Новини от Диана Юсколова

comment 0
visibility 778
-

За девети път: Деца рецитираха "Аз съм българче" пред Националната библиотека

Повече от 200 деца се събраха пред националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в София. В навечерието на Националния празник - Трети март, те рецитираха стихотворението "Аз съм българче" и пяха български възрожденски песни.Инициативата се провежда за девета поредна година в първия ден на март и цели да подпомогне патриотичното възпитание на децата. Организатори са Народно читалище "Св. Св. Кирил и Методий 1924" в столичния район Красна поляна и Арт компания "Нови звезди", със съдействието на библиотеката.

comment 0
visibility 2185
-

Криминалист от столичната полиция е бил отвлечен и пребит

Служител от "Криминална полиция" на Първо РУ в СДВР е бил отвлечен и пребит през миналата нощ, съобщава БНТ.В момента служителят на полицията е в тежко състояние, приет е в болница. Изясняват се обстоятелствата около инцидента. Очаквайте подробности!

comment 0
visibility 615
Столичният Искър отбелязва 3 март с концерт

Въвеждат мерки за сигурност в София за честването на 3-ти март

Националната служба за охрана (НСО) въвежда мерки за сигурност в София на Националния празник - 3 март, съобщиха от пресцентъра на службата. От 11:00 ч. пред Паметника на Незнайния воин в столицата ще се състои церемонията за издигане на националното знаме на България. От 12:00 ч. пред сградата на Администрацията на Президента ще се състои тържествена смяна на гвардейския караул. Тържествената заря-проверка по случай Националния празник е с начало 18:30 ч. на пл. „Народно събрание“.За церемонията пред Паметника на Незнайния воин гражданите ще имат достъп през пунктове за проверка, организирани при ул. „Раковски“ и ул. „Оборище“, при ул. „Париж“ и ул. „Шипка“ и при южната страна на храм-паметника „Свети Александър Невски“.За желаещите да наблюдават тържествената заря-проверка на пл. „Народно събрание“ достъп ще бъде осигуряван през три пункта за проверка – два от двете страни на пешеходните алеи на бул. „Цар Освободител“ в близост до изходите на подлеза при Софийския университет „Свети Климент Охридски“ (кръстовището на бул. „Цар Освободител“ и бул. „В. Левски“) и един пункт на бул. „Цар Освободител“ (откъм хотел „Сенс“).Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.От 09:00 ч. до 12:30 ч. се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в радиус от 1000 м около зоната за сигурност с център пл. „Александър Невски“, допълват от НСО. От 16:00 ч. до 22:00 ч. се забраняват полетите на всички видове безпилотни летателни средства в зона с радиус 1300 м с център пл. „Народно събрание“.

Реклама
comment 0
visibility 562
-

За втори път удължиха срока за кандидатстване по програмата за саниране

Срокът за кандидатстване по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищен сграден фонд – Етап II“ е удължен до 17:00 часа на 28 март 2024 г., включително. Това съобщават от МРРБ.Така се дава възможност сдружения на собственици, които по различни причини, включително административни, не са успели да кандидатстват за финансиране до момента, да го направят, поясняват от министерството. Срокът за кандидатстване за удължава за втори път. Документите по процедурата за кандидатстване остават същите, както досега като напомняме, че към тях трябва да се приложи допълнително решение на общото събрание на етажната собственост, че съсобствениците са съгласни да осигурят 20% съфинансиране за изпълнение на мерките за енергийна ефективност. След това общините трябва да подадат окомплектованите документи за всяка сграда в ИСУН до 28 март.Целта на инвестициите, които ще бъдат направени, за да се изпълнят предписаните мерки за всяка одобрена по процедурата сграда, е да се постигне минимум 30% спестяване на първична енергия и клас на енергопотребление „В”. Те ще се доказват с изготвена от сертифициран енергиен одитор оценка, проведена след приключване на необходимите строително-монтажни работи. Затова обръщаме внимание, че всички получени средства ще подлежат на възстановяване, в случай че заложените индикатори за даден блок не бъдат постигнати.Размерът на средствата от Националния план за възстановяване и устойчивост за Етап II е 282 470 400 лв. Заедно с необходимото задължително съфинансиране от над 70 млн. лв. общият размер на разходите, които могат да бъдат финансирани, ще достигне 353 млн. лв.СОС прие доклада на кмета на София за саниранетоСъс средствата от Националния план за възстановяване и устойчивост в Етап II ще се финансират до 80% от инвестициите за изпълнение на предписаните дейности при провеждане на енергийните обследвания. Кандидатите за участие в процедурата трябва да осигурят и в процеса на изпълнение да платят 20% от всички разходи за обновяване на блока им. Членовете на сдруженията на собствениците могат да набавят необходимото собствено финансиране изцяло със собствени средства или чрез използването на различни финансови инструменти, разработени и предоставени от частни участници на пазара, например чрез ЕСКО договор с финансова или друга организация или чрез договор с електроразпределително дружество, което е разработило и предоставя инструменти за финансиране на разходи за енергийна ефективност.Дейностите и по втория етап на програмата ще се изпълняват във всички 265 общини в страната. С цел избягване на концентрация на средствата и постигане на по-добро териториално разпределение на предоставения ресурс той е разпределен между шестте района за планиране, като за всеки един от тях е заложен лимит на безвъзмездната финансова помощ в размер до 47 078 400 лв., който обаче не е гарантиран бюджет.

comment 0
visibility 429
-

Слониците в Зоопарка на София подаряват мартенички

Сто мартенички с фигурка слон са приготвили от Столичния зоопарк за първите 100 посетители на зала "Гиганти" в днешния празничен 1 март, съобщават от зоопарка.Двете слоници Фрося и Луис също се зарадваха на празничната украса. Те пожелават на посетителите да са здрави, румени и засмени.Зоологическа градина – София работи със зимно работно време и без почивен ден. Касите на Централния и Западния вход на зоопарка са отворени от 8:30 до 16:30, а престоят на посетители в зоопарка е разрешен до 17:00ч. Залите „Маймуни“ 2 и 3, „Големи котки, терариум и аквариум“ и „Гиганти“ са отворени за посетителите от 9:00 до 17:00 ч.

comment 0
visibility 372
-

Променят организацията на движение за камионите по участъци от „Хемус“ в Софийска област

В дните с интензивен трафик около Националния празник - 3 март, временно движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона ще бъде променено в участъци от АМ „Хемус“ в Софийска област, съобщават от АПИ. Преминаването на камиони по магистралата в посока Варна ще бъде пренасочено по алтернативен маршрут в пиковите часове в петък и събота, а в посока София ограничението ще е в понеделник - 4 март. Припомняме, че подобна организация на движението в края на работната седмица има от ноември миналата година, когато започнаха ремонтно-възстановителните работи в тунелите „Топли дол“ и „Правешки хановe“.​В петък /1 март/ - от 12 ч. до 20 ч., и в събота /2 март/ - от 8 ч. до 16 ч., ще се ограничи преминаването на тежкотоварните камиони над 12 т в посока Варна по участък от АМ „Хемус“ между 30-и до 47-и км. Той ще се пренасочва по обходен маршрут при 30-ти км на АМ „Хемус“ по пътна връзка „Витинска река“, ще продължава по път I-1 София – Ботевград и път II-17 до пътен възел „Ботевград“ при 47-ми км на АМ „Хемус“. При необходимост, в зависимост от метеорологичните условия и интензивността на трафика, движението на МПС над 12 т ще се пренасочва и от пътен възел „Правец“ /при 52-ри км/ по път I-3 Ботевград - Ябланица и ще се връща отново на магистралата при пътен възел „Осиковска Лакавица“ /при 60-ти км/.В зависимост от интензивността на движение по АМ „Хемус“ и за да не се образуват задръствания от автомобили, по преценка на контролните органи, е възможно в определени интервали от време движението на всички видове превозни средства за Варна да се пренасочи временно по първокласния път София – Ботевград до изтегляне на колоната от автомобили по автомагистралата.В понеделник /4 март/, от 14 ч. до 20 ч. ще бъде ограничено движението на тежкотоварните автомобили над 12 т в посока София от 60-ти до 52-ри км на АМ „Хемус“. Тежкотоварният трафик ще се пренасочва по обходен маршрут от пътен възел „Осиковска Лакавица“ /при 60-ти км/ по път I-3 Ботевград – Ябланица и ще се връща на магистралата по пътен възел „Правец“ /при 52-ри км/. При необходимост, в зависимост от метеорологичните условия и интензивността на трафика, движението на МПС над 12 т ще се пренасочва и от пътен възел „Ботевград“ /при 47-ми км/ по път II-17 и по път I-1 София – Ботевград до пътна връзка „Витинска река“ /при 30-ти км/ на АМ „Хемус“.

comment 0
visibility 2625
-

Затварят улици в столичния "Малинова долина" за изграждане на водопровод

Временно ще бъдат затворени участъци от пътното платно на улиците  „Проф. Кирил Попов“ и „Тодор Йончев“ в столичния квартал Малинова долина, предупреждават от районната администрация на "Студентски".В периода от 01.03.2024 г. до 31.03.2024 г. се налага временно затваряне на пътното платно на ул. „Проф. Кирил Попов“ в участъка между ул. „Еньо Вълчев“ и ул. „Тодор Йончев“. Ще бъдат извършвани строителни дейности на уличен водопровод по ул. „Проф. Кирил Попов“ от съществуващ водопровод до сградно водопроводно отклонение. По време на строителството моторните превозни средства ще преминават по ул. „Тодор Йончев“, ул. „Проф. д-р Боян Боянов“ и по ул. „Еньо Вълчев“.За периода от 01.04.2024 г. до 30.04.2024 г. предстоят работи по работи по уличен канал по ул. "Тодор Йончев". Във връзка с това се налага временно затваряне на пътното платно на ул. „Тодор Йончев“ в участъка между ул. „Проф. Кирил Попов“ и ул. „Проф. д-р Боян Боянов“. По време на строителството моторните превозни средства ще преминават по ул.“Проф. Кирил Попов“, ул. „Еньо Вълчев“ и ул. „Проф. д-р Боян Боянов“.

comment 0
visibility 335
-

Столична община ще подпомага инициативи срещу кибертормоза

Столична община ще подкрепя и подпомага инициативи срещу кибертормоза над деца. Това потвърди заместник-кметът Иван Гойчев по време на Втория международен форум „Заедно в борбата срещу кибертормоза над деца“, организиран от Българска академия за сигурност. Патрон на форума е вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.„Учениците прекарват много време в градския транспорт. Родителите им също го използват редовно. Ако правим кампании, посветени на кибертормоза, те ще виждат клиповете и това ще им даде добра възможност да ги обсъждат“ – каза Гойчев. Според него клиповете от подобни кампании могат да се излъчват още в музеи и в библиотеки.„Трябва да имаме сериозен фокус в това да екипираме децата как да се държат във виртуалната среда, за да минимизират рисковете, които съществуват в нея. Това става само с говорене. Но говорене, които включва и децата, защото иначе усилията ни ще бъдат напразни“ – добави Гойчев.Проучване на Държавната агенция за закрила на детето сочи, че Програма „Киберзащитници“ е успяла да намали кибертормоза над деца в България през 2023 г. със 7,1%. Така той пада под 52% и за първи път в България процентът на пострадалите деца в киберпространството е под средния в страните членки на ЕС (около 52%).Столичната община вече участва в два проекта на УНИЦЕФ България, които са в защита на децата – „Училище без насилие“ и „Превенция на кибертормоза в училище“. Целта и на двете инициативи е да се създадат програми за превенция и справяне с насилието и тормоза в училищата.

comment 0
visibility 562
-

В столичния Студентски дърветата разцъфтяха в червено и бяло (СНИМКИ)

И в столичния Студентски град детски площадки, междублокови пространства, зелени площи, алеи и градини бяха украсени с традиционните мартенички за празника, отбелязват от районната администрация.Дърветата пред сградата на района също се събудиха в първомартенска премяна в червено и бяло. От района пожелаха на жителите весел празник, здраве, усмивки и добрина.

comment 0
visibility 447
-

В столичния "Овча купел" поставиха къщички и хранилки за птици

На територията на две училища в столичния район Овча купел бяха поставени къщички и хранилки за птици, похвали се районният кмет Ангел Стефанов.Съоръженията бяха поставени в  66 СУ „Филип Станиславов“ и 72 ОУ „Христо Ботев“. "С учениците от седми клас в 66 СУ още миналата седмица започнахме инициативата, като децата сами сглобиха и оцветиха къщичките", отбелязва районният кмет. В 72 ОУ е изнесена и презентация, посветена на врабчетата и други видове птици, от представители на Българско дружество за защита на птиците. Стефанов припомни, че според изследванията за последните 10 години броят на врабчетата намалява с една трета, което е дело на неизбежния човешки фактор в градските пространства.

comment 0
visibility 1021
-

Психичноболна остана без двете си жилища в София

За имотна измама, оставила психичноболна жена без двете ѝ жилища в София, разказа пред Нова телевизия роднина на пострадалата жена. 63- годишната Любомила, която страда от параноидна шизофрения и от години не си е пила лекарствата, е имала два апартамента - единият в центъра на ул. "Гладстон", а другият - в "Младост". В живота обаче се появява 47-годишният Милен Кирилов от Сливница, международен шофьор, който твърди, че се влюбил в нея и заживяли заедно. Мъжът твърди, че ѝ е дал на заем 98 000 лева за ремонт на жилището в "Младост", за което тя подписала запис на заповед. Бащата на Кирилов е изненадан, че синът му има такава сума за заеми, както и на твърдението му, че е продал собствен апартамент. Бившият хазяин на мъжа разказва, че и до днес получава призовки и бележки за задължения от фирми за бързи кредити. „Постоянно получаваме призовки от Второ районно. Хора, на които дължи пари, са подавали жалби”, казва той. По думите на съседите жилището на психичноболната жена никога не е ремонтирано. Любомила е подписала и втори запис на заповед за сумата от 46 000 лв., за които не става ясно за какво се твърди, че са дадени на болната жена. В постановлението на Софийската районна прокуратура пише, че Любомила е получила  парите от адвокат Виолета Герова, която се занимава със събиране на вземания от длъжници. Парите били дадени също от адвокат, който се занимава с колекторска дейност. Разкриха схема за имотни измами в София, задържан е адвокатски сътрудник (СНИМКИ)В края на ноември 2018 г. апартаментът на Любомила на улица „Гладстон“ в София е изнесен за публична продан и продаден на търг. До там се е стигнало след многократно прехвърляне на дълговете, за които болната жена е подписала записи на заповеди. "В крайна сметка ние установяваме, че за едни 98 000 и за един ремонт, който ние не знаем дали въобще се е осъществил, тези два апартамента са предмет на съдебни изпълнения. Единият е продаден, защото е по-апетитен, другият е по-далеч от центъра. Доколкото знам при снемането на сведения, тя не знае, че апартаментът на „Гладстон” е на търг, тя мисли, че е неин. Въобще не знае, че е имало дела. Тя едва ли е осъзнавала какво е подписвала, какво са ѝ казали и не знаем с какви методи са работили с нея, защото това е една сама, болна жена”, казва Жаклин Данаилова, нейна племенница и единствен роднина. В момента психичноболната жена живее в апартамента си в „Младост”. На жилището обаче е наложена възбрана. Другият ѝ апартамент на улица „Гладстон” вече има нов собственик.

comment 0
visibility 543
-

В София задържаха "Червения пират", който плашеше с мейли съдии и политици

Късно вечерта в четвъртък е задържан мъжът, известен с прякора "Червения пират", за който се смята, че е автор на заплахите срещу съдия Владислава Цариградска, вицепремиера Мария Габриел, вътрешния министър Калин Стоянов, директора на СДВР и много други публични личности.Арестът е станал в 20.30 ч. снощи, 29 февруари, в района на Боянските гробища в София, по информация от btv. Арестуваният мъж е от Сливен, но водел скитнически начин на живот в столицата. От него са иззети двата му телефона, в които са настроени около 10 пощенски кутии, от които са разпращани заплашителните съобщения. В телефона му са открити и заплашителни мейли. Установено е, че той е автор и на бомбени заплахи към столични училища и молове. 20 съобщения със заплахи е изпратил и до Агенция „Митници“. Арестуваният е признал за имейлите със заплахи и оказва съдействие на полицията.Преди месеци той вече е бил арестуван за същото. Мъжът е задържан за срок от до 24 часа. Очаква се днес да стане ясно дали ще му бъде повдигнато обвинение и дали ще остане в ареста за по-дълго.

comment 0
visibility 500
-

Пътят към София: Над 560 нарушения само за седмица в тунел "Железница"

Само за седмица камерите на „Пътна полиция” са засекли над 560 са нарушенията, извършени в новия тунел „Железница”, съобщи Нова телевизия. Основните нарушения са свързани с превишена скорост, но има и куриозни случаи - шофьор е засечен да кара назад в тунела, защото "навигацията му казала да обърне посоката", други трима водачи си позволили да спрат в тунела. „Първият път в самия тунел млади момчета и момичета бяха спрели вътре с колата и си правеха клипове. Преди няколко дни, пътувайки към София, карах в лявата лента с ограничението. Зад мен се образува колона от 7-8 автомобила, като всички свиркаха, все едно съм спрял в тунела”, разказа кметът на Симитли Апостол Апостолов. Той отбеляза, че е крайно време да започнем да спазваме правилата, защото всички рискуваме живота си по пътищата в страната. Заради многото нарушения на скоростните режими при областният управител е проведена среща. Предстои камерите в тунела, които са над 100, да бъдат свързани към системата и също да отчитат скоростта. От пътна полиция очакват това да помогне за намаляване на броя на нарушенията.  

comment 0
visibility 438
-

Дете се поряза на пързалка в столичния Изгрев

Момченце пропадна от пързалка на детска площадка в столичния квартал Изгрев и получи сериозни наранявания. Родителите настояват за спешна инспекция на детските площадки.„Синът ми Симеон е порязаното дете. Той пропадна през дупка на пързалката. Видях как в един момент детето висеше от височина близо два метра. Поряза си брадичката на необезопасена ламарина, която все още е тук”, разказа пред Нова телевизия майката на детето Саша Диманова.По думите на родителите площадката е създадена преди 5-6 години и е много посещавана, но не е поддържана от района.   На територията на район „Изгрев” има 93 площадки, от които само 11 са годни за употреба, а 71 от тях са в окаяно състояние и не отговарят на съвременните изисквания за безопасност. Защо не е обозначено, че площадките не са използваеми и защо не е обезопасено, не е ясно. Родителите задават въпроса и защо чак след инцидента са предприети мерки за обозначаване на опасната площадка, след като многобройни сигнали са подавани до районната администрация и до Столична община. Районният кмет е поел ангажимент още в понеделник да започне обследване на всички детски площадки в района. "Гражданите с право негодуват и изискват от нас, районните кметове, да осигурим безопасна среда на живот за децата", отбелязва д-р Делян Георгиев, като добавя, че средствата за  поддръжка, ремонт и изграждане на нови детски площадки са крайно недостатъчни. "Преди два месеца районната администрация на „Изгрев“ отново изпрати в Столична община пълен списък с необходимите финансови изчисления, касаещи детските площадки, които се нуждаят от спешно обновяване. Към момента чакаме отговор и силно се надявам, че искането ни ще се отрази в Бюджет ‘2024", добавя районният кмет.

comment 0
visibility 339
-

Честита Баба Марта! Здраве за всички!

На днешния ден празнуваме един от най-обичаните празници, които предвещават идването на пролетта - Баба Марта. Традицията гласи, че сутринта хората трябва да подарят на близките си и да си закачат мартеничка от бял и червен конец - вълнен или памучен, оплетен или пресукан, той символизира пожелание за здраве,  плодородие и изобилие през годината. Белият цвят символизира чистота и радостта, а червеният се свързва със здраве, красота и жизненост. В Софийско и в други региони на страната към двата основни цвята се добавят мъниста (най-често сини),  зелен конец - за плодородие или паричка - за късмет и богатство. На мартениците старите българи приписвала магическата сила да предпазва от "лошотията", най-вече от болести и уроки. Свалят се чак тогава, когато се види първият щъркел и се закачват на разцъфнало или зелено дръвче. Самата Баба Марта е жена с променлив характер, както е променливо и времето през месеца - ту слънчево, ту дъждовно, а понякога, когато бабата е ядосана, се стига и до снежни бури. Някои от обичаите на 1 март са свързани с изгонването на злите сили и  включват палене на огън и изгаряне на сметта на двора. Легендата разказва, че първата мартеница е направена от жената на хан Аспарух, Ахинора. Според други легенди, това била Хуба - сестрата на Аспарух. Смята се, че традицията е уникална за България, но се среща и в Северна Гърция, Румъния, Молдова. Столица.bg желае здраве, късмет и изобилие на всички!