Новините в София: Най-важното за деня 20 март, 2020 г

София вечер

Снимка: Столица.bg Зорница Митин

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 20 март 2020 г.

ВМА е задействала процедура за внос на хлорохин за лечение на COVID-19

Пет нови случая на заразени с коронавирус, общо в България стават 112 Добрата новина тази сутрин дойде от Националния оперативния щаб за борба с коронавируса. Военно медицинска академия вече е задействала процедура за вноса на лекарството хлохин, което е за малария, но помагало за лечението и на COVID-19. Това съобщи председателят на щаба ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Столична лекарска колегия предлагат затваряне на София и забрана за излизане от домовете

Ген. проф. д-р Мутафчийски: Лечението на COVID-19 е 21 дни, карантината е 14, влизащите в България не се изследват, а се карантинират Столичната лекарска колегия (СЛК) на Българския лекарски съюз е предложила по-строги мерки за София, като забрана за напускане на домовете и влизане и излизане от София. Забелязваме, че има струпване на хора, каза д-р Асен Меджидиев, председател на СЛК, пред bTV.

В София: Контрольорите няма да глобяват, ще продават билети

Контрольорите започват да продават билети от 1,60 лева в превозните средства от днес,20 март.   Те ще имат възможност да връщат ресто. "Но молим пътниците да имат точно приготвени сума, за да се избегне размяната на пари", апелират от Центъра за градска мобилност.

ЧЕЗ преустановява планираните прекъсвания

„ЧЕЗ Разпределение България“ АД преустановява от 15 март т. г. планираните дейности по електроразпределителната мрежа на обслужваната от дружеството територия в Западна България, които изискват прекъсване на електрозахранването.

На столичните пазари: Продавачите с маски, възрастните купувачи- не

Търговците по пазарите в столицата продават стоката си с ръкавици и медицински маски заради коронавируса. Възрастните купувачи обаче масово се разхождат между сергиите и пазаруват, без да ползват никакви предпазни средства, съобщава „Монитор“ след проверка на няколко тържища в града.

Мирослав Мирчев се нуждае от помощ, за да диша

Миро страда от АЛС и му предстои трансплантация на стволови клетки От помощ и подкрепа се нуждае Мирослав Мирчев - Миро, който е болен от АЛС - амиотрофична латерална склероза. Повече от две години той се бори с коварното заболяване и за съжаление състоянието му се влошава.

Намаляват лекарите и сестрите в белодробната болница "Света София"

Лекари и медицински сестри напускат столичната белодробна болница "Света София".  Още преди 10 дни те предупредиха, че ще подадат оставки, ако не им бъдат осигурени предпазни облекла и маски срещу коронавируса. За последната седмица двама лекари и четири сестри са си подали молбите за напускане от Трета клиника на болницата. Именно там трябва да бъдат приемани пациенти с COVID-19. В отделението са останали шестима лекари, разказват от bTV.

Проф. д-р Иво Петров: „Хлороквин“ намалява силата на симптомите и скъсява периода за COVID-19 (ВИДЕО)

Премиерът: Агенцията по лекарствата да свикат борд и да разрешат аналгин-хининът Светило в кардиологията и национален консултант по инвазивна кардиология проф. д-р Иво Петров информира премиерът Бойко Борисов за положителния ефект на  лекарството за лечение на малария - „Хлороквин“.

Съставиха акт на ПроМаркет за стоки и отпадъци на тротоара в Лозенец

Хранителната верига ПроМаркет бе санкционирана от служители на Столичен инспекторат и е съставен акт. Днес представителите на контролиращия орган на Столична община са установили нарушение на мерките, които са въведени заради коронавируса, от страна на търговския обект в столичния Лозенец.

Военни тренираха за отваряне на полева болница край Арена Армеец

Тренировка за военно-полева болница бе направена днес в София. Тази сутрин военни са се упражнявали около най-голямата спортна зала "Арена Армеец" в район Слатина, съобщи news.bg. Учението се е водило от Националния оперативен щаб и се координира с МВР, Здравното министерство, държавния резерв и Министерство на отбраната.

17 пролетни бебета се родиха в общинските АГ-та "Шейново" и "Света София"

И в двете болници бременните се преглеждат по график през 30 минути, осигурени са им празни коридори Обща 17 бебета се родиха в първия ден на пролетта в двете общински АГ болници "Шейново" и "Света София" в София, научи Столица.bg. 7 от деветте новородени в "Шейново" са с Цезарово сечение, а другите две са нормално. Още 8 бебета проплакаха днес до 15 часа и в "Света София".

Има излекувана от COVID-19, утре я изписват от ВМА

Още 17 нови заразени с коронавирус, Добрич влезе в списъка на градовете със зараза Един от първите заразени пациенти с COVID-19 вече е излекуват и утре ще бъде изписан от ВМА. Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген. д-р Венцислав Мутафчийски.

Затварят паркове, градини, детски площадки и пътуване между градове от тази нощ

Забранява се пазаруването под 60 години от 8.30 до 10.30 ч, тогава ще се пускат само възрастни Затварят се за посещения паркове, градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени пространства. Забраната влиза в сила от 00.00 часа тази вечер, 21 март.

Домусчиев безвъзмездно дарява 5000 теста и хининови препарати за лечението на COVID-19

У нас има резерв от 35 000 дози за лечението на 35 000 души, но има и възможност за производство, каза ген. д-р Мутафчийски Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев дарява безвъзмездно 5000 теста и лекарства на хининова основа за лечението на  COVID-19. Самият той в момента се лекува от заразата в Софиямед в София.

Столична община спира градския транспорт до Витоша и затваря Врана

Столична община спира временно градския транспорт до Природен парк Витоша и затваря парка Врана. Това се прави с цел да се ограничи струпването на хора, да се спазват стриктно мерките срещу COVID-19.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития на 25 април 2024 г....

Времето на 25 април 2024 г.: Жълт код за опасно време е обявен за София и областта в четвъртък. Очакват се интензивни в...

Прочети още keyboard_arrow_right