Новини от 11.07.2019

comment 0
visibility 927
София нощем

Новините в София: Най-важното за деня 11 юли, 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София днес, 11 юли 2019 г. Излиза първото класиране на гимназиите Над 60 хил. седмокласници днес ще научат дали са приети в училищата, където искат да продължат образованието си. Ще бъде обявено първото класиране на гимназиите. За сефте тази година кандидатстването бе само през интернет Повече от един човек може да пътува с талона от 10 билета в София Една от глобите в столичния градски транспорт вече е отпаднала. Няма да се плащат санкции, ако при проверка покажете само един билет от тестето за 10 пътувания без талон №10. Освен това се оказва, че с набора от 10 билета могат да пътуват двама и повече граждани. София с най-много регистрирани престъпления София е градът с най-много регистрирани по брой престъпления. В столицата са отчетени 22 557 криминални деяния, или 23,5 процента от общия брой. В групата са и областите Варна – 7140 (7,4%), Бургас – 6924 (7,2%), Пловдив – 6470 (6,7%), и Стара Загора – 4185 (4,4%). Барбалов предупреди фирмите за качество и срок на ремонтите Среща между зам.-кмета на София Дончо Барбалов и фирмите, с които Столична община е сключила договори за текуща поддръжка на транспортната инфраструктура в града, бе проведена преди дни. На срещата присъстваха и експерти от дирекция "Транспортна инфраструктура" към СО. СОС одобри доклада за 218 млн. лв. за обновяване на автопарка в градския транспорт Столичният общински съвет одобри доклада на кмета Йорданка Фандъкова Столична община да кандидатства по Оперативна програма "Околна среда" за финансиране- 218 млн. лв. за закупуване на нови превозни средства за градския транспорт в София. СМГ с най-висок бал за прием след седми клас Математическата гимназия в София е с най-висок бал за прием след седми клас. Това съобщиха пред журналисти от Министерството на образованието. По-рано днес бяха публикувани и резултатите след първото класиране за гимназиите в града Строителният надзор на "Графа": Подписахме акт 10 и никой не е работил в студа  Строителните дейности по ул. "Граф Игнатиев" бяха спрени в края на декември 2018 г. заради ниските температури. Малко преди това бе пуснат в експлоатация обновеният релсов път и трамваите. Това обясни пред Столица.bg инж. Тодор Тодоров, който е от строителния надзор - "ДЗЗД Проджект надзор София - Център", на реконструкцията на централната столична улица и около нея.  

comment 0
visibility 991
Стоп кадър

Къщата на Вапцаров със стенописи на известен художник

Известният в цял свят художник Франсиско Босолети от Аржентина изпълни със стенописи задната фасада на къщата музей на Никола Вапцаров в столицата, информира Нова ТВ. Йордан Радичков – внук е един от инициаторите за стенописването на сградата. Това е поредната сграда с уникална картина от проекта „Градски създания“. Босолети е очарован от стремежа на Вапцаров да търси свободата независимо от цената, която ще плати. Рисунката, появила се на фасадата на сградата интерпретира силата на поета да следва идеала си, като в същото време разкрива малките моменти от личния си свят в творбите му  „Вяра” и „На прощаване”. Писателят Радичков смята, че Вапцаров заслужава това внимание. Неговото слово продължава да вълнува хората и днес.

comment 0
visibility 1008
СМГ

Анулират матурата на седмокласник заради небрежни квестори от СМГ

Квестори от СМГ са проявили невнимание и седмокласник си е тръгнал от матурата по математика без да си предаде изпитната работа, споделя Дарик. Работата на момчето е анулирана. Едва когато всички предали листовете си, било установено, че липсва една работа. От Регионалното управление на образованието информират, че са издирвали къде е изчезнала работата с помощта на записите на камерите в сградата. В същото време е подаден сигнал до МОН за скрита работа, за която се говори, че е изгубена, а в действителност седмокласникът е получил най-високата оценка. След проверката се изяснява, че работата просто не е предадена от ученика и поради тази причина е анулирана. На записите се вижда, че момчето излиза от залата без да предаде листовете си. От ръководството на училището веднага осъществяват връзка с родителите на момчето. Работата е анулирана, въпреки че изпитната работа е била върната в училището, тъй като това противоречи с всички правила за провеждане на изпита. От образователното министерство са съгласни, че детето е било притеснено и затова не се е сетило да предаде работата си, но недоумяват как квесторите не са си свършили работата, като освен да провеждат контрол в залите, трябва да приемат работите на всички напускащи залата ученици. Не е нормално ученикът да се подпише при тръгване, но да не си предаде листовете. От камерите става ясно, че в момента, когато въпросното момче си е тръгвало, е имало и други ученици при квесторите. Вероятно заради суматохата се е стигнало до този пропуск. Квесторите са с дисциплинарни наказания. От министерството не се уточнява какви.  

Реклама
comment 0
visibility 728
вода

Младост 1 осъмва без вода

Планов ремонт на „Софийска вода" ще стане причина за спирането на водата в Младост 1 на 12 юли, пeтък. Заради реконструкция на уличен водопровод на бул. „Андрей Сахаров“ жк. „Младост“ 1, от 09:00  до 21:00 ч. ще бъде спряно водоподаването в бл. 66 и пицария до бл. 66. Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще се осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски пред бл. 66. Ремонтът цели по-добро управление на водопроводната мрежа и ограничаване на зоните на евентуални бъдещи аварии във водоснабдяването.

comment 0
visibility 548
Тунел Топли дол

Автомобилите ще се движат в една лента в тунел „Топли дол“

Колите в тунел „Топли дол“ в посока София ще се движат в изпреварващата лента поетапно от 9.30 ч. до 12.00 ч. в петък, 12 юли, съобщават от АПИ. Това се налага заради ремонт на пожароизвестителната система. От 12.00 ч. до 14.00 ч. колите ще се движат в активната лента. По път II-62 Самоков-Клисура при село Продановци отново в петък, 12 юли, от 9.00 до 18.00 ч. ще се извършва в едната лента заради монтаж на камера за ТОЛ системата. От Агенцията  призовават шофьорите да се съобразяват с усложнената обстановка и да спазват пътната сигнализация.

comment 0
visibility 582
Лифтове на Витоша

Лифтовете на Витоша работят през уикенда и празнични дни

30 лв. струва картата за седалковите лифтове на Витоша за колоездачи. От Витоша ски съобщават, че лифтовете "Лале 1", "Лале 2" и "Симеоново - Алеко" ще работят всяка събота и неделя, а също и в празничните дни. Това ще продължи до средата на ноември.  От средата на юни столичани и гости могат да се наслаждават на планината и да стигнат до най-високата точка на Витоша - Черни връх (2290 м) с лифт. До Алеко пък се стига с кабинковия лифт "Симеоново - Алеко". Цената на билетите през сезона е 12 лв. в едната посока и 17 лв. в двете. Комбинираните са по 25 лв, но включват ползването на кабинковия и седалковите лифтове в един ден.

comment 0
visibility 699
Презастрояване Овча купел

В Овча купел събраха над 3000 подписа за спиране на строеж (ВИДЕО/СНИМКИ)

Ново недоволство изразиха днес жителите на столичния Овча купел пред сградата на Столична община на Московска 33. Днес те внесоха подписка с над 3000 подписа срещу строежа между бл. 412 и 414. През септември 2018 г. строителният изкоп пропадна и в него потъна лек автомобил. Строежът бе спрян със заповед на ДНСК и се наложи да бъде укрепен. В момента е възстановена работата на обекта, а живеещите в двата блока са силно притеснени от съдбата на техните сгради, тъй като новата кооперация е на около 5 м от бл. 412. Според хората от Овча купел в момента на строителния обект се извършват редица нарушения. Освен това в издадената виза за строеж няма подземен паркинг, а такъв реално е изграден. Поради денивелацията освен бл. 412 застрашен е и бл. 414, каза пред Столица.bg жена, която живее в 414. На строежа сега имало голяма запрашеност и се работило в почивните дни.  

comment 0
visibility 550
Споразумение между Столична община и Национална система 112

Столична община подписа споразумение с Телефон 112 за оказване на помощ

Кметът на София Йорданка Фандъкова и директорът на Национална система 112  Цветомир Цеков подписаха споразумение за сътрудничество между Столична община и Националната система.Целта на документа е по-бърза и адекватна реакция на институциите при сигнали, касаещи територията на Столична община. На официална церемония днес кметът подписа споразумението в сградата на Националната система 112 в кв. Дианабад. С новия документ се допълва съществуващото споразумение, но вече с повече отговорности за реакция и оказване на помощ. До момента при сигнал на тел. 112 от жител на София често пъти е препращан към денонощните телефони на Московска 33. За първите 6 месеца на 2019 г. на спешния телефон 112 са получени 24 696 повиквания, предадени към Столичната община. От тях 14 140 са с конкретни сигнали към столичната администрация.  "Национална система 112" ще прави нова система и в нея ще бъдат свързани всички служби, които оказват помощ на гражданите. Ще бъдат обединени в обща платформа и тогава е възможно да се действа по-бързо и адекватно без да има обмен между различни институции и служби. До момента получените сигнали на телефон 112 за Столична община са два вида. Едните са от компетенциите на общинските администрации, а другите са към звената за спешно реагиране  - пожарна, полиция, спешна медицинска помощ и планинска спасителна служба.

comment 0
visibility 469
Детски забавления в Градската градина

Деца рисуват супергерои в Градската градина в събота

Голям детски празник ще се заформи в събота в Градската градина пред Народния театър в столицата. Без ограничение на възрастта деца ще рисуват любимите си супергерои. Организатор и инициатор на събитието е фондация "Деца на България". От организацията отправят покана към родители, баби, дядовци малчугани и учители да се включат в атрактивното забавление в Градската градина, което е от 10.30 до 13.30 ч. в събота. Инициативата е за качествено прекарано време със семейството. "Ще оцветяваме супергерои и ще се учим за какво да използваме суперсилите си", обясниха пред Столица.bg от фондацията. Организацията има екипи, които са подготвили над 1400 учители в цялата страна как да работят по метода на светофара, чийто автор е Ясен Николов, основател и на "Деца на България". "Този метод е за взаимопомощ и позитивна нагласа между учители, деца и родители. Ние осигуряваме образователни и възпитателни помагала и диаграми за родители и учители. А децата се научават какво да правят и какво да не правят, да мислят и осъзнават ситуацията, както и да разпознават емоциите и добрите действия", коментира Анастасия Панайотова от екипа на фондацията. В събота малчуганите могат да се научат как да правят мисловни карти и диаграми, да развиват емпатия и творческо мислене, както и да играят, рисуват и най вече да се забавляват. Участието е безплатно.

comment 0
visibility 2111
Полиция

Откраднаха чантата на главния архитект на Варшава в центъра на София

Главният архитект на полската столица Варшава Марлена Хапак стана жертва на нагла кражба в центъра на София, съобщи "Телеграф". Кражбата е станала преди 2 седмици. Тогава главният архитект на Варшава бе в столицата ни за международиня архитектурен конкурс за реконструкцията на площад "Света Неделя". тя е член на международното жури, а ден преди това участва в дискусията от поредицата "Разговори за града". От МВР са потвърдили за кражбата. Марлена Хапак отишла с приятели да пие кафе през уикенда на бул. "Витоша". Вероятно се е разсеяла и оставила чантата си на стола без наздор. Джебчийката я е издебнала, докато полякинята гледала в другата посока. Тогава крадлата ѝ дръпнала чантата и побягнала.  След подадения сигнал в полицията джебчийката е заловена за около 2 часа. От камерите за видеонаблюдение униформените веднага установили старата си познайница, известна столична джебчийка, след което е била заловена.    

comment 0
visibility 586
Пропадна Самоковско шосе

Дупка зейна от пропадане на Самоковско шосе (СНИМКИ)

Големичка дупка се отвори по Самоковско шосе в резултат на натовареното движение, неподдържания път, дъждове и климатични влияния. Дупката срещу СБА е зейнала вследствие на пропадане на пътя, алармираха от Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне в социалната мрежа. "Вече почти седмица я заобикаляме дупката най-покорно с навлизане в насрещното платно", предупреждават от Сдружението. Пропадането е реална предпоставка за ПТП-а и инциденти. За да не пропадне автомобил или човек в дупката, граждани са  поставили клони от елхичка и конуси, които да предупреждават шофьорите за опасността. Повече от 3 години местните жители настояват за пълна рехабилитация на пътя, който води към Самоков. Те искат да обнови настилката и да се оправят тротоарите, както и бордюри, осветление, спирки на градския транспорт и джобове. Преди седмица от организацията имаха среща в Столична община и се разбраха отново да се видят през септември. Първоначално трябва да се преработи проектът за ремонта на Самоковско, който е от 2015 г. На срещата присъстваха зам.-кметът Дончо Барбалов и представители от "Транспортна инфраструктура" на Столична община и АПИ. Те са поели ангажимент Самоковско шосе да бъде заложено за финансиране от бюджета през 2020 г.  

comment 0
visibility 736
Йорданка Фандъкова за ремонта на ул. Граф Игнатиев

Кметът на София: За "Графа" отдавна са сезирани компетентните органи

Отдавна вървят проверки и цялата информация и документация за реконструкцията на ул. Граф Игнатиев е в поркуратурата, ОЛАФ и компетентните служби. Така столичният кмет Йорданка Фандъкова отговори на въпросите свързани с подадения сигнал в прокуратурата.  По-рано днес от неправителствена организация сезираха прокуратурата, че при спиране на строителните дейности с акт 10 на ул. Граф Игнатиев" работата е продължила. Така изпълнителят на ремонта Джи Пи Груп се облагодетелствал, като наваскал сроковете, а от Столична община не му наложили 240 000 лв. глоба на ден за закъснение и общо 4,2 млн. лв. "Има 31 дни във връзка с лошо време през лятото на 2018 г., през които не се е работило. С акт 10 е спряна работата през зимата, както на "Граф Игнатиев", така и на обекти в Зона 4. Разбрах, че има сигнал за работа по време на акт 10 на 28 декември 2018 г. Не разбирам, каква е причината, ако има сигнал на 28 декември, да се споделя днес. Ясно е, че тече кампания, ясно е, че участват в нея, защото за мен е несериозно, а също и към гражданите. Сигнал от 28 декември да не го дадеш на възложителя! Ако нямаш доверие, дай го ДНСК, който е органът за строителството. От друга страна надзорът е признал два пъти по-малко дни, отколкото е поискал изпълнителят, защото е изискана информация от НИМХ с подпис и печат", коментира Йорданка Фандъкова. "Знаете, че отдава вървят проверки и цялата информация е в прокуратурата и са сезирани всички органи, ОЛАФ и компетентни служби . Отново ще кажа, че това е част от продължаващата кампания, която предполага на час по лъжичка да изваждаш някаква информация и тя, разбира се, трябва отново да се проверява. За мен отговорната позиция е, че когато снимаш, че на 28 декември 2018 се работи и знаеш, че има акт 10,  е да дадеш сигнала на компетентните органи. Това е задължение на всеки един гражданин", каза столичният кмет.

comment 0
visibility 469
СОС

10,2 млн. лв. от СОПФ се разпределиха за училища, детски градини и болници

Над 10 млн. лв. бяха разпределени за ремонти, модернизация и обновяване на детски градини, училища и болница на територията на Столична община. Това сториха днес на сесията на СОС общинските съветници, след като приеха 33 доклада за финансиране на социалните заведения в столицата. Средствата са от Специализирания общински приватизационен фонд (СОПФ). С тях ще се ремонтират огради на училища, ще се подменят инсталации, както и ще се купува нова и модерна апаратура за общински лечебни заведения. Ето за какво ще се използват 10,2 млн. лв.:- за обновяване на 5 /пет/ броя спортни игрища, находящи се на район „Илинден”, Столична община. втори етап изпълнение на строителните работи по ремонт и реконструкция на „Северен парк“, район „Надежда“,- за ремонт на кухненски асансьори в 82 ДГ „Джани Родари“, район „Връбница“ СО,- за спешен авариен ремонт на покрива на Здравната служба в кметство „Волуяк“, район „Връбница“, СО,- за инвестиционен проект „Обновяване и основен ремонт на електрическата инсталация и повишаване на енергийната ефективност на сградата на 129 ОУ „Антим I” и 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес” с адрес ул. „Султан тепе” №1 ,гр. София,- за изграждане на ограда на двора на 121 СУ „Георги Измирлиев”, ул. „Георги Измирлиев” 24, район „Триадица“ СО,- за спешно извършване на ремонт на санитарни възли № 1 в корпуси „А” и „Б” и № 2 в корпуси „Г” и „Д” на кота – 3,32 м. /сутерен/, в сградата на 25 ОУ „Д-р Петър Берон”, район „Красно село” Столична община и част от дворната канализация на училището,- за изграждане на външен асансьор към сградата на 36 СУ „Максим Горки“, ул. „Пирински проход“ № 35,- за закупуване на материално-техническо оборудване за дейността на звено „Общинска полиция“.- за материално-техническо оборудване за дейността на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ Столична община,- за изпълнение на обект „Разширение на съществуваща сграда за две градински групи, една яслена група и физкултурен салон на ДГ № 4 „Слънчо“ с. Владая, район „Витоша“,- за изграждане на нови детски и спортни площадки и реконструкция на две многофункционални спортни игрища на територията на район „Люлин“,- за изпълнение на мерки за енергийна ефективност: „Топлоизолиране на външни ограждащи стени“ и „Подмяна на дограма“ на корпус А на 119 СУ „Академик Михаил Арнаудов“, находяща се на ул. „Латинка“ № 11, район Изгрев – СО,- за изграждане на многофункционална спортна площадка в с. Негован и реновиране на многофункционална спортна площадка в с. Подгумер, район „Нови Искър“ – СО.ремонтни и възстановителни дейности в парк „Дружба“, находящ се в гр. София, район „Искър“, ж.к. „Дружба 1“.- за обект: „Ремонт на алеи в Южен парк – III-та част“,- за изработване на типов инвестиционен проект за многопрофилна училищна спортна зала, инвестиционни проекти за прилежащо пространство, инженерни мрежи и съпътстващи помещения към залата за изграждането й на територията на 6 шест училища в Столична община и упражняване на авторски надзор,- за изпълнение на ремонти в общински училища и детски градини през 2019 г.,изпълнение на дейности от местно значение - възстановяване на детска площадка в парк на „Стадиона“ – с. Доброславци,- за изграждане, реконструкция и обновяване на спортни площадки на територията на район „Овча купел“ и район „Връбница“,- за изграждане на детска площадка, находяща се в ПИ с идентификатор 68134.1600.84, част от УПИ I за ОДЗ, кв. 14а, м. „Витоша ВЕЦ Симеоново“ и изграждане на кучешка площадка в района на парк „Въртопо“ – в ПИ с идентификатор 68134.1602.6178 в кв. 3, попадащо в УПИ I – за парк „Въртопа, физкултурен салон и бански комплекс“ на територията на район „Студентски“,- за извършване на неотложен ремонт на санитарните възли в 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“, район „Слатина“ - СО,- за извършването на ремонт на сграда НЧ „Пробуда – 1908“, кв. Сеславци, район Кремиковци, Столична община,- за основен ремонт на сградата на 117 СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Бухово, район „Кремиковци“ Столична община,- за закупуване и доставка на 10 бр. неонатологични легла за нуждите на Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Св. София“ ЕАД,- за основни ремонти на сградния фонд на общинско дружество „Столичен електротранспорт“ ЕАД.- за закупуване на медицинска апаратура – ехографски системи за нуждите на общински лечебни заведения за извънболнична помощ,- за доставка и монтаж на асансьорна уредба в „Диагностично-консултативен център XXII-София“ ЕООД.- за закупуване и доставка на ехограф за нуждите на „Втора специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Шейново“ ЕАД,- за дофинансиране със средства от Специализирания общински приватизационен фонд за изпълнение на СМР на обекти: „Основен ремонт на покрив, фасади, тераси, стълбища и съпътстващи работи в стара сграда на 103 ДГ „Патиланско царство“, ул. „Гинци“ № 16, ж.к. „Хаджи Димитър“, район „Подуяне“, гр. София,- за изготвяне на инвестиционен проект за изграждане на здравен пункт в село Волуяк.

comment 0
visibility 695
тенис маса

Монтираха нова тенис маса пред бл. 7 в "Гевгелийски" (СНИМКИ)

Нова тенис маса за външна употреба вече е монтирана на площадката пред бл. 7 в квартал "Гевгелийски". Ремонтът на мястото за игра върви към финала. За да провери обновяването дойде лично и кметът на "Илинден". Новата тенис маса тежи над 750 кг., но е с приятен дизайн. Направена е от удароустойчив сиво-зелен специфичен бетон с 6 см. дебелина на плота. За безопасна употреба е обточена с алуминиеви кантове, съобщават от администрацията на района. На площадката ще се постави още едно детско съоръжение за игра. Ремонтът стана факт след среща на група майки от квартала с представители на районната администрация.    

comment 0
visibility 3997
паркинг на пазара Ситняково

Вдигат паркинг за 1,9 млн. лв. за над 200 места на пазар "Ситняково"

Нов паркинг за над 200 места за автомобили ще се строи на столичния пазар "Ситняково", който е част от Пазари Изток. На сесията на СОС днес бе приет докладът за инвестиционно намерение на  общинското дружеството за изграждане на етажен надземен паркинг на територията на пазар "Ситняково" и финансиране на строителството. Инвестицията възлиза на 1,9 млн. лв. бед ДДС. Паркингът ще бъде на няколко нива и капацитетът му ще бъде за около 270 автомобила, казаха от Пазари Изток пред Столица.bg. От дружеството започват предпроектно проучване, после поректиране и отваряне на процедура за избор на изпълнител.  Мястото за автомобилите ще бъде откъм ул. Сирак Скитник, която води да известното като Бастилията 31 СУЧЕМ "Иван Вазов". Това ще улесни и родителите, който сутрин оставят децата си на училище. И в момента на терена, където ще се строи паркинг спират автомобили, но капацитетът е доста ограничен. Изграждането на паркинг ще подобри качеството на живот и градската среда, аргументира се пред колегите си общинският съветник и вносител на доклада Николай Стойнев.    относно инвестиционно намерение на  „Пазари Изток“ ЕАД за изграждане на етажен надземен паркинг на територията на пазар „Ситняково“ и финансиране на строителството.

comment 0
visibility 1003
миене

Спират колите по Околовръстното след 23 часа

След 23 часа днес ще започне миенето на Софийски околовръстен път- Южната дъга.Това ще промени доста движението на колите по част от улиците в района, съобщават от Столична община. Достъпът на превозни средства до централното северно и южно платно на Околовръстния път се забранява от 23 часа днес до 05 часа утре.Това важи за участъка от „Александър Малинов“ до бензиностанция „ЕКО“. Автомобилите могат да ползват локалните платна в същия участък. Ето и другите промени в движението заради миенето на Южната дъга: От 23.00 часа на 12.07.2019 г. до 05.00 часа на 13.07.2019 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по централното северно платно на Софийски околовръстен път в участъка от бензиностанция „ЕКО“ до бул. „България“. Движението на коли ще се извършва в северното локално пътно платно в същия участък. Влизането на автомобили по централното южно пътно платно на Околовръстния път в участъка от бул. „България“ до бензиностанция „ЕКО“ се забранява от 23.00 часа на 13.07.2019 г. до 05.00 часа на 14.07.2019 г. Движението ще се извършва в локалното южно пътно платно в същия участък.  

comment 0
visibility 799
Теренът, който ще бъде застроен при бл. 401 в район Младост

Кметът на Младост проверява издаденото разрешително от арх. Стефанов

Вътрешна проверка започва в общината в район Младост за издаденото разрешително за строеж до бл. 401 от главния архитект Стефан Стефанов. Тя е по искане на и. д. кмета арх. Румен Русев, научи Столица.bg. Арх. Стефанов е представил обяснения пред кмета и сега ще се провери дали са спазени всички процедури и законови срокове. Длъжен съм да направя проверката на цялата документация, за да установя дали обясненията от арх. Стефанов отговарят на истината, заяви пред Столица.bg арх. Русев. В края на юни от район Младост бе издадено разрешително за издигане на строеж до бл. 401 в Младост 4. И това става, докато работна група от общински съветници водят преговори със собствениците там да не се застроява, а да ги обещетят с друг терен. В момента, в който собсвеникът получава зелена светлина прекратява разговорите. Това бе повод кметът на София Йорданка Фандъкова да поиска оставката на гл. арх. Стефан Стефанов. Такава не е подадена и не виждам защо трябва да има оставка, коментира районният кмет арх. Русев пред Столица.bg. Новият строеж до бл. 401 ще е с РЗП около 5000 кв. м, а проектът струвал около 100 000 лв. Живеещите в бл. 401 протестират срещу застрояването там още от 2016 г.  

comment 0
visibility 468
фалшива новина

Стефка Костадинова стана мишена на фалшива новина

  Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова стана поредната жертва на фалшиви новини, съобщиха от БОК. Докато легендарната атлетка била на почивка в Гърция със семейството си, в родни медии се появила сензацията, че е приета по спешност в болница и оперирана. Световната рекордьорка в скока на височина не научила обаче директно за измамата. Първо се озадачила от обаждания по телефона от рода на „Как си? ... Ние сме с теб“ и подобни, които тя по принцип получава още от състезателка. Ситуацията станала подозрителна, когато дошла втората вълна обаждания с послания като „Ти си шампионка и победител и ще преодолееш всички изпитания...“ Накрая майката на звездата телефонирала разтревожена и я призовала да не я лъже, че е в Гърция и да крие операцията. Костадинова не смята да опровергава и да отговаря на никого, защото според нея така така ще стане част от измамата. Според нея фалшивата новина е провокирана от големия шум, който се вдигна отново около нея в последните два месеца. Срещите на първата дама на родния спорт с Принц Албер, президента на МОК Томас Бах и церемониите с нейно участие на вторите Европейски игри в Минск са я направили перфектната мишена за измамниците. А голямото й разочарование е, че дори някои сериозни медии изненадващо са публикували лъжата „копи пейст“. В същата ситуация изпадна наскоро и най-популярният българин Христо Стоичков. Сайт за фалшиви новини съобщи, че той е получил инфаркт и се намира в кома в болницата в Маями. Нещо повече – лекарите почти не давали шанс да се събуди. Камата обаче веднага реагира смело и мощно в свой стил, като се пусна в мрежата с видео, на което държи своята маркова ракия „Номер 8“. Нещо повече Кавалера на „Златната топка“ добави и строфа: „За миокарда помисли и от ракийката на Бат Ицо си пийни!“ Костадинова призна, че също приела с насмешка фалшивата новина до момента, в който чула гласа на разтревожената си майка. И довери, че без да опровергава информацията официално някои интернет медии вече са заличили лъжата, след като разбрали, че са подведени. Според нея обаче след Стоичков и нея, тепърва спортните ни звезди ще минат по реда си през схемата на измамниците.    

comment 0
visibility 820
Строителни дейности по ул. Граф Игнатиев

Строителният надзор на "Графа": Подписахме акт 10 и никой не е работил в студа

Строителните дейности по ул. "Граф Игнатиев" бяха спрени в края на декември 2018 г. заради ниските температури. Малко преди това бе пуснат в експлоатация обновеният релсов път и трамваите. Това обясни пред Столица.bg инж. Тодор Тодоров, който е от строителния надзор - "ДЗЗД Проджект наздор София - Център", на реконструкцията на централната столична улица и около нея. Той е категоричен, че внесените в прокуратурата сигнали от неправителствена организация за реконструкцията на "Графа" са стандартни обвинения. НПО-то, сезирало магистратите за дните, през които строителят не е работел и са признати с протокол от наздора, не са 86, а са два пъти по-малко. Също така при спирането на работата с акт 10 изпълнителят продължил да работи, за да навакса в скровете, а това било незаконно строителство. Така Столична община е спестила санкция от 240 000 лв. на ден за закъснение, а общо глобата надхвърляла 4 млн. лв.  При температури под 5 градуса не се работи и най-вече не се поставят настилки, лепена, каквато е там. Затова на "Графа преустановихме работата с акт 10 заради ниските температури. Документът е подписан тристранно - от изпълнителя, от строителния надзор и от възложителя - Столична община, обясни инж. Тодоров. Изпълнителят на ремонта Джи Пи Груп искаше да му бъдат признати над 100 дни за лоши метеорологични условия. От надзора обаче, след искана справка от НИМХ, бяха одобрени само 86. Строителната фирма Джи Пи Груп  бе глобено първо 109 000 лв., а след това с още 279 000 лв. за качеството на ремонта. Санкциия от около 100 000 лв. възложителят наложи и на строителния надзор, както и около 35 000 лв. на архитектурното бюро АДА.

comment 0
visibility 974
пожарна

Запалиха "Алфа Ромео" в "Изток"

Лек автомобил "Алфа Ромео" е бил запален снощи към 22.40 в столичния квартал "Изток". На място са пристигнали екипи на пожарната и полицията, съобщават от МВР. От пламъците е пострадал и паркиран в близост "Опел Зафира". Той се оказал собственост на скулптора и общественик проф. Велислав Минеков. Направен е оглед на място, по случая има образувано и досъдебно производство. В момента се изясняват всички факти и обстоятелства около инцидента. Работи се и по версията за умишлен палеж на "Алфа Ромеото".      

comment 0
visibility 2511
класиране

СМГ с най-висок бал за прием след седми клас

Математическата гимназия в София е с най-висок бал за прием след седми клас. Това съобщиха пред журналисти от Министерството на образованието. По-рано днес бяха публикувани и резутатите след първото класиране за гимназиите в града, съобщи bTV. Второто място е за 91 НЕГ „Константин Гълъбов”, после е 73 СУ „Владислав Граматик”, ТУЕС на ТУ-София, Испанската гимназия, Първа английска гимназия, Втора английска гимназия и Френската гимназия. Има кандидат- гимназист с уникален бал- 500 точки. Той е приет в Първа английска гимназия. Тази година за първи път кандидатстването бе изцяло през интернет. Децата можеха да избират между 2500 профилирани и професионални паралелки.    

comment 0
visibility 424
изложба

Изложба учи как сами да правим електричество

Уникална експозиция ще пренесе малки и големи в света на великите открития на нашето време. Изложбата се казва "Изживей науката" и отваря врати в The Mall на Цариградско шосе, ниво -2 на 13 юли. На близо 1000 квадратни метра ще има невероятни изживявания от химията, физиката, биологията  за децата, но и за родителите им с помощта на над 25 атракциона. Всички ще потеглят на пътешествие в света на природните феномени, ще има демонстрации за това колко бързо реагират нашите мозъци. По-любознателните ще научат и как може да се накара музикален инструмент да зазвучи без струни, как се взаимодейства с електрическа светлина само с движения на ръцете и най-вече- как сами да правим ток. За по-смелите има предизвикателства на тема равновесие, проверка на паметта, преживяване на земетресение, дори ще има и демонстрация как се става невидим. Дори и за малко. "Изживей науката" ще бъде в търговския център до 30 септември включително. Билетите са на цени 10 лв. за деца между 3 и 17 години, 12 лв. за възрастни ( навършили и над 18 г.). Входът е безплатен за деца от 0 до 2 години.

comment 0
visibility 1534
задръстване

Задръстване заради верижна катастрофа на бул. "Цариградско шосе"

Задръстване се е образувало на 4 километър на бул. "Цариградско шосе" в посока Пловдив заради верижна катастрофа. Това съобщи шофьор, цитиран от Радио "Фокус". По първоначални данни един човек е ранен и е откаран в болница.На място има екип на "Пътна полиция", който се опитва да нормализира трафика. Униформените съветват водачите да карат с повишено внимание и съобразена скорост в района на инцидента.