Новини от Александра Никова

comment 0
visibility 103
Рекламен клип затваря улиците

Рекламен клип затваря "Искър" и "Веслец" в центъра на София

Заснемането на рекламен клип в София е причината за промяната в движението и затваряне на улици за автомобили в събота, 7 декември т. г. Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства. Изключение се прави само за колите на снимачния екип и извън местата в режим на платно паркиране „служебен абонамент“ от 7.00 до 19.00 часа. Забраната е валидна за ул. „Искър“ между ул. „Сердика“ и ул. „Бачо Киро“, а също по ул. „Веслец“ между ул. „Искър“ и ул. „Триадица“.

comment 0
visibility 222
Въздухът в София

Въздухът най-замърсен с ФПЧ10 в Лагера, Бусманци и Казичене

Въздухът в София през последните дни е доста замърсен. Сайтът airbg.info показва неколкократно превишение на ФПЧ10 и ФПЧ2,5. Най-мръсен е въздухът в Лагера, Бусманци и Казичене според сайта, който отчита концентрацията на замърсителите. При превишените нива на ФПЧ най-чувствителни са деца и възрастни с хронични белодробни заболявания. И в трите квартала, където въздухът е много мръсен с ФПЧ10 основно жителите се отопляват с твърдо битово гориво. Още по-високи са показателите за замърсяване с ФПЧ2,5 и са обхванати почти всички столични квартали. От Столична община призовават гражданите да оставят личните автомобили и да ползват градския транспорт. Продължават и проверките на Столичен инспекторат за забраненото изгаряне на отпадъци. За ноември за направени 400 проверки и са направени 74 акта. Най-много сигнали за горене на боклуци са подадени от районите "Красна поляна", "Западен парк", Факултета, Слатина, Лозенец, съобщи Теодора Полимерова, директор на "Климат, енергия, въздух" на Столична община.

comment 0
visibility 1456
Мечки на Витоша

Туристите да внимават, над 16 мечки бродят на Витоша

Над 16 мечки се разхождат из Витоша. Те са на територията на Държавно ловно стопанство "Витошко - Студена" и са засечени от наблюдението на фотокапаните, съобщава директорът на Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП) Дамян Дамянов, цитиран от БТА. През 2018 г. броят им е бил 14, но сега има майки с две, майка с три малки, също и отделени свободни мечоци. Свместно със специалистите от Природен парк "Витоша" на няколко мечки са поставени GPS нашийници и се следи миграцията им. Животните основно били на територията на ловното стопанство, защото е спокойно и има ежедневно подхранване. В частта на Витоша откъм София няма активни ловно-стопански мероприятия и има доста повече туристи. До момента мечките не са нападали хора. Срещите обаче зачестяват, броят на дивите животни е голяма, предупреди Дамянов. Мечките не били агресивни животни, но изключение правят майките, защото защитават малките си, предупреждават специалистите. Колкото и да е трудно, при среща трябва да се запази самообладание и спокойствие, съветват те. "Не правете никакви движения, тъй като стресът при мечката също е голям и едно рязко движение би могло да предизвика реакция", казва Дамян Дамянов. Друг съвет е, когато се разхождате в гората, да си подсвиркате и да си говорите. Така мечката ще ви чуе и ще се отдалечи. 99% от тях са тревопасни и предпочитат горски плодове. Когато мечката започне да се храни само с месо става стръвница. Такава е засичана на Витоша преди 12 години.

Реклама
comment 0
visibility 178
Заловена престъпна група

Неотрализираха престъпна група за пране на пари с мулета от София и Своге

Служители от отдел „Киберпрестъпност“- ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група за пране на пари и кибер престъпления, която е действала от 2016 година, съобщават от Пресцентъра на МВР. Престъпната групата е била създадена, за да пере пари, получени от компютърни измами чрез проникване в междуфирмена кореспондеция. Шестима са членовете на групата, като единият е с ливанско гражданство, а друг с иракско, но постоянно пребиваващ в страната ни, всички останали са български граждани. Гоялма част от тях са били съдени за кражби и документни измами. Схемата действала като в традиционната кореспонденция между две търговски дружества се включва трето лице, което се представя за дружество-доставчик на стоки или услуги. Изпращат фактура с подменена банкова сметка, за да се отклони банковата транзакция и тя постъпва по сметка на извършителя на компютърната измама. Става ясно, че групата е имала незаконен достъп до пощенски кутии на дружествата – доставчик или получател. Контактите са осъществявани чрез изпращане на фишинг имейл или компютърен вирус. Групата регистрирала търговско дружество в България, чийто управител и собственик е някой социално слаб, капиталът е от 2 лева, като процедурата се осъществява чрез доверени адвокати. Следа откриване на банкова сметка с активирана услуга онлайн банкиране. Финансови мулета дават паролата на участниците в организираната престъпна група, те дават  айбана на банковата сметка на новото дружество на извършителите на компютърните измами, а те го слагат на мястото на действителната сметка на реалния контрагент. Финансовите мулета били наемани в София и Своге. Сумите, които постъпвали по българските сметки, веднага се пренасочвали към сметки в Китай и Хонконг. Повече от 90 търговски дружества да установени, регистрирани в България. Теханите сметки са използвани за пране на пари от компютърни измами. Размера на измамите е  44 млн. евро и 15 милиона долара. Приблизително 50 са измамените компании със седалища в САЩ. На 4 декември са извършени проверки на адреси в София, Своге и в ботевградското с. Новачене. Конфискувани са таблети, компютърни конфигурации и множество копирани лични документи и банкови карти. На шестима души е повдигнато е обвинение за пране на пари, предстои искането на постоянна мярка за задържане. Мярка за неотклонение „парична гаранция“ е наложена на един от участниците заради влошено здравословно състояние.  

comment 0
visibility 1083
Наум Шопов стана татко

Наум Шопов-младши стана татко (СНИМКИ)

Един от най-популярните млади актьори Наум Шопов-младши стана женски татко. Днес половинката му Теа Минкова го дари с рожба в столична болница. Наследницата на д-р Тасев от "Откраднат живот" носи красивото име Амая. За щастливото събитие съобщи таткото на страницата си в социалната мрежа. "Обичам ви Теа Минкова", написа д-р Шопов, който е завърши и медицина. Преди два дни той съобщи, че с Теа ги очакват много различни празници, но и двамата са сигурни, че това ще е най-специалната им Коледа. Внукът на големия Наум Шопов и любимата му през лятото обявиха, че чакат бебе. Двамата са заедно от 7 години, а през 2018 г. се сгодиха.

comment 0
visibility 88
Концерт на The Aristocrats

До 55 лв. е билетът за концерта на The Aristocrats

По 45 лв. са билетите за първата визита на рок-фюжън триото The Aristocrats е в понеделник, на 9 декември т. г. В деня на концерта цената ще е 55 лв., съобщиха органиаторите. Шоуто на мега музикантите, китаристът Гътри Говън (Guthrie Govan(, басистът Браян Белър (Bryan Beller) и барабанистът Марко Минеман (Marco Minnemann) в клуб City Stage се организира от Loud Concerts. Датата е част от натоварената европейска обиколка на бандата, която върви с пълна сила. Заредените с превъзходна музика и емоции концерти, в подкрепа на издадената тази година амбициозна четвъртата продукция You Know What…?, предизвикват истински фурор сред феновете на "Аристократите". Билетите за концерта на The Aristocrats вече са в продажба в мрежата на Eventim и партньорите им в цялата страна - магазинитe Office 1 Superstore, OMV, Български пощи, Технополис. Всеки фен може да използва и опцията на Eventim Print at Home, която дава възможност да се отпечатва закупеният електронен билет вкъщи. The Aristocrats обещават уникално преживяване по време на изявата си в София, но изрично умоляват феновете си да не правят аудио и видео записи, както и да не използват телефони по време на концерта. В клуб City Stage няма да се допуска внасянето на напитки, както и застрашаващи здравето опасни предмети. Забранено е също така внасянето на фотоапарати със сменяем обектив, професионални видео камери и други професионални записващи устройства. Всички зрители под 18 години трябва да имат закупен билет и да бъдат съпроводени от придружител с попълнена декларация. Декларацията може да бъде получена и от охраната на входа на клуб City Stage. Документът трябва да бъде попълнен, подписан и представен на входа на клуба, като няма нужда да бъде нотариално заверен.Деца до 7 годишна възраст ще влизат на концерта напълно безплатно - с придружител и попълнена декларация.

comment 0
visibility 410
Спеиализирана прокуратура разпространение на дрога в Елин Пелин и региона

Четирима са обвинени за разпространение на дрога в Елин Пелин и региона

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност 4 лица за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици в Елин Пелин и региона. Те са задържани на 3 декември 2019 г. при съвместни действия по разследването на Специализираната прокуратура и ТС БОП – София област, съобщиха от Спецпрокуратурата. На трима от обвинените е наложено прокурорско задържане до 72 часа. Днес Специализираната прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража" за всеки от тях. Заради тежко здравословно състояние на четвъртия участник в групата е определена парична гаранция в размер на 3000 лева. При извършените лични обиски на обвинените, при претърсванията на ползваните от тях 7 адреса и автомобили, са намерени и иззети 1,8 кг канабис и 1,2 кг. амфетамини в различни разфасовки, подготвени за разпространение. Иззети са също електронни везни, мобилни телефони, с които участниците в престъпната група са поддържали контакт. В тях са намерени и много пари в брой. Групата е задържана непосредствено след "зареждане" с наркотични вещества на едро, преди те да бъдат разпределени между дилърите. Според събраните до момента доказателства тя е действала от октомври 2018 г., като се е снабдявала с наркотици,предимно "трева" и амфетамини, от доставчици на едро от София.  

comment 0
visibility 4645
Арестуваха Стайко Стайков

Арестуваха Стайко Стайков в брониран джип и с въоръжени мъже

Стайко Стайков, синът на арестувания бизнесмен Миню Стайков, снощи е бил арестуван, съобщи Нова телевизия. Наследникът на алкохолния бос е бил в брониран джип и с въорэжени мъже. Стайков младши отказал да си даде документите при полицейската проверка. Пред органите на реда той обяснявал, че се качил на стоп в джипа на път към Айтос. Младият мъж е арестуван в Четвърто РПУ и продължава да е там. Причината за 24-часовото задържане е за   осуетяване на полицейска проверка. Баща му - Миню Стайков е арестуван и срещу него има съдебен процес. "Около 18 на вчера на бул. Черни връх в София е направена проверка от служители на СДВР на два автомобила - Ауди и Мерцедес ML. Образувано е досъдебно проидводство под надзора на Софийска районна прокуратура", обясниха от СДВР. В аудито е бил Стайков, който се опитал да попречи на проверката.

comment 0
visibility 240
Бездомник

За 3 дни двойно се увеличили бездомниците в Кризисния център в София

Двойно се е увеличил броят на бездомниците, които са потърсили подслон в Кризисния център "Света София" в "Захарна фабрика" в София, научи Столица.bg. Броят им нараснал от 56 в понеделник на 102 в сряда вечерта, а във вторник са били 82, съобщиха от Центъра пред Столица.bg. Със застудяването броят им ще продължи да се увеличава. Социалното заведение отвори врати в началото на тази седмица. Миналата година то работеше от 18 ч. вечерта до 10 ч. сутринта. Тази обаче, по заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова, работи 24 часа непрекъснато. Целта е да се осигури покрив и топлина за бездомните в столицата. Кризисния център има готовност да посрещне скитниците и да им осигури топла вечеря - супа и четвъртинка хляб. Търсят се спонсори, за да осигури храна поне за още веднъж през деня, а по възможжност и два пъти. Бездомниците се приемат в Центъра с лична карта, с документ - полицейски акт за административно нарушение или с БДС - полицейска справка. При необходимост се осигурява и медицинска помощ. В Кризисния център дежурства дават лекари от общинските болници. При постъпването бездомниците първо се проверяват да не внесат алкохол, наркотици или оръжие. След това ги проверява социален асистент за паразити. Ако такива са открити се обработва с препарати за обезпаризитяване, къпе се, подстригват го и му се дават дрехи да се преоблече. В момента социалната институция изпитва затруднение с изхранването и има нужда от обувки, дрехи и бельо за бездомниците. Съотношението на посетителите мъже - жени е 80 към 20%, казаха от дома в "Захарна фабрика".

comment 0
visibility 238
Глобени цехове за горене на отпадъци

Цех за мебели гори отпадъци в "Красно село"

Служители на Столичен инспекторат спипаха цех, който гори отпадъци. Управителят на фирмата за мебели е санкциониран. Производствената сграда се намира в район "Красно село" на ул. "Хайдушка поляна" в жк Лагера. Граждани са подали сигнал за замърсяване на въздуха в района. Вчера от Столичен инспекторат са направили проверка заедно с представители на РИОСВ-София. В цеха за производство на мебели са установили  изгаряне на отпадъци. За отопление в работното помещение са ползвани изрезки от масив и ПДЧ от производствената дейност. За допуснатото нарушение на управителя на фирмата, чийто цех е проверен е наложена санкция и е дадено предписание да не допуска изгаряне на отпадъци. Ще бъде извършен последващ контрол.  На нарушителя е направен е акт от РИОСВ-София.

comment 0
visibility 184
Болница "Иван Рилски"

600 специалисти от цял свят идват в София на конгрес по порфирии

Световният конгрес по порфирии ще се проведе от 12 до 15 септември 2021 г. в хотел "Маринела" в София. За първи път в историята си, събитието ще бъде в страна от Източна Европа. След инфарктно гласуване София се пребори с 5 гласа пред другия кандидат – Медицинския университет в Кейптаун, където се намира най-престижният и стар Експертен център по порфирии (наследствено заболяване на черния дроб, при което организмът не произвежда достатъчно хемоглобин) в света. Домакин на форума през 2021 г., чийто организатор е Европейската мрежа по порфирии (EPNET), ще бъде Експертният център по порфирии към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Той е единствен за целия Балкански полуостров. "Постигнахме голяма победа! За първи път не само България, но и целият регион ще се появят на световната карта при диагностиката и лечението на порфириите", категорична е доц. Анета Иванова, ръководител на българския център, който е асоцииран член на европейската мрежа от 2011 г. Очаква се на събитието да присъстват над 600 човека от цял свят. Лекторите ще са около 80. Сред тях ще бъдат президентът на EPNET проф. Свере Сандберг, както и някои от най-големите имена, които имат особена заслуга в научните разкрития за болестта. Порфирията, макар и рядка, е социално значима болест, особено острите форми, които поразяват предимно млади момичета. Причинява се от вроден дефицит на някои ензими и води до натрупване на невротоксични или фототоксични вещества в организма. Обикновено се проявява в пубертета, заради хормоналните промени в организма на момичетата. Много лекарства, които смятаме за безобидни, алкохолът, стресът и гладуването също могат да дадат старт на симптомите. В България болните от порфирия са около 400. Става въпрос за цели фамилии – майки, бащи, дъщери, лели, баби, които страдат от болестта. Острата порфирична криза протича много тежко, с непоносими коремни болки, повръщане, ускорен пулс, мускулна слабост и червена урина. Неразпознатата диагноза води до хронифициране, трайно увреждане, а в много случаи и до смърт. "Заболяването е нелечимо, но има много голяма разлика между пациентите с вече установена диагноза, които се проследяват в нашия център редовно, и тези с неизвестна диагноза. Тогава уврежданията са фатални и, за съжаление, в практика ни има случаи, при които болестта се диагностицира чак след смъртта на пациента", обяснява доц. Иванова. Тя е убедена, че провеждането на събитието в София ще спомогне за достъпа на българите, болни от порфирия, до най-съвременното лечение.

comment 0
visibility 275
Окалян Т. Каблешков

Глобиха две фирми за окаляния "Т. Каблешков"

Две строителни фирми получиха актове за замърсяване на бул. "Тодор Каблешков". Инспекторите от район "Триадица" при текущ контрол вчера, 4 декември т. г., установиха силно замърсяване на пътното платно. По улицата е имало кал от непочистени гуми, излизащи от строителни обекти. За допуснатото замърсяване фирмите Бартет ЕООД и Марибор Строй ЕООД получиха актове за установяване на административно нарушение, съобщават от Столичен инспекторат. Двете фирми са получили и предписания за незабавно почистване на пътното платно. Глобите за юридически лица започват от 500 лв.

comment 0
visibility 144
Извозване на едрогабаритен отпадък в район Лозенец

Пуснаха графика за извозване на едрогабаритен отпадък в район Лозенец

Едрогабаритни отпадъци ще се изхвърлят и извозват следващата седмица в район Лозенец в София. От кметството вчера бе публикуван графикът за извозване. "Всички, които изхвърлят стари мебели или други, по-големи, ненужни вещи - да го правят в указаните дни", призоваха от район Лозенец в социалната мрежа. В графика е посочено в кой ден по кои улици ще се извозват едрогабаритните отпадъци. Според коментари в социалната мрежа графикът не се спазвал. "Едрогабаритен отпадък стоя поне месец на ул. Беломорски проход, без да бъде извозен", коментира жител на Лозенец. Други пък искат районният кмет да даде указания реално да се събират отпадъците, защото "само спират камиона до кофата за 2-3 минути, за да може системата да отчете GPS координатите и да им се плати за услугата". Други искат допълнителни съдове за боклук, тъй като са недостатъчни. "На Сребърна 15-17 има пазар, 4 блока, 1 строеж и само 2 кофи за боклук", оплакват се живеещи в района.

comment 0
visibility 101
Албена Атанасова

Зам.-кметът Албена Атанасова подкрепи "Песен за дете" (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Столична община Албена Атанасова подкрепи Коледния спектакъл "Песен за дете". Събитието се организира от Фондация "Мечта за дете" и е за подкрепа мечтата за най-съкровеното и значимото за всяко семейство – да бъдат родители и да отгледат здраво и обичано дете. "Столична община също оказва подкрепа на младите семейства и предприема мерки, свързани с повишаване на раждаемостта. Кампанията "Нека бъдем по-добри, насочена към подкрепа на различни социални инициативи, тази година се фокусирала върху една много важна обществено значима кауза: Информационна кампания в подкрепа на жени с репродуктивни проблеми - "Да сверим биологичния си часовник". Има много двойки, които в живота си минават по този дълъг път, сблъскват се с болката и отчаянието, но когато следват мечтата си, не се отказват и имат вяра детската усмивка ще озари дома им. Тогава си казваме, че целият този път си е заслужавал!", каза Албена Атанасова. Тя получи почетния знак на Фондация "Мечта за дете". "Поздравявам всички лица, които популяризират каузата и се надявам химна на организацията "Мечта за дете" да допие повече популярност и с посланието си да зарежда с надежда", допълни зам.-кметът на Столична община.    

comment 0
visibility 189
Паднало дърво на улица до хотел Плиска

Проверяват готовността за реакция на доброволческото звено на Столична община

Столичен инспекторат и екип на "Аварийна помощ и превенция" (АПП) предприеха светкавични мерки и обезопасиха тротоар на улица около хотел Плиска в район Слатина. Там беше паднало дърво и затрудняваше преминаването на пешеходците. Благодаря на Столичния инспекторат за сигнала и на звеното в общината, което беше решило проблема преди да стигна пеш от общината до Плиска, написа кметът на "Слатина" Георги Илиев в социалната мрежа. Доброволческите формирования към АПП пък утре ще демонстрират готовността си за реакция през зимата. На базата им в район Панчарево на ул. Сини вир 2 ще се направи проверка за действията в тежки метеорологични условия. На 5 декември се чества международния ден на доброволчеството. Столична община има създадено доброволно формирование от 2011 година и в него участват 68 души. На проверката ще бъде кметът на София Йорданка Фандъкова, а се очаква и директорът на ГД ПБЗН Николай Николов.