Начална страница / Събития и свободно време / Документална изложба по случай 75 години от спасяването на българските евреи

Документална изложба по случай 75 години от спасяването на българските евреи

„75 години от спасяването на българските евреи” в Столична библиотека и среща разговор с изтъкнатия изследовател на съдбата на евреите през Втората световна война Самуил Ардити.

В Мраморно фоайе на Столична библиотека на 8 март 2018 г. от 18.00 часа ще се открие документална изложба под наслов „75 години от спасяването на българските евреи“. Тя е организирана от Българо-еврейски научен институт и Столична библиотека.

Във временната експозиция ще бъдат представени интересни документи и писма, които принадлежали на известни еврейски фамилии от България, от края на ХІХ и началото на ХХ век и са били в основата на развитието на индустрията в България. Писмата и документите са част от колекцията на Драгомир Загорски. Колекцията му е получавала награди много пъти в Израел и САЩ. От личната колекция на инж. Георги Мъндев ще бъдат експонирани непоказвани досега у нас оригинални ръкописи на Екзарх Стефан. Освен тях в изложбата ще бъдат показани и ценни книги от личната библиотека на Самуил Ардити, автентичният „Възпоменателен албум“ (частен архив). От фонда на Столична библиотека ще бъдат представени редки издания като посветеният на участвалите във войните български евреи сборник „Изпълнен отечествен дълг” (1939), „Какво казах на българските евреи за войната и българското еврейство” от Иван Строгов (1944), „Българската общественост за расизма и антисемитизма” от Буко Пити (1937 г.) с възгледите на известни български държавници, учени, културни дейци. Сред тях са Андрей Ляпчев, Александър Малинов, Никола Мушанов, Атанас Буров, проф. д-р Асен Златаров, Кръстю Сарафов, Елин Пелин и др.

По време на паметната вечер ще бъде и срещата-разговор с известния общественик и изследовател, проучвал съдбата на евреите по време на Втората световна война Самуил Ардити.

Той е роден през 1935 г. в София. Самуил Ардити е потомък на стар русенски еврейски род и племенник на получилия през 1981 г. Нобелова награда за литература (като австрийски писател, но роден в Русе) Елиас Канети. Ардити през 1949 г. емигрира със семейството си в Израел. Завършва Техническия университет в Хайфа през 1960 г. Написал е книгите „Спомени от годините на Холокоста – 1940 – 1943“, която е от пет части и „Човекът, който изигра Хитлер: Цар Борис III – гонител или приятел на българските евреи“. От всички български евреи той е най-дългогодишният представител в Кнесета. През 2010 г. получава най-високото почетно отличие на Министерството на външните работи на България „Златна лаврова клонка“, за приноса му в приятелските отношения с Израел.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Националният военноисторически музей с ден на отворените врати за празника на Независимостта

Днес, 22 септември, Националният военноисторически музей ще отбележи Деня на независимостта с Ден на отворените …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *