Общински съветник: За зимата на Топлофикация-София ще са нужни около 900 млн. лв.

Общински съветник: За зимата на Топлофикация-София ще са нужни около 900 мл

Снимка: Столица.bg

От Булгаргаз изразяват притеснение, че дълговете не се погасяват. Общински съветници от БСП искат изслушване на столичния кмет

 

Общинските съветници от групата на "БСП за България" в СОС поискаха изслушване на кмета Йорданка Фандъкова и на изпълнителния директор на "Топлофикация - София" Александър Александров по проблемите на общинското дружество и готовността му за началото на отоплителния сезон, съобщиха от групата на столичните социалисти.

Официалната декларация бе представена от председателя на столичната структура на БСП и на групата Иван Таков в началото на сесията днес. Съветниците настояват изслушването да бъде в началото на следващото заседание на СОС, което е на 24 ноември.

"На прага сме на новия отоплителен сезон, а през последния месец темата за "Топлофикация - София" беше заметена под килима. Новината от средата на септември за осигуряването на газови доставки до края на 2023 година и евентуалното прихващане на част от задълженията към "Булгаргаз" сякаш успокоиха управляващите в Столична община. А проблемите на общинското дружество с дълговете се задълбочават", каза Иван Таков.

Той добави, че има писмо, изпратено от "Булгаргаз", в което ръководството на държавното дружество настоява за конкретен ангажимент от страна на "Топлофикация - София" и Столична община за ритмичност в погасяването на натрупаните до момента дългове.

"В това писмо е изразено и сериозно притеснение, че "Топлофикация - София" не покрива задълженията си и продължава да трупа дългове, които блокират работата и на "Булгаргаз", добави Иван Таков. - Към този момент натрупаните задължения само към това дружество са стигнали 520 милиона лева. А сумата, необходима на "Топлофикация - София" за газ през предстоящия отоплителен сезон се очаква да бъде около 900 милиона лева".

Общинските съветници от групата на БСП настояха на следващата сесия на СОС кметът Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на "Топлофикация - София" Александър Александров да представят информация за задълженията на дружеството и предложения за решение на проблема с тях.

"Осигуряването на газ до края на 2023 година по никакъв начин не означава, че проблемът е отстранен, при положение че дружеството на практика се намира във финансов колапс и не може да си плати количествата газ, които са му необходими, каза Иван Таков.

"Настояваме също да бъдем информирани за това на какъв етап в момента е процедурата по избор на стратегически инвеститор, която е във връзка с плана за модернизация, одобрен и приет от СОС. Също така държим да бъдем информирани за това каква е готовността за гарантиране на нормалното и безаварийно топлофикационно обслужване на гражданите на София, както и за изпълнението на ремонтната програма на дружеството за есенно-зимния период. Настояваме да чуем и какви са гаранциите, че софиянци няма да останат на студено тази зима. Темата за състоянието на "Топлофикация - София" е с огромна важност не само за нашия град, но и за държавата. Общинското дружество има много сериозна социална функция и е от изключително значение за енергийната система на България. Затова ръководството на Столична община и на дружеството дължат тези отговори на гражданите"", каза още Таков.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 233 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1275 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1544 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общински съветник предлага Топлофикация да се включи в Плана за в......

Най-доброто решение за спасяването на "Топлофикация - София" е дружеството да бъде включено в Плана за възстановяване и ...

Прочети още keyboard_arrow_right