През юли - август откриват третата метролиния, 12 минути от "Хаджи Димитър" до Красно село

През юли - август откриват третата метролиния, 12 минути от "Хаджи Димитър

Снимка: Фейсбук

Изпитанията са се забавили, защото сименс са изтеглили екипи заради коронавируса, съобщи кметът Йорданка Фандъкова при посещението на метрото в Подуяне

Невъзможната бързина и скорост за придвижване в София е постигната и това вече е факт. За 12 минути ще се стига от "Хаджи Димитър" и "Сухата река", район Подуяне до Красно село с метрото. От 3 до 5 минути ще продължи придвижването на живеещите в Подуяне до центъра на София.

Тази бързина се осигурява при пътуването по новата - трета линия на метрото. Днес кметът на София Йорданка Фандъкова, директорът на "Метрополитен" проф. инж. Стоян Братоев, зам.-кметът по транспорта Кридстиан Кръстев и кметът на Подуяне Ева Митова посетиха последната станция от третата линия - "Хаджи Димитър".

По предварителни изчисления най-екологичния обществен транспорт ще се ползва 45 000 столичани от кв. "Хаджи Димитър" и "Сухата река". "Ползите от метрото и пускането на третата линия са очевидни. Факт е, че в поседните месеци пътуващите намаляха и дневно са около 76 000 при 350 000 при нормални условия, преди епидемията", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Метростанция "Хаджи Димитър" с два входа, изградена е по Милански способ (ВИДЕО)

"Продължават тестовете на влаковете по първия участък - 8 км, на третата линия. Строителството приключи през 2019 г. и от ноември започнаха тестовете. По договор трябваше да продължат 6 месеца, но в последните 2 месеца екипът на "Сименс" бе изтеглен заради коронавируса. Темпото на тестовете върви по бавно. С проф. Братоев  разгледахме предложението на Сименс и вместо предвидения пуск на 2 участъка - на  първите 5 км и след това на 3 км, като се приключат тестовете  ще пуснем целия участък от 8 км, от Красно село до "Хаджи Димитър" през юли - август, както предлагат от Сименс", допълни столичният кмет.

Директорът на "Метрополитен" проф. Братоев обясни, че първоначално участъкът е бил разделен на два подучастъка. Първият от "Попа" до Красно село е трябвало да приключи до края на май. В момента е на финала, но има още малко работа. Приели са предложението на Сименс и участъкът ще се открие изцяло, което е по-правилно, защото пътниците ще бъдат повече и ефекта ще е по-голям, коментира Братоев.

"Строителният срок приключи миналата година, но срокът въвеждане в експлоатация и на изпитание на системите по третата линия, за разлика от първата и втората, има 6 системи и 3 подсистеми, общо 9. Първата и втората са с по 3 системи. По новата линия на метрото има от първо полокелние автоматика, включително и презпазни врати, които се управляват от влаковете", обясни директорът на "Метрополитен".

Той обеща на журналистите при следващо посещение в метрото, машинистът да слезе и влакът ще се движи без водач, ще спира на станциите, ще потегля. "Предпазните врати на перона са поставени, за по-голяма сигурност на пътниците. Целта е да се спаси човешкия живот", обясни проф. братоев. Той припомни, че в последните 3 години има 7 - 8 случая на самоубийства в метрото.

В момента вертикални предпазни врати се поставят и на старите първа и втория линия на метрото и до месец ще бъдат готови и изцяло монтирани. "Имаше периоди, в който пътникопотокът намаля до 6 - 7 пъти в метрото, но в тази ситуация трябва да се запазят хората", коментира Братоев за отражението на противоепидимичните мерки срещу коронвирус на метрото.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (38%, 117 Гласове)
 • На време (16%, 48 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (17%, 52 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (25%, 77 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 11 Гласове)
Общо гласували: 305 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общински съветник мина гратис с електронна карта за градския тран......

Общинският съветник  и зам.-председател на СОС арх. Борислав Игнатов тества неуспешно ползването на електронна карт...

Прочети още keyboard_arrow_right