Столичният зоопарк участва в програма за опазване на застрашените видове

Столичният зоопарк участва в програма за опазване на застрашените видове

Снимка: Столичен зоопарк, Христина Филипова

Софийският зоопарк участва в Европейската програма за застрашени видове (ЕEP) на международната организация ЕАЗА (European Association of Zoos and Aquaria). Столичната градина е горд притежател на два снежни леопарда, съобщават от зоопарка.

Главна цел на програмата е размножаването и управлението на редки и застрашени видове в зоологическите градини и спомагане за възстановяването на техните популации в природата.

„Надяваме се нашите снежни леопарди да имат поколение в бъдеще“, посочват от зоопарка.

Снежният леопард обитава скалистите планини на средна Азия, като 60% от популацията му се намира в Китай. Заради потайната им природа тези големи котки са наричани от местното население още „призрачни“.

„Извадени са oт cпиcъкa нa зacтрaшeнитe видoвe на IUСN през 2017 и в момента статусът им е уязвим, но това далеч не означава, че броят им нараства“, поясняват от софийския зоопарк.

Най-големите заплахи за снежните леопарди са урбанизацията, бракониерството, добивът на изкопаеми горива, фрагментацията на местообитанията им, климатичните промени и други. Поради все по-големите трудности, които животните срещат по време на лов, те често нападат и добитъка на местното население. Много организации работят за опазване на снежния леопард и застрашените му екосистеми, чрез различни изследвания, проекти и провеждане на международни форуми. Работи се усилено и в помощ на местните жители.

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

14-годишната Жени Кринчева от София със супер успех на "On the mu......

Талантливата 14-годишната Жени Кринчева постигна супер успех в международния музикален конкурс  конкурс "On th...

Прочети още keyboard_arrow_right