Новини от Александра Никова

comment 0
visibility 80
Магистрала Хемус, пормяна в движението в посока София

Профилактика на осветлението на Витиня променя движението към София

Промяна в организацията на движението ще има в посока София по магистрала Хемус на 16 юли т. г., вторник, предупреждават от АПИ. Трафикът ще се пренасочва от км 35+450 (служебна връзка) на магистралата по път I-1 София - Ботевград и при км 30+260, при пътна връзка "Витинска река“, ще се включва отново в Хемус. Промените ще бъдат за времето от 8.30 ч. до 16.30 ч. на 16 юли. Движението за Варна в тунел Витиня на Хемус ще става поетапно в аварийна или изпреварваща лента поради профилактика на осветлението.  От 10.00 ч. до 12.00 ч. движението в тръбата за София на тунел Топли дол ще се извършва само в изпреварващата лента. Поради ремонт на мобилни клетки и светофарни уредби ще са затворени двете активни ленти на съоръжението. От 12.00 ч. до 14.00 ч. ще се ограничава движението в изпреварващата лента на тръбата за София, а трафикът ще се извършва в съседната активна лента.

comment 0
visibility 115
Здравният министър Кирил Ананиев

До 2 години в София ще има Национална педиатрична болница

До 2 години в София ще има Национална педиатрична болница. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев в "Лице в лице" по bTV. Вече е пусната обществената поръчка за избор на изпълнител. Лечебното заведение ще бъде в двора на Медицинска академия. Според нормативните документи са заложени задължителни срокове за различните дейности - проектиране, строителство и т. н. "За да не се блокира обществената поръчка сме заложили срок за детската болница 42 месеца, три години и половина. Сигурен съм, че тя ще бъде построена по-бързо, за 2 години", каза Ананиев. Той уточни, че до 20 август т. г. се приемат документи на кандидатите, а на 21 август се отваря документацията. "Има хора, които сериозно се интересуват от посторяването на болницата", заяви здравният министър.  В двора на Медицинска академия има издигната сграда, но тя трябва да бъде препроектирана и да се направи сериозен анализ на състоянието ѝ, тъй като дълго време строежът е изоставен. С обществената поръчка трябва да се избере изпълнител, които да проектира и да построи болницата, а също да се определи и строителния надзор.

comment 0
visibility 184
Изгубени пари

900 лв. чакат собственика си във II РПУ трети месец

Три месеца вече полицаите от столичното II РПУ чакат, притежателят на загубените 900 лв. да им се обади или да дойде да си ги прибере, съобщават от полицията. Сумата бе намерена на 6 април 2019 г. На същия ден около 20.00 часа млада жена е предала намерените 900 лв. в районното. Дамата разказала, че преди минути ги намерила разпилени на оживения бул. Ген. Н.Столетов при срещу Пета градска болница. Парите продължават да се съхраняват във II РПУ. По случая е образувана преписка, но все още никой не се е появил да поиска парите. От полицията съобщават, че притежателят на 900 лв. трябва да докаже собственост, за да си вземе изгубените пари.

Реклама
comment 0
visibility 113
Лятна занималня на Столична библиотека

Продължава Лятната занималня в Столична библиотека

До края на юли 2019 г. продължава Лятната занималня в Детския център на Библиотеката на София. От началото на ваканцията до момента заниманията са посетили над 450 деца. Малките любители на книгите отново ще могат да се срещнат с Милен Хальов и неговата книга „Кало Змея" на 23 юли, съобщават от Столична библотека. Освен това децата ще се радват и на среща с фондация „Четири лапи" на 18 юли. Малчуганите ще могат  да програмират с роботчетата Финч на 24 юли и да участват в арт работилницата на 30 юли 2019 г. Входът е свободен и безплатен.

comment 0
visibility 209
Общинският съветник от БСП Николай Николов

Общински съветник се кандидатира за районен кмет

Най-младият общински съветник в групата на БСП Николай Николов се кандидатира за районен кмет. Като жител на район Красна поляна и председател на районната организация, той бе номиниран от структурата на социалистите. Кандидатурата му бе обявена през уикенда. "Когато ситуацията е най-тежка, когато атаките идват отвсякъде, вярвам, че е дълг на районния председател да поеме отговорността да бъде кандидат за кмет. Вече 32 години живея на територията на района. Помня как изглеждаше едно време, виждам как изглежда и сега. Знам какви са проблемите и имам конкретни предложения за разрешаването им", написа в личния си профил в социалната мрежа Николов. В момента кмет на район Красно село е Христо Апостолов от СДС. Другите номинации на столичните социалисти за софийските райони са: Слатина - 33-годишният икономист Димитър Главинов, Триадица -  Александър Вачев, на 50 години, икономист информатик, експерт в областта на сигурността, Илинден - Георги Томов, 33 години, предприемач в сферата на търговията и услугите, Средец - Иван Виделов, 41-годишен магистър по национална сигурност  и Витоша - Александър Кьосовски, финасист, консултант по европейски програми, на 35 години.  

comment 0
visibility 426
96 Детска градина в Дружба 1

До месец приключва ремонтът на 96 градина в Дружба 1 (СНИМКИ)

До месец ще е готова изцяло ремонтираната 96 детска градина "Родна китка" в столичния квартал Дружба 1, район Искър. Това обясниха пред Столица.bg работници на обекта. Детското заведение беше с вредните ентернитови стени и изцяло бе обновена. Най-вероятно още този септември градината ще заработи. Освен това към основната сграда се направиха пристройки за още две групи и физкултурен салон, какъвто малчуганите нямаха. Едната от новите групи ще е яслена. И през почивните дни кипеше усилена работа. Вече са започнали озеленяването на двора. Откъм новите пристройки пък ще има две нови площадки за игра на децата. Градината е строена през 80-те години на миналия век.  

comment 0
visibility 608
банята в Горна баня

Пусната е процедура за баните в Овча купел и Горна баня

Съвсем скоро ще започне възстановяването на още две знакови минерални бани в София. Пусната е процедура за избор на изпълнител на баните в Овча купел и Горна баня, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. За Овча купел е осигурено европейско финансиране. За Горна баня пък още се търси. За възстановяването на минералната баня там ще се необходими около 1,5 млн. лв., каза зам.-кметът по култура доц. д-р Тодор Чобанов. Стратегията ни за минералната вода е да върнем блясъка на София, която е създадена около минерални извори", каза кметът Йорданка Фандъкова в Банкя. За банята в Горна баня вече има и идеен проект. там обаче и изключително малък дебитът на минералната вода - 0,8 л в сек. А това ще е недостатъчно за пълненето на басейните. Именно затова се е наложило препроектиране и създаване на на няколко кабинки с вани, в които ще се извършват балнеолечебни процедури изцяло с минерална вода. В басейните пък водата ще е смесена. Работим по два големи обекта с минерлан вода - банята в Овча купел и аквапарка в парк "Възраждане", каза столичният кмет. В тотална разруха продължава да тъне банята в столичния Княжево, но тя е собственост на Министерство на здравеопазването. Вече 7 месеца от там мълчат и не предприемат никакви действия по спасяването на сградата на минералната баня.  

comment 0
visibility 226
Официално откриха развоен център на Одело

Доставчик на Мерцедес откри развоен център в София

Основен доставчик на Мерцедес официално отвори развоен център в София, съобщи money.bg. Инвестицията бе обявена още миналата година и става въпрос за завод за фарове на марката. R&D цeнтъpa в Coфия бe чacт oт oбявeнaтa пpeз 2018 г. инвecтиция oт 40 млн. eвpo нa бългapcĸия пaзap. Компанията Одело Груп откри високотехнологичен завод за светлини на Мерцедес в зона Куклен. Дъщepнoтo дpyжecтвo нa "Oдeлo Фapбa" работи по пpoeĸти зa зaдни cвeтлини нa aвтoмoбили в oфиca в cтoлицaтa. Продуктите ще се пуснат в масово производство 2 гoдини cлeд пъpвoнaчaлнaтa пpoeĸтнa фaзa. В развойния център вече са наети родни 10 виcoĸoĸвaлифициpaни инжeнepи. Очаква се до края на годината екипът да нарастне до 20, а в рамките на 3 години да достигне 40 служители. Te щe paбoтят по мexaничeн дизaйн, oптиĸa, xapдyep eлeĸтpoниĸa, coфтyep eлeĸтpoниĸa и тecтинг", пocoчвaт oт "Oдeлo Бългapия". От дружеството споделят, че търсят динaмични млaди cпeциaлиcти, ĸoитo ca гoтoви дa пocpeщaт пpeдизвиĸaтeлcтвaтa нa aвтoмoбилния ceĸтop и дa ce paзвивaт в тaзи cpeдa. "Одело" доставя aвтoмoбилни cвeтлини на някои от нaй-гoлeмитe пpoизвoдитeли нa aвтoмoбили ĸaтo "Даймлер", БМВ, Рено, Тойота и др. Развойни центрове на компанията има в Щутгарт и турския Бурсия, а служителите им общо надхвърлят 4000. Заводите на команията са в Гepмaния, Cлoвeния, Typция и Kитaй.

comment 0
visibility 373
Полиция

Столичната полиция издирва 74-годишна жена

Полицията издирва 74-годишна жена, която се е загубила. Тя е била в столичния "Лозенец", около хотел Хилтън, съобщават от МВР. Името на жената е Румяна и е с напреднал стадий на деменция. От 12 юли т. г. тя е в неизвестност. От полицията призовават всички, които са забелязали жената да се обадят на тел. 0884 550172 , 0888 555 412 или 112.

comment 0
visibility 101
Кметът Йорданка Фандъкова на проверка в Банкя

Йорданка Фандъкова: Съсредоточена съм в поетите ангажименти, номинации през септември

Столичният кмет Йорданка Фандъкова още не мисли за избори и кандидатури и не се е концентрирала политически. Продължават да я вълнуват започнатите проекти в столицата и ежедневно следи и прави проверки на обекти, по които се реализират проекти. Днес тя беше на инспекция в Банкя, за да провери как вървят строителните дейности и напредъкът на минералната баня. "Засега съм съсредоточена изключително много в ангажиментите, които съм поела аз и целият екип заедно с районните кметове. Работим навсякъде и променяме града в последните години. Имаме много планове, така че използваме лятото, строителния сезон, за да напреднем във всички дейности. Междурвременно казвам, че изборите са много важно нещо, най-важния изпит за всички политици, но трябва да се направи подготовката така, както е редно", каза пред журналисти Фандъкова. "Както знаете в момента вървят номинации в почти всички партии, започват и в ГЕРБ. Има процедури, които трябва да се спазят. Септември ще коментираме, когато ще имаме резултати. Виждаме в БСП номинациите и естествено е партийни структури да номинират г-жа Манолова като знаково лице, така че всеки ще вземе своето решение. Ние ще го обявим, когато наближат изборите", допълни тя. След свикването на Изпълнителна и етична комисия в ГЕРБ работим на пълни обороти, срещаме се и коментираме, за да можем да реагираме на всички сигнали. Между другото винаги сме правили така при нас. Сега това е изведено като важна партийна политика, за да не допускаме лоши практики, които да повлияят върху толкова много неща, които сме свършили, за да променяме градовете си. Когато кажеш, че ще се бориш с негативни явления, трябва да го правиш реално. Разглеждат се сигналите и ще продължим така. Аз лично, когато имам сигнал, възлагам проверки и изпращам на компетентни органи, за да знаят хората и да не се изкушават хората", обясни Фандъкова, която е зам.-председател на ГЕРБ.

comment 0
visibility 851
Банята в Банкя

Турци, италианци и французи питат за минералната баня в Банкя (СНИМКИ/ВИДЕО)

Турски, италиански и френски фирми, с опит в балнеолечението, вече се интересуват от минералната баня в Банкя. Чужденците имат интерес към мениджмънта и управлението на една от наи-известните в България балнеолечебници. Едни от кандидатите са турска фирма, която управлява големи СПА центрове в Истанбул и Бурса, каза пред Столица.bg кметът на район Банкя Рангел Марков. Той обаче уточни, че в момента се правят анализи и има 5 варианта за управлението, но ще бъде пусната процедура за избор на стопанин на банята. "В Будапеща и Баден има и басейн за плуване. Ние също ще направим такъв, закрит, 25-метров. Той ще е на ниво -1. За него ще търсим външна инвестиция", каза Марков. С бързи темпове върви реставрацията, възстановяването и адаптацията на на емблематичния за Банкя обект. Вече е към приключване грубата строителна дейност. "Хванахме последния момент за спасяване на банята. Още няколко дни и от едната страна щеше да рухне покрива и конструкцията, каза Марков. Обновяването на обекта започна в началото на ноември 2018 г. Покриваъте изцяло подменен, нова е дограмата и фасадите са готови.  "Банята ще е готова през 2020 г. и догодина по това време вече ще работи. Столична община е инвестирала над 20 млн. лв. в минералните води на София. В Банкя е най-знаковата баня като архитектурна стойност. Увеличен е и капацитетът на подземните помещения за СПА. Стратегията ни е да се използва максимално минералната вода", каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя заедно с депутата Красимир Велчев, кмета на Банкя Рангел Марков и общинските съветници Анна Стоикова и Николай Стойнев, зам.-председател на СОС направиха проверка за напредъка на строителството на минералната баня в Банкя. Минераланата вода ще се изполва вторично, като след басейните ще влиза в специален енергиен център, в подземието на сградата. Така използваната вече вода ще отоплява банята, а лятото ще я охлажда. Столичният кмет похвали районния Рангел Марков, благодарение на когото възстановяванета на банята върви с бързи темпове. Изпълнител на проекта е Консорциум Банкя 2020. "Работата на обекта е прецизна и възстановяваме всички архитектурни детайли, а те трябва да бъдат реставрирани", обясни Рангел Марков. Проектът за възстановяване, реставрация и адаптация на банята изцяло е съгласуван с Института по паметниците на културата. В оригиналния си вид се запазват фасадата, басейните, подовете, голямото централно фоайе и дървените кабинки. Майстори почистват оригинлани плочки от подовата настилка и те отново ще бъдат поставени, видя Столица.bg. Изцяло е запазена и дърворезбата на дървените прегради между кабинките. Те вече са изшлайфани и са подготвени за лакиране. След като изцяло бъде завършен покривът на минералната баня, тогава ще започне възстановяването на централното фоайе. В момента там най-много си личи разрухата от изоставянето на банята преди 20 години. Куполът е пропит от влага, а стените са на юфка. Реставраторите обаче са категорични, че след новия покрив напълно ще възстановят фоайето. Вече са реставрирани и коритата в големия басейн и предстои да бъдат поставени. Най-важното обаче е, че сполучливо е възстановена емблемата на минерланата баня в Банкя - морска мида. Огромна такава има над централния вход, а по-малки са в дърворезба над всяка врата на кабинетите.

comment 0
visibility 875
Медицинска помощ

110 заболели от варицела за седмица в София

Регистрираните болни от варицела в столицата за първата седмица на месец юли са 110, сочат данни на Националния център по обществено здраве. Това е доста сериозен ръст на заболеваемостта. На фона на заразените във Варна за този период – 43 и в Пловдив – 40, в София шарката бележи сериозен ръст. Лекарите за пореден път алармират, че децата са най-честите жертви на заразата. Почти не се среща дете, което не е прекарало шарката. Медиците напомнят, че е редно да се търси веднага лекарска помощ, при установяване на първите симптоми на заболяването, тъй като могат да настъпят сериозни здравни усложнения. От справките на болничните заведения става ясно, че шарката поразява както възрастни и деца, така и жени и мъже.

comment 0
visibility 309
Народно събрание, София

Новините в София: Най-важното за деня 13 юли, 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София днес, 13 юли 2019 г. Патрулка катастрофира на бул. "Възкресение" Патрулен автомобил на полицията катастрофира на кръстовището в столичния Красна поляна, съобщи Нова телевизия. За щастие няма пострадали хора. Ударът в друга кола е стана на бул. Възкресение. Малчугани отглеждат зеленчуци в 134 ДГ в "Хиподрума" (СНИМКИ) В реална среда децата се учат, как от почвата засетите семена стават зеленчуци и подправки. В зеленчуковата градинка растат домати, тиквички, магданоз и копър.Лехите са оформени със специално пригодени кашпи, малчуганите участват в засаждането, поливането и грижите за растенията. Така те научават първите си уроци за бита и природата.Трафик, безводие и пластмаса тормозят хората от Гара Елин ПелинЖителите на гара Елин Пелин излязоха днес на протест. Те пресичаха неколкократно пешеходна пътека, затрудниха трафика, движението бе спряно за кратко и се образуваха колони от автомобили.Сложиха основния пласт асфалт на южното платно на "България" (СНИМКИ)До момента тази настилка е положена на 10 хил. кв. Продължава и монтирането на металната мрежа по цялото протежение на пътното платно на "България" в участъка между бул. Ив. Гешов и бул. Витоша, съобщиха от Столична община. Ремонтът на бул. България започна в края на юни и обхваща участъка от бул. Черни връх до кръстовището с "Иван Евст. Гешов".Пуснаха тролей 7, вече минава през "Лозенец" (СНИМКИ)Пуснаха тролейбусна линия №7 от днес. Тролеите вече минават през кв. Лозенец, а линията свързва ж.к. Манастирски ливади с ж.к. Люлин, съобщиха от Столична община. Удължаването на трасето беше прието от Столичния общински съвет на 27 юни т.г. За новия маршрут на тролей 7 бе изградено ново трасе по бул. Арсеналски, както и нова контактна мрежа.4-годишно си удари главата на остър камък до пързалка в "Заимов"Малчуган пострада тежко при игра в парка "Заимов" в петък вечерта, научи Столица.bg. 4-годишно момченце падна от каменна пързалка, тип "Крокодил" и си удари гавата в голям остър камък, забит непосредствено да детското съоръжение, което е срещу Кукления театър. Какви събития има утре, 14 юли 2019 г. в София - ТУК!

comment 0
visibility 608
катастрофа с патрулка

Патрулка катастрофира на бул. "Възкресение"

Патрулен автомобил на полицията катастрофира на кръстовището в столичния Красна поляна, съобщи Нова телевизия. За щастие няма пострадали хора. Ударът в друга кола е стана на бул. Възкресение около 18 ч. На мястото е пристигнала полиция. До момента няма информация кой е виновен. Щетите са материални и леки. Според очевидци в социалната мрежа  патрулката е бързала. Затруднено е движението и не се препоръчва минаването през кръстовището на "Възкресение" и "Акад. Иван Гешов".

comment 0
visibility 1794
Зацветиха градинката на църквата "Свети Седмочисленици"

Красота: Зацветиха градинката на "Седмочислениците"

Още по-красива и разкошна е станала градинката пред църквата "Свети Седмочисленици", след като приключиха  и довършителните дейности по озеленяването. Голямата алея вече е цветен килим. Много столичани днес предпочетоха да поседнат в обновената градинка и да се порадват на красивата гледка. Стотици сезонни цветя изведнъж разцъфнаха. В карето пред централния вход на православния храм са засадени около 110 000 броя от декоративното сенецио - Цинерарията във няколко нюанса. От Бялата бегония  има към 5000 броя. Красивите цветни фигури се допълват и от ярко червена бегония - също 5000 бр. От цветната коприва има общо над 10 000 броя, като 8000 е с червено, а над 2000 е бяло с жълто. В градинката се усеща и уханието мушкато, а за да се допълни цветният разкош има и 9 топки от таксуса. В градинката изцяло е ремонтирата и тоалетната, но се очаква да бъде избран стопанин и ще заработи.