Елитно IT училище в София може да бъде затворено

източник: offnews.bg

Училището, което дава на страната най-добрите IT специалисти, е заплашено от затваряне. Ръководството на Технологично училище "Електронни системи" към Техническия университет в София е предупредило родителите в сряда на свиканата за целта родителска среща, пише offnews.bg. Според управлението на училището, Министерството на образованието настоява техникумът да излезе от структурата на Университета, за да остане на подчинение на самото министерство. Една такава стъпка ще повлече след себе си редица вредни за обучението там промени. Ще се наложи техникумът да се откаже от модерната учебна програма, по която работи в момента. Ще отпаднат и специалните предмети в осми клас. Университетските преподаватели и известните IT специалисти няма да могат да преподават на учениците. Така техникумът няма да се различава по нищо от останалите обикновени гимназии. Родителите изпратиха отворено писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев. В него те излагат основателните причини училището да продължи да функционира по сегашния си уникален модел и да бъде най-предпочитаното училище след 7 клас. Създадена е и онлайн петиция, подписана до момента от над 2400 човека. Министърът на образованието, обаче, оспори твърденията, че училището ще бъде обезличено.

Какъв е проблема?

Новият Закон за предучилищното и училищно образование, приет през 2016 г. не позволява училище, което функционира към Университет с учебен план, който не е определен от МОН. Не се позволява учителите да са и университетски преподаватели, както и не може да се изучават специализирани предмети от 8-ми клас. В разрез с новия Закон, училището продължава да работи по стари модел цяла година. През 2017 г. министърът настоява законът да бъде приложен и в Технологичното училище, а именно работодателя, ректора на ТУ,  да бъде сменен с  началника на Регионалното управление на образованието в гр. София. Оформя се голям скандал след отказа на директорката да направи това. Следват срещи, преговори и обещание на министъра, че ще се намери начин статутът на училището да остане непокътнат.

Толкова ли е важен работодателя?

Красимир Вълчев смята, че това не е проблем и е само формалност, но за родителите и възпитаниците на ТУЕС това не е маловажно. Ако се приложи закона, училището не може да функционира към Университета, а университетските преподаватели и IT специалисти няма да имат право да преподават в него, защото нямат педагогическа правоспособност. Настоящите преподаватели са доценти, доктори, професори или собственици на IT компании. За да станат учители в училището, трябва да се откажат от титлите или бизнеса си. Така училището ще изгуби преподавателите си по специалните премети, тези, заради които обучението на такова високо ниво. Учебният план също ще бъде тотално променен, за да отговаря на закона. Въпреки многобройните въпроси, отправени от училището към Министерството, отговори няма.

Позицията на родителите

Настояват да се направи изключение за ТУЕС, както е случая с училищата по изкуствата, спорт, за Американския колеж.

Министърът

Министърът уверява, че няма да бъде променен статута на училището, а от МОН се възмущават от позицията на училището. Разрешаването на проблема се очаква със затаен дъх от цялата общественост.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 277 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Отпускат 36 млн. лв. за работа с деца и ученици от уязвими групи ......

Държавата отпуска 36 078 916 лева за работа с деца и ученици от уязвими групи в общински училища и детски градини в Софи...

Прочети още keyboard_arrow_right