Фасадата на столичните Централни хали е възстановена, подът ще е с плочки в нео-ренесансов стил

photo_library
 • Фасадата на столичните Централни хали е възстановена, подът ще е с плочки в

  Снимка: Столица.bg

 • Фасадата на столичните Централни хали е възстановена, подът ще е с плочки в

  Снимка: Столица.bg

 • Фасадата на столичните Централни хали е възстановена, подът ще е с плочки в

  Снимка: Столица.bg

 • Фасадата на столичните Централни хали е възстановена, подът ще е с плочки в

  Снимка: Столица.bg

 • Фасадата на столичните Централни хали е възстановена, подът ще е с плочки в

  Снимка: Столица.bg

Фонтан от зелен мрамор ще краси вътрешността, 50 родни производители на храни ще бъдат сертифицирани по Global G.A.P.

Във финалната фаза е възстановяването на фасадата на емблематичната за София сграда на Централни хали. Вече са завършените лицето, откъм "Мария Луиза", отзад, откъм "Вашингтон" и към "Екзарх Йосив". Продължават довършителните работи по външната част на сградата откъм "Пиротска", видя Столица.bg.

Някой от обновените елементи на покрива вече са потъмняли и почернели, но при вероятно отново ще бъдат освежени преди откриването. По първоначална информация откриването на сградата ще бъде през пролетта - май 2024 ч.

По сградата вече има и щети, резултат на вандали, видя Столица.bg. По ул. Екзарх Йосиф има изкъртен нов улук и водата се излива върху краката на пешеходците. Сградата на Централни хали е собственост на Кауфланд България, от дружеството обещаха да възстановят обекта, включително и часовника в сградата. 

Днес Кауфланд представи свършеното до момента по възстановяването и реставрирането на Централните хали. Преди повече от година, октомври 2022, беше даден старт на реконструкцията, а реалните строителни дейности са започнали преди половин година, каза Иван Чернев, изпълнителен директор на веригата.

Той направи представяне с видео на продължаващото обновяването на сградата пред журналисти днес в РИМ-София в Централна баня.

"Не можем да влезем в халите, тъй като е строителен обект", каза Чернев, притеснен за журналистите, че за първи път ще влязат в строителен обект.

Kaufland България стартира проекта си за над 50 млн. лв. за възстановяване на столичните Централни хали

"Възстановен е пълният обем на основната зала, който възвръща величието на сградата. Две от фасадите са почистени с материали, използвани за консервация на египетски гробници. Полагат се близо 3000 кв.м плочи в нео-ренесансов стил по пода на Халите. Фонтан от зелен мрамор ще краси вътрешността", съобщиха от ръководството на дружеството собственик на сградата.

Ремонтът на столичните централни хали приключва през пролетта на 2024 г.

Столица.bg провери как върви ремонтът и в големия салон на Централни хали и към момента е възстановен пълният обем на вътрешността на основната зала. Премахнати са павилионите и терасите, несъответстващи на оригиналния проект на инж. Наум Торбов. Към момента се полагат близо 3000 кв.м подови плочки, след проведено обширно проучване за оформлението на подобни сгради от епохата.

Извършени са цялостна подмяна и възстановяване на покрива и освежаване на характерната метална конструкция, изработена в леярните на Густав Айфел през 1909г. Проведена е реставрация и на двата часовника и е поръчан за изработка фонтан от зелен мрамор, който се изработва по оригиналните проекти на сградата от началото на 20-ти век.

„Възстановяването на автентичния вид и предназначение на този паметник на културата, е една от най-мащабните инициативи, реализирани от нашата компания. Дейностите се извършват в абсолютен детайл и при безкомпромисно качество. За всяко отделно мероприятие се изготвя експертиза от доказани специалисти, провеждат се лабораторни и теренни изследвания на съществуващата ситуация, използват се най-модерните техники и се поръчват най-подходящите материали“, обясни изпълнителният директор Иван Чернев.

Експертен съвет на МК реши: Централни хали в София стават супермаркет на чужда верига

В предстоящите месеци ключовите ремонтни дейности ще са свързани приоритетно с възстановяване и социализация на археологическите останки и крепостната стена на ниво сутерен и изграждане на „Интерактивна зона за археология и история“.

След финализиране на ремонтните дейности, над 170 български доставчици на основни категории храни като месо и колбаси, риба, хляб, млечни продукти, плодове и зеленчуци, ще бъдат част от презназначението и функционирането на възстановените Централни хали.

Близо 50 български производители на плодове и зеленчуци ще представят стоката си в Халите. Продукцията на всеки един от тях ще трябва да бъде сертифицирана по програмата Global G.A.P. - независима световна система за добри земеделски практики. Сиртифицирането гаантира, че производството на плодове и зеленчуци отговаря на най-високите стандарти за хигиена, опазване на околната среда и безопасност на работа.

В непосредствена близост до археологическото наследство на Централни хали, в сградата ще отвори врати и най-голямата книжарница за детски книги в страната с над 10 000 заглавия. На сутеренното ниво ще бъде обособено и пространство за културни и социално-значими събития.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Велики оферти за 5G смартфони от Vivacom...

През април Vivacom предлага 6 страхотни 5G смартфона на атрактивни цени, започващи от 1,98 лева на месец на лизинг за 24...

Прочети още keyboard_arrow_right