Остава в сила частичното бедствено положение в община Елин Пелин

-

Снимка: Facebook, с. Голема Раковица

Над 80 сигнала за наводнени мазета и приземни етажи за денонощието са приели от Националния оперативен център на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Това каза пред btv инсп. Георги Дамянов.

Нивата на водните басейни в засегнатите райони в Северозападна България, както и в Софийско, се нормализират. Язовир „Огоста“ се изпуска, а при „Клисурица“ и „Христо Смирненски“ се наблюдава спад“, съобщи той.

„През изминалото денонощие екипите ни са отработили около 82 сигнала, свързани с дъждовете. Най-много имаше във Враца - 25 сигнала, Видин – 26, Монтана - 9 и в София-област - 5 сигнала. Хората основно сигнализират за наводнени приземни етажи и мазета“, обясни Дамянов.

На територията на община "Елин Пелин" са засегнати 4 населени места - селата Столник, Голема Раковица, Потоп и Елешница. Постоянно се правят обходи за търсене на проблемни места за своевременна реакция. Няма промяна в нивото на язовир "Огняново".  Нивото на реките на територията на общината започва да спада.

Няколко безсънни нощи са изкарали доброволците, които са се отзовали в помощ на местната администрация. Благодарение на почистените корита и усилията на доброволците, в общината няма много големи щети, но частичното бедствено положение остава в сила.

"Ситуацията наистина беше много критична. Затова се включиха от 16-годишни момчета и момичета, които държаха чувалите, до над 60-70-годишни местни жители. Помощ оказаха и други жители на общината, които се притекоха на помощ. Те са видели в социалните мрежи, че нещо се случва в Елешница и пристигнаха на място и с общата помощ на тези хора, които участваха в тази акция, може би над 100 кубика пясък бяха напълнени в чували и изградени диги", разказа пред БНТ един от доброволците.

Продължава разчистването след водното бедствие и в Етрополе. Десетки наводнени къщи, отнесени мостове и разрушена инфраструктура е резултатът от силния дъжд, който се изсипа в района. Водата все още е негодна за пиене.

В София-град на терен работят 2 екипа от столична дирекция ПБЗН. Усилията са насочени към отводняване на частни домове в квартал – Нови Искър. По информация на "Напоителни системи" ЕАД – клон "София", към момента в язовир "Искър" има 12% свободен обем; язовир "Панчарево" е 1,80 м под кота от преливника, изпуска се с 15 куб. м в секунда.

Още този месец засегнатите от наводненията ще получат финансова помощ в размер до 1512 лева по-облекчена процедура, съобщи Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, която вчера посети Берковица. Сумата ще бъде отпусната веднага след одобрение на заявленията на нуждаещите се от Агенцията за социално подпомагане, която ще съдейства на гражданите за попълване на документите.

Паралелно с това, чрез Агенцията по заетостта, по заявка на общината и с финансиране от МТСП, безработни ще бъдат ангажирани да помогнат с почистване, пазаруване, координация на помощите и други належащи нужди на засегнатите.

135 000 литра питейна вода от Държавния резерв вече стигнаха до хората в най-засегнатите от наводненията райони, които са с нарушено водоснабдяване.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (32%, 35 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 110 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Осъждан от Сливница се изправя отново на съд заради хулиганство с......

37-годишен мъж от Сливница ще се изправи пред съда заради агресивно поведение и хулигански действия срещу униформени слу...

Прочети още keyboard_arrow_right