Новини от Ани Ефремова

comment 0
visibility 271
Младежкият театър започва дарителска кампания в помощ на ИСУЛ

Младежкият театър започва дарителска кампания в помощ на ИСУЛ

Младежкият театър „Николай Бинев“ започва дарителска кампания, която цели да обедини театралната гилдия и зрителите в опит да се съберат 45 000 лева. Те са необходими за закупуване на респиратор за дихателна реанимация, който подпомага усилията на лекарите в болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и за защитни облекла и дезинфекционни материали за здравните работници. Независимо че вратите на театъра са затворени, репетиционните зали са празни, а театралните салони са притихнали, театърът продължава да бъде активен. Инициативата „Театърът и зрителите срещу COVID-19“ е отворена за участие за всички културни институти, артисти и зрители, които имат желание да помогнат чрез дарение или разпространявайки информация за кампанията. Началото на инициативата се дава символично днес- 27-и март – Международният ден на театъра. Макар и зрителите да нямат възможност да се насладят на театрални спектакли на живо на този прекрасен празник, връзката между Театъра и публиката продължава да съществува. И посредством общите им усилия, а заедно с тези на специалистите от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, може да бъде съхранен и животът на много пациенти в тежко състояние. "Убедени сме, че всяка криза, с която животът ни среща, е и възможност за развитие. Чрез кампанията „Театърът и зрителите срещу COVID-19“ се надяваме да покажем, че всички културни оператори можем да си подадем ръка и да бъде едно цяло, въпреки препятствията, през които преминаваме", казват от Младежкия театър. В сайта на театъра – www.mlt.bg ще бъде публикувано ежедневно каква е събраната към момента сума и кои театри и други културни институти са подкрепили кампанията. Дарителската кампания се реализира в платформата Helpkarma на следния адрес: https://bg.helpkarma.com/help/601585269832

comment 0
visibility 609
9 са излекуваните от COVID-19,новите заразени в София са 13

9 са излекуваните от COVID-19,новите заразени в София са 13

Новите случаи на заразени с коронавирус са 17. Общо те стават 293. В София те са 13, във Варна е един. В Пловдив е един, който е персонал от болницата. В Сливен е един - съпруга на първия случай. В Пазарджик също е един.Това стана ясно на редовния брифинг на Националния оперативен щаб, цитиран от Нова телевизия.   Днес от "Пирогов" е изписан един пациент, така общият брой на излекуваните - с две отрицателни проби,става вече 9. И по критериите за изписване от ВМА са изписани 4 лица, които все още не са с отрицателни проби, но са с добри клинични характеристики и остават за домашно лечение. Това обяви директорът на Щаба ген.-майор Венцислав Мутафчийски.   Интубираните, в тежко състояние, са 9 - 5  в "Пирогов", 1 в Окръжна болница и трима в Благоевград. Най-младият пациент е 3 годишен, а най-възрастният е на 81 години. 13 лекари са заразени. Общо 99 души лежат в болница, като 53 са в софийските болници. Няма деца, приети за болнично лечение.   "В момента имаме около 7 000 теста и сме в процес на получаване на около 10-15 хил. теста. Двама полицейски служители са заразени с коронавирус. Тези полицаи не са се заразили при проверка, установени са контактните лица. Те са вкъщи с леки симптоми", каза още Мутафчийски.    

comment 0
visibility 571
Филм за забележителностите на София показват по руската телевизия "Моя план

Филм за забележителностите на София показват по руската телевизия "Моя планета"

  Филм за туристическите и културно-исторически забележителности на дестинация София ще се излъчи по Държавната руска телевизионна компания ВГТРК - Всероссийская государственная телевизионная и радиовещательная компания днес- 27 март/петък/ от 21:25 ч. и на 28 март /събота/ от 19:35 ч. Филмът е заснет със съдействието на Националното представителство по туризъм на Република България в Руската федерация. Общинското предприятие "Туризъм" посрещна в София телевизионния екип на руската телевизионна компания ВГТРК от 1 септември до 4 септември 2019 г.   "Один день в Софии" ще бъде излъчен по телевизионен канал със 75-милионна аудитория, който се гледа не само в Русия, но и в Украйна, Казахстан, Прибалтика, Беларус и всички страни на ОНД. Потенциалът на руския пазар е от огромна важност за София като туристическа дестинация. Филмът популяризира забележителностите на българската столица по най-атрактивния начин.   Очаква се 26-минутният филм за София да бъде излъчен минимум  12 пъти в първите три седмици след премиерата и многократно в следващите няколко години по телевизионния канал "Моя планета" и каналите на холдинга ВГТРК.    

Реклама
comment 0
visibility 1323
Втора градска вече разполага с високотехнологична система за телемедицина

Втора градска вече разполага с високотехнологична система за телемедицина (СНИМКИ)

  Столичната Втора градска от днес вече разполага с високотехнологична система за телемедицина. Тя ще бъде в помощ на лекарите, лекуващите пациенти и заразените с COVID-19 в болницата. Специални устройства, поставени върху пациентите, следят в реално време техните физиологични показатели. Данните освен на монитори при лекарите в болницата са свързани и с медицинския център на „Сити Клиник“, от където при нужда лекарите ще получат помощ от техни колеги. За здравното нововъведение съобщи в социалната мрежа кметът на София Йорданка Фандъкова    Двата физиологични монитора са произведени от българската компания „Чек Пойнт Кардио“ и бяха закупени с дарение от районните кметове на ГЕРБ и СДС в София и техните екипи.   Уредите следят 8 жизнени показателя в реално време - пулс, кръвно налягане, пулсово налягане, сатурация на кръвта, дишане, температура и позицията/активността в момента на пациента. Специалният софтуер прави триаж на пациента в реално време. При проблем неговите данни в центъра за наблюдение светват в червено и това дава възможност за бърза и точна реакция на лекарските екипи.   Това технологично решение в ситуацията на пандемия е полезно по няколко причини:   Първо, защото повишава качеството на здравните грижи, като във всеки момент състоянието на пациента се следи и може да получи консултация от точния специалист, независимо къде е той. Второ, позволява увеличаване на дистанцията при грижата за пациента и намалява риска от заразяване. И трето, позволява по-голямо количество болни да бъдат наблюдавани от по-малък брой медицински персонал. Това са все предизвикателства, пред които заразата с коронавируса ни изправи.   "Реализираме пилотния проект във Втора градска болница благодарение на проф. Иво Петров, който освен един от най-изтъкнатите ни кардиолози е и общински съветник. В зависимост от резултатите обмисляме създаването на единен столичен телемедицински център, в който да се следят показателите на пациенти от общинските болници. Целта е да осигурим достъп до специалист по всяко време и сигурност за пациента", поясни още Фандъкова.                             

comment 0
visibility 645
Разследват незаконен хазарт при извънредно положение на ул. "Братя Миладино

Разследват незаконен хазарт при извънредно положение на ул. "Братя Миладинови"

Софийска районна прокуратура ръководи разследване за незаконен хазарт в столицата и то по време на извънредно положение. В качеството на обвиняем по случая е привлечен Т.П.   В периода от неустановена дата до 17.03.2020 г. обвиняемият Т.П. устройвал хазартни игри не по установения от закона ред, а именно без съответно разрешение – лиценз, изискуем по закон и издаван от Държавната комисия по хазарта. В помещение на ул. „Братя Миладинови“ в столицата мъжът провеждал такива игри в игрално казино, като организирал за целта маси с карти – покер. Той предоставял на различни лица и жетони, предназначени за залагане и с възможност за печалба.   Освен това, на 17.03.2020 г. Т.П. извършил и друго престъпление, като нарушил правила и мерки, установени в разпоредбите на заповедта на министъра на здравеопазването, издадени против разпространяването и появяването на заразна болест по хората по време на пандемия, свързана със смъртни случаи. Въпреки обявеното на 13.03.2020 г. от Народното събрание на Република България извънредно положение, той организирал и допуснал посещението в същата игрална зала на тринадесет души.   Понастоящем обвиняемият Т.П. е с мярка за неотклонение гаранция в  размер на 5000 лева.          

comment 0
visibility 521
Строители в "Сухата река" отнесоха глоба за замърсяване

Строители в "Сухата река" глобени за замърсяване на улица (СНИМКИ)

За замърсяването с кал на улица "Христаки Павлович"  в "Сухата река" строителната фирма "ELIT - КМС ЕООД" е получила акт. Нарушението е установено днес при текущ контрол от екипи на Столичен инспекторат.   Замърсяването с кал на уличното платно е причинено от излизащи камиони от строителната площадка, която е  разположена на същата улица - на номера 8, 10 и 12 . При проверката е установено още, че на обекта липсва устройство за измиване на ходовата част на строителните машини.    Размерът на санкцията за подобен род нарушения е на основание Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община.     

comment 0
visibility 279
Популярни българи се обединиха в кампанията „Останете си вкъщи“

Послания за кураж от родни творци в кампанията „Останете си вкъщи“

Над 30 музиканти, актьори и писатели се включиха само за два дни в кампанията на Дирекция „Култура“ на Столична община с основния призив „Останете си вкъщи“. Във видеозаписи творците отправят своите послания, дават идеи какво да правим в свободното си време у дома, разказват истории, пеят. На идеята светкавично откликнаха артисти от различни поколения и стилове, а клиповете се публикуват всеки ден на Фейсбук страницата на дирекция „Култура“ на Столична община – Столица Култура. Това съобщиха от Дирекция "Култура" на Столична община. Началото на кампанията беше подкрепено от момичетата и момчетата от „Бон-Бон“, които са записали онлайн своя версия на песента на Майкъл Джексън Earth Song. А видеото в Международния ден на театъра е на актьорите от Столичен куклен театър Венцислава и Камен Асенови. Специално създадените от тях куклени герои представят авторска песен, а актьорското семейство ни казва: „Усмихвайте се!“.

comment 0
visibility 507
Столична община предоставя линия за психологическа подкрепа във връзка с CO

Столична община предоставя линия за психологическа подкрепа във връзка с COVID-19

Столична община съвместно с екипа на Фондация „Глобална инициатива в психиатрията – София“ предлага духовно-психологическа подкрепа за хора, които имат нужда от преодоляване на психично-здравни трудности във връзка с извънредната ситуация с COVID - 19.   Информационната линия е на номер: 02/ 42 111 42 и е на разположение на нуждаещите се всеки ден между 9:00 и 16:30. На нея социални работници и психолози оказват подкрепа на хора с психично здравни трудности, техни близки и/или познати чрез предоставяне на информация, свързана с възможности за справяне, преодоляване и овладяване на кризи. Екипите са имат готовност да реагират при кризисна ситуация и при необходимост да осигурят специализирана психиатрична помощ. Фондация „Глобална инициатива в психиатрията – София“ извършва три социални услуги като държавно делегирана дейност на територията на Столичната община и към момента екипите са на разположение на нуждаещите се. Психолози, социални работници и други специалисти от социалните услуги на Столичната община също предоставят консултации и подкрепа за граждани. Консултации се дават по телефона в делничните дни от 9:00 до 17:00 часа на следните телефони: · 02 971 44 35] · 02 971 44 34; · 02 936 09 79; · 02 479 01 70; · 0889 677 640; · 0879 449 704. Психолозите, социалните работници и специалистите са част от екипите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция към Столична община, Център за социална рехабилитация и интеграция „Подкрепа“, Дневен център за деца и младежи „Свети Врач“, Дневен център за деца и младежи „Сава Филаретов“, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания.

comment 0
visibility 622
Над 24 000 в страната са под карантина, най-много са в София

Над 24 000 в страната са под карантина, най-много са в София

Над 200 са образуваните под ръководството на компетентните прокуратури досъдебни производства за неспазване на карантина. Продължава се работата, за да се гарантира спазването на мерките. Това съобщи министър Младен Маринов на брифинг в Министерския съвет. Към момента, над 24 000 жители на страната са карантинирани, най-много те са в София, следват Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново.   От началото на въведените мерки, наложени от министъра на здравеопазването, МВР контролира спазването на наложената карантина на лица, завърнали се от чужбина, както и на хора в близки връзки със заболели от COVID-19.    По повод организираните проверки на КПП на входовете и изходите на областните градове, вътрешният министър коментира:"Знам, че има затруднения в движението, попълването и предаването на декларации създава известно напрежение. Мерките са нови и за служителите на МВР, и за обществеността. С промените в заповедта на министър Ананиев се даде приоритет за преминаването на медицински лица, на служители, свързани с работа в критичната инфраструктура и в транспорта – направени са отделни коридори. От вчера на помощ са включени и служителите на тол-системата, които насочват основно товарния трафик".   Основните проблеми са на подходите от Перник към София. От МВР правят всичко възможно да разпределят потоците, така че чакането да е минимално. "Мерките са строги и такива трябва да бъдат, за да издържим до края, още сме в началото на епидемията. От началото на въвеждането им видяхме къде са „тесните“ места и ежедневно полагаме усилия да ги адаптираме", каза министър Маринов.   Той благодари на гражданите, които спазват съвестно мерките и към всички полицейски служители. Те са мотивирани, защитни облекла са подсигурени за всички, раздават им се храна и топли напитки по време на дежурствата. На най-натоварените КПП смените са по 6 часа.   МВР е оператор на лични данни, по никакъв начин да се злоупотреби с данните, подчерта вътрешният министър. Декларациите бяха въведени след констатирани случаи на недобросъвестно използване на възможността за пътуване. За посочването на неверни данни се носи и съответната отговорност,   Министър Маринов призова гражданите да са подготвени с изискваните документи, за да преминават по-бързо през контролно-пропускателните пунктове. А тези, които нямат належаща нужда да пътуват, да си останат вкъщи. Трябва да сме търпеливи и отговорни към себе си и останалите – добави той в заключение.                      

comment 0
visibility 832
Ген. Мутафчийски обясни как се установяват у нас болните от COVID-19

Ген. Мутафчийски обясни как се установяват у нас болните от COVID-19

Три са основните начини за установяване на болните от коронавирус. Най-надеждна и достоверна е PCR диагностиката. Тя обаче е по-скъпа, защото изисква апаратура и специално обучен персонал. Това обясни на извънреден брифинг ръководителят на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски, цитиран от Нова телевизия.   В България могат да се правят около 1000-1200 дневно. Около 30 000 теста месечно. Като цени това е около 930 000 лева на месец, поясни ген. Мутафчийски.   Вторият начин е с флуоресцентен имунохроматографски метод. Резултатът става за около 5 минути.   „Тези тестове ще дадат възможност да се популяризират масово, предвиждаме да се правят до 20 000 дневно. На месечна база това са около 300 000 теста, което е около 10 милиона месечно”, заяви Мутафчийски.   На трето място са бързите тестове. Това се предвижда да бъде правено в широки граници – до 40 000 на ден, което е около 10 000 милиона на месец.   И трите вида тестове са важни. Първият, защото той е с най-достоверни резултати,  вторият открива новозаболели и става много по-бързо. Третият вид ще се правят след втората половина на епидемията, защото ще покажат колко човека са придобили имунитет и могат да работят спокойно.   Тестовете ще се правят на рискови групи от работещи в момента. Във втория етап тестовете са доста по-евтини, но пък са по-масови.     

comment 0
visibility 574
Столична община организира #СОФИЯвкъщи- кампания за споделени преживявания

Столична община организира #СОФИЯвкъщи- кампания за споделени преживявания у дома

Кампания за споделени преживявания у дома организират от Столична община. Проявата се нарича #СОФИЯвкъщи. Тя е инициатива, в която може да се включи всеки, готов да сподели своето хоби, талант, занимания, обучение или професия в домашна среда.   Кампанията на дирекция „Спорт и младежки дейности“ цели да насърчи добрия личен пример, социално отговорното поведение и спазването на мерките за противодействие на разпространението на коронавируса COVID-19 чрез демонстрация на всички полезни неща, които можем да правим вкъщи.   Тематични седмични онлайн предизвикателства ще провокират потребителите и последователите на Facebook и Instagram профилите на дирекцията да се включат с авторски видео материали. Видеата могат да бъдат изпращани по електронна поща: mladi@sofia.bg или директно споделяни на страницата на дирекция „Спорт и младежки дейности“ във Facebook.   #СОФИЯвкъщи е онлайн инициатива, която поощрява единствено активността, вдъхновението, отговорността и творчеството вкъщи.   Покана да се включат в предизвикателството #СОФИЯвкъщи е отправена към всички млади на възраст и по дух жители на столицата.   Организаторите имат само три правила към участниците:    • Времетраене на видеото – до 3 минути;   • Без нецензурно съдържание, език на омраза, фалшиви новини, политически или търговски послания;   • #СОФИЯвкъщи да присъства на всеки видеоматериал.    Авторите на клиповете с най-много харесвания ще получат спортни пособия и предметни награди от дирекция „Спорт и младежки дейности“,  а всички участвали потребителски материали се включват в седмична мотивираща видео компилация.   Всеки желаещ, има право да участва с едно видео в рамките на седмичното предизвикателство.   Кампанията за споделени преживявания у дома #СОФИЯвкъщи ще продължи до края на извънредното положение.        

comment 0
visibility 296
ЧЕЗ преустанови планираните прекъсвания на тока

ЧЕЗ преустанови планираните прекъсвания на тока

От 15.03.2020 г. „ЧЕЗ Разпределение България“ АД преустанови планираните дейности по електроразпределителната мрежа на обслужваната от дружеството територия в Западна България, които изискват прекъсване на електрозахранването. Компанията извършва единствено аварийни и превантивни ремонти по мрежата по спешност и в условия на извънредно положение, за да поддържа надеждна и качествена услуга за българските граждани, голяма част от които работят и учат от вкъщи.   За сигнали за липса или влошено качество на електрозахранването, гражданите може да използват  информационна линия 0 700 10 010; имейл: klienti@cez-rp.bg; контактна форма „Пишете ни“ на сайта на дружеството.  

comment 0
visibility 4100
Отиде си големият български джазмен Симеон Щерев

Отиде си големият български джазмен Симеон Щерев

На 76-годишна възраст почина големият български джаз музикант Симеон Щерев, познат в музикалните среди като Симо Банана. Тъжната новина написа в своя фейсбук профил музикантът Иван Лечев, съобщи БНР.   Щерев е смятан за един от най-добрите джаз флейтисти в света. В ежегодните международни класации е поставян на челните места. Свирил е с много известни музиканти като Чик Кърия, Мейнард Фъргюсън, Алберт Мангелсдорф, Кени Уилър и други.Той участва в „Оркестър София“ с диригент Емил Георгиев и в легендарния квартет „Джаз Фокус 65“ (Милчо Левиев, Симеон Щерев, Любомир Мицов, Петър Славов).   

comment 0
visibility 21358
Фандъкова с призив към столичани за ремонтите и купоните по време на изолац

Фандъкова с апел към столичани за ремонтите и семейните купони по време на изолацията

  Кметът Йорданка Фандъкова публикува в социалната мрежа Фейсбук призив към столичани по повод многото сигнали, които получават в Столична община за семейни купони и ремонти по време на карантината. Неща, които пречат на хората по блоковете да си вършат работата.    Ето какво сподели Фандъкова:    "В последните 2 седмици много хора останаха вкъщи, изпълнявайки ограничителните мерки срещу коронавируса.   Така домовете ни станаха работни офиси, класни стаи, занимални, спортни зали, библиотеки, включително кухни на мастър-шефове, сцени на „България търси талант“ и строителни площадки на майстори, решили, че сега му е времето на ремонта, планиран за лятото. И всичко това се събира в един блок, стена до стена, на няколко квадратни метра разстояние, по едно и също време. Така, може би парадоксално, но физическата дистанция, която трябва да пазим, направи нас, хората, които живеем в жилищни блокове, още по-близки.   В последните дни получих десетки сигнали за шум от домашни ремонти и семейни купони, които пречат на съседите да вършат своите задачи.   Забраните за определени часове са ясни, полицията може да ги контролира и налага санкции. Но освен наредби има и разбиране, което да проявяваме.   Законово и житейски е неизпълнимо да отговоря на призивите да издам заповед за забрана на всички домашни ремонти и шумни дейности вкъщи по всяко време на денонощието.   Затова моят призив към всеки, който е решил, че ремонтът е неотложен, да подходи с разбиране и да намери начин да говори със своите съседи.   Етажните собствености могат и да приемат правилото, че за времето на извънредното положение, ремонти не могат да се правят. Има варианти, но за всички тях е нужно да си говорим и да стъпваме в обувките на другите.   Стоим в къщите си и пазим дистанция, за да пазим здравето на родителите и децата си, на приятелите и колегите, на съседите и непознатите. Нека, докато пазим живота, да си опазим и нервите.   И така, полека, докато се борим с коронавируса, да се научим и да живеем заедно. Защото всичко, което правим сега е, за да продължим да сме заедно!"  

comment 0
visibility 410
До 15:30 часа: "Света Анна" спира приема на пациенти

До 15:30 часа: "Света Анна" временно спира приема на пациенти

Университетска болница „Света Анна“, София, временно преустановява приема на пациенти до 15:30 часа днес, 27 март, съобщиха от лечебното заведение. Това се налага след като там  вчера бяха установени двама пациенти с COVID-19. В болницата се прави пълна дезинфекция.   Създадена е необходимата организация спешните пациенти, които следва да бъдат насочени към Окръжна болница, да се поемат от други лечебни заведения. Органите на МВР съдействат за недопускане влизане и излизане от лечебното заведение.   Веднага след приключване на дезинфекционната дейност лечебното заведение ще се върне към нормалния си режим на работа. Под карантина ще останат клиниката по пулмология и част от клиниката по анестезиология и интензивно лечение.   Вчера положителни проби за COVID-19 бяха отчетени при 54-годишен мъж и 75-годишна жена, които в момента са на командно дишане в КАИЛ на УМБАЛ „Св. Анна“. Установяват се и се вземат проби за новия коронавирус от всички контактни лица, в това число и от медицинския персонал на лечебното заведение.