menu close
° close
Столица новини от София.
more_vert close

София Тур

Забележителности и интересни места в София,
които трябва да посетите.

Сградата на Столична библиотека

Столична библиотека официално съществува като институция от 1928 г. Тогава е издадена заповедта за на ген, Вазов, кмет на столицата по това време за обособяването на Общински музей, който събира в себе си три отдека: библиотека, архив и музей.

Специална сграда за нуждите на градската библиотека се откупува от общината през 1941 г.  Тогава се открива Столичната градска библиотека и музей. През 1944 г при бомбардировките сградата е опожарена и 40 хил. тома от книжната колекция изгарят. През 1945 билиотеката се премества на ул. „Славянска“13. Едва през 1990 г е взето решение Градската библиотека да се премести за постоянно  пл. „Славейков“ 4 в старата сграда на Градския комитет на БКП.

Сградата на Столичната библиотека е издигната по проект, изготвен от арх. Виктория Ангелова. Тя е била прадназначена за Министерството на обществените сгради, пътищата и благоустройството. Строежът е започнат след като арх. Ангелова печели конкурс, обявен от Министерството през 1926 г. В момента зала № 403 е с нейното име „Виктория“, а до входа на библиотеката има паметен надпис. В облика на сградата личи почерка и на арх. Г. Овчаров и Й. Йорданов. Тази сграда е довършвана през 1930-те години като е било построено ново крило към ул. "Раковски".

Фасадата й е изключително представителна, следва духа на опростената класика. Тя се характеризира с вертикално разчленяване с голям ред пиластри. Входът е оформен от троен мотив и се разполага централно в ризалит, посредством апликирани квадратни колони и атика. Петият етаж е завършен с разчленен касетъчен корниз. На входа са разположени 3 каменни глави и монументална композиция от скулптури на 2 седящи фигури – жена и мъж, олицетворяващи архитектурата и сторителството. Скулптурите са от М. Иванов, К. Шиваров и Ст. Пейчев.

По отношение на интериора може да се каже, че се характеризира със стила на сецесиона.  Това свидетелстват и конструктивните елементи като раннокласически колони от мраморизиран варовик, и греди, направени с вити декорирани конзоли. Главното 3-раменно стълбище е монументално. Има парапет, който комбинира камък и месинг. Стените са облицовани с мрамор, мрамо обрамчва и вратите. Красиви цветни мозайки сияят на подовете. Стъклописите са проектирани от Харалампи Тачев и са били  изработени от Ф. Зайлер в Мюнхен.


Галерия

За контакти

  • languageСофия
  • local_phone028015 904
  • placeпл. Славейков 4 София 1000

Времето в София

Въздухът в София

Реклама