Начална страница / Столична община / Столична община със стипендиантска програма за медицински сестри
Столична община

Столична община със стипендиантска програма за медицински сестри

Това се очаква да бъде гласувано от Столичния общински съвет на 15-ти март – четвъртък, съобщи Дончо Барбалов.

В Столичния общински съвет е внесен доклад с предложение Столична община да финансира стипендиантска програма за медицински специалисти. Програмата е предназначена за студенти по специалност “Медицинска сестра” – бакалавър, записани за редовно обучение във Факултет “Обществено здраве” към Медицинския университет в София. 

Предложената стипендия е 300 лв. месечно. Условието е, след завършване на обучението, медицинските сестри да работят поне 3 години в някоя от структурите на столичното общинско здравеопазване – болници, ДКЦ-та, детски ясли и т.н. За стипендии ще могат да кандидатстват студенти, завършили успешно първи курс със среден успех не по-нисък от Много добър 4,50.

Целта на програмата е младите специалисти по медицински грижи да бъдат стимулирани да работят в общинските лечебни заведения. Известен е общият недостиг на такива кадри в цялата страна.

Според изискванията на Световната здравна организация за Европейския регион следва да има по 740 сестри и акушерки на всеки 100 хил. души. В България обаче техният брой е значително по-малък – 485 към 100 хил.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Столица.bg

Виж също

Няма кандидат купувачи за къщата на Яворов

Няма кандидат за купуването на къщата на Яворов. това показа насроченият за днес търг от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *