5-метров шиш и „Българе“ от Самоков си тръгнаха с цял свински бут от Чушка-пръжка (СНИМКИ)

photo_library
 • 5-метров шиш и „Българе“ от Самоков си тръгнаха с цял свински бут от Чушка-

  Снимка: Чушка пръжка

 • 5-метров шиш и „Българе“ от Самоков си тръгнаха с цял свински бут от Чушка-

  Снимка: Чушка пръжка

 • 5-метров шиш и „Българе“ от Самоков си тръгнаха с цял свински бут от Чушка-

  Снимка: Чушка пръжка

 • 5-метров шиш и „Българе“ от Самоков си тръгнаха с цял свински бут от Чушка-

  Снимка: Чушка пръжка

50 бесарабски българи от Украйна получиха шест награди от първото издание на международния фолклорен фестивал на Боровец

Детският фолклорен танцов ансамбъл Българе от Самоков бе отличен със специалната награда на Международния фолклорен фестивал Чушка пръжка на Боровец.

Освен грамота, те получиха и цял пушен свински бут, отлежавал две години, от "Свинекомплекс Голямо Враново Инвест" АД. Предприятието е съорганизатор на фестивала заедно със сдружение Арлекин, а изпълнителният му директор Вихрен Димитров осигури и „образователните“ награди – албумите „Зад усмивката на безвремието“ с фотографии от България на Николай Ковачев и Боян Петков.

Събитието се проведе на Боровец с финансовата подкрепа на община Самоков. В конкурсната програма участваха повече от 40 състави и индивидуални изпълнители. Сърцато пяха и танцуваха и гостите от Украйна, макар бесарабските българи да бяха пътували изнурително от Босилеград. Те си тръгнаха с общо шест награди – три индивидуални и три за ансамбли.
След приветствените думи от заместник-кмета на Самоков по финансовите въпроси Дончо Зашев, присъстващите се гмурнаха в приключението, наречено „Чушка пръжка“.

В него се включиха и заместник-кмета на Самоков по туризма Люба Кленова и Иванка Вукова от Туристическия информационен център.
Журито в състав Даниел Спасов (изпълнител на фолклор, водещ на предаването „Иде нашенската музика“ и програмен директор на БНР), Величка Чаушева (преподавател по народно пеене в НМУ „Любомир Пипков“ и певица) и хореографът Борислав Искрев (ръководител на ФТА „Самоков) бе изключително затруднено в избора си.

Докато на сцената се нижеха един след друг музиканти и танцьори над специално накладена жарава майстори на месото „нижеха“ местния кулинарен специалитет, дал името си на фестивала – Чушка-пръжка. Петметровите шишове, редуващи шарена сланина, чушки и гъби, предизвикаха обясним интерес и дразнеха вкусовите рецептори надалече.

Пред шатрите на местните занаятчии през цялото време гълчавата не спираше, тъй като посетителите знаеха, че ако искат да участват в семейното състезание след конкурсната програма ще трябва да бъдат подготвени от грънчарката Камелия Брашненкова, от билкарката Недка Николова и зографа Бойко Павлов.

Водещите на събитието, самоковските таланти Венеса Кроснева и Йордан Тенев, се справиха повече от блестящо и можеха да затъмнят вещи професионалисти с бързата си реакция, отличния български и умението да общуват с публиката.

Кулминацията на фестивала бе състезанието с участие на публиката. В няколко етапа, отбори сформирани от семейства, баби, дядовци и внуци и самостоятелни ентусиасти създаваха глинени съдове по старинна технология, отпреди изобретяването на грънчарското колело, рисуваха върху камък, низаха шишове чушка-пръжка, носиха картофи с черпаци, разпознаваха билки и опитаха да „преведат“ на литературен български думи от самоковския диалект като йокуш, доврандисвам се, муарим се.

Най-накрая всички участници усвоиха стъпките на „Самоковското“ с момичета от детския ансамбъл Българе и пред сцената се изви импровизиран хоровод под звуците на „Мома Яница“. В резултат: всички получиха награди от „Компир“ и „Свинекомплекс Голямо Враново“. С вкусни месни специалитети ще се черпят и отличените във фолклорния фестивал.

Бороспорт качи безплатно на кабинковия лифт всички участници под 18 години, както и гостите от Украйна.

Организаторите благодарят още на Сладкарски изделия Дома и Хотел Рила, както и на ентусиазираните доброволци, които работеха в пресцентъра, информационната шатра и се включваха, където има нужда от тях. Те създадоха и QR код, със сканирането на който всеки можеше да участва в онлайн викторина за Самоков и Боровец.

Наситеният със събития, емоции, музика и вкусотии ден завърши с концерт с участието на легендата Гуна Иванова, Даниел Спасов и Милен Иванов, които накараха да танцуват и най-притеснителните.

Ето и всички наградени в различните категории и възрастови групи:
Специална награда ДТС „Българе“ Самоков

Първа награда ДТС „Арни шопчета“ с. Долни Окол

Първа награда „Арно оро“ с. Долни Окол
Първа награда Стефка Събчева над 18 г.
Първа награда група „Бахар“
Първа награда Даная Атанасова 7-12 г.
Първа награда НЧ „Никола Вапцаров 2005“ с. Струма
Първа награда ДГ „Белчинче“ при НЧ „Светлина“ с. Белчин
Първа награда Крум Русинов 7-12 г.
Първа награда Мария Иванова 12-18 г.
Първа награда Мартина Дибекова 12-18 г.

Втора награда НГ „Светлина 1919“ с. Алдомировци
Втора награда ТК „Пендарки“ Банкя
Втора награда Анатолий Георгиев над 18 г.
Втора награда ЖФГ „Шопска плетеница“
Втора награда Иван Ангелов 7-12 г.
Втора награда ДГ към НЧ „Младост 2003“
Втора награда Натали Николова 12-18 г.
Втора награда ИПГ НЧ „Стойне Ангелов“

Трета награда ДТС „Пендарка“ с. Доспей
Трета награда ТС „Миланово“ към НЧ „Пробуда“-1927
Трета награда НЧ „Светлина-1919“ с. Алдомировци
Трета награда Христо Иванова над 18 г.
Трета награда ГНП при НЧ „Светлина 1923“ Голямо Враново
Трета награда НЧ „Христо Ботев 1928“ с. Говедарци

Магдалена Гигова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 185 Гласове)
 • Ваня Григорова (36%, 159 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 55 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 38 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Хванаха непълнолетен от Етрополе - крал коли, карал ги а след тов......

Непълнолетен младеж от Етрополе е обвинен за противозаконно отнемане на автомобили, съобщават от Областната дирекция на ...

Прочети още keyboard_arrow_right