Новини от Мариана Климентиева

comment 0
visibility 207
Новините в София: Най-важното за деня 15 януари 2021 г.

Новините в София: Най-важното за деня 15 януари 2021 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 15 януари 2021 г. Отпускат 220 хил. лв. за почистването на боклуците до ВЕЦ Своге Правителството отпусна 220 000 лв. за почистване на отпадъците от коритото на река Искър пред стената на ВЕЦ „Своге“. За почистването на екологичния проблем отговаря областната управа на Софийска област, но няма финанси да го направи, съобщи bTV. От 16 януари променят част от противоепидемичните мерки в София и страната Здравният министър проф. Костадин Ангелов издаде заповед№ РД-01-20/15.01.2021, с която се разрешава присъственото провеждане на някои дейности в училищното образование. Смут и паника в Съдебната палата заради затъмняване на витражите (СНИМКИ) Смут, притеснение, паника и недоволство предизвика ремонт в емблематичната сграда на Съдебната палата в София. Граждани и юристи сигнализираха, че красивите витражи са замазани, прикрити и заличени.  Всички сигнали, догадки и версии се оказаха неверни и притесненията напразни. Сградата на Съдебната палата е паметник на културата и от администрацията уточниха, че няма заличаване, боядисване или премахване на витражите. През март стартира реконструкцията на Петицата по "Цар Борис III" Дългоочакваният ремонт на трамвайното трасе на линия 5 ще стартира през март т. г. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на проект за Бюджет 2021 на Столична община. Асфалтират с крак пътна дупка на ул. Димитър Пешев и бул. Искърско шосе Пътна дупка на ул."Димитър Пешев" и бул."Искърско шосе" се асфалтира с крак. Зрител изпрати видео до bTV, на което е заснет необичаен ремонт в София. От Столична община коментираха, че става дума за спешни аварийни дейности. Ремонтът е извършен на 12 януари при зимни условия.Спасената от АПП възрастна жена се върна в дома си в Мировяне Спасената възрасна жена от екип на "Аварийна помощ и превенция" на Столична община се върна в дома си в Мировяне. Припомняме, че къщата на пенсионерката бе залята от вода и тя не е можеше да излезе. Тя бе настанена в базата на дирекцията в Сини вир.  От екипа са напазарували хранителни продукти за жената.1, 884 млрд. лв. е проектът на Бюджет 2021 на Столична община Бюджетът на Столична община ще е 1 884 млрд. лв. за 2021 година. Проектът бе представен преди минути от кмета на София Йорданка Фандъкова. През 2020 година той бе 1,729 млрд. лв. Заради кризата от епидемията от COVID-19 бюджетът на София бе актуализиран два пъти - през юли и октомври 2020 г.      

comment 0
visibility 176
75 ПТП с деца и юноши са станали в София през 2020г.

75 ПТП с деца и юноши са станали в София през 2020г.

СДВР показа нова порция шокиращи кадри от произшествия на пътя в София. Видео на катастрофите беше публикувано в социалната мрежа. През 2020 г. на територията на столицата са настъпили 75 тежки пътнотранспортни произшествия с участието на деца и юноши до 18- годишна възраст, ранените са 84. От тях като пешеходци-41 ранени, като пътници -32 ранени и като водачи на ППС- 11 ранени. За изминалата година са отнети 1329 шофьорски книжки поради неплатени глоби. Според статистиката 61712 нарушения на пътя. За периода са настъпили 622 тежки пътнотранспортни произшествия и 7458 леки. Има 34 загинали. Пострадали са 748 като 311 от тях са пешеходци, информират от СДВР.

comment 0
visibility 352
Асфалтират с крак пътна дупка на ул. Димитър Пешев и бул. Искърско шосе

Асфалтират с крак пътна дупка на ул. Димитър Пешев и бул. Искърско шосе

Пътна дупка на ул."Димитър Пешев" и бул."Искърско шосе" се асфалтира с крак. Зрител изпрати видео до bTV, на което е заснет необичаен ремонт в София. От Столична община коментираха, че става дума за спешни аварийни дейности. Ремонтът е извършен на 12 януари при зимни условия. Работата е поверена на фирма, която отговаря за тази част от поддръжката на пътни обекти в столицата. Дейностите са завършени с полагане на студен асфалт и машинно трамбоване за изравняване, обясниха от Столична община.

Реклама
comment 0
visibility 201
Отпускат 220 хил. лв. за почистването на боклуците до ВЕЦ Своге

Отпускат 220 хил. лв. за почистването на боклуците до ВЕЦ Своге

Правителството отпусна 220 000 лв. за почистване на отпадъците от коритото на река Искър пред стената на ВЕЦ „Своге“. За почистването на екологичния проблем отговаря областната управа на Софийска област, но няма финанси да го направи, съобщи bTV. Стартира прокурорска проверка за отпадъците в река Искър край Своге Премиерът Бойко Борисов разпореди на извънредно заседание кметът и областният управител възможно най-бързо да започнат дейностите по почистването. „Веднага да се влезе и да се чисти. Ако може още утре да се започне. До последния отпадък трябва да се изчисти. На нас не ни е безразлична екологията“, обясни Борисов.

comment 0
visibility 173
Вълчев с проект за Институт за научни изследвания в компютърните науки към

Вълчев с проект за нов институт към СУ

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев внесе за разглеждане проект за откриването на Институт за научни изследвания в областта на компютърните науки към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Предложението е въз основа на решение на Академичния съвет и на мотивирано искане на ректора на СУ, съобщи Нова телевизия. В Института се предвижда да се правят научни изследвания в множество направления, сред които изкуствен интелект, софтуерна сигурност, адаптиращи се софтуерни системи и други.  Там ще се обучават докторанти и ще се подготвят млади учени в областта на компютърните науки и на интердисциплинарните изследвания. Институтът ще обединява изследователски групи и звена.

comment 0
visibility 222
Спасената от АПП възрастна жена се върна в дома си в Мировяне

Спасената от АПП възрастна жена се върна в дома си в Мировяне

Спасената възрасна жена от екип на "Аварийна помощ и превенция" на Столична община се върна в дома си в Мировяне. Припомняме, че къщата на пенсионерката бе залята от вода и тя не е можеше да излезе. Тя бе настанена в базата на дирекцията в Сини вир.  От екипа са напазарували хранителни продукти за жената. Пенсионерката е получила 20 кг. картофи, 2 кг. боб, 2 кг. леща, 2 кг. мандарини, 2 кг. грейпфрут, 4 кг. кисело зеле, 3 кг. туршия,2 кг. ориз, 2 л. олио, 2 кг. банани и 5 кг. брашно, научи Столица.bg. Наводнените къщи в селото бяха над 30.

comment 0
visibility 222
Фирма отнесе глоба за смесване на отпадъци на бул. Васил Левски

Фирма отнесе глоба за смесване на отпадъци на бул. Васил Левски

При проверка в столичния район "Средец" инспектори установили, че от търговски обект са изхвърлили кашони, биоразградими отпадъци и други рециклируеми в контейнерите за битови. Нарушението е констатирано на бул. "Васил Левски". От Столичен инспекторат обясниха, че  освен съставения акт на търговската фирма е дадено предписание да не се допуска смесването на различни видове отпадъци. От инспектората призовават столичани да спазват разпоредбите в Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община.

comment 0
visibility 402
В София задържаха за 72 часа мъж, отправял закани за убийство

В София задържаха за 72 часа мъж, отправял закани за убийство

Прокурор при Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност обвиняемия Я. П. за престъпление по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл.26, ал.1 от НК. Я. П. е обвинен в това, че в периода от неустановена дата през август до октомври 2020 г. отправил закани за убийство на В. К. Обвиняемият ѝ казал, че ако продължава да има интимни отношения с Е. ще я убие. На 10 октомври 2020 г. около 18,00 ч. на бул. „Мадрид“, опитвайки се да влезе в жилището на В. К., я изблъскал и ѝ се заканил с убийство като крещял: „Ще те залея с киселина! Ще убия и теб и Е. 7 дни по-късно Я.П. след опит да влезе в жилището на В. К., се заканил с убийство на пострадалата по телефона: „Ще те наръгам. Ще те изкормя.“ Престъплението, за което Я. П. е привлечен като обвиняем, е наказуемо с лишаване от свобода до шест години. Днес прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на Я. П. за срок до 72 часа. Предстои на 18 януари да бъде изготвено и внесено искане до Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

comment 0
visibility 227
Санкционираха търговски обект за замърсяване на бул. Овча купел 1 (СНИМКИ)

Санкционираха търговски обект за замърсяване на бул. Овча купел 1 (СНИМКИ)

Столичен инспекторат наложи глоба на търговски обект на бул. "Овча купел" 1.  Санкцията е за смесване на отпадъци и замърсяване на пространството около контейнери за смет, които ги обслужват. След наложената глоба, от управата на заведението са организирали незабавно с фирмата, с която те имат договор за сметосъбиране,  почистване  и транспортиране боклуците. Припомняме, че нарушението се санкционира с акт по Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на СО.

comment 0
visibility 421
Столичен инспекторат глоби търговец за поставяне на хладилни витрини

Столичен инспекторат глоби търговец за поставяне на хладилни витрини

Столичен инспекторат санкционира търговец за неправомерно разположени хладилни витрини. Търговският обект се намира на ул. "Драган Цанков" .За нарушението е съставен акт на управителя. Инспекторите са дали предписания за освобождаване на заетите площи от неправомерно разположените съоръжения. От Столичен инспекторат са проверили и обект в столичния квартал Изток. На ул. "Н. Хайтов" 4 е глобен нарушител за поставяне на контейнер за строителни отпадъци на уличното платно, с което се възпрепятства свободното преминаване по улицата.

comment 0
visibility 193
Задържаха двама пияни водачи в Церово

Задържаха двама пияни водачи в Церово

Автопатрул на РУ-Своге спрял за проверка водач на лек автомобил „Опел Корса“ в с. Церово. 37-годишният шофьор бил тестван с дрегер и задържан, след като уредът отчел 1.48 промила алкохол. Четири часа по-късно, в същото село, полицейските служители спрели за проверка втори нарушител на пътя. Водач на лек автомобил „Фолксваген Пасат“ от столицата шофирал в нетрезво състояние. Дрегерът отчел  1.31 промила алкохол. Срещу двамата нарушители са започнати бързи производства за престъпление по чл. 343Б, ал.1 от НК.

comment 0
visibility 153
Стартира прокурорска проверка за отпадъците в река Искър край Своге

Стартира прокурорска проверка за отпадъците в река Искър край Своге

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров обяви, че започва прокурорска проверка заради голямото количество отпадъци в река Искър край Своге. Боклуците заемат площ от близо 12 декара, но се намират извън урбанизирана територия. Още днес до правителството ще бъде изпратено поредно писмо с искане държавата да финансира разрешаването на екологичния проблем, съобщи Нова телевизия. „От община Своге нямат задължението да почистят отпадъците. Задължението е изцяло на държавата“, обясни Тодоров. Според изчисления почистването на замърсения участък ще струва между 200 и 220 хиляди лева. Дейностите ще започнат веднага, когато средствата бъдат отпуснати.

comment 0
visibility 599
В София съдят мъж за имотна измама

В София съдят мъж за имотна измама

Обвиняемият Д.Р е предаден на съд с акт на Софийска районна прокуратура. Мъжът ще се изправи в съда за това, че с цел да набави за себе си имотна облага, измамил две лица. Деянието е извършено в условията на повторност и случаят не е маловажен - престъпление по чл.210, ал.1, т.4, вр. чл. 209, ал. 1, вр. чл. 28, ал.1, вр. чл. 26, ал.1 от НК. Пострадалата С.Л. имала проблем с автомобила си. Чрез форум в интернет, тя се свързала с обвиняемия, който се представил за автомонтьор. На 31 май 2019 г. С.Л. се срещнала с Д.Р. в София. Той направил оглед на автомобила и заблудил С.Л., че ще оправи колата ѝ. Жертвата била измамена с 4860 лева, а автомобилът й не бил ремонтиран. Същата схема била приложена и на Й.Й. Имотната вреда била в общ размер на 450 лева.  Д.Р. е осъждан. Предстои делото да продължи в Софийски районен съд.

comment 0
visibility 700
От утре променят част от противоепидемичните мерки в София и страната

От 16 януари променят част от противоепидемичните мерки в София и страната

От 16 януари се променят част от противоепидемичните мерки в София и страната. Здравният министър проф. Костадин Ангелов издаде заповед№ РД-01-20/15.01.2021, с която се разрешава присъственото провеждане на следните дейности в училищното образование: приравнителни изпити при преместване на ученик; изпити за определяне на срочна оценка на ученик с повече от 25 % отсъствия по даден предмет и няма възможност (при невъзможност) да се оформи срочна оценка, или за ученик в индивидуална или дистанционна форма на обучение; изпити за определяне на годишна оценка за ученик в самостоятелна или задочна форма на обучение; държавни изпити за придобиване на степен на професионална квалификация по теория и практика; индивидуални дейности, в това число писмени или практически изпитвания за текуща оценка при невъзможност за провеждане в електронна среда; индивидуални практически часове в предприятие или на територията на дадено училище; областни и общински кръгове на олимпиади и състезания, когато не могат да се организират онлайн. Всички дейности трябва да се провеждат при възможност индивидуално и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, уточняват от здравното министерство. Във висши учебни заведения се разрешава присъственото провеждане на следните дейности: практически обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти; семестриални изпити, които включват практическа част и не могат да се проведат в електронна среда; държавни изпити и защити на дипломни работи. В случаите, в които тези дейности се провеждат на територията на висшето училище, ректорът създава организация за стриктно спазване на въведените противоепидемични мерки.

comment 0
visibility 1383
Бившата спортна зала Триадица в Гоце Делчев става ясла

Бившата спортна зала Триадица в Гоце Делчев става ясла

Бившата спортна зала „Триадица“ в столичния квартал Гоце Делчев се трансформира в ясла. Това сподели за БГНЕС зам.-кметът с ресор строителство Христо Вълчанов. Столична община ще финансира проекта, което възлиза на стойност 360 000 лв. с ДДС. Детското заведение ще бъде с две яслени групи. Те ще са отделни една от друга и за всяка една от тях ще има отделен вход, обясни Вълчанов. Проектът за превръщането на бившата спортна зала в детска ясла е по идея на инициативния комитет на „Манастирски ливади“. Изпълнителят на ремонта вече е избран. Предвижда се ремонтът да приключи септември. Зам. кметът обясни, че се планира разкриване и на още яслени групи на 4 локации. В квартал „Стрелбище“ на ул. „Червена роза“ ще бъде открита нова детска градина с 4 ясли и 4 градински групи. „В 35-та ясла могат да се сформират 4 нови яслени групи. Две яслени групи ще се обособят в 21-ва ясла в „Иван Вазов“, сподели Вълчанов и уточни, че в единия случай ще се изградят пристройки, а в другия ще има разширение на сграда.