Новини от Ани Ефремова

comment 0
visibility 245
табло

Възстановено е таблото с лика на Смирненски в парк "Св. Никола" (СНИМКИ)

Таблото с лика на големия български поет и журналист - Христо Смирненски в парк "Възраждане" е възстановено. Акцията се прави по инициатива на хора, живеещи на територията на район „Възраждане“, и с подкрепата на служителите на Столичен инспекторат.   Таблото е двустранно, като от едната му страна може да се види образа на твореца, запечатан чрез най-известната му фотография, а от другата страна се чете едно от неговите стихотворения „Пролетно писмо“. Поемата е една от най-романтичните му такива и носи послание към вечните човешките копнежи, засилващи се с настъпващата пролет.   Таблото се намира на ул. „Пиротска“, в рамките на парк „Св. Никола“. В доброто дело се включиха и служители на районната администрация „Възраждане“, от където организираха засаждането на характерните за сезона цветя– иглики. През пролетта предстои цялостно озеленяване на пространството.  

comment 0
visibility 222
обир

Четирима са бандитите, обрали бензиностанцията в Казичене

От МВР дадоха нови подробности за поредния обир на бензиностанция в столицата- този път в Казичене.Записите показват, че са влезли четирима души, взели са касата и част от оборота и са напуснали. Хубавото в случая е, че няма въоръжени хора и няма бруталност при извършване на престъплението, коментира главният секретар на МВР Ивайло Иванов, цитиран от БГНЕС. Около 3 часа през нощта, маскирани задигнаха около 10 хиляди лева от бензиностанция в района на Казичене. Работи се по абсолютно всички версии като при всяко престъпление. Съвсем скоро ще имаме резултати, заяви Иванов по повод поредната обрана бензиностанция от днес. Към този момент не можем да кажем дали един и същи е почеркът в сравнение с обраната преди дни край Долни Богров. Докато не задържим извършителите, няма как да го потвърдим“, допълни Иванов. Само преди няколко дни, отново маскирани мъже, обраха бензиностанция на бул. "Ботевградско шосе" в столицата.

comment 0
visibility 235
болница

В "Иван Рилски" : Облекчават Базедовата болест с нов метод

Иновативен метод за облекчаване симптомите на Базедова болест прилагат успешно от края на миналата година в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. За този период в нея са били оперирани над 15 човека като резултатите са повече от обнадеждаващи. До месец след интервенцията пациентите възвръщат нормалния си начин на живот, като досега не са регистрирани усложнения. Интервенцията, която се прилага е срединна орбитална декомпресия и се извършва ендоскопски - минимално инвазивно, като достъпът е през носната кухина. Операцията трае около 45-50 минути, само няколко часа след нея болният е на крака, а на следващия ден вече може да бъде изписан. Базедовата болест е автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, която възниква вследствие на ненормално усилената ѝ дейност. В някои случаи, когато са много завишени тиреоидните хормони, се наблюдава прекомерна изпъкналост на очите (те могат да увеличат многократно обема си) и да предизвикат напрежение, болка и дори намаляване на зрението и/или двойно виждане. Особено неприятна е невъзможността да се затворят клепачите по време на сън. Това се дължи на увеличения обем на очния булб и промяната в налягането на очницата (кухина в лицевия череп, където се намират очната ябълка, очедвигателните мускули и зрителният нерв). Освен козметичен (възприятията за тези хора са, че са „с очи изхвръкнали от орбитите“ и „поглед на „безумец“), проблемът е и медицински, тъй като е свързан със силно напрежение в очите, проблеми със съня, умора, невъзможност да се затворят клепачите.  

Реклама
comment 0
visibility 108
зала България

"София квартет" представя музиката на Шостакович в зала "България"

"София квартет" кани ценителите на класическата музика на уникален концерт с музиката на Шостакович в зала "България". Датата е 29 януари от 19 .00 часа, със специалното участие на Надежда Цанова (пиано). В програмата ще прозвучат Дм. Шостакович - Струнен квартет № 2 и Дм. Шостакович - Клавирен квинтет. Билети има на касата на зала България и онлайн на eventim.bg   От няколко години насам квартетът разделя програмата си на две – нетрадиционни концерти с дрескод, питие и провокации, и концерти за истинските ценители на сериозната камерна музика. На 29 януари зрителите ще се насладят на концерт от втория вид.   „София квартет“ е носител на най-престижната награда за музика у нас „Кристална лира“ 2004 г. Съставът е отличен с националната награда „Златен квартет“ за 2017 г. През 2018 г. музикантите получават „Златно перо“ за цялостен принос в развитието на културата в страната.    

comment 0
visibility 382
писта за лед и сняг

Адреналин в кръвта: Появи се писта за каране върху лед и сняг близо до София

Адреналин в кръвта, любов към автомобилите и усет за приключенията. Това предлага първата писта за каране върху лед и сняг. Разположена е на малко повече от 70 км от София. Тя е дело на автомобилния  състезател Димитър Илиев и неговия екип. За два месеца те подготвят трасето, което е с дължина над 1 км, разказват от Bulgaria ON AIR.   Най-близките подобни писти се намират в Италия и Австрия. И макар че климатът тук  е  истинско предизвикателство, Митко казва, че това не им е попречило  да създадат място, на което всеки може да подобри шофьорските си умения. България страда от остра нужда и недостатък на автомобилни писти. Проблем, с който се сблъскват всички професионални състезатели и любители на скоростите у нас. Това обаче,  не пречи на българските таланти да пробиват път,  дори там , където ледът се оказва особено твърд.   

comment 0
visibility 1279
имоти

Eксперт: Южните квартали на София започват да изчерпват капацитета си за строителство

Почти 150 хил. сделки с имоти са вписани в цялата страна до края на септември 2019г., сочат данните на Агенцията по вписванията, като само в София те са малко над 20 хил. и нарастват с 5,5% на годишна основа. Оказва се, че последните 3 месеца от годината са най-активни и се сключват рекорден брой сделки. Това обясни пред камерите на Bulgaria ON AIR Иван Велков от Международната федерация за недвижими имоти   "Ниските лихви по кредите, огромното количество в банковата система и традиционно липсата на алтернативи за спестявания, които хората в България могат да имат и използват, водят интерес до това, че покупката в големите градове от години се превръща в тенденция, независимо какви са макроикономическите перспективи за света и Европа." Това каза пред камерите експертът.   От думите му стана ясно, че последните няколко месеци на година, а понякога и седмици, традиционно в столицата и страната се сключват рекорден брой сделки за недвижими имоти. Ръст на цените има в цяла София и имот, който се придобива в сграда, строена сега, е в пъти по-стойностен от такъв, който е купен преди кризата.   "Това се отчита в големите градове. Последните тримесечия винаги са най-активни", посочи той. Иван Велков допълни, че българският пазар за недвижими имоти се движи със собствена логика и ритъм.    Експертът е категоричен е, че броят на сделките, броят на сключените покупко продажби и броят на наемите, който е най-сериозният индикатор за оживление в един пазар, в никакъв случай не са извън рамките на нормалното за развитие на пазарите.   "Южните квартали в София започват да изчерпват капацитета си за строителство и в някои случай прекаляването на строителство в тези зони води до обратната тенденция", допълни той.  

comment 0
visibility 1976
паяк

Влиза в сила SMS-услугата на ЦГМ за шофьорите с вдигнати от паяка коли

Вече работи новата SMS услуга на ЦГМ за водачите, чиито автомобили са принудително преместени на наказателен паркинг. Това съобщава от Центъра.   Водачите, чиито автомобил е преместен на наказателен паркинг, ще получават кратко съобщение от номер 1902, че колата е на наказателен паркинг, адресът на паркинга и връзка със сайта и контактния телефон на ЦГМ.   Съобщението ще се изпраща на телефона, от който последно е изпратено валидно съобщение за паркиране в зоната за платено локално паркиране. Целта на промяната е да се даде максимално информация на водачите и тя да е полезна за тях.   По този начин ЦГМ ще се опита да спести време и емоции у водачите, които по някаква причина са нарушили правилата при паркиране. Също така забавянето на освобождаване на автомобила от специализиран паркинг може и да доведе до натрупване, че има автомобили, които стоят непотърсени по два - три дни и повече.   Текстът на краткото съобщение ще е изписан на латиница.  

comment 0
visibility 414
саниране

Семейство от София твърди, че е жертва на некачествено саниране

Влага и мухъл „превзеха апартамента” на семейство от София. Заради късо съединение хората останали и без електроуреди.Течовете се появили месеци след края на санирането във входа, където живеят пострадалите.За проблема разказват от Нова телевизия.    От управата на район „Искър” изключват варианта за некачествен ремонт. Семейството споделя, че дежури с хавлиени кърпи, за да се бори с влагата и конденза.   „В апартамента вече има много влага. По пет пъти на ден чистим конденз от прозорците. Един хладилник, два телевизора и печката изгоряха. Това неудобство продължава вече шест месеца, като от три насам е ужас”, посочи собственикът на апартамента пред камерите.   „Влажно е, защото при запечатването на блока с такава изолация, вътре в апартамента трябва да има проветрение и да се отоплява. В този вход са направени още такива балкони, но никой не е предявил някакви претенции”, коментира ръководителят на фирмата, санирала блока.   „Цялата сграда сега е опакована. Ако преди е имало някакво проветрение, в момента няма. И аз мисля, че апартаментът не се проветрява достатъчно. Проверили сме покрива, но там теч не е установен”, обясни пред медията кметът на район „Искър” Ивайло Цеков.  

comment 0
visibility 148
сутрешен обзор на събитията

Времето и предстоящите събития на 22 януари 2020 г. в София

Времето на 22 януари    Денят ще бъде ясен и слънчев. Вятърът ще бъде слаб до умерен от запад- северозапад. Максималните температури ще са между 8 и 13 градуса.    Предстоящи събития за 22 януари   09.00 часа Започва редовно заседание на Народното събрание.   10.00 часа Делото срещу мъж, обвинен за убийството на жена си и детето си, ще бъде гледано от 24-и състав на Софийски градски съд.    10.30 часа Делото срещу М. А., С. К., С. Й., М. А., С. А., С. А. и М. А., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група, ще бъде гледано от 15-и състав на Специализирания наказателен съд.    11.00 часа Делото срещу Д. В. и И. А., обвинени в участие в организирана престъпна група, ще бъде гледано от 16-и състав на Специализирания наказателен съд.    11.30 часа Ще бъде отбелязана Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка във фоайето на Народното събрание.    12.00 часа Ще бъде подписано Споразумение за сътрудничество между Министерството на образованието и науката и Министерството на културата в Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.    13.00 часа Ръководството на „Възраждане“ ще даде пресконференция, на която ще изложи мотивите си за исканата от тях оставка на правителството в БТА.   13.30 часа 11-и състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Н. Ц., обвинен в изнудване.   14.00 часа Ще се състои пресконференция по повод премиерата на мюзикъла „Цигулар на покрива” на сцената на театъра в Музикалния театър на ул. „Панайот Волов” 3.    14.30 часа Комисията по труда, социалната и демографската политика ще проведе блиц-контрол с министър Деница Сачева в зала № 1 на Народното събрание.    14.30 часа Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ще изслуша министъра на вътрешните работи Младен Маринов в зала 232 на Народното събрание (пл. "Княз Александър I" №1).    18.30 часа Ще бъде открита фотоизложба на Енджи Палмаи в Галерията на Унгарския културен институт.    18.30 часа Ще се проведе събитие от поредицата „Разказвач на месеца“ в Литературния клуб на Столична библиотека на пл. „Славейков“ 4.    19.00 часа Ще се състои концерт „Арфата разказва“ в Литературен клуб „Перото“.          

comment 0
visibility 508
промяна

Заради изтичане на газ: Променени временно са маршрутите на автобуси 11, 404 и 213

Автобусите от линии 11, 404 и 213 временно се движат по променен маршрут. А причината е изтичане на газ на ул. „М. Бичев“ между бул. „Данаил Николаев“ и бул. „Евлоги  и Христо Георгиеви“ .Това съобщават от Столична община.    Автобусите, обслужващи линии 11 и 404, се движат  от гара „Подуяне“ по бул. „Данаил Николаев“ и по маршрута си. А автобусите от линия 213 са отклонени  от бул. „Евлоги и и Христо Георгиеви“, „Янко Сакъзов“ през кръговото кръстовище при паметника на Васил Левски, Сточна гара и по маршрута си към Централна гара.      

comment 0
visibility 173
проверки

Във "Възраждане": 17 проверки за горене на отпадъци в частни имоти

Съвместна проверка по сигнали на граждани за горене на отпадъци в частни имоти в район "Възраждане" имаше вчера от екипи на Столичен инспекторат, служители от 03 РУ – СДВР и районна администрация „Възраждане“.   Бяха проверени 17 жилища на различни адреси. На ул. „Ген. Цончев“ и бул. „Ал. Стамболийски“ за установени нарушения (горене на ПДЧ плоскости) са наложени 3 броя глоби с фиш.В Баталова воденица, на ул. „Антим I", ул. „Зайчар“ и ул. „Перник“ не е установено горене на отпадъци, гражданите са се отоплявали с дърва и въглища. Проверките продължават.    

comment 0
visibility 1057
мобилен пункт

"Кремиковци" и "Нови Искър" с мобилен пункт за опасни отпадъци от бита

Този петък-24 януари 2020 г., мобилен пункт ще приема опасни отпадъци от бита в районите „Нови Искър“ и „Кремиковци . От 8.30 до 11.30 ч. пунктът ще бъде в гр. Нови Искър пред сградата на районна администрация на ул. „Искърско дефиле“ № 121. По- късно през деня от 12.30 до 15.30 ч. ще се премести в кв. "Челопечене" на площада срещу кметството на ул. „Ангел Маджаров“, съобщават от Столична община. Домакинствата ще могат да предават безвъзмездно термометри, лакове и бояджийски материали, химикали, мастила,замърсени опаковки и лекарства с изтекъл срок на годност.

comment 0
visibility 2998
подмяна печки

Тръгна първият етап от кампанията за безплатна смяна на стари отоплителни уреди в София

  Столична община стартира от 20 януари 2020 г. първи етап от кампания за безплатна подмяна на стари отоплителни уреди на дърва и въглища с нови на газ и пелети по Интегрирания проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух” LIFE17 IPE/BG/000012 – LIFE IP CLEAN AIR по Програма LIFE на Европейския съюз. Кампанията обхваща кварталите „Абдовица“, „Димитър Миленков“, „Филиповци“, „Требич“ и селата Волуяк, Мрамор, Чепинци, Негован, Световрачене, Кубратово, Бусманци, Казичене и Кривина.   Целта на проекта е подобряване качеството на атмосферния въздух, чрез намаляване на фините прахови частици, отделяни от битово отопление на въглища и дърва.   По проекта ще бъдат подменени старите отоплителните уреди на дърва и въглища на общо 4 925 домакинства  на територията на Столична община с нови уреди на газ и пелети.    

comment 0
visibility 219
инструменти

26-годишен откраднал инструменти от автосервиз във "Връбница"

Полицаи от Девето РУ в столицата разкриха извършител на кражба. На 10 януари 37-годшен мъж съобщил в полицията за извършеното същия ден престъпление - в автосервиз в ж.к. „Връбница“ била установена липсата на скъпи инструменти, съобщават от МВР. В резултат на бързите оперативно-издирвателни действия, предприети в рамките на образуваното досъдебно производство, е установен и задържан криминално проявен мъж, на 26 години. Откраднатите вещи са намерени и иззети.   Материалите са докладвани в Софийската районна прокуратура и на мъжа е повдигнато обвинение по чл. 195 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

comment 0
visibility 4761
имоти

Най-скъпите жилища в столицата са в "Център", "Изток" и "Иван Вазов"

Най-бързо поскъпват жилищата в "Люлин" на фона на останалите квартали в столицата, сочат данни на компания за недвижими имоти,цитирани от "Труд".   Средната цена на апартаментите в "Люлин" е 722 евро за кв. м към средата на миналата година, което е ръст със 7,44% за година. Основната причина за това може би е фактът, че жилищата в "Люлин" все още са едни от най-евтините в столицата. Това стимулира интереса на купувачите, а с нарастването на цените "Люлин" се доближава до останалите райони в София.     По-евтини са апартаментите в "Обеля" (средно 710 евро за кв. м) и в кварталите "Сердика" и "Свобода" (705 евро за кв. м). Като в тези райони цените също нарастват с изключително бързи темпове – 7,25% ръст за година в "Обеля" и 6,17% в "Сердика" и "Свобода".   В още няколко столични квартала апартаментите вървят под 900 евро за квадрат – например в "Овча купел" (893 евро), "Надежда" (822 евро), "Дружба" (844 евро), "Сухата река" и "Хаджи Димитър" (по 818 евро). Като цените на апартаментите във всички тях са нараснали с над 6% за година и така изпреварват повишението на цените в по-скъпите столични квартали. Разбира се има и някои изключения. В "Красна поляна", където цените са сравнително ниски – средно 786 евро за квадрат, цените също вървят нагоре със стабилни темпове от 5%, но увеличението е по-малко отколкото в "Дружба", "Суха река" и "Хаджи Димитър".   Средната цена на жилищата в столицата достигна 1035 евро на кв. м, при 985 евро/кв. м година по-рано. Това представлява ръст от 5,34%. Най-скъпо продължава да е в "Иван Вазов", "Център" и "Изток", съответно с 1482 евро, 1442 евро и 1422 евро за кв. м. Апартаментите в тези най-желани райони също поскъпват с много бързи темпове от 4,5-5% годишно.   Челната петица на кварталите с най-скъпи жилища се допълва от "Лозенец" (1391 евро/кв. м) и "Яворов" (1285 евро/кв. м). Повишението на цените в тези два квартала е с почти едни и същи темпове – малко над 4%.