КЕВР: Топлофикация-София да представи график за погасяване на задълженията

-

Снимка: Столица.bg

До края на септември „Топлофикация София“ ЕАД трябва да представи в КЕВР график за погасяване на задълженията към „Булгаргаз“ ЕАД. Дружеството ще трябва и да информира комисията за всички действия, които предприема за подобряване на финансовото си състояние. Това става ясно от приетия доклад на заседанието на енергийния регулатор от 19 септември.

Регулаторът очаква да получи точна справка за размера на заплатените просрочени задължения към „Булгаргаз“ ЕАД към 20.08.2022 г., както и за размера на текущите задължения към „Булгаргаз“ ЕАД към 31 август тази година. Срокът за отчетите е също до края на м. септември.

Столичната Топлофикация трябва да информира още дали се предвиждат доставки на природен газ за производството на топлинна и електрическа енергия, става ясно още от решението на КЕВР.

Задължителните предписания идват след извършената проверка от Сметната палата, която показа, че дружеството се управлява неефективно. Според инспекторите столичани плащат цената на пропуснати екологични и ефективни решения. Одита на Сметната палата засяга периода от 1 януари 2018 г. до 31 декември 2020 г.

Ръководството на "Топлофикация София" и едноличният собственик на дружеството - Столична община, не са извършили необходимите инвестиции за технологично обновяване на производството и това води до влошаване на финансовото състояние на дружеството и невъзможност да погасява непрекъснато растящите задължения към доставчиците. Тази негативна тенденция е известна от години, но въпреки това не са предприети мерки за модернизация на дейността, са констатирали инспекторите от Сметна палата. За последно дружеството е имало печалба през 2012 г., се посочва в доклада.

Общинските съветници ще се запознаят с доклада и ще изискат информация от “Топлофикация София” по конкретните забележки. На база на получената информация ще бъдат предприети нужните мерки, съобщиха от пресцентъра на Столичния общински съвет. СОС вече повече от година предупреждава за тежката ситуация на „Топлофикация София“ заради безпрецедентното поскъпване на природния газ с повече от 700% за 12 месеца, припомнят от градския парламент. Разработен беше и план за модернизация и оздравяване на дружеството, който беше одобрен от общинския съвет.

Текущите задължения на "Топлофикация София" за природен газ по споразумения с Българския енергиен холдинг (БЕХ) към 30 юни 2021 г. са били в размер на 711 млн. лв., а към "Булгаргаз" - 86 млн. лв. с ДДС. Една година по-късно - към 30 юни 2022 г., текущите задължения на дружеството достигат съответно 909 млн. лв. с ДДС - по споразумения с БЕХ, и 273 млн. лв. с ДДС към "Булгаргаз". Това се посочва в доклада на Комисията за енергийно и водно регулиране.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 190 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1144 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 29 Гласове)
Общо гласували: 1363 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Акция „Да измерим и рециклираме хартията от пощенските кутии“ в С......

Механизмът „СТОП реклама!“ и „Екобулпак България“ организират екологична акция под надслов: &bdq...

Прочети още keyboard_arrow_right