menu close
close
Столица новини от София.
more_vert close

Забавления в София

Най-добрите места за забавления в София с цени, снимки, местоположение.

Столичен куклен театър

Столичният куклен театър е основан през 1946 г. Тази стъпка предприема Мара Пенкова като влага в осъществяването на идеята си изцяло лични средства. Новосъздадения първи български куклен театър бързо привлича вниманието на обществеността. През 1948 г. театърът получава държавна субсидия и се превръща в първия български държавен професионален куклен театър.

За пръв път трупата играе зад граница в Букурещ през 1958 г. През 1960 г вече има спечелена награда на Втория международен куклен фестивал в Букурещ. Това е наградата “За оригиналност и въображение” за „Петя и вълка” по Сергей Прокофиев.

Театърът се прославя по целия свят с емблематични постановки на "Маугли", "Любопитното слонче", "Златка - златното момиче", "Пинокио - забранено за деца" и др.

Стремежите на трупата са да представят такива куклени представления, които да разширяват мирогледа на младежите. Актьорите се стремят да пазят традицията да се гарантират положителни емоции на верните си зрители в продължение на повече от 70 години.

В репертоара на кукления театър присъстват постановки от различни жанрове – пантомима, музикална приказка, куклена миниатюра, комедия и др. Годишно се правят повече от 650 представления, а всеки сезон имат поне 5 премиери.

От 2001 г. Кукленият театър получава статут на Общински културен институт. Преименува се на Столичен куклен театър. Трупата на театъра е постоянна. Разполага с квалифициран административен и технически персонал. Постановките се играя на две сцени: едната на ул. “Ген. Гурко” 14, а другата на бул. “Янко Сакъзов” 19. Театърът има ателие за кукли и декори, в което работят отлични професионалисти - художници, скулптори, шивачи и конструктори. Също така, разполагат и с иновативно студио за звукозапис.

Трупата играе в салона на ул. “Ген. Гурко” от 1971 г. Залата побира 260 зрители в 14 реда и 4 ложи. Салона на бул.“Янко Сакъзов” се използва от 1959 г. Залата там събира 202 зрители в 15 реда.

През седмицата се организират представления за децата в училищата и детските градини, а през уикенда се изнасят представления пред зрители в салоните.  


Галерия

За контакти

  • languageСофия
  • local_phone02 981 71 61; 02
  • placeСофия – 1000 Ул. „Генерал Гурко” №14

Времето в София

Въздухът в София

Реклама