Новини от 08.09.2019

comment 0
visibility 174
София вечер

Новините в София: Най-важното за деня 8 септември, 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 8 септември 2019 г. „Воля“ обжалва разделянето на ОИК на София в 3 пункта Партия „Воля“ обжалва решението на ЦИК за разделянето на Общинската избирателна комисия на София в 3 пункта, научи Столица.bg. В началото на миналата седмица ЦИК взе решение ОИК на София да бъде разделена на 3 пункта. Гръцката полиция търси изчезнала софиянка 23-годишна българка е изчезнала след разходка в Солун, съобщава Дир.бг. Анна-Мария Василева е в неизвестност от 17 август, когато е обявена за издирване от гръцката полиция. Последно е видяна в района на Евосмос в Солун, когато е бил на разходка там. Карат в „Пирогов“ пострадали от катастрофа с автобус и ТИР на "Хемус" Седем човека са пострадали при катастрофа с автобус и ТИР на магистрала „Хемус“ в платното от София за Варна, съобщава БТВ. Автобусът е бил пълен с пътници. Катастрофата е станала около 16 ч. Екипи на пожарната, полицията и Спешна помощ са на мястото на инцидента. 10-годишен колоездач пострада в София Дете на 10 години в столицата се е ударило с колелото си в автобус, съобщава БНР. Инцидентът е станал край метростанция „Стадион Васил Левски“. Без вода в Центъра и Бистрица в началото на седмицата Планови ремонти на мрежата на „Софийска вода“ ще наложи временното спиране на водата в някои места на столицата в понеделник, 9 септември. Инцидент блокира метрото в столицата Мъж е паднал на релсите на метростанция „Сливница“, съобщава Монитор. Това е блокирало цялото движение в метрото. Възобновяват протеста на Горубляне Жителите на Горубляне започват отново с протестите си от понеделник, 9 септември, информират от инициативния комитет.

comment 0
visibility 724
Протест Горубляне

Възобновяват протеста на Горубляне

Жителите на Горубляне започват отново с протестите си от понеделник, 9 септември, информират от инициативния комитет. Те ще блокират кръстовището на бул. „Цариградско шосе“ , ул. „Павел Красов“ и ул. „Димитър Пешев“ от 18.30 ч. до 20.30 ч. всеки ден от понеделник, 9 септември, до петък, 13 септември. Изпратено е уведомление. Не е получена забрана или предложение за промяна на място или час от кмета на столицата.

comment 0
visibility 9466
метро

Инцидент блокира метрото в столицата

Мъж е паднал на релсите на метростанция „Сливница“, съобщава Монитор. Това е блокирало цялото движение в метрото. Според свидетели, прилошаване е причината мъжът да загуби равновесие и да падне. Човекът е бил в съзнание, когато линейката е потеглила към болничното заведение. Не се споменава за опасност за живота на мъжа. Метрото е било спряно за около 20 минути.

Реклама
comment 0
visibility 804
вода

Без вода в Центъра и Бистрица в началото на седмицата

  Планови ремонти на мрежата на „Софийска вода“ ще наложи временното спиране на водата в някои места на столицата в понеделник, 9 септември. Заради изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Никола Славков“ Център, община „Триадица“, от 10:00 до 17:00 ч. ще бъде прекъснато водоснабдяването на живеещите в района ул. „Никола Славков“ от ул. „Родосто“ до ул. „Порто Лагос“ Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде доставена вода с водоноска на ул. „Никола Славков“ №46. Заради изпълнение на инвестиционен проект за подмяна на уличен водопровод на ул. „Детелина“ с. Бистрица, от 09:00 до 21:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещи в района на: ул. „Детелина“, ул. „Роза“, ул. „Сълзица“ от №6 до №12 Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, е бъде доставена вода с водоноска на ул. „Янчовска река“ ъгъла с ул. „Детелина“.

comment 0
visibility 881
линейка

10-годишен колоездач пострада в София

Дете на 10 години в столицата се е ударило с колелото си в автобус, съобщава БНР. Инцидентът е станал край метростанция „Стадион Васил Левски“. Детето е карало колелото заедно със своя баща и свои приятели. В един момент изпуснало колелото от контрол. Нараняванията му са леки. Откарано е в болница за преглед и обработка на раните. Екип на полицията е на мястото на инцидента и изяснява подробностите около инцидента.

comment 0
visibility 1067
Ремонт на 1-ва Английска гимназия

В 20 столични училища ремонтът продължава и след 16 септември

12 500 ще са първокласниците в София през новата учебна година, съобщава Ваня Кастрева, началникът на Регионалното управление по образованието, пред БНТ. Повече от 140 ремонта са направени през летния сезон в столичните училища. В 20 училища ремонтите не са приключили и учебната година ще започне въпреки ремонта. В 134-то столично училище в момента се сменя парната инсталация. Новата инсталация ще предотврати авариите, които се случваха редовно в предходните години. Забавянето на обществената поръчка забави началото на ремонта. Той няма да попречи на ученето, тъй като е създадена необходимата организация. Очаква се ремонтът да приключи до началото на октомври. Тази година много училища ще започнат учебната година с електронни дневници. В София има 100 такива училища. Така много по-бързо информацията за учениците ще достига до родителите максимално бързо.

comment 0
visibility 4031
катастрофа на "Хемус"

Карат в „Пирогов“ пострадали от катастрофа с автобус и ТИР на "Хемус"

Седем човека са пострадали при катастрофа с автобус и ТИР на магистрала „Хемус“ в платното от София за Варна, съобщава БТВ. Автобусът е бил пълен с пътници. Катастрофата е станала около 16 ч. Екипи на пожарната, полицията и Спешна помощ са на мястото на инцидента. Трима от пострадалите са насочени към „Пирогов“, трима са откарани в „Св. Анна“, а един е транспортиран в ИСУЛ. Според информацията, пътническият автобус се е забил в ТИР, който бил спрял в аварийната лента. Крайната му спирка била Лом. Затруднено е движението в района на катастрофата.

comment 0
visibility 1096
Звено за деца с аутизъм

В София заработи специализирано звено за деца с аутизъм

Специализирано звено за работа с деца с аутизъм започна дейността си в столицата, съобщава БТВ. Целта е учебният материал да е достъпен, социалните умения да се развият и да помогнат за улеснение на образователния процес. Ще бъде проведено специализирано обучение на учителите в звеното, които ще се заемат с обучението на децата и организирането на занималня в следобедните часове. В центъра се учи, рисува и говори под формата на игра. Така всичко е много по-лесно за децата. Задължително е, обаче, учителите да са квалифицирани. Университетското образование не е достатъчно. Трябва да се премине през специализирана квалификация. В момента този проект се финансира от родителите в голямата си част. Търси се помощта на институции и дарители. Трябва да се направи ограда и да се набавят специални съоръжения, за да се гарантира безопасността на децата. Може да се очаква ефективност едва след 3 години дейност на звеното.

comment 0
visibility 1911
Паметник на Съветската армия

Паметникът на Съветската армия отново надраскан

Паметникът на Съветската армия е надраскан за пореден път, съобщава БГНЕС. Драсканиците били забелязани вчера, 7 септември, от случайни минувачи. Използван е спрей. Драсканиците този път са разположени в горната страна на паметника и почистването ще е особено трудно. Вероятно това е била и целта на вандалите. Припомняме, че Паметникът на Съветската армия не веднъж осъмва с декорация. Това е вандалска проява, която се осъжда от официалната власт. Сега това се случва съвсем преди 9 септември и във времето, когато има напрежение между България и Русия по въпроса за ролята на Съветската армия в освобождението на държавите от Централна и Източна Европа от фашизма.

comment 0
visibility 402
джет ски София

Уникално светлинно шоу на язовир „Искър“(СНИМКИ)

Язовир „Искър“ стана домакин на невероятно светлинно шоу от първия ден, 7 септември, на Европейската джет ски купа "София 2019". Наградени бяха и победителите сред 67 участници в първия ден от надпреварата. Два манша се състояха във вчерашния ден в клас „Деца“, „Жени“, „Експерт до 230 к.с., “Екперт“ до 300 к.с., „Про Ам“ и кралския Про Джи Пи клас. Кристиян Киров, състезател и носител на редица отличия е коментатор и директор на джет купа София. Пет държави се включиха в надпреварата през първия ден. В края на деня бяха отличени и победителите. Наградите връчи Анатоли Илиев, който е представител на Столична голяма община и организационен секретар на „София – Европейска столица на спорта“. След това присъстващите на събитието станаха свидетели на грандиозно светлинно шоу с джетове и флайтбордъри. Днес, 

comment 0
visibility 939
изчезналата Анна-Мария Василева

Гръцката полиция търси изчезнала софиянка

23-годишна българка е изчезнала след разходка в Солун, съобщава Дир.бг. Анна-Мария Василева е в неизвестност от 17 август, когато е обявена за издирване от гръцката полиция. Последно е видяна в района на Евосмос в Солун, когато е бил на разходка там. Тя е била с бяла блуза, сини дънки, черни кецове и раница на гърба. Била е с малкото и кученце. От профила в социалната мрежа става ясно, че момичето е от София, а в момента живее в Солун. Последната й активност в социалната мрежа е на 28 юли.   Гръцката полиция призовава обществеността за помощ и всички, които имат някаква информация за младата жена, да сигнализират на горещата линия SOS 1065 в Гърция.

comment 0
visibility 225
ЦИК

„Воля“ обжалва разделянето на ОИК на София в 3 пункта

Партия „Воля“ обжалва решението на ЦИК за разделянето на Общинската избирателна комисия на София в 3 пункта, научи Столица.bg. В началото на миналата седмица ЦИК взе решение ОИК на София да бъде разделена на 3 пункта. При разпределението на членовете на ОИК в трите пункта ще бъде запазено съотношението на парламентарно представените партии и коалиции, според ЦИК. Не става ясно, обаче, какво се случва с партиите, които имат по-малко от 3 члена в комисията. Как ще се процедира в пункта, в който нямат свой представител? В случая, „Воля“ има само 2-ма представители в ОИК, а Демократична България са с 1 представител. Според юристи, решението разделянето на комисията е незаконосъобразно.

comment 0
visibility 203
Стоп кадър

Ученици от СМГ се превърнаха в успешни предприемачи

Ученици от СМГ направиха практична платформа, която ще съдейства за намиране и предлагане на работа, съобщава Нова ТВ. Платформата набира популярност не само у нас, но и зад граница. Тази платформа ще бъде представена днес в Словения. Казва се „Headstarter”. Сайтът има ролята на център, в който ученици и студенти могат да намерят стаж или работа, а фирмите да открият своите млади кадри. Още миналото лято се заражда идеята за подобен продукт, когато учениците не успели да си намерят работа, въпреки добрите си постижения в училище и качествените знания, които притежават. Платформата е факт от май тази година и вече приблизително 600 ученици са намерили работа с нейна помощ. Авторите на проекта споделят, че в сайта всеки може да си създаде CV и да намери подходящия за уменията си стаж. От друга страна всяка фирма може да се представи и да даде максимално изчерпателна информация за стажа или работата, както и начин за контакт. На конкурса в Словения възпитаниците на СМГ ще са най-младите сред всички 7 държави, които участват.

comment 0
visibility 377
Ботаническата градина

Времето и предстоящите събития на 8 септември 2019 г. в София

Времето на 8 септември Неделята в София ще е слънчева и гореща. Максималната температура ще е 27 градуса. Надвечер е възможно да се заоблачи, което няма да окаже влияние върху температурите. Предстоящи събития за 8 септември 9.30 ч. Започва литургия в храм „Рождество Богородично“ в кв. „Лагера“. 10.00 ч. Начало на "Испански на игри" в Orehhero за деца и родители 12.00 ч. Мая Манолова, кандидат за кмет на София, ще събира подписи в Борисовата градина край езерото „Ариана“. 13.00 ч. Неделя в „Музейко“, посветена на Антична Гърция. 15.00 ч. АБВ ще направи регистрацията си в Централната избирателна комисия за участие в местните избори. 16.00 ч. Въздушна йога за деца в студио Salrt&Art