На 90-годишна възраст от този свят си отиде световноизвестният учен в областта на технологията на млякото и млечните продукти академик Мария Балтаджиева. Тъжната новина съобщават от Сдружение „За достъпна и качествена храна“.
„Загубихме един прекрасен, ерудиран човек и колега, изживял достойно жизнения си път! Изказваме искрени съболезнования на близките ѝ!“, казват колегите ѝ.
Акад. Балтаджиева е член на престижни чуждестранни организации, сред които: Интернационалната федерация на откривателите; Световната съдийска комисия по качеството на млечните продукти; експерт на Международната федерация по млякото.
Тя е носител е на най-високата награда за научно-техническо творчество - вписване в Златната книга на откривателите и изобретателите в България.
Освен това е дългогодишен ръководител на катедра „Технология на млякото и млечните продукти", декан на Технологичния факултет, зам,-ректор на УХТ със значителен принос за развитието на международното сътрудничество на университета.
Акад. Балтаджиева е член на националното ръководство на Съюза на учените - България. „Доктор хонорис кауза" на Университета по хранителни технологии.
Поклон пред паметта ѝ!
Коментари
Последни
Мобилен пункт за опасни отпадъци ще работи в столичните Лозенец и Оборище
Мобилен събирателен пункт ще приема опасни отпадъци от домакинствата в район „Лозенец“ н... Прочети още...
Пиян заплаши с пистолет свой съселянин в с. Шипочане
Полицията задържа 60-годишен мъж от самоковското с. Шипочане за това, че е заплашил с пистолет свой ... Прочети още...
Над 1100 са децата, които извършват престъпления в София
1173 са малолетните и непълнолетните лица, които се водят на отчет в Детските педагогически стаи в с... Прочети още...
Спират за 12 часа водата в част от столичния "Суха река"
На 29 април (понеделник) 2024 г. във връзка с монтаж на спирателен кран в ж.к. „Сухата река&ld... Прочети още...
Виж също
closeМузейко – място в София за обучение на учители...
Общинският културен институт и научно-образователен детски център „Музейко“ ще партнира в реализацията на пр...
Прочети още keyboard_arrow_right