Новини от Марина Костова

comment 0
visibility 125
Новините в София: Най-важното за деня 2 февруари 2023 г.

Новините в София: Най-важното за деня 2 февруари 2023 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 2 февруари 2023 г. В "Красна поляна" биха и влачиха жена, за да ѝ откраднат чантата Виетнамските общежития в столичния квартал "Красна поляна" отново привлякоха вниманието и станаха обект на напрежение. Жена е била влачена и бита, за да ѝ откраднат чантата, разказа btv. Мъж системно реже кабелите на магазин в "Света Троица" Собственици на магазин в столичния квартал "Света Троица" се оплакаха, че съсед реже кабелите на хладилната им камера за трети пореден път в рамките на един месец. Мъжът извършва действието с кухненски нож, което е изключително опасно за живота му. Адвокат: Случаят с разменените бебета ще стигне до Страсбург Тодор Мангъров, адвокатът на Севда Михайлова - една от майките с разменени бебета, обяви пред БНР, че казусът ще стигне до Страсбург. Другата седмица той също ще внесе в съда иск за обезщетение на младата жена за причинени неимуществени вреди, както на нея, така и за по-голямата ѝ дъщеря и за майка ѝ. Въвеждат временна организация на движението в столичния кв. Бенковски Заради продължаващите строително-ремонтни дейности по водопреносната мрежа, битовата и дъждовна канализация се въвежда временна организация на движението в столичния кв. „Бенковски“, съобщават от администрацията на район „Сердика“. Реплика на болида на Михаел Шумахер е изоставена в столичен квартал Реплика на „Ферари“ на Михаел Шумахер, подобна на болидите от сезони 2005 и 2006, е открита в краен квартал в София. За това съобщава „Факти“, цитирайки италианското издание Corriere della sera. Общинска полиция ще пази около къпалнята „Мария Луиза" в София Екипи на общинска полиция ще извършват периодични обходи на терена около къпалнята „Мария Луиза", в който вчера беше констатирано нерегламентирано изсичане на дървета, съобщават от Столична община.

comment 0
visibility 183
Общинска полиция ще пази около къпалнята „Мария Луиза" в София

Общинска полиция ще пази около къпалнята „Мария Луиза" в София

Екипи на общинска полиция ще извършват периодични обходи на терена около къпалнята „Мария Луиза", в който вчера беше констатирано нерегламентирано изсичане на дървета, съобщават от Столична община. За да не се допусне рязане на дървета през нощта, по заповед на кмета Йорданка Фандъкова екип на общинска полиция извършваше обходи и през нощта на 1-и срещу 2-и февруари. Заради установените продължаващи дейности по почистване на отрязани клони и дървета на терена кметът Фандъкова сезира СДВР и Прокуратурата за случая с искане за извършване на проверка. Кой изсече 1 декар от Борисовата градина? Теренът на къпалнята „Мария Луиза" попада в охранителната зона на парк Борисова градина, която от 1988 г. е резерват на градинско-парковото изкуство. Проверките на терен продължиха и днес, като към екипите на дирекция „Зелена система" и ОП „Паркове и градини", се включи и директорът на дирекция „Контрол на строителството" Цветан Тодоров. Разпоредената нова проверка от кмета Фандъкова, под прякото ръководство на главния архитект арх. Здравков, установи, че е нарушена целостта на терена вследствие тежката строителна механизация, образували са се коловози и има прясно отсечена дървесна растителност. Извършените дейности са в драстично нарушение на действащата нормативна уредба и пряко погазват законовите разпоредби. При проверката на 1 февруари беше установено и документирано отсичане на 20 дървета, за които няма издадено разрешително. На 26 януари кметът на район „Средец" Трайчо Трайков е издал разрешение за премахване на 10 дървета в терена, като реално отсечените дървета не съответстват на разрешените и са значително повече. Съставен е акт за административно нарушение и е изготвено писмо до дружеството собственик,  което следва да се яви за налагане на предвидената санкция.

comment 0
visibility 170
101-годишната баба Куна е най-възрастният жител на Слатина

101-годишната баба Куна е най-възрастният жител на Слатина

Баба Куна е най-старият жител на столичния район "Слатина". Днес тя навърши 101 години, а празникът ѝ беше почетен от районния кмет Георги Илиев. Той поднесе лично красив букет от лалета и кошница, пълна с шоколадови изкушения, на рожденичката. Самата тя признава, че обича сладкото и видимо се зарадва на изненадата. „От името на целия екип на район "Слатина" желаем на баба Куна да е здрава и все така усмихната и лъчезарна!“, казват от районната администрация.

Реклама
comment 0
visibility 205
Мъжът, арестуван след гонка с полицията в София, остава в ареста

Мъжът, арестуван след гонка с полицията в София, остава в ареста

Съдът остави в ареста Димитър Софрониев, който беше задържан след зрелищна гонка с полицията, съобщава bTV. При инцидента с 32-годишния мъж пострадаха леко униформени служители. Софрониев помоли за по-лека мярка за неотклонение - домашен арест или парична гаранция, но съдът прецени, че е има реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление. Софрониев е с богато криминално досие. Той е излежал година и 4 месеца ефективна присъда за въоръжен грабеж и за притежание на незаконно оръжие. Зрелищна гонка с полицията завърши с арест на бул. "Ломско шосе" (ВИДЕО) Защитата му ще обжалва съдебното решение. Според адвоката полицаите не са дали достатъчно ясно разпореждане на клиента му да спре, въпреки че е преминал няколко светофара на червено и с висока скорост. Въпреки определение на съда, Софрониев все още не е тестван за наркотици, тъй като категорично отказва.

comment 0
visibility 538
Реплика болид от Формула 1 е изоставена в столичен квартал

Реплика на болида на Михаел Шумахер е изоставена в столичен квартал

Реплика на „Ферари“ на Михаел Шумахер, подобна на болидите от сезони 2005 и 2006, е открита в краен квартал на София. За това съобщава „Факти“, цитирайки италианското издание Corriere della sera. Снимка на болида беше публикувана в социалната мрежа Twitter и бързо се превърна в сензация. Повечето от феновете на Формула 1 и на "Пилето" изразяват гневното си недоволство от отношението на собственика към тази "реликва". Макар и да е реплика на състезателния болид на Шумахер, както и в техническо отношение да няма много общо с реалните автомобили от Ф1, този вид реплики са доста ценни за колекционерите и се предлагат за солидни суми. По информация на bTV „българското“ Ферари е макет, който се използва за излагане на експозиции и е без механика.

comment 0
visibility 418
Две катастрофи по столичното Цариградско само на 50 метра една от друга

Две катастрофи по столичното Цариградско само на 50 метра една от друга

Две леки катастрофи са станали на „Цариградско шосе“ в София този следобед. ПТП-тата са на слизането за ж.к. "Дружба" и само на 50 метра разстояние едно от друго, видя Столица.bg. Лошото време, мократа пътна настилка и несъобразената скорост на водачите са причина за произшествията. По предварителна информация няма пострадали хора. Преминаването в участъка временно беше затруднено. Шофирайте внимателно!   

comment 0
visibility 347
Въвеждат временна организация на движението в столичния кв. Бенковски

Въвеждат временна организация на движението в столичния кв. Бенковски

Заради продължаващите строително-ремонтни дейности по водопреносната мрежа, битовата и дъждовна канализация се въвежда временна организация на движението в столичния кв. „Бенковски“, съобщават от администрацията на район „Сердика“. Временно ще се ограничи преминаването на ППС по следните улици: - 3 - 17 февруари се ограничава влизането на пътни превозни средства по ул. „Родолюбие“;- 8 - 19 февруари се ограничава влизането на пътни превозни средства – задънена улица, обслужваща имотите в кв.75;- 12 - 27 февруари се ограничава влизането на пътни превозни средства по ул. „Горна Махала“;- 18 февруари - 4 април се ограничава влизането на пътни превозни средства по ул. „Напредък“;- 20 февруари - 1 март се ограничава влизането на пътни превозни средства по ул. „Долна махала“; - 27 февруари - 13 март се ограничава влизането на пътни превозни средства по ул. „Родно село“; Пред затворените участъци ще бъдат поставени предварителни указатели за отклоняване на движението и обходни маршрути. При следващите етапи по изпълнението на проекта районната администрация ще предоставя информира своевременно.  

comment 0
visibility 243
Кметът на Изгрев: Впечатлен съм от работата по детските градини в района

Кметът на Изгрев: Впечатлен съм от работата по детските градини в района

Кметът на столичния район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев и главният инженер на района Екатерина Благоева провериха докъде са стигнали строителните дейности в 30 ДГ “Радецки”, 49 ДГ “Радост” и новата ясла на ул. ”Вълко Радински” 5. „Впечатлен съм от бързината на работата и създадената организация на строителните площадки. Очевидно е, че всички - служителите на районната администрация и строителните бригади, ясно са разбрали, че построяването на толкова много обекти, които ще разрешат проблема с липсата на места в детските градини в “Изгрев”, е абсолютен приоритет, огромна отговорност и дело, с което всички можем да се гордеем“, посочва д-р Делян Георгиев. По думите му това е най-голямото разширение на детски градини в цяла София. Предвижда се строителството на обектите да бъде завършено в срок. „Видях голямото желание и готовност обектите да бъдат завършени колкото се може по-бързо и децата на района ни да влязат час по-скоро в новите сгради и разширения. От своя страна, обещах на строителите пълна подкрепа и съдействие от общината, но също така, ежедневен контрол и чести, изненадващи мои посещения на строителните площадки“, казва още районният кмет.

comment 0
visibility 261
Лекар от ВМА – София: Какви са усложненията на грипа и как да се предпазим

Лекар от ВМА – София: Какви са усложненията на грипа и как да се предпазим

В разгара на грипния сезон едни от основните усложнения са в областта на Оториноларингологията. Тежестта на заболяването варира от леки инфекции до мултиорганни усложнения и смърт. Най-честите усложнения са бактериалните инфекции на горните дихателни пътища, особено при деца и възрастни над 60 години и при хора с хронични придружаващи заболявания, обясни д-р Теодора Димитрова от екипа на Клиника „Ушни, носни и гърлени болести” към Военномедицинска академия - София. Според статистиката, около 20% от децата и юношите развиват остър среден отит по време на грипната инфекция. При възрастните също се наблюдава висок процент на усложнения от страна на средното и вътрешното ухо. В около 87% от болните с остър среден отит възпалението на ухото се развива в първите 10 дни от началото на острата респираторна инфекция. За началната фаза на засягане на средното ухо е характерно зачервяване на тъпанчевата мембрана, която може да остане и единствена, коментира специалистът. Друга отличителна черта на „грипозния отит“ (остър среден хеморагичен отит) е силната болка в ухото, намален слух, изтичане на серозно-кръвенист секрет от външния слухов канал, което се дължи на спукване на хеморагични були – „мехури“ по  тъпанчевата мембрана. Добавяне на бактериално възпаление води до гноен среден отит с характерна гнойна секреция от средното ухо. При изследване на слуха (тонална-прагова аудиограма) няма съществена разлика в слуховите криви в зависимост от причинителя, но в някои случаи при грипните отити се наблюдават спадане на въздушната и костната проводимост за високите честоти. Грипните вируси са невротоксични и засягането на слуховия нерв също е често срещано. Може да протече без болка, но с внезапно намаление на слуха – едностранно или двустранно. Понякога се засяга и вестибуларната част на слуховия анализатор. Възпалението на слуховия нерв трябва да се лекува незабавно в специализирана клиника, за да се предотврати трайно увреждане на слуха, категорична е д-р Димитрова. Тежката, продължителна хрема, главоболието могат да бъдат симптоми на остър гноен синуит. Честотата им рязко се повишава по време на грипните сезони. Ненавременната диагноза и лечение крие риск от орбитални и вътречерепни усложненния. Бактериалните възпаления в областта на гърлото също не са рядкост. Острият фарингит и острият катарален тонзилит могат да бъдат бързопреходна проява на грипния вирус. Но в някои случай могат да преминат в остър гноен тонзилит – „гнойна ангина“, перитонзилит и перитонзиларен абсцес, предупреждава специалистът и допълва, че са съпътствани от висока температура, болки при преглъщане, налепи по небните тонзили, затруднено широко отваряне на устата. В тези случаи е наложително преценка от УНГ-лекар за последващо лечение. Не на последно място са и усложненията от страна на ларинкса. При грип гласът става дрезгав, поради оток и зачервяване на гласните гънки. Когато процесът обхване и входа на трахеята, се появява кашлица и лек задух.  Лечението на ларинготрахеита е със специфични противовирусни и противооточни средства, по прецена на инфекционисти и оториноларинголози, пояснява още медикът. „При всички случаи болните се нуждаят от хубава почивка и добра хидратация. И накрая, нека все пак да отбележим, че от нас самите зависи да положим необходимите усилия, за да се предпазим от заразяване“, казва д-р Димитрова. И подчертава, че най-важно е да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена.  

comment 0
visibility 118
„София квартет" отбелязва 267 години от раждането на Моцарт

„София квартет" отбелязва 267 години от раждането на Моцарт

Провокативните артисти от „София квартет" отбелязват 267 години от раждането на Моцарт с концерт на 6 февруари. Събитието ще се състои от 19:00 ч. в Камерна зала „България“ в столицата. Музикантите от най-стария квартет на Софийска филхармония ще зарадват столичната публика с Клавирен квартет № 1 в сол минор, KV 478 от Волфганг Амадеус Моцарт, с участието на Стефан Врачев, пиано. В програмата ще прозвучи и Клавирен квартет в ла минор от Алфред Шнитке, и Струнен квартет № 9 в сол минор D173 от Франц Шуберт. Билети на касата на Концертен комплекс България и онлайн. За „София квартет" В момента квартетът събира някои най-добрите музиканти в страната. Кристина Хинова (първа цигулка) е помощник-водач на групата на вторите цигулки в Софийската филхармония. Йордан Димитров (втора цигулка в квартета) е концертмайстор на „Софийски солисти". Любомир Ников (виолончело) е концертмайстор на Софийска филхармония, а доайенът на състава Валентин Геров е водач на виолите в оркестъра "СИФ 309" за записи на филмова музика, удостоен с редица отличия, сред които: Златна лира на Съюза на музикалните и танцови дейци, наградата „Музикант на годината" на предаването на БНР Allegro Vivace и Държавното отличие „Златен век" за големи заслуги в областта на културата. През годините членове на "София квартет" са били проф. Ангел Станков, Васил Вълчев, Джефри Дийн, доц. Николай Гагов, проф. Нанко Димитров, Николай Беспалов и др. По-голямата част от произведенията в репертоара на „София квартет" са показвани по Националната телевизия и записани от БНР, а много студийни записи на състава са издадени на компактдискове в България, Гърция и Япония. Музикантите са осъществили световни премиери на редица нови произведения, написани специално за „София квартет". Голямо признание за интензивната концертна дейност и високи изпълнителски постижения на „София квартет" е най-високото музикално отличие у нас – „Кристална лира" на Съюза на музикалните и танцови дейци в България за 2004 г. През 2017 г. съставът получава националната награда „Златен квартет" на името на „Акад. Марин Големинов". Наградата за принос в българската култура „Златно перо" е връчена на „София квартет" на 24 май 2018 г. Стефан Врачев, родом от Пловдив, от шест годишна възраст започва да свири на пиано при първата си преподавателка Стела Ослекова. По-късно завършва средното музикално училище в родния си град в класа на изтъкнатата педагожка Росица Иванчева. През периода от 1984 – 1989 г. следва Държавната музикална академия "Панчо Владигеров" в гр. София със специалност пиано при известните клавирни педагози проф. Джулия и Константин Ганеви. Първият си концерт изнася на 13 години и оттогава е бил солист на различни български оркестри. Има различни концертни участия в Гърция, Италия, Великобритания, САЩ, Германия и много др. С Филхармонията е от 1989 г. Стефан Врачев е музикант, който се вписва еднакво добре в много различни на пръв поглед стилове – от предкласика до джаз. Освен концерти с оркестъра, има и камерни изяви.

comment 0
visibility 148
Гейм разработчици се събират в София за Global Game Jam – 2023

Гейм разработчици се събират в София за Global Game Jam – 2023

Hardcore Game Jam е единственото събитие в София, което е част от Global Game Jam за 2023 г.  Инициативата ще се проведе в Sofialab от 3 до 5 февруари с подкрепата на Столична община (Асоциация за развитие на София), съобщават от „Московска“№ 33. „Гейм индустрията е вече първата индустрия в света, а гейм разработчиците в София са изключително силни. В нашия град има десетки малки и големи гейм студиа, които създават конкурентни продукти на световно ниво. Поздравления към кмета на София, Столична община и динамичния екип на Асоциация за развитие на София, че подкрепят и създават условия за развитие на  млади таланти в гейм разработването“, споделя основния организатор доц. Ангел Марчев, преподавател в УНСС и дългогодишен участник в световната инициатива. Събитието ще започне в 17:30 ч. на 3 февруари в Sofia lab, когато участниците заедно ще чуят основната тема от централата на Global Game Jam в САЩ, която е една и съща за всичките 600 локации по целия свят. След това в рамките на 48 часа (без прекъсване през нощта) гейм художници, дивелъпъри и ентусиасти ще разработват видео игри, споделяйки резултати с гейм разработчици от над 120 държави. Автор: Пресцентър Столична община   

comment 0
visibility 206
Теч превръща столичния бул. „Св. Климент Охридски“ в река

Теч превръща столичния бул. „Св. Климент Охридски“ в река

Теч от водопроводната мрежа на бул. „Св. Климент Охридски“ в столицата е причина пътното платно да се превърне в река, а когато температурите паднат и в ледена пързалка. За това сигнализират граждани във Фейсбук групата „Безумията в София“. Проблемният участък се намира срещу номер №103 на булеварда. „От месеци тече на платното, но сега се заледява и се изровиха големи дупки! Заледено платно - предпоставка за ПТП“, пише очевидец. От администрацията на район „Студентски“ съобщават, че причината за теча вече е установена и са предприети дейности по отводняването. 

comment 0
visibility 269
Столичани сигнализират за счупено стъкло на спирка в Овча купел 2

Столичани сигнализират за строшено стъкло на спирка в Овча купел 2

Стъклото на автобусна спирка № 0191 в столичния кв. „Овча купел 2“ е съборено и строшено, сигнализират хора във Фейсбук групата „Безумията в София“. Според жителите на квартала стъклото е счупено от доста време, но досега не е подменено с ново. Хора в социалните мрежи коментират, че това не е единственият случай, в който се поврежда общинска собственост. „Няма смисъл да се ремонтира, тамошното население масово гледат да чупят, дали спирка или автобус, не го мислят, че трябва да се пази!“, коментира столичанин.

comment 0
visibility 201
На Зимна Богородица: „Мисия Надежда“ помогна на десетки софиянци

На Зимна Богородица: „Мисия Надежда“ помогна на десетки софиянци

Десетки софиянци посетиха днес храм „Свети Дух“ в столицата и се включиха в инициативата „Мисия Надежда“. Целта на кампанията е да подпомогне социално слаби хора и техните деца. Датата на благородното дело не е избрана случайно – 2 февруари – денят, в който православният свят отбелязва празника Сретение Господне.   „Избрахме днешния голям християнски празник Сретение Господне или Зимна Богородица, за да зарадваме с нови детски дрехи малките посетители на храма и техните семейства. Вярваме, че отец Константин и неговите помощници, ще подадат ръка на най-нуждаещите се семейства с дарението, което осигурихме.“, посочват от администрацията на район „Надежда“. Присъстващите на днешната празнична молитва в храм "Свети Дух" се помолиха заедно за здраве, мир и благоденствие.

comment 0
visibility 183
Ученичка от Гимназията по текстил в София стана прокурор за един ден

Ученичка от Гимназията по текстил в София стана прокурор за един ден

Ученичка от „Професионалната гимназия по текстил и кожени изделия“ (ПГТКИ) в София гостува на Софийска районна прокуратура (СРП) и стана „Прокурор за един ден“, съобщават от СРП. Яна Маринова е 10 клас и спечели първо място в конкурс за есе на тема “Какво е да си прокурор за един ден“.  В Софийска районна прокуратура тя беше посрещаната от прокурор Ралица Първанова, която ѝ обясни каква е работата на прокурора и какви са неговите функции, както и с какви престъпления се сблъскват най-често магистратите от СРП. Яна се запозна с ръководството на Софийска районна прокуратура, а след това влезе в съдебна зала и видя от близо как работи случайният принцип за разпределение на дела и как протича едно съдебно заседание. Програмата “Прокурор за един ден” се провежда за втора година и е по повод Международния ден на толерантността. Инициативата е на Кралската прокурорска служба и Британското посолство в София,  в партньорство с Асоциацията на прокурорите в България,  Центъра за етнически диалог и толерантност “Амалипе” и Младежка Фондация „Арете“. Програмата е насочена към момичета и момчета от ромски произход на възраст между 16 –18 години и цели да бъдат насърчени младежи от ромски произход от цяла България  и да обмислят бъдеща роля или професионална кариера в системата на наказателното правосъдие.