Започва пълна проверка на работата на районния прокурор на София

Започва пълна проверка на работата на районния прокурор на София

Снимка: Столица.bg

Ще проверяват и наблюдаващия прокурор по случая с убийството на 22-годишна жена в Лозен м. г.

Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов разпореди пълна проверка на работата на административния ръководител на Районна прокуратура – София Невена Зартова.

Проверката ще обхване по организацията и ръководството на Софийска района прокуратура (СРП) в периода 1 януари 2022 г. – 31 юли 2023 г., съобщават от пресцентъра на Прокуратурата на Р България.

„Инспекцията ще обхване дейността на административния ръководител както по организация, ръководство и контрол на дейността на Районна прокуратура – София, така също и по осъществяване на контрол за спазване на сроковете за извършване на разследванията и при упражняването на правомощията, свързани с реализиране на дисциплинарна отговорност на прокурорите по постъпили жалби и сигнали; внесените предложения в Прокурорската колегия на ВСС за налагане на дисциплинарни наказания; предприети действия за вземане на мерки за процесуална принуда спрямо обвиняеми лица; срочното приключване на делата, осъществения контрол за това и др.“, се казва в съобщението на ПРБ.

В рамките на проверката ще бъде инспектирана работата на Невена Зартова и в качеството ѝ на наблюдаващ прокурор по преписки и досъдебни производства, в т.ч. срочност на разследванията, ритмичност на действията и др.

Със същата заповед главният прокурор е разпоредил проверка на работата и на Радослава Каназирева. Тя е била наблюдаващ прокурор по досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост, по което спрямо обвиняемия Чаврдар Бояджиев през април 2022 г. Софийски районен съд е определил мярка за неотклонение „подписка“.

„Проверката ще обхване всички неприключени и решени от прокурора досъдебни производства, ритмичност и срочност на разследването, мотивираност на постановените актове, осъществения контрол на взетите мерки за процесуална принуда спрямо обвиняеми лица, както и натовареността на магистрата в последните три години“, казват ще от ПРБ.

Инспекцията в СРП е възложена на екип от петима прокурори от Върховна касационна прокуратура, Апелативна прокуратура-София и Софийска градска прокуратура.

Срокът за представяне на доклада от проверката е 11 септември 2023 г.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 157 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Разкриха трета наркооранжерия в столичния кв. Орландовци...

Служители на Главна дирекция „Национална полиция“ разкриха трета наркооранжерия в столичния кв. „Орлан...

Прочети още keyboard_arrow_right