Новини от Александра Никова

comment 0
visibility 379
Дончо Барбалов

Дончо Барбалов: Обсъждат се възможности за концесия на нощните линии

Нощните автобусни линии в София да се дадат на концесия. Все още се обсъждали само варианти и нямало решение. Това казва зам.-кметът на София Дончо Барбалов в интервю пред economic.bg. Нощният транспорт в София бе пуснат като пилотен прект през пролетта на 2018 г. Има 4 линии, а в края на годината от СОС решиха да продължи експерименталната експлоатация. Със сигурност до края на 2019 ще се движат автобуси по четирите нощни линии, категоричен е Барбалов. Броят на пътниците варирал през различните месеци и до началото на тази година нямало много граждани, които ползвали нощния транспорт. Според зам.-кмета вероятно популяризирането и рекламата са слаби, защото имало хора, които дори не знаели, че в София има нощен градски транспорт. Очаква се за 2019 г. да има повече пътници нощем, защото услуата, която предоставя Столична община е удобна, коментира Барбалов. Ще се прави анализ и оценка, за да се види как се развива и какво е търсенето на услугата. Вече са объждани възможностите нощните лини да се отдадат на концесия. "Трябва да видим доколко би излязла сметката на потенциалните частни инвеститори", казва зам.-кметът. Той коментира и ремонтите в центъра на София. Ще се определя нов срок за завършването на ул. 6-ти септември и "Шишман", защото Топлофикация едва сега се сетиха, че трябва да подменят тръбопровод. Проектът е бил съгласуван с тях през 2015 г., но в последните 2 година имало много аварии в центъра и се налагало подмяната. Тези улици ще бъдат затворени с бетон и върху тях ще се поставя настилката. Именно за това трябва да се ремонтира подземната инфраструктура, обяснява Дончо Барбалов. Той обаче не уточнява кой ще носи отговорността за удължаването на ремонтите по централни улици, които със сигурност ще изтормозят живеещите в зоната.   

comment 0
visibility 437
24 май пред Националната библиотека Св. св. Кирил и Методий

Одри Азуле в София: Честит празник и да живее България (СНИМКИ)

Честит празник и да живее България. Езикът е първата среда, в която сме приети. той е това, чрез което едно дете възприема историята, чрез което едно дете наслядява предците си. Езикът е нишката на нашето човечество. Това каза в словото си генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле на тържественото честване на 24 май в София. Тя е в българската столица по покана на президента на България Румен Радев. Пред паметника на светите братя Кирил и Методии слово произнесоха столичният кмет Йорданка Фандъкова, президентът на Българияя Румен Радев, генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле, министърът на образованието Кирил Вълчев. "Вярвам, че вашата визита е признание за приноса на България към световното духовно богатство е ясен знак, че на полето на културата няма малки и големи държави", каза държавният глава. Стотици столичани, ученици, учители политици и държавници се включиха в шествието и тържествения водосвет презд Националната библиотека Св. св. Кирил и Методий по случай 24 май - Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Белоградмишкият епископ Поликарп отслужи водосвета под звуците на църковно песнопение. "Да подражаваме на светите братя Методий и Кирил и да утвърдим в ежедневието си трите големи християнски добродетели - вярата, надеждата и любовта", каза Белоградчишкият епископ Поликарп в словото си. "Вече 12 века нашата азбука е нашият пазител. А четмото и писмото са българското верую. Празникът на буквите е празникът на нашата сила. А тържеството на знанието е тържество на свободата. Всяко наше освобождение е преминавало първо през знаенето, през онова общо мечтание, което прави от хората народ, народ, който бленува, желае, постига заедно. Тази заедност е единение за смисъла, за пътя и за посоката. Затова и днес, когато празнуваме думите, да помним - че празнуваме и смисъла; че невежеството ражда заблуди и страх, а страхът - омраза и конфликти", каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Пред Националната библиотека 7-годишните Петра и Симеон рецитираха "Аз съм българче" и прозвуча химна на българската просвета "Върви народе възродени" в изпълнение на Гвардейския духов оркестър.  

comment 0
visibility 210
кметът на София Йорданка Фандъкова

Йорданка Фандъкова пред Столица.bg: Словото и духовността са ни съхранили като нация

Духовната мисия на Светите братя Кирил и Методий и на техните ученици живее и днес в труда на всеки учител, писател, просветител и радетел за книжовността. Поздравявам всички, посветили се на каузата „образование“ – учители, преподаватели, библиотечни и читалищни работници. Вас, журналистите и творците, които с таланта си будят и създават. За мен словото и духовността са ни съхранили като нация, а с образованието и науката вървим напред като народ и държава. Образованието променя, дава възможности и перспективи. Образованите и талантливи хора са капиталът на нашия град. София привлича големи инвеститори, утвърдени световни компании отварят технологични и развойни центрове именно заради хората, които учат и живеят тук. Образованието е моя кауза и нашата задача е да създаваме добра среда за развитие на децата си. Грижата за децата е грижа за града. Тази година строим 10 нови училищни сгради и 15 детски градини, модернизираме цялостно други 26. Столичната община развива възможностите на града за култура. София е в челната десетка на европейските столици по принос на културните и творческите индустрии в икономиката на града. Програма „Култура“ на Столичната община е първата в България меценатска програма за подкрепа на творците и културни проекти. Разкриваме места за култура, подкрепяме над 60 фестивали и множество концерти, които привличат публика от София, страната и чужбина. Тази година наш специален гост за празника е генералният директор на ЮНЕСКО – г-жа Одри Азуле. Денят на славянската писменост и българската просвета и култура са уникален национален празник и се радвам, че г-жа Азуле е в София днес. На наша територия е Боянската църква, с фреските на Боянския майстор, които се смятат за предшественици на европейския ренесанс. Боянската църква е един от най-важните паметници в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. През 2008 г. пеенето на Бистришките баби беше първото вписване за България в списъка на нематериалното културно наследство. През 2015 г. София получи титлата „Град на киното на Юнеско“. Каним всички софиянци и гости на столицата да се включат в многобройните събития в града ни и да отбележим заедно най-хубавия български празник. Поздравявам всички с този най-светъл български празник на словото, знанието и духовността. Честит празник! 

Реклама
comment 0
visibility 376
Влак

Пламна локомотивът на влака София - Горна Оряховица, няма пострадали

Локомотивът на влака от София за Горна Оряховица се запали след гара Роман, съобщи Нова телевизия. Няма пострадали хора. За инцидентът потвърждават и от БДЖ. Пътниците веднага са евакуирани. Във влака е имало около 300 пътници и са изведени на разстояние. Оказано им съдействие от обслужващите композицията служители, като са предприети всички мерки за сигурността на пътниците. В 18.00 часа влакът тръгва от столицата. Към 19.50 ч. междду Роман и Кунино локомотивната бригада на бързия влак вижда да излиза дим от машинното. Машинистите веднага спират влака и задействат автоматичната пожарогасителна система. В употреба за влезли и наличните пожарогасителни средства. Преди минути на мястото е пристигнала пожарна. Сигналът е подаден и по НСПБЗН и веднага са изпратени на място екипи за обезопасяване на локомотива. Друг локомотив е осигурен от Мездра, който ще продължи по маршрута към Горна Оряховица.    

comment 0
visibility 316
Столична община дарява книги на училището в село Мрамор

Столична община дарява 1000 книги на софийски училища и детски градини

Над 100 книги ще бъдат дарени от Столична община на софйски училища и детски градини. Инициативата, която стана традиция е на кмета Йорданка Фандъкова и е по случай 24 май - Ден на българската просвета и култура и славянската писменост. Първи подаръка от книги получиха в 175 ОУ "Васил Левски" в село Мрамор, район Връбница. Днес там на проверка бе кметът Йорданка Фандъкова на новата сграда към училището. Целта е да се насърчи четенето. Книгите са на български автори - Иван Вазов, Елисавета Багряна, Пенчо Славейков, Пею Яворов, Христо Ботев и др., както и опредицата "Дълг и чест" за българските царе - хан Тервел, Самуил, Калоян и др. Книгите са на издателство "Захари Стоянов". Столична община има политика към разпространяването на книгите и насърчава четенето. От Московска 33 подкрепят и "Прочети София", което е включено в културния календар.

comment 0
visibility 524
Площад Славейков

На 28 май издават "Графа", препроектират пл. "Александър Невски"

Ремонтираната Зона 2, в която влиза ул. "Граф Игнатиев", "Солунска", 6-ти септември, "Шишман" и "Паренсов", площадите "Гарибалди" и "Славейков" трябва да бъде предадена на Столична община.  Това е последната дата за ремонта. За закъснение всеки ден ще се плаща санкция от 200 000 лв., съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова в с. Мрамор. В оставащите няколко дни, до финала на реконструкцията работници подменят плочки край църквата "Свети Седмочисленици". До последната минута явно изпълнителят ще отстранява забележките на Строителния надзор.  Книжният пазар на "Славейков" не е част от проекта. Преди 2 - 3 дни имахме среща с търговците и заедно работим по избора на съоръжения, които трябва да са естетични и удобни, коментира кметът на София. На площада ще се върне и пейката със Славейкови, допълни тя. Първоначално за книжния пазар е било предвидено под всяка от 15-те перголи да има щендер. Мнението на главния архитект Здравко Здравков обаче е, че не е небходимо да са толкова много. Засега не е ясно колко ще са щендерите и кога книжният пазар отново ще отвори. Според проекта е предвидено пейките за сядане да са 7 композиции по 4 елемента. Общият брой се запазва, но проектантите са решили разположението да е друго. Една част от тези композиции са на пл. "Гарибалди", а друга на пл. Славейков. Продължава и изграждането на видеонаблюдението в зоните на ремонтираните улици и градинки. Трябва да направи по-бързо, за да се справим с вандализма, уточни Йорданка Фандъкова. Препроектиране се прави на Зона 4 и конкретно на площад "Александър Невски", където още не е започнал ремонтът.  Корекции ще има на отводинителната система, за да се запазят на нивата на тротоарите, каза столичният кмет. Крайният срок за приключване на обновяването на Зона 4 е началото август. По готовите обекти на Зона 4 - ул. Московска, "Кристал" и градинката до Народно събрание има забележки от строителния надзор и те също трябва да бъдат отстранени. Като цяло двете градинки са готови.

comment 0
visibility 292
болница "Св. Иван Рилски"

Изписаха в отлично състояние Биляна Дудова

Трикратната шампионка по борба Биляна Дудова бе изписана днес от столичната болница "Св. Иван Рилски" в отлично състояние, съобщиха от лечебното заведение. Спортистката бе приета по спешност на 21 май, между 20:00 и 21:00 часа с порезна рана в лява предмишница. За щастие без засягане на съдово-нервен сноп или на магистрални кръвоносни съдове. За подробностите около състоянието на Дудова при приемането обясни доц. Антоний Филипов, началник на Клиниката по обща и ендоскопска хирургия. Лично той е обработил хирургично раната, която е била с давност 15 часа. По-рано днес бе съобщено, че Биляна Дудова е направила опит за самоубийство. От болница „Св. Иван Рилски“ са предложили да извикат психолог във връзка с инцидента с известната ни спортистка, но от Българската федерация по борба са предпочели да работят с техен психолог. Вчера тя е била превързана отново, а днес, преди обяд изписана от болницата в отлично състояние. Спортистката си е тръгнала от болницата днес на собствен ход и напълно спокойна, поясни доц. Филипов. „Към днешна дата няма никаква опасност за живота на пациентката, не е засегната инервацията, мускулатурата или каквото и да е от двигателната активност на лявата й ръка“, допълни той. Той коментира, че раната няма да попречи на дудова да продължи състезателната си кариера. "С оглед на мястото, на което е била раната, пациентката е извадила късмет, че няма да има никакви допълнителни последствия", допълни доц. Филипов.  

comment 0
visibility 523
Разширение на 175 ОУ "Васил Левски" в село Мрамор

Физкултурен салон и столова ще има от септември училището в Мрамор (СНИМКИ)

На по-добри условия ще се зарадват учениците на 175 ОУ "Васил Левски" в село Мрамор, район Връбница от началото на следващата учебна година. До училището се изгражда пристройка, в която ще има 2 класни стаи и досегашните 7 ще се увеличат на 9, видя Столица.bg. Освен това се слага край на мъката, децата да провеждат часа по физическо в пригодена класна стая. В новата сграда се предвижда просторен физкултурен салон. На проверка днес в училището бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът Ирина Савина и районният кмет на Връбница Младен Младенов. Те обиколиха новия строеж с техническия ръководител и получиха подробна информация за построеното до момента и разпределението. След като бъде готов новият физкултурен салон, "досегашният" ще стане столова. В училището учат 176 деца от Войняговци, Житен, Балша и Доброславци, а броят на жителите в Мрамор наброява над 2000. В училището няма столова и лафка, уточни районният кмет Младен Младенов. До момента в район Връбница са инвестирани около 10 млн. лв. само за училища и детски градини, припомни му столичният кмет. Когато започнат довършителните работи трябва да гледате заедно с техническия ръководител и кмета и да казвате, ако има нещо, което не ви харасева, препоръча Фандъкова на директорът на училището. В проекта, който е за 1,2 млн. лв. влиза обзавеждането на новата сграда, озеленяване и вертикална планировка. Като колега съм щастлива, че можем да посрещнем 24 май с 7 новопосторени сгради - разширения в столични училища и в 7 детски градини. Приключва и големият проект, в който 26 училища и детски градини са обновени. Грижата за децата е грижа за града, каза Йорданка Фандъкова пред журналисти.  Столичният кмет коментира интереса на инвеститори и бизнеса да осигуряват детски площадки, паркове и центрове в новопостроени жилищни сгради. "Това е европейска практика. Бихме могли да работим и да развиваме модела на публично-частно партньорство. В общите грижи за децата може да се увеличи капацитетът", каза кметът за предложението на инвеститори, които дават помещения на партерни етажи в нови сгради за детски градини.  

comment 0
visibility 625
Тестват камерите на буслентите

Монтират и тестват 40 камери за контрол на буслентите в столицата

Четиридесетте камери, които ще следят за движението на автомобили в буслентите по столични улици и булеварди вече се монтират и тестват.Това съобщи зам.-кметът на София Дончо Барбалов в социалната мрежа. По обособените трасета са поставени новите камери за контрол на движението на градския транспорт. Те са закупени от Столична община. Засилва се конторолът в буслентите и от края на май ще се санкционират нарушителите. Видеонаблъдение ще има и по трамвайните трасета и с глоба ще се "уредят" шофьори, който карат по релсите. Всички нарушители ще бъдат снимани, а "честитката" ще си я получат от КАТ София. Четиридесетте камери се монтират по  „Цариградско шосе“, „Сливница“, „Ген. Д. Николаев“, „България“, „Александър Малинов“, „Христо и Евлоги Георгиеви“, „Константин Величков“, „Арсеналски“, ул. „Граф Игнатиев“ и други пътни артерии, по които има обособени трасета за градския транспорт. На всяка контролирана отсечка ще има по няколко камери, предупреждава Барбалов. Бус лентите в София са отделени от другите платна с жълта лента и имат надписи BUS. А целта е превозните средства от градския транспорт да се движат по график и да не попадат в задръствания.

comment 0
visibility 106
Фандъкова с абитуриенти от Центровете за настаняване от семеен тип „Софрони

Фандъкова насърчи абитуриенти от социални заведения

Кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави абитуриенти от Преходното жилище „Захари Стоянов“ и Центровете за настаняване от семеен тип „Софроний Врачански“ и „Детелина“ по случай тяхното дипломиране.  "Образованието и уменията, които имате, ще ви дадат свободата да се развивате, да работите това, което ви допада и да получавате добро заплащане", каза столичният кмет. Тя каза, че вярва в тяхното добро представяне на матурите. Възпитаниците на социалните заведения пък също споделиха с Йорданка Фандъкова плановете си за развитие. Първо те искат да продължат образованието си във висши учебни заведения, а след това и да се реализират професионално. Много от тях вече са се явили на предварителни изпити в СУ "Св. Климент Охридски" и в УНСС, приети са и от есента ще са студенти. Две от момчетата, които завършват професионални гимназии имат желание да започнат работа по специалността си в сферата на пътното строителство и готварството. Столичната община разполага с Центрове за настаняване от семеен тип и преходни жилища, които осигуряват близка до семейната среда, с уют и лично пространство, където децата и младите хора да получат грижи и да развият своя потенциал.

comment 0
visibility 337
Нападателят на 16-годишното момче е с обвинение за опит за убийство

16-годишният тийнейджър е жертва на спор Левски - ЦСКА

Намушканият с нож 16-годишен тийнейджър е станал жертва на спор за вечното дерби ЦСКА - Левски. Започналият с разправия скандал е завършил с кръв. Инцидентът стана в понеделник вечерта пред заведение в района на хотел Плиска. Свидетели на скандала са други момчета и момичета от двете компании. Те се забавлявали в заведение, в което често се провеждат партита за непълнолетни. След започване на спора младежите излизат отвън. Там, пред заведението нападателят извадил нож и го опрял в гърлото на връстника си. След това го намушкал два пъти - в гърдите и в корема, каза директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев на брифинг днес.  Пострадалото момче е откарано в "Пирогов" и там е прието в критично състояние. Днес то е стабилизирано и без опасност за живота. Преди това таксиметрови шофьори отказали да го качат, защото щял да им изцапа колите с кръв. Нападателят се опитал да прикрие следите си като е почистил ножа след инцидента, допълни Хаджиев. Направени са обиски в дома на нападателя и са иззети дрехи със следи от кръв. Открити са и два ножа, отговарящи на описанието на оръжието, с което е наръгано 16-годишното момче. До момента са разпитани 31 свидетели на кървавия инцидент. Срещу непълнолетния извършител е повдигнато обвинение за опит за убийство.     

comment 0
visibility 4300
Ремонт на бул. България до ул. Гешов

Ремонт затваря бул. България през юли и август

Ремонти през летните месеци започват на 10 големи обекта - улици и булеварди в София, които ще вървят едновременно с обновяване на уличната мрежа - пълненето на дупки, бордюри и тротоарни настилки в столицата. Големи трудности в движението, в центъра на София създава продължаващата цялостна реконструкция на ул. Каменоделска. Потърпевши днес станаха стотици, които висяха дълго в задръстване на Сточна гара, Сливница и "Раковски". До края на май започват строителни дейности по ул. Президент Линкълн в Овча купел. И по друга важна артерия в квартала - ул. Монтевидео също продължават строителните дейности. Обектът ще бъде завършен след приключване на изграждането на метрото и ще стане 4-лентов булевард.  Довършва се отчуждаването на имоти за пробива - продължението на ул. Филип Кутев, както и по ул. Тодор Каблешков, за да се свържат. "Това е важен, защото е част от вътрешния ринг, с който ще разтоварим трафика в центъра", каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти в кв. Бенковски. Вече е започнало и изграждането на важен колектор на ул. Сребърна и това затруднява движението в тази част на София. Съоръжението обаче е изключително важно за отводняването на кв. Кръстова вада и разширението на "Тодор Каблешков". През юли затворено за движение ще е началото на бул. България, в участъка от  бул. "Черни връх" до ул. Иван Ев. Гешов. Там изцяло ще се подменя настилката. Ремонтите ще са през юли и август, когато има най-малко хора в София, уточни столичният кмет. Ремонт ще има и на тунела на "Александър Малинов" в Младост, откъдето минава трафикът за Южната дъга. Доста проблеми ще се създадат и с ремонта на тунела на НДК и "Скобелев". Засега обаче не е ясно кога ще започнат строителните едйности, защото още не е готов проектът. След това трябва да се обяви обществена поръчка за изпълнител, уточни кметът Йорданка Фандъкова. Столична община продължава с отчуждаването на имоти продължава около Източната тангента заради проект, който свързва "Владимир Вазов" със Северната скоростна тангента.  

comment 0
visibility 825
Йорданка Фандъкова и Ирина Савина

С 5 млн. лв. правят текущи ремонти на 38 училища и детски градини в София

Пет милиона лева са предвидени за текущи ремонти на 38 детски градици и училища в София. Те ще се извършват през летните месеци, докато учениците са във ваканция. Средствата са от СОПФ и трябва да бъдат одобрени от СОС. Докладът най-вероятно ще бъде внесен в началото юни т. г. "Ще се извършват конструктивни дейности и мерки за енергийна ефективност на сградите",  уточни зам.-кметът по инвестиции и строителство в Столична община Ирина Савина на откриването на футболно игрище в кв. Бенковски Със столова и физкултурен салон ще се сдобие 100 ОУ "Найден Геров" във "Фондови жилища", район Сердика. За разширяване и обновяване на столичното училище са предвидени 1,5 млн. лв.  В Красна поляна също ще бъде обновена базата с ремонт на малката сграда на 28-о училище, която е с ентернитови стени. Най-после, в намиращото се в центъра на София 30-о училище "Братя Миладинови", в район Възраждане ще бъде възстановен басейнът и ще има нов физкултурен салон. С рекордните за тази година инвестиции в образованието, разширения и нови учебни сгради ще има в 7 софийски училища. От тях четири са в малки населени место, обясни кметът Йорданка Фандъкова. Нови кабинети и физкултурни салони се изграждат в село Негован, район Нови Искър - 1,3 млн. лв., Мрамор, район Връбница - 1,2 млн. лв., Симеоново, район Витоша - 1,1 млн. лв. и Требич, район Надежда - 1 млн. лв. Общо за 2019 г. предвидените средства в Капиталовата програма на Столична община са близо 8,5 млн. лв. като 5,7 млн. лв. са от СОПФ.

comment 0
visibility 896
Летище София

Кандидат за летище София готов да вложи 600 млн. евро за национален стадион в София

Кандидатът за концесията на летище София - MAG е готов да инвестира 600 млн. евро за изграждането на нов национален стадион в София. Офертата е част от концесията за аеропорта в столицата. Предложението за национален стадион е включено в разширеното предложение на консорциума, което е подадено пред Министерството на транспорта. Нов стадион встолицата е независима и допълнителна инвестиция за 600 млн. евро, която е извън обхвата на основната инвестиционна оферта от близо 1.5 млрд. евро. и общо цялостното предложение надхвърля 2 млрд. евро, се казва в официално писмо на MAG до медиите. „Щастливи сме, че можем да направим това предложение на жителите на София като част от нашата оферта за летище София. Нов стадион с емблематичен дизайн ще може да бъде използван както за световни първенства, така и от гражданите за ежедневни спортни дейности", казва Греъм Фъргюсън, директор по корпоративно развитие. Стадионът ще бъде мултифункционален, построен по изискванията на УЕФА от четвърта категория. Спортното съоръжение ще включва търговска зона, магазини, зона за отдих и логистични съоръжения, за да се създаде допълнителни бизнес зони в София, както и за развлечения. От MAG обещават, че базата ще е подходяща за подготовка и националните отбори в различни видове спорт, световни, европейски и международни първенства, а също и за концерти и фестивали. Нов национален стадион в София може да има съвсем скоро и използван при одобрение на домакинството на България на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 г. Предложението за Airport City Sofia е като продължение на успеха на подобен проект, развит от двете компании на летище Манчестър – Airport City Manchester (Летище град Манчестър). MAG и BCEG сключиха партньорство за изграждането на Airport City Manchester през 2013 г. Проектът бе признат като един от най-мащабните след този за Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Консорциум Витоша, който е от MAG и BCEG, е готов да подпомогне развитието на такава мащабна концепция, като азиатците ще са водещ изпълнител. Преди дни главният архитект на София предложи 4 варианта за терени на ММС за нов национален стадион. 

comment 0
visibility 294
Откриване на футболно игрище в 60 ОУ Св. св. Кирил и Методий

С мажоретки и футболен мач откриха новото игрище в 60-о училище в "Бенковски" (ВИДЕО и СНИМКИ)

В голям празник за децата се превърна откриването на футболно игрище в 60 Основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в столичния кв. "Бенковски". Малки и големи се радваха на спортното съоръжение, а допълнителни емоции внесоха и танците на мажоретки и местната група на народни танци. Игрището е с изкуствена трева и осветление и може да се ползва и вечер, видя Столица.bg. Спортната площадка бе открита с футболен турнир. Началото на първия мач даде кметът на София Йорданка Фандъкова с точен пас към един от малките футболисти. Столичният кмет заедно с кмета на район Сердика инж. Тодор Кръстев прерязаха лентата на новоизграденото игрище. С питка и сол, музика и народни танци бяха посрещнати гостите. Сред тях бяха зам.-кметът Ирина Савина, общински съветник и дори депутати. "Подкрепям всяка инициатива, свързана със спорта и образованието. При мен дойдоха местни младежи и поискаха тук да има футболно игрище. Ето, сега то е факт. Работим много добре с гражданите и огранизации и за нас това е важно партньорство", каза пред журналисти Йорданка Фандъкова. Тя отново припомни, че в рекордния за 2019 бюджет за образование се обръща голямо внимание на малките населени места. Изграждането на футболното игрище е финансирано от Столична община. Предвиждат се още 70 000 лв. за саниране и на малката сграда към училището. "Планираме в двора пред основната сграда да има още две спортни площадки, като едната ще бъде за волейбол", уточни кметът на "Сердика" инж. Тодор Кръстев.