Тема: Столична община

comment 0
visibility 127
Софийска вода открива офис в Бизнес парк София

Софийска вода открива офис в Бизнес парк София

"Софийска вода" открива офис - Център за обслужване на клиенти, в Бизнес парк София, съобщиха от дружеството концесионер. За да не се прекъсва извършването на услуги е направен предварителен график за непрекъснатост на важни административни услуги за клиентите. Новият Център за обслужване на клиентите ще заработи от понеделник, 30 март т. г. от 8:00 до 17:00 часа, с прекъсване от 12:00 до 13:00 часа за целите на дезинфекция на офис пространството. Входът е откъм бул. "Александър Малинов". Ще се извършват само посочените по-долу технически услуги и ще се сключват споразумения за разсрочено плащане. Няма да се предоставят справки и плащания по отделни сметки. За да се гарантира безопасността на нашите клиенти и служителите ни, и спазвайки разпорежданията на здравния министър Кирил Ананиев и кмета на София Йорданка Фандъкова, посещенията ще се извършват единствено с предварително записан час на телефон +359 884 309 330. Техническите услуги, които ще се извършват, са: - Издаване на изходни данни за проектиране на отклонения от "ВиК" мрежи (само ако за имота има издадени предварителни данни в рамките на предходните 12 месеца);- Преиздаване на изходни данни за проектиране, поради изтекъл срок или настъпили градоустройствени промени (само ако за имота има издадени предварителни данни в рамките на предходните 12 месеца);- Съгласуване на работен проект за сградно водопроводно или канализационно отклонение; - Съгласуване на стандартен работен проект за сградно водопроводно и сградно канализационно отклонение; - Съгласуване на проекти за улични водопроводи и съоръжения; - Съгласуване на проекти за улични канали, колектори и съоръжения; - Становище за вътрешно преустройство по отношение на сградно водопроводно или канализационно отклонение; - Сключване на договор за присъединяване по чл.84 от Закона за устройство на територията (ЗУТ). За да гарантира сигурността на клиентите и служителите си, „Софийска вода“ призовава всички посетители да носят предпазни средства при посещение на Центъра за обслужване. Услугите ще могат да бъдат заплащани само чрез ПОС терминал, за да се гарантира минимален контакт между клиентите и служителите на „Софийска вода“ АД. От „Софийска вода“, част от Веолия, бихме искали да Ви призовем да се възползвате максимално от онлайн услугите ни в името на общата ни безопасност.

comment 0
visibility 4850
Учител по физическо от София изпрати 23 страници домашна на петокласници

Учител по физическо от София изпрати 23 страници домашна на петокласници

С 23 страници домашна по физическо се "уредиха" ученици от софийско училище. "Зарадва ги" учителят им по физическо преди два дни. И да не си помисли някой, че децата ще трябва да изпълняват упражнения или някаква физическа активност. Не, те получиха 23 страници суха, суха, досадна теория. Не е ясно защо, как и какво е имал предвид учителят по физическо, но със сигурност целта е била да отчете служебна активност. Петокласниците (името на учителя и училището се пазят в редакцията) получиха 10 страници - Характеристика на играта, става въпрос за волейбол, и още 13 страници - Съдиите, техните отговорности и официални жестове. Всичко това е свалено от сайта на Българска федерация по волейбол - преведен вариант на Международната федерация по волейбол (FIVB), с които се кандидатства за взимане на съдийска категория. Учителят дори не си е направил усилието да преработи текста, за да го направи достъпен и разбираем за петокласниците. Едновременно с това учителят по физическо изпратил клипче със зумба и едно две упражнения. Ако петокласниците научат домашната си от 23 страници, то със сигурност ще могат да получат правото да съдийстват най-малко в Суперелигата по волейбол у нас.  Очевидно, че в новите графици за дистанционно обучение учителите по физическо са аут, въпреки че тяхното участие е най-важно, най-препоръчително и най-подходящо при застояването пред компютрите. "Вероятно тези 23 страници са за по-дълъг период от време - за седмица или две. Изненадвам се, че това е за петокласници. Да, в пети клас започват с начално обучение по волейбол, но чак пък толкова", коментира пред Столица.bg експерт по физическо от областен инспекторат на МОН. По време на дистанционното обучение се оказва, че много от директорите избутват физическото в ъгъла или направо го пропускат. На места в страната учители по физическо работели само два дни седмично. Има голяма вероятност и директори на столични училища да наблягат само на другите предмети. Толкова ли е трудно на учител по физическо да направи елементарен комплекс от упражнения, които могат да се изпълняват вкъщи, с преодоляване на собственото тегло, с бутилки минерална вода или елементарните - клякания, коремни преси, лицеви опори, подскоци и упражнения за гъвкавост? В дните, когато децата са по 6 - 7 часа пред компютрите, не е ли задължително на всеки два часа да имат поне минимална физическа активност по 10 - 15 минути? А не е ли най-важно в тези трудни за всички дни да се съхрани психиката и здравето на децата вместо да изкукват заради някаква си шестица?  

comment 0
visibility 118
Район Възраждане дари храни на Дома за възрастни хора в Зона Б5

Район Възраждане дари храни на Дома за възрастни хора в Зона Б5

Кметът на Възраждане Савина Савова и директори на детски градини в района дариха храни на Дома за възрастни хора в Зона Б5, съобщиха от кметството. Детските заведения са затворени заради епидемията от коронавирус и малотрайните хранителни продукти са дарени на социалното заведение при спазване на всички хигиенни изисквания. Да не забравяме да бъдем добри! В дни на изпитания трябва да изпълним с действия и смисъл думи като съпричасност, подкрепа и солидарност, написа районният кмет. На Дома за възрастни хора, където са настанени над 70 души, са дарени още плодове и зеленчуци, в срок на годност, от складовете на детските градини.  Грижата за възрастните хора е грижа за нашите майки и бащи. С живеещите в Дома ни свързва приятелство, доказано през годините, и затова това не е само храна, а доказателство за моята, нашата подкрепа, на която могат да разчитат, убедена е Савина Савова.

Реклама
comment 0
visibility 312
Четвърта градска болница се нуждае от подкрепа, търси доброволци

Четвърта градска болница се нуждае от подкрепа, търси доброволци

Четвърта градска болница в София също се нуждае от подкрепа. От общинската болница обявиха дарителска кампания за набиране на средства и директни дарения. Лечебното заведение се нуждае от предпазни средства - маски, защитни облекла, защитни очила, шлемове, ръкавици и дезинфектанти. Също така болницата набира доброволци за осъществяването на медицински и общи грижи за пациентите, които са хоспитализирани за лечение на COVID-19. Кандидатите може да са лекари, медицински сестри и лаборатни, студенти по медицина, неквалифицирани лица за общи грижи, почистване и дезинфекция. Един от първите дарители наЧетвърта градска болница е бивш общински съветник, който призова и други да се включат и да подкрепят общинското лечебно заведение. ДАРИТЕЛСКА СМЕТКАОбщинска банка АДBIC: SOMBBGSFIBAN: BG88SOMB 9130 1025 7599 02        

comment 0
visibility 296
Безплатно пракиране в синя и зелена зона в столицата до 12 април

Безплатно паркиране в синя и зелена зона в столицата до 12 април

Безплатното паркиране в столицата се удължава до 12 април т. г., съобщиха от Центъра за градска мобилност. Ползването на синя и зелена зона няма да се таксува, а срокът се продължава до обявеното засега извънредно положение. "Гражданите, които имат належаща нужда да ползват паркоместата в синя и зелена зони няма да заплащат за престоя си до тази дата. Мярката е част от общите мерки за овладяване на разпространението на коронавируса, взети от Общинския щаб.Служебният абонамент също не е действащ", съобщиха от ЦГМ. От транспортното дружество призовават гражданите, които нямат важна работа в центъра да не идват с автомобилите си и да изберат да останат у дома. Затварянето на зоната има за цел да помогне за процеса на социалната дистанция. Живеещите в зоната за платено паркиране, които имат винетни стикери, срокът им да бъде удължен с 1 месец, съобщават от ЦГМ.

comment 0
visibility 166
Удължават приема на бездомни в Захарна фабрика

Удължават приема на бездомни в Захарна фабрика

Приемът на бездомници в столичния Кризисен център в кв. "Захарна фабрика", район Илинден се удължава. Социалното заведение футкционира при спазване на строги мерки срещу епидемията от коронавирус. Капацитетът е за 170 души и работи от 1 декември до 31 март. Заради извънредното положение срокът се удължава и Кризисния център ще приема бездомни до 12 април, първоначално обявеният край на извънредното положение, съобщава БГНЕС. До момента в Центъра се осигурява закуска, топъл обяд и вечера, съобщават от Социални дейности на Столична община. Така е в Кризсния център и филиала в Захарна фабрика. В момента там са настанени 86 бездомници. По време на функционирането обитателите получават и медицинско обслужване и подкрепа от социален работник, обяснява Минка Йовчева, директор на "Социални дейности" на Столична община. Бюджетът на Кризисния център е 250 000 лв., от който са предвидени пари и за закупуване на храна – консерви, хляб, колбаси и др. Неправителствени организации вече са подпомоганали социалното заведение с храна и дрехи. Важно е да се знае, че веднъж напуснали бл. 51А, който в момента е в карантина, човек не може да се върне. Хората се настаняват в бл. 48А, обяснява Йовчева пред БГНЕС.

comment 0
visibility 147
Времето и предстоящите събития на 28 март 2020 г. в София

Времето и предстоящите събития на 28 март 2020 г. в София

Времето на 28 март  С променлива облачност ще е днес времето в София. Минималната температура падна до 1 градус, а максималната през деня ще достигне 11 градуса. Ще има тих вятър, валежи от дъжд и сняг не се очакват.   Предстоящи събития за 28 март   8.00 часа Редовен брифинг на Националния оперативен щаб за коронавирус във ВМА. 9.00 часа Отслужват Златоустова света Литургия в митрополитската катедрала "Св. Неделя".  16.00 часа Отслужване на Вечерня в митрополитската катедрала "Св. Неделя". 17.00 часа Редовен брифинг на Националния оперативен щаб за коронавирус във ВМА.   Столица.bg призовава #Оставамвкъщи!

comment 0
visibility 511
Столична община предоставя линия за психологическа подкрепа във връзка с CO

Столична община предоставя линия за психологическа подкрепа във връзка с COVID-19

Столична община съвместно с екипа на Фондация „Глобална инициатива в психиатрията – София“ предлага духовно-психологическа подкрепа за хора, които имат нужда от преодоляване на психично-здравни трудности във връзка с извънредната ситуация с COVID - 19.   Информационната линия е на номер: 02/ 42 111 42 и е на разположение на нуждаещите се всеки ден между 9:00 и 16:30. На нея социални работници и психолози оказват подкрепа на хора с психично здравни трудности, техни близки и/или познати чрез предоставяне на информация, свързана с възможности за справяне, преодоляване и овладяване на кризи. Екипите са имат готовност да реагират при кризисна ситуация и при необходимост да осигурят специализирана психиатрична помощ. Фондация „Глобална инициатива в психиатрията – София“ извършва три социални услуги като държавно делегирана дейност на територията на Столичната община и към момента екипите са на разположение на нуждаещите се. Психолози, социални работници и други специалисти от социалните услуги на Столичната община също предоставят консултации и подкрепа за граждани. Консултации се дават по телефона в делничните дни от 9:00 до 17:00 часа на следните телефони: · 02 971 44 35] · 02 971 44 34; · 02 936 09 79; · 02 479 01 70; · 0889 677 640; · 0879 449 704. Психолозите, социалните работници и специалистите са част от екипите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция към Столична община, Център за социална рехабилитация и интеграция „Подкрепа“, Дневен център за деца и младежи „Свети Врач“, Дневен център за деца и младежи „Сава Филаретов“, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания.

comment 0
visibility 578
Столична община организира #СОФИЯвкъщи- кампания за споделени преживявания

Столична община организира #СОФИЯвкъщи- кампания за споделени преживявания у дома

Кампания за споделени преживявания у дома организират от Столична община. Проявата се нарича #СОФИЯвкъщи. Тя е инициатива, в която може да се включи всеки, готов да сподели своето хоби, талант, занимания, обучение или професия в домашна среда.   Кампанията на дирекция „Спорт и младежки дейности“ цели да насърчи добрия личен пример, социално отговорното поведение и спазването на мерките за противодействие на разпространението на коронавируса COVID-19 чрез демонстрация на всички полезни неща, които можем да правим вкъщи.   Тематични седмични онлайн предизвикателства ще провокират потребителите и последователите на Facebook и Instagram профилите на дирекцията да се включат с авторски видео материали. Видеата могат да бъдат изпращани по електронна поща: mladi@sofia.bg или директно споделяни на страницата на дирекция „Спорт и младежки дейности“ във Facebook.   #СОФИЯвкъщи е онлайн инициатива, която поощрява единствено активността, вдъхновението, отговорността и творчеството вкъщи.   Покана да се включат в предизвикателството #СОФИЯвкъщи е отправена към всички млади на възраст и по дух жители на столицата.   Организаторите имат само три правила към участниците:    • Времетраене на видеото – до 3 минути;   • Без нецензурно съдържание, език на омраза, фалшиви новини, политически или търговски послания;   • #СОФИЯвкъщи да присъства на всеки видеоматериал.    Авторите на клиповете с най-много харесвания ще получат спортни пособия и предметни награди от дирекция „Спорт и младежки дейности“,  а всички участвали потребителски материали се включват в седмична мотивираща видео компилация.   Всеки желаещ, има право да участва с едно видео в рамките на седмичното предизвикателство.   Кампанията за споделени преживявания у дома #СОФИЯвкъщи ще продължи до края на извънредното положение.        

comment 0
visibility 634
Намаляват цената на парното в София с близо 25%

Намаляват цената на парното в София с близо 25%

Цената на парното в София ще падне след като се намали с 25% цената на газ. Общинското дружество "Топлофикация" е един от най-големите клиенти на Булгаргаз. Предложението на КЕВР е Топлофикация да намали цената с 24.8%. Модернизират Топлофикация София, търси се инвеститор за над половин милиард лева (СНИМКИ/ВИДЕО)В момента еднокомпонентна цена на топлинната енергия с топлоносител гореща вода за битови и стопански потребител за мегаватчас е 95,64 лв. без ДДС. Ако предложението бъде прието, означава, че ще се намали с около 23 лв. Така цената на мегаватчас ще стане около 71 - 72 лв. за столичани. Предстои окончателното решение да се вземе на закрито заседание на регулатора на 30 или 31 март. "Топлофикация София" има 200 млн. лв. задължения към "Булгаргаз"

comment 0
visibility 481
Решават съдбата на Централна баня в София с онлайн обсъждане (СНИМКИ)

Решават съдбата на Централна баня в София с онлайн обсъждане (СНИМКИ)

Съдбата на емблематичната за София Централна баня ще се обсъжда днес, онлайн от 17 часа. Заданието за провеждането на конкурса - открита покана, за концепция на източното и северното крило на минералната баня е публикувано на страницата на общинското "Софпроект". Любопитни и заинтересовани могат да дават предложения по заданието онлайн на платформата Zoom -zoom.us/j/3697555860, съобщиха от "Софпроект". По време на днешното онлайн представяне екипът на "Софпроект", автор на заданието, ще отговаря на въпроси на живо. Още утре на страницата на "Софпроект" ще бъде качен видеозапис на онлайн обсъждането.  Подготовката на заданието е възложена на екипа на общинското предприятие от Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община. Целта е да се съберат идеи и концепции за функционирането и предназначението на двете на крила на Централна баня. Това е лявата част на сградата, откъм ул. Екзарх Йосиф, а другото - северното крило, е към ул. Сердика, в което попадат и двата салона с голям и малък басейн. Минералната вода в Централна баня - за пиене или за миене (СНИМКИ)В момента големият басейн "прелива" от експонати на Регионалният исторически музей - София. След неколкоратни опити на Столична община да се намери инвеститор, който да възстанови и стопанисва Централната баня, бе предложено от зам.-кмета по култура обектът за стане музей. Един от аргументите на доц. д-р тодор Чобанов е, че значително е начмалял дебитът на минералната вода и сградата трудно ще функционира като минерална баня или СПА център. Сдружението "Термално" пък настояват минералната баня да запази предназначението си и столичани и гости на София да се възползват от природната богатство - минерална вода. Протестиращи не искат Централната баня да е музейДнес от 17 ч ще се обсъжда заданието, което определя правилата за провеждането на конкурса за концепция за Централна баня. След това заданието отново ще бъде обсъдено, коригирано и конкурсът ще бъде обявен в края на април т. г. В срок от две седмици - до 9 април, ще се събират предложения, коментари и препоръки по заданието на имейл open-call@sofproect.com. Получените предложения ще послужат за финализиране на документа и в края на април се предвижда да бъде обявена и самата отворена покана. Подборът на идеи ще се проведе в два етапа. В първия кандидатите трябва да подадат документи, включващи резюме на концепцията, техническо и методологично предложение за начина на работа на колектива. Материалите ще бъдат разгледани от жури, което ще избере три екипа за участие в следващата фаза на процеса. Във втория етап всеки от трите екипа ще разработи детайлно концепцията си и да я представи публично. И трите екипа ще получат възнаграждение за своята концепция. Задължително условие ще бъде идеите за развитието на тази част от сградата да бъдат съобразени със статута ѝ на недвижима културна ценност от национално значение. Предложенията ще трябва да включват оценка на възможностите за оползотворяване на водата от минералния извор до банята като ценен ресурс за града и неговите обитатели. Очаква се участниците да представят също така икономическа обосновка и финансов модел на концепциите си. Сградата на Централната минерална баня е построена в началото на XX век по проект на арх. Петко Момчилов. Тя е издигната на място, което през столетията винаги се е свързвало с минералната вода. Тук се намира каптажът на минералния извор, който е важен градообразуващ фактор в историята на София. Между днешната баня и джамията Баня Баши някога е бил разположен термалния комплекс на Сердика. През османския период на това място се е намирал градския хамам. Строителството на Централната баня е замислено като комплекс от две постройки – малка баня (на мястото на днешните чешми) и голяма – съществуващата сграда. Малката бива разрушена по време на бомбардировките през Втората световна война, а голямата продължава да функционира до 1988 г., когато е спряна от експлоатация. Възстановяването ѝ започва през 1996 г. и с различни източници на финансиране продължава близо 20 години. През 2015 г. част от сградата отново е отворена за посетители като Музей за историята на София. Можете да следите информация и да потвърдите присъствие във Facebook събитието и на сайта на Софпроект www.sofproect.com

comment 0
visibility 397
Инспектори направиха предписание на Правосъдието за отпадъците

Инспектори направиха предписание на Правосъдието за отпадъците

Инспектори на район "Средец" направиха предписание на администрацията на Министерство на правосъдието за разделя не потоците от отпадъци. Причината за това бе затрупан с кашони конейтер за битови отпадъци на ул. Славянска. По сигнал на граждани инспекторите от район "Средец" са извършили проверка на място и са установили смесване на отпадъци на ул. Славянска. В контейнерите са били изхвърлени доста опаковки - кашони, което е нарушение. До контейнерите също е било затрупано с кашони. Не са установени обаче нарушителите, както и не са открити доказателства, чии са кашоните. Предписание с постоянен срок са направили инспекторите на обектите в близост но затрупания контейнер. Сред тях са и Министерство на правосъдието, които също трябва да отделят потоците си на отпадъци. От Столичен инспекторат призовават граждани, търговци и всички, които образуват отпадъци от опаковки, да се изхвърлят само в цветните контейнери, тъй като този тип отпадъци подлежат на рециклиране.

comment 0
visibility 541
Дезинфекцираха "Факултета" и около Виетнамските общежития (СНИМКИ)

Дезинфекцираха "Факултета" и около Виетнамските общежития (СНИМКИ)

Столичният ромски квартал "Факултета", район Красна поляна, днес бе серизоно обработен с дезифекционни препарати. Третирани са съдовете са битови отпадъци, съобщиха от Столичен инспекторат. Служители на почистващите фирми са дезинфекцирали и по ул. Ришки проход и цялото пространство около бившите Витнамски общежития в район "Красна поляна". След обработката инспектори от районното кметство са извършили проверка извършената дейност.

comment 0
visibility 726
Зам.-кметът на София пред Столица.bg: Няма проблем със заплатите в общински

Зам.-кметът на София пред Столица.bg: Няма проблем със заплатите в общинските лечебни заве...

Епидемията от коронавирус застраши не само икономиката, а и функционирането на здравната система, пряко засегна болници и ДКЦ-та. Зам-председателят на здравната комисия в Столична общински съвет Милка Христова, вчера, изрази притеснения относно последиците върху общинското здравеопазване. За реалните последици в общинските болници и поликлиники Столица.bg разговаря със зам.-кмета на София Дончо Барбалов, който отговаря за здравеопазването в Столична община. - Г-н Барбалов, имате ли притеснения и какво реално се предприема относно намаляването на последиците от епидемията от COVID-19 върху общинското здравеопазване? - Днес чрез видеоконферентна връзка с членовете на здравната комисия на СОС обсъдихме ситуацията. Милка Христова е зам.-председател и в комисията има представители от всички политически групи в СОС. Информирахме комисията за прогреса и текущата обстановка. До момента няма проблеми в лечебните заведения от гледна точка на изплащане на дължимите заплати за март. Естествено ние поддържаме непрекъсната връзка с всички лечебни заведения и следим ситуацията, която е доста динамична. Трябва да видим колко време ще продължи извънредното положение и с какво е необходимо да се помогне на лечебните заведения. Както е известно и държавата готви мерки за подкрепа за лечебните заведения, така че нека да видим какво ще се направи. - И какво е в момента положението? - За нас най-важното е хората да си получават заплатите. Където е възможно са излезли в отпуска, защото пациентите много са намалели, което е нормално. Направихме поръчка и имаме доставка на дезинфекционни материли, предпазни средства, които от днес започваме да ги разпределяме по ДКЦ-тата. От друга страна на национално ниво има много голям напредък за дезинфекционни средства и защитни облекла, така че, ако изобщо може да се говори, че има недостиг, то той ще е бъде преодолян в най-скоро време. - Какво се случва с хора, които имат нужда от медицинска намеса, разбира се, не тези с коронавирус?- Следим ежедневно общинските лечебни заведения, като тук трябва да отделим болниците от ДКЦ-та. Поликлиниките реално в момента нямат много пациенти, хората сега се въздържат да ги посещават. При общинските болници също има спад на пациентите, но там има и по-тежки случаи. - Предвижда ли се като мярка, намаляването на наемите на общопрактикуващи лекари, наели кабинети в ДЦК-та в София? - Този въпрос трбва да се дискутира от гледна точка на това, че много от тези наеми са на 10% от пазарния и са много символични. Но ДКЦ-та отнякъде трябва да имат приход, така че всеки индивидуален случай трябва да се разгледа отделно. Работим със СОС да се търси решение на въпроса, но на много места говорим за наем, далеч под пазарния. - В какви граници, все пак, са тези наеми? - Различно, има на места където плащат по 20 и по 30 лв. тези, които ползват преференцията по Закона, който им дава право на 10% от пазарния наем. Там където е пазарен наем, е около 200 - 300 лв. Официално никой не е преустановявал дейността на лечебните заведения за доболнична помощ. - Във Втора градска болница как функционира обособеното инфекциозно отделение? - Там инфекциозното отделение работи и има трима пациенти с коронавирус от няколко дни. Те са транспортирани от други лечебни заведения. Екипите на Втора градска се грижат за тях. В момента в болницата няма напрежение сред персонала. - В Пета градска болница преди 3 дни имаше двама пациенти с короновирус? - Има развитие за Пета градска болница. По заповед на Столична РЗИ се преустановява приемът на пациенти в болницата. Пациентите, които са извън отделенията под карантина се изписват при приключване на лечебния процес. Медицинският персонал, извън карантинираните до 14 дни, се поставя пак под карантина в домашни условия и се изисква да се направят и да имат два последователни отрицателни теста, за да могат тези медицински работници да се върнат на работа. - Тези, които са били контактни с пациентите с COVID-19 ли? - На практика целият персонал. Това е една предпазна мярка, за да се избегне риска от разпространение от заразата сред медицинския перснола. Затова се изисква два отрицателни теста и тогава могат да се върнат на работа. А пациентите от карантинираните отделения се изписват също след отрицателен тест. Има две карантинирани отделения и медицинският персонал е под домашна карантина за 14 дни. На отделението по пулмология мисля, че днес вече са им излезли вторите отрицателни резултати на медиците. Много важно е, че диализата продължава да работи, защото там имаме много модерно и съвременно отделение, и доста хора правят там редовните си процедури. Трябва да се извърши крайна дезинфекция на лечебната база.    

comment 0
visibility 1072
Старт: НАГ издава електронно разрешителни за строеж

Старт: НАГ издава електронно разрешителни за строеж

Обещаното от главния архитект на София вече е изпълнено. От вчера, 25 март т. г., Направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община издава по електронен път разрешително за строеж. Също така електронно се подава и заявлението от граждани и бизнеса. Заявяването за документа се отнася за строежи 1, 2 и 3 категория, уточняват от НАГ. Новата електронна услуга се отнася за основно застрояване, пристрояване, надстрояване на жилищни и нежилищни сгради за обекти от първа, втора и трета категория и плътни огради, неразделна част от инвестиционния проект.  Заявяването на онлайн услугата става чрез квалифициран електронен подпис, предупреждават от НАГ. На сайта на има публикувано ръководство с подробности и указания за ползването на услугата.   Необходимите документи при подаване на заявлението са: - Документ за собственост (документ, удостоверяващ качеството на възложител) - Виза за проектиране (когато е необходимо) - Копие от одобрения и съгласуван инвестиционен проект. В заявлението се посочва датата на одобрените проекти. Електронната административна услуга може да бъде заявена при налични одобрени инвестиционни проекти. Заявление за одобрение и съгласуване на инвестиционни проекти се подава на гише в деловодството на НАГ на районните администрации на СО: - Оценка за съответствието на инвестиционните проекти със съществените изисквания към строежите, изготвена от съответното лице по чл.142, ал.6 от ЗУТ - Оценка на въздействието върху околната среда, издадено по реда на ЗООС (когато се изисква ОВОС) - Положително становище на органите за пожарна и аварийна безопасност, когато строежът е първа или втора категория или не е придружен от оценка по т. 4. - Предварителни договори с експлоатационните дружества за присъединяване към мрежите на техническата инфраструктура - Специалните разрешителни, изискуеми по специални закони - Пълномощно, когато заявлението се подава от пълномощник - Други Таксата за заявената услуга може да се заплати по банков път по сметката на НАГ: ОБЩИНСКА БАНКА BG49 SOMB 9130 3126 2957 01 BIC: SOMB BGSF В сайта на НАГ има калкулатор, с който може да се изчисли дължимата такса, което ще е улеснение за онлайн плащане.  

comment 0
visibility 400
Милка Христова: Общинското здравеопазване е заплашено от финансов колапс

Милка Христова: Общинското здравеопазване е заплашено от финансов колапс

Общинското здравеопазване е пред финансов колапс и Столична община трябва да гарантира заплащането на персонала в болниците. Това коментира пред Столица.bg заместник-председателят на СОС и на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика Милка Христова. След обявеното извънредно положение и наложената карантина, прекратяването на профилактичните прегледи, спирането на плановите операции, необходимостта от социална изолация, в това число и на хората с хронични заболявания пациенто-потокът в общинските лечебни заведения е намалял почти до 80%. Това обрича общинските болници и ДКЦ на фалит. "В резултат на наложената дълбоко неправилна здравна политика от 2000 година, лечебните заведения функционират като търговски дружества, обясни Милка Христова. "В този смисъл техните приходи се формират почти изцяло от НЗОК, като се заплаща само при извършена дейност, на принципа "парите следват пациента". Тоест, заплатите на работещите в лечебните заведения изобщо не са гарантирани. Същевременно лекарите и медицинските сестри трябва да осигуряват достъпност и да гарантират здравната услуга, което налага да са на разположение в кабинетите си, независимо дали има пациенти или не. Създава се реална ситуация, при която голяма част от общинските болници и ДКЦ ще бъдат във финансова невъзможност да изплатят заплатите на лекарите и на медицинските сестри още в края на настоящия месец март. Мисля, че нито ръководството на Столична община, нито колегите от СОС биха оспорили, че най-важният капитал на общинското здравеопазване е неговият кадрови медицински състав. Този капитал сме длъжни да съхраним, за да гарантираме навременна и качествена медицинска помощ на столичани в съответните райони и квартали, не само по отношение на COVID19, но и във всички останали случаи", коментира Милка Христова. Според Милка Христова, въпросът касае общинското здравеопазване в цялата страна, но докато се намери решение на национално ниво, Столична община, в качеството си на собственик на лечебните заведения, трябва да обезпечи и гарантира заплащането на труда на заетите в общинското здравеопазване. "Необходими са спешни мерки, които да спасят този толкова важен сектор, заяви заместник-председателят на СОС. "Столична община трябва да гарантира и да осигури изплащането на минимални възнаграждения за заетите по трудов договор лекари, медицински сестри и помощен персонал в общинските болници, ДКЦ-та и медицински центрове. Едно от предложенията е заетите на трудов договор лекари да получат по една и половина минимална работна заплата за страната, а сестрите и помощния персонал - по една минимална работна заплата, като средствата ще са за сметка на общинския бюджет. Наред с това е задължително Столична община да осигури централизирано и безвъзмездно - за времето на извънредното положение - зареждане на общинските здравни заведения с дезинфектанти и предпазни средства, които да гарантират безопасността както на персонала, така и на пациентите. В това отношение не бива да има никакви липси", коментира Христова. Заместник-председателят на комисията по здравеопазване в СОС е категорична, че лекарите и медицинските сестри се нуждаят не само от обществено признание и аплодисменти но и от гарантирано заплащане на труда си, който е насочен към най-важното - здравето на хората. Тя припомни, че всички тези мерки бяха предложени от групата на БСП в СОС в официална позиция още на 17-ти март. Милка Христова потвърди, че социалистите в Столичния общински съвет ще подкрепят всички икономически мерки и предложения, които имат за цел да подпомогнат гражданите на столицата и дейността на малкия и среден бизнес, потърпевши от мерките, взети за предотвратяване на масова зараза на населението с COVID19. "Виждаме, че част от нашите предложения от 17-ти март са оценени от кмета Фандъкова и екипа й от ГЕРБ и вече влизат и в техните списъци с мерки, каза Христова. Сред предложенията са намаляване или пълно отпадане на наема, който събират общинските дружества за стопанисваните от тях търговски обекти като сергии и магазини на пазарите, в метростанциите, подлезите и на други места на територията на столицата. "Предложихме и мораториум върху плащането на наеми от граждани, настанени в общински жилища, които са пуснати принудително в неплатен отпуск или са с прекратен трудов договор в резултат от наложените мерки за справяне с епидемията по време на извънредното положение. Вече заявихме, че ще подкрепим предлагания нов гаранционен инструмент в помощ на малкия и среден бизнес в столицата от Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия. Идеята на този инструмент е Фондът да издава гаранции пред банки по кредити на малки и средни предприятия (МСП) от Столична община, чиято дейност е засегната от извънредното положение и които изпитват недостиг на оборотни средства. Ще настояваме обаче, да бъде изработена специална методика с ясни и прецизни критерии по отношение подбора на малките и средни предприятия, които ще бъдат подпомагани от Фонда. Считаме, че водещ трябва да бъде социалният аспект на критериите - запазване на работните места, изплащане на трудови възнаграждения и други", коментира зам.-председателят на СОС.

comment 0
visibility 4073
COVID-19 ще засегне 86 000 от работещите в София

COVID-19 ще засегне 86 000 от работещите в София

Засегнатите от епидемията от COVID-19 ще засегне около 86 000 работещи в София. Всички те ще трябва да се справят с последиците от извънредното положение, въведено на 13 март т. г. 86 000 ще се сблъскат с моменталния ефект от липсата на доход и работа. Това сочи доклад на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестици (СОАПИ), сектор "Дигитализация" на Столична община. Ударът ще е и върху доходите и заетостта на всички 650 000 работещи в столицата, но ще е различен в зависимост от сектора, в който те работят. Сред засегнатите не се включват служителите, които в момента работят от вкъщи. Те също ще усетят последиците, но нямат бърза загуба на доход. Временен икономически съвет ще работи върху мерки за подкрепа на бизнеса в СофияНай-тежко ще е положението в ресторантьорски и хотелиерския бизнес. Там са наети 35 хиляди души. Силно засегнати ще бъдат хората в областта на културата и спорт, където работят около 10 хиляди души. В доклада се прогнозира 80% удар върху хотели и ресторанти, култура и спорт; 20% удар върху търговия и транспорт, само върху половината от транспорта, без БДЖ, пощи и т.н. и операции с недвижими имоти и 10% удар върху промишленост и строителство. Средно засегнати работници ще има в преработващата промишленост, строителството, търговията и транспорта. Средно по 187 безработни дневно - с 34 повече, се регистрират в София„Промишлеността все още работи, но прекъсването на веригите на доставки, както и общото свиване на търсенето на големите експортни пазари ще има негативен ефект през 2020 г. В строителството ударът също не е толкова силен, тъй като работата по обектите не е забранена. По-сериозен е ударът върху търговията със стоки, различни от хранителни. Търговията с луксозни стоки е най-засегната“, сочи анализ в доклада. Мерките, разбира се, ще се отразят и в градския транспорт. Въпреки че там се работи със същия интензитет, приходите намаляват заради намаленият брой на ползвателите. Анализ посочва, че по-слабо засегнати ще са хората в сферите на:- електроенергия и води, отпадъци - 23 хил. наети. Слаб краткосрочен ефект.- ИКТ - 77 хил. наети. Не се очаква много силен удар в краткосрочен план.- Професионални дейности - 47 хил. наети. Ударът е по-мек, поради работа от вкъщи.- Здравеопазване и социална работа - 27 хил. наети. Повече работа в краткосрочен план.- Административни дейности - 66 хил. наети. Ударът е по-мек, поради работа от вкъщи. София е с най-добрия пазар на труда в България и безработицата пада под 2% , а заетостта е около 80% за хората в активна възраст към края на 2019 г. Съчетано с големия брой свободни работни места и повишеното търсене на труд, особено във високотехнологичния сектор, столицата има относително голяма възможност да поеме новосъздадената в рамките на кризата безработица, пише в доклада. От особена важност в месеците след края на извъндредното положение се очаква да бъдат програмите за преквалификация и институциите за обучение на възрастни.

comment 0
visibility 963
Столичната община в партньорство със SAP България създаде единна информацио

Столичната община в партньорство със SAP България създаде единна информационна система по ...

На сайта на Столичната община вече е активна новата единна информационна точка по въпросите за COVID-19. Системата е изградена с безвъзмездното съдействие на софийския офис на SAP България, филиал на световния софтуерен лидер SAP SE у нас.   Платформата е достъпна през страницата за COVID-19 на Столичната община на адрес https://www.sofia.bg/covid-19 и предоставя за гражданите кратка, точна и актуална информация по основните въпроси – какво да правим ако имаме съмнения, че сме били в контакт със заразени лица, какво да правим ако сме възрастни или трудноподвижни хора, какво да правим ако имаме деца, ако скоро сме се завърнали от чужбина и др.   Системата е интерактивна, с лесна навигация води ползвателя до конкретния казус, от който се интересува, а информацията се обновява постоянно. Целта ѝ е да предоставя най-актуалната и полезна информация на едно място, без да се налага гражданите да посещават различни страници на различни институции. В допълнение, единната информационна точка улеснява събирането на обратна връзка относно проблемите на столичани, от какво се вълнуват и какви затруднения изпитват, а доброволци и дарители могат да заявят възможностите си за оказване на съдействие.   Технологията е предоставена по инициатива на екипа на SAP България в София, които се свързаха с новосъздаденото в Столичната община звено по Дигитализация, иновации и икономическо развитие (Innovative Sofia), за да предложат безвъзмездно внедряване на софтуерното си приложение.     От началото на извънредното положение редица столични технологични компании активно предлагат идеи и готови за прилагане решения в помощ на гражданите и на управлението на града в кризисната ситуация.   Столичният кмет Йорданка Фандъкова и екипите на Innovative Sofia и Invest Sofia изказват огромна благодарност към стартъп и IT компаниите в София за готовността им да помогнат с решения за града.  

comment 0
visibility 529
Коронавирусът отмени пролетното почистване в Столична община

Коронавирусът отмени пролетното почистване в Столична община

Две събития в Столична община са отменени заради въведените мерки срещу заразата от COVID-19, съобщиха от Столичен инспекторат. Едното е традиционната кампания по пролетното почистване. Стартът й бе плануван за днес, Благовещение, 25 март и трябваше да продължи до 30 април. Предвидени бяха различни инициативи на два етапа на територията на Столична община. Както вече съобщихме другото събитие, предвидено за 28 март посветено на Часът на Земята, също се отменя. Мобилният пункт за опасни отпадъци от домакинствата, който се планираше да бъде разположен на паркинга пред Столичния инспекторат на ул. "Париж" № 5 от 08.30 до 14.30, също няма да проведе своята активност.

comment 0
visibility 1454
Борис Бонев се изолирал, след като съветник на СОС е с COVID-19

Борис Бонев се изолирал, след като съветник на СОС е с COVID-19

Нямам симптоми и не съм правил тест за коронавирус. Наложил съм си карантина. Това каза единственият независим общински съветник в СОС Борис Бонев пред Нова телевизия. Изолацията той си наложил, след като вчера се разбра, че общинският съветник Анна Стойкова е заразена с COVID-19 и е приета за лечение във ВМА. Бонев засега не знае кога ще заработи СОС и заяви, че Законът за местно самоправление не позволява да се работи дистанционно, защото трябва да се гласува. Ако това продължи с месеци извънредното положение, не означава, че СОС няма да работи, коментира Борис Бонев. Според него кризата в момента трябва да се превърне в катализатор за електронизацията на Столична община и СОС. "Сега трябва да се намери по-голяма зала и СОС да работи дори и в криза с голямо разстояние между съветниците, с дезинфектанти и да се мери температурата. Нямам информация кога сме на работа", каза независимят общински съветник. Той призова днес кметът на София Йорданка Фандъкова спешно да се преразгледат проектите и приоритетите на София за тази и следващата година. Според Бонев, здравната криза със сигурност ще доведе до тежки икономически последствия, а парите, с които София разполага, драстично ще намалеят. "Сега повече от всякога е важно всеки наличен лев да бъде инвестиран ефективно, прозрачно и да носи добавена стойност", казва Бонев. Той и от Спаси София предлагат преразглеждане и спиране на част от проектите, които не са жизнено необходими за града.  Според него не трябва да се пренареждат павета по улиците Цар Шишман и 6-ти септември и площадите Св. Ал. Невски и Народно събрание. Тези ремонти ще струват на Столична община 27 млн. лв., а настилките и сега били в добро състояние. Той предлага тези средства да бъдат пренасочени към изграждане на дълго отлагани и жизнено необходими за софиянци проекти, като довършването на ринговия бул. Тодор Каблешков.

comment 0
visibility 924
Кметът на "Изгрев": Всичко извън жестоки мерки срещу COVID19 би било игра н

Кметът на "Изгрев": Всичко извън жестоки мерки срещу COVID19 би било игра на руска рулетка...

Всичко извън жестоки мерки срещу COVID19 би било игра на руска рулетка с човешки животи. Това каза кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев по повод извънредното положение в страната и все по-сериозните ограничения за гражданите с цел да бъде предотвратено масовото разпространение на коронавируса. "Смятам, че взетите превантивни мерки бяха необходими. За съжаление, голяма част от гражданите не се съобразяват с изискванията на Националния кризисен щаб и на Столична община. Това не е добре, коментира д-р Делян Георгиев, който преди да бъде избран за кмет на район "Изгрев" миналата есен беше началник на смяна в Центъра за спешна медицинска помощ в София. Лекарят е категоричен, че за да бъде овладяна тази пандемия трябва да спазваме стриктна дисциплина и да се съобразим с изискванията за изолация. "Светът няма да бъде същият. Неолибералният модел се доказа като не работещ, а предстоящата тежка икономическа криза ще сложи край на това развитие на обществото в световен мащаб", добави кметът на "Изгрев". Според д-р Делян Георгиев ужасяващият пример на Италия, а преди това и на Китай, не бива да бъде забравян нито за миг, за да не го допуснем и тук. "Бих искал да попитам кое е по-важно за нас като общество – да спасим човешкия живот или да запазим работните места? Като лекар за мен най-важни са животът и здравето на хората в България, коментира той. - Ако не бъдем отговорни граждани и не спазваме наложените мерки, последиците може да бъдат катастрофални. Сега е моментът да успеем заедно, като сплотено общество, да преминем през тази тежка здравна криза с възможно най-малко загубени човешки животи. Пандемията може да има изключително тежки последици за наши близки, познати, съседи, за всеки човек. Загубите от една икономическа криза се наваксват, загубеният човешки живот никога не може да бъде възстановен". Д-р Георгиев е категоричен, че ако допуснем в България пандемията да се развие с такива мащаби, като в Италия, последствията ще са най-малко два пъти по жестоки. "Ние не сме подготвени от гледна точка на леглова база, медицински персонал, вирусолози и нещата при нас може тотално да излязат извън контрол. Единствено мерките, наложени от държавата, макар и непопулярни, са някакъв добър вариант за частична превенция, коментира кметът на "Изгрев". - Има обаче още какво да се желае в посока на мерките. Със сигурност няма правителство, което да е щастливо от въвеждането на крути мерки с ограничаване на свободата на движение и личностната свобода на гражданите, но това на този етап е нещо. Защото можеше дори и това да не се случи. Да, взетите мерки са добро начало. Но, според мен, те трябва да бъдат още по-стриктни и твърди по отношение на ограничаването на свободното движение на гражданите. Слабостите са в осъществяването на контрола. Органите на реда трябва да са по-активни. Една част от гражданите не се съобразяват с въведените разпоредби. Все още има хора, на които не им се вярва какво може да се случи. Бих ги посъветвал много сериозно да слушат експертите и онова, което казват от Националния кризисен щаб. Там са хората, които знаят най-добре какво би било развитието на тази пандемия. Ние сме още в началото на заболеваемостта, трябва да сме наясно с това и сами да си налагаме контрол, за да помогнем за цялостното справяне с пандемията". Според д-р Делян Георгиев всеки трябва да си дава ясна сметка какво се случва не само в България, но и в света, и да бъде много внимателен. "Солидарността в подобна криза е изключително важна, коментира той. - Всяка държава взима мерки, които смята, че са добри за нея. В Холандия решиха да оставят хората да изградят естествен имунитет на вируса. На мен това ми се струва като игра на руска рулетка с човешки животи. Поемат рискове, които са абсолютно неоправдани. При развитие и бум на епидемията в страната им, няма да могат да овладеят ситуацията. Дори те няма да могат! Холандците са известни със свободолюбието и либералните правила, по които живеят, но това не винаги е добро решение. Виждаме какво прави и Виктор Орбан в Унгария. Там не мислят като в Холандия. Аз по-скоро съм привърженик на мерките на Орбан срещу вируса, отколкото на свободното преболедуване на гражданите, което е неконтролируем процес. Излезе ли от контрол подобна ситуация, изобщо не съм оптимист за Холандия. С времето вероятно ще се справят, но ще бъде на изключително висока цена. А цената винаги е от значение. От огромно значение е какво ще платим в човешки животи, за да стигнем от точка А до точка Б в развитието на нашата цивилизация".

comment 0
visibility 8072
От 25 март: От 6 на 4.30 минути се намалява интервалът на влаковете в софий

От 25 март: От 6 на 4.30 минути се намалява интервалът на влаковете в софийското метро

Интервалът на движение на влаковете в софийското метро по най-натоварените линии се намалява на 4.30 минути в пиковите часове. Това съобщи Ангел Джоргов от "Метрополитен" пред Нова телевизиая. В момента в натоварените часове влаковете се движат са на 6 минути. Разписанието бе променено, след като в края на миналата седмица пътниците намаляха  7 пъти, каза представителят на общинското дружество. Промяната се направи по нареждане на кмета на София Йорданка Фандъкова заради мерките срещу COVID-19. От утре сутринта влаковете ще се движат на 4 минути и 30 секунди, каза Джоргов. Целта е във вагоните да има по-малко пътници, за да са на по-голямо разстояние в пиковите часове. "Следим постоянно намаляване и увеличаване на пътниците и искаме да осигурим надежден и безопасен транспорт", каза Джоргов. В метрото постоянно се дезинфекцират подовете, стълбите, парапети и това се прави по няколко пъти на ден. Вечер задължително основно се обработват влакове и метростанции с повече дезифектанти и вода. Джоргов обясни, че не е лесно да се променят интервалите и сега за намаляването на 4 минути и 30 секунди се изработва изцяло нов график. Препоръчва се пътниците в метрото да са с предпазни средства - маски или шалове на лицето, за да не се разпространява заразата от коронвирус.

comment 0
visibility 542
В София са обработени улици и булеварди срещу заледяване

В София са обработени улици и булеварди срещу заледяване

През деня в София над 150 снегопочистващи машини са направили обработки със смеси срещу заледяване на улици и булеварди, по които се движи градския транспорт, общински пътища, основни улици в квартали. Обработени са частично и вътрешно-квартални улици.  Това съобщиха от Столична община. Въпреки спирането на градския транспорт и движението с автомобили към планината е извършено опесъчаване в природен парк „Витоша“, на пътищата „Драгалевци - Алеко“ и „Бояна – Златни мостове“. В момента градският транспорт се движи по обичайните си маршрути при зимни условия и по график. От общината напомнят на шофьорите да използват автомобилите си само оборудвани за движение при зимни условия и да карат със съобразена скорост.