Новини от Диана Юсколова

comment 0
visibility 285
-

Вандали разбиват контейнерите за дрехи на столичния пазар „Димитър Петков“

Вандали разбиват контейнерите за дрехи на столичния пазар „Димитър Петков“. За това сигнализират слушатели на БНР. Дарените в контейнерите дрехи и обувки най-често са предназначени за нуждаещите се в общинските кризисни центрове. Инициативата за събиране на дрехи и текстил се реализира в столицата от 5 години, съвместно с Българския Червен кръст. Тя е организирана по подобие на отдавна съществуващ модел в Западна Европа. Още при стартирането рискът от вандализъм е оценен като висок, каза пред БНР Антон Гичев от фирмата - собственик на част от контейнерите за дрехи в България. „Тези прогнози не се оправдаха и наблюдаваме една много висока дарителска култура в България, въпреки това има такива прояви, които много „бият“ на очи. Те са много откъслечни прояви и в момента, разполагайки със 150 контейнера, може да се каже, че имаме по няколко такива случая на година“, добави Гичев. Според Гичев, вандалите вземат по-качествените дрехи и обувки, а останалото разхвърлят по тротоарите. По думите му, в зависимост от сезона контейнерите се пълнят по различен начин, като в най-масовия случай се изпразват до 4 пъти седмично. Контейнерите за текстил са част от мащабна национална кампания за популяризиране на система за ефективно събиране и оползотворяване на дрехи и текстилни продукти от населението. Към момента в София, Пловдив, Перник, Кюстендил и Варна са разположени над 150 контейнера, като е планирано броят им да достигне 1000 през следващите няколко години. Първите 20 постоянни контейнера за текстил в София са част от системата за събиране и третиране на текстилни отпадъци, която Столичната община започна да разработва през 2019г. Милиони тонове облекла се изхвърлят на сметищата в Европа всяка година, а потреблението на дрехи на годишна база надвишава 6 млн. тона.  

comment 0
visibility 179
-

Близо 3 млн лева ще отпусне СОПФ за ремонти на детски градини и училища в София

Столичният общински съвет ще разгледа предложение на Стефан Марков – председател на финансовата комисия и заместник кмета Дончо Барбалов за отпускане на 2 826 850 лв. от приватизация за ремонти на сгради, които се нуждаят от обновление. Във връзка с подготовката на бюджета на Столична община, зам. кметът по строителството Ангел Джоргов е изискал от всички районни кметове да предоставят справка за проекти и обекти в кварталите за включване в инвестиционната програма. Постъпилите предложения възлизат на 131 млн лв., от които 92 млн. за детски заведения. Извършен е преглед на всички, за да се установят обектите с най-неотложните нужди и е изготвен поименен списък за финансиране. В него попадат 12 детски градини в районите „Красно село“ „Възраждане“, „Сердика“, „Подуяне“, „Изгрев“, „Младост“, „Витоша“, „Връбница“ „Панчарево“ и „Банкя“, детска ясла №1 и четири училища в районите „Слатина“, „Триадица“, „Искър“ и „Връбница“. Ремонтните дейности предвиждат вътрешно и външно обновяване, подмяна на сградни инсталации, поправка на покриви, мерки за енергийна ефективност и др. „Столична община има последователна политика за поетапно обновяване на образователната инфраструктура във всички райони на града. С тази цел Съветът за управление на приватизационни фонд разгледа внимателно всички постъпили предложения и реши да отпусне средства за обновяването на общинската собственост и най-вече за създаване на удобна и красива среда за нашите деца.“, коментира Стефан Марков – председател на Комисията по финанси и бюджет към Столичния общински съвет.

comment 0
visibility 470
-

Концепцията за спортно градче е най-смислена, заявяват от район "Слатина"

Комплекс „Червено знаме“ би могъл да бъде един от символите на район „Слатина“, казват от районната администрация във Фейсбук. Разработването му е неизменно свързано с цялостната концепция за развитието на района. Комплекс „Червено знаме“ не е общински имот, подчертават още от район "Слатина". Принципал на държавното дружество „Сердика спортни имоти" АД, в чийто капитал са включени терените на комплекса с плувните басейни, хотела, залите по гимнастика, борба и волейбол, е министерството на младежта и спорта (ММС). Сградите се намират на територията на района ни, но разпореждането със собствеността им се извършва от дружеството собственик чрез разрешение от страна на принципала и със съгласието на Министерски съвет. Ролята на районния кмет е на домакин, който да съдейства с каквото може и да работи заедно с принципала, за да има единна концепция по проекта, която съвпада и с тази за развитието на района. Ние не се разпореждаме с тези имоти. В края на октомври 2021г. Георги Илиев - кмет на Слатина препотвърди, че терените на комплекса ще бъдат използвани само и единствено за изграждане на спортна инфраструктура. Предпроектното проучване на ММС и параметрите за строителството са съобразени с устройствения план на Столична община, съгласно който зоната, в която са разположени терените, е отредена за спорт и атракции с градоустройствени показатели плътност - 25%, кинт - 0,5%, озеленяване - 40 %. Намираме концепцията за спортно градче, в което по естествен начин да се вплитат спорт със социални функции, за най-смислена. Това също е и формата, която ще даде тласък на международните спортни събития от висок ранг в София, казват още от района. Прогнозната стойност за изграждането на спортния комплекс възлиза на над 120 млн. евро.  

Реклама
comment 0
visibility 146
-

Общинският културен институт "Надежда" представя селекция от песни от поредицата за Джейм...

Джаз формация „София“ и квартет „Емоция“ представят в Общинския културен институт "Надежда" своя проект „007 James Bond theme“, съобщават от центъра. За събитието е подбрана завладяваща селекция от познати и обичани песни от поредицата за Джеймс Бонд – „Golden Eye“, „You Only Live Twice“, „Diamonds Are Forever“, „Skyfall“ и „Writing’s On The Wall“, „Another Way To Die“ и много други. Началото на концерта е в 18,30, в сряда 24 януари. Входът в общинския център е свободен, с представяне на зелен сертификат.  

comment 0
visibility 133
-

Сатира от Александър Секулов с премиера в София

Актьорът Пенко Господинов гостува на Сатиричния театър в София със спектакъла "Експлозивна комедия за Големия взрив" от Александър Секулов. Премиерата е на 30 януари, а самата пиеса се поставя за първи път на сцена, съобщават от трупата на театъра. "Александър Секулов, с когото досега не бях работил, ми изпрати един свой нов текст, от който ми замириса на автентична сатира, на откритие, на радост от намерени в думите и ситуациите ориентири, които са отличен повод за сатиричен спектакъл", разказва режисьорът Пламен Марков. "Не правещ се на смешен, а истински смешен, не пропагандно и шаблонно клише за сатира, а истинска сатира, нещо оригинално, в което има болка и надежда. Предложих я веднага на ръководството на театъра и вече я репетирам. Репетициите са радостни. Така ми се иска да не се заблуждаваме, че работим по отличен материал за съвременно оригинално българско сатирично представление, така ми се иска поради необходимостта да има такова животно като жирафа, да не си измисляме, че има, така ми се иска да пренесем радостта от работата ни в радост за публиката", каза още Марков. В представлението участват още Албена Павлова, Димитър Баненкин, Стела Ганчева, Асен Мутафчиев, Михаил Сървански, Кирил Бояджиев, Вилислава Кирилова, Теодор Елмазов и Иван Панев. "Дано богът на Сатирата, дано духът на вечната и велика Сатира да е с нас. Молете се за нас, за да ви зарадваме. Не искам да съм патетичен, но ние имаме надежда. Мирише ми на ранния Стратиев, а си е съвременния Секулов", допълва режисьорът. Сценографията и костюмите в спектакъла са на Мира Каланова, а музиката е на Калин Николов.

comment 0
visibility 158
-

1177 ваксини са поставени в общинските пунктове за имунизация тази събота и неделя

Общо 1177 ваксини срещу COVID-19 са поставени тази събота и неделя, 22 и 23 януари, в общинските „зелени коридори“, съобщават от Столична община. През двата почивни дни работиха кабинети за имунизация отново в две метростанции, пет търговски центъра, в общински диагностично-консултативни центрове и болници, както и в Културния дом в ж.к. “Дружба“. В делничните дни столичани имат възможност да се ваксинират в следните общински пунктове: - В общинските ДКЦ-та с номера 8, 11, 12, 13, 18, 20 и 24. - В две от общинските болници: Втора МБАЛ (работно време – от 09:00 до 14:00 часа) и МБАЛ "Княгиня Клементина" (работно време – от 10:00 до 17:00 часа). През седмицата работят и двата пункта в метрото, но с различно работно време: в метростанция "НДК" – от 8:00 до 14:00 часа в понеделник, сряда и петък, и от 13:00 до 19:00 часа – във вторник и четвъртък,в метростанция "СУ "Св. Кл. Охридски" – от 13:00 до 19:00 часа всеки работен ден. От 4 до 23 януари включително са направени 16610 имунизации в общинските „зелени коридори“. Продължава и инициативата на Столична община по идея на кмета на София за ваксинация на колективи на място. Това се извършва при предварителна заявка от предприятия и фирми. На сайта на Контактния център на Столична община https://call.sofia.bg/ е публикувано заявление, което управителите на фирмите могат да попълнят, за да заявят, че желаят ваксинационен екип да ги посети на място.  

comment 0
visibility 351
БНБ пуска възпоменателна монета с лика на Стоянка Мутафова

Опашка се изви пред БНБ за монетата с лика на Стоянка Мутафова

В мразовитата понеделнишка сутрин пред сградата на БНБ в столицата  се изви опашка от чакащи да получат медната възпоменателна монета на тема „100 години от рождението на Стоянка Мутафова“, съобщи БНТ. БНБ пуска възпоменателна монета с лика на Стоянка Мутафова Александър чака от 0.00 ч. в полунощ, но споделя, че вече е имало хора, които са дошли преди него към 23 ч. На опашката има както колекционери, така и хора, които са дошли специално за монетата с лика на обичаната актриса, защото харесват филмите с нейно участие и са фенове на творчеството на Стоянка Мутафова. От 7.30 часа чака за монетата и Росицa. Тя споделя пред БНТ, че е тук конкретно за тази монета, защото харесва актрисата. Росица обаче мисли, че не е редно кампанията да бъде организирана по този начин. „Много е студено, много часове се чака, би трябвало да има някаква по-добра организация“, казва жената. В периода от 24 до 26 януари 2022 г. включително всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка до 2 броя монети. След този период възпоменателната монета „100 години от рождението на Стоянка Мутафова“ ще се продава без ограничения.

comment 0
visibility 224
-

68 на сто от интензивните легла COVID-легла в София са заети

Към вчерашна дата, 23 януари, 68 на сто от интензивните легла за лечение на пациенти с COVID-19 в София са заети. Това заяви в ефира на БНТ проф. Тодор Кантарджиев, консултант по здравеопазване на Столична община. Трябва да се предвидят още болнични легла за деца, защото при последната вълна расте броят на най-малките пациенти, смята той. Съгласно плана на правителството за управление на пандемията столицата се намира на прага на Етап 3. 14-дневната заболеваемост е около 2300 на 100 000. Единствено област Благоевград изпреварва София по интензивност на разпространение на вируса. Едва 7 души от 227 потвърдени случая на Омикрон са в болница, което означава, че при новия щам тежкото преболедуване се случва по-рядко, каза Кантарджиев. Проблемът с разпространението на вируса в града обаче остава заради голямата циркулация на хора от цялата страна. 47% от жителите на София са ваксинирани, но за хората без ваксина и без досег с предишни варианти на коронавирус опасността да попаднат в болница остава голяма, предупреди професорът. Той призова предприятията да въведат работа на ротационен или групов принцип, така че да не се засичат отделните групи служители, защото съществува опасност да се разболеят много хора наведнъж. Кантарджиев посъветва да се продължи с проветряването на помещенията, да се поставят апарати за стерилизация в училищата и в обществените сгради, както и да се въведат нови методи за трайна дезинфекция на повърхности със сребърни наночастици, осигуряващи едномесечна защита. Личното съзнание е най-важното, подчерта проф. Кантарджиев. Той напомни, че всеки трябва да носи маска на места с много хора, както и да се избягват струпванията. А който се чувства болен, да остане вкъщи.

comment 0
visibility 2159
-

Шофьор на автобус в столицата удари младеж на 17 без причина

Шофьор на автобус по линия 47 нападна без причина младеж на 17 години в столичния квартал Банкя. Инцидентът се е случил на 15 декември, но младежът решил да разкаже за него сега, защото бил болен, каза той пред Нова телевизия. Причина за агресивното поведение на служителя на ЦГМ няма, според младежа. Той се забавил при качването, след като се качил в автобуса седнал на последната седалка, за да е по-далеч и да не предизвиква конфликти. "Шофьорът стана и се засили към мен, извика ми в лицето защо съм му говорил по този начин и съм го обиждал, опитах да обясня, че не съм го обидил и другата жена в автобуса ми е свидетел, но той не ме изслуша и ме удари с юмрук в лицето. След това ме изхвърли от автобуса, продължавайки да ме псува и обижда. Не му беше трудно, огромен мъж все пак", разказва 17-годишният Никола. Младежът се обадил на баща си, който пресрещнал автобуса на метростанция Сливница и сигнализирал на 112. Пристигналите полицаи му обяснили, че нищо не могат да предприемат, защото няма доказателства, въпреки че в автобуса има камери. Посъветвали го да си извади медицинско и да подаде жалба. Изваденото медицинско свидетелство указва нанесена средна телесна повреда. „Разбрахме за случая в петък. Изгледахме видеозаписите от камерите в автобуса. Вижда се как момчето се качва и шофьорът говори нещо с него. След това момчето отива на последната седалка. В един момент шофьорът скача и тръгва към него. Камерата не е успяла да заснеме какво се случва тогава. След това шофьорът се връща зад волана. Никола слиза през втората врата”, каза Александър Косерков, директор на гараж "Земляне", Столичен автотранспорт. Шофьорът на автобуса работи във фирмата от 2 години, като веднъж вече му е правена забележка след подаден сигнал за проблем от пътник. „Мъжът е в отпуск в момента. Когато се върне, ще му бъде поискано обяснение и съответно ще бъде наказан, ако се окаже виновен”, обясни още Косерков.    

comment 0
visibility 1861
-

Учениците в София ще учат дистанционно една седмица

От днес, 24 януари, до края на седмицата се преустановява присъственото обучение за част от столичните ученици, съобщават от СРЗИ. Дистанционно ще учат учениците от пети, шести, осми, девети и единайсети клас. Ограничителната мярка е въведена със заповед на директора на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев. Присъствено ще остане обучението за учениците от първи до четвърти клас, както и от седми, десети и дванайсети клас. Обучението в електронна среда ще продължи до 28 януари т.г. включително, след това всички ученици и учители ще излязат във ваканция, съобщават от МОН. Учебните занятия ще се възстановят от 7 февруари – присъствено или онлайн в зависимост от указанията на здравните власти. Частичното преминаване към онлайн обучение в София-град се налага заради по-високия процент на диагностицираните с COVID-19. Към 21 януари болните ученици в столицата са 3,09 %, което е почти двойно повече отколкото средните стойности за страната – 1,71%. Болните учители са 5,68% а непедагогическите специалисти – 3,03% при средно 4,4% и 2,6% за страната. По-висок е делът и на карантинираните ученици в София - 3,52% и в Бургас - 3,95% спрямо средния процент за страната - 2,83%. Карантинираните преподаватели в София са 5,28% при средни данни за страната 4,43%, непедагогически специалисти под карантина са 2,92 на сто.    

comment 0
visibility 321
Инфекционист: Над 80% от заболелите с COVID-19 в София са с Омикрон

1012 са новите случаи на заразяване с ковид в София

1012 са новите заразени с Covid-19 в София за последното денонощие, показват обновените данни от Единния информационен портал. Общо заразените в София достигнаха 229 829. В София-област новите случаи са 119, с тях заразените са 31 368. В страната случаите са 2 847 при направени 13 268 теста. Положителни са близо 22 на сто от пробите. Активните случаи у нас са 202 421. До момента в болница са настанени 5 309 души, а 550 от тях са в интензивни отделения. 207 са новопостъпилите в последните 24 часа. Загубилите битката с болестта за последното денонощие са 28, а 1376 души са посочени като оздравели. 100% от починалите за деня не са били ваксинирани. 1079158 дози ваксина са поставени в София. Със завършен ваксинационен курс в столицата са 538 310 души. На 143 463 са поставени бустерни дози. Общо в страната напълно ваксинираните са 1 976 308. С бустерна доза са 569 133 души. В последното денонощие в страната са поставени 1 938 дози от ваксината.

comment 0
visibility 152
-

Времето и предстоящите събития за 24 януари 2022г.

Времето на 24 януари 2022г. През деня, главно в планините и в планинските райони, ще правали слаб сняг, който след обяд ще спира, а над западните райони на страната ще има и по-съществени разкъсвания на облачността, съобщи НИМХ. В София ще бъде студено, минималната температура ще е около минус 9 градуса, а максималната - около минус 5 градуса.  Предстоящи събития: Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране към Столичен общински съвет ще проведе заседание от 13,00 ч. Заседанието ще бъде онлайн чрез платформата „CISCO Webex Meeting" и ще се излъчва във Facebook страницата на СОС. Комисията по транспорт и пътна безопасност към Столичен общински съвет ще проведе заседание от 14,30 ч. Заседанието ще се проведе на ул. „Московска 33“ -зала № 1 и онлайн чрез платформата „CISCO Webex Meeting" и ще се излъчва във Facebook страницата на СОС. На площад „Св. Александър Невски“ ще се състои официална церемония по посрещането на министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски - 16:00 ч.. Среща на собствениците на нощните заведения в София ще се проведе в клуб „Карусел“ на ул. „Георги С. Раковски“ 108. На нея ще бъдат обсъдени последващи действия в следствие на очакваното им затваряне. Начало 17:00 ч.

comment 0
visibility 675
-

Представиха промените в наредбата за преместваемите обекти на територията на София

Председателят на СОС Георги Георгиев и главният архитект на София Здравко Здравков представиха промените в наредбата за преместваемите обекти на територията на Столична община. С решение на Столичния общински съвет, през 2021 година беше създадена работна група, която да проследи ситуацията и да подготви предложение за изменение на нормативната база. В хода на работата са проведени редица срещи с граждани, представители на бизнеса и всички засегнати страни, изискана е и информация от районните администрации, каза председателят на СОС. Целта на промените е да гарантираме сигурността при функционирането на обектите, получаване на добра услуга от наемателите и безкомпромисност към нарушителите, коментира председателят на местния парламент Георги Георгиев. Предстои предложението за промени да бъде представено за обществено обсъждане и разгледано от Столичния общински съвет. Конкретните промени касаят:- прилежащата територия на преместваемите обекти (задължение да поддържат чистотата ѝ); - забрана за преотдаване и/или преотстъпване на преместваемия обект, като при нарушение разрешението за поставяне се прекратява и преместваемият обект се премахва. - възможност за разполагане на щендери с плодове/зеленчуци и цветя във II зона по приет стандарт съгласно Наредбата за градската среда или одобрен проект; Ще бъде задължително предварителното представяне на проектна документация за временните връзки за ток, вода и др. с оглед временния характер на обекта. Доставката на електрическа или топлинна енергия, вода или газ към обекта ще се извършва от експлоатационно дружество. Това ще става след представяне на удостоверение за въвеждане в експлоатация и доставката задължително ще се преустановява след прекратяване на разрешението за поставяне. В момента няма такова изискване. Ще бъде въведена забрана за използване на преместваемите обекти и рекламните елементи не по предназначение, както и забрана за преотдаване и/или преотстъпване на преместваемия обект. Задължително ще бъде и изискването за отстояние при разполагането на подвижни съоръжения пред стационарни търговски обекти в зависимост от широчината на тротоара с оглед осигуряване на безпрепятствено пешеходно движение. Въведжда се още изискване за задължителна проверка на всички преместваеми обекти поне веднъж месечно. В случай на установено нарушение ще се съставя констативен акт от служителите по контрол на строителството на съответната районна администрация. Промени ще има и по отношение на мобилните съоръжения и елементи за разполагане върху общински имоти – открити щандове, апарати, грилове, хладилни витрини, щендери, колички и др. Те могат да извършват дейност от 08:00 ч. до 21:00 ч., след което задължително се премахват от титуляря на разрешението от общинския имот. Ще се изискват документи, гарантиращи техническото състояние и тяхната безопасност. Захранването им може да бъде с газ, слънчева енергия или батерия, ще бъде въведена забрана за захранването им с временни външни връзки (за ток, вода и др.). По изключение ще могат да се захранват с електрическа енергия – само чрез специално изградена от общинската администрация инфраструктура. Промени има и в санкциите за ползване на преместваем обект не по предназначението му, без да е въведен в експлоатация или в нарушение на условията за въвеждане в експлоатация: новата наредба предвижда глоба в размер от 2 000 до 5 000 лв. за физически лица, а за еднолични търговци и юридически лица – имуществена санкция в размер от 10 000 до 50 000 лв. Доставянето на електрическа енергия, вода или газ на преместваем обект, който не е въведен в експлоатация ще се санкционира с глоба в размер на 50 000 лв. Извършването на дейност от мобилно съоръжение или елемент (открит щанд, грил, щендер или др.) без разрешение или в нарушение на издаденото разрешение ще се наказва с глоба в размер от 500 до 2 000 лв. за физически лица. За еднолични търговци и юридически лица се предвижда имуществена санкция в размер от 1 000 до 5 000 лв.  

comment 0
visibility 605
-

Европейската шампионка Изабела Янкова ще даде старт на сноубайка на Витоша зимен фест

Новата мегазвезда на световното колоездене Изабела Янкова ще даде старт на сноубайка от програмата на Витоша зимен фест утре на Витоша. Българката направи фурор в маунитбайка миналата година като стана европейската шампионка за жени, спечели световната купа за девойки и грабна световната купа с три победи в последните три старта. Същевременно Сноубайка – най-новата дисциплина в колоезденето, ще направи своя официален световен дебют утре точно по време на Витоша зимен фест пред х. Алеко. Седмото издание на инициираната от „София – европейска столица на спорта“ проява отново е посветено на Световния ден на снега и включва още надпревари по алпийски ски, ски-алпинизъм, спускане с шейни, спринтово ски-бягане, забавни игри и др. Фестивалът е новатор в провеждането на спускане за време по сняг с колела, но сега за първи път то ще бъде вече с официалното наименование „Сноубайк“. Наред с това, надпреварата е валидна за Държавно първенство и ще определи националните шампиони. Спускането с велосипеди по сняг за време ще се организира за шести в рамките на Витоша зимен фест, но за първи път ще е с международно участие Тъй като дисциплината е съвсем нова и наскоро утвърдена от международните структури, на практика състезанията на Витоша и държавното първенство на Франция се явяват първите в света, организирани и официално приети в календара на Световния колоездачен съюз. България е новатор в това отношение, тъй като първото зимно състезание на планетата е организирано експериментално у нас още през 2010 г. Шоуто в планината ще започне утре, 22 януари, точно в 11.30 ч. със старт на плаца пред х. Алеко. Трасето с впечатляваща денивелация е дълго 800 метра с множество виражи, скокчета и възможности за трикове, а финалът е пред долна станция на бившия Романски лифт. Сноубайк прави световен дебют на Витоша Зимен фест Столична община и „София – евростолица на спорта“ организират този спортен празник за седма поредна зима, като целта е да излязат повече хора в планината, на чист въздух сред природата. Поканени за участие са всички, които обичат Витоша и спорта, много забава ще има и на първата на Витоша „Шейни зона“, която работи на пълни обороти за втора поредна година.  

comment 0
visibility 1193
-

Приключи ремонтът на ул. "Кръстьо Сарафов" в Лозенец

"Ул. „Кръстьо Сарафов“ е готова и изглежда добре!", съобщи във Фейсбук кметът на район "Лозенец" Константин Павлов. "Започнахме от един тротоар, а приключихме и с нова павирана настилка в целия обхват на отсечката от улицата, и с нов водопровод", отбелязва той. Подмяната на асфалтовата настилка в източния край на улицата със среден паваж е приключила. Паважът е част от историческата настилка по останалата улица. По думите на кмета, първоначалните планове за ремонт са включвали само южния тротоар между ул. „Арх. Й. Миланов“ и бул. „Хр. Смирненски“, но подмяната на бордюрите винаги е съпроводена и с къртене, което от своя страна води до нуждата от асфалтиране. Асфалтът в активната лента на улицата е бил толкова амортизиран, че не е било възможно да бъде оставен в стария му вид. Така се е стигнало до възстановяване с нова настилка на цялата южна лента. "Знаете нашия ангажимент към възстановяването на историческите настилки в Лозенец, затова и решихме това възстановяване да го направим с павета, също и заради налагащите се чести изкопни работи по старата инфраструктура. Тук се включи и общинският съветник Борис Бонев, който даде предложението паважът да заеме цялата широчина на улицата. Столична община, в лицето на зам. кмета по строителството Ангел Джоргов реагира положително на тази идея и се ангажира с павиране на втората лента за сметка на своя бюджет", казва още кметът Константин Павлов. „Софийска вода“ пък е подменила водопровода под улицата, който е там от 1927 г. Резултатът е чудесен и надмина първоначалните намерения, отбелязва с гордост кметът на "Лозенец". "Що се отнася до антипаркинг колчетата – опитът ни е смесен – макар вандалското паркиране откакто има зелена зона да е далеч от някогашните мащаби, вече имаме щети от качването на автомобили по ремонтирани тротоари и на места почти съжаляваме, че не върахме колчетата. Призовавам за цивилизовано паркиране, за да не загрозяваме с колчета новия тротоар", добавя Павлов.