Приет е бизнес планът на „Топлофикация София“ за 2022 г.

-

Снимка: Столица.bg

СОС одобри започването на процедура за избор на международен независим инвеститор

На днешното си заседание Столичният общински съвет прие бизнес плана на общинското дружество "Топлофикация София"ЕАД за 2022 г. и одобри започването на процедура за избор на международен независим инвеститор. Решението беше прието с 43 гласа „за“, 4 „против“ и 3 „въздържал се“.

Бизнес планът на „Топлофикация София“ за 2022 предвижда намаляване на загубата от оперативна дейност спрямо 2021 г. с близо 49%. За пръв път очакванията са приходите от електрическа енергия на годишна база да надвишат тези от топлинна с 52% от общите приходи.

Ключов момент през 2022 г. ще бъде още справянето с негативните последици от енергийна криза и изключително динамичните пазари на енергийните ресурси. Ще се търси максимално възползване от положителните динамики в цените на електроенергията чрез активно участие на борсовия пазар, като същевременно се оптимизира разходната част, както и инвестиционната и ремонтната дейност.

В следващите 2 месеца „Топлофикация София“ трябва да предприеме необходимите действия по изготвяне на документация за провеждане на процедура по избор на изпълнител за строителство на нови енергийни мощности и предоставяне на консултантски и административно-технически услуги от външен инвеститор. Целта на процедурата е привличането на международен инвеститор с опит в изграждането и управлението на енергийни мощности.

През миналата година беше изработен и приет План за обновяване и финансова стабилизация на "Топлофикация София" от международната инженерингова компания "Блек и Вийч" по споразумението между Агенцията за търговия и развитие на САЩ (USTDA) и Столична община. Планът предвижда пълна модернизация на производствените мощности и финансова стабилизация на дружеството.

Задължително изискване при подготовката на процедурата е Столична община да запази 100% от собствеността си в „Топлофикация София“ без поемане на гаранции и общинско финансиране при изграждането на новите енергийни мощности.

Осъществяването и финализирането на процедурата по избор на международен независим инвеститор ще създаде условия за финансова стабилизация, излизане от дълговата спирала, възможност за обслужване на натрупаните задължения, както и повишаване на надежността и качеството на предоставяните услуги от „Топлофикация София“ ЕАД.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 193 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1154 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 31 Гласове)
Общо гласували: 1378 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Председателят на СОС: КЕВР изобщо да не си помислят да вдигат цен......

Председателят на Столичен общински съвет Георги Георгиев предупреди КЕВР да не си и помислят да вдигат цената на парното...

Прочети още keyboard_arrow_right