Новини от Десислава Михалева

comment 0
visibility 568
вода

Без вода остават Овча купел, Обеля и Димитър Миленков

Планирани ремонти по водопроводната мрежа на „Софийска вода“ ще причинят спирането на водата в някои столични райони във вторник, 25 юни. Заради диагностика на уличен водопровод в кв. „Димитър Миленков“, от 09:00 до 18:00 ч. ще спре водатат на живеещите в района на  кв. „Димитър Миленков“. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. 685 кв. „Овча купел“, от 10:30 до 18:30 ч. ще бъде спряно водоподаването на живеещите в района на ул. 685. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. 5 кв. „Обеля“, от 09:00 до 16:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на  ул. 5 от ул. „Рила“ до ул. 12.

comment 0
visibility 200
София

Новините в София: Най-важното за деня 23 юни, 2019 г

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 23 юни 2019 г. Задържаха мъж, опитал да отвлече 15-годишна Задържан е 41-годишен мъж, опитал да отвлече 15-годишна. Той искал насила да качи момичето в кола. Сигналът до СДВР е подаден вчера следобед Лифтовете до Черни връх ще се движат и през лятото Откритите лифтове „Лале“ 1 и 2, както и Симеоновският лифт, са пуснати и могат да се използват от столичани през цялото лят  Столичани отново ще живеят активно  За 14 – ти път стартира кампанията „Живей активно“. Началото беше дадено в 10.00 ч. В 11. 00 се проведе състезание с домашните любимци от Паметника на Съветската армия, Камион блъсна и изкорени дърво на Дондуков Камион, правейки необмислени маневри на бул. „Дондуков“, съборил дърво, което без малко да падне върху майка с дете. В социалната мрежа се появи пост с информация за инцидента. В „Пирогов“ ще лекуват с модерна 3D апаратура „Пирогов“ разполага с модерна 3D апаратура, с която пациентите ще бъдат лекувани по особено щадящ начин Пожар на бул. "Ген. Данаил Николаев" Гори пожар близо до Сточна гара, на бул. "Ген. Данаил Николаев", информират от Нова ТВ. За огромните кълба дим съобщават и в социалната мрежа. Според МВР, запалили са се гуми от трактори. Рехабилитацията на бул. “България“ започва в края на юни В последния ден на юни започва рехабилитацията на отсечката от бул. „Черни връх“ до бул. „И.Е.Гешов“ по бул. „Булгария“, информира зам.-кметът Дончо Барбалов в профила си в социалната мрежа. „Майчин дом“ получи ценно дарение „Майчин дом“ получи много ценно дарение – пет компресорни инхалатора. С тези инхалатори се осъществява дозирано и бавно вкарване на лекарства за недоносените бебета, Горни Богров, Иван Вазов и Лозен започват седмицата без вода „Софийска вода“ се заема с планирани ремонти на 24 юни, понеделник, които ще наложат спирането на водата в някои столични райони.  

comment 0
visibility 547
вода

Горни Богров, Иван Вазов и Лозен започват седмицата без вода

„Софийска вода“ се заема с планирани ремонти на 24 юни, понеделник, които ще наложат спирането на водата в някои столични райони. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Бурел“ жк. „Иван Вазов“, от 10:00 до 17:00 ч. ще спре водоподаването на живеещите в района по ул. „Бурел“ от ул. „Д-р Стефан Сарафов“ до ул. „Янко Забунов“ и бл. 62А. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Ботунски път“ с. Горни Богров, от 10:00 до 15:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещи в района на: ул. „Васил Левски“, ул. „Трети март“, ул. „Шабаница“, ул. „Ботунски път“ Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Искър“ с. Кривина, от 09:00 до 15:00 ч. ще спре водата на живеещите: по ул. „Равнополски път“ от ул. „Демокрация“ до ул. „Латинка“ по ул. „Латинка“ от ул. Равнополски път“ до ул.“ Искър“ по ул. „Искър“ от ул. „Балабана“ до ул. „Витоша“. Заради диагностика на уличен водопровод на ул. „Кайгана“ с. Лозен, от 09:00 до 14:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на: местност „Чикерица“, вилна зона „Свети Митър“.  

Реклама
comment 0
visibility 411
Майчин дом

„Майчин дом“ получи ценно дарение

„Майчин дом“ получи много ценно дарение – пет компресорни инхалатора. С тези инхалатори се осъществява дозирано и бавно вкарване на лекарства за недоносените бебета, споделя БТВ. Конкурсът „Майчин дом“, иницииран от списание „9 месеца“ направи възможно това дарение. 1600 бебета са поели първата си глътка въздух в „Майчин дом“, а 281 от тях за родени преждевременно. От лечебното заведение споделят, че дарението ще подпомогне така необходимото венозно хранене на бебетата. Това хранене се осъществява с точно с инфузионна помпа. За хроничната белодробна болест при недоносените бебета и за белодробните  инфекции от решаващо значение са инхалаторите, споделя д-р Станислава Хитрова. Станислава Цалова, синоптичката от БТВ, е посланик на детския конкурс, с който се помага на недоносените бебета.

comment 0
visibility 906
отсечката за рехабилитация

Рехабилитацията на бул. “България“ започва в края на юни

В последния ден на юни започва рехабилитацията на отсечката от бул. „Черни връх“ до бул. „И.Е.Гешов“ по бул. „Булгария“, информира зам.-кметът Дончо Барбалов в профила си в социалната мрежа. Очаква се рехабилитацията да свърши през септември, според кмета на столицата Йорданка Фандъкова. Стартът е по южното платно към центъра, следва ремонт по северната част. По време на рехабилитацията, движението ще е двупосочно в едното платно. В основата на пътя ще се положи мрежа, която ще направи асфалта по-устойчив. Проектът за рехабилитация е с цена 2,7 млн. лв. Рехабилитация бе направена на отсечката от бул. "И.Е.Гешов" до бул. "Гоце Делчев" миналата година. Вече стартира и ремонта на бул.“Асен Йорданов“ от бул. “Проф. Цв. Лазаров“ до бул. “Хр. Колумб“ и на ул. “Искърско шосе“ от бул.“Хр. Колумб“ до ул.“Дим. Пешев“. Ще бъде обособена и велоалея. С изпълнението на ремонта на обектите се е заел Консорциум „Щрабаг- Трансгео“ ДЗЗД, който разполага със 124 дена за извършаването.  

comment 0
visibility 2928
пожар до сточна гара

Пожар на бул. "Ген. Данаил Николаев"

Гори пожар близо до Сточна гара, на бул. "Ген. Данаил Николаев", информират от Нова ТВ. За огромните кълба дим съобщават и в социалната мрежа. Според МВР, запалили са се гуми от трактори. Положението е овладяно. Няма пострадали, а на мястото има пожарни и екипи на МВР. Пушекът от пожара се вижда от много места на столицата и е логично да предизвика паника. За това говорят и множеството снимки, публикувани в социалната мрежа.

comment 0
visibility 530
Пирогов

В „Пирогов“ ще лекуват с модерна 3D апаратура

„Пирогов“ разполага с модерна 3D апаратура, с която пациентите ще бъдат лекувани по особено щадящ начин, информира Нова ТВ. Проф. д-р Николай Габровски, началник на клиниката по неврохирургия и заместник-директор на „Пирогов”, споделя в ефира на телевизията, че това е една от сбъднатите му мечти. Той е работил с подобна апаратура в Белгия и то преди доста години. Колегите му били скептични за възможността това да се случи в България. Истинско щастие за него е, че тази иновативна техника е вече факт в „Пирогов“.  Професорът е категоричен, че модерната техника няма да измести добрия лекар. Просто медицината и по-конкретно хирургията, се доближава все повече до изкуството. Добре е апаратурата в българските болнични заведения да се модернизира все повече и по-бързо.

comment 0
visibility 1531
изкоренено дърво на ДОндуков

Камион блъсна и изкорени дърво на Дондуков

Камион, правейки необмислени маневри на бул. „Дондуков“, съборил дърво, което без малко да падне върху майка с дете. В социалната мрежа се появи пост с информация за инцидента. Авторът на поста, @Valentin Ivanov‎, пише, че шофьорът е спрял превозното средство във велоалеята. След това тръгнал назад и бутнал дърво, което е на тротоара. Дървото паднало на сантиметри от майка с дете, минаваща по тротоара. В повечето от коментарите се възмущават от невниманието на шофьора. Има предложения за подаване сигнал до тел. 112. Според автора на поста, свидетели на инцидента, веднага са позвънили на спешния телефон. Сред коментарите се срещат съмнения за това дали книжката на водача не е била купена, тъй като ситуацията е изключително нелепа.  Други смятат, че шофьорът е бил пиян. Разбира се, има и такива, които се шегуват и намекват, че щом е станал такъв глупав инцидент, няма начин да не е намесено BMW. Трети пък  изказват съмнение за качественото засаждане на дървото. Според тях не е възможно да бъде изкоренено толкова голямо дърво, имайки предвид, че инцидентът няма как да е станал с висока скорост. Малко след този пост, се появи и мнението на майката с детето. Тя внася допълнителна яснота. Камионът е опитвал да паркира на велоалеята и многократно е блъскал дървото, в следствие на което се е случило изкореняването. Превозното средство е на Операта, а шофьорът видимо е бил в нетрезво състояние, твърди майката.

comment 0
visibility 459
Живей активно

Столичани отново ще живеят активно

За 14 – ти път стартира кампанията „Живей активно“. Началото беше дадено в 10.00 ч. В 11. 00 се проведе състезание с домашните любимци от Паметника на Съветската армия, споделя БТВ. До 17.00 ч. ще се проведат редица турнири като баскетбол, футбол, тенис на маса. Ще има състезания по лека атлетика за деца. Любителите на ролерите и скейтборда ще могат също да се изявят. Кампанията „Живей активно:, която започна още през 2006 г., цели да предизвика хората да се хранят балансирано и да имат максимално активен живот, за да се радват на добро здраве и дълъг живот. 350 000 човека са се включили в дейностите на инициативата през годините. В края на събитието, което ще е в 18.00 ч., ще има много музика, песни, танци и добро настроение, а водещи ще са Павел и Венци Венц.

comment 0
visibility 869
Симеоновски лифт

Лифтовете до Черни връх ще се движат и през лятото

Откритите лифтове „Лале“ 1 и 2, както и Симеоновският лифт, са пуснати и могат да се използват от столичани през цялото лято, информира БНТ. През летния сезон до момента посетителите на Витоша нямаха избор и използваха единствено Драгалевския лифт през миналите лета. Сега с двата лифта „Лале“ ще е по-лесен достъпа до Черни връх.    Според Радослав Реев, ръководителят на техническите съоръжения "Витоша ски", лифтовете са с приспособени за пешеходци рампи, имайки предвид използването им през зимния сезон почти изцяло от ски любители. Скоростта на лифта ще е ниска, за да могат и възрастните туристи и децата да се возят с него. Ще се продават комбинирани билети за Лалето  Симеоновския лифт. Семействата ще ползват намаления. Лифтовете ще се движат само през уикендите и празничните дни. В 17.30 ч. е последното слизане на Симеоновския лифт.

comment 0
visibility 1937
МВР

Задържаха мъж, опитал да отвлече 15-годишна

Задържан е 41-годишен мъж, опитал да отвлече 15-годишна. Той искал насила да качи момичето в кола. Сигналът до СДВР е подаден вчера следобед, съобщават от МВР. Бързата реакция на органите на реда след подадения сигнал и професионалните им издирвателни действия, извършителят е бил задържан. 41-годишният мъж казал, че е служител на СОБТ. Наложена му е мярка за задържане от 72 часа. Предявено му е обвинение. Софийска градска прокуратура наблюдава разследването. Стартирано е и дисциплинарно производство.

comment 0
visibility 328
Софийски университет

Започна кандидат-студентският изпит по френски в СУ

Изпитът по френски език, който започна преди час в Софийския университет, заедно с този по география, са последните от втората кандидат-студентска сесия на университета, информира Дарик. Писмен е изпитът по френски. Началото беше в 9.00 ч. Той тества знанията на кандидатите, получени в средното училище. Необходима е добра лексикална и  граматическа подготовка по езика. Диктовка. Превод и езиков тест ще са трите основни части на изпита. С диктовката ще се тества възприемането на устната реч и правописа. Преводът, който ще се прави, е от френски на български език и ще покаже уменията на кандидатите да използват лексикалните и граматическите си познания по езика. Тестът ще покаже дали и колко се владее и възприема френския език, правилно прилагане на граматическите правила и доброто писмено изказване. От 14 ч. ще стартира изпитът по география. Той е под формата на тест със 100 въпроса. Кандидатите имат 3 часа на разположение за решаването му.

comment 0
visibility 246
Парк Заимов

Времето и предстоящите събития на 23 юни 2019 г. в София

Времето на 23 юни Горещина и слънце ще са най-характерните черти на днешния ден в София. Максималната температура ще е 29 градуса. Има малка вероятност да превали и прегърми в следобедните часове. Предстоящи събития за 23 юни 8.00 ч. „Aлея на билките” туристически поход в Княжево 10.00 ч. „Нестле за Живей активно“ на паметника на Съветската армия 11.00 ч. Тържествено отбелязване на 163-тата годишнина от рождението на Димитър Благоев  в къщата-музей "Димитър Благоев" в „Банкя“ 12.30 ч. фолклорна програма пред хижа „Момина скала“ за Еньовден. 15.00 ч. Vintage Garden PARTY & Bazaar зад Националната библиотека 17.00 ч. Представяне на книгата „Оживелият подвиг. Каймакчалан и Европейската война през погледа на потомците“ в Съюза на архитектите ще бъде представена. 19.00 ч. Концерт в чест на Никола Гюзелев в Зала „България“ 20.00 ч. Концерт на Неманя Радулович и оркестър Double Sens в Зала 1 на НДК

comment 0
visibility 2185
вода

Спират водата в Центъра, Надежда 2 и Зона Б-18

Екипите на „Софийска вода“ предриемат планови ремонти по водопроводната мрежа на 21 юни, петък, което ще наложи спиране на водата в някои столични райони.  Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Димитър Петков“ жк. „Зона Б-18“, от 10:00 до 18:00 ч. спират водата на живеещите в района на  ул. „Димитър Петков “ от ул. „Пиротска“ до бул. „Тодор Александров“. Заради изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Гургулят“ Център, от 09:00 до 18:00 ч. ще бъде спряно водоподаването на живеещите в района на ул. „Гургулят “ от ул. „Георги Сава Раковски“ до ул. „6-ти септември“ Заради прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Търновска конституция“ жк. „Надежда“ 2 , от 09:00 до 13:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на: ул. „Търновска конституция “ от ул. „Христо Силянов“ до ул. „Горни порой“ ул. „Горни порой“ от ул. „Търновска конституция“ до ул. „Йордан Хаджи Константинов – Джинот“

comment 0
visibility 613
вода

Стрелбище, Крива река и Овча купел 2 остават на сухо

Планови ремонти по мрежата на „Софийска вода“ на 20 юни, четвъртък, ще наложат спирането на водата в някои столични райони. Заради изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Хайдушка гора“ жк. „Стрелбище“, от 10:00 до 18:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на: ул. „Хайдушка гора“ от ул. „Червена роза“ до ул. „Твърдишки проход“ ул. „Кестенова гора“ от бул. „Гоце Делчев“ до ул. „Нишава“ ул. „Нишава“ № 108, № 109, № 110, ул. „Твърдишки проход“ от бул. „Гоце Делчев“ до ул. „Нишава“ бул. България - бл. 18, бл. 19, бл. 20, бл. 21. Заради изпълнение на инвестиционен проект за подмяна на уличен водопровод на ул. „Райко Жинзифов“ кв. „Крива река“, с от 09:00 до 21:00 ч. няма да имат вода живеещите в района на: ул. „Яков Крайков“ от ул. „Св. Георги Софийски“ до ул. „Райко Жинзифов“ ул. „Райко Жинзифов“ от ул. „Яков Крайков“ до ул. „Даскал Манол“ Заради изпълнение на инвестиционен проект за подмяна на уличен водопровод на бул. „Св. Климент Охридски“ местност „Малинова долина“, от 09:00 до 21:00 ч. спират водата на живеещите в района на: района между бул. „Св. Климент Охридски“, ул. „Георги Кьосеиванов“, ул.“7-ма“ и ул. “инж. Стоимен Сарафов“ бул. „Св. Климент Охридски“ от № 86 до № 128 и от № 61К до № 105 Заради изпълнение на инвестиционен проект за подмяна на уличен водопровод на ул. „Варна“ жк. „Света Троица“, от 09:00 до 18:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на: ул. „Трън“ от ул. „Казанлък“ до ул. „Пловдив“ ул. „Варна“ от ул. „Мелник“ до ул. „Трън“ Заради пресвързване на уличен водопровод на ул. „Каменоделска“ НПЗ „Хаджи Димитър“, от 09:00 до 21:00 ч. спират водата на живеещите в района на: ул. „История Славянобългарска“, ул. „Владайска река“, ул. „Кожарска“, ул. „Каменоделска“, ул. „Грънчарска“, ул. „Заводска“, ул. „Индустриална“ Заради подмяна и монтаж на пожарен хидрант на бул. „Президент Линкълн“ жк. „Овча купел“ 2, от 09:30 до 21:30 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на бул. „Президент Линкълн“ от ул. „Детелина“ до бл. 20 и бл. 20. Заради монтаж на пожарен хидрант на ул. „Боне Хаджибонев“ с. Герман, от 09:30 до 19:30 ч. ще спре водатат на живеещите в района на: ул. „3-ти март“,ул. „Хан Аспарух“ ул. „Боне Хаджибонев“ от ул. „Старата чешма“  до  ул. „Хан Аспарух“ , ул. „Старата чешма“, ул. Пейо Яворов“ ул. „Минзухар“ в.з. „Лозето“ , в.з. „Терасите“ в.з. „Смреката“ Заради изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Иван Миланов“ кв. „Подуяне“, от 10:30 до 18:30 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на ул. „Иван Миланов“ от  ул. „Братя Пешеви“ до ул. „Братован“. Заради прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „12 - та“ кв. „Обеля“, от 09:00 до 16:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на: ул. "7-ма" от ул. "12-та" до ул. "13-та ул. „13-та" от ул. "16-та" до ул. "8-ма". Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Гълъбец“ с. Бусманци, от 09:30 до 15:30 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на: ул. "Гълъбец“, ул. „Вучко Игнатов – Даскала“ Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Първа Българска армия“ кв. „Военна рампа“, от 09:00 до 17:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на ул. "Проф. Иван Георгов“ от ул. „Първа Българска армия“ до река Суходолска.