Новини от Десислава Михалева

comment 0
visibility 71
София вечер

Новините в София: Най-важното за деня 25 август, 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 25 август 2019 г. Хиляди на старта на „Витоша Рън” Стартира планинското бягане „Витоша Рън – от НДК до Черни връх", съобщава Нова ТВ. То и още няколко събития, които се провеждат в последните дни, са посветени на 124-годишнината от началото на туристическото движение в България и 85-години от обявяването на „Витоша“ за национален парк. Промяна в маршрутите на трамваи и автобуси заради ремонта на „Каменоделска“ Забрани за движението на автомобили и промени в разписанието на автобуси и трамваи влизат в сила от днес, 25 август, до сряда, 28 август, съобщават от Столична община. Напрежение на Летище София заради отменен полет Стотици пътници за полета от София за Франкфурт се озоваха в нелепа ситуация днес, 25 август, съобщават ТрафикНюз. Наложило се да чакат около 9 часа на летище София, за да разберат, че няма да има полет. В началото информацията била, че самолетът на Wizz air е със сериозна повреда, която трябва да бъде отстранена.  Столична община купува 52 нови електробуса с проект по ОПОС Подадена е апликационната форма по проект за покупката на 52 нови електробуса, съобщават от Столична община. Закупуването на електробусите е по програма „Околна среда“. Новите превозни средства ще се използват за транспорт на пътници от столичните квартали до метростанции. Само 7% са гратисчиите в столичен градски транспорт Гратисчиите в столичния градски транспорт не са се увеличили след увеличаване на цената на билетчето, споделят от ЦГМ, цитирани от БГНЕС. Пътуващите предпочитат да пътуват с годишни персонализирани карти. Към момента има продадени 30 000 такива карти, докато през 2015 г. са били 225. През 2016 г. приходите на ЦГМ от продажбата на превозни документи са били 107 957 000 лв, а през 2018 г са 120 820 000 лв.  

comment 0
visibility 65
тунел "Топли дол"

Движението в тунел „Топли дол“ временно в една лента

Движението по магистрала „Хемус“ в тунел „Топли дол“ посока Варна в понеделник, 26 август, ще се осъществява в една лента, съобщават от АПИ. От 9.30 ч. до 15.30 ч в понеделник ще правят ремонт на лампите на тунела, което налага ограничението. Движението на автомобилите ще става в изпреварващата лента, тъй като ще бъде ограничена активната лента.

comment 0
visibility 202
апарат за билети

Само 7% са гратисчиите в столичен градски транспорт

Гратисчиите в столичния градски транспорт не са се увеличили след увеличаване на цената на билетчето, споделят от ЦГМ, цитирани от БГНЕС. Пътуващите предпочитат да пътуват с годишни персонализирани карти. Към момента има продадени 30 000 такива карти, докато през 2015 г. са били 225. През 2016 г. приходите на ЦГМ от продажбата на превозни документи са били 107 957 000 лв, а през 2018 г са 120 820 000 лв. Не се отчита увеличение на броя на гратисчиите в градския транспорт след като цената на билетчето стана 1.60 лв. Увеличението се е отразило върху покупката на абонаментни карти. Все повече хора предпочитат картите, тъй като цената на пътуването излиза с 0.50 лв по-евтино. 240 контрольори проверяват пътниците в градския транспорт. По въпроса за билетните автомати, които не връщат ресто, от ЦГМ споделят, че въвеждането на новата тикет система ще реши проблема. Към момента работят 63 пункта за продажба на билети и карти. Превозни документи ще могат да се купуват и от шофьора, както е и сега.

Реклама
comment 0
visibility 276
Нови автобуси

Столична община купува 52 нови електробуса с проект по ОПОС

Подадена е апликационната форма по проект за покупката на 52 нови електробуса, съобщават от Столична община. Закупуването на електробусите е по програма „Околна среда“. Новите превозни средства ще се използват за транспорт на пътници от столичните квартали до метростанции. Вече са разработени маршрутите за столичните квартали „Горна Баня“, „Овча купел“, „Люлин“ и „Витоша ВЕЦ Симеоново“. Остава да бъдат обсъдени . Два вида ще бъдат електробусите на база дължината. 30 ще са дълги 5.5 – 7.5 метра, а 22 ще са 7.6 – 9.6 метра. С 3 проекта кандидатства Столична община за финансиране по ОПОС - за трамваи, електробуси и тролеи. 20 електробуса от по 12 метра се движат в София от миналата година.

comment 0
visibility 385
Йорданка Фандъкова

Йорданка Фандъкова се включи в изкачването на Черни връх(СНИМКИ)

124-годишнината от първото масово изкачване на Черни връх беше отбелязана от редица събития, едно от които пешеходното изкачване до върха. Двата лъча тръгнаха сутринта от Златните мостове и от хижа „Алеко. Кметът на столицата, Йорданка Фандъкова, се включи в изкачването заедно със стотици столичани. Снимки, публикуванив  социалната мрежа документираха събитието. В 15 ч. започна и културна програма с изявени изпълнители на туристически песни.

comment 0
visibility 440
Фермерски пазар

Фермерски пазар отново изненада столичани

За пореден път Фермерският пазар в София предложи уникални продукти на своите клиенти, пише БТВ. Пазарът традиционно се провежда в последната неделя на всеки месец. Днес мястото беше на ул. „Оборище“, зад храм „Александър Невски“. Определено фермерите на пазара днес бяха по-малко, тъй като много от тях са на полето, за да прибират реколтата. На пазара има огромно количество пресни плодове и зеленчуци. Млечните продукти също не им отстъпват. Голяма интерес предизвикаха плодоледа и смокиново кафе. Плодоледът е изработен само от плодове. Както винаги, пазарът организира арт работилници за деца и възрастни.

comment 0
visibility 2173
Летище София

Напрежение на Летище София заради отменен полет

Стотици пътници за полета от София за Франкфурт се озоваха в нелепа ситуация днес, 25 август, съобщават ТрафикНюз. Наложило се да чакат около 9 часа на летище София, за да разберат, че няма да има полет. В началото информацията била, че самолетът на Wizz air е със сериозна повреда, която трябва да бъде отстранена.   Последвали няколко отсрочки на полета, докато след 9 часа на летището пътниците разбрали, че днес полет няма да има, а желаещите могат да презаверят билетите си за 29 август. Потърпевш разказва, че е на летището от 11 ч., за да се чекира за полета в 12.35. След 3 часово чакане разбрали, че самолетът е пристигнал със сериозна повреда и  не може да излети без да бъде отстранена. Наложило се да се потърси намесата на фелдшер, заради деца, на които им прилошало, разразили се скандали, заплахи. След дългото чакане върнали пасажерите на Терминал 1 за презаверка на билетите. Всички се възмущават от липсата на организация в създалата се ситуация. Не са предложени компенсации на потърпевшите. Някои от пътниците трябва да са на работа в понеделник.

comment 0
visibility 110
ул. "К. Петканов"

Ремонтираха спорния път на „К. Петканов“

Жител на столичния квартал „Витоша“ сподели радостта си от възстановения спорен път на ул. „К. Петканов“ в социалната мрежа. В своя пост @ Dragoslav Minchev публикува снимки, с които документира промяната на настилката на улицата. Припомняме, че през месец май жители на квартала бяха разкопали и преградили ул. „Константин Петканов”. Те бяха категорични, че са собственици на улицата. Парцелът е бил отчужден и собствениците не били обезщетени. Обезщетението било на стойност 400 000 лв, но вече 10 години се бави. Собствениците на терена предприеха тези крайни действия, за да се ускори изплащането на обезщетението им. По-късно същия ден изкопите бяха заринати, но улицата остана в неугледен вид.

comment 0
visibility 663
Знак забранено влизането

Промяна в маршрутите на трамваи и автобуси заради ремонта на „Каменоделска“

Забрани за движението на автомобили и промени в разписанието на автобуси и трамваи влизат в сила от днес, 25 август, до сряда, 28 август, съобщават от Столична община. Забранено е влизането на автомобили: - по източното пътно платно и релсовия път на ул. „Каменоделска” между ул. „Първа българска армия” и ул. „Малашевска”, като движението на превозни средства се извършва двупосочно в източното пътно платно на улицата в същия участък; - по западното пътно платно на ул. „Каменоделска” между ул. „Малашевска” и ул. „Грънчарска”, като движението ще се извършва двупосочно в западното пътно платно и релсовия път на улицата в същия участък; - по ул. „Каменоделска“ между ул. „Грънчарска“ и ул. „Индустриална“; -  по обособеното трамвайно трасе на ул. „Първа българска армия” между ул. „Каменоделска” и трамвайно ухо „Орландовци”; - по източното пътно платно на ул. „Каменоделска” между ул. „Козлодуй” и ул. „Индустриална” /под жп надлеза/, като движението ще се извършва двупосочно в западното пътно платно на улицата в същия участък. Променят се маршрутите на трамваи 3, 4 и 18 от днес, 25 август, до 28 август включително. Трамвай №3 в посока кв. „Орландовци“ от бул. „Христо Ботев“ по ул. „Струга“, по бул. „Княгиня Мария Луиза“ до пл. „Централна гара“, по бул. „Христо Ботев“ и по маршрута си до гара „Захарна фабрика“; Трамвай №4 в посока кв. „Орландовци“, при ул. „Козлодуй“ по бул. „Княгиня Мария Луиза“, под надлез „Надежда“, кв. „Триъгълника“ до метростанция „Хан Кубрат“; Трамвай №18 в посока кв. „Орландовци“, при ул. „Козлодуй“ направо по бул. „Княгиня Мария Луиза“ през пл. „Централна гара“ до надлез „Надежда“ и обратно по маршрута до пл. „Журналист“. Промяна настъпва и в маршрута на автобуси 79, 309, 20 и 21/22. Автобуси №79 и №309 Променят се маршрутите на двата автобуса в посока към СТИНД 2 и бул. „Илиянци“, както следва: след ж.п надлеза на ул. „Козлодуй“ наляво по ул. „Индустриална“, по ул. „Заводска“, по бул. „История славянобългарска“ и по маршрутите. В обратна посока маршрутите не се променят. За автобусни линии 79 и 309 се разкриват временни автобусни спирки с код 6473 „Хладилен завод“ на ул. „Индустриална“ след кръстовището с ул. „Каменоделска“ в посока ул. „Заводска“ и с код 6474 „Централен гробищен парк“ на ул. „История славянобългарска“, след кръстовището с ул. „Заводска“ в посока надлез „Надежда“; закриват се спирки с код 2309 „Хладилен завод“ на ул. „Каменоделска“ в посока надлез „Надежда“ и с код 1945 „Централен гробищен парк“ на бул. „История славянобългарска“ в посока надлез „Надежда“. Автобусни линии 20 и 21/22 от пл. „Лъвов мост“ и Централна ж.п. гара по маршрутите до пл. „Сточна гара“, наляво по ул. „Константин Стоилов“, надясно под ж.п. надлеза на ул. „Козлодуй“, по ул. „Индустриална“, по ул.„Заводска“, по ул. „История славянобългарска“, ул. „Грънчарска“ и по ул. „Каменоделска“ по маршрута до автостанция „Орландовци“ двупосочно.   Променя се маршрута на временната автобусна линия № А-ТМ4 в посока към автостанция „Орландовци“, както следва: от Централна ж.п. гара по маршрута до кръстовище ул. „Козлодуй“ - ул. „Константин Стоилов“, наляво под ж.п. надлеза на ул. „Козлодуй“, по ул. „Индустриална“, надясно по ул. „Заводска“, по ул. „История славянобългарска“, ул. „Грънчарска“ и по ул.„Каменоделска“ по маршрута до автостанция „Орландовци“ двупосочно.   Автобусите от линии 4-Тм, 20 и 21/22 ще спират на всички съществуващи спирки:   - „Централен гробищен парк“ на ул. „Заводска“ за автобусни линии 79 и 309;   - „Хладилен завод“ на ул. „Индустриална“ за автобусни линии 79 и 309;   - временна спирка „Хладилен завод“ на ул. „Индустриална“ за автобусни линии 79 и 309.   - на нова временна спирка „Централен гробищен парк“ на ул. „Грънчарска“ на 30.00 метра след ул. „Заводска“ в посока ул. „Каменоделска“.   Ще бъде възстановена спирка „Централен гробищен парк“ на ул. „Каменоделска“ преди кръстовището с ул. „Малашевска“ в посока ул. „Индустриална“, за автобусни линии 20 и 21/22 и временната автобусна линия А-ТМ4.   Възстановява се  спирка „Католически гробища” (на 20 м след входа на „Централен гробищен парк“ на ул. „Каменоделска“ в посока пл. „Централна гара“), за автобусни линии 20 и 21/22 и временната автобусна линия А-ТМ4.   Остава закрита спирка с „Централен гробищен парк“ за автобусни линии 4-Тм, 20 и 21/22 на ул. Каменоделска“ след кръстовището с ул. „Малашевска“ в посока ул. „Първа българска армия“.  

comment 0
visibility 162
Площадка на „С. Караславов“ и „К. Петканов“

Ентусиасти ремонтират площадка в квартал „Витоша“

Отговорен столичанин събира група ентусиасти, които с доброволен труд и собствени средства да придадат естетически вид на площадка на кръстовището на „С. Караславов“ и „К. Петканов“ в квартал „Витоша“. За целта @Atanas Kovachev е пуснал пост в социалната мрежа. Логично, коментарите не са много. Потребител изказва мнение, че мястото е в „предкатунно състояние“. От публикуваната снимка ясно се вижда, че в градинката има нахвърляни стари гуми. Има някакви остатъци от ограждение и добре развиваща се трева. Четирима потребители изразяват готовност да се включат в облагородяването на площадката с труд, пари, инструменти и др. Ако действително се събере група, няма да им отнеме много време и средства да превърнат запуснатата зона в приятна градинка на въпросното кръстовище.

comment 0
visibility 194
Стоп кадър

Хиляди на старта на „Витоша Рън”

Стартира планинското бягане „Витоша Рън – от НДК до Черни връх", съобщава Нова ТВ. То и още няколко събития, които се провеждат в последните дни, са посветени на 124-годишнината от началото на туристическото движение в България и 85-години от обявяването на „Витоша“ за национален парк. Опит за подобрение на рекорда за скоростно изкачване на Черни връх ще направи и Шабан Мустафа, един от водещите ни планински бегачи. Разстоянието трябва да бъде преминато за по-малко от 1 ч. 36 м и 45 с. Спортистът споделя, е това ще е чудесна тренировка за важно състезание в следващите дни.

comment 0
visibility 374
Езеро Ариана

Времето и предстоящите събития на 25 август 2019 г. в София

Времето на 25 август Гореща и слънчева неделя ще имат столичани. Максималната температура ще достигне до 31 градуса. Няма никакви надежди за разхлаждане. Потърсете добри оферти за отдих край столичните басейни. Предстоящи събития за 25 август 09.00 ч.  Начало на планинското бягане „Витоша Рън“. 11.00 ч.  Столична библиотека ще презентира своята планинска изложба с книги на поляната пред хижа „Алеко“. 11.00 ч. Начало на Базар на изкуствата в парка на НДК 11.00 ч. Започва Фермерския пазар Оборище зад храм-паметника „Св. Ал. Невски“ 12.00 ч. Пред барелефа на Алеко Константинов на Черни връх участниците в туристическия събор ще поднесат цветя.

comment 0
visibility 886
мобилно приложение

Приложение ще предупреждава столичани за бедствия

Столичани ще могат да получават информация за възможни бедтствия в София чрез ново мобилно приложение, съобщават от Столична община. Екип на „Аварийна помощ и превенция“ е бил в Берлин преди дни и на практика се е уверил в ефективността на това приложение. По време на визитата на членовете на екипа е демонстрирана системата KATWARN. Посредством нея се сигнализира на населението за опасност от бури, земетресения, градушки, мълнии, пожари, наводнения и затворени градски обекти. Тази система има възможност да разпраща съобщения  по различни начини, за да информира всички бързо и сигурно, а именно чрез sms, имейли, приложения, рекламни дигитални пана, социални мрежи, бордови компютър на автомобил и др. Системата KATWARN се използва успешно в Германия и Австрия. Тъй като за Столична община е приоритет опазването сигурността на гражданите по време на бедствия и кризи, тази ситема ще бъде въведена и в София. Предстои да започне тестване на приложеието на територията на столицата.

comment 0
visibility 4196
сладоледен фестивал

Фестивал на сладоледа ще разхлади София

Фестивал на сладоледа ще се проведе е центъра на столицата през уикенда, съобщават от Дирекция Култура на Столична Община. За пети пореден път фестивалът се организира от екипа на Betahaus Sofia. Той ще се състои на 24 август, събота, във времето от 10.30 ч. до 18 ч. Мястото е градината, разположена зад Националната библиотека. Всички фенове на сладоледа ще могат да опитат всякакви вкусове причудливи сладоледи и да се забавляват в горещия съботен ден.

comment 0
visibility 5922
ТЕЦ София

Спират топлата вода в някои райони на София

Топлофикация София информира клиентите си за наложително спиране на топлата вода заради планов ремонт през следващата седмица. Топлата вода в столицата ще бъде спряна от 00.00 ч на 26 август, понеделник, до 12 ч. на 31 август, събота, както следва: понеделник, до 12 ч. на 31 август, събота, както следва: Ж.к. „Фондови Жилища”, ж.к. „Св. Троица”, ж.к. „Банишора”, ж.к. „Зона Б-5, Б-18, Б-19;   Част от ж.к. „Илинден” в района между ул. „Цар Симеон”, ул. „Зоглафски манастир”, ул. „Л. Весов”, ул. „Хисаря”, бул. „Тодор Александров”, бул. „К. Величков“;   Част от кв. „Лозенец” в района между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, ул. „Крум Попов”, ул. „Ц. Церковски” и ул. „Иглика” ;   Част от ж.к. „Толстой” в района между ул. „Будинци”, ул. „Ген. Жостов”, ул. „Елов Дол”, бул. „Илиянци” и ул. „Хан Кубрат”;   Централна градска част между бул. „Хр. Ботев”, бул. „Македония”, ул. „Доспат”, бул. „Прага”, бул. „Патриарх Евтимий”, ул. „Фритьоф Нансен”, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, бул. „Ген. Данаил Николаев”, ул. „Каменоделска”, ул. „История Славянобългарска” и бул. „Княгиня Мария Луиза”. От Топлофикация София съобщават, че в този период ще се предприемат планови ремонтни дейности, налагащи пълното спиране на ТЕЦ „София“. Заедно с ремонтите на топлофикационната мрежа ще се извършва и ремонта на „Софийска вода“ на основен индустриален водопровод, който захранва топлоизточника. Така ще бъде спествно неудобството на гражданите. От дружеството се извиняват за неудобството.