Отпада задължителната изолация и карантина за COVID-19

-

Снимка: unsplash

Парламентарната комисия по здравеопазване прие с единодушие на първо гласуване законопроект, който предвижда отпадане на COVID-19 от заболяванията, спрямо които се прилага задължителна изолация и карантина.

С приемането на нормативния акт ще отпадне изискването за задължителна изолация и карантина на лица, болни от и заразоносители на COVID-19, което към настоящия момент е регламентирано в чл. 61, ал. 1 от Закона за здравето. Промяната се отнася и за контактните лица.

Предвижда се да остане като възможност министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор със заповед да разпореди задължителна изолация на лица, болни от и заразоносители на заразни болести, както и задължителна карантина на контактните с тях лица, въз основа на извършена оценка на съществуващия епидемичен риск от разпространението на съответната заразна болест. Това обясни министърът на здравеопазването Христо Хинков.

„Смятам, че актът е закъснял и може би трябваше приоритетно да влезе малко по-рано в програмите, независимо че имаше други неща за решаване и че имаше избори“, заяви Андрей Чорбанов от ИТН.

Законопроектът е подкрепен от Националната здравноосигурителна каса, Българския зъболекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и от Българската асоциация на зъботехниците. На заседанието на здравната комисия нямаше представител на Българския лекарски съюз, който да изрази становище по законопроекта.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

178 са с COVID-19 в София, 113 са в болници в страната...

Като имаме предвид, че сега сме средата на октомври, а на 1 септември на дневна база имахме около 10 пъти по-малко новоз...

Прочети още keyboard_arrow_right