menu close
° close
Столица новини от София.
more_vert close

София Тур

Забележителности и интересни места в София,
които трябва да посетите.

Сградата на Царския дворец

Сградата на бившия царски дворец е обявен за паметник на културата през 1978 г. Той е разполжен в центъра на София, на пл. „Княз Александър I“. В него днес се намират НХГ и Националния етнографски музей.

В далечното минало на мястото на двореца е имало конак, който през 1816 г. е опожарен. Не се използва до 1873 г, когато Мизхар паша строи нов конак, в който имало и затвор в подземията. Тунели от конака водели до Челеби джамия, къщата на пашата, хана и др.

Сградата се превръща в болница по време на Руско-турската освободителна война, а след като София е обявена за столица на Княжество България, конакът става резиденция на Батенберг. Народното събрание решава да сградата да се направи дворец и ремонтът започва, ръководен от подполковник Фон Вите.

Запазват се само каменните основи на старата сграда, както и части от фасадата. Всичко останало се строи наново. Дворецът се строи на два етапа: единия по времето на Александър Батенберг, а втория – по времето на Фердинанд I.

През 1942 г. царското семейство се премества във Врана и Царска Бистрица. През 1946 г. в двореца се настанява Министреския съвет и Висшата партийна школа. Една от залите в двореца се превръща в кабинет на Георги Димитров. По това време е разрушена оградата на двореца, а паркът е занемарен.

Пре з 1953 г. в сградата на двореца влизат НХГ и Етнографския музей.


Галерия

За контакти

  • languageСофия

Времето в София

Въздухът в София

Реклама