"Топлофикация София" с първи успешни сделки на газовата борса

газова борса

Снимка: Столица.bg

„Топлофикация София“ ЕАД реализира успешно първите си сделки за покупка на природен газ чрез платформата за търговия на „Газов хъб Балкан“ ЕАД. Количествата природен газ, закупени днес, 11.02.2020 г. са на цена от 38.60 лв. / MWh., която е с над 12% по-ниска от цената за продажба от обществения доставчик,  одобрена от КЕВР. Освен това, доставката ще бъде при условията на разсрочено плащане, съобщават от дружеството. 
 
Сделките, реализирани на 10 и 11.02.2020 г., са успешни, както за „Топлофикация София“ ЕАД, така и за „Газов хъб Балкан“ ЕАД и са красноречиво доказателство за възможностите, които либерализираният и конкурентен пазар на природен газ предоставя на участниците в него, както и на крайните потребители. 
 
Количествата, които дружеството ще закупува занапред в платформата, ще се увеличават прогресивно до достигане на минимум 50% от ползваните обеми в рамките на тази и следващата календарна година. Дружеството ще се стреми към по-добри търговски условия, изразени в заплащане на закупеното количество газ разсрочено в рамките на 90 дни. 
 
От скоро столичната Топлофикация търгува и на енергийната борса. Това е доказателство, че дружеството е конкурентноспособно и работи напълно прозрачно, изцяло в интерес на потребителите. 
 
Излизането на газовата борса на „Топлофикация София“ ЕАД - един от най-големите консуматори на природен газ в страната е от ключово значение за успешното развитие на платформата на „Газов хъб Балкан“ ЕАД. 
 
Едва месец след старта си, „Газов хъб Балкан“ ЕАД вече има регистрирани 24 пазарни участници, сред които и най-голямото отоплително дружество на Балканския полуостров. Това е ясен сигнал за силен пазарен интерес към същинската борсова търговия, гарантираща условията на  равнопоставеност, прозрачност и надеждност и стимулираща либерализацията на пазара на природен газ в страната. 
 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Искате ли във Вашия квартал зелена зона?
 • Да, вече има. (6%, 27 Гласове)
 • Да, искам защото ще има ред. (38%, 165 Гласове)
 • Не, длъжни са да ни осигурят паркомясто. (30%, 127 Гласове)
 • Не и така си е добре. (24%, 104 Гласове)
 • Нямам мнение (1%, 6 Гласове)
Общо гласували: 429 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Чартърен полет ще свързва Истанбул,София и Подгорица...

Директен чартърен полет ще свързва Истанбул, София и Подгорица. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов и...

Прочети още keyboard_arrow_right