Обвиниха мъж и жена за фалшификация на пари и документно престъпление

-

Снимка: Пресцентър МВР

Софийска градска прокуратура внесе в Софийския градски съд обвинителен акт срещу 48-годишен мъж и срещу 54-годишна жена за престъпления против паричната и кредитната система и за документно престъпление.

В хода на разследването е установено, че обвиняемият се снабдил с множество листове с отпечатани на тях изображения на банкноти с евро, които не били в завършен вид, и с нарязани банкноти с изображения на 100 щатски долара, които също не били в изцяло завършен вид. Обвиняемата се съгласила ги да съхранява в дома си.

За извършване на дейност по изготвяне на неистински парични знаци двамата обвиняеми се снабдили и с множество други предмети, материали и оръдия, които съхранявали в обитаваните от тях жилища, както и на работното място на обвиняемия в гр. София.

Чрез машина за топъл печат, закупена през 2020 г., обвиняемата многократно извършвала орелефяване на множество банкноти от по 100 щатски долара, които обвиняемият донесъл в дома ѝ, с което същите придобили завършена форма.

На двамата обвиняеми е повдигнато обвинение за това, че от неустановена дата до 15.03.2021 г. на различни места в гр. София в съучастие като съизвършители са държали неистински парични знаци в големи количества, а именно 18 171 броя банкноти с номинална стойност на всяка банкнота 100 щатски долара.

Обвинение е повдигнато и за това, че от неустановена дата до 15.03.2021 г. на различни места в гр. София в съучастие като съизвършители пазили и укривали предмети, материали и оръдия, за които знаели, че са предназначени за изготвяне на неистински парични знаци – банкноти с курс в страната и чужбина и пощенски марки, както следва: отпечатани на офсет заготовки за изработка на неистински парични знаци с номинал 100 щ.д. в различна степен на завършеност, заготовки за банкноти с номинал 100 евро, материали от предпечатна подготовка, печатни форми, печатни форми за висок печат, лепила и други материали, технически средства включително преса за термопечат.

На обвиняемата е повдигнато обвинение и за това, че от неустановена дата до 15.03.2021 г. в гр. София изготвила неистински парични знаци - 18 171 броя банкноти с номинална стойност всяка банкнота 100 щатски долара, с курс в страната и в чужбина, както и за това, че от неустановена дата до 15.03.2021 г. на различни места в гр. София, в съучастие като съизвършител с обвиняемия са държали неистински парични знаци в големи количества. Към нея е повдигнато обвинение и за това, че е държала и укривала предмети, материали и оръдия, за които знаела, че са предназначени за съставяне на неистински български дипломатически паспорт.

И двамата обвиняеми са български граждани, със средно образование, неосъждани, съобщават от районната прокуратура.

Обвиняемият е с мярка за неотклонение задържане под стража, а обвиняемата е с мярка за неотклонение подписка.

Предстои насрочване на разпоредително заседание от Софийски градски съд.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Къде ще прекарате Коледните и Новогодишни празници?
 • София! (55%, 102 Гласове)
 • В България с роднини (21%, 39 Гласове)
 • На почивка в България (3%, 5 Гласове)
 • В чужбина (6%, 12 Гласове)
 • На работа съм (5%, 10 Гласове)
 • Не съм решил (9%, 17 Гласове)
Общо гласували: 185 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Разбиха канал за преминаване на мигранти през Софийска област...

Полицията разби канал за преминаване на мигранти през българо-сръбската граница, съобщи dariknews. След оперативно разс...

Прочети още keyboard_arrow_right