Столичен инспекторат: Не изхвърляйте елхите при битови отпадъци

Естествените елхи да не се изхвърлят в кофите за битови отпадъци

Снимка: Столичен инспекторат

Иглолистните с корени могат да бъдат засадени в междублоковите пространство

Да не изхвърлят естествените елхи в кофите за битови отпадъци в София. Този призив отправиха от Столичен инспекторат към софиянци.

От Инспектората припомнят, че има създадена система за разделно събиране на естествените елхи, която от седем години работи на територията на Столична община.

Гражданите да не изхвърлят иглолистните при битовите отпадъци, а да оставят елхите до съдовете за битови отпадъци. След това те се събират със специализиран автомобил от фирмата изпълнител за района и се превозват до Инсталацията за биологично третиране в Хан Богров.

Веднага след преработване се получава компост, благодарение на който се наторяват столичните паркове и градини. Също така в някои крайградски райони има обособени места за изсхвърляне на зелени отпадъци.

Там гражданите целогодишно могат да изхвърлят зелени отпадъци. Тези зони са в Кремиковци, с. Челопечене, с. Яна и Връбница. Естествените елхи с корени могат да бъдат засадени в междублокови пространства и квартални градинки, като се изисква съгласуване с районния еколог в парковете с Дирекция „Зелена система“ при Столична община, препоръчват от Столичен инспекторат.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

comment 15
07.01.2022 14:29
Deadpool
Много елхи засадени не са изкарвали и месец след засаждането им.
comment 15
07.01.2022 14:28
Deadpool
Елхите в саксия не могат да бъдат засадени в междублоковото пространство. За да се засадят трябва почвата да е подходяща или да се купи нова почва в която да бъдат засадени. Не може просто да отидеш с една лопата и да го забодеш и да очакваш, че ще се развие. От наблюдение го казвам.
Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Заради ремонт: Столичната улица „Оборище“ ще бъде затворена...

Столичната улица „Оборище“ в отсечката между бул. "Васил Левски" и храм-паметника „Свети Александър Не...

Прочети още keyboard_arrow_right