Новини от 09.09.2019

comment 0
visibility 194
нощен трафик

Новините в София: Най-важното за деня 9 септември, 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 8 септември 2019 г. До 3 дни ще са готови промените в закона за тротинетките  В четвъртък или петък от Държавната агенция по пътна безопасност трябва да представят за обществено обсъждане текстовете, които ще залегнат в Закона за Движение по пътищата и регламентиращи тротинетките. Жена пострада в автобус 204 при лек инцидент Столичанка е пострадала при инцидент в автобус на градския транспорт по линия 204, потвърдиха пред Столица.bg от Карат С, частен оператор на линията. На жената ѝ е прилошало, веднага е извикана линейка и е откарана в Окръжна болница. Влиза в сила зимното разписание на градския транспорт в София Градският транспорт в София от днес се движи по зимно разписание. Интервалите между колите са по-малки, отколкото през юли и през август, съобщават от Столична община. Идеята да се сменя разписание на транспорта в София е въведена през 60-те години на миналия век. Столична библиотека възстановява изгорели книги на читалище Столична библиотека започна благотворителна кампания за набавяне на нови книги за читалище "Светлина 1956" на село Катрище , Кюстендилско. Пожар унищожи досегашните творби в читалището. Дончо Барбалов пред Столица.bg: Новите общински съветници ще решават дали да вдигат данъците (СНИМКИ) За последните 4 години Столична община е инвестирала в здравеопазване общо над 50 млн. лв. Дончо Барбалов е зам.-кмет на София по направление “Финанси и стопанска дейност”, „Столично общинско здравеопазване“ и „Транспорт и транспортни комуникации“. Роден е на 1 октомври 1966 г. Над 900 доброволци ще обновяват столичния Зоопарк На Деня на подкрепата - 14-и септември т.г., служители на TELUS International и над 900 доброволци, както и кметът на столицата Йорданка Фандъкова, ще участват в обновяването на ключови зони в столичния Зоопарк. Освен подобряване на условията на живот на животните - нови хранилки на тревопасните, почистване на зоните “Слонове” и “Понита”, инициативата цели да се създадат нови пространства за отдих на посетителите, както и боядисване на пейки и беседки. Столична община си взима линия 204 с нови автобуси (СНИМКИ) Нови автобуси МАН ще тръгнат от 16 септември по автобусна линия 204. Това ще бъдат само 18-метрови машини MAN "Lion’s City G". Те са с почти двойно повече места за пътници- 190, отколкото колите по това направление в момента, съобщи в социалната мрежа кметът на София Йорданка Фандъкова. Протести затрудняват движението в София Разрешени протестни шествия в столицата утре, 10 септември, ще създадат известни затруднения в движението в различни части на града, информират от Пресцентъра на Столична община.  

comment 0
visibility 1526
задръстване

Протести затрудняват движението в София

Разрешени протестни шествия в столицата утре, 10 септември, ще създадат известни затруднения в движението в различни части на града, информират от Пресцентъра на Столична община. Ето местата и часовете на протестите: Около 17.00 ч в района на пл. „Независимост“ и пл. „Ал. Батенберг“   Около 18.00 ч района на Съдебната палата, като шествието ще се движи по маршрута бул. „Витошка“ – бул. „Патриарх Евтимий“ – бул. „Васил Левски“ – Народното събрание     Около 18.30 ч. в района на бул. „Цариградско шосе“ и кръстовищата с улиците „Павел Красов“ и „Димитър Пешев“

comment 0
visibility 369
Арх. Борислав Игнатов

Арх. Борислав Игнатов: Станах обект на чудовищна атака

Арх. Борислав Игнатов, който е кандидат за кмет на столицата от "Демократична България", даде заслужен отговор на грозната атака срещу него и приятелката му с публикуваните в ПИК лични снимки. Той споделя, че снимките, които са станали обществено достояние, са направени преди 10 години от бившият партньор на приятелката му. След като се разделят, той започва да я изнудва и дори ги пуска в интернет с цел да бъде максимално унизена. Жената подала жалба в МВР, но не последвало нищо от това. Сега наново се появяват същите снимки отново с цел унижение, но този път в политическа кампания. Арх. Борислав Игнатов недоумява с какво е предизвикал подобна грозна атака. Според него, идеята за промяна не допада на мнозина. Кандидатът на "Демократична България" е категоричен, че това няма да го откаже от надпреварата, напротив, амбицира го още повече. Надява се, че тази кампания ще послужи за урок на младите какво да не правят в социалните мрежи. Той благодари на поддръжниците си и заявява, че обича момичето до себе си и остава до него.

Реклама
comment 0
visibility 203
Стадион Българска армия

ЦСКА все по-близо до модерен стадион "Българска армия"

Все по-реална става идеята за пълната реконструкция на стадион "Българска армия", съобщава topsport.bg. Депозирано е вече мотивираното предложение за издаване на виза за проект на пълна реконструкция на спортното съоръжение. Очаква се, както е по закон, визата да бъде издадена до седмица, след като главният архитект на София, г-н Здравко Здравков, постанови издаването й. Новината е споделена и в сайта на клуба.

comment 0
visibility 356
Йорданка Фандъкова

ГЕРБ-София: Фандъкова излиза в отпуска по закон - на 27 септември

Кметът на София Йорданка Фандъкова няма да излиза в отпуска преди посочения от закона срок. Това е категоричната позиция на ГЕРБ-София, която беше изпратена до медиите. Столичният кмет пък още миналата седмица заяви, че излиза в отпуска месец преди датата на изборите - 27 октомври. От 27 септември т. г. Фандъкова ще се оттегли от поста, а на нейно място ще бъде някой от зам.-кметовете - Дончо Барбалов, Ирина Савова Тодор Чобанов, лбена Александрова или Ралица Стоянова. Най-вероятно това ще е Ирина Савина. "Йорданка Фандъкова е законно избран и действащ кмет на София и към момента тя продължава да изпълнява задълженията си като кмет на столицата", се казва в позицията на ГЕРБ. По-рано днес кандидатът за кмет на София Мая Манолова бе в Столична община, за да иска локации за агитация. На Московска 33 издигнатия от инициативен комитет кандидат заяви, че Фандъкова трябва да излезе в отпуска, за да имат равен старт. Това предизвика и изявлението на ГЕРБ-София. Манолова сама реши да напусне поста на омбудсман, за да започне предизборна кампания.

comment 0
visibility 195
МВР

Започва Международната конференция „Сигурността в Югоизточна Европа“

София става домакин на 13-та Международна научна конференция „Сигурността в Югоизточна Европа“, съобщават от пресцентъра на МВР. Конференцията започва във вторник, 10 септември, в 9.00 ч. в Грандхотел „София“. В рамките на пленарните сесии на международния научен форум ще бъдат изнесени доклади на ръководни служители и водещи експерти в областта на сигурността и отбраната. Организатори на научната конференция са Асоциацията на полицейските началници и фондация „Ханс Зайдел“.

comment 0
visibility 522
вода

Спират водата „Белите брези“ и Малинова долина

Планирани ремонти по мержата на „Софийска вода“ ще наложат спирането на водатат в някои райони на столицата във вторник, 10 септември. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на бул. „Гоце Делчев“ жк. „Белите брези“, от 10:00 до 22:00 ч. ще спре водатат на живеещите в района на бул. „Гоце Делчев“ /четни/ от ул. „Дойран“ до бул. „България“ и района между:  ул. „Грамада“, бул. „Гоце Делчев“, бул. „България“ ул. „Пирински проход“ Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде доставена вода с водоноска на бул. „Гоце Делчев“ ъгъла с ул. „Битоля“. Заради изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Арх. Пенчо Койчев“ вилна зона „Малинова долина“, от 09:00 до 21:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на: ул. „Арх. Антон Торньов“, ул. „Арх. Пенчо Койчев“, ул. „Арх. Алекси Начев“. Ако ремонтните дейности продължат повече от  12 часа, ще бъде осигурена вода с водоноска на ул. „Арх. Антон Торньов“ ъгъла с ул. „Проф. Юрдан Данчов“.

comment 0
visibility 518
Горубляне

Протестът на "Горубляне"- всеки ден до 13 септември

Живеещите в "Горубляне" ще протестират от днес до 13 септември всеки ден. Те ще блокират  кръстовището на бул. „Цариградско шосе“ , ул. „Павел Красов“ и ул. „Димитър Пешев“ от 18.30 ч. до 20.30 ч, съобщиха от инициативния комитет.   Хората са прибегнали до постоянния протест поради системното неспазване на Конституцията на България от депутатите.    На събитието са поканени кметът и кандидат- кметовете на София, както и кметовете и кандидат- кметовете на районите "Младост" и "Искър". По време на проявата ще се проведе и Общо събрание на "Горубляне", на което ще се вземе решение  какви искания да бъдат поставени на кандидатите за управленски постове.         

comment 0
visibility 4083
нови знаци

За шофьорите: Въвеждат се нови 8 пътни знака

Изненада за всички шофьори-въвеждане на нови 8 пътни знака. Те ще указват задръствания, намалена видимост, настъпило произшествие на пътя, зарядни станции за електромобили и станции за зареждане на автомобили с  водород, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.     Новите табели са включени в Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 18 от 23.07.2001 г. за сигнализация на пътищата с пътни знаци (НИД на Наредба № 18 от 2001 г.), публикуван за обществено обсъждане от МРРБ, Министерство на вътрешните работи и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.     Три нови предупредителни знака за временна организация на движението ще са от група "А" и  ще сигнализират за опасност  в жълт цвят. Знак А41 - „Образувано задръстване“, ще се използва за сигнализиране на пътни участъци, в които се е образувало задръстване, което водачите биха могли да не забележат своевременно. Знак А42 - „Намалена видимост“, ще се използва за сигнализиране на пътни участъци, в които видимостта е намалена поради мъгла, дъжд, снеговалеж, задимяване, запрашаване или други подобни условия. Знак А 43 - „Настъпило пътнотранспортно произшествие“, ще се използва за сигнализиране на настъпил инцидент, който създава опасност или затруднение за движението.    Знак Д 25.1 ще информира водачите, че за използването на пътя се изисква платена винетна или тол такса, а знак Д25.2  ще е само за тол такса.  Те ще се поставят на мястото, от което възниква задължението за плащане на такса.   Ще има специални пътни знаци, указващи наличието на зарядни станции за електрически превозни средства и станции за зареждане на автомобили с водород.   Въвежда се и специален знак за паркиране на електрически превозни средства за зареждане - Д26. В утвърдените символи за изобразяване на видовете превозни средства се добавя и символ на „Електрическо превозно средство“.    

comment 0
visibility 2356
нови 204

Столична община си взима линия 204 с нови автобуси (СНИМКИ)

Нови автобуси МАН ще тръгнат от 16 септември по автобусна линия 204. Това ще бъдат само 18-метрови машини MAN "Lion’s City G". Те са с почти двойно повече места за пътници- 190, отколкото колите по това направление в момента, съобщи в социалната мрежа кметът на София Йорданка Фандъкова.  Линията се поема от "Столичен автотранспорт" ЕАД. Договорът на Карат С като оператор на линията е удължен с решение на СОС, тъй като е изтекъл. Поемането на 204 от "Столичен автотранспорт" означава, че се прекратяват отношенията с тази фирма за частната линия.    Модерните машини са нископодови, климатизирани, имат механична рампа за качване на колички за трудноподвижни хора и майки с детски колички, система за накланяне на автобуса на спирка, звуков и светлинен сигнал при затваряне на вратите, USB-портове за зареждане на мобилни устройства на всяка седалка, електронни информационни табели за указване на маршрутите с възможност за изписване на кирилица и латиница, както и аудиосистема за информационно обслужване на пътниците. Автобусите са със задно разположени двигатели на природен газ и отговарят на еконорма Евро-6, допълни във Фейсбук и заместник- кметът на столицата Дончо Барбалов.    Това е третата партида от 60-те съчленени автобуса MAN, доставени в София през т.г. Част от тях вече се движат основно по линии 280 и 11, а сега и по 204. Това е част от програмата на Столична община за подмяна и обновяване на автобусния парк.    

comment 0
visibility 246
нов паркинг

Готов е паркингът пред детската градина в Чепинци (СНИМКИ)

Паркингът пред детската градина в село Чепинци е готов. Той е отворен и може да се ползва спокойно от родителите, които водят децата си в учебното заведение, съобщиха от администрацията на "Нови Искър". Капацитетът му е 10 коли.    Готов е и тротоарът от страната на централния вход. Към момента вътрешният ремонт все още се извършва, но по уверение на изпълнителя, дейностите ще приключат в срок.      

comment 0
visibility 195
съдебна палата

Методи Лалов остава съдия, ВСС не го освободи

Методи Лалов остава съдия, след като съдийската колегия на Висшия съдебен съвет не го освободи. Кадровиците решиха с 8 гласа "за" първо да си каже думата Комисията по атестирането и конкурсите, съобщи "24 часа".    Гласовете "против" бяха от Лозан Панов, Цветинка Пашкунова и Олга Керелска. В разгара на заседанието се разбра, че Лалов не се е произнесъл по мярка за неотклонение на непълнолетен. Делото му е било разпределено на 21 юли, а молбата за промяна на мярката е от 23 август.    

comment 0
visibility 342
концерт

"Сигнал", "Ахат" и Милена с грандиозен концерт в зала 1 на НДК

Концерт на три от емблемите в българския рок ще разтърси зала 1 на НДК на 27 септември. Мотото на проявата е "Походът на българския рок", а микрофоните ще хванат Милена, "Ахат" и "Сигнал", съобщава "Монитор".   Най-старите сред звездите са "Сигнал", които започват с изявите си през 1978 г. и са най-дълговечната активна група у нас. Имат издадени 18 албума, 6 000 концерта и половин милион продадени плочи. "Ахат" пък са емблематичната банда на 80-те години.Те са пионерите на тежкото звучене в родния музикален небосклон.  Събират се през 1986 г.    Милена минава през рок трио "Милена", през "Ревю", "ЕРА", "Орион". Избрана е за "Най-добра рок певица."         

comment 0
visibility 531
Ден на подкрепата в зоопарка в София

Над 900 доброволци ще обновяват столичния Зоопарк

На Деня на подкрепата - 14-и септември т.г., служители на TELUS International и над 900 доброволци, както и кметът на столицата Йорданка Фандъкова, ще участват в обновяването на ключови зони в столичния Зоопарк. Освен подобряване на условията на живот на животните - нови хранилки на тревопасните, почистване на зоните “Слонове” и “Понита”, инициативата цели да се създадат нови пространства за отдих на посетителите, както и боядисване на пейки и беседки. Към инициативата ще се присъеди и Крис Захариев, автор на “Да се изгубиш нарочно”. В Деня на подкрепата Зоопаркът ще приема посетители и така ще даде възможност на желаещите да се включат в инициативата. Зоологическата градина, която е най-старата на Балканите, е създадена от княз Фердинанд през 1888 г., а през 1095 г. е на картата за развъждане на лешояди, застрашени от изчезване. През 1912 г. пристигат първите индийски слонове, като именно те са повод за изработването на емблемата на институцията - слон. Лилия Янкова

comment 0
visibility 562
Зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов

Дончо Барбалов пред Столица.bg: Новите общински съветници ще решават дали да вдигат данъци...

Дончо Барбалов е зам.-кмет на София по направление “Финанси и стопанска дейност”, „Столично общинско здравеопазване“ и „Транспорт и транспортни комуникации“. Роден е на 1 октомври 1966 г.Завършил е Техническия университет в София. Електротехнически факултет, магистър инженер, Финансова магистърска програма в City University in Seattle –Washington, магистър по бизнес администрация, МВА. Допълнителната му квалификация включва различни курсове и специализации по финанси, регулиране на капиталови пазари, както и курс по "Здравен мениджмънт" в Медицински университет – София. Преди да заеме поста на зам.-кмет на София е работил като старши банкер в ЕБВР, специалист по проекти, инфраструктура в Световна банка, София, специалист по проекти в Американска Агенция за Международно Развитие (USAID), България, търговски представител за държавният сектор на IBM България. Владее английски и руски език. Женен с две деца.   - Господин Барбалов, кога ще започне и приключи реконструкцията на Зона 4 около "Св. Александър Невски"? - От Зона 4 е приключен етапът, който включва двете градинки - "Климент Охридски", "Кристал" и части от ул."Московска", „11 август“ и „Дунав“. Предстои препроектиране на най-голямата част от Зона 4 - пространството около храма "Св. Александър Невски". Известно е, че беше невъзможно да се изпълни първоначалният проект на отводняване, главният архитект консултира заданието и сега е на дневен ред сключване на договор за препроектиране на това пространство. Освен отводняването, другата цел е максималното запазване на историческата визия на това пространство. Паветата ще останат, за да се запази обликът. На практика ще бъдат подновени тротоарите, ще има по-модерно осветление на храм-паметника "Св. Александър Невски". - Колко средства общо са инвестирани за целия мандат в общинското здравеопазване? - През последните четири години Общинският съвет гласува инвестиции в размер на общо 9,1 милиона лева в общинското здравеопазване – за ремонти на сгради и нова апаратура. Изключително добре работим с Постоянната комисия по здравеопазване, а също и с нейният председател д-р Веселин Милев. Търсим начин да помогнем на максимален брой лечебни заведения според техните нужди – както на болниците, така и на ДКЦ-ата, в които бяха извършени доста ремонти. Освен тези 9,1 млн. лв., които са инвестирани в инфраструктура през последните 4 години, отделно около 8 до 10 млн. лв. всяка година Столична община дава от своя бюджет за финансиране на медицински дейности, които не се плащат от Здравната каса. За общинското здравеопазване сме въвели програмен бюджет, това е единственото направление с такъв тип финансиране. В последните няколко години следим и строго отчитаме дейностите и постигнатите резултати в здравните дружества. Както каза наскоро кметът Йорданка Фандъкова, на практика за последните 4 години Столична община е инвестирала в здравеопазване общо над 50 млн. лв. В тази сума се влючват както инвестициите и финансирането на медицински, така и разходите за всички общински скринингови и други здравни програми. - След толкова инвестиции в апаратура и специалисти, повиши ли се нивото на общинските болници? - В последните години нивото на общинското здравеопазване значително е подобрено и това вече се забелязва от пациенти и специалисти. Над 30% от здравните услуги в София се извършват от общински болници. В града има голяма конкуренция от държавни и частни здравни заведения, но ето, че първата общинска университетска болница в страната е нашата - Първа МБАЛ. Работим през следващите години да има и втора. Амбицията ни е някоя от АГ-болниците, които са едни от най-добрите в България да станат университетски. Знаем, че това изисква доста работа, но ние разполагаме с добра база и специалисти и можем да постигнем тази цел. - Идва края на годината, нов мандат. Каква е прогнозата ви за Бюджет 2020 г., с колко трябва да е по-голям от този през 2019? - Вече се работи по проекта за бюджет 2020 г. Целта не е всяка година бюджетът да става по-голям от предишния, а да се намира добър баланс на нуждите от дейности, които Столична община осъществява. Те са много и разнообразни. Важно е и да се запази добро ниво на инвестиции. Още не мога да кажа какъв ще е бюджетът догодина спрямо този през 2019 г. Дали парите ще са повече - засега не се знае. В последните години сме изключително последователни и успешни в изпълнението на бюджета. На практика тази година най-големите разходи са капиталовите, а от тях голямото перо са европейските проекти. Трябва да се види с какви проекти ще кандидатства Столична община. - А до момента с какви е кандидатствала? - Вече сме подали три апликационни форми за финансиране по Оперативна програма „Околна среда“ на закупуването на нови превозни средства – тролеи, трамваи и автобуси. Общата сума за трите проекта е 217 млн. лв. Ако бъдат одобрени, това означава, че през 2020 г. ще имаме 217 млн. лв. инвестиция за нови превозни средства в градския транспорт, включително за довеждащ транспорт до метролиниите в кварталите. - Господин Барбалов, преди 2 години имаше предложение  от общински съветници по нов начин да се прави бюджета, първо да се определят политики, тяхното финансиране и ет да бъдат обсъждани в ресорните комисии? - Тук е въпрос на гледна точка какви очаквания влага всеки в процеса. Тази година е малко по-различна от гледна точка на това, че предстоят местни избори. Отделните направления и приоритетите за следващата година ще бъдат дискутирани с ресорните комисии. Това правят колегите през последните 2 години, правя го и аз. Мисля, че това работи добре. Сега, може би, някои общински съветници искат съвсем детайлно да определят къде да отидат парите на общината. Да, те имат това право, но проектът за бюджет се прави от кмета и се внася от кмета. Има ясно разделение на властите, точно СОС има финалната дума по проекта за бюджет, който е разработен от кмета и нейния екип. -  Как върви изпълнението на Бюджет 2019? - Последните години имаме 100% изпълнение на планираните приходи в бюджета. Очакванията за собствените приходи за тази година са 735 млн. лв. и в момента сме на 61% от прогнозните приходи. Очакваме и следим приходите и разходите на Столична община и може би за четвърта поредна година ще имаме 100% изпълнение на приходната част. Това се признава и от рейтинговата агенция "Стандард енд пуърс", която на 31 август т. г. потвърди инвестиционния рейтинг на Столична община. Той е равен на този на държавата. Ще уточня, че рейтингът на една община не може да бъде по-висок от този на държавата. Колкото и да сме амбициозни, има неща, с който трябва да се съобразяваме, защото има правила. Рейтингът на Столична община е максимално висок - ВВВ-, което мисля, че е достатъчно добро признание. Трябва да се има предвид, че тази година рейтинговата агенция смени своите критерии за общините и те станаха още по-строги и прецизни.Иначе от началото на 2019 г. до края на юли имаме 454 млн. лв. собствени приходи. Знаете, че през 2019 г. беше изменен начинът, по които се определя данък МПС и беше въведена сериозна допълнителна преференция за автомобилите с Евро 5 и 6. В крайна сметка, това е част от екологичната политика за незамърсяващите превозни средства и данъкът да е по-нисък. - Ще се вдигат ли данъците в Столична община за следващата година? - Това ще го решава вече новият СОС и е една политика, която той ще определи. Това, което имаме като приходи през последните години, сме го реализирали без да увеличаваме данъците за периода 2012 - 2018 година. Приходите са увеличени в размер на 253 млн. лв., което от една страна е резултат на по-добра събираемост, а от друга е резултат от цялостния положителен икономически климат, който също води до увеличение на данъчните приходи. - Господин Барбалов, как се управляват 3 от най-тежките ресора в Столична община? - Управляват се с екип. Това са 9 дирекции, в които работят десетки служители и експерти. Мисля, че сме изградили добър екип с директорите и основните експерти там и по този начин човек успява максимално ефективно да разпределя своето време, така че да има контрол и в трите направления. От друга страна, в рамките на правомощията си, всяка дирекция трябва да може да работи самостоятелно. Все пак говорим за една голяма администрация на общината. Човек трябва да делегира права и да си разпределя времето, за да контролира работата. - Транспортът ви дойде като "екстра"? - Транспортът е свързан с повече движение. От гледна точка на финансите, човек може да си стои в кабинета, а в транспорта обикаляме обектите, защото има неща които трябва да се свършат на място. Виждате, че и кметът Фандъкова непрекъснато обикаля различните видове обекти, по които се работи в София. Колкото и добре да вървят строителните дейности, докато не го видиш на място, не можеш да си сигурен, че се случва по най-добрия начин. Тази форма на контрол мисля, че стимулира хората от дирекциите, защото те виждат, че се обръща внимание на тяхната работа. Като има проблем се вижда, че някой им помага, за да върви работата. - Ще продължите ли да управлявате и ресор "Транспортна инфраструктура"? - Сега нашата задача е да приключим успешно строителния сезон, включително още няколко важни обекта, които трябва да бъдат готови, да продължим работа по улиците в града, където имаме договори за поддръжка. Това, което направихме тази година е различно, защото работим в тясна координация с районните кметове. Разпределихме им не малък финансов ресурс, за да могат по места да свършат някои неща, важни за техния район и за гражданите там. Те са тези, които най-добре знаят, къде и каво има нужда. - И все пак кой е най-тежкият ресор? - Всички са тежки и важни, не можеш да игнорираш никой. Всяка от тези дейности е важна за живеещите в града и не може да се неглижира нито един проблем.

comment 0
visibility 188
"Кървава" артинсталация в Докторската градина

Артинсталация "окървави" Докторската градина (ВИДЕО)

Изцяло е почистена червената боя в шадравана в Докторската градина в София, научи Столица.bg. "Обадиха ми се рано сутринта от Зелена система и аз изпратих работници да почистят, обясниха пред Столица.bg от фирма Цветомания, която поддържа градината и шадравана. В червена боя осъмна шадравана в парка на гърба Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в столицата. "Честит празник, неблагодарници", беше написано на плакат. "Окървавения" шадраван е дело на скулпторът Андрей Врабчев. На 1 април т. г. той постави говорещия паметник на Бойко Борисов на пл. "Гарибалди". Там където се пресичат политиката и изкуството е моралът, коментира творбата си пред bTV Врабчев. ИНсталацията му, колкото и да се струва оригинална на хората, е незаконна и няма разрешение от Столична община за нея. Шадраванът е близо до Руския културно-информационен център на ул. "Шипка", където по-късно днес се открива изложба за 9 септември, озаглавена "75 години от освобождаването на Източна Европа от нацизма".

comment 0
visibility 988
дарение книги

Столична библиотека възстановява изгорели книги на читалище

Столична библиотека започна благотворителна кампания за набавяне на нови книги за читалище "Светлина 1956" на село Катрище , Кюстендилско. Пожар унищожи досегашните творби в читалището.  Всеки, който иска да се включи в инициативата, може да донесе книга в централната сграда на Столична библиотека, пл. „Славейков“ 4. А ако няма възможност да я донесе, може да даде заявка на тел.: 02/8015937 и хора от библиотеката ще дойдат да я вземат лично.   Който дари книга ще получи от Столична библиотека безплатна читателска карта. Томчетата може да бъдат български класици и съвременни автори в помощ на учениците. Срокът за набиране на книгите е 12 септември 2019 г. до 17:00 ч.              

comment 0
visibility 173
Николай Дренчев се кандидатира за кмет на София

Бивш военен пилот се кандидатира за кмет на столицата

Бившият вонен пилот на Миг-23 Николай Дренчев ще бъде един от претендентите за кмет на София. Той е от основаталите на партия “Възраждане”, която на свое заседание на 6-и септември е решила да издигне кандидатурата на настоящия предприемач. Според Дренчев, София не е мегаполис, а град с уникален природен парк Витоша, до който градския транспорт е ограничен. Въздухът е замърсен, паркоместата и детските градини недостигат, ремонт на ремонтите е всекидневие, липсва контрол, сигурността в пътния трафик е изключително слаб, а цената на билетите трябва да се намали, смята кандидатът на “Възраждане”. От партията на Костадин Костадинов са наясно, че с безцелна критика на управлението, без да се посочва решението на проблемите и носенето на отговорност не могат да убедят избирателите на предстояшите местни избори. “Възраждане” ще има и самостоятелна листа и за общински съветници. Лилия Янкова

comment 0
visibility 472
Фандъкова и Бойко Борисов откриха водернизираната база на НСА на ул. Гургул

Премиерът съветва Фандъкова да покаже на Манолова какво е свършила

Йорданка Фандъкова да покаже на опонентите за кмет на София и конкретно на Мая Манолова какво е свършила общината през изминалите години. Това посъветва премиерът Бойко Борисов кандидатът за четвърти мандат за кмет на София Йорданка Фандъкова. Двамата бяха сред официалните гости на откриването на модернизираната база на Национална спортна академия "Васил Левски" на ул. Гургулят 1 в София. Единствената спортна академия у нас обнови старата си база в центъра на София за 3,7 млн. лв. Ръководството на НСА защити проект и получи финансиране по Оператинва програма "Региони в растеж". Около 1 млрд. лв. се отпускат инфраструктура в образованието в страната, заяви премиерът Бойко Борисов на церемонията по откриване на ремонтирания обект на НСА. Старата и  рушаща се сграда, известна като Ректората на НСА вече е само спомен. Там има нова многофункционална спортна зала. Да имаш университет в  центъра на града е много удобно. Бази, които струват десетки милиони, не позволихме да бъдат откраднати и дадохме на НСА да ги стопанисва, коментира министър-председателят. На Гургулят 1 има ново обзавеждане и оборудване на учебните зали и кабинети, на конферентната зала, библиотеката, читалнята, както и на фитнес залата и съблекалните. Обновяването на материално-техническата база на НСА и подобряването нa учебния процес ще улеснят въвеждането на нови методи на обучение на младите хора. Модерната база ще стимулират мотивацията на студентите за по-голяма активност в учебния процес и реализацията им.

comment 0
visibility 975
Седмица на пожарната безопасност

Демонстрации и отворени врати в София в седмицата на пожарната безопасност

Атрактивна демонстрация ще направят столичните пожарникарите на 11 септември т. г. на стадион "Славия" в София. Занятието, от 9 до 10 часа, е съвместно с представители на Обединения спортен клуб от Овча купел. Ще има и викторина за насочване на общественото внимание към повишаване на културата по въпросите на пожарната безопасност. На 11 септември 2001 г. Кулите в Ню Йорк рухнаха при терористичен акт, стотици бяха спасени, но имаше много жертви, а сред тях и пожарникари, които първи се оказаха в епицентъра на трагедията. От 9 до 13 септември е обявена седмица на пожарната безопасност в София и страната. Над 50 събития ще има в столицата, свързани с пожарната безопасност. Работни срещи ще има с кметовете на районите Витоша, Красно село и Овча купел. На тях ще се обсъди взаимодействието, включително по изпълнението на плановете за защита при бедствия, създаването на доброволни формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации, както иотстраняване на последиците от тях. През последната седмица е доста напрегнатата оперативна обстановка в страната. Изгасени са над 2000 пожара. В седмицата на пожарната безопасност традиционно ще бъдат организират различни инициативи. Те са посветени на повишаване културата на хората за безопасно поведение при пожар и други инциденти. Ще се проведат Ототворените врати, демонстрации, учебни евакуации, исторически изложби, срещи с ветерани и различни обществени и дарителски кампании. Както всяка година кулминацията ще бъде празникът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, който ще бъде отбелязан в последния ден от Седмицата.

comment 0
visibility 223
Летище София

48-часова стачка в British Airways отмени полетите до София

Полетите на British Airways до София, Лондон и обратно бяха отменени днес. Те са анулирани и хиляди пътници ще пропуснат днес и утре почти всичките планирани 1400 полета до различни дестинации. Причината е 48-часовата стачка на 4000 пилотите на British Airways. Те са недоволни от заплащането на труда си. Стачката можеше да бъде избегната, но ръковоството на British Airways и профсъюза на пилотите „Балпа“ не можаха да организират среща, на която да бъдат разгледани исканията. Според генералния секретар на “Балла” Брайън Стратън е време да се сложи край на споровете. В British Airways предполагат, че на ден стачката ще им струва около 40 милиона паунда. Не е изключено и в сряда да има отложени полети. А ако не се стигне до споразумение, на 27-и септември ще има нова стачка.

comment 0
visibility 2744
градски транспорт

Влиза в сила зимното разписание на градския транспорт в София

Градският транспорт в София от днес се движи по зимно разписание. Интервалите между колите са по-малки, отколкото през юли и през август, съобщават от Столична община. Идеята да се сменя разписание на транспорта в София е въведена през 60-те години на миналия век.    Има и едно изключение. Автобус № 63 (бул. „Цар Борис ІІІ“ - ул. „Бялата чешма (кв. Бояна)) ще продължи да се движи и в делнични дни до местността „Златните мостове“ до края на октомври. Курсовете са два - сутрин и следобед. През изминалите години това лятно разписание на рейс 63 се поддържаше само до началото на септември.      

comment 0
visibility 323
Книга за ЦСКА с 25 истории

25 истории за ЦСКА в “Червената одисея” представят в София

В Музея на спорта утре от 13,00 ч. ще бъде представена книгата “Червена одисея”, с автори Станил Йотов и Цветан Дерменджиев. Тя съдържа 25 истории за ЦСКА в Европа - от София до Ливърпул и е посветена на емблематичния защитник на “червените” Красимир Безински. Предговорът е написан от Стойчо Младенов и Аспарух Никодимов. Книгата е подготвяна четири месеца, съдържа 320 страници, разкази на 50 души, коментари, репортажи и публикации в българската и чуждата преса, статистика със съставите и голмайсторите на всичките 220 срещи на ЦСКА в УЕФА. В официалното представяне на книгата от директора на Спортния музей Катя Иванова ще се включат и представители на четири поколения - Аспарух Никодимов, Пламен Марков, Георги Илиев и Велизар Димитров. Лилия Янкова