Велика събота е! Възпоменаваме телесното погребение на Божия Син

Велика събота е! Възпоменаваме телесното погребение на Божия Син

Снимка: Фейсбук

Православният свят отбелязва днес шестия ден от Страстната седмица, наречен Велика събота. На този ден църквата възпоменава телесното погребение на Иисус Христос и слизането на душата Му в ада.

От 9:00 ч. в софийския храм „Св. Неделя“ ще бъде отслужена Архиерейска света Литургия. В 23:30 ч. в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ ще се отслужи Архиерейска света Литургия за Възкресение Христово – Пасха

Евангелските текстове разказват, че след като бил разпнат на кръста и издъхнал, тялото на Спасителя било свалено от Йосиф и Никодим. По традиция то било обвито с плат, напоен с благовонни масла, а после положено в гроб-пещера. Първосвещениците и фарисеите знаели, че Иисус Христос е предрекъл възкресението Си. Те не вярвали на това, но се страхували, че Апостолите могат да откраднат тялото на своя Учител. Затова поискали от Пилат Понтийски да бъде поставена стража, която да пази гроба, а самият вход на пещерата бил запечатан със скала.

Положен вече в гроба, Духът на Иисус слиза в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново за хората райските двери. Това се случва на другия ден – Великден.

Страстната седмица е най-дългата седмица в годината, наситена с много тъга и страдания за Божия син, които са прелюдия към вечния живот. Богослуженията в църквите започват от сутринта и продължава до вечерта.

Събота вечерта плащеницата се внася обратно в олтара, минути преди пасхалното шествие на кръста.

На Страстната събота се месят великденски обредни хлябове и козунаци, а който не е успял да боядиса яйцата в четвъртък, може да го направи днес. През целия ден в храмовете се освещават яйца и козунаци за здраве.

Това е последният ден от Великия пост. Жените днес посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите.

Именно на Велика събота от небето слиза Благодатният огън. Пламъче от него пропътува до всяка точка на православния свят. Вярва се, че в първите минути огънят не пари.

Благодатният огън се появява само веднъж в годината – деня преди православния Великден. Подготовката за неговото слизане започва още в събота сутрин.

Всяка година параклисът на Божи гроб в Йерусалим внимателно се проверява, за да се докаже, че там няма никакви запалителни средства. Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Йерусалим. След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.

Милиони поклонници отиват в Йерусалим на този ден, за да си вземат от Благодатния огън и да станат част от тържествата за Възкресението на Христос.

Заради сложната обстановка в Йерусалим тази година Светият синод на Българската Православна църква реши наше делегация да не пътува до Божи гроб. Духовниците обаче обясняват, че това няма да е проблем, тъй като в много храмове се пази и се поддържа огънят, донесен миналата година, а той е вечен.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 196 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1167 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 31 Гласове)
Общо гласували: 1394 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Десетки се събраха, за да почетат паметта на цар Самуил в София (......

На днешния ден, 6 октомври, се навършват 1008 години от смъртта на българския Цар Самуил, припомнят от Фондация Бъл...

Прочети още keyboard_arrow_right