Новини от Десислава Михалева

comment 0
visibility 3053
Район Изгрев

Принудително изземват заграбени общински терени в район „Изгрев“

Д-р Делян Георгиев, кмет на район “Изгрев”, е издал заповеди за принудително изземване на четири общински терена, които са били заграбени от частни фирми, става ясно от публикация в социалната мрежа. Фирмите, заграбили общинските терени, развиват бизнес върху тях. Кметът е на мнение, че това е недопустимо. Не може общинската земя да се владее неправомерно от частници, без да има някакви договорни отношения с общината, като в същото време печелят на гърба на жителите на район “Изгрев”. Д-р Делян Георгиев е категоричен, че не може години наред да не плащаш наем затова, че правиш бизнес, като по този начин ощетяваш хората. Законите са валидни за всички нас, трябва да се спазват и прилагат еднакво. Районната администрация трябва да влезе в ролята на добър стопанин. През този мандат, всяка педя общинска земя ще бъде управлявана в интерес на жителите на Изток, Изгрев и Дианабад. Обоснова, казва д-р Георгиев.

comment 0
visibility 482
Софийски районен съд

Подсъдим, държал акцизни стоки без бандерол, се споразумя с прокуратурата

Одобрено е споразумение между Софийска районна прокуратура и подсъдимия Кирил У. съобщиха от пресцентъра на Софийска районна прокуратура. Подсъдимият Кирил У. се е признал, че на 04.10.2019 г., в товарна композиция, в складово помещение, находящо се в гр. София, в съучастие с още двама, държал акцизни стоки без бандерол – тютюневи изделия, а именно: 401 410 броя кутии с цигари, без поставен акцизен бандерол, на обща стойност 3 010 575,00 лева и размер на неплатения акциз 1 629 724,60 лева, като предметът на престъплението е в големи размери. С определение на Софийски районен съд на Кирил У. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от три години, с изпитателен срок от пет години, както и „лишаване от право да упражнява определена дейност“ – осъществяване на търговска дейност с акцизни стоки за срок от три години и шест месеца. Споразумението, прието от Софийски районен съд, е окончателно и има сила на влязла в сила осъдителна присъда.

comment 0
visibility 1267
АМ Тракия

От 207-ми до 172-ри км движението в посока София на АМ „Тракия“ утре ще е в една лента

Движението от 207-ми до 172-ри км в посока София на АМ „Тракия“ ще се осъществява в една лента, съобщават  от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.   В понеделник и вторник, 3 и 4 август, от 9 ч. до 17 ч., движението от 207-ми до 172-ри км в посока София на АМ „Тракия“ ще бъде в една лента.   Заради почистване на тревните площи в средната разделителна ивица на магистралата ще се ограничи преминаването по изпреварващата лента. Трафикът ще бъде пренасочван в активната лента. Препоръчително е шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват поставената сигнализация.

Реклама
comment 0
visibility 1505
Ренета Инджова

Инцидент прати Ренета Инджова в „Пирогов“

Ренета Инджова, бивш премиер в служебно правителство, е станала жертва на инцидент, съобщава МВР. След падане в жилищния блок, в който живее, в кв. „Хаджи Димитър“ г-жа Инджова е потърсила медицинска помощ в „Пирогов“. От болничното заведение информират, че няма опасност за живота на бившия премиер и състоянието ѝ е добро. Полицията се е заела с проверка на случилото се. От брифинг на МВР преди млко става ясно, че Ренета Инджова била тръгнала към пазара наблизо в събота към 9 сутринта. Неизвестен мъж я настигнал пред блока и я блъснал силно. Падайки на земята, Инджова чупи ръката си. Нападателят не е откраднал нищо. Избягал е веднага след падането на жената. МВР и прокуратурата са се заели с разследване на случая.

comment 0
visibility 2018
автобус 11

Променени автобусни и тролейбусни маршрути заради затворени кръстовища

Заради затворени кръстовища на пл. „Орлов мост“, бул. „Васил Левски“ и бул. „Цар Освободител“ от протестиращи в столицата са променени маршрутите на автобусите и тролейбусите, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Промените касаят автобусни линии 9, 72, 75, 76, 84, 184, 204, 304 и 604 и тролейбусите с номера 1, 2 4, 5, 8 и 11. Линии № 9 и 75 въртят на Военна академия. Линии № 84, 184, 280, посока Орлов мост въртят преди Орлов мост и обратно по маршрута. Линии № 72,76, 204, 304 и 604 са отклонени по бул. „Др. Цанков“, бул. „П. Яворов“ и по маршрута двупосочно. Линия № 94 върти на ул. „Гурко“ и обратно по маршрута Линия № 213 в посока „Младост“ е отклонен по бул. „Мадрид“, бул. „Ситняково“ и по бул. „Цариградско шосе“ по маршрута си Линии № 5, 8 и 11 посока СУ „Климент Охридски“ върти преди Орлов мост и обратно по маршрута. Тролейбусни линии 2 и 4 от „Хаджи Димитър“ се движи до „Оборище“ и обратно. Тролейбусна линия 1 от „Левски Г“ до „Оборище“ и обратно.   Превозните средства спират на всички спирки в променените участъци от маршрутите си.

comment 0
visibility 532
Столична община

Районните кметове на Столична община спешно да търсят терени за детски градини

Днес зам.-кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов, по указание на кмета на София Йорданка Фандъкова, направи работна среща с всички столични районни кметове. Целта беше да им възложи ускоряяване на работата по намирането на подходящи терени, отчуждаване, проектиране и процедури по изграждане на нови сгради за детски ясли и градини. Кметовете могат да търсят и подходящи готови сгради, които да се преустроят в детски заведения, в зависимост от нуждите на всеки район. Повод за срещата беше взетото от правителството решение от 30 юли т.г. за отпускане на 50 млн. лв. за детски ясли и градини в София. В бюджета на столицата са заделени 24 млн. лв. за тази цел, а общо с отпуснатите средства от държавата за отчуждаване на подходящи терени, проектиране и изграждане на детски заведения вече станаха 65 млн. лв. "Колкото по-бързо се предложат проекти за изпълнение, толкова по-бързо ще бъдат разкрити нови места за децата от яслена до 6-годишна възраст. Ако средствата, отпуснати от МС не бъдат усвоени по предназначение, има опасност да бъдат изискани обратно" – коментира Барбалов. От значение за осигуряването на повече нови места за детски градини е предложената от кмета на Столична община промяна в два от нормативните документа на МРРБ и МЗ, с които ще се облекчат условията за изграждане на детски градини. Промяната на правилата цели пълноценно използване на терените, определени за детски градини. В момента Столична община изгражда 13 сгради на детски градини, от които 9 ще бъдат готови до края на 2020 г. Предстои да стартира строителството и на още 4 сгради – на две нови ясли, едно разширение за яслена група в „Кремиковци“ и преустройство на сграда в „Триадица“ за две нови групи.

comment 0
visibility 1894
Министески съвет

50 млн. за детски градини в София отпуска правителството

На извънредно заседания правителството реши да отпусне до 70 млн. лв. за финансиране на Програма за изграждане, разширение и реконструкция на детски ясли, градини и училища. Така ще се осигурят достатъчно места в образователните институции, за да може да се въведе успешно задължителното предучилищно образование на децата, навършили 4-годишна възраст. Много от училищата ще въведат едносменен режим на обучение. Предвиден е допълнително финансиране от 50 млн. лв за строителство, обзавеждане и оборудване на детски градини и детски ясли в Столична община. Те ще се използват и за отчуждаване и изкупуване на терени и имоти за нуждите от нови места в детските заведения на територията на общината. За изграждане на нови сгради и разширяване капацитета на настоящите ще се използват допълнителните средства.

comment 0
visibility 1436
Дерайлирал трамвай

Дерайлира трамвай 22 (СНИМКИ)

На „Пиротска“ и „Странджа“ движението е блокирано заради дерайлирал трамвай, видя Столица.bg. Инцидентът е станал с трамвай 22. Пострадали няма. В момента коли на пожарната опитват да го изтеглят. Движението е спряно и в двете посоки.

comment 0
visibility 1294
ресторант

БАЗ и СЗБ: Българите можем да работим и да защитим държавата и интересите си

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България вярваме, че новите мерки, обявени от  правителството ще бъдат в реална подкрепа за бранша и икономиката ни. Колегите ни, които работят в сферата на развлекателния бранш и нощните заведения, до момента не получаваха никаква помощ, но сега могат да разчитат на реална подкрепа с намаляването на ДДС за бирата и слабоалкохолните напитки. Това е отношение, което ние адмирираме и което ясно и целенасочено ни подкрепя. Но никой не е напълно доволен от всичко, което системата му предлага. Ние, като работодатели и хора, които плащат данъци в България обаче смятаме, че условията, които получаваме за развитие на бизнеса си, не ни ограничават и не ни поставят в по-слаба позиция от конкурентите ни в другите държави. Намираме се във важен за цялата световна икономика момент. Българските бизнесмени също изпитват трудности… Но именно сега е времето, в което заедно да покажем, че българският бизнес може да се справи с предизвикателствата и заедно със своите служители, да докаже, че е конкурентноспособен, на всякакви външни внушения! Българите можем! Българите можем да защитим държавата си, бизнеса си, нашия туризъм и интересите на тези, които работят за развитието на вътрешния ни икономически продукт! Част от този продукт сме и ние – работодателите и служителите в развлекателния сектор. Ние сме част от реалната пазарна икономика, контактуваме и се грижим за хората си и техните семейства. Ние не винаги готвим с пъдпъдъчи яйца и не смятаме, че тяхното разхищение е полезно за нашите съграждани, които изпитват недоимък в ежедневието си. Ние искаме да работим, да храним семействата си и да развиваме държавата си! И призоваваме всички, които искат същото, да запретнат ръкави и да се трудим заедно за доброто на България! Моментът е труден, но от нас зависи да се справим с него и да докажем, че всичко зависи от нас… Недоволство може да има, но е в нашите ръце да се преборим с проблемите и да защитаваме правата си… Работейки в името на бизнеса и собствените си успехи…

comment 0
visibility 1535
Банкя

Българското кино триумфира на лятна сцена в Банкя

В Банкя за поредна година се организира лятно кино, съобщи депутатът и актьор Евгени Будинов в Канал 3. Филмите, които ще се прожектират под звездите ще са български, някои от които са ретро. През август жителите и гостите на Банкя могат да се насладят на следните заглавия: На 1 август ще се излъчи “Писма от Антарктида”. За 8 август е планирана прожекцията на “Нокаут”. На 15 август ще се представят късометражни български филми на млади творци. На 22 август ще може да се гледа филма “Опърничавите”, а на 29 – “Бензин". За прожекцията на последния филм се очаква гостуването на Асен Блатечки. През септември ще се проведе Фестивал на уличните артисти. Фестивалът се организира за втора поредна година. Ще има и ретро влак.

comment 0
visibility 2239
Порой София

36 сигнала за завирявания и паднали клони и дървета от дъжда вчера в София

Екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община са реагирали на 36 сигнали за завирявания и паднали клони и дървета от дъжда в София. След падналия пороен и интензивен дъжд през нощта в София досега аварийните екипи на Столична община са реагирали на сигнали за завирявания, както и паднали клони и дървета. От снощи досега екипите са реагирали на 19 сигнала за паднали клони и дървета. За завирявания и наводнения са постъпили 17 сигнали, на които службите са се отзовали. Работата на терен и обходите продължават. Нивата на всички реки на територията на Столична община, както и на язовирите се следят. В момента реките имат нормална проводимост и няма разливи, язовирите се изпускат контролирано. Градският транспорт се движи навсякъде по маршрутите си.

comment 0
visibility 1606
Стоп кадър

Блокирани са улиците „Шандор Петьофи“ и „Цар Асен“

Протестиращи се събират за поредния протест в района на триъгълника на властта, съобщава БТВ. В момента са блокирани улиците „Шандор Петьофи“ и „Цар Асен“. Инициятивата е да "пият демонстративно бира с Петър Петров - Пепи Еврото". На мястото има около 200 човека. При нужда, да се търси алтернативен маршрут.

comment 0
visibility 3093
София

Шест аварийни екипа обхождат критични участъци в София

До момента няма сигнали, свързани с валежите в столицата днес, съобщава Фокус. Аварийни екипи правят непрекъснати обходи на критичните места в София. В различните райони в столицата силата на валежа е различна. Няма подадени сигнали в момента, твърди Красимир Димитров, директор на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“.

comment 0
visibility 2844
Ленейка

Парапланерист от София е загинал край лифт „Незабравка“

50-годишен столичанин е загинал на скалите край Сопот при падане с парапланер, съобщава Дир.бг. Нещастният инцидент се е случил в събота, 18 юли, към 14.00 ч. Мъжът е попаднал в роторно течение и крилото се е огънало след като е излетял от втората площадка на лифта. Предполага се, че до инцидента се е стигнало заради това, че столичанинът не е преценил поривите на вятъра. Той не е могъл да отвори спасителния парашут и е паднал от 80 метра височина. Намерен е от спасителите жив, но е починал при транспортирането със специалната кабинка на лифта.

comment 0
visibility 865
коронавирус

Столицата с 55 случая на коронавирус за денонощие

От 196 нови случаи на коронавирус за последното денонощие в цялата страна, 55 са в София. Такива са резултатите от направени 2003 теста. Общият брой на заразените в страната достигна 8638 души, като активни от тях са 4 258 по данни на единният информационен портал за Covdi-19. Най-много установени нови случаи има в София - 55. След нея се нарежда Благоевград - 28, 19 са в Бургас, 15 във Велико Търново и в Пловдив и Варна-14. Починали през последното денонощие са 2. Излекуваните са 48 за последните 24 часа, а общо са 4081. 605 души са приети на лечение в болница, а 34 от тях са в интензивни отделения.