С тържествена церемония откриха новата академична година в УНСС (СНИМКИ)

photo_library
 • С тържествена церемония откриха новата академична година в УНСС

  Снимка: УНСС

 • С тържествена церемония откриха новата академична година в УНСС

  Снимка: УНСС

 • С тържествена церемония откриха новата академична година в УНСС

  Снимка: УНСС

 • С тържествена церемония откриха новата академична година в УНСС

  Снимка: УНСС

С тържествена церемония и в присъствието на много гости беше открита новата академична година в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), съобщават от висшето учебно заведение.

Проф.  Димитров приветства студентите, преподавателите и служителите и отбеляза, че тази година УНСС отчита рекорден брой кандидат-студенти и по-висок бал за прием. Той подчерта, че Университетът е член на елитната университетска мрежа ENGAGE.EU и че чрез нея студентите на УНСС с гордост могат да казват, че са учили в 9 университета по време на следването си. Висшето учебно заведение осигурява възможност за мобилност в над 100 чужди университета.

Ректорът обърна внимание, че Университетът има много добри връзки с бизнеса и организира съвместни бизнес академии с водещи компании, като предлага отлични възможности за стажове, провежда много кариерно ориентирани събития и това води до почти 100% реализация на възпитаници му още от студентската скамейка.

Проф. Димитров наблегна и на усилията, които ректорското ръководство е положило, за да бъде УНСС зелен университет, посочвайки завършения проект на фотоволтаичен парк, един от най-големите в сферата на образованието изобщо. Той подчерта, че скоро ще завърши и ремонтът на университетската библиотека и че са предприети стотици мерки за енергийна ефективност и подобряване на учебния и административния процес, особено за студентите и преподавателите. Създават се няколко университетски кампуса, ремонтират се общежитията, с фокус към по-добра естетическа среда за живот и учене.

„Мога да ви уверя, че сред Вас стоят бъдещите управленци на България – предприемачи, икономически анализатори, съветници, министри и президенти. Защото УНСС е трамплин за таланти. Защото в Университета за национално и световно стопанство първите си крачки в знанието са направили стотици именити наши сънародници, формирали елита на нацията, сред които десет министър-председатели на България, както и изпълнителният директор на Международния валутен фонд – Кристалина Георгиева, доктор хонорис кауза на нашия университет“, каза в словото си ректорът.

Министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков остави посвещение в Златната книга на УНСС, която съществува от основаването на Университета преди 103 години и в нея мнозина известни личности са оставили своите послания. Той написа:

 „УНСС да съхрани своите 100-годишни традиции на функциониране, но, от друга страна, да бъде иноваторът, който ще промени българското висше образование и ще го направи адекватно на Индустрия 5.0“.

Официални гости на тържеството бяха Н. Пр. г-н До Хоанг Лонг, извънреден и пълномощен посланик на Виетнам, Н.Пр. доц. д-р Желко Йович, извънреден и пълномощен посланик на Република Сърбия, изпълняващият длъжността посланик на Черна гора в България г-жа Йелена Филипович-Стоянов, Абделлатиф Аит Ел Амири министър-съветник от Посолството на Кралство Мароко.

Посланикът на Китайската народна република в България Н. Пр. г-н Дун Сяодзюн във видеообръщение изрази своята радост да участва в церемонията по откриването на новата академична година на УНСС и акцентира на доброто сътрудничество през последните години между Шанхайския университет „ Дзяо Тун“ и УНСС.

„Редица преподаватели и студенти посетиха Шанхай за обучение или обмен, което позволи на много китайски приятели да опознаят младежкия и съвременен облик на България. В същото време китайските преподаватели предложиха избираеми курсове по китайски език във вашия университет, като по този начин изградиха мост за академичен обмен между Китай и България“, каза Н. Пр. г-н Дун Сяодзюн.

По време на церемонията един от отличниците на випуска Зорница Мичева, магистър по „Право“, предаде символично историята на УНСС на първокурсника Васил Петров, специалност „Бизнес икономика и мениджмънт с преподаване на англ. език“, редовно обучение. Той е един от 60-те студенти, приети с най-висок бал в УНСС.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 278 Гласове)
Общо гласували: 438 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Проверяват сирените в София...

Тест на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението ще се проведе на територията на Столи...

Прочети още keyboard_arrow_right