Влиза в сила забраната за движение на каруци в София

-

Снимка: Facebook

От днес, 1 юни, влиза в сила решението на СОС, с което се забранява движението на пътни превозни средства с животинска тяга по улиците за обществено ползване на територията на Столична община.

Улиците за обществено ползване, по които ще е забранено движението на превозни средства с животинска тяга, са в граници, заключени в карето между автомагистрала „Европа“, Източна, Западна и Южна дъга на Околовръстен път.

При установяване на нарушение, ППС ще бъде задържано от органите на реда и ще бъде връщано след заплащане на разноските по отговорното му пазене. Животните ще бъдат предавани на Общинското дружество "Екоравновесие". Освен това, нарушителите ще плащат и глоба, посочена в наредбата. Теренът, който ще бъде предложен за наказателен паркинг за каруците, се намира в квартал Требич.

Контролът ще се упражнява от Столичен инспекторат, СДВР-сектор "Общинска полиция" и дирекцията "Аварийна помощ и превенция" на Столична община.

Забраната се налага заради честите нарушения на правилника за движение, които водачите на каруци допускат - отнемане на предимство, движение по тротоари, движение в насрещното платно. Нарушенията създават опасност за гражданите на столицата и възпрепятстват спокойното им придвижване. Освен това конете и катърите, използвани като животинска тяга, почти винаги са зле гледани, недохранени, не се обезпаразитяват и не им се предоставя необходимата ветеринарно-медицинска грижа, посочиха при обсъждането на доклада през февруари неговите вносители, общинските съветници Карлос Контрера и Борислав Иванов.

След влизане в сила на забраната вносителите на промените очакват подобряване на уличното движение, на пътната безопасност и на чистотата в града, тъй като често с каруци се извършва незаконно транспортиране и изхвърляне на отпадъци.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Свободен достъп до общинските спортни обекти в София за деца с ув......

Решение за свободен достъп на деца и младежи с интелектуални затруднения до общинските спортни обекти в София прие наско...

Прочети още keyboard_arrow_right