Новини от Диана Юсколова

comment 0
visibility 222
-

Завърши първият шампионат по поезия на софийските училища

Отборът на НГДЕК „Св. Константин Кирил Философ“ с ръководител Ивана Танушева победи в първия шампионат по поезия "Млада метафора". Финалът на поетичното състезание се проведе вчера на площад "Славейков" в столицата. Арбитри на надпреварата бяха писателят Георги Господинов, проф. Михаил Неделчев и поетът Иван Ланджев. На второ място останаха младите поети от столичната Частна немска гимназия „Ерих Кестнер“ с ръководител Калоян Христов.  „Млада метафора: шампионат по поезия на софийските училища“ е инициатива на Столична библиотека, която се реализира с финансовата подкрепа на Столична община – Програма "Култура". Целта на проекта, проведен в сътрудничество с Регионално управление на образованието – София-град, е да се укрепят и повишат културните и читателските компетенции и знания на учениците, тяхната мотивация за включването им в културния живот на столицата, като се провокира креативното развитие на младите творци сред учениците в горен курс на обучение (8. – 12. клас). Първият етап, проведен през април и май, включваше работилници с поета Бойко Ламбовски (творческо писане), с актьора Стефан Щерев (сценично представяне на текстове), с актьора, музикант и поет Стефан Вълдобрев (съчетаване на поезия и музика). Арбитри на срещите бяха Мирела Иванова, Кристин Димитрова, Аксиния Михайлова, проф. Пламен Дойнов, доц. Йордан Ефтимов. Предстои издаване на сборник с най-добрите стихове на младите поети, както и създаване на видеоклипове с техни творби.

comment 0
visibility 235
-

В "Искър" проведоха обществено обсъждане за павилионите в парк "Дружба"

Заключителната дискусия на общественото обсъждане на Схемата за разполагане на преместваеми обекти на територията на столичния парк „Дружба“ проведе на 28 юни в Дома на културата „Искър“, съобщават от районната администрация на „Искър“. На заключителната дискусия присъстваха жители на района, районният кмет Ивайло Цеков и служители на районната администрация. Първата част по представяне на схемата се проведе на 14 юни, като в срок до до 22 юни 2022 г. всеки имаше възможност да входира в деловодството на районната администрация „Искър“ мнение, възражение или предложение относно схемата. През последните години в парк „Дружба“ се направиха значителни подобрения - реконструкция на детската площадка, нов фитнес на открито, място за мероприятия с множество пейки и сцена, кучешка площадка, отбелязват от района. Цялостната схема на преместваемите обекти е изработена от районна администрация „Искър“ по искане на живущите и след запитвания на дребния бизнес, тъй като до момента са били изготвяни само частични. Едновременно с общественото обсъждане, схемата е обявена и по реда на чл. 128 на ЗУТ, като са уведомени всички собственици на имоти в УПИ I кв. 54 м. ж.к. „Дружба-1“. В срока са постъпили две възражения, в които собственици на частни имоти изразяват несъгласие с разполагането на преместваеми обекти в тяхната собственост. Схемата не предвижда такова разполагане. В Схемата е предвидено разполагане на съоръжения за открити културни дейности, одобрени с виза от Главния архитект на Столична община, зона за изложби, ситуирана на моста в парка, зона за разполагане на временна сцена за културни мероприятия, намираща се на гърба на Културния дом „Искър“. Всички предвидени обекти са разположени върху алейната мрежа и не засягат съществуващата тревна и дървесна растителност и са осигурени изискуеми отстояния за пешеходна зона. След приключване на обсъждането, схемата ще се разгледа на районен експертен съвет по устройство на територията в район „Искър“, след което ще се изпрати в Направление „Архитектура и градоустройство“ за съгласуване с Главния архитект на Столична община. Схемата се съгласува с улично осветление, експлоатационните дружества и Дирекция „Зелени системи“ в Столична община. Впоследствие с доклад на кмета на район „Искър“ се изпраща в Столичния общински съвет, който е органът по одобряването й.  

comment 0
visibility 2887
-

Бързият влак от Бургас за София блъсна и уби 77-годишен мъж

Трагичен инцидент е станал тази сутрин около 6,00 часа, съобщи БНТ. Бързият влак "Чайка" от Бургас за София е блъснал възрастен мъж. Според разследващите, вероятно става въпрос за самоубийство. Малко по-късно, въпреки получената медицинска помощ, 77-годишният мъж е починал. Мъжът вървял по релсите на жп линията между гара „Владимир Павлов” и „Товарна гара”. Установено е, че той е напуснал дома си в к-с „Славейков” в морския град предишния ден. Огледът на местопроизшествието вече е приключил. Заради инцидента се е наложило пътниците за София да изчакат няколко часа на гара "Владимир Павлов". Влакът за столицата е потеглил със закъснение от няколко часа.

Реклама
comment 0
visibility 223
-

Колоездачен празник и графити състезания в Западен парк

За първи път тази неделя, 3 юли, в София ще се състои „Колоездачен празник“ на града. Любителите на велосипедния спорт са поканени в обновения Западен парк, където от 11 до 16 ч. предстоят много състезания, интересни надпревари и активности. Предвиден е и конкурс в една от най-новите ърбан дисциплини – графитите. Празникът е по инициатива на „София – европейска столица на спорта“ и е част от програмата на фондацията. Най-голям екшън се очаква около специално изграденото трасе за колокритериума. Състезанията са за Купа "Долчини" със спринт на всяка трета обиколка. В проявата могат да участват всички лицензирани състезатели и любители, дължината на една обиколка е 950 м. Любителите колоездачи до 19-годишна възраст правят две състезателни обиколки, а тези над 19 г. – пет, като при тях няма спринтови обиколки, а първите трима преминали финала на последния тур се явяват за награждаване. Ето часовете на отделните стартове: 11.00 момчета и момичета младша възраст (12 обиколки)11.25 момчета и девойки старша възраст (15)12.00 юноши мл. възраст (21)12.35 мастърс (21)13.15 юноши ст. възраст (24)14.00 любители мъже над 19 г. (5)14.20 мъже елит (33)15.15 любители мъже под 19 г. (2) Кратката церемония по откриване на празника е насрочена за 13.45 ч., непосредствено преди старта на любителите в 14.00 ч. През целия неделен ден ще тече и Графити състезание на тема „Мир и спорт“. 10 майстори в тази нова градска мода ще получат по 12 спрея за да нарисуват на живо пред всички идеите си на специално позиционирани табла от винил с размери 2х3 метра. Ако искате и вие да се включите можете да дадете заявка на nfo@0511designs.com. Подробности за Графити надпреварата ще намерите в специалната Facebook страница за събитието. Освен колоездачните и графити надпревари, празникът предвижда още много музика, градски спортни изяви, танци и забави. Специални щандове и палатки ще показват най-новите тенденции при велосипедите, ще има възможност за тестове, а децата ще могат да се запознаят с начините за безопасно каране на колело. Всички състезания са с награден фонд. Подробна информация, карта, детайли за надпреварите, награждаванията и програмата можете да намерите в специалната Facebook страница - ПРАЗНИК НА КОЛОЕЗДЕНЕТО В СОФИЯ       

comment 0
visibility 280
-

Петима са задържани в Самоков при специализирана полицейска операция

За времето от 13,00 до 17,30 часа вчера, 29 юни, на територията на Самоков бе проведена специализирана полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност, съобщават от пресцентъра на ОДМВР. В рамките на акцията униформените са проверили 84 лица и 69 МПС. За констатирани нарушения от различен характер са съставени 8 акта и 44 фиша. За срок до 24 часа са задържани петима: четирима криминално проявени мъже във връзка с извършени кражби и жител на града, съпричастен към повреждането на чужд лек автомобил. Повдигнато е и обвинение на 23-годишен мъж от с. Говедарци, срещу когото в РУ-Самоков е образувано досъдебно производство за причиняване на средна телесна повреда на друг мъж. На обвиняемия е наложена мярка за неотклонение „подписка“.

comment 0
visibility 1159
-

Музеят на МВР в София отново отваря врати

Музеят на МВР отваря вратите на обновената си изложбена зала за постоянна експозиция на тема „История на Министерството на вътрешните работи". Посетителите ще могат да проследят във времето възникването, организацията и дейностите, изпълнявани от ведомството, съобщават от пресцентъра на МВР. Изложбата съдържа оръжия, униформи, наградни знаци, технически средства, ползвани при разкриване на престъпления, вещи на служители, веществени доказателства, документален и снимков материал, събрани и съхранени през годините. Откриването на експозицията ще се състои на 1 юли от 11,00 часа в музея на ул. „Лавеле“ № 30 в столицата.

comment 0
visibility 1288
-

Столичният зоопарк - с най-добри условия за отглеждане на животни на Балканите

Софийската зоологическа градина е най-голямата на Балканския полуостров и вече гордо можем да кажем, че разполага с най-добрите условия на Балканите за отглеждане на животни от видовете големи котки и примати. Това съобщи в интервю за БТА директорът на Зоологическа градина - София Добромир Бориславов. Усилията през тази година са насочени към членство на зоопарка в Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите, посочи Бориславов. Членството означава спазване на много високи стандарти в условията за отглеждане на животните. Има специални изисквания за помещенията, за външните заграждения, за всичко, свързано с обитателите, каза Бориславов. Той подчерта, че през последните пет-шест години Столичната община е осигурила сериозни средства за инвестиции, така че зоопаркът да отговори на тези високи стандарти. Направиха се няколко големи инвестиции за подобряване на условията на обитаване на животните и създаване на среда, близка до естествената им. Нови седем огромни външни заграждения са направени за хищниците от семейство котки, като по този начин се увеличава в пъти пространството, което те обитават навън, каза директорът на зоопарка. От 10 до 15 пъти по-големи са вече зоните с естествена растителност, направени са съоръжения за катерене, условия за пребиваване по един по екологосъобразен начин. След тази голяма инвестиция за котките през 2017 г., бе направена реконструкция в сектор „Примати“, където бяха обособени още 14 нови заграждения, информира Бориславов. Той съобщи, че през септември екип от експерти от Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите ще посети столичния зоопарк, за да направи мониторинг на неговото състояние и на условията, които са създадени за животните. Надяваме се, след като експертите направят този мониторинг, вече да имаме становище на асоциацията за приемането ни като пълноправен член, което ще ни създаде много възможности за обмен на животни и за получаване на по-интересни видове, посочи Добромир Бориславов. Той информира, че през тази година усилията ще са насочени не в осигуряването на нови видове животни, а върху подобряване на съществуващите условия, така че да се покрият изискванията за членство в асоциацията. Зоологическата градина в София скоро се сдоби с черни лешояди - картали, а сега целта е създаване на поколение на този изключително ценен вид птици, изчезнал от българската фауна в края на 60-те години на миналия век, каза Бориславов. Това е била любимата птица на княз Фердинанд, като още със създаването си през 1888 г., зоопаркът е разполагал с тази птица, но през годините по много причини видът изчезва. Изключително сме щастливи, че успяхме да направим така, че тази птица отново да се върне в зоологическата градина, подчерта той. Фокусът за следващите години ще бъде повишаване на броя на застрашените видове, които се отглеждат в зоопарка. Преди три години се сдобихме с бърнеста мечка, която беше предоставена от зоопарка в Лайпциг, Германия. Търсихме за него женска за създаване на поколение и след много усилия успяхме да намерим от Сингапур. И отново с много усилия и организация от началото на тази година тя вече е тук, в столичния зоопарк, посочи Бориславов. Той каза, че предстои събирането на двете животни. Първо ще се запознаят, а след това се надяваме и да се харесат, отбеляза директорът на зоопарка. Столичната зоологическа градина работи по 14 програми за защитени видове, повечето от които са от световната фауна. В следващите години ще търсим видове, които са по-близки до нашата фауна. В Европа тенденциите са не просто да се отглеждат животни в зоопарковете, а те да се специализират в отглеждането на животни, типични за дадените региони, и то такива, които са застрашени, обясни Бориславов. "В нашия зоопарк отглеждаме белоглави белоглави лешояди, както и египетски картали или черни лешояди, които са изключително застрашени. Целта е да се съхранява популацията и да се стигне до размножаване на нови видове, които контролирано да бъдат връщани в природата, за да могат да се възстановяват техните популации. Ние, след години усилия, успяваме да размножаваме египетски лешояди. Част от тях сме върнали в природата, други сме предоставили на международни размножителни програми там, където има други представители на вида", каза Бориславов. В Европейската асоциация за всеки един от застрашените видове си има международен координатор, който следи цялата популация на определен защитен вид, той прави препоръки кой вид къде да бъде изпратен, правят генетични тестове за съвместимост. Това са процеси, които изискват много добра координация, организация и планиране, обясни директорът на зоопарка.  

comment 0
visibility 236
-

Премахнаха висящите кабели и по ул."Сан Стефано" в София

Акция по премахването на излезлите от употреба телекомуникационни кабели се провежда в столичният район "Средец", съобщи кметът Трайчо Трайков. Въздушните кабели с издадени заповеди за премахване бяха отстранени вчера, 29 юни, по ул. "Сан Стефано". "В момента имаме десетки заповеди за премахване на такива кабели, което трябва да бъде възложено от НАГ. Остава само физически да се свърши работата, а това е сложно, защото в много случаи изисква използването на специализирана техника /камион с вишка/. Въпреки трудната и скъпа организация, това през тази година категорично ще се случи и всички незаконни кабелите, за които са издадени заповеди, ще бъдат премахнати", каза Трайков. В края на май такава акция се проведе и в район "Лозенец". Тя беше осъществена с подкрепата на граждански сдружения и етажни собствености, които предоставиха информация за това кои кабели се ползват, и кои - не.

comment 0
visibility 337
-

Район "Оборище" откри "Горещ телефон" за спешни и важни случаи

Столичният район "Оборище" откри "Горещ телефон", на който гражданите могат да подават сигнали за важни и спешни случаи, съобщиха от районната администрация. Целта е да се улесни комуникацията между жителите от района и администрацията. Всеки работен ден от 8.00 до 17.00 часа на Горещия телефон 0882 47 11 79 гражданите ще могат да подават сигнали за забелязани нередности и нарушения на територията на район "Оборище", както и в случаи на бедствия и аварии. Сигналите ще бъдат регистрирани и разглеждани от ръководството на района и своевременно ще се създава необходимата организация на действие. Тези от подадените на "Горещия телефон" сигнали, които не са в компетенцията на районната администрация, ще се изпращат до отговорните за решаването им институции. При подаването на сигнал е необходимо да посочите името си, адрес и телефон за връзка. Анонимни сигнали няма да се приемат, предупреждават от районната администрация.  

comment 0
visibility 243
-

Няма да има вода в част от ж.к. Илинден

На 1 юли 2022 г. (петък) във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Божурище“, ж.к. „Илинден“ се налага спиране на водоподаването от 00:00 до 05:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Божурище“ между ул. „Тодор Икономов“ и ул. „Иван Хаджиенев“ ул. „Иван Хадженев“ между пл. „Крушево“ и ул. „Божурище“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на следните адреси: ул. „Иван Хаджиенев“ на кръстовището с ул. „Божурище“.    

comment 0
visibility 560
-

Военноисторическият музей излага колекция непоказвани бижута

Изложба от непоказвани бижута от музейните колекции предлага Националният военноисторически музей в София. Експозицията е по повод 106-тата годишнина на музея. Бижутата са произведения на ювелирното изкуство на над 25 от най-изтъкнатите европейски ателиета от края на XIX и началото на XX в. Сред любопитните експонати са игли за ревер, копчета за ръкавели и яки, часовници, пръстени, табакери, отличия и яйца Фаберже, ценни часовници на известни швейцарски и немски марки. Изящно обработени от благородни метали и скъпоценни камъни като платина, злато, сребро, диаманти, рубини и сапфири, те носят белега на универсални стойности и елегантност, надживяла времето. Любопитен факт е, че някои от бижутерските фирми произвеждат и български отличия, съобщават от музея. Част от изложбата ще бъдат звездите на най-високото отличие на Княжество България „Св. Александър“, изработени от C.F. Rothe и G.A. Sheid (Австрия), и Kretly (Франция). Голяма част от колекцията ще бъде показана за пъви път пред публика. Изложбата ще може да се види в Националния военноисторически музей до края на юли.

comment 0
visibility 1611
-

Жителите на Стрелбище няма да допуснат строежа на детска градина

Строежът на детска градина на определеното от общинската администрация място се оказва в разрез с желанията и нуждите на хората, живеещи в "Стрелбище". Преди дни те буквално осуетиха първата копка на строежа. Както Столица.bg вече писа, жителите на столичния квартал "Стрелбище" се обявиха категорично против намерението за строеж на нова детска градина на общински терен. Мястото е залесено, има множество дървета, спортни уреди и детски площадки, което го прави неподходящо за строителство, според протестиращите. Възниква дилема - дали децата да играят в зелен парк, или да ходят в детска градина? От районната администрация на "Триадица" обещават да възстановят дърветата, които ще бъдат отсечени заради строителството и подчертават необходимостта от още места за децата от района - 200 са децата, които не са приети в общински детски заведения, защото местата не дастигат. Новата сграда ще поеме 180 деца, каза преди дни кметът на района Димитър Божилов. Граждани се обявиха срещу строежа на детска градина в столичния "Стрелбище" (ВИДЕО) Протестиращите са категорични, че няма да допуснат застрояването и заплашват да препречат пътя на багерите с жива верига. Според тях в близост до определения терен, на около 200 метра наскоро са премахнати гаражни клетки и няма залесяване, което прави мястото по-подходящо за строеж.

comment 0
visibility 170
-

160 са новите случаи на ковид в столицата

532 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. В столицата техният брой отново е най-голям - 160, показват данните от Единния информационен портал. Направените тестове са 4244. Положителни са 12,5 % от взетите проби. След София, най-много нови случаи на заразяване с Covid-19 има в Бургас - 48, и Пловдив - 55. Във вчерашния ден 577 души са регистрирани като излекувани.Два са смъртните случаи за денонощието вследствие на болестта. Към момента в болница са 341 човека, от 30 са в интензивно отделение. В лечебни заведение във вчерашния ден са приети 37 души. Общо за страната поставените дози ваксина са 1298. Броят на напълно ваксинираните в столицата е 557 839. Бустерна доза е поставена на 198 412 души.

comment 0
visibility 614
-

Редовно чупят електрически автомобили в София

В рамките на един месец в столицата са били изпочупени 14 електрически автомобила. За това съобщи Нова телевизия. „В периода между 13 май и 22 юни тази година бяха увредени няколко автомобила на компанията. Служителите от мобилния екип, които са били изпратени на мястото, са установили счупвания по прозорците , увреждания по страничните им рамки. Нямаме информация, дали е стреляно, дали е с камък”, обясни юристът на пострадалата компания за отдаване на автомобили под наем Любен Гудев. Инцидентите са се случвали в различни райони на София. 9 автомобила са увредени на територията на Пето, Шесто и Седмо районни управления. Електрическите коли са изпочупени в тъмната част на денонощието, а мотивите за посегателствата засега не са ясни. В два от случаите били откраднати и ключовете на електрическите автомобили. От компанията признават, че стойността на щетите не е малка. „Това са не само разходите по възстановяване на автомобила, това са и разходите по охраняеми паркинги, докато автомобилът бъде възстановен. Докато автомобилът е в сервиз, компанията е в невъзможност да го използва по предназначение, от което също търпи загуби”, обясни Гудев. По случая е задържан за 24 часа мъж, който вече е освободен. През 2019 година колите на компанията отново са били обект на серия вандалски прояви, припомни юристът.„Стъкла бяха счупени, отново със същия почерк, като пак на някои от автомобилите бяха отнети контактните ключове. Заявили сме всичко към полицията и прокуратурата, но към настоящия момент нямаме информация да има някакво положително развитие и да има лица, чиято отговорност да бъде ангажирана за извършените деяния”, каза още юристът на компанията.

comment 0
visibility 254
-

Времето и предстоящите събития на 30 юни 2022 г.

Времето на 30 юни 2022 г. : Времето ще е предимно слънчево, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Температурите още ще се повишат и максималните ще достигнат в София до около 31°. Атмосферното налягане слабо ще се понижи и ще се доближи до средното за месеца. Предстоящи събития: 11.00 часа В конферентната залата на ет. 7 в Министерството на образованието и науката, агенция „Галъп интернешънъл Болкан“ ще представи резултатите от национално социологическо изследване сред родители и ученици от I до X клас относно срещаните трудности със съдържанието научебниците и учебните програми по общообразователните предмети. Проучването е направено по поръчка на Министерството на образованието и науката. 11.00 часа На задния вход на Народното събрание Членове на Инициативния комитет "Консервативно-патриотично движение" ще връчат в деловодството на Народното събрание над 110 000 подписа на български граждани срещу задължителния машинен вот. 11.00 часа Пред бюст-паметника на писателя Николай Хайтов Партия „Национален фронт за спасение на България“ ще се преклонят пред личността, делото и творчеството на големия български писател и родолюбец Николай Хайтов. 13.30 часа В столичния хотел "Балкан" световните либерали се събират в София. Столицата ни ще бъде домакин на конгреса на Либералния интернационал. 14.00 часа ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ организира кръгла маса, посветена на развитието на доброволчеството и доброволните формирования в България. Дискусията ще е в голямата конферентна зала на УНСС. 17.30 часа В Националния военноисторически музей на ул. „Черковна“ 92 в София ще бъде открита изложбата „Познатият непознат“. Създадена по повод 106-ата годишнина на Музея, тя представя една неизвестна и много любопитна част от неговия милионен фонд – колекцията с ценни бижута, повечето от които ще бъдат показани пред публика за първи път.