Начална страница / Столична община / Столична община със стипендиантска програма за медицински сестри
Столична община

Столична община със стипендиантска програма за медицински сестри

Това се очаква да бъде гласувано от Столичния общински съвет на 15-ти март – четвъртък, съобщи Дончо Барбалов.

В Столичния общински съвет е внесен доклад с предложение Столична община да финансира стипендиантска програма за медицински специалисти. Програмата е предназначена за студенти по специалност “Медицинска сестра” – бакалавър, записани за редовно обучение във Факултет “Обществено здраве” към Медицинския университет в София. 

Предложената стипендия е 300 лв. месечно. Условието е, след завършване на обучението, медицинските сестри да работят поне 3 години в някоя от структурите на столичното общинско здравеопазване – болници, ДКЦ-та, детски ясли и т.н. За стипендии ще могат да кандидатстват студенти, завършили успешно първи курс със среден успех не по-нисък от Много добър 4,50.

Целта на програмата е младите специалисти по медицински грижи да бъдат стимулирани да работят в общинските лечебни заведения. Известен е общият недостиг на такива кадри в цялата страна.

Според изискванията на Световната здравна организация за Европейския регион следва да има по 740 сестри и акушерки на всеки 100 хил. души. В България обаче техният брой е значително по-малък – 485 към 100 хил.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Столица.bg

Виж също

Йорданка Фандъкова получи приза “Кмет на годината” за “Паркове и екотранспорт”

Кметът на София Йорданка Фандъкова заслужено бе сред призьорите в шестото издание на конкурса “Кмет …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *