Новини от Марина Костова

comment 0
visibility 299
Новините в София: Най-важното за деня 30 май 2023 г.

Новините в София: Най-важното за деня 30 май 2023 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 30 май 2023 г. Съседски войни: Апартамент в центъра на София няма ток заради незаконно строителство Собственици на апартамент в центъра на столицата на ул. Иван Вазов останаха без ток, въпреки че не дължат и стотинка за потребена енергия, разказа Нова телевизия. Мащабна спецакция на прокуратурата в София заради убития Къро Мащабна спецакция е извършена в София късно снощи, съобщи Нова телевизия. Пред известно заведение в кв. "Драгалевци" има полицейско присъствие. Деца се возят на буфера на трамвая в Люлин Деца се возят на буфера на трамвай № 8 в столичния квартал Люлин. Момче и момиче са снимани да се държат за трамвая и да се возят извън мотрисата, стъпили на теглича. Сложна двуетапна операция върна към живот 44-годишна жена Две сложни операции, при които беше направена резекция на дебелото черво, беше извадена стома на коремната стена, а след това чревният пасаж беше върнат на обичайното му място и едновременно с това беше премахната матката, върна към живот 44-годишна жена в Клиниката по хирургия на УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ”. Обещано и изпълнено: Събориха опасна сграда до детска площадка в Дружба (СНИМКИ/ВИДЕО) Опасна сграда, пълна с боклуци и пустееща от години, беше премахната тази сутрин на ул. „Тирана“ в столичния кв. „Дружба“, район „Искър“. Събарянето започна в 10:00 ч., като бяха предприети всички охранителни мерки за обезопасяване на терена и сигурността на гражданите. Осигуряват допълнителен транспорт в София за Задушница Столична община осигурява допълнителен транспорт във връзка с отбелязването на Задушница – 3 юни, съобщават от „Московска“ №33. Ремонт променя движението в кв. Драгалевци Заради изграждане на канализационна мрежа на кв. „Драгалевци", район „Витоша" се налага временна организация на движението, съобщават от Столична община.

comment 0
visibility 537
Три коли се удариха на столичния бул. „Сливница“

Три коли се удариха на столичния бул. „Сливница“

Пътнотранспортно произшествие между три коли е станало този следобед на столичния бул. „Сливница“. Инцидентът се е случил малко преди светофара на кръстовището с ул. „Опълченска“ в посока Сточна гара, съобщават във Фейсбук групата „Катастрофи в София“. „Имаше 3 коли една зад друга със смачкани ламарини в средна лента. Надявам се, че няма пострадали. Имаше забавяне на движението.“, споделя жена, стана свидетел на случилото се.

comment 0
visibility 363
Столична библиотека кани децата на празник на площад Славейков

Столична библиотека кани децата на празник на площад Славейков

Столична библиотека подарява на малчуганите „Детски празник на площад Славейков“. Инициативата е по повод 1 юни и предлага за всяко дете по нещо занимателно, интересно и любопитно. В празника ще се включат и актьорите от театър „Възраждане“, които ще подарят на децата спектакъла „Червената шапчица“. Посетителите ще имат възможност да се забавляват с различни занимателни игри. Програмата включва още изложба „Детски периодични списания, издадени преди 1944 г.“, „Часът на приказката“, филмов маратон и арт работилници. Над 38 хил. софийски деца ежегодно посещават Детския център на Столична библиотека, за да се включат в безплатните разнообразни атрактивни занимания, дигитални и арт работилници, интересни конкурси и състезания, VR пътешествия, срещи на живо с детски писатели и известни личности. Детският център на библиотеката на София е най - големият в България, разполагащ с над 77 хил. тома книги и 20 хил. читатели. Близо половината нови читатели на библиотеката са до 18 години. За децата са винаги отворени и достъпни - модерна VR стая, нови комфортни пространства за четене, учене, занимания, образователни и дигитални игри. Програма на „Детския празник на площад Славейков“ на 1 юни 10:30 - 11:00 ч. - музикално - анимационна сутрин за най - малките 11:00 ч. - „Часът на приказката“ със специален гост - Диляна от подкаста „Златните приказки“ - SТЕM игри с роботчета-пчелички - Корейски занимателни детски игри 12:00 ч.- „Тебеширено парти“ 12:30 - 13:30 ч. - театър на открито - „Червената шапчица“ – едно от най-зрителските представления на театър Възраждане. Адаптацията на любимата приказка от Шарл Перо с участие на актьорите Лили Шомова, Роберт Янакиев, Ивет Радулова, Свежен Младенов, Донка Аврамова - Бочева, Мариана Жикич 13:30 ч. - Арт ателие с художника Христо Кърджилов -Щафетно четене 15:00 ч.- „Филмов следобед“ с обичаните герои Матилда и Дръндьо В мраморното фоайе на библиотеката ще бъде представена докумен-талната изложба „Детски периодични списания, издадени преди 1944 г.“ от фонда „Детски периодичен печат до 1944 г.“, който се съхранява единствено в Столична библиотека. В изложбата са включени уникални списания: „Детска радост“, „Детски живот“, „Детски свят“, „Другарче“, „Прозорче“, „Поточе“, „Светулка“. Емблематичните детски издания впечатляват както със своето съдържание, така и с красивото оформление и ярките илюстрации от именити български художници като Вадим Лазаркевич, Стоян Венев, Борис Ангелушев и др. Празничната програма ще завърши в 18:00 ч. с концерт на ученици от класовете по цигулка на НМУ „Любомир Пипков“ в мраморното фоайе на библиотеката. На 1 юни във всички филиали на Библиотеката на София също ще се провеждат разнообразни арт инициативи за децата. Всички желаещи деца до 14 години ще получат едногодишни карти за библиотеката, както и подаръци - детски книжки.  

Реклама
comment 0
visibility 518
Ремонт променя движението в кв. Драгалевци

Ремонт променя движението в кв. Драгалевци

Заради изграждане на канализационна мрежа на кв. „Драгалевци", район „Витоша" се налага временна организация на движението, съобщават от Столична община. От 5 до 26 юни /включително/ се въвеждат следните промени: Забранява се влизането на пътните превозни средства /ППС/ по бул. „Черни връх" между ул. „Ламар" и ул. „Лешникова гора" с изключение на тези, които са собственост на лица живеещи в зоната, за която е въведена забраната, както и за превозни средства, които обслужват по утвърден график обекти в сигнализираните пътни участъци. Въвежда се еднопосочно движение по следните улици и булеварди в кв. „Драгалевци": - ул. „Цветарска" между ул. „Лешникова гора" и ул. „Ламар" с посока към ул. „Ламар"; - ул. „Къпинка" между ул. „Ламар" и СОП с посока към СОП; - ул. „Константин Помянов" между СОП и ул. „Папрат" с посока към ул. „Папрат"; - ул. „Акад. Петър Динеков" между ул. „Къпинка" и бул. „Черни връх" с посока към бул. „Черни връх". За същия период се промянят маршрутите на автобусни линии №№ 64, 66, 68 и 98 както следва: Автобусна линия № 64 (в посока Зоопарка): от Център по хигиена по действащия маршрут до кръстовище ул. „Нарцис" - ул. „Лешникова гора", по ул. „Лешникова гора", по ул. „Цветарска", по ул. „Ламар", по ул. „Къпинка", о ул. „Акад. Петър Динеков" и наляво по бул. „Черни връх" по маршрута.В обратна посока автобусите от линията се движат по действащия променен маршрут. За линията се разкрива временна спирка на ул. „Нарцис" на 30.00 метра преди левия завой към ул. „Лешникова гора". Автобусна линия № 66 (в посока Зоопарка): от хотел „Морени" по действащия маршрут до площад „Цар Иван Александър", по ул. „Нарцис", по по ул. „Лешникова гора", по ул. „Цветарска", по ул. „Ламар", по ул. „Къпинка", по ул. „Акад. Петър Динеков" и по бул. „Черни връх" по маршрута. В обратна посока автобусите от линията се движат по действащия променен маршрут. Автобусни линии №№ 68 и 98 (в посока Зоопарка): по действащите маршрути до кръговото кръстовище на ул. „Захари Зограф" и ул. „Папрат", по ул. „Папрат", по ул. „Нарцис", по ул. „Лешникова гора", по ул. „Цветарска",  по ул. „Ламар", по ул. „Къпинка", по ул. „Акад. Петър Динеков" и по бул. „Черни връх" по маршрутите. В обратна посока автобусите от линиите се движат по действащия променен маршрут. За автобусни линии №№ 64, 66, 68 и 98 се разкрива временна спирка на ул. „Цветарска" след кръстовището с ул. „Лешникова гора". Текст: Столична община 

comment 0
visibility 606
Осигуряват допълнителен транспорт в София за Задушница

Осигуряват допълнителен транспорт в София за Задушница

Столична община осигурява допълнителен транспорт във връзка с отбелязването на Задушница – 3 юни, съобщават от „Московска“ №33. Разкрива се временна трамвайна линия № 7-А с маршрут кв. „Манастирски ливади-запад" – кв. „Орландовци" Разкриват се временни автобусни линии: Временна автобусна линия № 83-А с маршрут: от Зоопарка по маршрута на автобусна линия № 83 до бул. „Ломско шосе", по бул. „Ломско шосе", по ул. „Бели Дунав" и по ул. „Хан Кубрат" по маршрута, двупосочно. Временна автобусна линия № 108-А с маршрут: от ж.к. „Люлин – 5" по стария маршрут на автобусна линия № 108 (в посока ул. „Бели Дунав": от бул. „Сливница" по ул. „Адам Мицкевич") до ул. „Бели Дунав", по ул. „Хан Кубрат", по ул. „Христо Силянов", по бул. „Ломско шосе", по ул. „Бели Дунав" и по ул. „Хан Кубрат" по маршрута двупосочно. Временна автобусна линия № 18-А с маршрут: автостанция „Орландовци" – гробищен парк „Малашевски гробища" по маршрута на автобусна линия № 18, двупосочно. Линията да работи по разписание с код 3-2-2-2-0-01-11 Задушница; Временна автобусна линия № 79-А с маршрут: надлез „Надежда", ул. „История Славянобългарска", ул. „Индустриална", ул. „Константин Стоилов", бул. „Ген. Данаил Николаев", бул. „Владимир Вазов", ул. „Тодорини кукли", ул. „Река Велека" и по бул. „Владимир Вазов" по маршрута, двупосочно. Временна автобусна линия № 86-А с маршрут: АТ „Малашевци", ул. „Резбарска", площад „Сточна гара", бул. „Сливница", обратен завой на ул. „Опълченска" и по маршрута, двупосочно. Временна автобусна линия № 90-А с маршрут: автостанция „Изток", бул. „Ботевградско шосе", ул. „Александър Екзарх", ул. „Тодорини  кукли", метростанция „Хаджи Димитър", бул. „Владимир Вазов", ул. „Васил Кънчев" до АП „Малашевци (гробищен парк „Малашевски гробища"), двупосочно.

comment 0
visibility 429
Временно затварят част от столичната ул. „Леонардо да Винчи“

Временно затварят част от столичната ул. „Леонардо да Винчи“

Заради извършване на ремонт по част от ул. „Леонардо да Винчи“ се налага промяна в организацията на движението в района, съобщават от Столична община. От 2 до 18 юни /включително/ се забранява влизането, престоят и паркирането на пътни превозни средства по ул. „Леонардо да Винчи“ между ул. „Цар Иван Асен II“ и ул. „Николай В. Гогол“.

comment 0
visibility 636
Полицаи на коне, пожарникари и водачи на кучета ще са част от детския празн

Полицаи на коне, пожарникари и водачи на кучета ще са част от детския празник в Сердика (С...

Служители от Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, група „Конна полиция“ и екип „Водачи на служебни кучета“ към СДВР са подготвили куп интересни демонстрации и изненади за най-малките жители на столичния район „Сердика“. Инициативата е част от празника „Фабрика за усмивки“, който ще се проведе от 11:00 до 20:00 ч. на стадиона „Бенковски“ на 1 юни – Международен ден на детето. За доброто настроение на малките и големите посетители ще се погрижи и артистът Руслан Мъйнов, който ще бъде и водещ на концертната програма. И тази година ще се проведе чаканата от всички малчугани томбола с големи награди. Празникът включва още турнири по шах, футбол, дартс, бадминтон и много други. За любителите на изкуствата са предвидени творчески шатри. А най-сръчните могат да вземат участие в предизвикателствата на Владимир Караджов от „Бригада Нов дом“. Освен това ще се проведе и ежегодният благотворителен базар „Деца помагат на деца“.    

comment 0
visibility 2723
Обещано и изпълнено: Събориха опасна сграда до детска площадка в Дружба (СН

Обещано и изпълнено: Събориха опасна сграда до детска площадка в Дружба (СНИМКИ/ВИДЕО)

Опасна сграда, пълна с боклуци и пустееща от години, беше премахната тази сутрин на ул. „Тирана“ в столичния кв. „Дружба“, район „Искър“. Събарянето започна в 10:00 ч., като бяха предприети всички охранителни мерки за обезопасяване на терена и сигурността на гражданите. Точно в 15:00 ч. последният камион със строителни отпадъци потегли от мястото на някогашните съблекални. Постройката беше изоставена преди повече от 15 години. След това бивши наематели са трупали там различни отпадъци и ненужни вещи. През последните години сградата беше пред рухване и застрашаваше здравето и живота на стотици деца и живеещи в квартала. Обектът беше залепен до голяма спортна площадка и детски кът, а от другата страна се намира частна детска градина. Притесненията на хората от съседните блокове бяха, че ако пламнат натрупаните в изоставената сграда боклуци, огънят ще се овладее трудно, а рискът за съседните постройки е огромен.  В Дружба премахват мърлява и опасна сграда и будка (СНИМКИ) Припомняме, че през ноември 2022 г. Столица.bg първа писа за проблема и подаде сигнал до район „Искър“. Още тогава от администрацията направиха оглед и кметът Ивайло Цеков обеща да предприеме всички законови действия по премахване на опасната сграда. Днес обещанието му е факт.

comment 0
visibility 347
Щури игри и много изненади очакват децата на Елин Пелин на 1 юни

Щури игри и много изненади очакват децата на Елин Пелин на 1 юни

Децата в Елин Пелин ще посрещнат 1 юни с богата празнична програма и много забавления. Събитието се организира от Община Елин Пелин. Тържеството започва от 18:00 ч. на пл. „Независимост“. При лоши метеорологични условия празникът ще се проведе в спортна зала „Инж. Янко Янков“. Програмата включва различни игри, интригуващи предизвикателства и много награди. Кметът на Община Елин Пелин Ивайло Симеонов е подготвил изненади за децата.

comment 0
visibility 492
Възстановяват чешмата в столичния парк „Надежда“

Възстановяват чешмата в столичния парк „Надежда“

Работата по обновяването на алеите в парк "Надежда" напредва, съобщава зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов. Към момента пътеките са изкопани и изравнени с трошен камък. Асфалтирана е около 1/3 от алейната мрежа, която е с обща площ 6300 кв. м. Договорът за обновяването на парка е сключен на 18 април, а срокът за изпълнение е 60 дни. „Заедно с кмета на район „Надежда“ инж. Димитър Димов и със столичния кмет Йорданка Фандъкова днес проверихме работата по обновяването в градината. Строителните дейности трябва да приключат до средата на юни. Ще бъдат поставени и 50 нови пейки. Предстои да бъде възстановена чешмата за обществено ползване“, посочва зам.-кметът Барбалов. През 2019 г. в парка беше подменено осветлението, а през миналата година бяха посадени 114 нови дървета и 200 храста. Изградена е и класна стая на открито. Мостчето, което свързва близките жилищни блокове с парка също ще бъде обновено.

comment 0
visibility 531
Първите спешни медици по въздух получиха удостоверения във ВМА-София

Първите спешни медици по въздух получиха удостоверения във ВМА-София

Първите 50 лекари и медицински специалисти получиха днес своите удостоверения за завършен курс „Оказване на спешна медицинска помощ по въздуха" във Военномедицинска академия (ВМА) – София, съобщават от здравното заведение. На официалната церемония присъстваха заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов, министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, заместник-началникът на ВМА полк. доц. Владимир Василев, проф. Любомир Алексиев, началник на Катедра по авиационна и морска медицина на ВМА. „Чрез комбинацията от оборудването на хеликоптерите и високоспециализираните медицински екипи най-сетне ще можем да предоставяме навременна помощ, дори и в най-отдалечените места. А България ще има медицински услуги на световно ниво. HEMS, със своята способност за бързо достигане и достъп до пациенти в отдалечени и трудни условия, ще революционализира начина, по който реагираме на спешни медицински случаи.“, каза вицепремиерът Пеканов. Той допълни, че по Плана за възстановяване и устойчивост има заложен сериозен финансов ресурс за оказване на медицинска помощ по въздуха, за модернизиране на болнични заведения, на лечебните заведения за педиатрична, онкологична и  психиатрична помощ, за изграждане на центрове за лечение на инсулти, но всичко това трябва да върви с реформи. "Една от тях е за създаване на фонд за насърчаване на по-балансирано разпределение на медицински специалисти в страната, така че и в най-отдалечените селища да има достъп до медицински грижи", каза още Пеканов. Десетдневното обучение на медиците стартира в средата на месец май. Проф. Любомир Алексиев и екипа му представиха пред обучаемите спецификата на авиационната дейност, авиационната физиология и стрес от полет: шум, вибрации, температурни амплитуди, осветление, хипоксия, ускорения, умора. Засегнати бяха темите за мениджмънт на ресурсите на екипажа – комуникация, кооперативност в многочленен екипаж, човешкият фактор в авиацията, както и аварийните процедури в полет и авиомедицинската документация. Преди да започнат обучението си кандидатите преминаха през всички необходими физически и медицински прегледи в специализираната комисия на ВМА.

comment 0
visibility 490
Съдят мъж, пребил жена на гарата в София

Съдят мъж, пребил жена на гарата в София

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 28-годишен мъж, нанесъл телесна повреда на жена, съобщават от обвинението. На 28 май около 10:30 часа в района на Централна жп гара в София обвиняемият С.С. удрял с ръце и крака в областта на крайниците М.М., вследствие на което ѝ нанесъл средна телесна повреда – фрактура на дясна лъчева кост и на лява малкопищялна кост. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив, тъй като С.С. е осъждан ефективно на „лишаване от свобода“ за умишлени престъпления от общ характер. По случая е образувано досъдебно производство. Предвид възможността С.С. да извърши друго престъпление, той е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор. Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

comment 0
visibility 355
Премахнаха опасна детска площадка в Дианабад

Премахнаха опасна детска площадка в Дианабад

Служители на районната администрация на “Изгрев” премахнаха опасната детска площадка, намираща се до блокове 14, 15 и 16 в ж.к. ”Дианабад”. „Съоръженията на мястото за игра вече бяха изгнили, изпочупени и представляваха опасност за здравето на децата. В нашия район има 94 детски площадки, като 80% от тях са в изключително лошо състояние. За съжаление, финансовите средства, които получаваме от страна на Столична община за поддръжка, ремонт и изграждане на детски площадки, са крайно недостатъчни, за да успеем да подновим чувствително остарелите съоръжения“, посочва районният кмет д-р Делян Георгиев. Той посочва, че през последните 4 години в „Изгрев“ са изградени няколко нови детски площадки, а до края на тази година предстои цялостен ремонт на още два къта за игра. „Но всичко това за мен е крайно незадоволително. Облагородяването на междублоковите пространства, поддържането на зоните за игра, отдих и спорт, трябва да бъдат приоритет за управлението на София. С мизерните бюджети, с които районните кметове разполагаме, трудно ще постигнем впечатляващ резултат в тази посока.“, допълва кметът Георгиев. Според него е време да се предприемат последователни стъпки към подобряване качеството на градската среда.

comment 0
visibility 544
Столичната 123 ДГ „Шарл Перо“ отпразнува 60-и рожден ден

Столичната 123 ДГ „Шарл Перо“ отпразнува 60-и рожден ден

С голям концерт столичната Детска градина № 123 „Шарл Перо“ отпразнува своята 60-а годишнина от своето създаване. Празникът се състоя в залата на Народно читалище „Васил Левски“, съобщава от администрацията на район „Младост“. През 2023 г. се отбелязват и 320 години от смъртта на писателя, сътворил едни от най-хубавите детски приказки. Към настоящия момент в 123 градина се отглеждат, възпитават и обучават 271 деца в 10 възрастови групи. Това прави забавачката сред най- големите в район „Младост“. Детското заведение разполага с отделни зони за игра и сън; физически салон; плувен басейн; библиотечен кът; арт ателие; диорама на Етъра;  две външни площадки и една вътрешна мобилна площадка по БДП, кабинет на психолог и логопед, „Лаборатория за откриватели“, създадена съвместно с Детски научен център „Музейко“, детски планетариум, стем технологии, а така също и биоградинка.

comment 0
visibility 347
Новините в София: Най-важното за деня 29 май 2023 г.

Новините в София: Най-важното за деня 29 май 2023 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 29 май 2023 г. Установен е човекът, залял с червена боя Паметника на съветската армия Установен е извършителят на посегателството срещу монумента, по случая е започната проверка в столичното Първо РУ на МВР, научи Столица.bg. Проф. Кантарджиев: Няма увеличаване на случаите на Лаймска болест Увеличават се случаите на ухапвания от кърлежи, предупреди проф. Тодор Кантарджиев - съветник по здравните въпроси на Столична община. Навръх 1 юни отваря врати нова детска градина за 150 деца в Лозенец Навръх Деня на детето (1 юни) предстои официалното откриване на разширената 192-а детска градина “Лозичка” в столичният район “Лозенец”. По-малко от седем месеца след началото на надстройката градината вече е готова да приеме първите си деца през септември. "Фамилатлон" за първи път с "Бързи и сръчни" в столичния Южен парк на 3 юни Много игри, забавления и поредният "Кашонвил" с "Бърз и и сръчни" за децата ще се проведе на 3 юни в столичния Южен парк. И всичко това организаторите от Безопасни детски площадки са обединили под прекрасното "Фамилатлон". Кола удари ученичка на столичния бул. "Константин Величков" Ученичка е била блъсната от лек автомобил на столичния булевард "Константин Величков", съобщава БНР. Сигналът е подаден в полицията около 11:20 часа. Нова таксиметрова компания ще обслужва пътниците на Летище София Таксиметровата компания Yеllоw Тахі бeшe избpaнa да oбcлyжвa пристигащите на Летище София пътници, съобщава Money.bg. Това означава, че от 20 юни кoлитe ще имaт дocтъп дo специална стоянка, oбoзнaчeнa c жълтa пътeĸa на Tepминaл 2.