Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
  • Да, веднага. (34%, 56 Гласове)
  • Да, но когато видя как се спазват мерките. (14%, 23 Гласове)
  • Не, още има Covid-19 (23%, 37 Гласове)
  • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (15%, 25 Гласове)
  • Нямам дете/деца (14%, 23 Гласове)
Общо гласували: 164 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1121
Коронавирус и в президентството

Положителен резултат за коронавирус и в президентството

Положителен резултат за COVID-19 e дал през почивните дни служител на президентството. Заради това са направени тестове на държавния глава Румен Радев и пряко работилите с него. Те са отрицателни, информират от прессекретариата на държавния глава.    Взети са всички необходими мерки институцията да работи нормално, допълват от "Дондуков" 2.   COVID-19 отново на "Позитано" 20: Този път е секретарят на Изпълнителното бюро   По-рано днес стана ясно и за пореден случай на COVID-19 в редиците на БСП. Този път с положителна проба е секретарят на Изпълнителното бюро на партията Вяра Емилова.  

comment 0
visibility 753
COVID-19 отново на "Позитано" 20: Този път е секретарят на Изпълнителното б

COVID-19 отново на "Позитано" 20: Този път е секретарят на Изпълнителното бюро

В редиците на БСП има пореден случай на коронавирус. Този път с положителна проба е секретарят на Изпълнителното бюро на партията Вяра Емилова, съобщиха от Столетницата.    Всички, които са били в контакт с Емилова, и цялото Изпълнително бюро ще минат на тестове. Миналия месец  положителен резултат за COVID-19 даде депутатът  Янаки Стоилов. Масово тестване бе направено след тогавашните заседания на Националния съвет и на Градския съвет на партията, информират от bTV.         

comment 0
visibility 694
31 в София с коронавирус за 24 часа, още 8 излекувани за страната

31 в София с коронавирус за 24 часа, още 8 излекувани за страната

За изминалите 24 часа в страната са направени 1198 PCR теста. От тях положителни за  коронавирус са 77 проби. Разпределението на новозаразените по области е: Благоевград - 7; Бургас - 5;Варна - 9; Велико Търново - 2; Видин - 1; Кюстендил - 3; Ловеч - 1; Пазарджик - 1; Перник - 1; Разград -2; Пловдив - 8; Сливен - 3; Смолян - 1; София област - 2; София град - 31. Данните са от Националната информационна система.    Преборилите заразата в страната са общо 3319. За изминалите 24 часа още 8 човека са оздравели. Към момента у нас са потвърдени общо 7252 случая на новия коронавирус, като от тях 3665 са активни. В болници са 535 пациенти с потвърден вирус, от тях 33 са в интензивни отделения.   За изминалото денонощие има нови 5 случая на заразени с коронавирус медици. 2 са при лекари, 1 - при медицинска сестра и 2 - при санитари. Общият брой на медицинските служители, при които е доказан вируса, са 511.   През последните 24 часа има един починал от COVID-19. Това е 52-годишен мъж с пневмония, без информация за други придружаващи заболявания. Общият брой на покосените от новия вирус за страната е 268.   

Реклама
comment 0
visibility 1357
нощни заведения

Нощните заведения пак отварят

Нощните заведения отново отварят врати от понеделник, съобщи Жени Начева, зам.-министърът на здравеопазването. Необходимо е да хората на открито и закрито да са по един на един кв.м., да се спазват мерките за дезинфекция и дистанция. Премахва се и изискването за до 30 човека на групови събития и семейни събирания. На такива събития трябва да се осигури дистанция от 1,5 м и да се дезинфекцира.   

comment 0
visibility 2068
covid-19

София води класацията с 94 заразени с COVID-19

София отново е с най-голям брой заразени с коронавирус - 94, според данните на Националния информационен портал. От направените 2 806 теста в цялата страна са установени 211 нови случая на заразени с COVID-19. Няма починали от заразените с вируса за изминалото денонощие. Към днешна дата 3597 са активните случаи, от които 532 са в болница. 33 са в интензивни отделения. Излекуваните за последните 24 часа са 3. Общо 3 311 са възстановилите се от болестта. Новите случаи в страната се разпределят така: София - град - 94 Пловдив - 23 област Благоевград – 13 Бургас - 12, Варна – 10 Велико Търново - 9 Кюстендил – 8 Смолян - 8. Пазарджик – 6 София – област - 6 Плевен – 4 Добрич – 3 Стара Загора - 3 Шумен - 3. В Перник, Силистра – 2 Сливен - 2, Търговище - 1, Хасково – 1 Кърджали - 1.

comment 0
visibility 1185
В ДГ "Дора Габе" няма дете с COVID-19, а само майка

В ДГ "Дора Габе" няма дете с COVID-19, а само майка

Паника и притеснения се създадоха сред родители на деца от столичната детска градина 38 "Дора Габе" в район Надежда заради положителен резултат на COVID-19. Той обаче не е на дете, а на майка на малчуган от 1б група. До момента градината не е карантинирана, не е затваряна и не е обработена сградата от Столична РЗИ, тъй като няма положителен резултат за коронавирус. "Майка си прави тест на 7 юли, резултатът е положителен и тя веднага уведомява директорката. Детето не е посещавало градината от 7 юли, направен му е тест и е отрицателен, също и на бащата е отрицателен, разказа директорката на "Дора Габе" д-р Петя Радева пред Столица.bg. Тя веднага е уведомила и всички родители на малчугани от градината. Директорката веднага се е обидала в Столична РЗИ и на следващия ден, 8 юли т. г. от там и потвърждават, че има положителен резултат на майката. И до момента градината не е карантинирана, тъй като от РЗИ са обяснили, че децата и хората в нея са 3 - 4 четвърта линия контактни. Притеснени служители в градината си направили изследвания и всички са отрицателни. От Столична РЗИ са обяснили, че трябва да се изчакат няколко дни. "Спазваме стриктно протокола и всички мерки срещу разпространението на COVID-19. Имаме отделни входове и ежедневно по няколко пъти се дезинфекцират помещенията в сградата", потвърди д-р Петя Радева и каза, че майката с коронавирус го кара леко и е в добро състояние вкъщи. Притеснени майки днес звъняха в Столица.bg, защото никой от РЗИ не им е дал указания какво да направят. От РЗИ са препоръчали да се изчакат 4 - 5 дни преди да се правят тестове. Тази седмица на майката ще се прави нов тест и тогава пак ще се изследва и детенцето. Директорката е в постоянен контакт с епидемиолог от РЗИ-София и изпълнява всички негови указания.  

comment 0
visibility 7393
В две градини в столицата има малчугани с COVID-19

В две градини в столицата има малчугани с COVID-19

В две столични детски градини има малчугани с положителни резултати за COVID-19. Едната е 38 ДГ "Дора Габе", район Надежда, а другата е "Живо вода" в кв. Симеоново, район Витоша, научи Столица.bg. Процедурата на Столична РЗИ е спазена, детските заведения са дезинфекцирани и са направени тестове на деца и персонал. Изследвани са учителки, помощник възпитатели и персонал в градината и днес по-късно ще излязат резултатите за ДГ "Жива вода". Детето вероятно се е заразило от бащата, който е бил с коронавирус, а майката е с отрицателен резултат.

comment 0
visibility 1202
98 новозаразени с COVID-19 в София, общо 292 за денонощието

98 новозаразени с COVID-19 в София, общо 292 за денонощието

София и Пловдив продължават да държат лидерството с най-много заразени с COVID-19 за последното денонощие. В столицата те са 98, а Под тепетата 43 от общо 292 в страната при направени 4540 PCR теста. Това сочат данните на Единния информационен портал. Положителните проби през изминалите 24 часа са с 38 по-малко от петък. Пет души са починали от коварния вирус. 79 са оздравелите. Активните случаи в България са  3389. Ето и броя на заразените за последвоното денонощие по области: Благоевград – 19, Бургас – 11, Варна – 18, Велико Търново – 8, Габрово – 3, Добрич – 15, Кърджали – 5; Кюстендил – 11, Пазарджик – 11, Перник – 3, Плевен – 15, Разград – 2, Русе – 7, Силистра – 1, Сливен – 4, Смолян – 4, София област – 12, Шумен – 2. 516 са от заболелите от коронавирус са настанени за лечение в болници, а 32 са в тежко състояние и са в интензивни отделения.

comment 0
visibility 256
Социални услуги

Прекратяват свижданията в центровете за социални услуги

До 15 юли ще бъдат спрени свижданията в центровете за настаняване от семеен тип, защитените жилища и специализираните институции за пълнолетни и възрастни хора. Информация за хората, които са в тях, ще могат да се получава по телефона, електронна поща, вайбър, скайп. Отворени ще бъдат дневните центрове, центровете за рехабилитация и социална интеграция, центровете за обществената подкрепа и звената "Майка и бебе". Там ще е задължително носенето на маски и спазването на дистанция. Груповите занимания ще са с по-малко хора. Бюрата по труда и дирекциите "Социално подпомагане" ще продължат работата си с хората, но също трябва да използват маски и да се обслужват с дистанция. В контрола по спазване на мерките ще се включи и Инспекцията по труда.  

comment 0
visibility 2584
РЗИ тръгва на проверки из молове и търговски обекти за носене на маски

РЗИ тръгва на проверки из молове и търговски обекти за носене на маски

  Засилени проверки за носене на маски из моловете и търговските обекти в София и останалите градове започват екипите на РЗИ. Завишеният контрол е заради новите мерки срещу коронавируса, разпоредени вчера от  Кирил Ананиев, съобщават от Bulgaria ON AIR. В проверяващите екипи ще бъдат и служители на СДВР и БАБХ.    Вече има направени и два акта за липса на предпазни средства. Единият обаче ще бъде обжалван, тъй като служителят твърди, че е свалил маската си само за секунди.   От РЗИ напомнят, че маската трябва да покрива и носа, и устата. В противен случай служителят може да отнесе глоба между 300 и 1000 лв.  

comment 0
visibility 1242
140 с COVID-19 в София, от 3600 теста в страната над 10% заразени

140 с COVID-19 в София, от 3600 теста в страната 330 са заразени

Нов рекорд достигна заразата от COVID-19 в България. За денонощието заразените са 330 от направените 3600 теста. В София има нов връх от 140 инфектирани с коварния вирус, а в Пловдив са 42, сочат данни на Единният информационен портал. Общият брой на заразените в страната е 6672. От тях активните са 3181. За денонощието има трима починали. Излекуваните от COVID-19 са 63. В лечебни заведение са 525 пациенти, 28 са в интензивни отделения. Положителен тест вчера има сред волейболистка на ЦСКА София. Днес на целият отбор на момичета ще се направят тестове, тъй като са контактни от първи ред, обясни пред Столица.bg президентът и треньор на ЦСКА Александър Попов. В зала "Васил Симов" тренират и още две гарнитури на момчетата - младша и старша възраст, които също са имали контакти. От Столична РЗИ обяснили, че ако има много момичета заразени ще се правят PCR и на другите.

comment 0
visibility 1341
COVID-19: Нощните заведения в София ще работят на открито при 50% капацитет

COVID-19: Нощните заведения в София ще работят на открито при 50% капацитет

Нощните заведения в София могат да работят на открито при 50% от капацитета си от утре 10 юли т. г. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев на извънреден брифинг в Министерски съвет за рекордния брой на заразените с COVID-19 за последното денонощие. Спортните събитие отново ще се провеждат без зрители. Така утре в Пловдив футболният мач между Локомотив Пд и ЦСКА ще е без публика. За груповите празненства се разрешава събиране до 30 човека. От утре, 10 юли, не се разрешават посещенията на закрито в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, нощни клубове и други. Това гласи издадената днес Заповед № РД-01-393/09.07.2020 г. на министъра на здравеопазването.  

comment 0
visibility 7824
Връх на заразените с COVID-19: 71 н София, 240 общо за денонощие

Връх на заразените с COVID-19: 71 в София, 240 общо за денонощие

Нов връх достигна броят на заразените с COVID-19 в България за последното денонощие. В София има 71 инфектирани, в Благоевград са 21 и 17 в Пловдив, сочат данните от Единния информационен портал на страната. За последните 24 часа са направени общо 4286 PCR теста, а общият брой на заразените в България общо са 6342 души. 129 са излекуваните за денонощието. Общо до момента те са 3166. При заразяване по 300 човека на ден ще започне претоварването на здравната система, а кога ще стане това..., предупреди пред Нова телевизия проф. Витанов, който прави математическия модел за разпространението на COVID-19 за Националния оперативен щаб. Това означава, че при такава ситуация ще се затрудни и достъпа до болнични заведения, а дали ще има медици, които да лекуват. Активните случай с коронавирус са 2917, а в интензивни отделения са 29. Починали за последното денонощие са 5, а жертвите на заразата до момента са 259 в България. 498 пациенти са в болници. След предупреждението на здравният министър Кирил Ананиев, че при 200 заболели на ден се връщат строгите мерки, вчера премиерът каза, че няма да се затварят обекти и да се връщат ограниченията по време на извънредното положение. Премиерът беше категоричен, че всеки трябва да спазва мерките и да се предпазва от заразата и разпространението й.

comment 0
visibility 890
68 новозаразени в София за денонощие, още 37 за страната излекувани

68 новозаразени в София за денонощие, още 37 за страната излекувани

За последните 24 часа са направени 3467 PCR теста. От тях положителни за коронавирус са 188 проби. Това показват  данните в Националната информационна система. Разпределението по области на новозаразените лица е: Благоевград - 10; Бургас - 6; Варна - 7; Враца - 1; Габрово - 3; Кърджали - 4; Кюстендил - 9; Пазарджик - 2; Перник - 1; Плевен - 9; Пловдив - 25; Разград - 4; Русе - 6; Силистра - 4; Сливен - 6; Смолян - 4; София област - 10; София град - 68; Стара Загора - 5; Шумен - 2; Ямбол - 2.   За последните 24 часа има още 37 човека, преборили заразата . Общият брой на излекуваните за страната е 3037. В България към момента са потвърдени 6102 случая на коронавирус, от които активни са 2811.    Пациентите с доказан COVID-19, настанени в болници, са 483. От тях 32-ма са в интензивни отделения.    Общата бройка на медици, заразени с коронавирус  за страната, е 465. Девет нови случая са регистрирани през изминалото денонощие- 5 при медицински сестри, 2 - при санитари и 2 - при друг медицински персонал.   254 са общо починалите за страната. Четири са новите случаи от последното денонощие- жена на 53 г. с диабет и сърдечно заболяване, мъж на 71 г. със сърдечно заболяване, мъж на 54 г. със сърдечно заболяване, мъж на 61 г. с диабет и сърдечно заболяване.        

comment 0
visibility 2135
Ананиев предупреди: Ако минем 200 заразени на ден, връщаме част от мерките

Ананиев предупреди: Ако минем 200 заразени на ден, връщаме част от мерките

Ако бъде премината границата от 200 човека, заразени на ден с коронавирус, може да бъдат върнати част от сериозните епидемични мерки. Това каза здравният министър Кирил Ананиев, след като откри най-модерния ядрено-магнитен резонанс у нас, монтиран в болница „Св. Иван Рилски“, цитиран от Нова телевизия.   Здравният министър побърза за каже, че на този етап не се мисли за нови мерки. Това обаче не означавало,че развитието на заразата не се следи.     „Ако наистина ескалира, ние сме готови във всеки един момент да вземем необходимите мерки. Просто трябва да спазваме дисциплината и дистанцията, както и да носим маски”, призова министърът.   Той даде и своя коментар за сериозното количество заразени в София за ден.„В София наистина тази сутрин бяха 86 души, но това не е някакво голямо нарастване, в контекста на големия брой хора, които живеят в столицата. Съпоставено с другите областни градове, не е някакъв пик, макар че ме притеснява”.