Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 194 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1163 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 31 Гласове)
Общо гласували: 1388 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 511
150 са новите случаи на коронавирус в столицата

150 са новите случаи на коронавирус в столицата

Общо 663 са новите регистрирани случаи на коронавирус в страната, като 150 са в столицата, сочат данните на Единния информационен портал. За последното денонощие са направени 2373 теста – от тях 390 са PCR, а 1983 са бързи тестове за антигени. Във вчерашния ден 83 души са регистрирани като излекувани, а 2 човека са изгубили битката с болестта. Към момента активните случаи в страната са 27 026. Приетите в болница за последното денонощие са 48, като над 79% от тях не са ваксинирани. Към днешна дата общият брой на хоспитализираните у нас е 1099, от тях 48 лежат в интензивни отделения. Вчера у нас са поставени общо 144 ваксини. В столицата 46 човека са се имунизирали. 216 906 софиянци са с поставена бустерна доза, а 11 715 са с втори бустер.

comment 0
visibility 399
300 са новите случаи на коронавирус в София

300 са новите случаи на коронавирус в София

300 са новите случаи на коронавирус в столицата, общо за страната положителните тестове за последното денонощие са 1566, показват данните на Единния информационен портал. Във вчерашния ден са направени 6596 теста – от тях 653 са PCR, а 5943 са бързи тестове за антигени. Като излекувани са регистрирани 1432 човека. За последните 24 часа петима души са починали в следствие на болестта. Към момента активните случаи у нас са 26 448. Приетите в болница за последното денонощие са 172, като почти 73% от тях не са ваксинирани. Към момента общият брой на хоспитализираните у нас е 1073, от тях 48 лежат в интензивни отделения. Вчера у нас са поставени общо 2760 ваксини. В столицата 610 човека са се имунизирали. 216 867 софиянци са с поставена бустерна доза, а 11 704 са с втори бустер.

comment 0
visibility 601
353 са новите случаи на ковид в столицата

353 са новите случаи на ковид в столицата

353 са новите случаи на коронавирус в столицата, общо за страната положителните тестове за последното денонощие са 1496, показват данните на Единния информационен портал. Във вчерашния ден са направени 6228 теста – от тях 585 са PCR, а 5643 са бързи тестове за антигени. 24% от направените проби са положителни. Като излекувани вчера са регистрирани 1755 човека, а 4 души са починали в следствие на болестта. Към момента активните случаи у нас са 26 319. Инфекциозните клиники в столицата са почти пълни, сигнализират от Регионалната здравна инспекция. Лекарите коментират, че повечето случаи протичат леко в домашни условия, като симптомите са болки в гърлото, кашлица, температура и обилно изпотяване. Приетите в болница за последното денонощие са 148, като почти 73% от тях не са ваксинирани. Към момента общият брой на хоспитализираните у нас е 1066, от тях 56 лежат в интензивни отделения. Вчера в страната са поставени общо 4135 ваксини. В столицата 949 човека са се имунизирали. 216 332 софиянци са с поставена бустерна доза, а 11 377 са с втори бустер.

Реклама
comment 0
visibility 1251
-

СРЗИ: Не сме пъдари, носенето на маска е вътрешно убеждение

Инфекциозните клиники на територията на София - "Св. Ана", Инфекциозна болница, ВМА, "Софиямед" в момента са запълнени почти на максимум с неусложнени случаи. С вчерашна дата са 120 неусложнените случаи, 15 интензивни легла са заети. "За момента капацитетът в столицата не е изчерпан, но повишените случаи водят след себе си увеличаване на хоспитализациите", заяви пред БНТ директорът на столичната РЗИ Данчо Пенчев. По думите му безспорно има скрита заболеваемост. Експертът очаква нова вълна на заболяването през октомври. Ще има контрол и ще се извършват проверки за спазването на заповедта на здравните власти, отбеляза Данчо Пенчев. Ще се налагат глоби от 300 до 500 лв за неносене на маски. "Ние не сме пъдари. Носенето на маска е вътрешно убеждение - човекът да пази както себе си, така и близките си", отбеляза той. "Надеждите са в този срок да успеем да пречупим вълната. София в момента е в едно високо плато. На база 14-дневна заболеваемост са 465 на 100 хиляди", каза Пенчев, като отбеляза още, че се надява да не се стигне до по-строги мерки.

comment 0
visibility 403
-

389 са новите случаи на коронавирус в София

Общо 1701 са новите регистрирани случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа, от тях най-много са заразените в столицата - 389, сочат данните на Единния информационен портал. За последното денонощие са направени 7362 теста. Активните случаи в момента са 26 582. Във вчерашния ден 1086 души са регистрирани като излекувани, а 6 са изгубили битката с болестта. Приетите в болница за последното денонощие са 180. Към момента общият брой на хоспитализираните у нас е 1077, от тях 55 се лекуват в интензивни отделения. Вчера у нас са поставени общо 3156 ваксини. Ваксинираните столичани са 559 022, 215 493 са с поставена бустерна доза, а 10 848 са и с втори бустер.

comment 0
visibility 1103
-

Влизат в сила новите ковид мерки в София

От днес, 4 август, на територията на София влизат в сила нови мерки за ограничаване разпространението на коронавирус. След разговор с новия министър на здравеопазването, вчера беше решено мерките да действат в продължение на две седмици - до 19 август. "Всички лица, когато се намират в закрити места, които са достъпни за гражданите и/или са предназначени за обществено ползване, в т.ч. лечебни заведения, аптеки, оптики, специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, търговски обекти, в търговските обекти разположени в МОЛовете, транспортните средства за обществен превоз (трамваен, тролейбусен, метро влакове, таксиметрови автомобили и маршрутни таксита), железопътни гари, автогари, летище София, метростанции, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба", се казва в заповедта на СРЗИ. Изключения се допускат за децата до 6 г., персонала и клиентите в заведенията за хранене и развлечения, спортуващите на закрито за времето на физическата дейност, участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, пресконференции и семинари по време на изказване (лекция, презентация и др.) при спазване на физическа дистанция от 1,5 м. от останалите участници. При непосредствено обслужване на клиенти, изискващо разстояние по-малко от 1,5 метра е задължително използването на защитна маска за лице. По изключение се допуска обслужване на клиенти без защитна маска за лице, когато са осигурени механични прегради от стъкло или друг прозрачен материал, позволяващ влажно почистване и дезинфекция. Изискването за спазване на физическа дистанция от 1,5 м. се въвежда отново за всички лица, които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират наоткрити обществени места, на които има струпване на хора. Здравните власти препоръчват при възможност лицата, предоставящи административни и други услуги на граждани да използват средствата на информационните и комуникационните технологии и да предоставят съответните услуги в електронна среда. Ще се провежда и засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести. Управителите и собствените на обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, както и за организаторите на масови мероприятия трябва да поставят на видно място информационни табели или информират по друг начин потребителите на услуги за задължението за спазване на физическа дистанция и носене на защитни маски на лицето при посещението на съответния обект. Противоепидемичните мерки могат да бъдат променяни в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на област София-град, се отбелязва още в заповедта.  

comment 0
visibility 2543
-

Противоепидемичните мерки на територията на София - с намален срок на действие

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев проведе среща с директора на столичната здравна инспекция д-р Данчо Пенчев във връзка с множеството въпроси, постъпили в Министерството на здравеопазването и Столичната регионална здравна инспекция, относно противоепидемичните мерки, които се въвеждат на територията на област София град, считано от 4 август. В рамките на срещата беше обсъдена актуалната епидемична обстановка в столицата. Във връзка с това от СРЗИ вече е издадена нова заповед с намален срок на действие на противоепидемичните мерки. Същите ще са в сила от 4 август до 19 август, включително. В заповедта се конкретизира, че противоепидемичните мерки не се отнасят за спортуващите на закрито, за персонала и клиентите на заведенията за хранене и развлечение и за децата до 6 г. По отношение на големите търговски обекти, тип мол, е направено уточнение, че гражданите следва да носят предпазни маски за лице при посещение на отделните търговски обекти в рамките на мола, но не и в общите части.  

comment 0
visibility 1681
-

Проф. Кантарджиев: От Столична община искаме да осигурим безпроблемно начало на учебната г...

"Всичко, което правим в Столична община и което се прави в РЗИ в цялата страна е да осигурим безпроблемно начало на учебната година. Критикуващите трябва да знаят това." Това заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, съветник по здравните въпроси на Столична община. По думите му, управата на града и здравните власти са доста въздържани и се съобразяват се с желанията на хората, но и с епидемичната ситуация. Заетите интензивни легла в момента са малко, но се увеличават повикванията до Спешна помощ във връзка със заболявато в столицата, коментира професорът. Все още случаите са средно по 40, докато в пика на заразата преди месеци повикванията на линейки са достигали до 140 на денонощие, добави той. Първите мерки за градския транспорт дадоха до известна степен резултат за по-слабото нарастване на случаите, но бройките ще си нарастват, прогнозира Кантарджиев. Той обясни, че новият вариант на Омикрон - BA.5, е с намалена вирулентност, а след преболедуване човек спира да заразява чак когато антигенният му тест отчете отрицателен резултат. С най-натоварена болнична система са областите: София-град, Бургас, Варна и Силистра, показват данните на Единния информационен портал. На 14-дневна база най-висока заболеваемост от инфекцията се отчита в София-град – 468 на сто хиляди души. Столицата се намира в Етап две, който се изчислява според 14-дневната заболеваемост и заетостта на болничните легла за интензивно и неинтензивно лечение на пациенти. Ако си ваксиниран или преболедувал преди повече от година, отслабва действието на ваксината, напомни проф. Кантарджиев, като добави, че в столицата има разкрити четири кабинета, в които желаещите могат да си поставят бустер.

comment 0
visibility 591
Новите случаи на COVID-19  в София са 477

Увеличават се хоспитализираните с диагноза COVID-19, 490 са заразените в София

Общо 1951 са новите регистрирани случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа, от тях най-много са заразените в столицата - 490, сочат данните на Единния информационен портал. Увеличават се положителните проби и в Бургас - за последното денонощие заразените са 179, и във Варна - 160. За последното денонощие са направени 7760 теста. Около 25% са позитивирали. Активните случаи в момента са 25 973. Във вчерашния ден 1125 души са регистрирани като излекувани, а 10 са изгубили битката с болестта. 80 % от починалите за деня не са били ваксинирани. Приетите в болница за последното денонощие са 189. Към момента общият брой на хоспитализираните у нас е 1040, от тях 58 се лекуват в интензивни отделения. В неделния ден у нас са поставени общо 2896 ваксини. Ваксинираните столичани са 558 969, 214 931 са с поставена бустерна доза, а 10 541 са и с втори бустер.

comment 0
visibility 8936
-

Отново с маски на закрито в София

Нова заповед на столичната РЗИ влиза в сила от 4 август т.г. С нея се въвеждат нови противоепидемични мерки на територията на столицата. Всички лица, когато се намират в закрити места, които са достъпни за гражданите и/или са предназначени за обществено ползване, в т.ч. лечебни заведения, аптеки, оптики, специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, търговски обекти, транспортните средства за обществен превоз (трамваен, тролейбусен, метро влакове, таксиметрови автомобили имаршрутни таксита), железопътни гари, автогари, летище София, метростанции, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба, се казва в заповедта. Изключение от задължението се допуска за деца до 6 годишна възраст, спортуващите на закрито за времето на физическата дейност, участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, пресконференции и семинари по време на изказване. В закрити помещения и на работното място трябва да се спазва задължителна дистанция от метър и половина, редовна дезинфекция и проветряване. В детските заведения и специализираните институции се провежда засилен сутрешен филтър в за недопускане на хора с клинични симптоми на COVID-19, както и за други остри заразни болести. Ограничения има и за свижданията в болниците - допускат се само свиждания при пациенти с престой над 5 дни - по преценка на лекуващия лекар относно здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19. Столицата влезе в жълтия Етап 2, който предвижда разширяване на обхвата на част от COVID мерките. Освен София, в жълтия Етап 2 са Варна и Силистра. Отново ръст на заразените с ковид, в София са почти 650 за денонощие

comment 0
visibility 765
Около 1/4 от заразените с COVID-19 за денонощието са в София

Отново ръст на заразените с ковид, в София са почти 650 за денонощие

Общо 2610 са новите регистрирани случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа, от тях най-много са заразените в столицата - 644, сочат данните на Единния информационен портал. За последното денонощие са направени 10 204 теста. Активните случаи в момента са 25 157. Във вчерашния ден 1610 души са регистрирани като излекувани, а 24 са изгубили битката с болестта. 96,8 % от починалите за деня не са били ваксинирани. Приетите в болница за последното денонощие са 275. Към момента общият брой на хоспитализираните у нас е 1000, от тях 59 се лекуват в интензивни отделения. В неделния ден у нас са поставени общо 1594 ваксини. Ваксинираните столичани са 558 896, 214 195 са с поставена бустерна доза, а 10 124 са и с втори бустер.

comment 0
visibility 645
Новите случаи на COVID-19  в София са 477

207 са новите случаи на коронавирус в София

Общо 722 са новите регистрирани случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа, от тях 207 са в столицата, сочат данните на Единния информационен портал. За последното денонощие са направени 2610 теста. Активните случаи в момента са 24 085. В неделния ден 120 души са регистрирани като излекувани, а 5 са изгубили битката с болестта. 100.00% от починалите за деня не са били ваксинирани. Приетите в болница за последното денонощие са 28. Към момента общият брой на хоспитализираните у нас е 969, от тях 54 се лекуват в интензивни отделения. В неделния ден у нас са поставени общо 261 ваксини. Ваксинираните столичани са 558 839, 213 760 са с поставена бустерна доза, а 9881 са и с втори бустер.

comment 0
visibility 1510
д-р София Ангелова: Циркулиращият вариант на COVID-19 минава за 5 - 7 дни

д-р София Ангелова: Циркулиращият вариант на COVID-19 минава за 5 - 7 дни

207 са заразените с COVID-19 в София за последното денонощие, окето е почти 1/3 от общия брой -722, за страната. В събота са поставени 261 дози с ваксина. Към момента активните случаи са 24 085, сочат данните на Единния информационен портал. Циркулиращия в момента вариант на COVID-19 е много по-заразен от предходните, но минава за 5 до 7 дни и се кара по-леко, каза . Това каза пулмологът д-р София Ангелова пред bTV. Тя одобрявап редложението на главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев за намаляване на карантината от 10 на 5 дни е уместно. Най-често срещаните симптоми на заразените са хрема, болки в гърлото и температура за кратко. „Омикрон“ по-рядко достига до белия дроб, а ангажира предимно горните дихателни пътища. По-тежко боледуват предимно по-възрастните, уточни пулмологът и допълни, че личните лекари трябва да издават направления за безплатни тестове за коронавирус. Д-р Ангелова предупреди, че през есента ще циркулират и други респираторни вируси, но в момента перобладава коронавирусът. Тя съветва преболедувалите да не бързат с физическото натоварване, защото COVID-19 води до изменения в сърдечния мускул. Освен това да не се прибягва до лечение с антибиотици, защото те по-скоро вредят в този случай.

comment 0
visibility 651
Около 1/4 от заразените с COVID-19 за денонощието са в София

Около 1/4 от заразените с COVID-19 за денонощието са в София

1702 са положителните случаи от направените 6608 теста за COVID-19 в страната за денонощието. хоспитализирани са 984, а в интензивни отделения са 55. 162 - 76,54% от приетите на лечение в болници не са ваксинирани. Излекуваните са 891 души. Починалите за денонощието са 12 и сред тях не е имало нито един ваксиниран.Поставените дози ваксини в страната са 2540, а общо до момента са 4 473 890. В София заразените са 457. В област Пловдив положителните случаи са 138, Бургас 124, Варна - 113. Поставените ваксини в столицата са 1 177 682 дози. Със завършен ваксинационен цикъл 558 833, с бустер 213 659, а с втори бустер - 9819.

comment 0
visibility 881
Новите случаи на COVID-19  в София са 477

Новите случаи на COVID-19 в София са 477

477 са новите случаи на коронавирус в столицата, общо за страната положителните тестове за последното денонощие са 1770, показват данните на Единния информационен портал. Като излекувани са регистрирани 1001 човека, а 4 души са починали вследствие на болестта. Към момента активните случаи у нас са 22 689. Приетите в болница за последното денонощие са 166, като почти 85% от тях не са ваксинирани. Към момента общият брой на хоспитализираните у нас е 998, от тях 52 лежат в интензивни отделения. Вчера у нас са поставени общо 3619 ваксини. В столицата 862 човека са се имунизирали. 213 041 софиянци са с поставена бустерна доза, а 9458 са с втори бустер.