Първата образователна "ескейп стая" отвори врати в столичния Природонаучен музей

-

Снимка: Facebook

Първата образователна "ескейп стая" у нас е създадена в партньорство между Българска фондация "Биоразнообразие" и Националния природонаучен музей при БАН. За приключението разказа пред БНР асистент Ния Тошкова от музея.

"Откриха забравената лаборатория на д-р Ирма Желязкова, поместена в подземията на Националния природонаучен музей при БАН. Д-р Ирма Желязкова изчезва безследно през 1980 г. в Тихия океан по време на проучванията си. Фокус на изследванията ѝ са били изчезващите вследствие от промяна в климата видове". Това е началото на историята, която ни въвежда в играта. В стаята влиза отбор от 2 до 5 човека, които имат обща мисия и в рамките на 70 минути трябва да се справят с всички пъзели и задачи, за да избягат от "стаята". През цялото време играта се наблюдава от специалист, който при нужда помага и насочва играчите.

"През цялото време те слушат аудио дневника на този изкуствен образ на учен, защото такъв учен не е съществувал - това е образът на д-р Ирма Желязкова - това е събирателен образ на много учени и изследователи, които са се занимавали и се занимават с климатичните промени и как това се отразява на биоразнообразието. Много различни елементи сме включили. Комбинацията от много различни проблеми правят всеки един от тях по-голям. Проблемите са трудни за представяне в игрови и забавен елемент, но има неща, които реално можем да постигнем", разказа Ния Тошкова.

По думите ѝ в приключението могат да се включват и деца. Някои загадки интуитивно дори са по-лесни за деца, отколкото за възрастни, подчерта тя.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Над 12 000 ученици на Софийския фестивал на науката...

Над 12 000 ученици ще посетят Софийския фестивал на науката, който беше открит вчера, 9 май, в София Тех Парк от министъ...

Прочети още keyboard_arrow_right