Начална страница / Още / Асоциация на родителите иска да се разреши канабиса за лечение на епилепсия

Асоциация на родителите иска да се разреши канабиса за лечение на епилепсия

Асоциацията на родителите на деца с епилепсия (АРДЕ) искат да се разреши ползването на канабис при епилепсия.  Това заявиха представители на асоциацията на организираната от тях конференция „Епилепсията – равни възможности“ в София. Форумът, на който присъстваха представители на МЗ, МТСП и МОН, а специален гост беше проф. Мартин Броуди, президент на Международното бюро по епилепсия – IBE,  е по случай 20 години от основаването на АРДЕ.

Канабисът има антипристъпно действие при диагнози като епилепсията и се използва в много терапии от преди 5000 години. Какъв е механизмът му на действие и какви са страничните ефекти и начина да се приложи подходящата формула са все още въпроси, на които търсим отговори, обясни , проф. Броуди.

Той смята, че трябва да продължат опитите в откриването на адекватния начин за прилагане на канабиса за лечение. Именно затова от АРДЕ продължават да настояват за легализиране и  употребата на веществото за клинични и научни цели.

Представители на асоциацията  настояват за прилагането на канабис още преди 4 години. В тази битка те имат подкрепата и на други пациентски организации. Досега обаче са имали само една среща с институциите, които трябва да решат проблема – Националният съвет по наркотични вещества., но няма положителна развръзка, коментира председателят на АРДЕ Веска Събева.

Легализирането на канабиса не е единственият проблем на страдащите от епилепсия.  Представители обясниха, че липсва достъп до адекватна диагностика и лечението е затруднено. Евтини лекарства се изнасяли от България. Изкуствено се подбивал реимбурсирания пазар по НЗОК и лекарства не се внасят. А крайният резултате, че изчезват и по-скъпите лекарства и пациентите остават без терапия.

АРДЕ има структури в 103 общини в България, общо над 795 членове и отговаря на изискванията за национално представителна пациентска организация.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Александра Никова

Виж също

Дърва за огрев

Да чакаш половин година дърва за огрев

Няколко села близо до София все още очакват да си получат дървата за огрев, които …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *