"Колкина дупка" край Своге е най-дълбоката и най-дългата пещера в България (ВДИЕО)

"Колкина дупка" край Своге е най-дълбоката и най-дългата пещера в България

Снимка: youtube.com

България вече има нова и най-дълга пещера, която е и най-дълбока, освен това. Това е новооткритата "Колкина дупка" край Своге, това разкри пред Радио София Цветан Паров, спелеолог и магистър по аерокосмическо инженерство, докторант в Института за космически изследвания и технологии към БАН.

"Колкина дупка" е най-дълбоката и най-дългата пещера в момента в България. Тя е с дълбочина около 543 метра картирани и повече от 19 километра, които също са нанесени на карта, но има и много километри, които не са известни", посочи той.

За разлика от върха, който можеш да видиш отдалече и знаеш, че неговата височина е фиксирана и не се променя, пещерите крият ревниво своите параметри, своята дължина, своята дълбочина. Необходими са изключително много експедиции, които да ги проучват с различна цел и това не е постижение само на един човек или клуб, разказа спелеологът.

Той допълни, че най-деен по отношение на "Колкина дупка" е пещерен клуб "Под ръба" с. Церово, доайен в изследванията й, с най-много експедиции и постижения. Интересен факт е, че проучванията върху тази пещера продължават от 40 години насам.

Тя се намира в Понор планина, Западна Стара Планина. Събира изключително много подземни реки и е на 3 етажа с 3 подземни лагера. За да се стигне от входа до най-крайната точка са необходими понякога 2-3 дни. Населена е с прилепни колонии.

Как се отразяват експедициите в пещерите върху човешкия организъм?

"Ти зависиш от храната, която си си занесъл, а междуврменно малко ти се обърква циркадния ритъм. Някъде бях чел, че пещерите са прозорците, през които човек наднича в подземния свят. В пещерата след няколко дневен престой се установява, че си трудоспособен 20 – 25 часа и 10 часа спиш", каза още Цветан Паров.

Всичко, което може да се срещне в една пещера се среща в "Колкина дупка", твърди спелеологът.

Източник: Радио София

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Летище София инвестира над 20 млн. лв. в нова система за багаж...

Договор за изцяло нова система за обработка на багажа (BHS) подписаха през миналата седмица изпълнителният директор на Л...

Прочети още keyboard_arrow_right