Новини от Александра Никова

comment 0
visibility 112
Четвърта градска болница се нуждае от подкрепа, търси доброволци

Четвърта градска болница се нуждае от подкрепа, търси доброволци

Четвърта градска болница в София също се нуждае от подкрепа. От общинската болница обявиха дарителска кампания за набиране на средства и директни дарения. Лечебното заведение се нуждае от предпазни средства - маски, защитни облекла, защитни очила, шлемове, ръкавици и дезинфектанти. Също така болницата набира доброволци за осъществяването на медицински и общи грижи за пациентите, които са хоспитализирани за лечение на COVID-19. Кандидатите може да са лекари, медицински сестри и лаборатни, студенти по медицина, неквалифицирани лица за общи грижи, почистване и дезинфекция. Един от първите дарители наЧетвърта градска болница е бивш общински съветник, който призова и други да се включат и да подкрепят общинското лечебно заведение. ДАРИТЕЛСКА СМЕТКАОбщинска банка АДBIC: SOMBBGSFIBAN: BG88SOMB 9130 1025 7599 02        

comment 0
visibility 81
Красимир Вълчев: Децата имат повече време да четат вкъщи, да го използват

Красимир Вълчев: Децата имат повече време да четат вкъщи, да го използват

Не е аргументирано искането на директори на училища да отпадане външното оценяване за IV и VII клас. И предишни години сме били в подобни ситуация - по време на учителската стачка. Имаме резерв във всяка учебна година за преструктуриране. Дистанционното обучение стартира успешно за голяма част от учениците. Това зяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред bTV. Според него е прибързано искането на директори, ако се удължи извънредното положение тогава може да се мисли за отмяна на изпитите, обясни той. "Учебната година може да бъде удължена, всички да се настроят, че лятото ще се учи малко повече - юни и юли. Матурите не може да се проведат онлайн, но рано или късно ще се проведат. Няма да има нулева година. В изпитите няма да се включва материал, който не е преподаван", обясни Вълчев. Той успокои, че абитуриентските балове най-вероятно ще са през юли. Всички да са спокойни - ще си облекат новите рокли и костюми. Сега по-важно е да контролираме резултата за придобиване на знания и умения в електронна среда. Децата сега имат повече време да четат вкъщи и трябва да го използват", каза образователният министър. Досега в дистанционното обучение се затвърждавал матерала и тази седмица започва преподаването на нов, каза Вълчев.  

comment 0
visibility 147
Безплатно пракиране в синя и зелена зона в столицата до 12 април

Безплатно паркиране в синя и зелена зона в столицата до 12 април

Безплатното паркиране в столицата се удължава до 12 април т. г., съобщиха от Центъра за градска мобилност. Ползването на синя и зелена зона няма да се таксува, а срокът се продължава до обявеното засега извънредно положение. "Гражданите, които имат належаща нужда да ползват паркоместата в синя и зелена зони няма да заплащат за престоя си до тази дата. Мярката е част от общите мерки за овладяване на разпространението на коронавируса, взети от Общинския щаб.Служебният абонамент също не е действащ", съобщиха от ЦГМ. От транспортното дружество призовават гражданите, които нямат важна работа в центъра да не идват с автомобилите си и да изберат да останат у дома. Затварянето на зоната има за цел да помогне за процеса на социалната дистанция. Живеещите в зоната за платено паркиране, които имат винетни стикери, срокът им да бъде удължен с 1 месец, съобщават от ЦГМ.

Реклама
comment 0
visibility 232
В добро състояние са осемте с коронавирус във Втора градска болница

В добро състояние са осемте с коронавирус във Втора градска болница

От Втора градска болница изписаха един от първите пациенти със съмнение за COVID-19, който бе настанен в обособеното инфекциозно отделение на общинското лечебно заведение. Той ще бъде под домашна карантина, която ще се наблюдава от личния лекар и след изтичането ще му се направят две изследвания за 24 часа, както е процедурата за освобождаване от карантина. В момента във Втора градска болница са настанени 8 заразени с коронавирус - 6 мъже и 2 жени, в специалното отделение под ръководството на началника на пулмологията д-р Брусек Халил. Директорът на болницата доц. Стефан Узунов съобщи, че пациентите са в добро състояние и за тях се полагат денонощни грижи. Той благодари на всички дарители и на Столична община, които помагат на лечебното заведение с необходимите консумативи и предпазни средства за медицинския персонал. Освен високотехнологичната система за телемедицина, която е в действие от вчера, в болницата очакват да получат и кръвно-газови анализатори, дарение от районните кметове на ГЕРБ и СДС в София. Втора градска болница приема само материални дарения.

comment 0
visibility 85
Удължават приема на бездомни в Захарна фабрика

Удължават приема на бездомни в Захарна фабрика

Приемът на бездомници в столичния Кризисен център в кв. "Захарна фабрика", район Илинден се удължава. Социалното заведение футкционира при спазване на строги мерки срещу епидемията от коронавирус. Капацитетът е за 170 души и работи от 1 декември до 31 март. Заради извънредното положение срокът се удължава и Кризисния център ще приема бездомни до 12 април, първоначално обявеният край на извънредното положение, съобщава БГНЕС. До момента в Центъра се осигурява закуска, топъл обяд и вечера, съобщават от Социални дейности на Столична община. Така е в Кризсния център и филиала в Захарна фабрика. В момента там са настанени 86 бездомници. По време на функционирането обитателите получават и медицинско обслужване и подкрепа от социален работник, обяснява Минка Йовчева, директор на "Социални дейности" на Столична община. Бюджетът на Кризисния център е 250 000 лв., от който са предвидени пари и за закупуване на храна – консерви, хляб, колбаси и др. Неправителствени организации вече са подпомоганали социалното заведение с храна и дрехи. Важно е да се знае, че веднъж напуснали бл. 51А, който в момента е в карантина, човек не може да се върне. Хората се настаняват в бл. 48А, обяснява Йовчева пред БГНЕС.

comment 0
visibility 91
Времето и предстоящите събития на 28 март 2020 г. в София

Времето и предстоящите събития на 28 март 2020 г. в София

Времето на 28 март  С променлива облачност ще е днес времето в София. Минималната температура падна до 1 градус, а максималната през деня ще достигне 11 градуса. Ще има тих вятър, валежи от дъжд и сняг не се очакват.   Предстоящи събития за 28 март   8.00 часа Редовен брифинг на Националния оперативен щаб за коронавирус във ВМА. 9.00 часа Отслужват Златоустова света Литургия в митрополитската катедрала "Св. Неделя".  16.00 часа Отслужване на Вечерня в митрополитската катедрала "Св. Неделя". 17.00 часа Редовен брифинг на Националния оперативен щаб за коронавирус във ВМА.   Столица.bg призовава #Оставамвкъщи!

comment 0
visibility 532
200 са заразените с COVID-19 в София, 313 общо в България

200 са заразените с COVID-19 в София, 313 общо в България

Броят на заразените с COVID-19 в България се увеличи на 313, а 200 от тях са в София. За последното денонощие новите положителни резултати за 37 и 11 от тях са в столицата. Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Най-възрастният пациент е на 86 години, най-малкият е на 3 г. В Бургас за денонощието има нови 4 случая - семейство с две деца на 15 и 21 г. , заразени са от бащата, който се връща от Франция. Още една жертва взе коронвируса, тази нощ в Пирогов е починал мъж. До момента излекувани и изписани от болниците са 9. "От децата с коронавирус нямаме хоспитализирани, защото нямат съществена клиничка симптоматика. Тревожно е в по-горната възрастова граница. Най-възрастният пациент, 86 години, е  пред интубация. За около 4 дни от видимо без оплаквания състоянието е до до изключително тежко", каза ген. Мутафчийски. Той коментира лечениета на заразените с плазма от вече излекувани пациенти. "Първите експерименти са в Китай с преболедували с изградени антитела. Методът е доста познат, възлагат се надежди. Първите съобщения са, че значително облекчава симптоматиката, но няма достоверни сведения, че може да се заложи като панацея. В България има държавна фирма към Министерство на здравеопазването, в която се работи по този въпрос (за плазма)", обясни генералът. Хиляди студенти в края на май заминават на бригада в САЩ, журналист попита генералът. "Хиляди студенти не се готвят да пътуват никъде", убеден и с усмивка отсече генералът.

comment 0
visibility 293
клошар

Само в „Захарна фабрика“ приемат бездомни

В София само в Център за кризисно настаняване в ж.к. „Захарна фабрика“ се приемат бездомни по време на извънредното положение. Новонастанените, както и всички останали в Центъра не могат да напускат помещенията, в които са настанени. Това е упоменато в заповедта на столичния кмет Йорданка Фандъкова. В момента са настанени 83 човека, капацитетът обаче е 170. Всички в центъра могат да разчитат на хигиенни услуги, храна, медицински услуги, дезинфекция. Мобилни екипи на Столична община имат задачата да убедят максимално количество бездомни да се подслонят в Центъра.

comment 0
visibility 542
Намаляват цената на парното в София с близо 25%

Намаляват цената на парното в София с близо 25%

Цената на парното в София ще падне след като се намали с 25% цената на газ. Общинското дружество "Топлофикация" е един от най-големите клиенти на Булгаргаз. Предложението на КЕВР е Топлофикация да намали цената с 24.8%. Модернизират Топлофикация София, търси се инвеститор за над половин милиард лева (СНИМКИ/ВИДЕО)В момента еднокомпонентна цена на топлинната енергия с топлоносител гореща вода за битови и стопански потребител за мегаватчас е 95,64 лв. без ДДС. Ако предложението бъде прието, означава, че ще се намали с около 23 лв. Така цената на мегаватчас ще стане около 71 - 72 лв. за столичани. Предстои окончателното решение да се вземе на закрито заседание на регулатора на 30 или 31 март. "Топлофикация София" има 200 млн. лв. задължения към "Булгаргаз"

comment 0
visibility 1245
Александровска изписа оздравял пациент от COVID-19

Александровска изписа оздравял пациент от COVID-19

Александровска болница се похвали с оздравял от COVID-19 и изписан пациент, съобщиха от лечебното заведение в София. Жена на 67-години е излекувана от коварната зараза и днес е напуснала болницата в стабилно общо състояние. И двете проби на пациентаката, извършени за 24 часа, са отрицателни, с което са изпълнени всички критерии за дехоспитализация. В болницата медиците продължават грижата за още двама пациенти, с положителни резултати за коронавирус. От лечебното заведение призовават #StayHome - спаси живот!

comment 0
visibility 402
Осем оздравели от COVID-19, девети изписват утре

Осем оздравели от COVID-19, девети изписват утре

Осем от заразените с COVID-19 са излекувани, а утре сутринта изписват деветия. това съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген. проф. д-р Венцислав мутафчийски на редовния брифинг в 17 часа във ВМА. За днес има потвърдени с положителни проби още 21 души. Броят на заразените с инфекцията общо за страната става 264. От новите случаи болни от коронавирус вече има в Кърджали и Хасково по един. 14 са в София, 2 в Смолян, 1 в Плевен, Велико търново - 1, и във Варна 1. В момента се работят още проби и до утре сутринта може да има корекция в броя на положителните резултати за коронавирус, предупреди ген. Мутафчийски. Изписани като оздравели са общо 8 , утре ще бъде изписана още 1 и стават 9, съобщи добрата новина генералът. Има двама военнослужещи с положителни резултати, извършена е медицинска  евакуация от Косово. Зазразеният с коронавирус е старши лейтенант и заедно с другия офицер, без клинични оплаквания, но положителни резултати са настанени във ВМА. Има един наш военен на мисия в Румъния и също е с положителен резултата, настанен е в инфекциозна болница в Букурещ. От столичните болници заразен вече има и в Инфекциозна болница - мъж на 33 години. В Окръжна болница - "Света Анна" има двама пациенти на 75 и 54 години и единият е интубиран.  От 8 март т. г. до момента са направени над 6000 теста за COVID-19.

comment 0
visibility 446
Решават съдбата на Централна баня в София с онлайн обсъждане (СНИМКИ)

Решават съдбата на Централна баня в София с онлайн обсъждане (СНИМКИ)

Съдбата на емблематичната за София Централна баня ще се обсъжда днес, онлайн от 17 часа. Заданието за провеждането на конкурса - открита покана, за концепция на източното и северното крило на минералната баня е публикувано на страницата на общинското "Софпроект". Любопитни и заинтересовани могат да дават предложения по заданието онлайн на платформата Zoom -zoom.us/j/3697555860, съобщиха от "Софпроект". По време на днешното онлайн представяне екипът на "Софпроект", автор на заданието, ще отговаря на въпроси на живо. Още утре на страницата на "Софпроект" ще бъде качен видеозапис на онлайн обсъждането.  Подготовката на заданието е възложена на екипа на общинското предприятие от Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община. Целта е да се съберат идеи и концепции за функционирането и предназначението на двете на крила на Централна баня. Това е лявата част на сградата, откъм ул. Екзарх Йосиф, а другото - северното крило, е към ул. Сердика, в което попадат и двата салона с голям и малък басейн. Минералната вода в Централна баня - за пиене или за миене (СНИМКИ)В момента големият басейн "прелива" от експонати на Регионалният исторически музей - София. След неколкоратни опити на Столична община да се намери инвеститор, който да възстанови и стопанисва Централната баня, бе предложено от зам.-кмета по култура обектът за стане музей. Един от аргументите на доц. д-р тодор Чобанов е, че значително е начмалял дебитът на минералната вода и сградата трудно ще функционира като минерална баня или СПА център. Сдружението "Термално" пък настояват минералната баня да запази предназначението си и столичани и гости на София да се възползват от природната богатство - минерална вода. Протестиращи не искат Централната баня да е музейДнес от 17 ч ще се обсъжда заданието, което определя правилата за провеждането на конкурса за концепция за Централна баня. След това заданието отново ще бъде обсъдено, коригирано и конкурсът ще бъде обявен в края на април т. г. В срок от две седмици - до 9 април, ще се събират предложения, коментари и препоръки по заданието на имейл open-call@sofproect.com. Получените предложения ще послужат за финализиране на документа и в края на април се предвижда да бъде обявена и самата отворена покана. Подборът на идеи ще се проведе в два етапа. В първия кандидатите трябва да подадат документи, включващи резюме на концепцията, техническо и методологично предложение за начина на работа на колектива. Материалите ще бъдат разгледани от жури, което ще избере три екипа за участие в следващата фаза на процеса. Във втория етап всеки от трите екипа ще разработи детайлно концепцията си и да я представи публично. И трите екипа ще получат възнаграждение за своята концепция. Задължително условие ще бъде идеите за развитието на тази част от сградата да бъдат съобразени със статута ѝ на недвижима културна ценност от национално значение. Предложенията ще трябва да включват оценка на възможностите за оползотворяване на водата от минералния извор до банята като ценен ресурс за града и неговите обитатели. Очаква се участниците да представят също така икономическа обосновка и финансов модел на концепциите си. Сградата на Централната минерална баня е построена в началото на XX век по проект на арх. Петко Момчилов. Тя е издигната на място, което през столетията винаги се е свързвало с минералната вода. Тук се намира каптажът на минералния извор, който е важен градообразуващ фактор в историята на София. Между днешната баня и джамията Баня Баши някога е бил разположен термалния комплекс на Сердика. През османския период на това място се е намирал градския хамам. Строителството на Централната баня е замислено като комплекс от две постройки – малка баня (на мястото на днешните чешми) и голяма – съществуващата сграда. Малката бива разрушена по време на бомбардировките през Втората световна война, а голямата продължава да функционира до 1988 г., когато е спряна от експлоатация. Възстановяването ѝ започва през 1996 г. и с различни източници на финансиране продължава близо 20 години. През 2015 г. част от сградата отново е отворена за посетители като Музей за историята на София. Можете да следите информация и да потвърдите присъствие във Facebook събитието и на сайта на Софпроект www.sofproect.com

comment 0
visibility 315
Инспектори направиха предписание на Правосъдието за отпадъците

Инспектори направиха предписание на Правосъдието за отпадъците

Инспектори на район "Средец" направиха предписание на администрацията на Министерство на правосъдието за разделя не потоците от отпадъци. Причината за това бе затрупан с кашони конейтер за битови отпадъци на ул. Славянска. По сигнал на граждани инспекторите от район "Средец" са извършили проверка на място и са установили смесване на отпадъци на ул. Славянска. В контейнерите са били изхвърлени доста опаковки - кашони, което е нарушение. До контейнерите също е било затрупано с кашони. Не са установени обаче нарушителите, както и не са открити доказателства, чии са кашоните. Предписание с постоянен срок са направили инспекторите на обектите в близост но затрупания контейнер. Сред тях са и Министерство на правосъдието, които също трябва да отделят потоците си на отпадъци. От Столичен инспекторат призовават граждани, търговци и всички, които образуват отпадъци от опаковки, да се изхвърлят само в цветните контейнери, тъй като този тип отпадъци подлежат на рециклиране.

comment 0
visibility 487
Дезинфекцираха "Факултета" и около Виетнамските общежития (СНИМКИ)

Дезинфекцираха "Факултета" и около Виетнамските общежития (СНИМКИ)

Столичният ромски квартал "Факултета", район Красна поляна, днес бе серизоно обработен с дезифекционни препарати. Третирани са съдовете са битови отпадъци, съобщиха от Столичен инспекторат. Служители на почистващите фирми са дезинфекцирали и по ул. Ришки проход и цялото пространство около бившите Витнамски общежития в район "Красна поляна". След обработката инспектори от районното кметство са извършили проверка извършената дейност.

comment 0
visibility 597
Зам.-кметът на София пред Столица.bg: Няма проблем със заплатите в общински

Зам.-кметът на София пред Столица.bg: Няма проблем със заплатите в общинските лечебни заве...

Епидемията от коронавирус застраши не само икономиката, а и функционирането на здравната система, пряко засегна болници и ДКЦ-та. Зам-председателят на здравната комисия в Столична общински съвет Милка Христова, вчера, изрази притеснения относно последиците върху общинското здравеопазване. За реалните последици в общинските болници и поликлиники Столица.bg разговаря със зам.-кмета на София Дончо Барбалов, който отговаря за здравеопазването в Столична община. - Г-н Барбалов, имате ли притеснения и какво реално се предприема относно намаляването на последиците от епидемията от COVID-19 върху общинското здравеопазване? - Днес чрез видеоконферентна връзка с членовете на здравната комисия на СОС обсъдихме ситуацията. Милка Христова е зам.-председател и в комисията има представители от всички политически групи в СОС. Информирахме комисията за прогреса и текущата обстановка. До момента няма проблеми в лечебните заведения от гледна точка на изплащане на дължимите заплати за март. Естествено ние поддържаме непрекъсната връзка с всички лечебни заведения и следим ситуацията, която е доста динамична. Трябва да видим колко време ще продължи извънредното положение и с какво е необходимо да се помогне на лечебните заведения. Както е известно и държавата готви мерки за подкрепа за лечебните заведения, така че нека да видим какво ще се направи. - И какво е в момента положението? - За нас най-важното е хората да си получават заплатите. Където е възможно са излезли в отпуска, защото пациентите много са намалели, което е нормално. Направихме поръчка и имаме доставка на дезинфекционни материли, предпазни средства, които от днес започваме да ги разпределяме по ДКЦ-тата. От друга страна на национално ниво има много голям напредък за дезинфекционни средства и защитни облекла, така че, ако изобщо може да се говори, че има недостиг, то той ще е бъде преодолян в най-скоро време. - Какво се случва с хора, които имат нужда от медицинска намеса, разбира се, не тези с коронавирус?- Следим ежедневно общинските лечебни заведения, като тук трябва да отделим болниците от ДКЦ-та. Поликлиниките реално в момента нямат много пациенти, хората сега се въздържат да ги посещават. При общинските болници също има спад на пациентите, но там има и по-тежки случаи. - Предвижда ли се като мярка, намаляването на наемите на общопрактикуващи лекари, наели кабинети в ДЦК-та в София? - Този въпрос трбва да се дискутира от гледна точка на това, че много от тези наеми са на 10% от пазарния и са много символични. Но ДКЦ-та отнякъде трябва да имат приход, така че всеки индивидуален случай трябва да се разгледа отделно. Работим със СОС да се търси решение на въпроса, но на много места говорим за наем, далеч под пазарния. - В какви граници, все пак, са тези наеми? - Различно, има на места където плащат по 20 и по 30 лв. тези, които ползват преференцията по Закона, който им дава право на 10% от пазарния наем. Там където е пазарен наем, е около 200 - 300 лв. Официално никой не е преустановявал дейността на лечебните заведения за доболнична помощ. - Във Втора градска болница как функционира обособеното инфекциозно отделение? - Там инфекциозното отделение работи и има трима пациенти с коронавирус от няколко дни. Те са транспортирани от други лечебни заведения. Екипите на Втора градска се грижат за тях. В момента в болницата няма напрежение сред персонала. - В Пета градска болница преди 3 дни имаше двама пациенти с короновирус? - Има развитие за Пета градска болница. По заповед на Столична РЗИ се преустановява приемът на пациенти в болницата. Пациентите, които са извън отделенията под карантина се изписват при приключване на лечебния процес. Медицинският персонал, извън карантинираните до 14 дни, се поставя пак под карантина в домашни условия и се изисква да се направят и да имат два последователни отрицателни теста, за да могат тези медицински работници да се върнат на работа. - Тези, които са били контактни с пациентите с COVID-19 ли? - На практика целият персонал. Това е една предпазна мярка, за да се избегне риска от разпространение от заразата сред медицинския перснола. Затова се изисква два отрицателни теста и тогава могат да се върнат на работа. А пациентите от карантинираните отделения се изписват също след отрицателен тест. Има две карантинирани отделения и медицинският персонал е под домашна карантина за 14 дни. На отделението по пулмология мисля, че днес вече са им излезли вторите отрицателни резултати на медиците. Много важно е, че диализата продължава да работи, защото там имаме много модерно и съвременно отделение, и доста хора правят там редовните си процедури. Трябва да се извърши крайна дезинфекция на лечебната база.