Новини от 15.07.2019

comment 0
visibility 339
нощен трафик

Новините в София: Най-важното за деня 15 юли, 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София днес, 15 юли 2019 г. Слагат нови тротоари по бул. "Искърско шосе" (СНИМКИ) Ремонтите в различни части на столицата продължават с пълна сила. Нови тротоари се слагат по бул. „Искърско шосе“, който се ремонтира основно в отсечката от бул. "Христофор Колумб" до ул. "Илия Бешков" Ценна книга на Васил Априлов може да се види в Националната библиотека  Книга, писана от Васил Априлов, може да се види в Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" на 19 юли. "Заветът" на видния български просветител може да се сравни с личните тефтерчета на Левски, Ботев и Раковски, които са от колекцията "Български исторически архив" Бизнесменът Николай Младжов пред Столица.bg: Опитаха да фалшифицират и платна на Светлин Русев (СНИМКИ) Една изложба в столична галeрия взриви културната общественост у нас със съмнения за изложени фалшификати. Става дума за галерия "Структура" и експозицията "Модернизъм и авангард. В "Овча купел" санират втори блок (СНИМКИ) Втори блок в "Овча купел" вече се санира по "Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради”. Предвидените за саниране обекти са общо четири. Водещ доставчик на автомобилни светлини отвори център в София Компанията „Одело“, водещ доставчик на автомобилни светлини за най-големите производители на коли като "Даймлер", БМВ, "Ауди", "Тойота" и "Рено", откри развоен център в София. В момента той разполага с екип от 10 инженери, които вече работят по първия си проект за един от клиентите на фирмата. Турци, италианци и французи питат за минералната баня в Банкя (СНИМКИ/ВИДЕО) До пролетта на 2020 г. балнеолечебницата отваря, реставрацията и възстановяването вървят с бързи темпове, убеди се кметът Йорданка Фандъкова Доставчик на Мерцедес откри развоен център в София Основен доставчик на Мерцедес официално отвори развоен център в София, съобщи money.bg. Инвестицията бе обявена още миналата година и става въпрос за завод за фарове на марката. R&D цeнтъpa в Coфия бe чacт oт oбявeнaтa пpeз 2018 г. инвecтиция oт 40 млн. eвpo нa бългapcĸия пaзap. Компанията Одело Груп откри високотехнологичен завод за светлини на Мерцедес в зона Куклен. Пусната е процедура за баните в Овча купел и Горна баня Съвсем скоро ще започне възстановяването на още две знакови минерални бани в София. Пусната е процедура за избор на изпълнител на баните в Овча купел и Горна баня, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Социолог: Фандъкова побеждава Мая Манолова на балотаж Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг е на мнение, че Йорданка Фандъкова отново ще бъде избрана за кмет на столицата. Това мнение Павлов огласи на пресконференция в БТА.  

comment 0
visibility 717
Йорданка Фандъкова

Социолог: Фандъкова побеждава Мая Манолова на балотаж

Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг е на мнение, че Йорданка Фандъкова отново ще бъде избрана за кмет на столицата. Това мнение Павлов огласи на пресконференция в БТА. Това становище е базирано на резултати от проучване, проведено в периода 24 юни – 3 юли сред пълнолетни столичани. Смята се, че Фандъкова и Манолова ще стигнат до балотаж. Фандъкова ще спечели на балотажа с 59% срещу Манолова, която ще получи 41%, смятат участниците в проучването. За общинския съвет се очаква доста голямо разнообразие, споделя Юлий Павлов. Ще има превес на ГЕРБ- 28.9%, БСП- 21.8%, "Демократична България" - 5.6%, ВМРО - 3.8%, СДС -2.2 % "Атака" - 2.1%, ДПС - 1.5%. Има голяма вероятност 4.3% да вземе при евентуално участие Слави Трифонов със своя партия или политическа формация, която да подкрепи. 54.6% от участвалите в проучването ще гласуват на изборите през октомври, а 28% все още не са сигурни дали ще стигнат до урните. Проучването показва, че столичани гледат по-оптимистично на бъдещето и очакват положителни промени. 43% от анкетираните смятат, че Йорданка Фандъкова прави най-доброто за метрото, парковете и зелените площи в столицата. Според проучването, Йорданка Фандъкова, Мая Манолова и Румен Радев са с най-голям и положителен рейтинг.

comment 0
visibility 740
Стоп кадър

Ларгото в центъра на София отново е за ремонт

Ларгото отново трябва да се ремонтира. Това е едно от местата с най-много туристи в София. Разкопките, които се намират под него в последно време са засенчени от ужасното състояние на паветата отгоре. Това е състоянието на района след ремонта, направен преди три години. Повечето от паветата могат да бъдат извадени от всеки. Преди година беше направен ремонт на първия ремонт, а сега вече се налага трети, за да се предотврати опасността за преминаващите хора. Гражданите смятат, че всичко това е заради използваните некачествени материали. Според общината, се налага да се следва сложна процедура. Констатациите трябва да се изпратят до министерството, което пък да изпрати сигнал до изпълнителите. Изпълнителите твърдят, че до момента не са получили никакъв сигнал. Ако, обаче, наистина са се появили дефекти, ще се отстранят, тъй като гаранцията е 10 години.

Реклама
comment 0
visibility 1058
Горешляци в Банкя

Горешляците в Банкя са в разгара си

Банкя отбелязва празниците на града, наречени Горешляци, с богата програма. Заедно с това ще бъде отбелязан и 50-годишният юбилей от обявяването на Банкя за град. Още от 13 юли са започнали събитията, свързани с празника. На 17 юли се очаква представянето на етно проекта „Белонога“. На 18 юли празника ще уважи Ицо Хазарта. Рок групата „Конкурент“ ще е на сцената на 19 юли. Всички очакват уникалният спектакъл на ансамбъл „Българе“, който е предвиден на 20 юли. Районната администрация ще организира срещи с дълголетниците и младежите от града. „Библиобусът“ на Столична библиотека ще осигури приятни четива. В празничната програма ще се включат и актьора Евгени Будинов, Александра Александрова и Огнено шоу на ТС „Смехурко”. На 19 юли ще се проведе Мото парад, в който участие ще взе и GENTLEMEN MC BULGARIA. На 20 юли пък ще се проведе забавен Авто ретро парад край парк „Ротонда“. Лятното кино също ще допринесе за празничното настроение в Банкя с прожекцията на Бай Ганьо в банята” на 21 юли от 21:30 ч. Последният празничен ден ще е 21 юли, когато ще се състои традиционният пленер на художниците, неразривно свързани с галерия „Тандра” и Банкя, а Маестро Иван Яхнаджиев ще рисува с децата на града. Безплатен е входа за всички граждани и гости на града за всички събития в парк „Ротонда“.

comment 0
visibility 722
вода

Спират водата в Банкя, Бояна и Кремиковци

Плановите ремонти на „Софийска вода“ на 16 юли, вторник, ще станат причина някои столични райони да останат без вода. Заради монтаж на спирателен кран на ул. „Копривщица“ вилна зона „Градоман“, гр. Банкя, от 09:00 до 21:00 ч. ще спре водата на  живеещите в района на: кв.“ Михайлово“ в.з. „Градоман“ кв. „Градоман“ ул. „Ал. Стамболийски“ от ул. „Христо Смирненски“ до ул. „Никола Вапцаров“ ул. „Родина“, ул. „Георги  Бенковски“, ул. „Захари Стоянов“, ул. „Майор Коста Паница“ от ул. „Люлин“ до края на улицата, ул. „Люлин“ от ул. „Майор Коста Паница“ до края на улицата ул. „Персенк“, ул. „Кукувица“, ул. „Железничарска“, ул. „Рила“, ул. „Зора“, ул. „Искра“ ул. „Средна гора“ от ул. „Искра“ до ул. „Зора“, ул. „Венера“, - ул. „Кос“ Заради изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Панорамен път“ кв. „Бояна“, от 09:00 до 21:00 ч. ще бъде спряна водатат на живеещите в района на: ул. „Панорамен път“ – нечетни номера, ул. „Божур“, ул. „Васил Чекаларов“. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Здравец“ кв. „Кремиковци“, от 09:00 до 16:00 ч. ще бъде спряно водоподаването на живеещите в района на: ул. „Кремиковска“, ул. „Ралица“, ул. „Свети Георги Победоносец“, ул. „Гергана“. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Милин камък“ с. Бусманци, от 09:00 до 15:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на ул. „Милин камък“.  

comment 0
visibility 453
Магистрала Хемус, пормяна в движението в посока София

Профилактика на осветлението на Витиня променя движението към София

Промяна в организацията на движението ще има в посока София по магистрала Хемус на 16 юли т. г., вторник, предупреждават от АПИ. Трафикът ще се пренасочва от км 35+450 (служебна връзка) на магистралата по път I-1 София - Ботевград и при км 30+260, при пътна връзка "Витинска река“, ще се включва отново в Хемус. Промените ще бъдат за времето от 8.30 ч. до 16.30 ч. на 16 юли. Движението за Варна в тунел Витиня на Хемус ще става поетапно в аварийна или изпреварваща лента поради профилактика на осветлението.  От 10.00 ч. до 12.00 ч. движението в тръбата за София на тунел Топли дол ще се извършва само в изпреварващата лента. Поради ремонт на мобилни клетки и светофарни уредби ще са затворени двете активни ленти на съоръжението. От 12.00 ч. до 14.00 ч. ще се ограничава движението в изпреварващата лента на тръбата за София, а трафикът ще се извършва в съседната активна лента.

comment 0
visibility 467
Здравният министър Кирил Ананиев

До 2 години в София ще има Национална педиатрична болница

До 2 години в София ще има Национална педиатрична болница. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев в "Лице в лице" по bTV. Вече е пусната обществената поръчка за избор на изпълнител. Лечебното заведение ще бъде в двора на Медицинска академия. Според нормативните документи са заложени задължителни срокове за различните дейности - проектиране, строителство и т. н. "За да не се блокира обществената поръчка сме заложили срок за детската болница 42 месеца, три години и половина. Сигурен съм, че тя ще бъде построена по-бързо, за 2 години", каза Ананиев. Той уточни, че до 20 август т. г. се приемат документи на кандидатите, а на 21 август се отваря документацията. "Има хора, които сериозно се интересуват от посторяването на болницата", заяви здравният министър.  В двора на Медицинска академия има издигната сграда, но тя трябва да бъде препроектирана и да се направи сериозен анализ на състоянието ѝ, тъй като дълго време строежът е изоставен. С обществената поръчка трябва да се избере изпълнител, които да проектира и да построи болницата, а също да се определи и строителния надзор.

comment 0
visibility 581
Изгубени пари

900 лв. чакат собственика си във II РПУ трети месец

Три месеца вече полицаите от столичното II РПУ чакат, притежателят на загубените 900 лв. да им се обади или да дойде да си ги прибере, съобщават от полицията. Сумата бе намерена на 6 април 2019 г. На същия ден около 20.00 часа млада жена е предала намерените 900 лв. в районното. Дамата разказала, че преди минути ги намерила разпилени на оживения бул. Ген. Н.Столетов при срещу Пета градска болница. Парите продължават да се съхраняват във II РПУ. По случая е образувана преписка, но все още никой не се е появил да поиска парите. От полицията съобщават, че притежателят на 900 лв. трябва да докаже собственост, за да си вземе изгубените пари.

comment 0
visibility 738
Лятна занималня на Столична библиотека

Продължава Лятната занималня в Столична библиотека

До края на юли 2019 г. продължава Лятната занималня в Детския център на Библиотеката на София. От началото на ваканцията до момента заниманията са посетили над 450 деца. Малките любители на книгите отново ще могат да се срещнат с Милен Хальов и неговата книга „Кало Змея" на 23 юли, съобщават от Столична библотека. Освен това децата ще се радват и на среща с фондация „Четири лапи" на 18 юли. Малчуганите ще могат  да програмират с роботчетата Финч на 24 юли и да участват в арт работилницата на 30 юли 2019 г. Входът е свободен и безплатен.

comment 0
visibility 486
Общинският съветник от БСП Николай Николов

Общински съветник се кандидатира за районен кмет

Най-младият общински съветник в групата на БСП Николай Николов се кандидатира за районен кмет. Като жител на район Красно село и председател на районната организация, той бе номиниран от структурата на социалистите. Кандидатурата му бе обявена през уикенда. "Когато ситуацията е най-тежка, когато атаките идват отвсякъде, вярвам, че е дълг на районния председател да поеме отговорността да бъде кандидат за кмет. Вече 32 години живея на територията на района. Помня как изглеждаше едно време, виждам как изглежда и сега. Знам какви са проблемите и имам конкретни предложения за разрешаването им", написа в личния си профил в социалната мрежа Николов. В момента кмет на район Красно село е Христо Апостолов от СДС. Другите номинации на столичните социалисти за софийските райони са: Слатина - 33-годишният икономист Димитър Главинов, Триадица -  Александър Вачев, на 50 години, икономист информатик, експерт в областта на сигурността, Илинден - Георги Томов, 33 години, предприемач в сферата на търговията и услугите, Средец - Иван Виделов, 41-годишен магистър по национална сигурност  и Витоша - Александър Кьосовски, финасист, консултант по европейски програми, на 35 години.  

comment 0
visibility 1306
96 Детска градина в Дружба 1

До месец приключва ремонтът на 96 градина в Дружба 1 (СНИМКИ)

До месец ще е готова изцяло ремонтираната 96 детска градина "Родна китка" в столичния квартал Дружба 1, район Искър. Това обясниха пред Столица.bg работници на обекта. Детското заведение беше с вредните ентернитови стени и изцяло бе обновена. Най-вероятно още този септември градината ще заработи. Освен това към основната сграда се направиха пристройки за още две групи и физкултурен салон, какъвто малчуганите нямаха. Едната от новите групи ще е яслена. И през почивните дни кипеше усилена работа. Вече са започнали озеленяването на двора. Откъм новите пристройки пък ще има две нови площадки за игра на децата. Градината е строена през 80-те години на миналия век.  

comment 0
visibility 1953
банята в Горна баня

Пусната е процедура за баните в Овча купел и Горна баня

Съвсем скоро ще започне възстановяването на още две знакови минерални бани в София. Пусната е процедура за избор на изпълнител на баните в Овча купел и Горна баня, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. За Овча купел е осигурено европейско финансиране. За Горна баня пък още се търси. За възстановяването на минералната баня там ще се необходими около 1,5 млн. лв., каза зам.-кметът по култура доц. д-р Тодор Чобанов. Стратегията ни за минералната вода е да върнем блясъка на София, която е създадена около минерални извори", каза кметът Йорданка Фандъкова в Банкя. За банята в Горна баня вече има и идеен проект. там обаче и изключително малък дебитът на минералната вода - 0,8 л в сек. А това ще е недостатъчно за пълненето на басейните. Именно затова се е наложило препроектиране и създаване на на няколко кабинки с вани, в които ще се извършват балнеолечебни процедури изцяло с минерална вода. В басейните пък водата ще е смесена. Работим по два големи обекта с минерлан вода - банята в Овча купел и аквапарка в парк "Възраждане", каза столичният кмет. В тотална разруха продължава да тъне банята в столичния Княжево, но тя е собственост на Министерство на здравеопазването. Вече 7 месеца от там мълчат и не предприемат никакви действия по спасяването на сградата на минералната баня.  

comment 0
visibility 757
Официално откриха развоен център на Одело

Доставчик на Мерцедес откри развоен център в София

Основен доставчик на Мерцедес официално отвори развоен център в София, съобщи money.bg. Инвестицията бе обявена още миналата година и става въпрос за завод за фарове на марката. R&D цeнтъpa в Coфия бe чacт oт oбявeнaтa пpeз 2018 г. инвecтиция oт 40 млн. eвpo нa бългapcĸия пaзap. Компанията Одело Груп откри високотехнологичен завод за светлини на Мерцедес в зона Куклен. Дъщepнoтo дpyжecтвo нa "Oдeлo Фapбa" работи по пpoeĸти зa зaдни cвeтлини нa aвтoмoбили в oфиca в cтoлицaтa. Продуктите ще се пуснат в масово производство 2 гoдини cлeд пъpвoнaчaлнaтa пpoeĸтнa фaзa. В развойния център вече са наети родни 10 виcoĸoĸвaлифициpaни инжeнepи. Очаква се до края на годината екипът да нарастне до 20, а в рамките на 3 години да достигне 40 служители. Te щe paбoтят по мexaничeн дизaйн, oптиĸa, xapдyep eлeĸтpoниĸa, coфтyep eлeĸтpoниĸa и тecтинг", пocoчвaт oт "Oдeлo Бългapия". От дружеството споделят, че търсят динaмични млaди cпeциaлиcти, ĸoитo ca гoтoви дa пocpeщaт пpeдизвиĸaтeлcтвaтa нa aвтoмoбилния ceĸтop и дa ce paзвивaт в тaзи cpeдa. "Одело" доставя aвтoмoбилни cвeтлини на някои от нaй-гoлeмитe пpoизвoдитeли нa aвтoмoбили ĸaтo "Даймлер", БМВ, Рено, Тойота и др. Развойни центрове на компанията има в Щутгарт и турския Бурсия, а служителите им общо надхвърлят 4000. Заводите на команията са в Гepмaния, Cлoвeния, Typция и Kитaй.

comment 0
visibility 877
Полиция

Столичната полиция издирва 74-годишна жена

Полицията издирва 74-годишна жена, която се е загубила. Тя е била в столичния "Лозенец", около хотел Хилтън, съобщават от МВР. Името на жената е Румяна и е с напреднал стадий на деменция. От 12 юли т. г. тя е в неизвестност. От полицията призовават всички, които са забелязали жената да се обадят на тел. 0884 550172 , 0888 555 412 или 112.

comment 0
visibility 1512
концерт Ал Бано

От 50 до 120 лева билети за Ал Бано и Ромина Пауър в "Арена Армеец"

От 50 до 120 лева са цените на билетите, които феновете могат да си купят за легендарния дует Ал Бано и Ромина Пауър. Хартийките са в продажба от утре- 16 юли. Двамата се завръщат в София с концерт в "Арена Армеец" на 2 декември, съобщават организаторите от София Мюзик Ентърпрайсис. Проявата е посветена на 40 годишната им кариера. За родните фенове ще има много изненади. Предвидена е страхотна сценография, само хитов репертоар, невероятни ефекти и мултимедия. В спектакъла ще има включени и специални гости. На този етап обаче Ал Бано и Ромина предпочитат да ги запазят в тайна.  

comment 0
visibility 315
Кметът Йорданка Фандъкова на проверка в Банкя

Йорданка Фандъкова: Съсредоточена съм в поетите ангажименти, номинации през септември

Столичният кмет Йорданка Фандъкова още не мисли за избори и кандидатури и не се е концентрирала политически. Продължават да я вълнуват започнатите проекти в столицата и ежедневно следи и прави проверки на обекти, по които се реализират проекти. Днес тя беше на инспекция в Банкя, за да провери как вървят строителните дейности и напредъкът на минералната баня. "Засега съм съсредоточена изключително много в ангажиментите, които съм поела аз и целият екип заедно с районните кметове. Работим навсякъде и променяме града в последните години. Имаме много планове, така че използваме лятото, строителния сезон, за да напреднем във всички дейности. Междурвременно казвам, че изборите са много важно нещо, най-важния изпит за всички политици, но трябва да се направи подготовката така, както е редно", каза пред журналисти Фандъкова. "Както знаете в момента вървят номинации в почти всички партии, започват и в ГЕРБ. Има процедури, които трябва да се спазят. Септември ще коментираме, когато ще имаме резултати. Виждаме в БСП номинациите и естествено е партийни структури да номинират г-жа Манолова като знаково лице, така че всеки ще вземе своето решение. Ние ще го обявим, когато наближат изборите", допълни тя. След свикването на Изпълнителна и етична комисия в ГЕРБ работим на пълни обороти, срещаме се и коментираме, за да можем да реагираме на всички сигнали. Между другото винаги сме правили така при нас. Сега това е изведено като важна партийна политика, за да не допускаме лоши практики, които да повлияят върху толкова много неща, които сме свършили, за да променяме градовете си. Когато кажеш, че ще се бориш с негативни явления, трябва да го правиш реално. Разглеждат се сигналите и ще продължим така. Аз лично, когато имам сигнал, възлагам проверки и изпращам на компетентни органи, за да знаят хората и да не се изкушават хората", обясни Фандъкова, която е зам.-председател на ГЕРБ.

comment 0
visibility 695
концерт

Ансамбъл "Българе" в концерт срещу насилието и наркотиците (СНИМКИ)

Националният фолклорен ансамбъл "Българе" изкара на дълго хора млади и стари жители на район "Овча купел"-стара част. Танцьорите и певците бяха част от приятните изненади в концерта „Подай ръка! Има и друг начин – без насилие, наркотици и опасности на пътя!“. Организатор на проявата е Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и администрацията на района.  Начало на пъстрата програма даде оркестър "Багри" и певицата Кристина Карамфилова. За високия градус на настроението се погрижиха и от формация „Троп’Ангели“, а празничната програма завърши с нестинарски танц в изпълнение на семейство Манолови.

comment 0
visibility 1543
Банята в Банкя

Турци, италианци и французи питат за минералната баня в Банкя (СНИМКИ/ВИДЕО)

Турски, италиански и френски фирми, с опит в балнеолечението, вече се интересуват от минералната баня в Банкя. Чужденците имат интерес към мениджмънта и управлението на една от наи-известните в България балнеолечебници. Едни от кандидатите са турска фирма, която управлява големи СПА центрове в Истанбул и Бурса, каза пред Столица.bg кметът на район Банкя Рангел Марков. Той обаче уточни, че в момента се правят анализи и има 5 варианта за управлението, но ще бъде пусната процедура за избор на стопанин на банята. "В Будапеща и Баден има и басейн за плуване. Ние също ще направим такъв, закрит, 25-метров. Той ще е на ниво -1. За него ще търсим външна инвестиция", каза Марков. С бързи темпове върви реставрацията, възстановяването и адаптацията на на емблематичния за Банкя обект. Вече е към приключване грубата строителна дейност. "Хванахме последния момент за спасяване на банята. Още няколко дни и от едната страна щеше да рухне покрива и конструкцията, каза Марков. Обновяването на обекта започна в началото на ноември 2018 г. Покриваъте изцяло подменен, нова е дограмата и фасадите са готови.  "Банята ще е готова през 2020 г. и догодина по това време вече ще работи. Столична община е инвестирала над 20 млн. лв. в минералните води на София. В Банкя е най-знаковата баня като архитектурна стойност. Увеличен е и капацитетът на подземните помещения за СПА. Стратегията ни е да се използва максимално минералната вода", каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя заедно с депутата Красимир Велчев, кмета на Банкя Рангел Марков и общинските съветници Анна Стоикова и Николай Стойнев, зам.-председател на СОС направиха проверка за напредъка на строителството на минералната баня в Банкя. Минераланата вода ще се изполва вторично, като след басейните ще влиза в специален енергиен център, в подземието на сградата. Така използваната вече вода ще отоплява банята, а лятото ще я охлажда. Столичният кмет похвали районния Рангел Марков, благодарение на когото възстановяванета на банята върви с бързи темпове. Изпълнител на проекта е Консорциум Банкя 2020. "Работата на обекта е прецизна и възстановяваме всички архитектурни детайли, а те трябва да бъдат реставрирани", обясни Рангел Марков. Проектът за възстановяване, реставрация и адаптация на банята изцяло е съгласуван с Института по паметниците на културата. В оригиналния си вид се запазват фасадата, басейните, подовете, голямото централно фоайе и дървените кабинки. Майстори почистват оригинлани плочки от подовата настилка и те отново ще бъдат поставени, видя Столица.bg. Изцяло е запазена и дърворезбата на дървените прегради между кабинките. Те вече са изшлайфани и са подготвени за лакиране. След като изцяло бъде завършен покривът на минералната баня, тогава ще започне възстановяването на централното фоайе. В момента там най-много си личи разрухата от изоставянето на банята преди 20 години. Куполът е пропит от влага, а стените са на юфка. Реставраторите обаче са категорични, че след новия покрив напълно ще възстановят фоайето. Вече са реставрирани и коритата в големия басейн и предстои да бъдат поставени. Най-важното обаче е, че сполучливо е възстановена емблемата на минерланата баня в Банкя - морска мида. Огромна такава има над централния вход, а по-малки са в дърворезба над всяка врата на кабинетите.

comment 0
visibility 1219
доктор разбита кола

Разбиха колата на лекар в "Дианабад"

Неизвестни разбиха и ограбиха личния автомобил на лекар в столичния квартал "Дианабад". "Аудито" на д-р Делян Георгиев е било паркирано пред блока, в който живее. Бандитите са взели лекарската му чанта, ехограф и медицинска техника, нужни при спешни случаи, съобщава "Трафик нюз". Преди броени дни 33-годишният доктор, баща на три деца, бе номиниран от БСП за кандидат кмет на район "Изгрев" за вота през есента. Злосторниците са били или доста нагли, или са имали предварителна информация, коментират разследващите. Защото пред входа, който е най-близо до ограбената кола, има камера. Тя обаче не била заснела бандитите. Разбитата кола на медика е поредната жертва на апашите. Заради това в квартала повечето блокове са си сложили по няколко камери. Хората твърдят, че набезите са дело на банда наркомани, които продават взетото от взломените автомобили.  

comment 0
visibility 1111
ремонти

Изгражда се улица покрай "Кауфланд" в "Младост"

Започна изграждането на улица покрай магазин „Кауфланд“ по ул. „Бъднина“ до връзката с ул. „Андрей Ляпчев“. Стартира и направата на тротоар източно от блок 328, съобщават от администрацията на "Младост". Обновяването е част от одобрената от Столична община програма на район „Младост“ за текущ ремонт по пътната и тротоарна настилка за 2019 г.Днес стартира и полагането на асфалтови кръпки при машинно изрязване и машинно полагане на асфалтобетон на улици в кварталите "Младост" 2 и "Младост" 3.  

comment 0
visibility 800
нов център

Водещ доставчик на автомобилни светлини отвори център в София

Компанията „Одело“, водещ доставчик на автомобилни светлини за най-големите производители на коли като "Даймлер", БМВ, "Ауди", "Тойота" и "Рено", откри развоен център в София. В момента той разполага с екип от 10 инженери, които вече работят по първия си проект за един от клиентите на фирмата. До края на тази година се очаква екипът да се увеличи до 20 човека. А в рамките на три години служителите в центъра да станат 40. Те работят в няколко дисциплини, сред които механичен дизайн, оптика, хардуер електроника, софтуер електроника и тестинг. Развойният център в столицата е само една част от планираната инвестиция за 40 милиона евро на „Одело“ в България. Компанията е почти готова с изграждането на производствен завод за стопове на "Мерцедес- Бенц" в Тракия икономическа зона край Пловдив, в който ще работят около 400 човека.

comment 0
visibility 641
градина за дружба

Да си гледаш чушки и домати пред блока- мисията възможна

Да си имате градинка пред блока, в която да се грижите за чушки, домати и подправки. И ако ви потрябва нещо за манджата, просто да слезете и да си го наберете. Това не е фантазия, а реалност. Тя е въплътена в споделеното пространство- "Градина за Дружба", за което разказва и Нова телевизия. В мястото са корените на модерното градско градинарство, разказва инициаторът на необичайната градина Николай Бонев. Тя се самоиздържа, не получава никакви субсидии, водата за поливане е безплатна, парцелът им е даден от пазари "Юг" през 2015 година. А мотики има за всички начинаещи. В момента мястото е за около 60 ползватели с 30 градини. Цялата градина работи на солидарен и некомерсиален принцип.    

comment 0
visibility 505
празник

"Софийски солисти" с музикален празник в Градската галерия

Камерен ансамбъл "Софийски солисти" подари уникален музикален празник на почитателите си в Софийската градска художествена галерия. Концертът бе под мотото „Барок и класика”, съобщават от ОКИ "Красно село". В програмата прозвучаха произведения от Бах, Хендел, Пърсел, Гершуин, Л. Денев и американски спиричуъли.Гост- диригент бе Любомир Денев. В концерта взеха участие сопраното Еделина Кънева и Венцислав Благоев – тромпет.