Новини от Ани Ефремова

comment 0
visibility 1277
Успешни трансплантации във ВМА и "Александровска",органите са на 15-годишен

Успешни трансплантации във ВМА и "Александровска"

15-годишно момче от Пловдив, изпаднало в мозъчна смърт, даде шанс за втори живот на петима, съобщават от Здравното министерство. Успешна чернодробна трансплантация е направена от екип на Военномедицинска академия. Реципиент е 44-годишен мъж с остър медикаментозен токсичен хепатит. Екип на „Александровска“ болница пък е извършил две успешни бъбречни трансплантации, като реципиенти са двама мъже - на 46 и на 56 години.   Спешна трансплантация на черен дроб във ВМА спаси 44-годишен мъжТрите трансплантации станаха възможни след донорска ситуация, реализирана на 27 юли от екипа на болница „Свети Георги“, гр. Пловдив. Донор е 15-годишното момче.    Белият дроб и сърцето на младежа са предоставени по линия на Евротрансплант. Експлантацията на органите е извършена в УМБАЛ „Свети Георги“ от немски екипи от Мюнхен и Берлин.   Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ изказват към близките на починалото момче своите съболезнования и благодарност за хуманното решение да дарят неговите органи и по този начин да дадат шанс за живот на нуждаещи се от трансплантация граждани.  

comment 0
visibility 409
За София и страната: Ясно е третото класиране за прием след седми клас

За София и страната: Ясно е третото класиране за прием след седми клас

Вече са ясни резултатите от третото класиране за прием след седми клас за София и страната. Кандидат-гимназистите могат да ги проверят на priem.mon.bg с помощта на входящия си номер и код за достъп, информират от "Монитор".    На третия етап от приема учениците пренареждаха своите желания спрямо останалите свободни места.    Класираните ученици трябва да се запишат до утре, 30 юли, включително. В противен случай мястото им ще бъде обявено за свободно.   

comment 0
visibility 165
Вандализъм в центъра на София: Счупиха контейнер за текстилни отпадъци до "

Вандализъм: Счупиха контейнер за текстилни отпадъци до "Лъвов мост"

Вандали са счупили  контейнер за текстилни отпадъци на пл. "Лъвов мост". Заради това се е наложило от фирмата да го приберат за ремонт, съобщават от Столичен инспекторат. Временно до възстановяването му, гражданите могат ползват този в близост, на бул. "Сливница" № 182,  до Професионалната гимназия по туризъм, както и всички останали на територията на столицата.   От Инспектората напомнят, че събраните от контейнерите отпадъци се транспортират от специализираните компании за третиране на текстилни отпадъци до техните площадки, на които се извършва сортиране.    

Реклама
comment 0
visibility 172
Полицията в Самоков задържа шофьор, седнал зад волана след амфетамини

Полицията в Самоков задържа шофьор, седнал зад волана след амфетамин

Полицията в Самоков задържа 28-годишен шофьор, седнал зад волана след употреба на амфетамин. Нарушителят е задържан за до 24 часа и срещу него е образувано бързо производство за извършено престъпление, съобщават от ОДМВР- София. Минути преди 1 часа тази нощ, на ул. „Македония“, автопатрул предприел проверка на лек автомобил „Ауди“, управляван от жител на с. Радуил. 28-годишният водач бил тестван за употреба на алкохол, наркотични и упойващи вещества, при което в пробата му било отчетено наличие на амфетамин.  

comment 0
visibility 381
За второто тримесечие на тази година близо 10 хиляди имотни сделки в София

За второто тримесечие на тази година близо 10 хиляди имотни сделки в София са вписани

Близо 10 хил. (9736) са вписаните имотни сделки в столицата през второто тримесечие на тази година. Броят им отново достигна 13-годишен връх, както и през първото тримесечие. Вписаните сделки между април и юни растат двуцифрено (с 27%) и спрямо второто тримесечие на 2019 г., която беше силна за имотния пазар у нас, сочат данни на Агенцията по вписванията, цитирани от "Монитор".   Това е най-големият им брой за второто тримесечие от 2008 г. насам и представлява ръст с 53,3% спрямо същия период на миналата година, когато имотният пазар в столицата и страната замръзна заради блокадата за овладяване на разпространението на коронавируса.   В статистиката на Агенцията по вписванията влизат сделки с всякакви имоти – офиси, складове, терени, а не само жилища. Агенцията не публикува разбивка за броя сделки с отделните класове имоти. За първото полугодие в София са вписани близо 16 500 сделки, като се отчитат двуцифрени ръстове не само спрямо 2020, но и спрямо 2019 г. от съответно 41% и 23,3%.  

comment 0
visibility 218
Здравното министерство: Първенец по поставени първи дози ваксини е София

Здравното министерство: Първенец по поставени първи дози ваксини остава София

В последните три дни се наблюдава устойчив ръст във ваксинационния процес. Първенец по брой поставени първи дози остава София, съобщават от Министерството на здравеопазването.  Към 28 юли 2021 година в столицата са сложени 1591 първи дози от ваксините срещу COVID-19. Следват Пловдив, Бургас и Варна. В последните три дни нарастване в броя поставени първи дози ваксини се наблюдава във Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич Кюстендил, Ловеч, Хасково, Сливен, Шумен.   2 001 777 са поставените дози ваксини до момента. 984 573 души са със завършен имунизационен цикъл.    

comment 0
visibility 178
За тази година в София се почистват 54 километра речни корита

За тази година в София се почистват 54 километра речни корита

Плановото чистене на участъци от речните корита на територията на Столична община е в ход от април месец. За тази година са планирани да бъдат почистени 122 участъка с обща дължина 54 километра. Работи се активно през летния сезон и до края на октомври всички трябва да бъдат готови. До този момент над половината вече са почистени. Отделените пари от общинския бюджет за тази дейност са близо 1,3 млн. лв. Това съобщи пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя провери как върви почистването на участък от река Слатинска. Кметът припомни още, че  Столична община има система за постоянно наблюдение. В реално време се следят 30 участъка. "Наблюдаваме какво става в цял свят - последиците от климатичните промени. Никой не е застрахован, но сме длъжни да се подготвим максимално", каза Фандъкова. Тя допълни още, че в централната градска част и на Южната дъга отоците се почистват постоянно. Тези участъци, които са рискови, се чистят и аварийно.   

comment 0
visibility 687
Спешна трансплантация на черен дроб във ВМА спаси 44-годишен мъж

Спешна трансплантация на черен дроб във ВМА спаси 44-годишен мъж

  44-годишен мъж получи шанс за нов живот след трансплантация на черен дроб във ВМА. Донорът е младеж от Пловдив, съобщават от болницата. В края на миналата седмица пациентът е обявен в Изпълнителна агенция „Медицински надзор” (ИАМН) за спешна трансплантация заради остра чернодробна недостатъчност, развила се на базата на тежък медикаментозен токсичен хепатит след проведено лечение за коронавирусна инфекция. Във вторник (27 юли) сутринта постъпи информация от ИАМН, че има донор със същата кръвна група в университетската болница „Св. Георги” в Пловдив. Последва незабавна организация и през нощта – вторник срещу сряда, бе извършена екплантацията от екип, ръководен от доц. Васил Михайлов.   "Самата трансплантация на черния дроб продължи 6 часа. Мога да кажа, че беше тежка, трудна технически, на фона на усложненията от токсичния хепатит. В момента пациентът се намира в стабилно състояние, екстубиран е, контактен, адекватен, показателите на чернодробната функция се подобряват", коментира проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип. Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите. Благодарностите са и за екипа на болница „Свети Георги”, на координатора им д-р Костадин Чифлигаров за перфектната организация за осъществяване на експлантацията на органите, коментира още проф. Владов.    

comment 0
visibility 331
В "Света Анна" правят втори екип за ваксиниране заради засиления интерес

В "Света Анна" правят втори екип за ваксиниране заради засиления интерес (СНИМКИ)

В столичната болница "Св. Анна" са направили втори екип за поставяне на ваксини заради увеличения интерес към имунизацията от гражданите от началото на тази седмица.    Общият брой на хората, желаещи да се ваксинират в лечебното заведение, е почти удвоен (от около 100 лица в слабите дни до над 200). Близо два пъти е нараснал и среднодневният брой на ваксинираните деца над 12 годишна възраст(от около 3 до 4 и даже 5 деца). Данните са от болницата.  В дните с рекордна посещаемост Ваксинационният център на "Св. Анна" е приемал и над 400-500 пациенти за един работен ден. Центърът е отворен от 08,00 до 20,00 ч. без почивен ден.      

comment 0
visibility 657
Проф. Кантарджиев: София и София-област се сред местата с преобладаващ "Дел

Проф. Кантарджиев: В София и София-област преобладава "Делта" вариантът на COVID-19

София- град и Софийска област са сред местата, в които преобладава "Делта" вариантът на коронавируса. Другите области са Пловдивска и Бургаска. Това съобщи пред Нова телевизия консултантът по ваксинации на столицата проф. Тодор Кантарджиев.  Индийският вариант се различава по своето разпространение доста от британския, защото количеството на вируса в носоглътката е няколко стотин пъти по-голямо. В рамките на месец този щам ще доминира у нас, заяви пред камерата проф. Кантарджиев.    По думите му хората са забравили за вируса и не се говори за ваксинация. „Провежда се една невидима ваксинационна кампания. Трябва да се обясни на хората спокойно, че трябва да се имунизират, това е най-важното в момента, защото 25 поставени ваксини означават 1 спасен човешки живот. Трябва да се убеждават и родителите, защото децата над 12-годишна възраст също е хубаво да се имунизират. Колкото повече ваксини сложим, толкова по-подготвени ще бъдем“, заяви професорът.  

comment 0
visibility 211
Променят движението по ул. "Проф. Иван Шишманов" заради изграждането на топ

Променят трафика по ул. "Проф. Иван Шишманов" заради изграждането на топлопровод

Изграждането на топлопровод ще промени организацията на движението по улица "Проф. Иван Шишманов", съобщават от Столична община и дават подробности за датите и променените маршрути на автобуси.    От 01.08.2021 г. до 04.08.2021 г. /включително/ се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Теофил Ганев" на 50 м от ул. „Проф. Иван Шишманов“ в посока ул. „Гинци".   Разкриват се временни спирки:   - с код 6197 „Ж.к. Хаджи Димитър“ на ул. „Резбарска“ в района на обръщателното колело за автобусни линии №№ 85 и 285 в ж.к. „Хаджи Димитър“ (крайна/начална);   - с код 6198 „Ул. Лясковец“ на ул. „549“ преди ул. „Лясковец“ в посока бул. „Владимир Вазов“;   Автобусите от линии 85 и 285 ще обслужват всички съществуващи спирки в променения участък на маршрутите и разкритите временни спирки.   Закриват се спирки:   - с код 2204 „Ул. Теофил Ганев“;   - с код 0691 „Ж.к. Хаджи Димитър“;   - с код 2789 „Ж.к. Хаджи Димитър“;   - с код 1910 „Ул. Гинци“;   - с код 2147 „Ул. Проф. Ив. Шишманов“.    

comment 0
visibility 329
"Табела на ценностите" провокира жителите и гостите на Банкя

"Табела на ценностите" провокира жителите и гостите на Банкя

Жителите и гостите на Банкя вече може да се радват и на любопитна "Табела на ценностите", която се появи в града. Арт инсталацията е с височина 2.5 м. и реално представлява масивна конструкция  с цветни стрелки, сочещи в различни посоки, на които са изписани едни от най-важните думи в българския език - благодарност, честност, отговорност, търпение, добротворчество и други.   "Табелата на ценностите" е сложена до детската площадка в централния парк на града по идея на екипа на частно училище от село Иваняне и с подкрепата на район Банкя.    Локацията не е избрана случайно – целта на табелата е освен да краси града с позитивни и цветни послания, да напомни на родителите и децата едни от най-важните общочовешки правила и ценности в живота, както и думите, които ежедневно трябва да си повтаряме.     Инсталацията завършва с категоричното послание „В свят, в който можеш да бъдеш всичко, което поискаш, БЪДИ най-добрата версия на СЕБЕ СИ!“.       

comment 0
visibility 235
В "Изгрев" почистват коритата на реките

В "Изгрев" почистват коритата на реките

Вече е в ход почистването на речните корита в район "Изгрев". Основно ще бъдат премахнати паднали дървета, клони, наноси и отпадъци от река Новачица и река Аджибарица. Преливниците и колекторите, които бяха затлачени с тиня, също са включени към програмата за цялостно почистване. За това съобщават от администрацията на района в социалната мрежа.    Заради предстоящото есенно-зимно пълноводие, работна група от районната администрация ежедневно следи състоянието на водните обекти на територията на трите квартала, като всеки месец изготвя пълен доклад за проблемите до кмета на района д-р Делян Георгиев.  

comment 0
visibility 287
Косене в разделителната лента променя движението по "Тракия" посока София

Косене в разделителната ивица променя движението по "Тракия" посока София

Временно движението от км 12 до км 15 на магистрала "Тракия" в посока София се осъществява в активната лента, съобщават от АПИ. А причината е косене на тревни площи в средна разделителна ивица.  От Пътната агенция съветват шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.    

comment 0
visibility 295
56 заразени в София за денонощие, над 12 хиляди ваксинирани за страната

56 заразени в София за денонощие, над 12 хиляди ваксинирани за страната

За последните 24 часа в страната са направени общо 15 749 теста, от които 4430 по метода PCR, а 11319 - антигенни. От тях положителни за новия коронавирус са се оказали 216 проби. Това показва Единният информационен портал. 424 295 са общо потвърдените у нас случаи на новия коронавирус, от тях 7 702 са активни.    Ето и разпределението на новозаразените по области: Благоевград - 7.; Бургас - 23; Варна - 17; Велико Търново – 12; Враца – 5; Видин - 1; Габрово - 3; Добрич – 3; Кюстендил – 3; Ловеч - 3;Монтана - 2; Пазарджик – 5; Перник - 3; Плевен - 7; Пловдив - 25; Разград - 1; Русе - 2; Силистра – 2;Сливен – 5; Смолян - 2; София област - 4; София град - 56; Стара Загора – 7; Търговище – 4; Хасково – 3;Шумен - 5; Ямбол - 6. В една област няма нито един регистриран случай - Кърджали. Заразата са преборили 53 за денонощието, общо излекуваните за страната са 398 388. Общият брой на пациентите с доказана коронавирусна инфекция, които са настанени в лечебни заведения, е 754. В интензивни отделения се намират 79 от тях. Дозите от ваксини срещу COVID-19, поставени у нас до момента, са общо 2 001 777. През изминалото денонощие са приложени 12 975 от тях. Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 18 205. Двама души са починали в последното денонощие.