Новини от Ани Ефремова

comment 0
visibility 126
Кино Влайкова

Помощ за Кино "Влайкова": Търсят се 75 хил. лв за нова техника

Една от емблемите на София- кино- театър "Влайкова", има нужда от помощ. Помощ, за закупуването на нова и модерна дигитална кино машина. Така ще могат да се предлагат филми, отговарящи на стандартите и възможността за достъп до филми в съвременния кино формат. Цената на модерната техника обаче е 75 000 лв. Непосилна сума за купуване със собствени средства.   Заради това екипът на киното започва дарителска кампания за набиране на средства за  нужната техника. Те смятат да търсят бизнесмени, ще кандидатстват във фондации, ще помолят за помощ и Столична община. Призивът е публикуван на страницата на Кино "Влайкова" във Фейсбук.     Ето и още от него:  "Скъпи приятели на емблематичното и обичано кино „Влайкова”, обръщаме се към Вас, водени от идеята, че култура, случваща се под покрива на един кино-театър, не трябва да бъде сведена до задоволително ниво. В продължение на няколко години прожекциите в нашето любимо кино се случват с техника, която не отговаря на модерния кино формат. Това ни ограничава силно при подбора на филмови заглавия. Ограниченията се отнасят и до така необходимите ни детски анимационни филми, с които да можем да посрещаме в читалищния кино салон най-младите зрители, искащи да се докоснат до магията на седмото изкуство".     

comment 0
visibility 58
паяци

Без коли по ул. „Георг Вашингтон“ заради рекламен клип

Снимките на рекламен клип ще променят утре движението  по столичната улица  „Георг Вашингтон“, съобщават от Столична община.   Заради продукцията ще бъдат забранени престоят и паркирането от от 06.00 часа до 16.00 часа. Изключението е за колите на снимачния екип и извън местата в режим на платно паркиране „служебен абонамент“ на ул. „Георг Вашингтон“ между бул. „Тодор Александров“ и ул. „Екзарх Йосиф“ – 10 /десет/ паркоместа.    

comment 0
visibility 878
зелена зона

Нови улици в "Яворов" и "Иван Вазов" стават зелена зона

В столичните квартали "Иван Вазов" и "Яворов" ще има нови улици , които стават зелена зона. Това се прави по искане на хората. За готовността да бъдат обособени места за платено паркиране съобщи и.д. директора на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Румяна Милова, цитирана от „Монитор“.   Тя подчерта, че нововъведението е за два малки участъка в районите „Слатина“ и „Триадица“. За „Слатина“ новите места попадат в карето, заключено между улиците „Шипченски проход“, „Цариградско шосе“ и „Акад. Людмил Стоянов“, а за „Триадица“ - в участъка между бул. „България“ и улиците „Петко Каравелов“, „Балша“ и „Бяла черква“.    „От живеещите в двата района получаваме сигнали за искане на разкриване на зона от година. Когато разширявахме зелената зона последния път, те се забавиха с исканията си и в крайна сметка районните кметове не внесоха докладите си в Столичния общински съвет (СОС)“, аргументира се Милова. Новите районни кметове на „Слатина“ и „Триадица“ вече подготвят обществени обсъждания, след което се очаква да въведат и конкретни доклади за гласуване в СОС. В „Триадица“ още следващата седмица ще бъде проведена дискусия с гражданите.   Милова припомни, че след решение на общинския съвет на ЦГМ ще е нужен около месец, за да разчертае новите места. Тя обаче подчерта, че от дружеството продължават инициативата за ремонти на тротоарите в зоните за платено паркиране, което би забавило въвеждането на новите места.    

Реклама
comment 0
visibility 125
Краси

АПП и 6 доброволци чистили в "Пирогов" няма и час след взрива (СНИМКИ)

Екипи на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" и 6 човека доброволци първи влезли и започнали да чистят в "Пирогов" няма и час след взрива. "Заедно с тези 6 човека почистихме стаите, залите и едно отделение, което трябваше веднага да започне да функционира. Много е важно местната власт заедно с пожарните и екипите на полицията да бъде едни добър смазан механизъм". Това каза пред журналисти Красимир Димитров- директор на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" по време на събитие в Панчарево.   На него бе проверена готовността за работа на доброволното формирование и екипите на АПП при тежки метеорологични условия. В Панчарево присъстваха още кметът на София Йорданка Фандъкова и шефът на пожарната главен комисар Николай Николов.Проявата отбеляза и Международния ден на доброволеца.        "Радвам се, че нашите доброволци са обучени. Нашата дирекция е 39 души- единствената дирекция в България. Нашата работа е работа в екип с пожарната. Огнеборците рискуват живота си, спасявайки хора, но нашата работа е след това да ги подпомогнем в евакуацията. Настаняването на хората, изкарване на водоноски, хора, техника. Работата на доброволеца е да преодолява последствията след дадените инциденти", каза още Димитров.  И припомни,че Пожарна безопасност и защита на населението се борят, спасяват, а след това идва дейността по ликвидиране на пожара, подобно на случая в "Пирогов".    

comment 0
visibility 106
добро

3130 доброволци пожарникари са готови винаги да помагат на гражданите

3130 доброволци пожарникари са винаги готови да помагат на гражданите не само в София, но и в цяла България. Те са преминали необходимото обучение и курсове.    Това каза пред журналисти по повод Международния ден на доброволеца директорът на ГД ,,Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. Заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова той присъства на събитие в Панчарево, където бе проверена готовността за работа при тежки метеорологични условия на доброволното формирование и екипите на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“.     

comment 0
visibility 123
добро

Доброволческото звено на Столична община е от 68 човека-обучени и готови за реакция (СНИМ...

Доброволческото звено на Столична община наброява 68 човека, а лимитът е 80. Те са обучени и готови за реакция.Това каза пред журналисти кметът на столицата Йорданка Фандъкова по повод Международния ден на доброволците. Тя присъства на събитие в Панчарево, където бе проверена готовността за работа при тежки метеорологични условия на доброволното формирование и екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“. На събитието присъства и директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.   "Искам да поздравя и Асоциацията на доброволците, създадена от главен комисар Николов. Столична община беше първата община, която създаде доброволно формирование преди 8 години, когато законът влезе в сила. Последно част от доброволците се включиха в пожара в "Пирогов". Работим в много тясно сътрудничество с пожарната. Нашето звено "Аварийна помощ и превенция" е винаги заедно с колегите от пожарната, които реагират и помагат на гражданите. При пожара в Бухово възстановяваме със средства от Междуведомствената комисия унищожените жилища. Тук, в Панчарево, сградата, в която се намираше поземлената комисия към Министерството на земеделието, беше оставена в изключително лошо състояние, така че с доброволен труд и с малко средства от нас, успяха да възстановят сградата и да си направят работни помещения. Оттук ще се обслужват районите "Панчарево", "Младост" и "Витоша" също", обясни Фандъкова.   

comment 0
visibility 508
паркинги

Три нови паркинга ще има в София до края на следващата година

До края на следващата година в София ще има три нови паркинга- 2 буферни и 1 наземен. Те ще бъдат в кв. "Надежда 1", на бул. "Сливница" и в района на Централна гара.Това съобщи временно изпълняващият длъжността изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност Румяна Милова, цитирана от БГНЕС. Тя поясни, че не се правят паркинги в столицата, не защото от ЦГМ нямат желание, а заради липсата на подходящи терени и интерес в хората да паркират далеч от дома.    "Преди няколко дни обявихме обществена поръчка за изграждане на наземен паркинг в "Надежда 1". Той е близо до метрото, но не е удобен за буферен паркинг. Идеята е да се построи паркинг, който да се използва от домуващите, а половината от него да използваме за наказателен паркинг. Той ще бъде охраняем", обясни Милова. След това уточни, че 65 ще са местата, на които гражданите ще могат да паркират, а ЦГМ ще използва 86 места за принудително репатрирани автомобили.   Стана ясно,че паркирането върху терена от 4 дка. на бул. "Сливница", ще бъде платено. "Там са 262 паркоместа. От там влизат доста коли в София - това ще даде възможност да спрем колите и да намалим потока от автомобили, които идват в центъра", допълни Милова. Тя добави, че по време на срещите си с новите районни кметове те са заявили, че интересът им е буферните паркинги да бъдат наземни.    

comment 0
visibility 333
катастрофа

Кола се заби в трамвай 5 на Руски паметник

Лека кола, тип "баничарка" се е забила в трамвай по линия 5. Инцидентът е станал на кръговото кръстовище на Руски паметник в София, съобщава БНТ. Леката кола се е ударила в трамвая, докато той е прекосявал кръговото кръстовище. Заради инцидента в района се е образувало сериозно задръстване. На място са дошли екипи на "Пътна полиция", които са регулирали трафика. Изясняват се и причините за пътния инцидент.

comment 0
visibility 1395
Панчарево

Наводнение в архива на район "Панчарево"

Наводнение има в архива на администрацията на "Панчарево". Това съобщи пред Столица.bg кметът на района Николай Гюров. Инцидентът е от тази сутрин и е доста сериозен. Щетите основно са в архива, но водата е проникнала във всички помещения, обясни Гюров.    "Тръбата е фи 50. Представете си под налягане тази тръба за времето, което е коствало на служителите да спрат крана, какви щети е причинила тази тръба. Там няма добре изградена вентилационна система, няма и климатична система. Което ни поставя пред една много предизвикателна ситуация, в която ще трябва да монтираме влагоуловители, които да не доведат до това целият архив да погине", каза кметът на района.   Той е прекратил и отпуската на главния инженер, който трябва веднага да дойде и да даде плановете за ел. инсталацията, за ВиК системата, вътрешносградната инсталация. В момента работят екипи от района. Регламентиран е достъпът на хората, които влизат в архива. Описват се щетите, информирани са и застрахователи, които трябва да дойдат и да извършат оглед. Все още се оценяват щетите.   

comment 0
visibility 133
сутрешен обзор на събитията

Времето и предстоящите събития на 5 декември 2019 г. в София

Времето на 5 декември Ще бъде ясно и почти тихо. Максималните температури ще са между 2 и 7 градуса. Денят ще бъде слънчев и студен.    Предстоящи събития за 5 декември    09:00 часа Ще проведе извънредно заседание на Народното събрание.   09.30 часа Ще се проведе заседание в заседателната зала в сградата на Висшия съдебен съвет.   10:00 часа АПИ и Световната банка организират форум за тол системата в зала „Мусала“ на хотел „Хилтън“.   10:00 часа Президентът на България Румен Радев ще връчи наградите на 15-ото издание на Конкурса „Иновативно предприятие на годината“ в хотел „Балкан“ (бивш хотел „Шератон“), зала „Средец“.   10:00 часа Ще се проведе пресконференция в ГДНП относно осигуряване на обществения ред и сигурността по време на студентския празник.   10.00 часа Ще бъде представено новото издание на Рейтинговата система на висшите училища в България за 2019 г.в залата на 7  етаж в Министерството на образованието и науката.    10:00 часа  Ще се проведе конференция, посветена на темата „Иновации и предприемачество в агро-хранителната система в България“ в „Генератор“, бул. Черни връх 47, Бизнес център Витоша.   10.30 часа В село Лозен ще се проведе демонстрация на спасителни действия при инцидент с възникнал пожар в учебна среда в Националния учебен център на БЧК в село Лозен.    11:00 часа Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов ще участва във форума „ДА! На българската храна“ в хотел „Маринела София“, зала „Витоша“.   11:00 часа Ще се проведе проверка готовността за работа на доброволното формирование и екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ при тежки метеорологични условия в новата база на доброволното формирование в район „Панчарево“, ул. „Сини вир“ 2. На събитието ще присъстват кметът на София Йорданка Фандъкова и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.   11:00 часа Ще бъде представен новият музеен каталог „Избрано от колекциите на Национален политехнически музей" в експозицията на НПТМ.    12.30 часа Ще се проведе семинар организиран от АПИС за счетоводители, одитори и финансисти от цялата страна с тема: „ДАНЪЦИ 2020“ в Парк Хотел „Москва“.    15:00 часа Ще бъде открит чисто нов гинекологичен и педиатричен кабинет в кв. „Факултета“ ( ул. „Суходолска“ 137 В).   15.30 часа Президентът Румен Радев ще се срещне с представители на изпълнителната власт във връзка с въпроси, свързани с тежката ситуация, в която се намира водният сектор, и множеството предизвикателства пред неговото добро и ефективно управление на „Дондуков“ 2.    16.00 часа Дирекцията на Природен парк „Витоша“ към Изпълнителна агенция по горите организира тържествено отбелязване на Международния ден на доброволеца в конферентната зала на Столична община на ул. „Париж“ №1.    18.00 часа Ще бъде представена археологическата изложба „Опазваме миналото с поглед в бъдещето” в Регионалния исторически музей.   18:30 часа  Ще бъде представена постановката „Да, господин Премиер!“ в Сатиричен театър „Алеко Константинов“, ул. „Стефан Караджа“ №26.        

comment 0
visibility 228
инвалиди

Хванаха 79 нарушители в Софийско, паркирали колите си на места за инвалиди

79 шофьори от София и региона са хванати, че паркират колите си в нарушение на места, които са предназначени за хората с трайни физически увреждания. Инспекцията се проведе в рамките на операция срещу неправомерното ползвате на паркоместата за лица с трудности в придвижването от здрави шофьори. Проверките бяха от 6 часа на 3 декември до 6 часа на 4 декември. Това съобщиха от ОДМВР-София.   В рамките на операцията бяха проверени паркинги, обществени сгради, търговски обекти, пазари и др. места, предназначени за паркиране и престой на лица с трайни увреждания.   От служителите на 12- те районни управления на ОДМВР- София са проверени общо 269 водачи, при което са установени 79 нарушения от тяхна страна. Допълнително са установени и 3 нарушения по отношение на застраховката „Гражданска отговорност“. Поради неплатени глоби са отнети 6 свидетелства за управление на МПС. На 35 водачи са връчени електронни фишове.      

comment 0
visibility 137
мобилен пункт

Мобилен пункт в "Изгрев" ще събира стари лекарства и химикали

На 6 декември мобилен пункт за опасни отпадъци ще бъде разкрит на улица "Атанас Далчев" 12 на паркинга на районна администрация „Изгрев“. Това съобщават от "Зелени решения за София". Пунктът ще работи от 8.30 до 14.30 часа .   Гражданите ще могат безвъзмездно да предават живачни термометри, лакове и бояджийски материали, домакински препарати, химикали, мастила , замърсени опаковки и лекарства с изтекъл срок на годност.   

comment 0
visibility 460
катастрофа

Камион и лека кола се удариха на бул. "Ломско шосе"

Камион и лека кола се удариха на бул. "Ломско шосе" на изхода на подземния паркинг на метрото в квартал "Надежда". За това съобщават шофьори в социалната мрежа. Инцидентът е точно преди светофара с улица "Бели Дунав".   Коментарите в интернет се разделиха на два лагера. Едните обясняваха, че преди време от същата строителна фирма пак камион е ударил кола в района. Други обаче бяха категорични: "Ляв завой, при задължителен десен? Предимство? Двойна непрекъсната? Кво е виновен шофьора на камиона?".   На място има екип на "Пътна полиция", изясняват се причините за ПТП-то.   

comment 0
visibility 272
бебенца

Добра новина: Инвитро бебетата на София вече са 13

Благодарение на донорската инвитро програма на Столична община още 4 бебета са се родили през тази есен. От всички новородени по тази програма момчетата са вече 9, а момичетата - 4. В очакване на благата вест са още няколко семейства от София, които са се нуждаели от инвитро процедури с донорски яйцеклетки. От 2015 г. насам всяка година СО подпомага жени с репродуктивни проблеми по програмата, която бе създадена съвместно с организациите "Майки за донорство" и "Искам бебе". До момента по нея са разплатени общо 163 308 лв., а само през 2019 г. са извършени донорски инвитро процедури на стойност 30 376 лв. В бюджета на София всяка година се предвиждат по 70 000 лв. за тази цел.

comment 0
visibility 4814
махане на Виетнамските общежития

Махат "Виетнамските общежития" юни догодина

  Първите два-три блока от "Виетнамските общежития" в "Красна поляна" ще бъдат махнати през май- юни догодина. Вече има програма за събарянето на старите сгради, дори се строят и новите жилища. Това каза пред журналисти кметът на район "Красна поляна" Иван Чакъров. Днес той присъства на демонстриране ефекта от новите филтри за комини на домакинства, които се греят с дърва или въглища. На събитието присъстваха още кметът на града Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по екология Йоана Христова.    Чакъров обясни, че филтрите за комини няма да бъдат монтирани във "Виетнамските общежития", заради предстоящото събаряне. Но пък 90 процента от тези филтри ще бъдат поставени в квартал "Факултета". По отношение на това какво горят ромите, от администрацията на района правят периодични проверки най-вече там, където могат да влизат в домовете. А именно във "Виетнамските общежития". Там ежемесечно с полиция и със Столичен инспекторат ще се правят поне по две проверки. "Вече имаме сведения всеки един апартамент на какво се отоплява, какво гори. Има 3-4 случая, където са задържани роми, които настина горят гуми извън домовете си и кабели, които замърсяват околната среда. Глобите на този етап са наистина фиктивни. Те са 50 лева, като го хванем с нещо, което в общинското жилище замърсява и гори. А иначе са от 100 до 500 лева по Закона за екологията и за чистия въздух. Само, че това е проблем, че ние наистина не можем да влизаме и да   установяваме в самите жилища точно какво се гори", обясни кметът на "Красна поляна".   Той допълни, че в момента на територията на района има 35 филтъра за комини, монтирани по старата програма. До края на декември идеята е поне 70-80 да бъдат поставени по новата програма, за да може да се усети ефекта от тях.