Прокуратурата проверява психиатричните заведения в София

Прокуратурата проверява психиатричните заведения в София

Снимка: Столица.bg

Софийска градска прокуратура извършва проверка на лечебните заведения, предоставящи психиатрична помощ, съобщават от ведомството.

На 11 септември 2023 г. Софийска градска прокуратура (СГП) разпореди извършването на проверка по реда на надзора за законност във връзка с данни за системни нарушения в лечебните заведения за стационарна психиатрична помощ. Към преписката са приложени изпратени по компетентност от Върховна административна прокуратура (ВАП) материали.

Ето какво съобщават още от СГП:

Проверката е възложена на Главна дирекция „Национална полиция" (ГДНП), като са дадени множество конкретни указания и се извършва под ръководството на СГП.

В хода на проверката е ангажирана и Изпълнителна агенция „Медицински надзор" (ИАМН), на която също е възложено извършването на конкретни действия. Събира се информация и от всички други компетентни държавни органи, осъществяващи контролни функции върху посочените психиатрични болници и тяхната дейност.

След събиране на първоначална информация, на 7 ноември 2023 г. екипи на СГП, ГДНП и ИАМН извършиха проверка на място в Държавна психиатрична болница „Св. Иван Рилски", Държавна психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм; Център за психично здраве „Проф. Н. Шипковенски" ЕООД; „Център за психично здраве – София" ЕООД; Клиника по психиатрия към УМБАЛ „Александровска" ЕАД; Първа и Втора психиатрична клиника към МБАЛНП „Свети Наум" ЕАД; Отделение по психиатрия към Медицински институт на МВР; Клиника по психиатрия и военна психология към „МБАЛ – София" - ВМА.  

Предмет на проверката са обстоятелства, свързани със спазване на всички нормативни изисквания за лечение на лица, за които се прилагат принудителни медицински мерки, респективно задължително настаняване и лечение в държавните психиатрични болници, съответните клиники и отделения в териториалната компетентност на СГП.

Проверяват се и обстоятелствата относно гарантирането правото на достъп до лечение на уязвима група граждани, страдащи от психични заболявания, тяхното третиране в лечебните заведения и гарантиране спазването на човешки права и права на пациента, условията и правните гаранции, предлагани на пациентите с психични заболявания в съответствие със стандартите за добра медицинска практика при предоставяне на лечението и грижи за психично здраве, включително изясняване предоставя ли се в съответствие със стандартите по психиатрия дейности по психосоциална рехабилитация в лечебните заведения, в т. ч. и грижи съгласно Стандарта по психиатрия, с оглед констатациите за липса на напредък на българската държава в тази насока, направени от Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание. Предмет на проверката са и редица други свързани обстоятелства.

Проверката на СГП по реда на надзора за законност продължава.

За резултатите обществеността ще бъде информирана.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 18 Гласове)
Общо гласували: 155 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Такситата в София излизат на безсрочен протест: Кметът излъга, че......

Таксиметровите шофьори започват безсрочен протест в София. Той се организира от Националния таксиметров синдикат, съобща...

Прочети още keyboard_arrow_right