47-ото Народно събрание беше открито с тържествено заседание в София

-

Снимка: Столица.bg

 

Д-р Силви Кирилов, най-възрастният депутат, избран в 47-ото Народно събрание, откри тържествено първото заседание на новия парламент.

Регистрацията показа, че 228 депутати са в пленарна зала. В новият парламент най- голяма ще е групата на коалиция "Продължаваме промяната" - тя ще разполага с 67 мандата, след тях са ГЕРБ-СДС с 59 народни представители. Третата по численост група е ДПС с 34 депутати. "БСП за България" ще има 26 депутати, ИТН - 25, а ДБ - 16 народни представители. Най-малобройна ще бъде групата на "Възраждане" с 13 депутати.

"Свидетели сме на липса на доверие в институциите и политическата система. В обществото няма усещане за справедливост и законност. Бедността засяга все повече сънародници", отбеляза в кратката си реч д-р Силви Кирилов.

"Много съм радостен и щастлив да видя толкова много млади хора в 47-то НС. Аз вярвам в младите - те носят свои идеи, високи идеали и очаквания", каза още най-възрастният народен представител, като поздрави младите лица в политиката.

След речта на Кирилов присъстващите депутати положиха клетва.

На тържественото заседание присъстваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният премиер Стефан Янев и членовете на служебното правителство, представители на църквата и посланици на редица държави.

"Време е за национален консенсус, който да съдържа важни приоритети, които да върнат на българите законността и справедливостта", заяви в речта си президентът, като подчерта, че обществото има големи очаквания към народните избраници. "Страната ни не може да си позволи повече да пилее историческо време и ресурс. Този парламент - най-младият в историята – има капацитета да изведе България по пътя на свободата и модернизацията", изтъкна Румен Радев.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 25 април 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 25 април. Благовест Георгиев остава неза...

Прочети още keyboard_arrow_right