След 2 месеца сън мечокът Тони от столичния зоопарк се радва на пролетта (СНИМКИ/ВИДЕО)

photo_library
 • След два месеца зимен сън мечокът Тони от столичния зоопарк посреща посетит

  Снимка: Зоологическа градина - София, Марио Александров

 • След два месеца зимен сън мечокът Тони от столичния зоопарк посреща посетит

  Снимка: Зоологическа градина - София, Марио Александров

Кафявият мечок Тони от Софийския зоопарк се събуди от продължителен зимен сън и вече се радва на пролетта и на слънчевите лъчи, съобщават от зоопарка.

Животното е било неактивно около два месеца. Със затоплянето на времето обаче той е излязъл навън, за да се поразходи и вече се радва на вниманието на посетителите.

„За втора поредна година следим поведението на кафявия мечок Тони през зимните месеци в неговата бърлога. Това става с помощта на специална камера (фотокапан) инсталирана на тавана на вътрешното му помещение. Наблюдението е част от научен проект, който изследва поведението на мечките по време на зимния сън“, посочват от Софийския зоопарк.

Зоологическа градина – София сътрудничи на екип от учени от Биологически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски” и ИБЕИ-БАН, който работи по проекта „Комплексни генетични и етологични изследвания за дългосрочно in situ и ex situ опазване на кафявата мечка, Ursus arctos” финансиран от Фонд „Научни изследвания“ на МОН. 

Основните цели на проекта са да разшири познанията за биологията, екологията и поведението на кафявата мечка в България. Получените резултати ще позволят да се отговори на въпроси относно популационна принадлежност на мечките на затворено и поведението на индивидите по време на критичния период на зимния сън.

„Зоологическа градина-София традиционно си сътрудници със Софийския университет, като съдейства за различни научни изследвания и за провеждане на практики на студенти от Биологическия факултет. Зоологическите градини са важно място за провеждане на задълбочени и системни научни изследвания върху поведението и биологията на животните, с което допринасят за опазване на биоразнообразието“, допълват от зоопарка.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефан Вълдобрев и Иван Лечев един срещу друг в новия епизод на „......

Две от емблематичните лица на „Обичайните заподозрени“ – Стефан Вълдобрев и Иван Лечев ще се изправят ...

Прочети още keyboard_arrow_right