Новини от Александра Никова

comment 0
visibility 118
Автобус 63

Автобусите по линия 63 ще са с удължено работно време

С удължено работно време ще са автобусите от линия 63 до „Златните мостове“ в събота и неделя, съобщиха от Столична община. Новото разписания влиза в сила от утре 22 февруари 2020 г.  От спирка „Бул. Цар Борис III“ в посока „Златните мостове“ последният час на тръгване на автобусите става 16:05ч., а от спирка „Златните мостове“ в посока София е 17:25 ч. Новото разписание на линията се въвежда за съботните и неделните дни, когато повече хора отиват в планината Витоша.

comment 0
visibility 1741
Шофьорът на автомобила, който се движи в насрещното

Агресивен шофьор кара в насрещното и скача на бой (ВИДЕО)

Шофьор кара в насрещното и е реална заплаха за живота и здравето на хората, които спазват правилата на движение. Инцидентът е от снощи в столичния квартал Слатина. В близост до Лидл шофьор със сребрист Опел безотговорно се движи в насрещното движение при свечеряване. Видеото бе публикувано в социалната мрежа, а авторът съобщава, че на всичкото отгоре нарушителят е бил и агресивен. На видеото се вижда как брутално слиза от колата и със походка на махаленски бияч тръгва да се разправя с шофьора на колата, която си е в лентата. Ако човекът не беше спрял автомобилите щяха да се ударят челно и вероятно да се размажат. "Шофира в насрещното, последвано от агресивно поведение и заплахи. Номера на автомобила е СА7585СР, а случаят е в близост до магазин Лидл в квартал Слатина", написа автора на видеото в социалната мрежа.  

comment 0
visibility 42
Ученици от училища в район Връбница почетоха Апостола с програма в НИМ

Училища от "Връбница" почетоха Апостола с програма в НИМ (СНИМКИ)

Възпитаниците на 146 ОУ, 140 СУ, 62 ОУ, 61 ОУ, 175 ОУ и 74 СУ от район Връбница почетоха паметта на Апостола Васил Иванов Кунчев с общ музикално – поетичен рецитал в Националния исторически музей на 19 февруари - 147 години от гибелта на Апостола. Самостоятелно всички участници изнесоха собствена програма, с която отново си спомнихме за величието на личността и делата на Апостола. Събитието се организира от кмета на раон Връбница Младен Младенов, който е и председател на Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН). За учениците и гостите на събитието бе осигурен безплатен транспорт. В деня на инициативата учениците имаха възможност и да разгледат безплатно Националния исторически музей - eдин от най-големите и богати исторически музеи на Балканския полуостров. Гости на събитието бяха и ученици от училището за деца с нарушено зрение „Луи Брайл“. Събитието бе уважено от главен експерт Радостина Петкова от Министерство на образованието и науката и от главен експерт Петя Петрова от Централната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Дарина Симеонова

Реклама
comment 0
visibility 112
Централни гробища

Столична община открива временни линии на градския транспорт за Задушница

Столичната община осигурява допълнителен градски транспорт за  възпоменанието "Задушница" утре. Заради очакваната натовареност към гробищните паркове на София от Московска 33 пускат допълнителни коли по линиите на градския транспорт. Също така на 22 февруари, събота заради Задушница се разкриват допълнителни временни линии на градския транспорт като трамвайна линия №7А ще се движи по маршрут ж.к.“Борово“ – кв.“Орландовци“. Разкриват се и следните временни автобусни линии: - линия № 83-А с маршрут: от Зоопарка по маршрута на автобусна линия № 83 до бул. „Ломско шосе”, наляво по бул. „Ломско шосе”, наляво по ул. „Бели Дунав” и по ул. „Хан Кубрат” по маршрута двупосочно. - линия № 108-А с маршрут: от ж.к. “Люлин – 5” по стария маршрут на автобусна линия № 108 (в посока ул. “Бели Дунав” – от бул. “Сливница” по ул. “Адам Мицкевич”) до ул. “Бели Дунав”, надясно по ул. „Хан Кубрат”, наляво по ул. „Христо Силянов”, наляво по бул. „Ломско шосе”, наляво по ул. „Бели Дунав” и по ул. „Хан Кубрат” по маршрута двупосочно. - линия № 18-А с маршрут: автостанция “Орландовци” – гробищен парк “Малашевски гробища” по маршрута на автобусна линия № 18. - линия № 79-А с маршрут: надлез “Надежда”, ул. “История Славянобългарска”, ул. “Индустриална”, ул. “Константин Стоилов”, бул. “Ген. Данаил Николаев”, бул. “Владимир Вазов”, ул. “Тодорини кукли”, ул. “Река Велека” и по бул. “Владимир Вазов” по маршрута двупосочно. Линията да работи по разписание с код 7-3-3-3-0-02-20 Задушница; - линия № 86-А с маршрут: АТ „Малашевци“, ул. “Резбарска”, пл. “Сточна гара”, бул. “Сливница”, обратен завой на ул. “Опълченска” и по маршрута двупосочно. - линия № 90-А с маршрут: автостанция „Изток“, бул. “Ботевградско шосе”, ул. “Александър Екзарх”, ул. “Река Велека”, ул. “Васил Кънчев” до гробищен парк “Малашевски гробища”. “Пътна полиция” при СДВР организира реда и контрола на движението и ще насочват автомобилите на гражданите за паркиране около гробищните комплекси, както следва: - в района на Централни гробища - по платната на ул. „История Славянобългарска” (старо име ул. “202”) и ул. “Заводска”; - в района на гробища “Бакърена фабрика” - по платната под подлеза на ул.”Адам Мицкевич”; - в района на гробища “Малашевци” - по платната на ул. “Резбарска” между ул. “Васил Кънчев” и бул. "Ген. Владимир Вазов", както и пред централния вход на ул. "Жак Дюкло".

comment 0
visibility 95
Потрошена детска площадка в Дружба 1, която е между сградата на район Искър

За 15 дни вандали два пъти чупят детска площадка до 8 РПУ (СНИМКИ)

Вандали за две седмици два пъти чупят съоръжения на нова детска площадка в Дружба 1. Зоната със съоръжения за игра и забавления на малчуганите се намира между сградата на район "Искър" и 8 РПУ. За вандализма сигнализираха бдителни граждани в Столица.bg. Пързалката е счупена вчера. Вероятно това става в тъмните часове на деня. Това е липса на възпитание. Крайно време е да има камери и извършителите да бъдат строго наказани, коментираха млади майки, живеещи в района. Днес виждаме пак изкъртени части и счупена на две табела!, възмущават се родители. В края на януари, веднъж вече съоръжението беше потрошено само дни, след като беше напълно завършено. Тогава зложелател беше изкъртил и отчупил нарочно част от "корабчето" на площадката. Веднага след подаване на сигнала, елементите бяха възстановени и се надявахме децата ни да играят щастливо там, но уви, припомнят живеещи около детската площадка. След като потрошена пощадката бе поправена отново от Дирекция "Зелена система", която стопанисва и извършва инвестиционен контрол на обектите за деца в София, тя е отново счупена. В началото на февруари катерушки на детската площадка също бяха счупени и след това ремонтирани. На територията на район "Искър" за последните четири години бяха реконструирани и изградени над 30 детски площадки.

comment 0
visibility 118
64 училище "Цар Симеон Велики" в кв. Симеоново, район Витоша

Училище "Цар Симеон Велики" вече има физкултурен салон, приключи ремонтът (СНИМКИ)

Разширението на столичното 64-то училище "Цар Симеон Велики" в кв. Симеоново, район Витоша вече е готово и учениците се радват на новите придобивки. За първи път там има физкултурен салон. В него вече е опъната мрежата за волейбол, а по страничните стени учениците показват прецизна стрелба в баскетболните кошове. В училището има и 5 нови класни стаи, оборудвани с интерактивни дъски. Големият ремонт с разширение вече позволява децата да преминат на едносменен режим на учебния процес. В сградата има просторни и светли помещения. Децата, които спортуват имат съблекални с душове и санитарен възел. Отвън сградата на училището е цветна и привлича малчугани. Инвестицията, която направи Столична община в училище "Цар Симеон Велики" са 1,050 млн. лв. Следващият проблем, който трява да се реши в район Витоша това е изграждането на училище в Манастирски ливади. Теренът, който е отреден за това е на Дом на българите в чужбина на ул. Казбек.

comment 0
visibility 347
дете

Пострадалото момче се спънало и ударило в трамвая

Момчето, което пострада от трамвай, малко след 13 часа днес, на ул. "Граф Игнатиев е без опасност за живота. Веднага след инцидента е откарано в "Пирогов". Лекарите са установили, че има счупена ръка, която е обездвижена. Петокласникът е бил разсеян, когато пресича улицата. Той не е блъснат от трамвая, а сам се е ударил в него. В последния момент вижда трамвая, отскача, удри сев боларда и от там залита и се блъска в трамвая. Това разказаха пред Столица.bg очевидци. Трамвай удари дете на "Граф Игнатиев" и "Шести септември" "Ватманът е карал с доста под допустимата скорост, 20 км в час, в този участък. Водачът е доста опитен и зане, че наблизо има училище. Ватманът веднага е спрял и не е станало трагедия", обясни зам-директорът на Столичен електротранспорт Иво Василев.

comment 0
visibility 536
Йорданка Фандъкова и кмета на район "Искър" Ивайло Цеков

Подадени са документи за строежа на 9 ДГ и училища с държавни средства

Девет нови детски градини и 3 училища ще се строят в София с финансиране от програмата на правителството. Документите за кандидатстване вече са пуснати в Министерски съвет. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова днес пред журанлисти. Столичният кмет порвери реконструкцията на 36 детска градина "Пеперуда" в столичния квартал Дружба 1. Столична община кандидатства за строителство на 9 нови детски градини и 3 училища (СНИМКИ) Тази година общо в бюджета на Столична община заложихме строителството на 12 детски градини, 2 детски ясли и 4 училища. Вече подадох заявката си за инвестиция от държавата по програмата на правителството за детски градини и училища. Разбира се, че сме заложили и още детски градини, каза столичният кмет. В кои столични райони ще се строят детски градини и училища В Дружба 1 Фандъкова пристигна от Горна баня. Там е имала среща с Инициативния комитет на квартала. Обсъждано е и новото строителство на детската градина, за която имаше архитектурен конкурс за проектиране. Сградата е уникална за софийска детска градина и е изцяло съобразена с нестандартния терен в Горна Баня. За всяка група има отделна сграда на два етажа , а отпред площадка за децата. Разчупена, цветна и привлекателна ще е новата градина в Горна баня. Различната архитектура е по желание на кмета на София. "Тилев архитекти" спечели конкурса на СО за проект на нова детска градина в "Горна баня" (СНИМКИ) "Очаквам до есента да има избран изпълнител. Именно тази градина е заложена за финансиране с държавните средства . Всички източници използваме и инвестираме максимално. Имаме изключително амбициозна програма и ни предстои много и сериозна работа", коментира кметът на София.

comment 0
visibility 199
36 детска градина "Пеперуда" в Дружба 1

Още една ентернитова ДГ е в историята, "Пеперуда" отваря врати през есента (ВИДЕО/СНИМКИ)

Поредната ентернитова детска градина в София вече е в историята. Срадата е изцяло обновена, конструктивно укрепена. През есента отново ще отвори врати и ще посрещне деца и учители. 36 детска градина Пеперуда в Дружба 1 се превръща в поредния рай за малчуганите. Огромната база ще е изцяло готова през юли т. г.  с ново обзавеждане, нов физкулутрен салон, кухня и площадки за игра в двора, какъвто преди нямаше. В обновяването Столична община е инвестирала 2,6 млн. лв. Ремонтът започна през есента на 2019 г. Помещенията в сградата са просторни и светли с ПВЦ дограма, видя Столица.bg. Сградата е за 10 групи, 7 градински и 3 яслени. В момента, благодарение на директор, учители и районни кмет Ивайло Цеков децата са преместени временно в други градини и училища. От есента обаче се връщат в обновената и красива сграда. Кметът на София Йорданка Фандъкова заедно с районния кмет и зам.-кметът по строителство на Столична община инж. Цветан Божинов направиха проверка на строителния обект. Фандъкова безжалостно препита изпълнители и надзор за подробностите около изграждането на детската градина. Всички строителни дейности са в график и след конструктивното укрепване и новите стени вече е ред на санирането на сградата. Предвидливо обаче то се е забавило заради минусовите температури през нощта през последните дни. Веднага щом времето позволи се започва с външната изолация. Черешката на тортата ще бъде възстановяването на огромната пеперуда, знака на градината, на голямата лицева фасада. Разбра се няма да е в пастелни кафеникави цветове, а ярки и привлекателни за малчугани и родители. Кметът Йорданка Фандъкова припомни, че това е поредната градина, построена с ентернитови плоскости през 70-те години. "Това  ни накара освен строителството на нови, да инвестираме и да се погрижим за здравето на децата, защото знаете че при определени обстоятелства тези сгради могат да бъдат опасни за здравето на децата. От 18 ентернитовите детски градини в София, до този момент напълно са престроени 10. Сега се работи по 5, а има готовност за започване на 6-ата. "Остават две в Люлин, за които кметът работи усилено, за да се направят проектите и да се продължи. По този начин сме решили още един тежък проблем при детските  градини в София. Казвам още един, защото когато започнахме, на фона на големия недостиг на места в детските градини, които заварихме, 20 градини бяха с предписание да бъдат затворени всеки момент като пожароопасни. Първите години инвестирахме в тях и този проблем отдавна е решен ", каза кметът Йорданка Фандъкова. Контролът по изпълнение на реконструкцията на "Пеперуда" е на районния кмет на "Искър" Ивайло Цеков. "В детски градини и училища Столична община е инвестирала 12,5 млн. лв. Само 2019 г. престроихме още една голяма градина с интернитови стени за 3 млн. лв. - 96-а "Росна китка", а сега за тази за 2,6 млн. лв. Все инвестиции в кварталите. Казвам го и обещах всеки път да споменавам това, защото тази мантра и опорна точка, че не инвестираме в кварталите, разбира се, че ме ядосва. Детските градини, училищата, улиците тротоарите, всички те са в кварталите, не са извън територията на Столична община и са важни инвестици за здравето на децата и комфорта им", каза кметът на София. "Виждам едно качествено и отговорно сторителство. Очевидно наследството е доста тежко. Ентернитът отдавна  трябва да бъде изведен от училищата  и детските градини и това коства средства. Тук в детската градина наблюдавам, че има доста метални конструкции, които  бяха свързани с пропаднали тавани с допълнителни  хикс връзки, които осигуряват противоземетръсни мерки. Това, което видяхме ме удовлетворява. Уверен съм, че в края на юни ще  имаме една изрядна детска градина, кото може да бъде ползвана в един дълъг експлотационен  период без да натоварва бюджета на общината с допълнителни средства за ремонти", коментира зам.-кметът по строителството инж. Цветан Божинов. Ето как изглеждаше градината при започването на реконструкцията. А ето сега, 6 месеца по-късно.  

comment 0
visibility 108
Платено паркиране в район Оборище

В "Оборище" вдигат обществен паркинг

Обществен паркинг ще се строи в столичния район "Оборище". Една част ще е под земята, а другата наземна. До 10 дни кметът Николай Александров ще внесе предложение в Столичната община за построяването на многоетажен паркинг, признава той в интервю пред БГНЕС. Паркингът ще бъде платен. Мястото, на което ще се изгради е терен зад театър "София", около пазара за животни, за който се обсъжда дали да се премахне или премести на друго място, тъй като жителите не го искат. В момента изграждането на паркинга е на ниво проектиране. Живеещи в района искали да има 24-часова платена зона за паркиране, включително в събота и неделя, защото смятат, че така ще се реши проблемът с паркоместата, споделя кметът Николай Александров. В момента местните страдат от липсата на места за паркиране след 19:30 ч. А причината е, че посетители на търговски центрове и заведения паркират в района и след този час. Местните жители са платили годишен стикер, но не им е осигурено място, за да си го ползват, аргументира се Александров. Той разказва, че има участъци, където са продадени определен брой стикери, а теоретично няма толкова места за паркиране. Другото желание на живеещите в района било част от зелената зона да стане синя, защото паркирането няма да е до 4 часа, а до 2, а пък работи и в събота. От районната администрация искат да чуят желанието и предложенията на гражданите и да ги предадат към компетентните институции и така да се защити интереса на живеещите в "Оборище", коментира кметът Александров. Той е категоричен, че платеното паркиране въвежда ред и дисциплина и трябва да се подхожда разумно, а не нехайно. Не става ясно обаче как и кой ще контролира 24-часовото платено паркиране?  

comment 0
visibility 178
128 сватби в София

128 двойки сключиха брак на 20. 02. 2020 в София

Рекорден брой двойки сключиха граждански брак в София вчера на 20. 02. 2020 г. 128 се решиха да узаконят връзката си на датата, която според нумеролози е енергийна и носи любов и щастлив семеен живот. Шестте обредни дома в столицата работиха с удължено работно време, но нико не бе върнат. По-голямата част от младоженците са подписали граждански брак, но купонът и църковната венчавка са я оставили за пролетта и лятото. За 30 години не е имало толкова кандидати да се женят и то в делничен ден, коментират служители с дълъг стаж в обредните домове. Обикновенно броят е около 50 - 60 през почивните дни.  

comment 0
visibility 3889
Сградата на "Алабин"

Тъжно: Няма виновни за убитите Деница и Петрина на "Алабин"

Софийският апелативен съд реши, че няма виновни за смъртта на двете момичета, Деница и Петрина, загинали под отломките на рухналата сграда на ул. „Алабин“, съобщава Нова телевизия. Инцидентът се случи на 19 септември 2006 г. Тогава се срути сградата на 5 етажа на ул. „Алабин“. В това време Деница, на 26 години, и Петрина, на 24 години, са в кола, в колоната от чакащи автомобили, точно до сградата. Работници вътре вече са чули пукането на стените и бягат. Отломки от падащата фасада смазват колата, с момичетата вътре. След 12 години отново заседание на съда по делото „Алабин“ Софийският градски съд през 2018 г. се произнесе, че исковете по случая са неоснователни, а Георги Кирчев, собственик на сградата, е невинен. Петър Петров, инженер, който движи ремонта, също е обявен за невинен. Невинен е и собственикът на фирмата, която извършва ремонта, Николай Симеонов. Манчо Антонов, строител, също е обявен за невинен. Делото се проточи 14 години, като преди да влезе в съдебна зала се смениха 5 прокурора по разследването.

comment 0
visibility 107
София на туристическото изложение в Белград

Представят София на туристическото изложение в Белград (СНИМКИ)

София се представя като целогодишна туристическа дестинация на 42-то издание на Международното туристическо изложение в Белград от 20 до 23 февруари т. г. Форумът е сръбската столица е най-голямото при западните ни съседи за тази година. На изложението участниците са над 700 от 40 страни. В тазгодишното издание организаторите очакват рекорден брой посетители от над 70 000 души. София ежегодно представя своя туристически продукт на този форум. Поклонническите пътувания, културно-историческото наследство на София, новите атракции в столицата и възможностите за шопинг туризъм са сред най-привлекателните за чужденците. Информационният деск на София е част от българския национален щанд, на който са представени още 5 общини. Щандът вече бе посетен от посланикът ни в Сърбия Радко Влайков Александър Ангелов – ръководител на Службата по търговско-икономическите въпроси. Те оцениха като голямо предимсство за София предлагането на рекламно-информационни материали на сръбски език. Бяха обсъдени и възможностите за активизиране на сътрудничеството в областта на туризма между София и Белград с цел привличане на по-голям брой туристи в българската столица

comment 0
visibility 185
Ремонт по Г. М. Димитров

Движението по "Г. М. Димитров" е в една лента заради ремонт

Шофьорите да карат внимателно по столичния бул. "Г. М. Димитров". Пътят е мокър, хлъзгав, а има и ремонт, видя Столица.bg. Движението е само в една лента в участъка от кръстовището с "Драган Цанков" към Дианабад. Там има заграждения и ограничение, тъй като се прави ремонт. участъкът започва на около 100 метра след метростанцията. Временно се стеснява за движение участък от бул. „Д-р Г. М. Димитров” заради строително монтажни работи за топлозахранване и абонатна станция за жилищна сграда в район „Изгрев“, , ул. „157“ . Въвеждат се промени в организацията на движение: От 18.02.2020 г. до 03.02.2020 г. /включително/ се забранява влизането на пътни превозни средства по крайна дясна пътна лента на бул. „Д-р Г. М. Димитров” между ул. „157“ и ул. „Проф. Х. Попйорданов“ в посока ул. „Никола Габровски“.

comment 0
visibility 188
Северна скоростна тангента

Кмет и превозвачи от Нови Искър се срещнаха с шефа на АПИ

Сред участъците, които предложи Столична община да се изключат от ТОЛ системата не се предвижда таксата да отпадне за превозните средства над 3,5 тона. Това каза днес шефът на АПИ Георги Терзийски на среща с превозвачи и кмета на район Нови Искър Даниела Райчева, съобщиха от пресцентъра на Пътната агенция. Терзийски е потвърдил, че до София ще се пътува без винетка и в това никой не трябва да се съмнява. Две вечери подред жителите на Нови Искър и района протестираха и се заканиха, че ако не се реши проблемът с винетките и ТОЛ таксите ще затворят Околовръстния път. На срещата отново бе потвърдено, че АПИ и Столична община продължават разговорите, защото електронната система е с два вида таксуване – винетка и тол. Затова е трябвало да се направят анализи за ангажиментите, които ще поеме общината за участъците от пътищата, по които ще се минава без винетка. Представители на превозвачески фирми от Нови Искър заявиха, че за да не плащат ТОЛ-такса ще трябва да минават през центъра на столицата, за да стигнат от Нови Искър до Казичене. Именно затова те настояват от ТОЛ-системата да се изключи участък от Околовръстния път на София. Кметът Даниела Райчева увери и АПИ и бизнеса, че за искането ще информира кмета на София Йорданка Фандъкова. Проблемът вече се оказа решен за район Банкя. В телефонен разговор кметът Рангел Марков е  получил уверението на Терзийски, че няма да има винетки по пътя София - Банкя. Общо 151 км са участъците около София, които ще останат без винетка.