Новини от Десислава Михалева

comment 0
visibility 2646
вода

Спират водата в Центъра, Дружба 2 и Драгалевци

Планови ремонти на „Софийска вода“ в четвъртък, 24 септември, ще наложат спиране на водоподаването в някои столични райони. Заради извършване на тестове за налягането във водопроводната мрежа на ул. „Обиколна“ жк. „Дружба“ 2, от 00:30  до 06:00 часа ще бъде спряна водата на живеещите в района на: ул. „Конче вихрогонче“, ул. „Обиколна“, ул. „Делийска воденица“ ул. „Без име“ успоредна на ул. „Садинка“ – източно, бл. 324 и бл. 319 вх. В и вх. Г Индустриална зона : бул. „Проф. Цветан Лазаров“ №113, №115, №117, № 123 и №125.   Ако ремонтните дейности продължат над 12 часа, ще бъде осигурено алтернативно водоснабдяване с водоноски на ул. „ Садинка“ до бл. 507; между бл. 413 и бл. 414 Заради извършване на тестове за налягането във водопроводната мрежа в кв. „Драгалевци“, от 02:00  до 06:00 ч. ще бъде спряно водоподаването на живеещите в района на: ул. „Крайречна“, ул. „Околовръстен път“, Дреновичка река, ул. „Нарцис“, ул. „Чемшир“, ул. „Мавровец“ ул. „Мащерка“. Ако ремонтните дейности продължат над 12 часа, ще се осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на ул. „Папрат“ ъгъла с ул. „Горска поляна“. Заради изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Георги Бенковски“ Център, от 10:00  до 18:00 ч. спират водата на живеещите по ул. „Георги Бенковски"  от ул. „Цар Симеон“ до ул. „Св. Св. Кирил и Методий“. Ако ремонтните дейности продължат над 12 часа, ще се осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на ул. „Георги Бенковски“ ъгъла с ул. „Цар Симеон“. Заради изпълнение на строително-монтажни работи на ул. „3-та“  жк. „Малинова долина“, от 10:00  до 22:00 часа ще бъде спряна водата на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: бл. 21, бл.22, бл. 23, бл. 25, бл. 26, бл. 27, бл.29. Ако ремонтните дейности продължат над 12 часа, ще се осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска пред бл. 25.

comment 0
visibility 1543
Race for the Cure 2020

Столицата е домакин на дигиталния Race for the Cure 2020

На 25, 26 и 27 септември ще празнуваме живота с представители на още 20 столици, сред които Рим, Атина, Прага и Загреб. „Race for the Cure“ включва 5 км бягане или 3 км ходене, като участниците  изберат. Те избира и мястот: в кварталната градинка, парк, на пътеката във фитнеса или в планината. Стартовата линия е за всички и е виртуална – регистрацията може да се направи в платформата raceforthecure.eu, където тази година ще се организират 30 маратона с 300 000 участници от 22 държави.   В Европа Think Pink Europe организира Race for the Cure, а в България розовата кауза става реалност благодарение на екипа на CancerCare.bg, член на европейската организация. От Think Pink Europe споделят, че пандемията е променила много оборотите на нашето ежедневие и отхвърли близостта, с която бяхме свикнали. Всички включили се в дигиталния Race for the Cure заявява, че подкрепят пациенти с рак на гърдата, здравни работници и болници, чрез осигуряване на средства и повишаване на информираността в обществото. Миналата година Race for the Cure събра повече от 2000 души в Южен парк, а на маратона и символичното награждаване на победителите присъства столичния кмет Йорданка Фандъкова, Мая Манолова, и артистите Нели Рангелова, Есил Дюран, Поли Генова, Стефан Илчев, Ерсин Мустафов и Ташо Колев от група Jeremy?, Нели Петкова и Свилен Ноев от „Остава.“ Събраните средства бяха бяха предоставени на групи за психологическа взаимопомощ в София, Пловдив, Варна и Бургас, а сумата от Race for the Cure 2020 ще се използвана за подпомагане на пациенти с рак на гърдата в цялата страна.  

comment 0
visibility 2098
Подлезът на Централна автогара

Нови графити разкрасиха подлеза на Централна автогара

Подлезът, водещ от Централна автогара към метростанция "Централна гара", беше изззцяло променен в рамките на Graff Express Festival, става ясно от публикация в социалната мрежа. Известните Arsek и Erase, Mouse, Epic, Sten, Kotk, JahOne и Glow запечатаха своите цветни послания на около 300 кв. м. от стените на съоръжението. Проектът „Стрийт арт фестивал“ се изпълнява от фондация „Вижънъри“, финансово подкрепена от Столичната община по Програма „Европа“ 2020 и в партньорство с Район „Сердика“. Участието на осемте популярни художници на графити, които промениха подлеза, беше курирано - смислово и цветово, от артиста Николай Петров – GLOW. Главният елемент, който е залегнал в творческата концепция на младите художници интерпретира Централната софийска гара като кръстопът на хора и съдби, а столицата като гостоприемен мултикултурен град с хилядолетна история - дом и туристическа дестинация за милиони хора. Съвместната им творба е истински апел за толерантност и уважение между различните култури, религии и етноси, с които офия се гордее.

Реклама
comment 0
visibility 1713
Пътна полиция

Отворена една лента на АМ „Тракия“ заради катастрофа

При 6 км на АМ „Тракия“ в посока София се извършва в активната лента, съобщават от АПИ. Причината за това е възникнала катастрофа. В момента е ограничено движението по изпреварващата лента. На място има екипи на пътна полиция за регулиране на движението.

comment 0
visibility 1729
Съдебна палата

19-годишен осъден за размахан пистолет на Орлов мост

Образувано е досъдебно производство под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура срещу 19-годишен, за извършено от престъпление по чл. 325, ал.1 от НК, съобщават от прокуратурата. В Понеделник, 17 август, около 20.30 ч. в столицата на площад Орлов мост е хвърлил стъклена бутилка към хората в палатковия лагер, размахал газов пистолет и отправя обиди. Във вторник, 18 август, въпросният младеж е привлечен като обвиняем. Той е неосъждан и в момента е пуснат под гаранция за 500 лв. Продължава разследването по случая.

comment 0
visibility 1976
вода

Спират водата в Овча купел, Красна поляна и квартал Стрелбище

Планови ремонти на „Софийска вода“ на  19 август 2020 г. (сряда) ще наложат спирането водата в някои столични райони. Заради пресвързване на уличен водопровод на адрес  кв. Овча Купел , ул. „Монтевидео“ №3,  от 09:00 до 21:00 ч. ще бъде спряно водоподаването на живеещите в района на ул. „Монтевидео“ от ул. „761-ва“ до ул. „Монтевидео“ №98. Ако ремонтните дейности продължат над 12 часа, ще се осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски в кв. Овча Купел – ул. „Монтевидео“ ъгъла с ул. „763-та“   Заради извършване на строително-монтажни работи на ул. "Златишки проход", кв. „Стрелбище“, от 09:00 до 19:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на:   ул. “Нишава“, ул. „Орехова гора“, ул. „Котленски проход“, ул. „Траянова врата“ бл.103 и бл. 88.   Ако ремонтните дейности продължат над 12 часа,  ще се осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски в кв. „Стрелбище“ на кръстовището на ул. „Траянова врата“ и ул. „Златишки проход“.   Заради прекъсване на сградно водопроводно отклонение на адрес ж.к. Красна поляна 1, бл.23, от 10:00 до 16:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на ж.к. Красна поляна 1, бл.23  

comment 0
visibility 12431
summer fest

Започва Летният фестивал на София

Sofia Summer Fest започва този четвъртък, 20-и август с участие на емблематичния DJ Ради от Metropolis, филмът за легендарния футболист Пеле и музикалното участие на Неделяна Христова и Лазар Кисьов. Мястото на събитието е Южен парк II зад музея „Земята и хората“ и зад Софийски Арсенал - музей за съвременно изкуство, до метростанция „Европейски съюз“ и хотел „Хилтън“. Всичко на територията на фестивала ще се случва съобразно мерките, правилата и ограниченията наложени от COVID-19.   „Предстои месец и половина спектакли, кино и музика на открито“, споделя Борислав Чучков, един от създателите на фестивала.    Фестивалът ще предложи на посетителите разнообразна храна и над 6 вида наливна бира, както и 50 вида бутилирана бира от Биротерапия. Rolling Dog ще имат свой ресторант за хот-дог. За почитателите на бургери, ще се грижат от Boom Burgers, a Freeride Kitchen ще предлагат разнообразно меню само с качествени български продукти. Restobar Giradino пък ще предлагат пици.   Откриването на Sofia Summer Fest ще бъде в четвъртък от 16:00 ч. След това от 18:30ч. ще бъде показан филмът за футболиста Пеле: Раждането на една легенда, който ще се излъчи с подкрепата на Български спортен тотализатор, а финал на вечерта от 20:30ч., ще сложи поп певицата Неделяна Христова, която ще пее заедно с Лазар Кисьов. Откриването на фестивала е с вход свободен.   На 22-и август, събота, зрителите ще могат да се забавляват с класиката от Сърбия „Когато порасна, ще стана Кенгуру“, която ще бъде показана от 20:00 часа. Преди това от 16:00 за доброто настроение ще се грижи DJ Ради. Входът за целия ден е свободен.   На 23-и август, неделя, стартира програмата за най-малките с представлението „Макс и Мориц“ на театър Възраждане, от 11:00 часа. От 20:00 часа ще забият SEVI, които се нареждат сред най-успешните рок групи в България през последните 10 години. Билети ще бъдат пуснати в мрежите на Eventim и Ubro от понеделник.   На 24-и август ще бъде показан филмът „Маймуна“ на режисьора Димитър Коцев – Шошо, с участието на Радина Боршош, Юлиан Вергов, Ана Пападопулу и др. Филмът се излъчва в рамките на инициативата „Кино за равнопоставеност“ и след него ще има дискусия. Вход свободен   На 25-и август от 20:00 часа почитателите на Иво Димчев ще могат да се насладят на концерт-пърформанс. Димчев е популярен със своята пъстра смес от танц, театър, музика и фотография. Билети за концерта ще могат да бъдат закупени в мрежите на Eventim и Ubro от понеделник. Билети събитията ще бъдат пуснати в понеделник Фейсбук страница на фестивала: https://www.facebook.com/sofiasummerfestival/   Sofia Summer Fest – Открито за култура! Фестивалът се провежда с подкрепата на Столична община, Министерство на културата и община Триадица, както и благодарение на Фикосота, Български спортен тотализатор, Биротерапия и Първа инвестиционна банка. Място на провеждане - Южен парк II зад музея „Земята и хората“ и зад Софийски арсенал - музей за съвременно изкуство, до метростанция „Европейски съюз“ и хотел „Хилтън“  

comment 0
visibility 4118
Район Изгрев

Принудително изземват заграбени общински терени в район „Изгрев“

Д-р Делян Георгиев, кмет на район “Изгрев”, е издал заповеди за принудително изземване на четири общински терена, които са били заграбени от частни фирми, става ясно от публикация в социалната мрежа. Фирмите, заграбили общинските терени, развиват бизнес върху тях. Кметът е на мнение, че това е недопустимо. Не може общинската земя да се владее неправомерно от частници, без да има някакви договорни отношения с общината, като в същото време печелят на гърба на жителите на район “Изгрев”. Д-р Делян Георгиев е категоричен, че не може години наред да не плащаш наем затова, че правиш бизнес, като по този начин ощетяваш хората. Законите са валидни за всички нас, трябва да се спазват и прилагат еднакво. Районната администрация трябва да влезе в ролята на добър стопанин. През този мандат, всяка педя общинска земя ще бъде управлявана в интерес на жителите на Изток, Изгрев и Дианабад. Обоснова, казва д-р Георгиев.

comment 0
visibility 1623
Софийски районен съд

Подсъдим, държал акцизни стоки без бандерол, се споразумя с прокуратурата

Одобрено е споразумение между Софийска районна прокуратура и подсъдимия Кирил У. съобщиха от пресцентъра на Софийска районна прокуратура. Подсъдимият Кирил У. се е признал, че на 04.10.2019 г., в товарна композиция, в складово помещение, находящо се в гр. София, в съучастие с още двама, държал акцизни стоки без бандерол – тютюневи изделия, а именно: 401 410 броя кутии с цигари, без поставен акцизен бандерол, на обща стойност 3 010 575,00 лева и размер на неплатения акциз 1 629 724,60 лева, като предметът на престъплението е в големи размери. С определение на Софийски районен съд на Кирил У. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от три години, с изпитателен срок от пет години, както и „лишаване от право да упражнява определена дейност“ – осъществяване на търговска дейност с акцизни стоки за срок от три години и шест месеца. Споразумението, прието от Софийски районен съд, е окончателно и има сила на влязла в сила осъдителна присъда.

comment 0
visibility 1843
АМ Тракия

От 207-ми до 172-ри км движението в посока София на АМ „Тракия“ утре ще е в една лента

Движението от 207-ми до 172-ри км в посока София на АМ „Тракия“ ще се осъществява в една лента, съобщават  от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.   В понеделник и вторник, 3 и 4 август, от 9 ч. до 17 ч., движението от 207-ми до 172-ри км в посока София на АМ „Тракия“ ще бъде в една лента.   Заради почистване на тревните площи в средната разделителна ивица на магистралата ще се ограничи преминаването по изпреварващата лента. Трафикът ще бъде пренасочван в активната лента. Препоръчително е шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват поставената сигнализация.

comment 0
visibility 2734
Ренета Инджова

Инцидент прати Ренета Инджова в „Пирогов“

Ренета Инджова, бивш премиер в служебно правителство, е станала жертва на инцидент, съобщава МВР. След падане в жилищния блок, в който живее, в кв. „Хаджи Димитър“ г-жа Инджова е потърсила медицинска помощ в „Пирогов“. От болничното заведение информират, че няма опасност за живота на бившия премиер и състоянието ѝ е добро. Полицията се е заела с проверка на случилото се. От брифинг на МВР преди млко става ясно, че Ренета Инджова била тръгнала към пазара наблизо в събота към 9 сутринта. Неизвестен мъж я настигнал пред блока и я блъснал силно. Падайки на земята, Инджова чупи ръката си. Нападателят не е откраднал нищо. Избягал е веднага след падането на жената. МВР и прокуратурата са се заели с разследване на случая.

comment 0
visibility 2599
автобус 11

Променени автобусни и тролейбусни маршрути заради затворени кръстовища

Заради затворени кръстовища на пл. „Орлов мост“, бул. „Васил Левски“ и бул. „Цар Освободител“ от протестиращи в столицата са променени маршрутите на автобусите и тролейбусите, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Промените касаят автобусни линии 9, 72, 75, 76, 84, 184, 204, 304 и 604 и тролейбусите с номера 1, 2 4, 5, 8 и 11. Линии № 9 и 75 въртят на Военна академия. Линии № 84, 184, 280, посока Орлов мост въртят преди Орлов мост и обратно по маршрута. Линии № 72,76, 204, 304 и 604 са отклонени по бул. „Др. Цанков“, бул. „П. Яворов“ и по маршрута двупосочно. Линия № 94 върти на ул. „Гурко“ и обратно по маршрута Линия № 213 в посока „Младост“ е отклонен по бул. „Мадрид“, бул. „Ситняково“ и по бул. „Цариградско шосе“ по маршрута си Линии № 5, 8 и 11 посока СУ „Климент Охридски“ върти преди Орлов мост и обратно по маршрута. Тролейбусни линии 2 и 4 от „Хаджи Димитър“ се движи до „Оборище“ и обратно. Тролейбусна линия 1 от „Левски Г“ до „Оборище“ и обратно.   Превозните средства спират на всички спирки в променените участъци от маршрутите си.

comment 0
visibility 1964
Столична община

Районните кметове на Столична община спешно да търсят терени за детски градини

Днес зам.-кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов, по указание на кмета на София Йорданка Фандъкова, направи работна среща с всички столични районни кметове. Целта беше да им възложи ускоряяване на работата по намирането на подходящи терени, отчуждаване, проектиране и процедури по изграждане на нови сгради за детски ясли и градини. Кметовете могат да търсят и подходящи готови сгради, които да се преустроят в детски заведения, в зависимост от нуждите на всеки район. Повод за срещата беше взетото от правителството решение от 30 юли т.г. за отпускане на 50 млн. лв. за детски ясли и градини в София. В бюджета на столицата са заделени 24 млн. лв. за тази цел, а общо с отпуснатите средства от държавата за отчуждаване на подходящи терени, проектиране и изграждане на детски заведения вече станаха 65 млн. лв. "Колкото по-бързо се предложат проекти за изпълнение, толкова по-бързо ще бъдат разкрити нови места за децата от яслена до 6-годишна възраст. Ако средствата, отпуснати от МС не бъдат усвоени по предназначение, има опасност да бъдат изискани обратно" – коментира Барбалов. От значение за осигуряването на повече нови места за детски градини е предложената от кмета на Столична община промяна в два от нормативните документа на МРРБ и МЗ, с които ще се облекчат условията за изграждане на детски градини. Промяната на правилата цели пълноценно използване на терените, определени за детски градини. В момента Столична община изгражда 13 сгради на детски градини, от които 9 ще бъдат готови до края на 2020 г. Предстои да стартира строителството и на още 4 сгради – на две нови ясли, едно разширение за яслена група в „Кремиковци“ и преустройство на сграда в „Триадица“ за две нови групи.

comment 0
visibility 3425
Министески съвет

50 млн. за детски градини в София отпуска правителството

На извънредно заседания правителството реши да отпусне до 70 млн. лв. за финансиране на Програма за изграждане, разширение и реконструкция на детски ясли, градини и училища. Така ще се осигурят достатъчно места в образователните институции, за да може да се въведе успешно задължителното предучилищно образование на децата, навършили 4-годишна възраст. Много от училищата ще въведат едносменен режим на обучение. Предвиден е допълнително финансиране от 50 млн. лв за строителство, обзавеждане и оборудване на детски градини и детски ясли в Столична община. Те ще се използват и за отчуждаване и изкупуване на терени и имоти за нуждите от нови места в детските заведения на територията на общината. За изграждане на нови сгради и разширяване капацитета на настоящите ще се използват допълнителните средства.

comment 0
visibility 2298
Дерайлирал трамвай

Дерайлира трамвай 22 (СНИМКИ)

На „Пиротска“ и „Странджа“ движението е блокирано заради дерайлирал трамвай, видя Столица.bg. Инцидентът е станал с трамвай 22. Пострадали няма. В момента коли на пожарната опитват да го изтеглят. Движението е спряно и в двете посоки.