Начална страница / Инциденти и криминални / ГДБОП разби престъпна група от горски (СНИМКИ)
Снимки: МВР

ГДБОП разби престъпна група от горски (СНИМКИ)

Организирана престъпна група за сеч и търговия с дървен материал разби ГДБОТ. Членовете са пет души, които стрикно са спазвали йерархията на Изпълнителна агенция по горите. Начело е бил директорът на РДГ- София, съобщават от МВР. По-рано днес той бе арестуван. Според събраните данни именно той е организирал продажбата на дървен материал. Останалите от групата са служители на регионалното управление, потвърди наблюдаващият прокурор Ангел Кънчев.

Схемата съществувала от 2014 г., а само за тази година са изтъргували дървен материял за над 250 000 лв. В хода на разследването е установено, че отделни директори са извършили тежки престъпления с дейността си като са отстранявали конкуренцията.
Има доказателства и са повдигнати обвинения за умишлени палежи на определени хора за сплашване, за да не подават сигнали, уточни държавният обвинител.

Още: Задържан е директора на Регионална дирекция по горите – София

Членовете на групата са били въоръжени. При претърсванията, при двама от тях са открити освен огнестрелни оръжия, но и над 8 специални капсул-детонатори. Намерена е също така и голяма сума пари при обиските. В хода на разследването е установено, че за сечта на дървесина са наемани социално слаби, като им е обяснявано, че всичко е законно. Служителите, който са били в престъпната група за ползвали фалшиви горски печати, за да маркират отсечената дървесина.

Зам.-директорът на ГДБОП ст.комисар Стоян Темелакиев потвърди, че по случая се работи четири месеца. Първите сигнали са постъпили още през май. Отсечената дървесина е търгува на територията на Софийска област, в Банско, в складове за продажба на дърва за огрев и фабрика за пелети. Специализираната прокуратура утре да внесе искания в Специализирания съд за „задържане под стража“ на четирима служители на РДГ-София, които са задържани при акцията.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Александра Никова

Виж също

Инцидент на метро станция „Васил Левски“

Заради инцидент има спиране на движението в метрото, на станция “Васил Левски”. Линия 1 се …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *