и шофьори, някои от които по два пъти на ден минават по маршрута. Вместо да чистят драсканиците от Столичен инспекторат налепиха снимки от стара София. Огромните плакати са в рамка и изцяло преобразиха пространството по бул. Данаил Николаев.  

comment 0
visibility 263
деца 1 юни

Подаръци и изненади на "Фамилиада" в парк "Кестените"

Веселие, забавление, много смях и усмивки очакват децата в район Нови Искър на 1 юни. Големият купон ще е от 10.00 до 13.00 часа в парк "Кестените" в квартал "Славовци". За шеста поредна година малчуганите могат да се включат в пъстрия празник "Фамилиада". Темата в тазгодишното издание е "Парад на приказните герои". Деца и родители могат да се превъплатят в любимите си приказни герои. Организаторите от районното кметство са предвидили много игри и изненади. А за семействата, които участват в игрите ще има подаръци.  

Реклама
comment 0
visibility 211
Гниляне без вода

Гниляне остава на сухо във вторник

Без вода остава Гниляне във вторник, 28 май 2019 г. (вторник), предупреждават от Софийска вода. Причината е подмяна на сградно-водопроводно отклонение на ул. "Зора" в квартала. Водоподаването се спира от 9:30 до 14:30 часа. На сухо ще са живеещите в района на ул. "Христо Ботев", ул. "Пенчо Славейков", ул. "Тополите" и ул. "Враня". Ако строително-ремонтните дейности продължат над 12 часа  от "Софийска вода" ще осигурят алтернативно водоснабдяване с водоноска, която ще бъде на ул. "Христо Ботев" на ъгъла със "Зора".

comment 0
visibility 233
Библиобус

Столична библиотека стартира „Библиотека в планината 2019”

Столична библиотека стартира за четвърта година кампанията „Библиотека в планината 2019”, информират от пресцентъра на СО. Планинското предизвикателство на Столична библиотека ще започне на 31 май. В 11.00 ч. ще тръгне мобилната библиотека Библиобус от Детския екостационар „Бели брези”. Новите книги ще достигнат до планинските библиотеки като Детски екостационар „Бели брези”, Момина скала, Дендраруим, Хижа  „Алеко” и Черни връх. Всеки любител на книгата и четенето ще може напълно безплатно да вземе книга. Едногодишната карта за Столична библиотека е подарък за почитателите. Разбира се, ще има изненади, интересни програми, забавления и игри.

comment 0
visibility 440
вода

Военна рампа, Васил Левски и столичния център остават без вода

Планови ремонти в някои части на столицата ще наложет спирането на водата на част от клиентите на „Софийска вода“ на 28 май, вторник. Заради подмяна на пожарен хидрант на ул. „Цар Симеон“ Център се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на: ул. „Цар Симеон“ от ул. „Георги С. Раковски“ до ул. „Бачо Киро“ ул. „Георги Бенковски“ от ул. „Цар Симеон“ до ул. „Екзарх Йосиф“. Заради изпълнение на инвестиционен проект за подмяна на уличен водопровод на ул. „Проф. Иван Георгов“ кв. „Военна рампа“ , от 09:00 до 21:00 ч. ще спре водатат на живеещите в района на: ул. „Константин Преславски“, ул. „Първа Българска армия“, бул. „Илиянци“ ул. „Професор Иван Георгов“ по ул. „Професор Иван Георгов“ от ул. „Първа Българска армия“ до река „Суходолска“. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на бул. „Васил Левски“ Център, от 09:00 до 18:00 ч. ще бъде спряно водоподаването на живеещите в района на бул. „Васил Левски“ от ул. „Юри Венелин“ до ул. „Ген. Гурко“. Заради реконструкция на уличен водопровод на ул. „Цар СимеонI“ с. Мърчаево, от 09:30 до 21:30 ч. ще спре водатат на живеещите по ул. „Цар Симеон I“ от ул. „Зюмбюл“ до ул. „Цар Симеон I“ №2. Заради изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Саранци“ кв. „Васил Левски“, от 09:30 до 17:30 ч. ще спре водата на живеещи по ул. „Саранци“ от бул. „Ботевградско шосе“ до ул. „Григорий Цамблак“. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Латинка“ с. Кривина, от 09:30 до 16:30 ч. ще спре водата на живеещите в района на: ул. „Демокрация“, ул. „Искър“, ул. „Зад село“, ул. „Балкан“ Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Зора“ кв. „Гниляне“, от 09:30 до 14:30 ч. ще спре водата на живеещи в района на: ул. „Христо Ботев“, ул. „Пенчо Славейков“, ул. „Тополите“, ул. „Враня“ Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Вихрен“ вилна зона „Банкя“ гр. Банкя, от 10:00 до 17:00 ч. ще спре водатат живеещите в района на: ул. „Вихрен“, ул. „Здравец“  

comment 0
visibility 3765
Болница "Св. Наум"

В болница „Св. Наум“ безплатно преглеждат хора с главоболие

В софийската болница „Св. Наум“ започват безплатни прегледи на хора с главоболие. Кампанията е в периода 3 – 7 юни, нформира Медиапул. Организатор на тази кампания е Клиниката по нервнодегенеративни и периферно-нервни заболявания, а инициатор е акад. Иван Миланов, председател на Българското дружество по главоболие и болка. От тези прегледи могат да се възползват хора, страдащи от мигрена или главоболие с неуточнена причина. Тъй като това може да е симптом на сериозно заболяване, важно е да се установи действителната причина. Необходимо е желаещите да си запишат час с обаждане на телефон 02/9702 117 от 8.00 до 15.00 ч. Препоръчително е на прегледа да се представят изследвания и документи от предишни консултации. Според СЗО, главоболието е най-често срещаното разстройство на централната нервна система.

comment 0
visibility 2999
Камили в кв. Левски, район Подуяне

Камили пасат в неокосена градинка в кв. Левски

Камили събират овациите на жителите в столичния квартал "Левски", район Подуяне. Преживните спокойно си пасат в зелена площ, а снимката им бе публикувана в социалната мрежа. "Кв. "Левски" ми е Сахара", написа шегаджия. Пустинните животни редовно посещавали тревните площи между блоковете. Те били собственост на гостуващия цирк "Колизеум" и се казвали Емир и Султан, уточняват жители на квартала. С това уточнението се опровергават съмненията за колаж на камилите в София. В коментарите шегаджии пишат, че камилите са дошли да гласуват, а други са категорични, че в неокосеното място само тези животни могат да се разхождат.

comment 0
visibility 310
Сесия на СОС

Дълга сесия на СОС в четвъртък с 85 точки

Тежка и дълга сесия на Столичния общински съвет се очертава да бъде в четвъртък на 30 май т. г. В Дневния ред са включени 85 точки. Докладите са 81 и като допълнение има още 4 питания на общински съветници. Рекордът по брой доклади отново се държи от главния архитект на София Здравко Здравков. Той внася за одобрение общо 15 доклада. След него в класацията е районният кмет на Лозенец Любомир Дреков с 8 доклада, а третото място се държи от шефа на Здравната комисия д-р Веселин Милев със 7. Претендент за неговото място бе и кметът на Банкя Рангел Марков с 5. Общо в целия Дневен ред районните кметове са с 31 доклада. Имало е и сесии с над 100 точки в Дневния ред, това не е рекорд, спомнят си общински съветници.

comment 0
visibility 497
Стар трамвай по линия 20

Търси се финансиране за купуването на нови трамваи и тролейбуси

Продължава обновяването на превозните средства в Столичния градски транспорт. Освен с европейско финансиране "Столичен електротранспорт" е готов и за банков заем. От общинското дружество плануват да закупят ще 25 трамвая и 30 тролейбуса. И за двете позиции за пуснати процедури, съобщава economic.bg. Общата стойност на трамваите е 97.4 млн. лв. без ДДС, а за тролейбусите 38.1 млн. лв. без ДДС. В обявлението е посочено, че превозните средства ще бъдат закупени "при наличие на финансиране". Според директорът на общинското дружество ЕВгени Ганчев, цитиран от "Капитал" още не ясно откъде ще се осигури финансиране. Пуснатите процедури той обяснява, че наближава краят за договаряне на средства по европрограми и "Столичен електротранспорт" трябва да има готовност, защото обществените поръчки изискват много време. Той не изключва трамваи и тролеи да бъдат купени с кредит. В началото на май по автобусната линия 11 тръгнаха 20 нови рейса МАН на газ. Още 20 ще бъдат пуснати по линия 204 до края на месеца и в гараж има още 20. Общо 60 бяха купени с банков кредит и то без предварителна вноска, защото Столична община е сред добрите клиенти, обясни представител на банката. До месец се очакват 15 чисто нови трамвая, който ще се движат по линията на петицата, а до септември ще бъдат доставени още 15. Купуването им е финансирано ЕК по големия проект на Столична община за обновяването на трамвайното трасе по бул. Цар Борис III и ул. Каменоделска.  

comment 0
visibility 443
Разбит тротоар в кв. Гоце Делчев

Тротоари като след война пред XXIX поликлиника

Разбит тротоар с локви и разместени плочки възмущават жителите на столичния квартал "Гоце Делчев". Изпитанието да се ходи в безопасната зона е точно пред входа на XXIX поликлиника, съобщават граждани в социалната мрежа. Тротоарът е доста широк и има поставени и антипаркинг колчета, но навътре. Така е оставена една ивица, върху която могат да паркират автомобили. В тази част на тротоара е невъзможно да мине и майка с количка или човек с увреждания. Според коментарите в социалната мрежа този "бейрут" е от дълго време и всяка година става все по-зле.

comment 0
visibility 2611
Ремонт на бул. Президент Линкъл в кв. Овча купел

Започва ремонтът на бул."Президент Линкълн" за 4,8 млн. лв.

Започва ремонтът на бул. "Президент Линкълн" в кв. „Овча купел" от утре, 28 май, предупреждават от Столична община. Строителните дейности стартират от ул."Карел Трънка" до ул."Сребърни звънчета", като ще се работи на етапи до ул. "Зеленика" при метростанцията, която се изгражда в момента. Обновяването на "Линкълн" е на стойност 4,8 млн. лв. с ДДС, а срокът на изпълнение е 168 дни. Изпълнител на проекта е ГБС- Инфраструктурно строителство. До 28 юни 2019 г. се спира движенвието в участъка от бул."Президент Линкълн" от ул."Карел Трънка" до ул."Д-р П. Димков". Трасето ще бъде стеснено от булеварда между ул."Д-р П. Димков" и ул."Сребърни звънчета", а автомобилите ще се движат двупосочно само в едното пътно платно. Обновяването на 3.24-километровото трасе включва нова асфалтовата настилка на пътните платна, изграждане на тротоари, където няма и ремонт на съществуващите от двете страни на булеварда. Подменят се бордюрите, като при входове ще бъдат понижени. Жителите на Овча купел ще имат и ново уличното осветление. По двата тротоара ще се сменят и антипаркинг колчетата, а бордюрите ще са понижени на всички пешеходни пресичания. За хората с увредено зрение ще се поставят тактилни плочи. На трите регулирани кръстовища ще има нови светофарни уредби. Ремонтът на бул."Линкълн" се извършва по съществуващото положение на пътя и няма да се променят габаритите на пътните платна. За времето на ремонта се изместват автобусни спирки „пазара „Овча купел" на бул. „Президент Линкълн" след ул. „Сребърни звънчета" в посока бул. „Никола Мушанов" и на автобусна спирка „ж.к. Овча купел – 2" в посока крайна-начална спирка на автобусни линии №№ 11, 60, 73, 102 и нощта линия №3.  

comment 0
visibility 952
Ул. Граф Игнатиев

Издадоха ул. "Граф Игнатиев" със забележки, размина ли се Джи Пи Груп със санкции

Ремонтираната централна софийска улица "Граф Игнатиев", както и площадите "Славейков" и "Гарибалди" са предадени като готови обекти на възложителя - Столична община, съобщиха от Московска 33. На 21 май т. г. е издаден акт 15, което означава че изпълнителят на реконструкцията в Зона 2 - Джи Пи Груп е предал обекта в срок. Улиците са приети, но със забележки на строителния надзор. Сега остава да се издаде и акт 16, който е за въвеждане в експлоатация. По "Граф Игнатиев, площадите "Славейков", "Гарибалди" и градината на „Св. Седмочисленици" обаче продължава отстраняването на детайли и некачествено изпълнение. От строителния наздор и от Столична община има доста констатирани  работи, които трябва да се коригират. Утре, вторник представители на Столична община, надзора, проектанта и строителя ще проверят отстраняването на забележките, описани в подписания на 21 май акт 15", обясни директорът на дирекция „Транспортна инфраструктура" Даниел Евлогиев. Ако недобре извършените дейности не бъдат отстранени до 28 май, ще бъде наложена санкция за качество. На площад "Славейков допълнително на каменните пейки ще се монтират дървени скари за сядане. това е поискал столичният кмет Йорданка Фандъкова. Бронзовата пейка с Петко и Пенчо Славейкови ще бъде върната на мястото й веднага след приключване на реставрацията. Фонтанът, който не работи 14 години, заради нещастен случай ще заработи след акт 16. Водната атракция ще бъде пусната след въвеждане в експлоатация от главния архитект на Столична община. Здравко Здравков. Все още се чака решение на проектанта за чешмата и кафе-павилионите, които ще бъдат поставени в градината на „Свети Седмочисленици". Явно централната улица "Граф Игнатиев" ще бъде приета преди да се променят ограничителите. В началото на април т. г. Експертен съвет към НАГ реши перките да се сменят с чугунени боларди. Демонтажът ще стане едновременно с поставянето на новите. Болардите обаче още не са произведени. Премахването и поставянето ще го направи изпълнителят допълнително и безплатно, обясни инж. Евлогиев.

comment 0
visibility 1456
51 училище Елисавета Багряна

Училищна тоалетна впечатли избиратели в София

След победата на ГЕРБ една от най-коментираните теми в социалната мрежа станаха тоалетните на 51 училище "Елисавета Багряна" в кв. Хиподрума в столицата. Свикнали на добрите условия учениците дори не забелязват, че ползват тоалетна като в луксозен хотел. Санитарният възел обаче впечатли избиратели. Не снимка от урната, а от тоалетната пусна столичанка, която е гласувала в "Елисавета Багряна". Тя е възхитена от чистите и красиви тоалетни. Явно защото за първи път вижда такива и то в училище. Такива са тоалетните във всички училища в София, които са ремонтирани, коментираха от Столична община. "Елисавета Багряна" е училище, което отдавна е известно с прекрасната си материална база. То има уникална градина, а вътре е с отлично обзавеждане, с нови мебели и много цветя по коридорите, разказаха пред Столица.bg родители на ученици. За да са в такова състояние означава, че направеното се поддържа. То обаче е заслуга не само на ученици и учители, но и на създадената дисциплина и ред при поддържането на цялата училищна база. В училище "Елисавета Багряна" Столична община инвестира доста средства и то е цялостно санирано, с ремонтиран покриват и ремонтирано. Само преди месец в двора се проведе кампания за Безопасност на движението, тъй като училищният двор също е обновен и подходящ за мащабни мероприятия. И за разлика от липсата за обществени тоалетни в София, в столичните училища са ремонтирани и поддържани.

comment 0
visibility 575
Панчаревското езеро

Областна администрация е безсилна за замърсяването за Панчаревското езеро

Проблемът със замърсяването на езерото в Панчарево продължава и все още не са предприети мерки. За спасяването на водоема активно работят от Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне. Почти месец обаче представители на неправителсвената организация не могат да установят връзка със служителите от областна администрация на София град. Хората очакват проблемът да се реши от София област и затова са пуснали писмо до областния управител Николай Пехливанов. До момента нямат отговор на писмото, входирано в началото на април т. г. "20 дни и минимум 200 позвънявания. Затова отидохме на място. След скандал бяхме приети от зам.-областния Живка Първанова", пишат в профила в социалната мрежа от Сдружението. Езерето е замърсено и след след десетки проверки на институциите категорично е установено, че в него се изливат отпадни води от канализация. Именно затова от организацията искат среща с областния управител. Оказва се обаче, че писмото е препратено по компетентност към Министерство на земеделието, собственик на езерото Панчарево. "Представители на Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне са поискали съдействие от Областна администрация на област София по време на среща със зам.-областния управител г-жа Живка Такева-Първанова. Областният управител предприе действия по свикване на междуведомствена комисия, която да извърши съвместно с определени представители на Областната администрация проверка на състоянието на Панчаревското езеро. Резултатите от проверката ще бъдат предоствени, както на гражданските организации, така и на медиите. Важно е да се отбележи, че действия по същество са задължение на собственика на съоръжението. Законът изрично казва, че всички действия по поддържането и ремонтно-възстановителните работи на язовири и езера са в отговорността на стопанисващата организация, в случая съгласно АПДС, това е МЗХГ", отговориха от администрацията на София област пред Столица.bg. От София област обясниха, бе са безсилни и нищо не могат да направят по отношение на замърсяването на Панчаревското езеро. Те участват като институция в проверките на Междуведомствена комисия и единствено могат да я свикат отново. Не станя ясно, кога за последен път такава комисия е проверявала водоема.

comment 0
visibility 297
кв. Модерно предградие

Кметът на "Връбница": Продължаваме изграждането на канализация в Модерно предградие (СНИМК...

Проблемите в инфраструктурата в столичните квартали, улици, канализация и други неуредици започнаха да се използват за политически атаки на местно ниво. В Модерно предградие нямаме канализация, заяви жител на квартала пред Столица.bg. Тя се оплака, че от 4 години в квартала очакват да се изгради и досега чували само обещания. Също така обвини районния кмет, че го интересували само Волуяк и Мрамор. Проверка на Столица.bg установи, че и в момента в квартала се работи по изграждането на канализация. Работим по пет улици в момента в Модерно предградие. Имаме готов проект за канализация и продължават процедурите по отчуждаване, заяви пред Столица.bg Младен Младенов. За последните 2 месеца той 3 пъти се среща с представители на Инициативния комитет в квартала и всичко се обсъжда с гражданите. "Работи се по ул. Стефан Дуньов и е изградена канализация колкото от София до Костинброд (б. р. около 15 км). Продължаваме и по улиците 357 и около "Старата църква". Вече има отчуждени терени около ул. Справедливост. Първо трябва да се изградят колекторите. Това, което в момента правим е с финансиране от бюджета на Столична община. Отделно чакаме през есента и европейско финансиране по проекта за Разработване на регионално прединвестиционно проучване (РПИП) за водоснабдяване и канализация (ВиК) за територията на Столична община. С тези средства ще се изградят канализации в Обеля, Модерно предградие изцяло, каза районният кмет Младен Младенов. Той припомни, че във Връбница вече има изграден чисто нов блок за социални жилища, асфалтирани са улици, построен е паркинг до метростанция "Сливница" и са отворени няколко нови детски площадки. Само за тази година за ремонти и разширения на училища и детски градини във Връбница от Столична община са отпуснати около 10 млн. лв., сочи справка от Столична община.  

comment 0
visibility 2357
Кино Арена

Кино Арена: Временно затваряме в Младост и Люлин

Временно затвориха две от най-големите кина в столицата "Арена Младост" и "Арена Запад". Причината за спирането на работата им са "правни обстоятелства, които се нуждаят от време за разрешаване". Неприятната за феновете новина бе съобщена от ръководството на компанията. В сайта на веригата кина е обяснено, че най-скоро те ще бъдат отворени отново. Прожекциите на 29 май от 19 часа и на 2 юни от 16 часа отпадат. Всички закупили билети за тези прожекции ще могат да ги използват в Кино Арена Делукс България Мол и Кино Арена The Mall за същите дати но от 20 часа и 17:30 часа. Всички зрители направили своите резервации за прожекции с други дати ще могат да си сменят билетите за излъчванията в другите две кина в столицата. Всички останали кина на територията на столицата и в другите градове ще работят без промяна. Марката Арена е родния пазар от 2003 година. Като имат общо 10 обекта с 81 зали в 6 града. Като най-много се намират в София.

comment 0
visibility 518
Детски панаир

Организират детски панаир за 1 юни пред Народния театър

В тазгодишното издание на Детски панаир в София ще се включат над 60 културно-образователни инициативи за деца. По традиция той ще се проведе на 1 юни пред Народния театър „Иван Вазов”.  Панаира стартира успешно преди 8 години, като до момента са реализирани над 40 събития в 15 града.И тази година организаторите от Изиарт са подготвили специални игри за музеите в които децата ще могат да станат откриватели. За обичащите изкуството малчугани са предвидени детски работилници по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, грънчарство, калиграфия. За първи път тази година са включени и работилници по по тъкане, любопитни техники по неврографика и цианотайп. Работилниците ще се провежда от 11 до 200 часа на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии. Подготвена е и специална игра посветена на символите скрити в герба на София с което ще се отбележи и годишнината на града. Всяко дете ще има възможност да изработи свой магнит с емблематична сграда на София. Не са забравени и най-малките бебетата, за тях предвиден кът с игри носещ името Thinkle Stars. В програмата на панаира са предвидени и редица спортни дейности като танци, йога, тенис шах и др. Специално за събитието ще бъде докарана и истинска пожарна кола, на която децата ще могат да се качат и влязат в ролята на истински пожарникари.Събитието е некомерсиално и в него може да се включат всички желаещи деца напълно безплатно. Детският панаир е и част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

comment 0
visibility 446
Маринела Арабаджиева

Връщат Маринела при мъжа ѝ в София

Маринела Арабаджиева ще бъде върната в София, където се намира нейният мъж. Това ще се случи на 30 май. В момента тя се намира в Испания, съобщава Нова телевизия. Припомняме, че съпрузите Арабаджиеви бяха арестувани в Барселона. Двамата бяха обявени за международно издирване още в края на месец август. Вълчо, синът на Арабаджиеви, беше арестуван и остана в ареста 8 месеца, след което бе пуснат под гаранция от 500 000 лв. Арабаджиеви са обвинени в ръководство на група за данъчни престъпления и пран на пари. Маринела Арабаджиева не бе екстрадирана, тъй като се очаква решението на испанския съд. Доказателствата за вината на двамата съпрузи са в 208 тома. Арабаджиев е отказал да бъде записван и сниман по време на заседанието по делето в София. Схемите за престъпленията Арабаджиеви съхранявали в телефоните си, стана ясно от заседанието. Беше разкрито, че двамата са карали свои съмишленици да убеждават бедняци да застават начело на кухи фирми. Правели се фиктивни операции, а оборотът се връщал при Арабаджиеви. Престъпления са разкрити и във „Виктория Груп“, и в захарния комбинат. Държавата е била ощетена с милиони заради невнасяне на ДДС. Арабаджиев бе върнат в България на 5 май в София с полет от Барселона.

comment 0
visibility 706
.capitalfort

Най-много високи сгради има в "Младост"

Най-много високи сгради в столицата им в район "Младост", сочат данните на общинското дружество „Софпроект-ОГП“. Там се намира най-голямата високата сграда в България 126 метровата сграда на „Кепитъл Форт“, отново там се стори и бъдещият първенец по височина 202-метровият небостъргач „Скай Форт“. В челото на данните са и районите Красно село“, „Възраждане“ и „Люлин“. В столицата общо високите сгради между 15 и 32 етажа са 394. Като в тях влизат и 40 имота, които се изграждат все още, съобщава телевизия Bloomberg. За строежа на една 14-етажна сграда от голямо значение са контекстът и местоположението ѝ . Важни са и пропорциите и използваните технологии при строежа, споделя арх. Мануела Белова от Съвета за високи сгради и градска среда. Първата висока сграда в столицата е 18-етажното Министерство на транспорта на ул. „Дякон Игнатий“, проектирано през 60-те години от екип на „Транспроект“. След нея е построена и сградата на „Енергопроект“ в кв. „Лозенец“. След тях нови високи сгради са строени през 70-те и началото на 80-те години. Едни от тях са зданието на КНСБ до пл. „Македония“ и хотелите „Родина“, „Хемус“ и „Витоша Ню Отани“, по известен днес като „Маринела“. За последните няколко години строителите отново започнаха да ''гонят'' небето, тяхното начинание обаче доведе до гневни обществени реакции. Именно и за това бе решено новите небостъргачи на столицата да бъдат разположени в определени зони подходящи да много високо строителство. Те ще бъдат определяни от Общия устройствен план на Столична община.

comment 0
visibility 236
Изложба

Представят изложбата „Проявление" на Лилия Мавлова в Столична библиотека

В галерия „София" на Столична библиотека ще бъде открита първата самостоятелна изложба живопис на Лилия Мавлова „Проявление". Посетителите ще могат да посетят откриването на 29 май от 18 часа. Те ще имат възможността да се потопят в магията, очарованието и красотата на картините даващи живот на колекция от шалове, наречена „Любов от пръв поглед". Изложбата ще бъде достъпна от 29 май до 31 май от 11 до 19 часа и на 1 юни от 11 до 16 часа.

comment 0
visibility 280
Авария

Авария остави без топла вода Солунска, Княз Борис I и бул. Христо Ботев

Авария на преносната мрежа остави без топла вода живеещите в центъра на столицата. С прекъснато водоподаване е карето между между улиците Солунска, Княз Борис I, Парчевич и бул. Христо Ботев.  Между временно екипите на дружеството са се отзовали на още две аварии. Едната на бул.Мария Луиза №193-195 в ж.к Фондови жилища, а другата в района на Метростанция “Сливница”, Търговски център “Аладин”, ул.328 № 6,7,9,10 , ул.329 № 6 и 137–мо училище в Люлин 8. От Топлофикация София обясниха, че вече работят по отстраняване на повредите. От днес стартираха и плановите ремонти на дружеството в няколко квартала на столицата.

comment 0
visibility 2700
Доктор Миряновски

Напусна ни известният уролог Валери Марияновски от „Пирогов”

Той си е отишъл от този свят на 25 май. Доктор Марияновски бе началникът на отделението по обща и спешна урология на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Помогнал е не на един или два души. За кончината съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Опелото ще се извърши на 27 май от 14 часа в храм "Покров Богородичен " зад хотел "Родина". Столица.bg поднася съболезнования на близките му. Поклон пред паметта му!