Тема: Столична община

comment 0
visibility 456
Спасяване на коте

АПП спасиха малко коте от 10-метрово дърво в Банкя (СНИМКИ)

Малко коте бе спасено от екип на "Аварийна помощ и превенция" (АПП) на Столична община. В дирекцията са получили сигнала от спешния телефон 112. Малкото животичне благополучно е било свалено от 10-метрово дърво на ул. "Александър Стамболийски" 19 в Банкя. Котето се изплашило и се покатерило на дървото. Стопанката веднага подала сигнал на 112, а от там в район Банкя. От АПП веднага са реагирали и с необходимата техника са пристигнали в Банкя. Служителят, който с техника е вдигнат до върха на дървото е взел котенцето и си го сложил в пазвата, за да го свали, защото малкото треперило от страх, разказаха очевидци пред Столица.bg. През пролетта от АПП спасиха сърна край Бояна, която беше ранена. От звеното я откараха във ветеринарна клиника. Преди месец пък извадиха малко куче, което бе паднало в шахта пред Народния театър. 

comment 0
visibility 2917
Проект за парк в район Лозенец

В "Лозенец" си искат парк между Кръстова вада - Изток и Витоша ВЕЦ Симеоново

Жителите на столичния район Лозенец искат да имат парк и вече са направили подписка с над 600 подписа. Мястото за зеленото пространство е между кварталите Кръстова ваза-Изток и Витоша ВЕЦ Симеоново. В социалната мрежа подпписката събира все повече подкрепа и привърженици. Тя е внесена на 11 ноември т. г., с 602 подписа, в деловодството на район Лозенец, с входящ номер РЛЦ19-ГР94-1966, съобщават инициаторите в социалната мрежа. Още преди да започне застрояването на Кръстова вада със затворен жилищен комплекс, точно под Околовръстното, през 2007 година от Столична община бяха планирали това пространство за парк. Хората, които са се подписали в подкрепа на парка искат да получат информация за изграждането на този парк, както и за издадени строителните разрешения за частни парцели, които попадат в определената за парк територия.  За подкрепа на парка гражданите се обръщат за подкрепа към новия кмет на Лозенец Константин Павлов и зам.-председателя на СОС и кандидат за кмет на София арх. Борислав Игнатов. Един от доайените в градоустройството в София арх. Жана Стойчева пък споделя, че преди година студенти по архитектура в УАСГ са направили Паркоустройствен проект за парк Витоша ВЕЦ Симеоново. "Имаше отлични проекти", коментира архитектът. Гражданите са запознати с работата на студентите, но по-важното за тях е дали има частни имоти и разрешителни за строеж в определеното за парк пространство.

comment 0
visibility 281
Подлез на БСФС

Столичен инспекторат спаси рисунките в подлеза на ММС

Изчистен от графити и драсканици е вече подлезът на Спортната палата, на бул. "В. Левски" и ул. "Ген. Й. Гурко", съобщиха от Столичен инспекторат. Замазаните от неизвестни ваднали рисунки са изчистени. Те бяха направени в края на 2018 г. по повод избора на София за Европейска столица на спорта. В подлеза, който е връзка към Министерство на младежта и спорта бяха изобразени известни наши млади спортисти. Сега съоръжението е чисто и приветливо за преминаващите столичани. Почиставнето не  е било машинно, а е направено ръчно, за да не се съсипят рисунките под драсканиците. Използвани са екосъобразни материали, щадящи повърхността на стените, както и околната среда, съобщават от Столичен инспекторат, чийто екип изчисти подлеза. През юни месец в резулат на влага падна и тавана на ремонтирания подлез. Той беше в гаранция и изпълнителят го оправи, въпреки, че причината не беше в качеството на ремонта.    

Реклама
comment 0
visibility 333
Общинският съветник от Атака Борислав Иванов

Избират още един зам.-председател на СОС на сесията утре

Още един заместник председател трябва да изберат утре общинските съветници на Столичния общински съвет. В състава на местния парламент има обособена нова група. Тя е на ВМРО, които има 4 съветника, но към тях се присъедини и Борислав Иванов от "Атака". С пет души те вече имат група, както изисква правилника. Избраните вече зам.-председатели са Проф. д-р Иво Петров от ГЕРБ, Мюристът Милка Христова от БСП и арх. Борислав Игнатов от Демократична България. Новият заместник председател ще бъде от групата на "Патриоти за София" и се очаква това е Борислав Иванов от "Атака". Както Столица.bg писа миналата седмица в групата е бил поканен и Волен Сидеров. Той обаче е предпочел да остане независим общински съветник, за да има свобода при предложението си. Заедно с Борис Бонев от Спаси София двамата остават независими. Дневният ред на заседанието във вторник е само от 3 точки. Първата е избор на зам.-председател на СОС, втора и трета точка са доклади на председателя Елен Герджиков. Втора точка е за относно избор на ръководства и попълване на поименния състав на постоянните комисии на Столичния общински съвет, а третата е избор на работна група за изработване на проект на Правилник за организацията и дейността на Столичния общински съвет.

comment 1
visibility 2051
Комин в софия

От 20 000 само 6000 домакинства искат безплатна смяна на печките в София

Само 6000 домакинства в София вече са заявили, че искат да си сменят печките и системите за отопление с алтернативи и екологични. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред жулналисти. Общо в столицата 20 000 домакинства имат възможност да подменят отоплението си, при това безплатно. Това предвижда проектът, който защити Столична община за подобряване на качеството на въздуха. Столичният кмет обясни, че продължава да се работи по тези проекти и да се информират гражданите, че една от тези възможности е програма Live+. Заявленията се подават в районните кметства. Фандъкова отказа да коментира твърденията, че концентрацията на серен диоксид в София двойно надвишавали допустимите норми, с аргумента това да направят специалистите. "Станциите, които мерят от ИА "Околна среда" дават различна информац. За мен е важно да продължаваме с политиките за подобряване на качеството на атмосферния въздух в София и това е от една страна подобряване на градския транспорт, от друга продължаваме изграждането на метрото, довеждащ транспорт по който работим, за да може повече хора да използват градския транспорт. Бус ленти и  велоалеи това е наша отговорност и ние го правим. Знаете, че най-големият проблем е отоплението на дърва и въглища. Защитихме два големи проекта и в момента работим, за да можем да убедим хората да сменят безплатно отоплителните си инсталации. Около 20 000 домакинства могат да се възползват, а засега заявилите се са около 6000 домакинства", каза Йорданка Фандъкова. Тя заяви, че не отрича данните за въздуха, но това се каментира от специалистите. "Програма ни е с над 100 мерки и всички те се изпълняват. За съжаление не може с магическа пръчка да се изчисти въздухът в София без нашите усилия. Важно е какви коли караме, колко често ги караме, ползване на градския транспорт. Моята задача е да работя за подобряването на качеството на въздуха, колкото се може ограничаване на старите коли, които замърсяват, контрол върху системите. По моя иницатива предоставихме газанализатори на КАТ. Надявам се по-активно да ги използват и колите с не добри системи да бъдат спирани от движение, изключително важно е това", коментира столичният кмет.

comment 0
visibility 242
Камери в София

Столична община поставя още камери в паркове, градинки и рискови зони

Още камери като част от видеосистемата за наблюдение на Столична община ще бъдат поставени в в София. С приоритет са детски градини и училища заради сигурността на децата. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти. От Московска 33 е пусната поръчка за още 1000 камери. "Категорично видеонаблюдението e ефективно. разширяваме системата и направихме връзка със СДВР", каза Йорданка Фандъкова при проверката на довършването на новата сграда на 64 училище "Цар Симеон Велики" в кв. Симеоново, район Витоша. Тя уточни, че при желание на гражданите също ще се поставят камери и ще се включват в системата. Хората да посочат кои зони са рискови. "Ето тук в училище има видеонаблюдение, изградено от Столична община. то обхваща района на училището. Заедно с това пък директорът и учителите са си направили вътрешна система за видеонаблюдение. Първо това е превенция между посегателства и престъпления и пази децата в двора и района на училището. Второ, ако има престъпление помага на полицията и със сигурност помага да се намали престъпността. Това е важна политика, която ние ще продължим и следващата година. И следващия проект за бюджета също ще заложим средства за разширяване на системата на видеонаблюдение в училища, детски градини, паркове и  градски пространства. Също така имаме предвид и рискови зони, за които гражданите желаят да има видеонаблюдение. Знаете, че тази година в кварталите "Миленков" и "Абдовица", по желание на инициативните комитети, изградихме система за видонаблюдение и за мен е то е ефективно", коментира Фандъкова.

comment 0
visibility 572
Нова сграда към училището в Симеоново

Ново строителство осигурява едносменен режим в 64-то "Цар Симеон Велики" в Симеоново (СНИМ...

Учениците от 64 училище "Цар Симеон Велики" от втория срок могат да преминат на едносменен режим. Това става възможно благодарение но новото разширение на училището в кв. Сиемоново, район Витоша. Децата за първи път ще имат физкултурен салон, след като досега са провеждали часовете в класна стая. Освен това новата пристройка осигурява и пет нови класни стаи с интерактивни дъски и модерно обурдване за съвременните методи на обучение. В училището учат 311 деца. Новата сграда е пред завършване. Строителните дейности в нея приключват на 5 декември т. г. и започват процедурите за въвеждане в експлоатация на сградата - акт 16. Най-вероятно това ще стане до началото на 2020 г., така че, ако директорът реши вече ще има възможност да премине към едносменен режим на обучение. Проектът за разширението на "Цар симеон Велики" е финансиран от Столична община за 1.050 млн. лв. Изпълнителят ще приключи в срок, както е по договор, категоричен е районният кмет на Витоша инж. Теодор Петков. Днес на проверка в училището беше и кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя искаше лично да се увери, че всичко е в срок. Освен новата сграда старата също е ремонтирана и са приложени мерки за енергийна ефективност. "С нетърпение се очаква пускането на новата сграда и физкултурния салон, защото децата досега са играли в класна стая. Знаете, че една от важните ни задачи беше и си остава да довършим, и да не оставим училище без физкултурен салон в София. На път сме да реализираме тази задача, този приоритет, заедно със строителството на нови училищни сгради. Децата тук ще имат 5 нови класни стаи, физкултурен салон, учителска стая, съблекални и всичко, което позволява да спортуват, да играят и да постигат спортни резултати. С прилагането на мерките за енергийна ефективност и в старата сграда, около една трета се спестяват средства от отоплението. Това е много важно, защото тези пари остават за училището, за учителите, за децата за извънкласни дейности.  Една много важна национална политика е, че след построяването и пускането в експолатация на новата сграда, ще могат да минат на едносменен режим на работа. А това сме го заложили в годините, за да можем постепенно да се справим и децата да не стават в 5 часа сутринта, да тръгват на училище в София. Поздравявам кмета на Витоша, който започна и продължава с тази задача. Строим детска градина във Владая. Благодаря на г-жа Ирина Савина и колегите, които имат много последователни действия за реализирането на този най-важен за мен пироритет - образованието", каза пред журналисти Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че в това училище учат и деца от квартал "Витоша ВЕЦ Симеонов", защото там няма училище и детска градина. "Надявам се новият кмет да започне активна работа и продължи това, което старият кмет направи с договореност с Православната църква, за да можем да работим бързо и да изградим и там училище. Много е важно районните кметове да станат кметове, да работят, да не мрънкат и да не се оплакват. Защото ги чувам как ще ме притискат. Не, те трябва да работят, аз нямам нужда от натиск. Ако кметът си е свършил работата, ако дойде с готовия проект, възлагаме го веднага за строителство. Ако просто си се оплаква, той да си носи отговорност", категорична бе Фандъкова. Тя припомни, че около 20 млн. лв. средно на година Столична община инвестира в строителството на нови сгради за детски градини и нови училищни сгради. "Искам да поздравя и правителството с вече заложената инвестиционна програма от 70 млн. лв. в проекта за бюджет за следващата година и разбира се, ние ще се възползваме веднага. В момента ние строим 10 нови сгради за детски градини и сме заложили още 8 за следващата година. Имаме готовност с проекти за още 5, така че задължително ще кандидатстваме и ще сме едни от първите с нови училищни сгради. С всички възможности ще се възползваме, за да можем да реализираме и да направим за децата каквото е необходимо", коментира столичният кмет. Тя е категорична, че по отношение на задължителното обхващане на 4-годишните в детска градина, процесът е плануван и Столична община ще се справи. "В програмата на ГЕРБ, още когато бях министър на образованието, заложихме тази политика за задължителен обхват на децата от 4 години нагоре. Знаете, че трудно защитихме тогава задължителния обхват за 5 годишните. Но се радвам, че всички разбраха и имаме и оценка от ЕК за тази политика. Това означава, че държавата финансира тази предучилищна възраст. Очаквам в София веднага да се зададе въпросът: А ще можете ли да се справите? Да, ние сме планирали и проектирали така нещата, както се справихме без никакъв проблем със задължителния обхват на 5-годишните, сега имаме план, как ще се справим, за да обхванем 4-годишните деца. Това е важно за равния достъп и подготовката на децата за първи клас. Това е национална политика и сме готови за нейната реализация",  каза Фандъкова.    

comment 0
visibility 379
нови данни

Йоана Христова: В момента на сайта на Столична община в реално време излизат данни от авто...

В момента на сайта на Столична община в реално време излизат данни от автоматичните станции на ИА Околна среда и те могат да се наблюдават. В допълнение Столична община монтира още 22 нови сензора в различни райони на града. В момента текат тестове за тях. Предстои до края на годината да се визуализират в реално време и да стартираме с публичната част. Това каза Йоана Христова – зам.-кмет на София по направление екология в предаването „Събуди се” на Нова телевизия. В допълнение към автоматичните станции Столична община разположи още 22 сензора, които ще се визуализират в отделна платформа. Станциите ще измерват в реално време и ще може да ги следим от публична платформа. Столична община разработва приложение за мобилни телефони, каза също Христова. „Кметът Фандъкова защити два проекта за над 40 млн. лева, с които ще бъдат подменени отоплителните инсталации на 20 хил. домакинства с по-екологично отопление”, каза Христова. Като допълнителни мерки за чистия въздух Христова посочи също засилване на проверките за нерегламентирано изгаряне на гуми, разширяване на системата за събиране на излезли от употреба автомобилни гуми, повече контейнери за събиране на текстил, проверки на строителни обекти с цел предотвратяване на непочистена ходова част на автомобилите. Зам.-кметът посочи също, че за първите 6 месеца на 2019г. са регистрирани 36 % по малко броя на превишения на фини прахови частици в София в сравнение със същия период на 2018 г. Изпълнява се и повече миене на улици в сравнено с 2018г. „Заложихме нови кратности, предстои и още повече миене на вътрешно-квартални улици за 2020г., което залагаме в план сметката за следващата година, каза още Христова. Христова заяви също, че качеството на въздуха зависи от всеки един от нас.            

comment 0
visibility 301
Карлос Контрера

Карлос Контрера: Групата е ефективен инструмент за определянето на Дневния ред в СОС

Идеята ни е да запазим групата от предишния, успешен за патриотите, мандат и новата група, която създадохме с Борислав Иванов от "Атака" е естествено продължение за следващите 4 години. Това коментира пред Столица.bg председателят на "Патриоти за София" Карлос Контрера. Още на 13 ноември т. г., ден след положената клетва на общинските съветници, патриотите са взели решение за създаването. Групата запазва името си - "Патриоти за София". "Разговоряхме с Волен Сидеров, но той обясни, че предпочита да е извън групата. Така щял да се чувства свободен в темите и предложенията, по които ще работи и ще прави в Столичния общински съвет", обясни Контрера. Той допълни, че другият общински съветник на "Атака" Борислав Иванов е преценил, че е добре да бъде в група. "Той смята, че от политическа гледна точка е добре да има група, за да се отстояват от формацията внесените предложения", казва Контрера. Наличието на група е ефективен инструмент за определянето на Дневния ред на Столичния общински съвет. Много хора смятат, че тук е като в парламента, но в СОС е малко по-различно, коментира лидерът на групата "Патриоти за София".

comment 0
visibility 430
Маршрута на временната линия за Новата гора на София

На всеки час ще има автобуси, които водят до Новата гора на София

И този уикенд ще продължи засаждането на дръвчета в Новата гора на София край Суходол. За улеснение на доброволци  граждани от Центъра за градска мобилност осигуряват в събота и неделя автобуси по временна линия. От началото на кампанията, която е по инициатива на Столична община в пространството са засадени от доброволци 60 000 фиданки. Автобусите тръгват по маршрут:Спирка „Метростанция Вардар“ (за автобусни линии №№ 45 и 56, разположена на ул. „Булина ливада“) по маршрута на автобусна линия № 56 до кръстовището на ул. „Траян Танев“ с ул. „Хармония“ (митницата в кв. „Суходол“), а след това:- наляво по ул. „Хармония“, наляво по ул. „Прохладен кът“ по ул. „Кирил Христов“- наляво по ул. „Перла“, надясно по ул. „Траян Танев“ и по маршрута на автобусна линия № 56 до спирка с код 2572 „Метростанция Вардар“. Часове на тръгване от началните спирки са:- от „Метростанция Вардар“: 10:00; 11:00; 12:00; 13:00; 14:10 и 15:20 часа; - от „Новата гора на София, кв. Суходол“: 10:43; 11:43; 12:43; 13:53; 15:03 и 16:30 часа.

comment 0
visibility 381
Подлез на бул. България

АПП и Столичен инспекторат провериха всички подлези в София

Столичен инспекторат и "Аварийна помощ и превенция" (АПП) провериха всички подлези в София. Общо те са 71 на територията на Столична община. Инспекцията е за чистотата в подземните съоръжения и системите за отводняване. Заради очакваните валежи и влошаване на времето се проверени линейните отводнители и проводимостта, съобщават от Столичен инспекторат. Не са открити нарушения. Хигиената в подлезите отговаря на изискванията. Подходите към подлезите и подовите настилки са почистени.  Продължават обаче проверките по подземните връзки за техническото им състояние. Поддържането на всеки подлез е ангажимент на районните кметства. Служители на "Аварийна помощ и превенция" ще инспектират подлезите и през следващите дни.  

comment 0
visibility 188
Ротондата Свети Георги в двора на президентството

Новините в София: Най-важното за деня 14 ноември, 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 14 ноември 2019 г. Сидеров става независим общински съветник, ВМРО прави група с Борислав Иванов Волен Сидеров става независим общински съветник като Борис Бонев в новия Столичен общински съвет. Другият представител на Атака Борислав Иванов, който влезе в СОС се присъединява към четиримата от ВМРО и правят група.Джип премина жив плет, заби се и изкърти ограда в "Младост"Излизайки от неправилното място директно се забива в оградата на тротоара. Късмет е спасил минаващи от там пешеходци от трагедия. Растителността, която е като ограда също не е попречила на шофьора да се спре.Удар: Откраднаха чанта със 150 000 лв. от кола в "Лозенец"Собственикът е бил в банка и е изтеглил огромната сума пари от банков клон. както шофирал забелязал, че гумата му е спукана. Докато я сменял неизвестните са задигнали чантата с парите и избягали.Граждани търсят съдействие за спасяването на градинката до Арменската църква (СНИМКА/ВИДЕО)Защо над 10 години тази детска площадка е допуснато да се превърне в сборен пункт за наркомани, пияници и проститутки? Защо?, питат в социалната мрежа членове на групата Район Красно село - инициативност и решения за бъдещето. Според тях е недопустимо компетентните институции да нехаят за бъдещето на нацията и децата.„Софийски солисти“ с грандиозен успех в ЯпонияОгромен успех отбелязаха „Софийски солисти“ по време на всичките 12 концерта, проведени до момента в Япония, съобщават от Дом на културата „Красно село“. На концерта в Йокохама присъстваха 2000  зрители. Залата, в която се проведе концерта, е една от най-хубавите в Япония. Открита е през 2001 г. „Софийски солисти“ бяха първите гости от чужбина на тази сцена.Глобяват строители в Триадица, Оборище и Овча купел за замърсяванеГлоби са наложени на техническите ръководители на строителни обекти в районите "Триадица" и "Оборище". Те са санкционирани за липса на изградено устройство за измиване на ходовата част на строителната техника и не са направили плътна строителна ограда, с която да отделят пешеходните пространства от обекта.50 лв. глоба за зимни гуми, сервизите в столицата дават часове след седмицаШофьорите, които не са сменили летните гуми със зимни да си приготвят по 50 лв. Толкова е глобата, а утре е последният срок по закон. Който чака в последния момент, ще плаща! Гумаджийниците в София работят на пълни обороти и не могат да смогнат. За смяна на гумите дават час чак за след седмица. Проверка на Столица.bg установи, че най-рано подмяната може да стане на 22 или 23 ноември т. г. Който има достатъчно време може да се нареди на опашка и да чака, да му дойде реда по късна доба. Младеж се вози безразсъдно на автобус 23 (ВИДЕО)Младежът е извън автобуса, отзад и продължително се вози, стъпил до регистрационния номер. Вероятно силите му го напускат и в един момент той кляка. Шофьорът на рейса не е забелязал опасността, а видеото е снимано от движещ се отзад автомобил.

comment 0
visibility 661
Волен Сидеров става независим общински съветник

Сидеров става независим общински съветник, ВМРО прави група с Борислав Иванов

Волен Сидеров става независим общински съветник като Борис Бонев в новия Столичен общински съвет. Другият представител на Атака Борислав Иванов, който влезе в СОС се присъединява към четиримата от ВМРО и правят група. Новината съобщи зам.-председателят на СОС арх. Борислав Игнатов в социалната мрежа. Два дни след положената клетва на общинските съветници в София вече се оформят групи. Изискването за група е да има 5 съветници. Председател на групата на ВМРО ще е досегашният общински съветник Карлос Контрера. 

comment 0
visibility 350
Градинката до Арменската църква

Граждани търсят съдействие за спасяването на градинката до Арменската църква (СНИМКА/ВИДЕО...

Градинка с детска площадка се е превърнала в бойно поле и свърталище на наркомани и хулигани. Мястото е в централна част на район "Красно село" на ул. "Лайош Кошут" и бул."Христо Ботев". За проблема сигнализират граждани и живеещи наблизо столичани в социалната мрежа. Проблемът е добре известен и не е от вчера. За него са наясно в район Красно село, който е отговорен за поддържането на градинката. Още по-лошото е, че зеленото пространство е в съседство със строежа на новата Арменска църква. Защо над 10 години тази детска площадка е допуснато да се превърне в сборен пункт за наркомани, пияници и проститутки? Защо?, питат в социалната мрежа членове на групата Район Красно село - инициативност и решения за бъдещето. Според тях е недопустимо компетентните институции да нехаят за бъдещето на нацията и децата. Групата изцяло застава зад правото на нашите деца да растат и играят в чисти и безопасни детски площадки! Настояваме за незабавни действия за разрешаване на този проблем, категорини са гражданите. В тази градинка редовно има и вандалски прояви. Пейките са изпочупени, а денонщно има викове, побоища и крясъци. Както Столица.bg писа, за имотът отговаря район Красно село. Той е в съседство с новосторящата се Арменска църква. От настоятелството на храма имали ангажимент да почистват градинката и те го спазват. И въпреки всички усилия там постоянно има проблеми. От църквата възнамеряват да се постави видеонаблюдение, но вероятно само това не е достатъчно. живеещите наоколо искат по сериозно полицейско присъствие през тъмната част на деня. Между Красно село и Арменската общност, собственик на църквата има доста дебела папка с кореспонденция за собствеността и подъдржането на градинката. Зесега обаче никой не се е заел изцяло с трансформацията на зелената площ, така че да се реши веднъж завинаги проблемът и градинката да не е свърталище за всякаква паплач. Дотогава потърпевши ще са гражданите, които живеят в зоната. Гражданите за пореден път сигнализират Столична община, администрацията в район Красно село, Министерство на младежта и спорта и други институции и търсят съдействие и подкрепа, за да се реши проблемът с вандалщината.

comment 0
visibility 249
Българо-швейцарска програма за сътрудничество

Българо-швейцарската програма е подкрепила 93 проекта (ВИДЕО)

Вицепремиерът Томислав Дончев и посланикът на Швейцария у нас Н. Пр. г-жа Мюриел Берсе Коен днес откриха заключителна конференция на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. На събитието присъства и зам.-кметът на София Дончо Барбалов. В рамките на програмата беше включен и проект „Модернизирани трамваи за град София”. През периода 2016-2018 г. „Столичен електротранспорт” ЕАД получи 28 употребявани трамваи от Базелската транспортна компания (BVB). Общата стойност на проекта е 3 млн. швейцарски франка, от които швейцарската страна участва с 2,55 млн. швейцарски франка от общите разходи, а останалите средства са осигурени от Столична община. В момента всички 28 зелени трамвая се движат по линии №8, №11 и №12. На форума бяха отчетени резултатите от програмата, по която се работи у нас през последните 10 години. Програмата възлиза на 76 млн. швейцарски франка и цели намаляването на икономическите и социални различия в ЕС. По нея са подкрепени 93 проекта в няколко направления - за икономически растеж и подобряване условията на труд; подобряване на социалната стабилност; подобряване на обществената сигурност; опазване на околната среда; укрепване на гражданското общество и подкрепа за разработване на проекти.  

comment 0
visibility 294
Глоби на строежи за замърсяване

Глобяват строители в Триадица, Оборище и Овча купел за замърсяване

Столичният инспекторат е безкомпромисен към нарушителите, които замърсяват тротоари, улици и пространства в София. В последните дни в София се извършват масови проверки на строителни обекти. Вчера още 4 фирми се сдобиха с актове за административно нарушение. При проверките за замърсяване от строителство са открити нарушения в четири от проверяваните обекти в три столични района. Глоби са наложени на техническите ръководители на строителни обекти в районите "Триадица" и "Оборище". Те са санкционирани за липса на изградено устройство за измиване на ходавата част на строителната техника и не са направили плътна строителна ограда, с която да отделят пешеходните пространства от обекта. Техническият ръководител на строеж в район "Овча купел" на ул. "Камелия" пък се разпрострял на тротоара и е засипал общинската площ със строителни отпадъци. Актовете започват от 500 лв.

comment 0
visibility 332
Дъжд в София, 14 ноември 2019

Времето и предстоящите събития на 14 ноември 2019 г. в София

Времето на 14 ноември    Вземете чадърите, защото днес ще вали слабо през целия ден. Дъждовно и облачно ще е времето в София. Минималната темепратура е 8 градуса, а максималната няма да премине 13. Ще има слаб вятър и слънчевите лъчи труно ще пробият облаците.   Предстоящи събития за 14 ноември   10.00 часа ВСС повторно гласува за кандидата за главен прокурор на Република Българияв в заседателната зала в сградата на Висшия съдебен съвет.9.00 часа Протест срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор пред ВСС.9.00 часа Лекари от Клиника по ендокринология и болести на обмяната извършват безплатно измерване на кръвна захар и холестерол във фоайето на поликлиниката на Военномедицинска академия (ВМА).10.00 часа Кръгла маса на тема: „Руското влияние в Европа: противодействие на завладяването на държавата" в зала „Сердика“ на Хотел „Балкан“. 11.00 часа В Националния военноисторически музей откриват пространството за изживяване „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“ на 14 ноември, в деня на първата масирана бомбардировка на София по време на Втората световна война.12.30 часа Пресконференция по повод Световната седмица за правилната употребана антибиотиците. Темата на събитието е: „Антибиотиците: Използвайте отговорно“ в Зала 2 на хотел „Форум“ (бул. „Цар Борис III“ № 41).15.15 часа Заседание на Временна комисия за проучване на фактите и обстоятелствата, свързани с прекъсване на излъчването на програма "Хоризонт" на БНР.16.00 часа Заседание на Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.18.00 часа Представяне на две от своите книги – „Двама в Алабама (Алабала)“ и „Графичествен“ в галерия „Академия“ проф. Иван Газдов.18.00 часа Концерт по повод 500-годишнината на Хавана в зала „Европа“ на Парк-хотел „Москва“, ул. „Незабравка“ № 25.18.00 часа Представяне на книгата за незрящи „Иконите разказват“ в залата на Софийска митрополия на ул. „Калоян“-7.

comment 0
visibility 192
Калоян Паргов на разговори с китайци

Калоян Паргов: Поставихме добро начало между София и Фудзиен в здравеопазването (СНИМКИ)

Мисля, че поставихме много добро начало за обмяна на опит между София и китайската провинция Фудзиен в сферата на здравеопазването. Това коментира лидерът на БСП в столицата Калоян Паргов след проведените срещи днес, които с председателя на РС на БСП - Искър Борис Цветков организираха между 6-членна китайска делегация от провинция Фудзиен и ръководствата на две софийски болници. Представителите на милиардната азиатска държава пристигнаха в София по покана на Калоян Паргов и Борис Цветков и също по тяхна инициатива бяха организирани срещи с проф. д-р Цветомир Димитров и ръководството на Университетска първа многопрофилна болница за активно лечение "Св. Йоан Кръстител", както и с директора на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" проф. д-р Бойко Коруков и негови колеги. "Запознахме нашите китайски гости с два типа болници - едната - Първа градска е общинска и университетска, а другата - ИСУЛ е държавна университетска, обясни Калоян Паргов. - Показахме им нашата система на здравеопазване. Целта на посещението на делегацията от китайската провинция Фудзиен е да омбени опит и практики за начина на функциониране на здравните заведения. Те се поинтересуваха от медицинското образование и от начина, по който завършилите студенти успяват да се реализират професионално в здравните заведения в страната. Освен това коментирахме и общи проблеми. Оказа се, че както в България, така и в Китай има недостиг на финансиране на здравните заведения. У нас конкуренцията между частните и публичните болници е много голяма и това създава проблеми от гледна точка на качеството на предлаганите услуги в общинските здравни заведения и липсата на дофинансиране", коментира лидерът на столичните социалисти. Според Калоян Паргов, направените срещи са добро начало за обмяна на опит. Общинският съветник  изрази увереност, че ще последва връщане на визитата от страна на българска делегация, съставена от медицински специалисти, в китайската провинция Фудзиен. "Посещенията за обмяна на опит между различните държави са добра практика, коментира той. - Модерното здравеопазване изисква глобален подход и познаване на добрите практики на различните континенти".

comment 0
visibility 1214
Независимият кмет Николай Гюров влиза в кметството на Панчарево

С питка и сол посрещнали Николай Гюров в кметството в Панчарево (СНИМКИ)

Новият кмет на район Панчарево Николай Гюров бил посрещнат по стара българска традиция с питка и сол в районното кметство в Панчарево. "Да му върви по вода", пожелали на независимия кмет насъбралите се жители от района и от инициативния комитет, след плиснатата вода със здравец. Николай Гюров бе три мандата кмет на с. Бистрица. Кандидатурата му за района бе издигната от Инициативен комитет с участието на Сдружението за развитие на Панчарево и Кокаляне. В изборната битка на балотажа той победи с близо 30% досегашния Димитър Сичанов, което е най-голямата разлика на изборите сред районните кметове. Деца в народни носии поднесоха питка и сол на Гюров и пяха народни песни за "добре дошъл". След емоционалното посрещане от гражданите новият кмет е поздравил всички служители от администрацията. Предшественикът му Димитър Сичанов не се появил изобщо.

comment 0
visibility 1647
Директорът на ЦГМ Христиан Петров вчера се закле като общински съветник

Търсят се директори за СОАПИ и ЦГМ

Две от най-големите и значими общински структури - Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ) и Центъра за градска мобилност (ЦГМ) остават без директори. За тях ще се търсят доказани експерти, за да ги оглавят. В момента все още директор на Агенцията по приватизация е Владимир Данаилов, който безспорно е суперпрофесионалист и отличник в привличането на инвестиции и високотехнологични компании в столицата. Вчера обаче кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че вече работи по промените на структурата на Столична община. Създава се ресор "Дигитализация и инвестиции" и за целта Данаилов ще бъде привлечен като доказан специалист. Така мястото му начело на СОАПИ ще остане свободно. Най-късно до месец той ще трябва да поеме новия си ресор на Московска 33. Още по време на предизборната кампания Фандъкова заяви, че София има огромен шанс да привлече стратегически инвеститор. Директорът на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Христиан Петров пък вчера се закле като общински съветник. Още след като бе номиниран от Столична община са започнали да търсят негов заместник. Имало е предложение към добре позната бизнес дама, но тя е отказала за управлява ЦГМ. В момента начело на Центъра за градска мобилност е и. д. Румяна Милова. И двете структури СОАПИ и ЦГМ има бордове и те избират изпълнителния директор. Засега не е ясно дали ще има промени сред членовете на бордовете, но със сигурност скоро ще се наложи да избират новите директори. Изненадващо вчера на тържествената клетва на новоизбраните общински съветници не присъства Валя Чилова. На нейно място в групата на ГЕРБ-СДС влезе директорът на 119-о училище "Проф. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов, който бе и зам.-министър на МОН във втория кабинет "Борисов". Чилова бе съветник и в предишния мандат на местния парламент и оглавяваше Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране. Тя минаваше за един от най-добрите експерти по въпросите за Топлофикация София. Според запознати Валя Чилова се е отказала да бъде общински съветник. Не е изключено и именно тя да оглави СОАПИ. След продължително търсене днес тя не бе открита за коментар. 

comment 0
visibility 714
Йорданка Фандъкова на проверка на обект в зона 2

Преработват проектите на пл. "Ал. Невски" и Западен парк

Реконструкцията на плодащ "Александър Невски" ще започне през пролетта. Няма да допусна компромис с качеството, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю пред БНТ, тази сутрин. "Препроектирането се изпълнява в момента, но през зимата няма как да започнат строителните работи. Няма да допусна да се правят компромиси с качеството на пл. "Александър Невски". При всички случаи реконструкция, в която настоях да се запази историческия вид на пространството, да се запазят паветата, да се предвидят подходящи осветителни тела, които не са високите мачти, предвидени предварително в проекта, тези промени вече са факт и са направени. Другите изменения се правят, а те са по отношение на отводняването. Ще се работи напролет и през лятото, когато времето позволява", коментира Йорданка Фандъкова.  Тя обясни, че няма да се затваря изцяло движението по време на реконструкцията. Строителните дейности ще се извършват поетапно. "Поучихме се от грешките, в желанието ни много бързо направим всичко. По-добре е да се работи поетапно. В същото време започнахме да подготвяме исканията за промените, както бях обещала, за носенето на професионална отговорност на проектанти, надзорници и изпълнители". Проектант на пл. "Александър Невски" и на ул. "Граф Игнатиев" е арх. Иво Панталеев от АДА. Той стана известен с водната стена на пл. "Гарибалди", която беше наречена от гражданите "кучешка тоалетна", "надгробна площа" и след седмица бе премахната по настояване на кмета Йорданка Фандъкова и граждани. Столичният кмет каза, че препроектиране се прави и на Западен парк, чийто ремонт е на път да се превърне в исторически след почти година и половина забавяне. "Там също се наложи преработване на проекта. Хората трябва да знаят, че наистина се налагат сериозни законодателни промени, защото ние месеци наред преговаряхме с проектанта за преработка на проекта, който имаше сериозни пропуски. И едва към лятото трябваше да се съгласи, защото той носи авторските права. Ако ние прекратим договора, авторските права остават при него и ние не можем да променим проекта. Това е един омагьосан кръг, от който хората не се интересуват и не би трябвало, защото за тях са важни резултатите. Но точно това беше поводът ние да подготвим искането за тези промени. Затова аз лично ще настоявам за тях и да се случат в много кратки срокове, за да може да отпушим този процес и той да върви по-добре като организация и качество. А и всеки - проектанти, надзорници и изпълнители, да знае, че когато работят с публични средства в града, те трябва да носят не само финансовата отговорност, която носят и аз налагам много сериозни санкции, но и професионалната си отговорност, и да отговарят с името си затова", каза Йорданка Фандъкова.

comment 0
visibility 1282
Трамвай 10

Общинският съветник Борис Бонев иска ново ръководство на Столичен електротранспорт

Заклелият се вчера независим общински съветник Борис Бонев иска да се смени ръководството на общинското дружество "Столичен електротранспорт" заради зачестилите в последните месеци инциденти с трамваи. Това се казва в официално разпространено съобщение от Спаси София до медиите. Вчера мотриса по линия на 10 излезе от релсите и удари жена, която е със счупен крак. След сутрешните олбяснения на зам.-директора на дружеството, пред Нова телевизия, стана ясно, че стрелката не е сработила. Отделно ватманът е карал с превишенса скорост. Бонев и от Спаси София искат да бъде сменен директорът Евгени Ганчев и заместниците му.  "Това е поредният инцидент с дерейлирал трамвай. Само за последните няколко седмици се случиха няколко подобни инциденти, като този път има и пострадали. Ръководството вече започна да обвинява ватманката, така както се е случвало винаги досега, въпреки че състоянието на инфраструктурата след години липса на адекватна поддръжка е предаварийно", заяви Борис Бонев.  През пролетта Борис Бонев и Спаси София също настояваха за рокади в транспортни дружества на Столична община, тъй като се нарушавали правата на водачите на превозни средства в градския транспорт на София, като работили извънредно над допустимите от КТ часове. Кризата с шофьори и ватмани постепенно обаче се преодолява от Столична община, тъй като бяха вдигнати заплатите с 20% за 3 месеца и се подписа колективен трудов договор за повишения всяка година. Също така бяха подобрени и условията на труд.  

comment 0
visibility 714
Застрояване в софия, Фандъкова внася промени в ЗУТ

Фандъкова: Промените в ЗУТ слагат край на "вратичките" в строителството

Премахване на възможността за строителство на сгради с намалени отстояния и брой паркоместа чрез използване на по-ниските изисквания за общежития, ателиета и апартаметни хотели. Целта е да затворим вратичките в закона, които позволяват скриване на жилищни сгради зад фиктивни нежилищни сгради, към които изисквания за строителство са по-ниски. Това заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по отношение на подготвяните промени в ЗУТ и Закона за устройството и застрояването на Столична община (ЗУЗСО). Тя обяви, че това е първият пакет с промени в Закона за устройство на територията, който внася в Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Практиката досега показвала, че изискванията за общежития, ателиета и апартаментни хотели се използват от някои инвеститори за заобикаляне на правилата като зад тях се крие строителство на жилищни сгради. "По този начин се създават проблеми както за градската среда, така и за бъдещите собственици на апартаменти, които не могат да се регистрират и плащат такси по промишлени тарифи. Затова настоявам да се премахне възможността за строителство на сгради изцяло с ателиета и продажба на самостоятелни обекти в сгради, които са предназначени за общежития и хотели. Разговарях с министър Аврамова и зам.-министър Нанков, с които ще сформираме работна група за изчистване на текстовете, които ще предложим на Народното събрание", коментира кметът на столицата. Заедно с главният архитект на Столична община арх. Здравков предлагат да се създаде регистър на системите за паркиране. "Констатираме злоупотреби със системите за гариране и паркиране. С тях се осигурява нужния по норматив брой паркоместа, а след въвеждане на сградата в експлоатация те се демонтират и продават на друг обект", обясни арх. Здравков. "Това също е начин да се заобикалят правилата и затова настояваме тези системи за бъдат регистрирани и да подлежат на ежегоден технически контрол. По този начин ще се повиши и безопасността при ползването на съоръженията", каза Фандъкова. Следващият пакет от законодателни промени ще бъде за увеличаване на отстоянията за ново строителство в реализираните жилищни комплекси. "Заедно с екип от Университета по архитектура, строителство и геодезия вече работим по анализ на плановете и наредбите", уточни арх. Здравков. През 2018 г. по настояване на Фандъкова и арх. Здравков беше премахната възможността за строителство на сгради без ограничение на правилата в т.нар. ъглови имоти. С промени в Закона за устройство и застрояване на Столична община бяха въведени и горни граници за височините на сградите в различните зони на София. "Разчитам, че общинският съвет ще подкрепи предложението за промяна на Общия устройствен план на София. С него ще въведем допълнителна защита на зелените площи, ред в строителството и развитието на териториите, които сега започват да се развиват", каза Фандъкова.