Новини от 10.09.2019

comment 0
visibility 178
нощен трафик

Новините в София: Най-важното за деня 10 септември, 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 10 септември 2019 г. Представиха новата комуникационна платформа на София Културни оператори от София се запознаха с новата комуникационна платформа на града. Около 107 000 квадратни метра нови офиси в София за първата половина на 2019 г. Около 107 000 ĸв. м нoви oфиc плoщи в Coфия ca направени пpeз пъpвaтa пoлoвинa нa 2019 г.Това показват данните на ĸoнcyлтaнтcĸaтa ĸoмпaния Сuѕhmаn & Wаkеfіеld Fоrtоn. Продължава и тенценцията сградите да се отдават под наем още докато ca в cтpoeж, съобщават от investsofia.com Йорданка Фандъкова: "Излизам пред хората с реализъм и отговорност" Кметът Йорданка Фандъкова предлага промени в законодателството, свързани с ремонтите в различни части на столицата. Целта е отговорност вече да носят и проектантите, и изпълнителите, и надзорниците. И тя да бъде не само финансова, но и професионална. Предложение: Навършени 14 години, за да караш тротинетка  Най-малко навършени 14 години трябва да има всеки, който държи да кара модерните напоследък електрически тротинетки. Това е предложение на новосъздадената Асоциация на електромобилност. За това съобщи пред камерите на Bulgaria ON AIR председателят ѝ Владислав Стоицов. Има изготвено и отворено писмо до институциите с желание да бъдат дискутирани правилата за ползване на двуколесните. 25 хотела привличат клиенти с ниски цени в София 25 хотела ще предлагат нощувки на цени от 49 до 69 лева в края на септември в София. Сумата за двойна стая в тризвезден хотел ще бъде 49 лева, 59 лева е за четиризвезден и 69 лева в петзвезден хотел. В тотала са включени закуска и изненади за гостите. Ремонтират ул. Витиня, става двупосочна (СНИМКИ/ВИДЕО) Кметът Йорданка Фандъкова, зам.-кметът Дончо Барбалов и районният кмет Ева Митова провериха обекта Изцяло ремонтирана и обновена е столичната улица "Витиня" в район Подуяне, видя Столица.bg. Днес на проверка там бе столичният кмет Йорданка Фандъкова със зам.-кмета Дончо Барбалов и районния кмет Ева Митова. Конкуренция: Втора фирма пуска тротинетки в София (СНИМКИ)  Още една фирма пуска тротинетки в София. След черно-зелените двуколесни на Lime, на ход са и изцяло черните тротинетки на Brumscooters. В социалната мрежа от фирмата са постнали и промоции за най-ревностните си ползватели:  Злосторници омазаха с яйца ремонтираната баня в Банкя (СНИМКИ) Няма да ни спрат да работим и да превърнем града в реномиран курорт, категоричен е районният кмет Рангел Марков Ремонтираната минерална баня в Банкя осъмна цялата омазана в яйца, научи Столица.bg. Злосторници тази нощ са замеряли измазаната фасада и сега отново трябва да се прави ремонт.  

comment 0
visibility 274
РИМ-София

РИМ-София с уникална изложба за столичния транспорт

Документална изложба „София: От първия трамвай до последната спирка на метрото. История на трамваите, метрото и електрификацията на столицата 1898 - 2019 г.“ ще бъде отворена в РИМ-София от 11 септември до 13 октомври, споделят от музея. На откриването на изложбата в сряда ще бъде презентирана и книгата "София: От първия трамвай до последната спирка на метрото", чийто автор е Станислав Колев. Тези събития са посветени на 140-годишнината от обявяването на София за столица. На изложбата ще могат да се видят макети на трамваи, които са пътували в София от началото на 19 век до днес. Те са изработени от Дариан Георгиев.

comment 0
visibility 165
Стадион Българска армия

Пламен Марков: Помислили сме и за финансирането на новия стадион

Пламен Марков, изпълнителният директор на ЦСКА, присъства на представянето на книгата "Червената одисея - 25 истории за ЦСКА в Европа", съобщава topsport.bg. Той не пропусна да поговори за визата, с която ще бъде разрешена реконструкцията на стадион „Българска армия“. Според него, всички необходими документи са внесени. Предварително са направени плановете за финансиране. Издаването на визата за проектиране ще ускори осъществяването на всички планове за реконструкция на стадиона. Очаква се до месец най-късно главният архитект на столицата да каже становището си, за да се подготвят следващите документи за процедурата. От много време не са били класирани на Европейско. Според Марков, никак не е лесно да се създаде силен отбор.

Реклама
comment 0
visibility 153
Волен Сидеров

Сидеров може да се кандидатира за кметския стол в София

Волен Сидеров, лидер на „Атака“, сподели пред журналистите преди да направи регистрация на партията в ЦИК за изборите, че има вероятност да се кандидатира за кметското място в столицата. Сега обсъждали това в ръководството и още не са взели крайно решение. „Атака“ ще се стреми на тези избори да отбележи по-добри резултати от тези през 2015 г. Сидеров подчерта, че пътува из страната и укрепва структурите на партията като се надява да има по-голям брой общински съветници. Сидеров не пропусна да каже, че ПГ „Обединени патриоти“ не може да продължи съществуването си тъй като според споразумението трябва да са три партии, а вече една е излязла.     

comment 0
visibility 215
Трамвай №12

Протестни действия блокират градския транспорт в София

Протестни шествия пред Съдебната палата и ул. „Алабин“ блокират движението в района, съобщават от Пресцентъра на СО. Временно е спряно движението на трамваите там. Пренасочено е движението на трамваи № 4, 12 и 18 по ул. „Алабин“ ,бул. „Х.Ботев“ ,Централна гара и по маршрутите си двупосочно.

comment 0
visibility 895
скутери в София

Пускат и скутери под наем в София

Услугата Sharescoot е активна в столицата. Така всеки желаещ може да си наеме скутер от удобно за него място и да го остави на мястото, до което е пътувал, споделят в сайта. Зоната за паркиране на скутерите е „широкия център“, но с нарастване на броя на превозните средства, ще се увеличи и тази зона. Скутерите могат да се използват на територията на цялата столица, както и на близките населени места. С използването на скутерите ще се намалят задръстванията, замърсяването на въздуха. След София, скутерите ще тръгнат и в Пловдив, Варна и Бургас. Карсмир Димитров, управител на фирмата, която предлага услугата Sharescoot споделя, че с евтината и практична услуга няма да има смисъл да се инвестира в лично превозно средство. Скутерите могат да се вземат от удобно място и да се оставят на мястото на пристигане. Услугата функционира през мобилно приложение, което може да се изтегли от Google Play или  App Store. След като бъде инсталирано, то показва къде е най-близкия скутер. Човек може да го резервира и да го отключи с приложението, за да потегли. Задължително е, обаче, водачът да е минимум на 18 години, да има книжка и кредитна карта. Регистрирането не изисква плащане. Използването на скутера струва 0.29 лв на минута без първоначална такса. За целодневно използване цената е 59 лв., а за седмица наемът ще е 280 лв. Тази услуга е доста известна в Европа и САЩ. В Париж се движат повече от 2000 скутера.

comment 0
visibility 231
вода

„Симеоново – Драгалевци“ и Лозен остават на сухо

Планирани ремонти на „Софийска вода“ в сряда, 11 септември, ще предизвикат спиране на водоснабдяването в някои райони на столицата. Заради изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Цани Гинчев“ вилна зона „Симеоново – Драгалевци“, от 09:00 до 21:00 ч. ще спре водатат на живеещите в района на: ул. „проф. Йордан Иванов“, ул.“Тодор Пеев“, ул.“Васил Попович“, ул. “Никола Пиколо“, ул. “Симеоновска“ , ул. “Горска ела“, ул. „Поветица“, ул. „акад. Стоян Аргиров“, ул.“Красива гледка“, ул.“Еловица“, ул. „Захари Зограф“, ул. „Българска легенда“, ул. „Вера Недкова“, ул. “проф. Борис Йоцов“, ул. „Наум“, ул. “Свети Ангеларий“, ул. “Григорий Мних“, ул. „акад. Сандерс“ ул. „Цар Михаил Асен“ ул. 324, ул. „Ген. Ковачев“ от N18 до N22, ресторант „Ривърсайд“ Ако ремонтните дейности продъжат повече от 12 часа, ще се достави вода с водоноска на ул. „Захари Зограф“ №57. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Простор“ с. Лозен,  от 09:00 до 17:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на: ул. „Простор“ от ул. „Съединение“ до ул. „Ралица“ ул. „Момина сълза“ от ул. „Детелина“ до ул. „Незабравка“ Ако ремонтните дейности продължат 12 часа, ще бъде доставена вода с водоноска на адрес: ул. „Простор“ ъгъла с ул. „Момина сълза“.

comment 0
visibility 288
Усмихнат баскет

“Усмихнат баскет” изпраща детското лятото в “Младост”

“Усмихнат баскет” ще изпрати традиционно лятото на игрището зад кметството на жк “Младост” и ДГ “Елхица”. Баскетболните си умения малчуганите, от три до шест години, ще демонстрират на 18-и септември, в 11,00 ч. Тази година ще участват и деца със специални потребности, показали забележителен напредък в своето развитие по Програмата “Усмихнат баскет”. Детската академия “Усмихнат баскет” развива дейност на територията на Столична общиан, район “Младост”. По време на учебната година се провеждат занимания по уникална методика в детските градини “Младост”, “Карлсон”, “Сто усмивки”, а през ваканциите на двете игрища, изградени по стандарт на академията.

comment 0
visibility 396
Арестуваха подпалвача на контейнери в Надежда 2

Ремонтираха за 80 000 лв. сградата на пожарната в Подуяне

С ремонтирана и модернизирана сграда е вече Пета районна служба на пожарната в София и утре тя ще бъде официално окрита в 14 часа на ул. Ал. Екзарх 44, съобщиха от МВР. Сградата е с подменен покрив  идограма. Изградена е абонатна станция и е извършено външно боядисване. Целият ремонт е на стойност 80 000 лв., които са осигурени от бюджета на МВР. Сградата на Пета служба на столичната пожарна е построена в периода 1947 – 1950 година. В нея работят 75 огнеборци, които обслужват 160 хиляди жители от две столични общини - Слатина и Подуяне.

comment 0
visibility 338
Конкурс за почистващи фирми

10 фирми подадоха документи да чистят София

Десет оферти за почистване на София са подадени в деловодството на Столична община. Обществената поръчка е за седем зони на града в период за пет години - за събиране и транспортиране на отпадъци, почистване и поддържане на улиците и местата за обществено ползване. Общата стойност на поръчката е за 435 841 666 лв. с ДДС. Всяка фирма може да кандидатства за максимум две от определените зони. "Няма да допусна отново криза с боклука в София", категоричен бе вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова. При предишната поръчка за избор на оператори за почистване обжалването продължи повече от година.  Ето и обособените позиции на обществената поръчка: Позиция № 1 - Първа зона - райони: „Средец”, „Лозенец”, „Студентски“; Позиция № 2 - Втора зона – райони: „Искър”, „Панчарево”, „Кремиковци”; Позиция № 3 - Трета зона – райони: „Изгрев”, „Слатина”, „Подуяне”; Позиция № 4 - Четвърта зона – райони: „Илинден”, „Надежда”, „Сердика"; Позиция № 5 - Пета зона – райони: „Банкя”, „Връбница”, „Нови Искър”; Позиция № 6 - Шеста зона – райони: „Люлин“ и „Красно село“; Позиция № 7 - Седма зона –райони „Възраждане”, „Оборище”, район „Триадица – център", между булевардите: „Витоша", „Патриарх Евтимий", „Христо Ботев" и ул. „Позитано". Подадените оферти бяха отворени днес, като са оповестени кои са участниците, както и за кои обособени позициите кандидатстват:   „ЗАУБА“ АД – за позиции 6 и 7; „Еф Си Си България“ ЕООД – за позиция 3; Консорциум „Титан София Изток 1“ ДЗЗД – за позиции 2 и 5; „Титан София Център“ ДЗЗД – позиции 1 и 7; ДЗЗД „Грийн Партнърс“-БКС – за позиции 3 и 4; „ЗМБГ“ АД – за позиция 6; Обединение „Бакс-Астон“ ДЗЗД – за позиции 6 и 7; Евро Импекс София ДЗЗД – позиция 4; Консорциум АЕС-Х-Груп ДЗЗД – позиция 4; ДЗЗД Аса София – за позиции 3 и 4. От участниците се изисква приоритетно механизирано изпълнение на дейностите по метене и поддържане на местата с обществено ползване с електрическа или хибридна техника. При транспортните средства е заложен минимален стандарт ЕВРО 6 или негов еквивалент за нивата на емисиите, отделяни в атмосферата. Дефинирани са потоците отпадъци, събирани и транспортирани разделно, с оглед на тяхното рециклиране, оползотворяване и обезвреждане. Заложени са също мерки за опазване на дървесната и друга растителност при дейностите при зимното поддържане, като фирмите са задължени да използват само сертифицирани смеси. Комисията е съставена от представители на Столична община - Дирекции “Обществени поръчки” и “Управление на отпадъците”, служители на Столичен инспекторат, общински съветници от различни политически сили в СОС. Продължава работата с разглеждане на ЕЕДОП на кандидатите и съответствието на участниците с предварително обявените критерии за подбор. Работата на комисията се очаква да продължи най-малко три месеца.

comment 0
visibility 1228
Хвърляха яйца по ремонтираната минерална баня в Банкя

Злосторници омазаха с яйца ремонтираната баня в Банкя (СНИМКИ)

Ремонтираната минарална баня в Банкя осъмна цялата омазана в яйца, научи Столица.bg. Злосторници тази нощ са замеряли измазаната фасада и сега отново трябва да се прави ремонт. "Подадохме сигнал в полицията. Около минералната баня в парка има доста камери и вече гледат записите. Надяваме се, че вандалите ще бъдат заловени", коментира пред Столица.bg кметът на Банкя Рангел Марков. Според него това е провокация към всичко красиво и хубаво, което се построи в последните години в града. "Няма да ни изплашат, нито пък ще се спрем да работим и да превръщаме града в прекрасно място за живеене и в един реномиран курорт с минерална вода и уникална природа", категоричен е Марков. Едната част от фасадата вече ремонтирана, измазана и обновена. Хулиганите точно на това място са хвърляли яйца. Още сутринта работниците са започнали да чистят петната, след което са нанесли бяла боя, като основа. След това ще се измаже в цвета на фасадата. Живеещи в Банкя смятат, че това е умишлено действие и има поръчител. Хората обаче са единодушни, че извършителите на деянието трябва да бъдат наказани. Цялостната реконструкция и модернизация на минералната баня, която е паметник на културата започна през ноември миналата година. Обновяването е на стойност около 7 млн. лв. В банята вече са реставрирани преградите с дърворезба на кабинките, големият басейн и коритата, подовата настилка и куполите на огромния салон на централния вход. Запазва се също така и дърворезбата около вратите и двете тераси в салона. Подменени са изцяло инсталациите в сградата. В едното крило ще има модерно кафе.  Проектът за адаптация на сградата предвижда там са има лечебни и възстановителни процедури, като част от цялото балнеолечение. Също така ще се изгради и закрит 25-метров плуване басейн. Цялият обект ще е с модерна отоплителна система от отпадните минерални води. Изцяло обновена е и покривната конструкцията, откъдето влизаше вода и сградата бе пред рухване. "Има сили, които са недоволни от бъдещия възход на Банкя и Банята се превръща в точката на напрежение между градивните и деструктивни сили. Каквито и провокации да има, ние няма да се смутим и с нови сили ще продължаваме така дългоочаквания ремонт", написаха от район Банкя в социалната мрежа. Цялостната реконструкция трябва да приключи през пролетта на 2020 г.  От район Банкя вече работят по мениджърския екип, който ще управлява уникалния обект. Банята в Банкя е на повече от 100 години. Тя е отворена през далечна 1911 г. Тя е едно от архитектурните забележителности на Балканите. Сградата е дело на арх. Хохедер. Банята е била посещавана от местните хора, но и от представители на царската фамилия. От 2001 г. минералната баня в Банкя не работеше, а през 2017 г. Столична община и район Банкя намериха точния модел, за да се възстанови обектът и отново да заработи. 

comment 0
visibility 278
Полицаи се паркираха на инвалидно място

Полицаи се паркираха на инвалидно място на "Пиротска"

Полицаи паркираха партлуката на инвалидно място на ул. Пиротска и ул. Одрин в район Възраждане. Пазителите на закона нарушиха закона! Униформените спрели, пренебрегвайки огромния знак и отишли да обядват. Снимката на паркираната на инвалидно място патрулка бе публикувана в социалната мрежа във Видяно в София. Коментарите бяха от иронични до съжалителни. "Правилно са паркирали, защото са инвалиди", коментира възмутен гражданин. За съжаление не уточнява дали са умствени или физически инвалиди. "И те са хора и огладняват", оправдават постъпката на униформените други. "Ако ги питаш, ще кажат, че са по сигнал и затова са спрели там", смятат столичани, които отдавна са изучили полицейските оправдания. За съжаление нарушението на патрулиращия екип и конкректно на шофьора остава безнаказано. Първо, защото са служители на МВР, второ, защото са с автомобил със специален режим на движение и трето, защото се коментира в социалната мрежа, а не са извикани екипите на ЦГМ! Каквото и да се пише и коментира патрулката е в нарушение!

comment 0
visibility 196
Безплатни консултации

Безплатни консултации за бъдещите майки в Банкя

“Хранене и двигателна активност по време на бременност” е темата, която утре, 10 септември, в 10,00 ч. в Туристическия информационен център в Банкя ще бъде дискутирана в рамките на информационната кампания “Акушерки близо до майките”. Кампанията е проект на Алианс на българските акушерки и е подкрепена от Столична община, район Банкя. Координатор е акушерката Павлина Герина. Консултацията е безплатна и без регистрация и от нея могат да се възползват както бъдещите майки, така и татковци, баби и всички, които имат интерес към темата.  Храненето и двигателната активност е изключително важна, тя осигурява здравето не само на майката, но и на бебето. И ще даде отговор на редица въпроси, като например, трябва ли майката да се храни за двама, кой е най-подходящият хранителен режим, какви храни са полезни и кои да се избягват, колко важен е двигателният режим и др. Срещите ще се провеждат два пъти месечно.

comment 0
visibility 252
Задържаха трима за опит за убийство на 19-годишен в Годеч

Рецидивсити от Угърчин прободаха 19-годишен в Годеч

19-годишен младеж стана жертва на сбиване в Годеч на 7 септември. Той е с прободни рани в гърба и врата, след като е бил нападнат от трима души, съобщиха от МВР. Извършителите се оказаха рецидивисти и тримата са задържани  за средна телесна повреда. Жертвата се е разминала само рани благодарение на светкавичната намеса на полицейските екипи. Служителите на МВР незабавно, след получение сигнал, са се отзовали на мястото на сбиването. Сбиването е станало около 22.00 часа на 7 септември. сигналът е за сбиване между наколко души пред жилищен блок. Момчето, което е било обляно в кръв, веднага е откарано в болница. Криминалистите от Годеч, след оглед на местопроизшествието, заедно с колегите им от София, са предприели оперативно-издирвателни действия. Полицаите са установили и задържали тримата биячи. Оказва се, че те са криминално проявени и осъждани. И тримата са от Угърчин. Открит е и ножът, с който 19-годишният е прободен няколко пъти. 40-годишен е привречен като обвиняем от районна прокуратура Костинброд. Той е задържан за 72 часа.

comment 0
visibility 497
Арена Армеец Спортен панаир

Демонстрации по 55 вида спорт в “Арена Армеец”

Зала “Арена Армеец” ще бъде домакин от 24-и до 26-и септември т.г. на Спортен панаир. Той е в рамките на “Европейска седмица на спорта” и под мотото “Бъди активен, открий своя спорт, избери своя спортен клуб”. В най-голямата столична зала ще бъдат представени над 55 вида спорт. Панаирът е насочен към учениците, които ще имат възможността да се докоснат до професионални демонстрации и забавления. Организатор на инициативата е Министерството на младежта и спорта и с подкрепата на спортните федерации и клубове, както и на Столична община.  

comment 0
visibility 630
Арестуваха подпалвача на контейнери в Надежда 2

35-годишен е подпалчавът на контейнери в Надежда 2

Полицията откри и задържа 35-годишен мъж, който тази нощ запали контейнери в столичния квартал Надежда 2, научи Столица.bg. В 22.50 ч. снощи гражданин, станал свидетел на вандалския акт, е подал сигнал на тел. 112. За инцидента е уведомен и районния кмет. Веднага в района са изпратени полицейски екипи. По-късно мъжът е бил задържан. В момента той е арестуван за 24 часа и продължават разпитите. Мъжът е безработен, потвърдиха пред Столица.bg от МВР. Разследващите искат да разберат дали някой му е поръчал да пали контейнерите с отпадъци и дали му е платено. Категорично това е провокация, коментираха от Столична община. Предишната нощ контейнери с боклуци бяха запалени и по централния бул. Евлоги и Христо Георгиеви.

comment 0
visibility 589
Изложение Career Show 2019

Чужди и родни компании търсят специалисти на Career Show 2019 (СНИМКИ)

Над 130 фирми и компании участваха в изложението Career Show 2019 в зала Арена Армеец в София. Спортната зала бе препълнена и от търсещи работа млади хора. Оказа се, че все повече от тях искат да останат в България, но търсят работа и професионална реализация в чужди компании. А ако преди години търсещите работа бяха повече, то днес на кариерното експо стана ясно, че работодателите, търсещи специалисти да оста и има много свободни места и позиции за тях. Всичко е въпрос на избор. Повечето от фирмите, които участват в изложението предлагат и социални придобивки към работната зпалата. Career Show 2019 тази година е под надслов "Стига мрънка", а две прекрасни момичета, облечени като лекарки поднасяха на участниците хапчета против мрънкане. Малки стикерчета получаваха търсещите работа още на входа на Арена Армеец. Раздаваше ги гигант на кокили. Сред най-търсените специалисти са инженери, лекари юристконсулти, експерти и разработчици на софтуер. Голяма е търсенето и на специалисти в сектор услуги, аутсорсинг компании и колцентрове. Диапазонът на е от хора с висшеобразование и магистратура до арматуристи, кофражисти и заварчици в строителството, както и в хотелиерството и ресторантьорството, коментираха пред Столица.bg представители на Агенция позаетостта. Особенно голям интерес в ресторантьорския бизнес имало към готвачи, защото трудно се намирали подготвени. Melexis е белгийска компания с офис в София и производствена мощност в Горубляне. Микроелектрониката е е една от дейностите на компанията и произвежда чипове за автомобилосторенето, медицината, дизайнва ги и ги тества у нас. "При нас се поректират чипове, произвеждат се и се тестват. Търсим специалисти в микроелектрониката и електрониката, както и за веригата доставки", коментираха пред Столица.bg от HR отдела на фирмата. Около 70 свободни места има пък в Paysafe, английско-канадска фирма, която е в системата на онлайн разплащането и предлагат на клиентите си дигитални портфейли. "Имаме 15 отдела и навсякъде има свободни позиции", коментираха представители на компанията. Paysafe е създадена през 1996 г., а от 2004 г. е в България. Много търсени са хора с езици, особено с китайски, арабски, корейски и др.  Сред работодателите на Career Show 2019 бяха и представители на големите вериги от хипермаркети. HR специалисти без изненада установяват, че отново се търсят касиери и служители. Там има голямо текучество, вероятно е свързано с проблеми с работното време. Напуснали веригите пък са категорични, че обещаните първоначални заплати от 1400 - 1600 лв. е невъзможно да се достигне. Работнотово време е на смени, пък и в почивните дни се работи, издадоха недоволни от престоя си като служители в хипермаркети в София.

comment 0
visibility 260
лятно кино

Финалната прожекция на Пътуващото кино е в София

Пътуващото кино ще завърши с прожекцията “Лошо момиче” на 11-и септември в София - Лятната естрада в Борисовата градина, от 20,30 ч., вход свободен. Филмът е режисьорски дебют на актьора Мариан Вълев. За осма година Националната кампания за възстановяване на летните кина в България и за популяризиране на българското кино събира хиляди зрители пред големия екран на БНТ. Досега Пътуващото кино измина 80 000 км, над 100 000 души гледаха 187 прожекции под звездите, 61 нови български късометражни, анимационни, документални и игрални филми, като бяха възстановени 19 летни кина. Осмият сезон на Пътуващото лятно кино с БНТ се реализира с подкрепата на Столична община, Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” на Министерството на труда и социалната политика, Държавна агенция по безопасност на движението и Книжарници “Хеликон”.

comment 0
visibility 2542
нови тротинетки

Конкуренция: Втора фирма пуска тротинетки в София (СНИМКИ)

Още една фирма пуска тротинетки в София. След черно-зелените двуколесни на Lime, на ход са и изцяло черните тротинетки на Brumscooters. В социалната мрежа от фирмата са постнали и промоции за най-ревностите си ползватели:     всеки новорегистриран абонат, може да кара безплатно до 15 минути, с промокод - BRUM   за съвестните, които паркират на предвидените за това места, ще има бонус кредит 0.50 лв.   От фирмата благодарят на Зелена София и Столична община за подсигурената инфраструктура. И призовават всички: "Карайте внимателно и разумно, и безаварийно BRUM-чене."      

comment 0
visibility 191
заседания

Светият синод се събра за серия от заседания

Архиереите от Светия синод започнаха в столицата серия от заседания, съобщи dveri.bg. Няма яснота колко време ще трае сесията на отците, нито се знае какъв ще е дневният ред.    От близо година срещите на пълния състав на Синода не траят повече от няколко дни. Решенията на поповете не стават достояние на обикновените хора.    Най-вероятно митрополитите ще обсъждат текущи въпроси на Българската православна църква.    

comment 0
visibility 776
Ремонт на ул. Витиня, район Подуяне

Ремонтират ул. Витиня, става двупосочна (СНИМКИ/ВИДЕО)

Изцяло ремонтирана и обновена е столичната улица "Витиня" в район Подуяне, видя Столица.bg. Днес на проверка там бе столичният кмет Йорданка Фандъкова със зам.-кмета Дончо Барбалов и районния кмет Ева Митова.  Улицата е асфалтирана с два пласта, изградени са тротоари и ново осветление. Оправена е и отводнителната система. След приключване на ремонта улицата, която е ключова за района става двупосочна. Тя се разделя от река Слатинска. Досега движение имаше само от едната страна на реката, защото другата бе в дупки. В момента на проверката работници полагаха горния слой асфалт и се виждаше, че шахтите за отводняване са изчистени, съобразени с наклона и ще имат нови капаци. Цялата улица е дълга 1,150 метра, а 250 метра от отсечката е изцяло готова. "Влязохме в кварталите и тази улица, която е ключова и една от големите в квартала се ремонтира. Вече е поставен асфалтът  и до края на деня ще приключат арботниците. От утре ще бъде пуснато движението. Преди това тук имаше дупки и нямаше тротоари. Сега ще има и тротоари. Наредих да се постави ограда край рекаха за безопасността на пешеходци и автомобили", коментира кметът Йорданка Фандъкова. Кметът на район Подуене пък е доволна, защото пускането на двупосочно движение по ул. Витиня ще разтовари големия трафик. До дни трябва да се приключи и с монтажа на оградата. С нов паркинг се сдобиха и живеещите в бл. 20 и бл. 21б в кв. Сухата река, район Подуяне. Междублоковото пространство, което не е зелена площ отдавна се ползва за паркиране на автомобили. Сега вече то е асфалтирано и удобно. Там вече могат да паркират 50 коли и е подменена изцяло канализацията на терена. Повечето ремонти на столични улици ще приключат до 16 септември, когато се открива новата учебна година. Работата ще приключи и по подстъпа на бул. България, който участък от бул. Черни врък до кръстовището с "Ив. Евст. Гешов" бе изцяло обновено през юли и август. "Имам много работа и в София проблеми има 24 часа. Градът не излиза в отпуска. Като започна кампания разбира се, че ще изляза в отпуска, категорична бе Йорданка Фандъкова.  

comment 0
visibility 316
сертификати

Завърши санирането на блок 28, вход "Д" в "Красна поляна" (СНИМКИ)

Блок 28 , вход "Д" в "Красна поляна" получи първите сертификати за енергийна ефективност. Това съобщи в социалната мрежа кметът на района.  Даването на ценните книжа стана възможно чрез Националната програма за енергийна ефективност на жилищни сгради и желанието на живущите.    Заслуга за добрия финал на инициативата имат Оник Пилибосян, домоуправител, който е двигателната сила на входа, и г-жа Ваня Цветкова, отговорник по проекта.      

comment 0
visibility 404
хотели

25 хотела привличат клиенти с ниски цени в София

25 хотела ще предлагат нощувки на цени от 49 до 69 лева в края на септември в София. Сумата за двойна стая в тризвезден хотел ще бъде 49 лева, 59 лева е за четиризвезден и 69 лева в петзвезден хотел. В тотала са включени закуска и изненади за гостите.   Столична община ще организира на 28 и 29 септември безплатни обиколки с екскурзовод и достъп без пари до големи туристически обекти и атракции като зоопарка, РИМ- София, парк Врана, съобщава "Монитор".    Организаторът на събитието Антон Пенев обясни пред медията, че акцията е насочена към столичани, които не са посещавали повечето популярни места в столицата. Идеята е взета от опита на градове като Берлин и Прага.    На сайта hotels-night.bg вече се публикуват офертите на хотелите, като в деня на София, 17 септември, ще стартират резервациите. Организаторите очакват местата да се разпродадат бързо.